loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Friday, December 23, 2016

Mini Almond Cupcakes Recipe

Povezana slika






Cupcakes are in demand nowadays. No matter whether it is summer or winter season, cupcakes are demanded by people, especially kids. Cupcakes are made in various flavors by using different ingredients. Cupcakes made with dry-fruits are generally liked in winter season and today I will share the recipe of Mini Almond Cupcakes. Hopefully you all will like these delicious cupcakes. They are best for dessert buffets and holidays gifts.

Ingredients

For Cupcakes:

* Almond paste = 2 1/2 ounces
* Egg white = 1 large
* Granulated sugar = 1/3 cup
* Canola oil = 2 tablespoon
* 2 % Reduced-fat milk = 1/4 cup
* Baking powder = 1 teaspoon
* Baking spray with flour
* All-purpose flour = 2/3 cup or 3 ounces
* Salt = 1/4 teaspoon
* Softened butter = 1 tablespoon
* Softened 1/3 less-fat cream cheese = 2 ounces
* Vanilla extract : 1/4 teaspoon
* Powdered sugar : 1 cup
* Dash of salt

Preparation

1.  First preheat oven at 350 degree.

2.  For making cupcakes, add granulated sugar and almond paste in bowl. Take a mixer and beat them at a medium pace till the mixture becomes sandy (nearly 2 minutes). Put egg white and keep beating for 1 minute. Now add oil and milk and again beat for 1 minute.

3.  Spoon flour in dry measuring cup. Then level it by using knife. Add salt (1/4 teaspoon), baking powder, and flour while stirring with whisk. Now add almond mixture to flour mixture; beat them at low pace until combined or for 1 minute. Evenly divide batter between 24 miniature muffin cups that are layered with baking spray. Bake them at 350 degree for 8-10 minutes or when they are baked. Cool them inside pan for 5 minutes while keeping them on wire rack. Now remove them and allow to cool.




http://www.healthpedia.us/mini-almond-cupcakes-recipe/

Lemon, Ginger and Turmeric Tea To Detoxify Your Liver

Povezana slika







Sometimes the food we eat, is not completely digested by the body and is stored in other parts of the body causing several problems like inflammation, bloating, and sometimes weight gain. And if that food is not properly detoxified, it may affect cardiovascular health, kidney problems, liver dysfunction and even stomach issues. And for this purpose there are hundreds of detox drinks available that can be made easily at home.


The most popular detox drink ingredient is lemon and honey. The benefit of lemon and honey is doubled with turmeric, ginger and with the slight touch of cayenne pepper. This double benefit drink is ideal to clear out the lungs and liver, kidney and food saved in the form of fats in intestines.



Have a look at the ingredients and directions:



Ingredients

* Boiling water: 1 cup
* Fresh lemon juice: 1 tbsp.
* Turmeric: 1 stem
* Ginger: 1 tsp. chopped
* Honey: 1 tsp.
* A pinch of cayenne pepper.


Method

Boil water and add ginger root and let the mixture steep for 1-2 minutes. Then add lemon juice, pepper and honey and drink warm. Consume this drink early in the morning before breakfast and see its wonders.





http://www.healthpedia.us/lemon-ginger-turmeric-tea-detoxify-liver/

Hrononutricija



Slikovni rezultat za Hrononutricija








Specijalno osmišljen način ishrane, poznat kao hrononutricija spada u red najmlađih režima ishrane, uzevši u obzir da je doktor Alen Delabos koji se smatra tvorcem hrononutricije, ova načela prvi put plasirao 1986. godine.

Iako je prošlo više od 20 godina od kada se prvi put čulo za pojam hrononutricija, ona tek od nedavno doživljava ekspanziju u našoj zemlji.

Šta je hrononutricija ?

Vrlo je verovatno da ste čuli za pojam hrononutricija ili hrono ishrana, kako je kod nas obično zovu, pa da vidimo šta je zapravo to. Svi znamo da ima neke veze sa ishranom, a mnogi tvrde da su primenom načela hrononutricije izgubili višak kilograma, koji im se nije vratio.

Ukratko rečeno, hrononutricija podrazumeva da se određena hrana konzumira u određeno doba dana i u određenim kombinacijama, a u skladu sa lučenjem hormona i enzima u organizmu.


Temelj hrononutricije

Temelj ovakvog načina ishrane podrazumeva na prvom mestu unos 3 glavna obroka, stim da se taj unos odvija u periodu između 8 časova ujutru i 8 časova uveče. Takođe, savetuje se da vreme od poslednjeg obroka do odlaska na spavanje ne bude duže od 2 sata, a vreme između obroka treba da bude minimum 3, a idelano je 4 sata.
Nije dozvoljena upotreba nikakvih grickalica između obroka, već samo užina, a zabranjena je upotreba slatkih, gaziranih industrijskih napitaka.

Poželjno je da povrće, poput recimo šargarepe i celera jedete sirovo, a ostalo samo kratko skuvate i to na pari, ako je moguće, jer se tokom procesa kuvanja gube mnogi hranljivi sastojci, a većina povrća se pretvara u običan šećer.
Doručak je ne samo poželjan, već i obavezan. Voće se ni u kom slučaju ne preporučuje konzumirati na prazan želudac, već samo nakon ručka i to najmanje 1 sat po završenom ručku.

Slatko mleko je apsolutno zabranjeno u ishrani koja je bazirana na pravilima hrononutricije, kao i biljna pavlaka i margarin, dok su kiselo mleko i mladi domaći sir dozvoljeni.


Sve skrobne namirnice, poput banana, krompira, graška, testenina i drugih se smeju konzumirati ali samo do 15 časova i samo pravilno kombinovane, što podrazumeva da ih ni u kom slučaju ne treba kombinovati sa namirnicama koje su bogate proteinima. Tako, recimo treba izbaciti iz upotrebe musaku ili lazanje sa mlevenim mesom ili, za našu kuhinju uobičajenu kombinaciju : meso i krompir.

Meso se jede uz bazno povrće i svežu salatu, a bez hleba. Najbolje je meso pripremati na roštilju ili uz minimalan dodatak ulja.

Osnovni principi hrononutricije

Osnovni principi prema kojima se rukovodi hrononutricija podrazumevaju da je doručak obavezan i jedini obrok u kome je moguće unositi sve što vam srce želi. Šalu na stranu, za doručak je dozvoljeno jesti i hleb i kajmak i puter, ali i razne žitarice.

Za ručak je poželjno jesti proteine, bilo biljnog bilo životinjskog porekla i povrće koje je bogato vlaknima i sporim šećerima, poput : tikvica, blitve, karfiola, spanaća, kupusa, prokelja i sličnog.

Večera podrazumeva poslednji obrok pred odlazak na spavanje i preporučuje se tada jesti na primer grilovano ćureće ili pileće belo meso, ribu ili teletinu, uz dodatak sveže salate, koja bi valjalo da je začinjena maslinovim uljem i specijalnim, balzamiko sirćetom.

Što se slatkiša tiče, oni jesu dozvoljeni ali samo u umerenoj količini i to u periodu između 16 i 18 časova, a nikako odmah nakon ručka.

Voće se ne sme jesti ujutru i uveče, ukoliko se pridržavate pravila koja propisuje hrononutricija.


Zaključak

Iako su principi na kojima se bazira hrononutricija zapravo prilično jednostavni za sprovođenje, uvek se radije savetuje konsultovati se sa stručnjakom pre nego što uvedete ovakav režim ishrane. Osnovni razlog za to jeste što vam samo nutricionista može reći koja hrana je pogodna za vas, a koja ne, bez obzira da li ćete se hraniti u skladu sa principima hrononutricije ili ne.

Naravno, možete i sami da pokušate da uvedete ovakav režim ishrane, ali se lako može dogoditi da efekat ne bude takav kao da ste se najpre posavetovali sa stručnjakom iz oblasti pravilne ishrane.





http://dijetaplus.com/hrononutricija-a/



Kada je beba spremna za voće?

Slikovni rezultat za baby eat fruit






Pedijatri savetuju majkama da oko petog meseca polako počinju bebama da uvode čvrstu hranu, a ovu promenu u bebinoj ishrani je najbolje započeti voćem i žitaricama bez glutena (rižine ili kukuruzne pahuljice). Evo na šta pritom treba da obratite pažnju.

Kod uvođenja novih namirnica u bebinu ishranu, najvažnije je da se držite pravila da uvodite jednu namirnicu nedeljno, odnosno da postoji određen period između dve nove namirnice. Bebi za prvi put ponudite nekoliko kašičica kašice ili soka, a tu količinu povećavajte tokom naredni dana. Kada nakon nekoliko dana pojede veću količinu može se smatrati da je ta namirnica prihvaćena i možete početi da uvodite novu. Takođe bi bilo dobro uvoditi namirnicu u obrok u jutarnjim satima kako bi se izbeglo da tokom noći dođe do mogućih reakcija na hranu. Voće se obavezno mora dobro oprati, a tek onda ogulite koru i usitnite.

Obratite pažnju na higijenu tokom pripreme obroka i ograničite čuvanje voća u frižideru. Pazite da voće bude sezinsko, sveže, da nije tretirano pesticidima i da je u fazi sazrevanja. Izbegavajte agrume pre prve godine života, jer su citrusi najčešći uzrok alergija kod male dece.


Bebe vole voćne kašice i sokiće, slatki su i osvežavajući, a budući da je voće bogato vitaminima, mineralima i vlaknima, odličan je izbor za početak menjanja ishrane. Krenite s jabukama jer su slatke i lako probavljive. Kad beba prihvati jabuku u kašici ili soku, možete je dobro usitnjenu dodavati gotovim mlečnim kašicama ili kašici od riže. Uz jabuke, bebe dobro podnose i krušku, u početku je pripremajte kao kašicu, a kasnije izmrvljenu i usitnjenu mešajte sa žitaricama bez glutena. Sveža, usitnjena i dobro izmrvljena banana takođe je dobar obrok za bebu stariju od šest meseci jer sadrži puno kalijuma.

Nakon deset meseci, vreme je za šljive koje će posebno biti pogodne za bebe s problemima u probavi. Možete zatim uvoditi i breskve i kajsije. Kajsija je bogat izvor kalijuma, betakarotena i vitamina C. Breskve su aromatične i bogate kalijumom i ne sadrže puno šećera.


Narandža, grejpfrut, limun i mandarina, iako su izuzetno bogati vitaminom C, bebama se ne daju zbog moguće alergije, a posebno deci sklonoj alergijama ne treba ih davati prerano. Kivi sadrži puno kalijuma i vitamina C. Jedan kivi dnevno osigurava više nego što je dnevna potreba kalijuma i vitamina C za odraslu osobu. Ovo voće je vrlo korisno za pravilno funkcioniranje imunološkog sistema i povoljno deluje na sluzokožu. Ali, ni kivi ne bi trebalo davati detetu pre nego završi godinu dana zbog rizika od alergije.




http://www.mamaibeba.com/

Doing This Before Thanksgiving Dinner Can Lower Your Heart Attack Risk

heat attack risk prevention






Come Thursday, taking a leisurely stroll might be the last thing on your mind. Who can think about exercising when you've got the daunting task of making sure a 10 lb bird and a countless number of side dishes all make it to the table without a mishap? (Here are 7 incredible results you'll get from walking 30 minutes a day.)

Still, in between all that cooking, it's worth making some time to lace up your sneaks. Don't worry, we're not talking about an hour workout here, just a few brisk laps around the block. Doing so just might help you keep your game face on in the kitchen—and resist the urge to dive into the stuffing before dinner, new research suggests. (Make 2017 YOUR year by taking charge of your health and jump-starting your weight loss with the Prevention calendar and health planner!)

Compared to being inactive, hourly 5-minute microbursts of moderate exercise may boost your energy and stave off fatigue, and keep cravings at bay, finds a study published in the International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. The extra movement increases blood flow, which could play a role in helping you feel alert. Being active is also thought to suppress hunger and act as a sort of buffer to take your mind off of food for a while, the researchers say.

That's not all. There's a more important reason why you should make some time to get moving before everyone starts piling their plates with turkey: The extra activity might be good for your heart.

It's no secret that regularly eating fatty, salty, sugary fare does bad things to your ticker. But even if you normally eat pretty clean, one over-the-top meal like Thanksgiving dinner could still hurt your heart, research shows. "Your body isn't able to metabolize everything fast enough. It stresses your system," says Nieca Goldberg, MD, a cardiologist at NYU Langone Medical Center. Loading up on salt and booze raises your blood pressure, while high blood sugar spikes can increase arterial inflammation and decrease blood vessel function. And mass quantities of saturated fat (we’re looking at you, buttery mashed potatoes) literally flood your bloodstream, raising your cholesterol levels, she says.


Of course, going easy on the pie and gravy is one obvious option—on Thanksgiving and throughout the 6-week bingefest we call the holiday season. But all that deliciousness can be hard to resist, especially if it's one of those rare treats that you've been looking forward to for weeks.

A pre-dinner walk is the ticket to having your turkey and stuffing (in reasonable portions, natch) and eating it, too. Aerobic activity before a meal can help keep levels of unhealthy triglyceride-rich proteins in check in the bloodstream, found a review of some 70 studies published in the Journal of Applied Physiology.

How exactly does exercise help? When you're active, your body pumps out hormones like adrenaline that actually work to clear unhealthy particles from your bloodstream, says Adam Splaver, MD, a cardiologist at Memorial Regional Hospital South in Hollywood, Florida. It also makes your arteries more flexible, so they're better at constricting or expanding as needed. "By exercising, you promote good arterial health and prevent the deposition of bad cholesterol on the arterial wall," he says.

In short, a 10- to 15-minute walk before dinner is definitely a good idea. If you can squeeze in a half hour, even better. "Any exercise you do will help you mitigate the effects of Thanksgiving dinner," Splaver says. Someone else can man the stove for a little while.




http://www.prevention.com/

KADA ĆE MOJA BEBA POČETI PRIČATI?

Povezana slika





Jedan od najuzbudljivijih događaja za roditelje je trenutak kada čuju da njihova beba izgovara svoje prve riječi.
Teško je sa sigurnošću reći kada bebe počinju pričati, ali većina njih izgovori tri do pet riječi kada napune prvu godinu. Vaša beba može izgovarati riječi i prije, oko šestog mjeseca kada počinju s ma-ma, ta-ta. U ovoj dobi oni ne mogu razumjeti značenje, već samo ispuštaju znakove koje imitiraju.

Receptivni govor

Receptivni govor vašeg djeteta kojeg on razumije javlja se prije izražajnog jezika. Kad razgovarate s vašim djetetom pomažete mu razviti izražajni jezik . Iako dijete neće razgovarati s vama ono ”upija” informacije i razvija svoj jezik. Nekim bebama trebati će malo više vremena kako bi naučili izgovarati riječi.

Rani ekspresivni jezik

od 0-3 mjeseci
Vaša beba počinje učiti komunicirati s vama vrlo rano. Jedan od prvih načina komuniciranja je plač. Sada to ne može zvučati kao jezik no riječ je o razvoju jezika . Primijetiti ćete kako dijete drugačije plače, ovisno o tome što želi.
od 4-6 mjeseci
U ovom razdoblju počesti će žamor i bebino ”gugutanje”. U ovom razdoblju beba će reagirati i na vaš smijeh. To je način komunikacije u ovoj dobi koji će se s vremenom pretvoriti u riječi. Na početku će izgovarati samo po jedno slovo, no već ubrzo će to postati ”da da” ili ”ma ma”.
7-12 mjeseci
U ovom razdoblju će se brzo razvijati bebin receptivni govor. Razumjet će puno više pa tako i vaše jednostavne upute kao što je ne ne. Još ne može govoriti ali će početo razvijati svoj jezik. Obratite pažnju kako oponaša zvukove ili geste koje vi radite. Mahat će, dat će vam poljubac. Nema razloga da se brinete ako još niste čuli prve riječi, ubrzo će beba i govoriti.

Prve riječi

Prve riječi najčešće se čuju između 12. i 14. mjeseca života. Možete očekivati da će beba izgovoriti 20ak riječi do 18.mjeseca. No, ne razvijaju se sve bebe isto. Pitajte mame i vidjet će te koliko različitih odgovora na ovu temu će te dobit. Čak je velika razlika djece iz istih obitelji.

Potaknite razgovor s bebom

Ovdje je nekoliko savjeta kako da potaknete komunikaciju s vašom bebom:
– Oponašajte zvukove i potaknite bebu da vas imitira. Nasmiješite se kad se i on smiješi, izgovarajte glasove koje beba zna izgovoriti.
– Igrajte različite igre kojim ćete ih potaknuti na oponašanje.
– Razgovarajte s bebom tijekom dana. Kada odijevate bebu recite što radite. To će pomoći pri učenju novih riječi.
– Čitajte bebi. Knjige o prvim slovim i riječima biti će korisne vašoj bebi. Dijete neće odmah znati izgovoriti riječ ali će znati raspoznavati kada im pokazujete.

Trebam li biti zabrinut ako beba ne govori?

Ako vaša beba ima 15 mjeseci a još nije počela govoriti ne trebate se brinuti. Bebe bi trebale početi žamoriti barem kada napune prvu godinu. Ako ne počne s ispuštanjem glasova razgovarajte s liječnikom.
Obratite pozornost reagira li beba na zvukove. Ako ne odgovara na ime, ne okreće glavu u smjeru odakle dolazi zvuk isto razgovarajte s liječnikom.
Do 16. mjeseca trebali bi čuti par riječi. Ako vaše dijete ne izgovori ni jednu riječ obratite se liječniku, no ne trebate paničariti, to ne mora biti znak da se beba ne razvija normalno.
Neke bebe, koje su zdrave ne počinju pričati gotovo do druge godine života. Ipak, ako ste zabrinuti zbog bebinog govora i razvoja jezika, razgovarajte s liječnikom.




http://mami.hr/

Pio je ovaj napitak svakodnevno i živeo 152 godine!






Čak i ako ne može da učini čuda pa da poživite 152 godine, nema sumnje da je ovaj napitak jedan od najzdravijih koji postoje. Saznajte šta sve leči

Čovek po imenu Tomas Par, skromni engleski seljak, drži rekord kada je reč o najstarijim ljudima na svetu – doživeo je neverovatne 152 godine!

Sastav i lekovitost surutke

Surutka je toliko blagotvorna da može da se pije maltene od rođenja do smrti.

Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od jedan odsto belančevina i preko 93 odsto vode. Glavni sastojci surutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, važni enzimi i aminokiseline. Sadrži samo 26 kalorija na sto grama, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.


Najzdraviji napitak za bolesnu jetru

Čista jetra ključ je dobrog zdravlja, a surutka je moćan čistač jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku. Surutka sadrži beta-laktoglobulin koji organizam snabdeva aminokiselinama (BCAA), koje značajno pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre. Obolelima od ciroze dodatak s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije, tvrde stručnjaci.


Za izdržljivost i mršavljenje

Ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate da smršate, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti, surutka bi trebala biti deo vašeg svakodnevnog jelovnika. Surutka obiluje elektrolitima, odlično hidrira telo, daje više energije pa je mnogo bolji izbor od štetnih energetskih pića.

Surutka je glavna sirovina za proizvodnju proteina koji su, kao što se zna, neizbežan deo ishrane svakog sportiste i konzumiranje surutke omogućava brži oporavak i rast mišića nakon vežbanja, smanjuje apetit i podstiče mršavljenje. Ujedno, doprinosi i zdravlju nerava, jer smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak, pokazuju istraživanja.


Narodni lek za varenje

Mlečna kiselina koju poseduje surutka smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski PH podstiče njihov rad.

Preporučuje se redovno konzumiranje kod – zatvora, nadutosti, grčeva, divertikulitisa i hroničnih upala creva. Ovaj stari narodni lek može značajno da pomogne i kod hroničnog umora, stresa, debljine, prejedanja, visokog pritiska, pada imuniteta, želudačnih tegoba, bolesti jetre i kandide, a odlačno je sredstvo i za čišćenje organizma od toksina.


Priprema i primena surutke

Najbolja stvar kod surutke jeste da je možete i sami napraviti od sirovog domaćeg mleka ili kupiti na pijacama ili u prodavnicama zdrave hrane ili je nabaviti od lokalnih proizvođača. Kozja surutka je najbolja, ali dobra je i kravlja. Najvažnije je da je reč o životinjama koje nisu hranjene hormonima. Od 10 litara mleka u proseku se dobije jedan kilogram sira i devet litara surutke.

Budući da ima diueretička svojstva, surutka se u početku preporučuje u umerenoj količini, ali možete je piti tri puta dnevno po 150 ml, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno.

Ako imate probavne smetnje, samo promešajte kašiku surutke u čaši vode i popijte pre svakog obroka. Surutku osim za lečenje možete koristiti i za spoljnu negu kože i kose.