Tortu ispeći dan prije
Sastojci (Broj osoba: 7)
Veci biskivt:
4 jaja
120 g šećera
120 g brašna (pola glatko, pola oštro)
2 Vanilin šećera Dolcela
pola čajne žličice praška za pecivo
2 jušne žlice kakaa u prahu
Manji biskvit:
2 jaja
60 g šećera
60 grama brašna (pola glatko, pola oštro)
1 Vanilin šećer Dolcela
1/4 čajne žličice praška za pecivo
1 jušna žlica kakaa u prahu
Za vlazenje biskvita
1,5 dcl mlijeka/kakaa/čokoladnog mlijeka
Krema:
800 g skute (najbolje pasirane) ili svježeg sira
200 g kiselog vrhnja
500 ml slatkog vrhnja
4 jušne žlice šećera u prahu
2 Vanilin šećera Dolcela
2 čajne žličice arome/ekstrakta vanilije
24 kom američkih keksi (american cookies), inače oko 3 paketa
Postupak pripreme
Za biskvit izmiksamo zajedno sve sastojke, ulijemo u prethodno namašćen kalup za tortu promjera 26 cm, kalup par puta potučemo na radnoj površini (da iađu svi mjehurići) i stavimo u ventilatorsku pećnicu zgrijanu na 180°C. Veći biskvit pečemo 24, a manji 12 minuta. Ako nemamo ventilatorski način rada ili biskvite pečemo pojedinačno, ostavimo temperaturu istu, ali oba biskvita pečemo malo duže. Provjerimo sa čačkalicom kad je gotovo.
Kad su biskviti pečeni, većega razrežemo na pola.
Kremu pripremimo tako da u jednoj posudi umutimo slatko vrhnje. U drugoj posudi izmiksamo skutu (svježi sir) i kiselo vrhnje. U posudu sa sirom nježno umiješamo tučeno slatko vrhnje. Mješavini dodamo šećer u prahu, vanilin šećer i aromu vanilije. Narežemo kekse na manje komadiće pa ih umiješamo u kremu.
Pripremimo biskvite tako da im odtranimo kožicu s vrha, te ih dobro s obje strane navlažimo s mlijekom, kakaom ili čokoladnim mlijekom. Ja potrošim približno 1,5 dcl tekućine. Onaj biskvit koji će vam biti na vrhu namočite malo manje, taj mora ostati čvršći.
Biskvit stavimo u obruč za torte ili tamo gdje ćemo već slagati tortu, premažemo ga kremom (ja inače kremu podjelim u dva dijela i od svakoga djela oduzmem malo tako da imam kreme za premazivanje torte. U slici prereza torte možete vidjeti da kreme ostane dovoljno). Na to stavimo drugi biskvit, opet ga premažemo kremom i završimo trećim biskvitom.
Tortu stavimo u frižider na par sati i preko nje stavimo prijanjajuću foliju da ne poprimi mirise iz frižidera.
Nakon toga tortu ukrasimo po želji.
Tortu je najbolje ispeći dan prije da se kroz noć dobro ohladi i okusi prepoje i keksi ukremi omekšaju.