loading...
Oblatne s Jaffa keksima
Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...
Thursday, October 20, 2016
DASH dijeta: najbolja dijeta svih vremena koja snižava krvni pritisak i kilograme
Dijeta "DASH", bogata povrćem, žitaricama i mlečnim proizvodima proglašena je najboljom od svih dijeta već četvrtu godinu zaredom , a odlična je kako za liniju tako i za zdravlje...
DASH dijetu smišljenu za smanjenje krvnog pritiska bez lekova (Dietary Approach to Stop Hypertension), odabrali su zdravstveni stručnjaci u januaru 2015. godine kao najbolju dijabetičarsku dijetu i najbolji plan zdrave ishrane.
Stručnjaci koji rangiraju dijete kažu da je dobra za liniju uz to što je dobra za krvni pritisak jer je uravnotežena.
Cilj je pre svega usvajanje zdravih navika u ishrani koji dovode do smanjenja kilograma. Svakodnevni jelovnik obuhvata bogat izbor namirnica, a dozvoljeni su i dezerti u vidu nezaslađenog kompota, pudinga ili sveže voćke. U toku dana treba jesti tri obroka, a ukoliko osetite glad pojedite integralni keks ili sušeno voće.
Prema DASH dijeti dnevno treba uneti u organizam 8-10 porcija voća i povrća, 7-8 porcija žitarica i 2-3 porcije niskomasnih mlečnih proizvoda.
U jelovnik su uključeni i plodovi mora i piletina. Stručnjaci upozoravaju da treba birati namirnice koje sadrže što manje soli, pa je dnevni preporučeni unos soli 1 kašičica.
Srž dijete je koncentrisanje na tip hrane koju unosimo u organizam. Uz nemasne proteine i zdrave masnoće koji daju osećaj sitosti kontroliše se apetit.
Evo primera jedne porcije:
Povrće i voće: manja činija salate, 1/2 iste činije drugog povrća, voćka, 1/2 manje činije svežeg, konzerviranog ili sušenog voća.
Žitarice: kriška hleba, 1/2 šolje žitarica, 1/2 šolje kuvanog pirinča ili testenine
Mlečni proizvodi: šolja mleka ili jogurta, 40 grama sira
Plodovi mora, piletina: 84 grama ribe, piletine bez kože ili kuvanog krtog mesa.
Orašasti plodovi, semenke: 1/2 šolje orašastih plodova, 2 kašike suncokretovih semenki.
Ulja, prelivi: kašičica margarina, majoneza ili salatnog preliva.
CRNO-BIJELA FANTAZIJA: Kolač koji će oduševiti i najizbirljivije sladokusce
Ako pripremate li slastice za malo zahtjevniju i izbirljiviju publiku, s ovim receptom ne možete pogriješiti. Čokoladna, mekana i kremasta, crno-bijela fantazija osigurat će vam samo pohvale!
Sastojci:
Za biskvit:
6 jaja,
80 g šećera,
4 žlice ulja,
60 g pšeničnog oštrog brašna,
15 g kakaa u prahu (2 žlice),
1 žličica praška za pecivo,
80 g popečenih mljevenih lješnjaka
Za svijetlu kremu:
80 g gustina (gussnela),
100 šećera,
1 vanilin šećer,
800 ml mlijeka,
250 g maslaca
Za tamnu kremu:
500 ml slatkog vrhnja,
300 g čokolade
Za glazuru:
150 g čokolade,
50 g maslaca
Priprema:
Biskvit:
Jaja i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte ulje, brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo. Na kraju umiješajte mljevene lješnjake. Smjesu razdijelite na dva dijela. Pecite biskvite na 180 °C oko 18 minuta u tepsiji veličine 32x18cm obloženoj papirom za pečenje.
Preko biskvita u tepsiji nanesite svjetlu kremu, prekrijte drugim biskvitom i prelijte mlakom tamnom kremom. Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom.
Svijetla krema:
Gustin pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i malo mlijeka. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja. Umiješajte pripremljeni gustin i kuhajte uz miješanje nekoliko minuta. Kremu ohladite uz miješanje i na kraju umiješajte razrađeni maslac sobne temperature.
Tamna krema:
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, uklonite s vatre i dodajte čokoladu te miješajte dok se čokolada ne otopi.
Prije posluživanja kolač narezati na kocke.
Savjet:
Biskvit možete ispeći i u jednom dijelu te na njega nanijeti bijelu, a zatim tamnu kremu.
Chocolate Jaffa cake
You will need
For the sponge:
250g plain flour
25g cornflour
400g caster sugar
150g cocoa powder
2 tsp bicarbonate of soda
2 tsp orange extract (we used Sainsbury's Taste the Difference Valencian orange extract)
225g unsalted butter, softened, plus extra for greasing
250ml buttermilk
2 large eggs
225ml freshly brewed coffee, cooled to room temperature
oil to grease
For the orange jelly:
3 sheets Dr Oetker Select Fine Leaf Gelatine
½ x 135g pack Hartley's orange jelly, broken into cubes
275ml freshly squeezed smooth orange juice
For the ganache:
600g dark chocolate (about 70%)
600ml double cream
4 tsp orange extract (we used Sainsbury's Taste the Difference Valencian orange extract)
125g mini Jaffa Cakes, to decorate
Method:
1. Preheat the oven to 180°C, fan 160°C, gas 4. Grease 2 x 23cm round springform tins and line the bases with baking paper.
2. Combine the flour, cornflour, sugar, cocoa powder and bicarbonate of soda in a large mixing bowl and whisk with an electric whisk for about 1 minute. Add the orange extract, butter and buttermilk and continue to mix on medium speed for 2 to 3 minutes.
3. In a small bowl, whisk the eggs and coffee together. Gradually add this mixture to the batter, mixing until just combined.
4. Divide the batter between the two prepared tins and bake for 35-40 minutes, until a skewer inserted into the centre comes out clean. Leave the cakes in their tins for 10 minutes, then carefully turn them out onto wire racks and leave to cool completely.
5. While the cakes are cooling, make the jelly layer. Oil the sides and base of one of the springform tins and line the inside generously with clingfim, pulling it tightly up the sides of the tin and making sure there are no gaps or holes at the base of the tin (otherwise the jelly will seep out!). Soak the gelatine sheets in cold water for 5 minutes and place the jelly cubes into a medium, heatproof jug. Meanwhile, heat the orange juice in a small pan until it comes to the boil, remove from the heat, then pour onto the jelly cubes. Squeeze out the excess water from the soaked gelatine sheets and add them to the jug as well. Stir until both the cubes and the gelatine have dissolved. Leave to cool slightly, then pour into the prepared springform tin and place in the fridge for 1 hour until firm.
6. Once the jelly is firm, remove it from the fridge. Carefully place one of the cakes back inside the tin on top of the jelly and loosen any clingfilm that was around the outside of the tin. Place a board or a large flat plate on top of the tin and carefully flip the tin over and onto the board or the plate. Open the springform tin and carefully remove the base. Gently remove the clingfilm. You should have a neat layer of jelly on top of one sponge.
7. To make the ganache, finely chop the chocolate and place into a medium, heatproof bowl. Gently heat the cream until it just comes to the boil, remove from the heat and pour over the chopped chocolate. Add the orange extract to the bowl and leave for one minute, then gently stir to combine. Leave to cool and thicken slightly for about 15 minutes.
8. Place the second chocolate sponge on top of the jelly layer and pour over a quarter of the chocolate ganache. Spread evenly over the top, nudging it down the sides. Using a palette knife, spread another quarter of the ganache around the sides, so that the ganache fully covers the cake. Let it set for 15 minutes, then repeat with the remaining ganache, so that you end up with a nice thick, set ganache that covers the cake evenly.
9. Top the cake with the mini Jaffa Cakes, by placing them upwards around the top of the cake. Let the ganache set before serving.
Dijeta bez ugljikohidrata
Čitav koncept ove dijete bazira se na tome da u cijelosti isključimo unos uglikohidrata u organizam, čime bi potaknuli naše tijelo da se očisti od masnoća i tako počne topiti naslage sala koje nas muče.
Možda Vam to zvuči da ćete na ovoj dijeti biti gladni, ali nije tako. Jesti ćete tri puta dnevno. Osim toga, ova dijeta ne zahtijeva vaganje hrane niti spremanje posebnih obroka.
Dijeta bez ugljikohidrata se temelji na tome da potpunim izbacivanjem ugljikohidrata iz naše prehrane dovodimo organizam do toga da počinje topiti naslage sala!
Znate kako uvijek govorimo da s dijetom krećemo od ponedjeljka? Sa ovom dijetom definitivno i krećemo od tog famoznog prvog dana u tjednu! Prvih 6 dana dijete trebali bismo izgubiti čak 5 kg, a svaki slijedeći dan po 1 kilogram. Dakle, svako jutro – 1 kg manje. Za samo 24 dana možete izgubiti do čak 20 kg.
To zvuči odlično, ali pritom trebate biti oprezni. Ako si samo jedan dan date oduška i nagradite se minimalnim komadićem kruha (veličine nokta!) ili čak bilo kakvu sitnicu koja u sebi ima ugljikohidrate (navedena pod kategorijom u tekstu “Ne smije se jesti”), Vaše topljenje masnih naslaga se prekida. Dogodilo se to da je tijelo od tog komadića ugljikohidrata izvukao taj ugljikohidrat i automatski zaustavio topljenje sala.
HRANA POŽELJNA U PREHRANI ZA VRIJEME DIJETE:
SVE VRSTE MESA : piletina, puretina, patka, junetina, govedina, teletina, svinjetina, janjetina, guska, sve vrste jetrica, divljač.
Meso možete pripremati na koji god način želite, osim pohanja. Dakle, na Vašem tanjuru ono se može naći kuhano, pečeno, s roštilja, sušeno te u obliku kobasica ili narezaka. Jedino biste trebali izbjegavati hrenovke.
SVE VRSTE RIBA : sve vrste morskih i slatkovodnih riba te riblje konzerve.
SVE VRSTE SALATA : ovdje Vam je izbor zaista šarolik. Na Vašem jelovniku se može naći što god poželite – salata od rajčica, svježa zelena salata, salata od svježih ili pečenih paprika, cikla, luk, špinat, salata od morskih plodova, krastavci, svježi ili kiseli kupus, zeleni i crveni radič, itd. Sve salate možete začiniti soli, paprom, uljem, octom, ajvarom ili peršinom. Dopuštena su i jaja pripremljena na raznolike načine.
SVE VRSTE POVRCA : Možete jesti sve vrste povrća navedene u kategoriji salata, kao i bilo koje druge vrste poput: blitve, brokule, karfiola, poriluka, kelja, šparoga, patlidžana, tikvica, artičoka, korabice, mrkve, prokulica, celera, itd.
MOZETE PITI : običnu vodu, mineralnu vodu, tonik, sve vrste čajeva bez šećera. Ukoliko volite piti kavu, preporuka je konzumirati zelenu kavu, bez šećera. Ako Vam je nužan zaslađivač, stavite natren ili saharin. Od alkohola, možete popiti do pola litre bijelog vina ili jedne litre gemišta, ali samo nakon 6. dana od početka držanja dijete (nikako na početku). Također možete popiti limunadu od svježe cijeđenog limuna, bez šećera.
Za obrok možete skuhati Vaše omiljeno povrće i poslužiti ga s mesom koje najviše volite. Začinite spomenutim začinima po izboru. Takav obrok možete pripremiti u maloj većoj količini i jesti ga gotovo stalno (dok niste siti). Tako si možete pripremiti željene obroke za svaki dan (od hrane koja se smije unositi).
ZABRANJENO :
sve vrste ugljikohidrata – tjestenina, kruh, krumpir, riža, krušne mrvice, brašno, grah, grašak, leća, kikiriki, bademi, lješnjak, hrenovke. U pripremi hrane se ne smije koristiti zaprška niti pohanje.
Osim navedenih ugljikohidrata, zabranjen je unos svih vrsta mliječnih proizvoda: mlijeko, jogurt, kiselo mlijeko, kefir, vrhnje za kuhanje, maslac, margarin, razni mliječni i voćni pudinzi, vrhnje za šlag, šlag, nikakvi kolači, slastice, čokolada, šećer, grickalice ni u kojem obliku (slane ili slatke), sladoled. Također ne smijete unositi niti jednu vrstu sireva, kao ni voće. Dakle, cjelokupno voće je zabranjeno.
Prilikom držanja ove dijete, jako je bitno unositi vitamine (šumeće tablete) i to odmah s prvim danom dijete. Trebate unijeti vitamine C i D, cink, kalcij i magnezij.
Ono što se pokazalo jako učinkovito kod provođenja dijeta a besplatno je, jest vođenje on-line dnevnika mršavljenja na specijaliziranim forumima za mršavljenje. American Institute of Health je u svom šestomjesečnom istraživanju utvrdio da su osobe koje su vodile takav dnevnik mršavljenja izgubile u prosjeku 7 kilograma više od onih koji nisu vodili takav dnevnik.
“Poanta dnevnika mršavljenja je da će osoba puno teže griješiti u provođenju dijete kada njihov napredak prate drugi korisnici foruma. Osim toga često se pokazalo kako je bitna podrška u nekim trenutcima osoba koje imaju sličan problem” izjavio je Bill Brogan, doktor pri navedenom institutu.
Crisp Chickpea Slaw
Prep Time: 10 minutes
You need only a little dressing for the slaw because the cabbage releases moisture as it sits.
Yield: Makes 2 servings (serving size: 3 1/2 cups)
Nutritional Information
Calories per serving: 369
Fat per serving: 7.9g
Saturated fat per serving: 0.9g
Monounsaturated fat per serving: 2.3g
Polyunsaturated fat per serving: 2.6g
Protein per serving: 18g
Carbohydrate per serving: 59g
Fiber per serving: 15g
Cholesterol per serving: 1mg
Iron per serving: 4mg
Sodium per serving: 430mg
Calcium per serving: 231mg
Ingredients
1/4 cup fat-free plain yogurt
1 tablespoon cider vinegar
1 tablespoon water
1/4 teaspoon kosher salt
Freshly ground black pepper
1 (15-oz) can low-sodium chickpeas, rinsed and drained
2 1/2 cups sliced packed green cabbage
2 stalks celery, thinly sliced
2 carrots, peeled with a vegetable peeler into strips or thinly sliced, or 2 cups shredded carrots
2 tablespoons sesame seeds, toasted
Preparation
1. In a medium bowl, stir together the yogurt, vinegar, water, salt, and pepper to taste. Add the chickpeas, cabbage, celery, and carrots; toss to combine. Sprinkle with sesame seeds.
2. Transfer slaw to a plastic food-storage bag or 2 portable containers. Refrigerate at least 4 hours before serving; slaw keeps up to 3 days.
Recept dijeta za 2 sedmice
Donosimo vam recepte za novu zdravu dvosedmicnu dijetu, ali slobodno ih probajte i bez toga.
Recepti su zdravi i lako se spremaju, a mogu se davati i djeci koja ne vole povrće kao dio obroka. Dobar tek i javite nam rezultate!
Sok za brzi fix
Izvadite svoj multipraktik, vrijeme je i da ta spravica koja još od vjenčanja čami u kutiji dobije svoje mjesto u kuhinji.
Stavite nekoliko kockica leda, šalicu hladne vode i dodajte voće po vlastitom izboru izrezanom na komadiće koje vaš blender podnosi. Vrtite dok sve ne bude pitko.
Kad se malo osokolite možete dodati i začine, iscijeđeni sok, okuse - eksperimentirajte, bit ćete oduševljeni. Želite li da sve bude rjeđe dodajte više vode, a volite li smoothie tip pića, samo sve dodatno prošejkate bez dodavanja vode.
Nekoliko kombinacija za početak:
-jabuka, malina, grožđe, sok od naranče
-grejp, ananas, mango
-mandarine/ naranče, jagode, banane
Sve možete kombinirati prema sezoni voća koja je trenutno, onog što imate u kući i što volite.
Goveđa juha/gulaš s ječmom
Ispecite 250 grama tanko izrezanog odreska na maslinovom ulju, dodajte dvije žličice balsamiKa i Worcestershire umaka. Miješajte dok tekućina ne ispari. Dodajte omanji luk, mrkvu i celer, sve sitno nasjeckano, pospite ružmarinom, pokrijte i pustite na laganoj vatri 20 minuta. Dodajte 500ml temeljca od povrća (ili vode) i proključajte sve zajedno. Dodajte 75 grama ječma, šaku nasjeckanog peršina te sve miješajte dok se ječam ne skuha. Dodajte sol i papar po želji.
Ako želite gustu juhu umak malo izblendajte, ili ga pustite kao gulaš.
Ljuti papar i slatki krumpir
Ugrijte žličicu maslinovog ulja na teflonskoj tavi, dodajte sitno nasjeckano jedan mali luk, jedan češanj češnjaka, stabljiku celera, tri male paprike (crvenu, žutu, i zelenu), te mali slatki krumpir (batat), oguljen i izrezan na kockice. Kuhajte dok povrće ne omekša, dodajte sitno nasjeckanu rajčicu (ili malo koncentrata ako nemate svježu), malu žličicu čilija i 500ml povrtnog temeljca. Prokuhajte i putite 5 minuta, smiksajte sve do glatke teksture za gustu juhicu.
Piletina i povrće
Poširajte dva manja komada pilećih prsa 6 minuta u 500ml povrtnog temeljca. Zatim izvadite iz tave, pokrijte i dokuhajte piletinu oko 15 minuta. U međuvremenu nasjeckajte manji luk, češanj češnjaka, dvije male mrkve stabljiku celera te sve to omekšajte dinstajući na žličici maslinovog ulja 8-10 minuta.
Dodajte tekućinu iz piletine i prokrčkajte zajedno s povrćem sve dok ne bude mekano. Nasjeckajte piletinu i stavite ju u juhicu te pospite sve šakom fino nasjeckanog svježeg peršina.
Špinat i potočarke
Izdinstajte jedan mali luk, krupnije nasjeckan na žličici maslinovog ulja dok ne omekša. Dodajte 500 ml povrtnog temeljca i jednu žličicu zobene kaše. Pirjajte 10-15 minuta. Dodajte pola vrećice špinata i toliko svježih potočarki. Ponovno zakuhajte i promiksajte blenderom dok ne dobijete gustu juhu. Začinite po želji, a možete kapnuti i malo limunovog soka za ekstra okus.
Začinjene kozice
Prodinstajte sitno nasjeckani luk u malo sezamovog ulja dok ne omekša. Dodajte žličicu kurkume, dva istučena češnja češnjaka, naribajte oko 2 cm svježeg đumbira te dodajte 2 žličice čili pahuljica. Kuhajte nekoliko minuta dok ne dobijete ravnomjernu pastu. Dodajte 400 grama sitno nasjeckane rajčice ili konzervirane rajčice i kuhajte dok ne postane sve ružičasto. Prije serviranja dodajte malo manje masnog vrhnja.
Pureći burger
250 grama mljevenog purećeg mesa stavite u zdjelu s malo timijana te naribane limunove korice, posolite i popaprite. Izmješajte sve i oblikujte dvije pljeskavice. Pustite da malo odstoji. Za to vrijeme pomiješajte 100 grama oguljene i na kockice izrezane, skuhane cikle sa sokom od limuna, pola malog nasjeckanog crvenog luka, 1 žlicu sitno nasjeckanog peršina, žličicu maslinovog ulja te jednu žličicu senfa.
Burgere roštiljajte oko 6 minuta za svaku stranu i poslužite s ciklom i zelenom salatom.
JELOVNIK:
Dan 1.
Zajutrak: Svježe voće, voćni sok (cijeđeni), smoothie
Doručak: Mali paketić neslanih oraščića
Ručak: Goveđa juha s ječmom, salata
Popodne: sjeckano tvrdo kuhano jaje
Večera: Losos na brzo - pospite odrezak lososa s malo ulja i roštiljajte na umjerenoj toplini sedam do osam minuta po strani. Pospite octom balsamikom ili sokom od limuna.
Dan 2.
Zajutrak: Svježe voće, voćni sok (cijeđeni), smoothie
Doručak: Zobene pahuljice, ili kolačić, s lososom i krastavcima
Ručak: Ljuto slatka juha od papra i batata, salata
Popodne: Pločica od žitarica
Večera: Piletina na brzo - na pari napravite pileća prsa, potrebno vam je 10- 15 minuta. Polijte pesto umakom ili maslinovim uljem te malo progrilajte za bolji ukus.
Dan 3.
Zajutrak: Svježe voće, voćni sok (cijeđeni), smoothie
Doručak: Sirovo baby povrće s humusom
Ručak: Goveđa juha s ječmom, salata
Popodne: Kuhano jaje i šunka
Večera: Umak od rajčice ili juha sa špinatom
Dan 4.
Zajutrak: Svježe voće, voćni sok (cijeđeni), smoothie
Doručak: Hladna kuhana piletina, rajčice i oraščići
Ručak: Juha od graška i metvice - u povrtni temeljac dodajte 250 grama smrznutog graška, pirjajte dok ne omekša, dodajte 6 listova zelene salate te šaku metvice, sve pirjajte još nekoliko minuta. Smiksajte u blenderu.
Popodne: Sirovo baby povrće
Večera: Začinjene kozice
Dan 5.
Zajutrak : Svježe voće, voćni sok (cijeđeni), smoothie
Doručak: Salata od tri grahorice
Ručak: Sirovo baby povrće sa svježim sirom
Popodne: Malo pakiranje oraščića
Večera: Brza janjetina - začinite janjeći odrezak s limunovim sokom, prstohvatom cimeta i poprskajte maslinovim uljem. Pecite 4 minute sa svake strane ako volite ružičasto, a malo duže ako voite pečenije meso. Prije serviranja prelijte odrezak s malo svježe iscijeđenog narančinog soka pomiješanog s čilijem. .
Dan 6.
Zajutrak : Svježe voće, voćni sok (cijeđeni), smoothie
Doručak: Masline s malo feta sira ili punjene masline
Ručak: Juha o špinata, salata
Popodne: Malo pakiranje arašida
Večera: Brza svinjetina - pomiješajte 1 žlicu maslaca sa slatkim čilijem, začinite paprom i namažite jednu stranu svinjskog nemasnog fileta. Pecite na umjerenoj vatri oko minute, okrenite meso, namažite drugu stranu i pecite još 2 minute. Poslužite s komadićima jabuke i svježim korijanderom ili mentom.
Dan 7.
Zajutrak : Svježe voće, voćni sok (cijeđeni), smoothie
Doručak: Sirovo baby povrće
Ručak: Juha od piletine i povrća, salata
Popodne: Štapići od celera s malo maslaca od oraha (ili obični orasi ako nemate maslac)
Večera: Pureći burger.
Ako ste gladni da ne možete zaspati, pomozite si s nekoliko žlica svježeg sira, žlicom meda, ili kašom, ali toga se ne smijete prejedati.
Creamy Garlic Thyme Chicken
Ingredients:
2 lbs chicken thighs
Salt
Ground black pepper
Cooking spray
1 tablespoon olive oil
2 heads garlic, top trimmed off
1 cup chicken broth
1/3 cup heavy whipping cream
10 sprigs thymes
Salt, to taste
2 dashes cayenne pepper, optional
Squirts of fresh lime juice
Method:
Season both sides of the chicken thighs with salt and pepper. Grease the skillet with a little cooking spray and pan-fry the chicken thighs until both sides turn crispy and golden brown. Set the chicken aside and discard the oil from the skillet.
Add the olive oil to the skillet and add the garlic and saute. Add the chicken broth, cream and thymes, stir to combine well. Add the chicken, salt and cayenne pepper (if using) and lower the heat to simmer, turning the chicken a couple of times so they are completely cooked through. Squirt some fresh lime juice on the chicken, serve immediately.
Miso-roasted aubergine steaks with sweet potato
Roast thick slices of aubergine with miso, garlic and ginger, then serve with chunky sweet potato wedges for a filling, vegetarian dinner
Nutrition: per serving
kcal 344 - fat 8g - saturates 1g - carbs54g - sugars 30g - fibre15g - protein 6g - salt2.5g
Ingredients
* 1 large aubergine (about 375g)
* 2 tbsp brown miso paste (we used Clearspring)
* 350g sweet potatoes, unpeeled and cut into chunky wedges
* 1 tbsp sunflower oil
* thumb-sized piece ginger, grated
*1 garlic clove, grated
* pinch of pink Himalayan salt
* 8 spring onions, sliced diagonally
* small pack parsley, leaves chopped
Method
1. Heat oven to 180C/160C fan/gas 4. Peel the aubergine with a potato peeler and roughly spread the miso paste all over it – the best way to do this is with the back of a spoon.
2. Put it in a roasting tin along with the sweet potato wedges. Pour 225ml boiling water into the base of the tin, then add the oil, ginger and garlic. Sprinkle a pinch of salt over the wedges and place in the oven.
3. After 30 mins, pour another 125ml boiling water into the base of the tin and roast for another 20 mins. Repeat, adding 50ml boiling water and the spring onions, and roast for 10 mins more. Check the aubergine is cooked by inserting a knife in the centre – if it is ready it will easily slide in and out, and the aubergine will be soft on the inside.
4. Sprinkle the chopped parsley over the potato wedges, slice the aubergine into 2cm thick ‘steaks’ and serve on top of the potatoes. If there is no sauce in the bottom of the tin, add 3 tbsp water to loosen up the miso, then pour the miso gravy over the aubergine steaks and sprinkle with cracked black pepper.
6 iznenađujućih stvari koje bebe rade
Svake sekunde, u svijetu se rodi jedna beba. Slatke su, predivne, smrdljive kakice, ali i imaju stvarno neobične 'moći' koje nestaju kako odrastaju. Stalno plaču, ali nemaju suze, mogu gutati i disati u isto vrijeme i ne sjećaju se ničega što su radile
1. Udvostruče težinu u prvih 5 mjeseci
Ako mislite da to nije impresivno, samo zamislite da vi udvostručite svoju težinu u pet mjeseci. Bebe su u osnovi 'mliječna čudovišta', samo njega piju i jedu. Ustvari, ništa drugo ni ne rade osim jedenja, spavanja, kakanja i rasta u bizarnim vrijednostima. Nakon 12 mjeseci i veličina mozga se udvostruči. Mozak novorođene bebe teži 10 posto ukupne mase tijela. Bebe rođene u svibnju su najteže.
2. Ne liju suze kad plaču
Iako se vama možda čini da su isplakali malo jezero, one ustvari nemaju suze. Kad ih čujete da plaču, zapravo samo vrište. Suze ne mogu biti stvorene ni puštene prije trećeg tjedna života. Nije čudno ni ako dijete prvi put ispusti suze i oko četvrtog mjeseca. Neovisno o proizvodnji suza, bebin plač je uvijek dovoljno glasan kako bi vas probudio i dozvao.
3. Mogu disati i gutati u isto vrijeme
Do sedmog mjeseca starosti mogu istovremeno disati i gutati. Kad se rode, bebe dišu kroz nos. Razlog je vrlo jednostavan. Kako bi inače disale kod dojenja ili hranjenja na bočicu? Zato često i čujete vašu bebu kako štuca. Do toga dolazi kad gutaju u isto vrijeme kad udišu.
4. Ne sjećaju se ničega što su vam 'priuštile'
Djeca se ne sjećaju skoro ničega što se dogodilo u prve tri godine. Neuroznanstvenici to zovu 'infantilna amnezija' i ima više teorija zašto dolazi do nje. Jedno od objašnjenja je da se sjećanja ne mogu zadržati dok se ne razviju ključni dijelovi mozga. No, bez obzira zašto do nje dolazi, rezultat je da smo blaženo nesvjesni bizarnih stvari koje smo radili kad smo došli na svijet, a itekako su utjecale na druge, pogotovo naše roditelje.
5. Rađaju se sa supersnagom
Stisak novorođenčeta je toliko jak da može poduprijeti cijelu svoju težinu ako se uhvate prstićima za nešto. To se zove 'refleks hvatanja'. Do njega dolazi kad udarite dlan novorođenčeta ili stavite nešto u njegovu ruku. 1891., jedan istraživač je proveo test na 60 beba, njišući ih s štapa za hodanje. Većina njih se uspjela prstićima zadržati za štap oko 10 sekundi, a jedan je izdržao čak dvije minute i 35 sekundi! Na žalost, supersnaga nestaje između 6 i 12 mjeseca života. Do tad im se nemojte zamjerati.
6. Spavaju otvorenih očiju
Bebe spavaju otvorenih očiju češće nego što mislite. Nisu to širom otvorene oči, više izgledaju kao da su gotovo otvorene. Ako vaša beba tako spava, nema razloga za brigu. Spavanje otvorenih očiju se javlja tijekom REM faze, koja je vrlo aktivna faza djetetovog ciklusa spavanja. Bebe puno više vremena provode u REM fazi od odraslih i ona pokriva oko 50% ukupnog vremena spavanja vašeg mališana.
izvor: klokanica.hr
Čokoladni kolač gotov za 20 minuta
Odlično rešenje kada želite brzo da pripremite desert.
Ukoliko vam iznenada dođu gosti, ili se, vašim ukućanima jede nešto slatko, ovo je recept za vas.
Bit ce vam dovoljno 20 minuta da napravite pravu poslasticu.
Sastojci:
1 l mleka
200 g gustina
1,5 šolja oko 300 g šećera
5 kašika kakaa u prahu
5o g maslaca
3 kašike meda
1 kesica vanilin šećera
oko 30 kom čokoladnih keksića
Priprema:
U većoj posudi izmešati gustin, šećer, kakao i vanilin šećer. Mleko podgrejati da bude mlako, sipati po malo u smesu sa gustinom i mutiti, staviti da se kuva uz neprekudno mešanje dok se ne zgusne. U vruću smesu dodati maslac i med i mešati da se istope.
U kalup 30 x 10 cm obložen folijom, sipati vruću smesu, ostaviti 3-4 kašike, stavljati keks. Premazati ostatkom smese pa poslagati keksa koliko treba da se prekrije smesa, prekriti folijom i ostaviti u frižider, najbolje preko noći. Ukrasiti po želji.
Izvor: zdravljeihrana.info
SNIKERS TORTA BEZ PEČENJA
Sastojci:
300 g mlevenog kikirikija
300 g mlevenog keksa
200-250 g maslaca
250 g šećera u prahu
kesica vanilin šećera
2 jajeta
200 g seckanog ili drobljenog kikirikija
Čokoladni preliv:
2 šoljice mleka
5 kašika šećera
3 kašike kakaa (može i čokolada u prahu)
100 g čokolade za kuvanje
kašika margarina
Priprema
1. Mleveni keks i mleven kikiriki dobro pomešajte. Maslac i šećer u prahu dobro umutite u jednoličnu smesu pa dodajte vanilin šećer i jaja. Dobro umutite da dobijete krem. S kremom i mešavinom od keksa i kikirikija zamesite fino testo. Oblikujte duguljastu tortu ili je stavite u četvrtast ili okrugli pleh koji ste podmazali ili prekrili peki papirom i poravnajte. Na površini torte poređajte drobljen kikiriki i pritisnite kako bi se zalepio za testo. Na kraju stavite čokoladni preliv.
2. Za preliv u šerpu stavite mleko, šećer, kakao i margarin, pa rastopite na tihoj vatri. Sklonite s vatre i dodajte čokoladu izlomljenu na kockice. Kad se čokolada istopi i krem postane jednoličan, prelijte tortu. Posle jednog sata ili sat i po ponovo prelijte tortu tako što ćete pokupiti preliv koji je iscurio sa strane. Ostavite tortu da se stegne preko noći ili nekoliko sati u frižideru. Tortu možete dodatno ukrasiti kikirikijem.
Napomena: Ovo nije glazura već preliv, i neće sasvim da se stegne, zato i ne pomišljajte da ste nešto pogrešno uradili – treba da bude upravo onako kako je opisano u receptu. Zbog prirode preliva nije preporučljiva ni neka dodatna dekoracija, mada možete dodatno staviti kikiriki po želji.
izvor: stvarukusa.rs
Subscribe to:
Posts (Atom)
-
Here's how female to male gender reassignment surgery works Really unbelievable !!! ...
-
Pravo je vrijeme da u svoj doručak unesete sve nijanse bobičastog voća. Jagode, maline, kupine, borovnice prava su blagodat za n...
-
Bilo je to za novu godinu `94/`95 pripreme do jaja ,ja tada 19 god.zeljan picke vise nego hleba.Dosao iz Nemacke pred novu godinu svi v...