loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, August 1, 2016

Smjernice i preporuke dohrane za bebe









* Dohrana započinje između petog i šestog mjeseca starosti vašeg djeteta, ovisno o tome kako dijete napreduje na težini. Djeca koja imaju usporen prirast na težini, trebala bi započeti s dohranom nakon petog mjeseca, a djeca koja napreduju, započinju s dohranom nakon šestog mjeseca starosti.
Prema preporuci pedijatra, dohrana se uvodi najranije iza 17-tog tjedna života djeteta, a najkasnije iza 26-tog tjedna.

* Dohrana se započinje voćem, povrćem ili žitaricama. Djetetu se uvijek dodaje jedna po jedna namirnica, tako da prvih sedam dana dajemo prvu namirnicu, a ostale namirnice uvodimo u vremenskim razmacima, ne kraćima od tri dana (otprilike dvije nove namirnice tjedno).

* Dohrana se započinje postupno u malim količinama, razrijeđena i pojedinačna.
Preporučuje se u jutarnjim satima ili kada je dijete raspoloženo kako bi lakše prihvatilo nove okuse. Namirnice se uvode prema starosti djeteta, a ne prema godišnjem dobu!

„Hranjenje žličicom potiče neuromotorički razvoj djeteta koje sazrijevanjem refleksno razvija mehanizme žvakanja, ustinjavanja i gutanja hrane. Svladavanje tehnika hranjenja, uzimanje obroka dojenčetu postaje zanimljivo. Stoga ako izostane poticaj (pretjerano miksana hrana), gore navedene sposobnosti se usporeno razvijaju, dijete stagnira te dalje siše, ne žvače.”

* U hranu za dojenčad ne stavlja se sol niti druge mirodije, a valja izbjegavati i korištenje šećera tijekom prve godine života djeteta.

„Slana hrana pa i kravlje mlijeko opterećuju bubrege dojenčeta koje još nema primjereno razvijenu sposobnost koncentracije mokraće. Konzumiranje slane hrane može povećati koncentraciju natrija u krvi dojenčeta, što može uzrokovati poremećaj niza metaboličkih funkcija organizma.
Zaslađena hrana krije nepotrebne suvišne kalorije što može dovesti do nakupljanja suvišnih kilograma. Također, mogu pogodovati i razvoju karijesa.”

 * Od masnoća preporučuje se biljno ulje (maslinovo, bučino, repičino ulje).


* Hranu u prvih šest mjeseci valja miksati, a kasnije usitnjavati vilicom ili nožem.

* Za pripremu obroka isključivo davati svježe i zrele namirnice, iznimno zamrznute. Svježe    pripremljen obrok može se pohraniti u hladnjak, ali se mora upotrijebiti tijekom slijedećih 24 do 48  sati.

* U dojenčadi koja su pokazala znakove alergija na pojedinačne namirnice ili u obitelji postoji alergija na određenu hranu, dohrana mora biti još sporija i opreznija. Treba odabrati manje alergene vrste namirnica.

* Dojenčetu starijem od šest mjeseci čvrsta hrana se daje na žlicu, a tekućina (voda) iz čaše.

* Izbjegavati uzimanje zaslađenih sokova, pokušati naučiti dijete da žeđ utaži vodom.

* Mlijeko i dalje predstavlja najvažniju hranu za vaše dijete te dojenje svakako treba nastaviti (najmanje dva podoja dnevno) jer djetetu treba barem 500 ml mlijeka na dan. Ukoliko dijete nije na prsima potrebno je uvesti gotove dojenačke mliječne pripravke koji su jedino prikladno mlijeko tijekom prve godine djetetova života.