loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Sunday, November 6, 2016

Savršene biljke za dobru cirkulaciju

Slikovni rezultat za biljke za dobru cirkulaciju  11




Bez kretanja i bez cirkulacije, nema života. Naš je cijeli organizam jedan čudotvoran i predivan, uzbuđujući svemir u malom. Stoga ću vam danas predstaviti prekrasne ljekovite biljke koje pokreću našu cirkulaciju, bez koje nam također nema života..

Cirkulacija = detoksikacija = život za sve naše stanice

GLOG, Crataegi summitates, biljka za cirkulaciju i jačanje srčanog misića. Tonik za srce, hrana i snaga za srčane stanice i regulaciju tlaka.

KOPRIVA, Urticae folium, korov, ali puna željeza, klorofila, odlična biljka za cirkulaciju i diurezu, tj. bolji rad bubrega.

IMELA, biljka koja je u stvari poluparazit, živi na drugom drveću, prvenstveno voćkama. Odlična ljekovita biljka za perifernu cirkulaciju, ali i za imunitet, za detoksikaciju jetre..

BOROVICA, Juniperi fructus, biljka koju zovemo i kleka, a izuzetno dobro potiče cirkulaciju i rad bubrega. Prema načinu djelovanja, borovica je RUBEFACIJENS, jer kod primjene izvana, utrljavanjem u kožu, koža pocrveni zbog pojačane cirkulacije a time smo dobili i odlično djelovanje na bolne zglobove i misiće.

LAVANDA, Lavandulae flos, biljka lijepog izgleda i jos ljepšeg mirisa. Zamislite da ste u polju lavande, zamislite njihanje ljubičastih cvjetova na vjetru i taj miris, opuštajući, smirujući... No, eksternom primjenom, lavanda odlično potiče cirkulaciju.

RUŽMARIN, Rosmarini folium, još jedna naša domaća izuzetno ljekovita biljka. Iglice ružmarina i plavi cvjetići boje mora divnog su mirisa. Osvježava, razbuđuje, potiče cirkulaciju, ali potiče i peristaltiku crijeva... Sve se pokreće.

ARNIKA, Arnicae flos, biljka s visokih brda i planina, pa se zove i brđanka. Potiče cirkulaciju, ubrzava razgradnju hematoma (modrica), olakšava bolove u zglobovima...

LAZARKINJA, Asperulae herba, biljka koja se zove mirisna lazarkinja jer miriši fino, opojno, na med i sijeno...potiče cirkulaciju, rad bubrega, i rastvara ugruške, tj. razrjeđuje krv koja je sklona zgrušavanju i zaštopavanju krvnih žila, a tada nam je i cirkulacija u opasnosti.

biljni čaj

PROŠIRENE VENE I KAPILARE: Treba piti čaj od koprive, stolisnika i imele. Jednu litru dnevno. Mazati kapilare i vene tonikom od kestena i gelom od lavande. Ujutro i navečer.

NERVOZNE NOGE: To je neugodna tegoba - noge vas bole, trgaju, ne možete zaspati i nikako se namjestiti, a problem je naravno slaba cirkulacija. Namažite noge žutim tonikom i mirno ćete zaspati. Tonik je žute boje od arnike, a pomažu joj i ružmarin i menta koja lagano hladi i osvježava.

SUŽENE KAROTIDNE I VERTEBRALNE ARTERIJE: Kod nekih mojih pacijenta suženje je 30%, ali kod nekih i do 70%. Naravno, cirkulacija je otežana, a i mozak ne dobiva dovoljno kisika i hrane sa slabim dotokom i protokom krvi. S istim, žutim tonikom, namazati prednju i stražnju stranu vrata (naprijed su karotide a straga su vertebralke). I obavezno piti čaj i kapljice na bazi imele, koprive, lazarkinje... Litru čaja dnevno i 50-100 kapi tinkture.

GLAVOBOLJE I MIGRENE: Čaj i kapi od gloga, lavande, jaglaca, ružmarina... Možemo dodati i neke druge biljke ako je migrena povezana s klimakterijem. A u sljepoočnice i u korijen kose utrljati lagano gel od lavande ili malo eteričnog ulja lavande ili sandala.

HLADNE RUKE I NOGE: To je znak slabe i loše periferne cirkulacije. Uz naizmjenično tople i hladne kupke, namažite ruke dva puta dnevno crvenim gelom od ružmarina i borovice, čempresa.. I redovito pijte čaj ili kapljice na bazi ružmarina, borovice, koprive i obavezno imele. U ovu grupu spada i tzv. Bürgerova bolest, spazma i slabe cirkulacije u prstima ruku. Obavezno prestati pušiti!

HEMOROIDI: Oni nisu ništa drugo nego proširene vene hemoroidalnog pleksusa, a to znači da u tim proširenim venama krv, tj. Cirkulacija, stoji, slabo teće i slabo se kreće. Treba je potaknuti. Pijte čaj i kapi od već navedenih biljaka, perite se u hladnoj vodi nakon velike nužde, jer će hladna voda stisnuti krvne žilice i kapilarice. Redovito se mažite Procto kremom za hemoroide od lavande, gospine trave i mente. Krema se može koristiti i izvana i iznutra.

REUMA I GIHT: Cirkulaciju i diurezu postižemo čajem i kapljicama od koprive, kore vrbe koju u narodu zovemo biljni aspirin, preslice, stolisnika, borovice, breze, gloga... Važno je znati da ako pijemo dosta tekućine (u ovom slučaju još bolje, pijemo čaj od odabranog i ciljanog ljekovitog bilja), pijemo i mokrimo, pijemo i mokrimo... I to je super! Tako potičemo cirkulaciju, rad jetre i rad bubrega te iz organizma i upaljenih zglobova izbacujemo sve toksične tvari koje nam ne trebaju. I polako, ali sigurno dolazimo do ozdravljenja. Zglobove mažite kremom ili gelom, ili žutim tonikom. I u prehrani smanjite unos mesa,mlijeka i njihovih prerađevina.

ULCUS CRURIS I DECUBITUS: Zbog izuzetno ostećene cirkulacije na donjim ekstremitetima tj. potkoljenicama nogu ili zbog ležanja, na trtici, lopaticama i petama, razvijaju se otvorene rane. Nema cirkulacije, nema dotoka krvi, nema hrane i kisika za stanice tog tkiva, pa one odumiru. Moramo pojačati cirkulaciju čajem i kapima, mazati okolno područje s tonikom i gelom a na ranu kapati ulje od gaveza i gospine trave, da potaknemo i granulaciju tj.stvaranje novog tkiva. Uporan i dugotrajan proces, ali ide, i ja sam prezadovoljna zbog velikog broja ulkusa i dekubitusa koje sam zatvorila.

Kako priviknuti bebe na krutu hranu?

Slikovni rezultat za beba hrana



Kako se vaše dijete počne privikavati na povrće, voće i žitarice, počnite dodavati i drugu hranu, te povećajte broj hranjenja krutom hranom, te polako ukidajte mliječne obroke.

Do sada je vaša beba hranjena samo s mlijekom, bilo vašim ili formulom, a sada već je prošlo šest mjeseci i vrijeme da počne jesti i krutu hranu. Stručnjaci preporučuju da je šest mjeseci najbolja dob da dijete počne polako uzimati krutu hranu, jer se smatra da dijete prije toga nema dovoljno jak imunitet, koji bi se branio protiv određenih bolesti s kojim hrana može biti zaražena. Također, imunosni sustav nije dovoljno jak, pa mi moglo doći do alergijske reakcije na hranu.

Ako mislite da je vaše dijete gladno, a nije još navršilo šest mjeseci, prvo mu pokušajte dati više mlijeka na bočicu, ako dojite. Ako ne dojite, pokušajte povećati količinu mlijeka koju mu dajete, ili se savjetujte s pedijatrom ili patronažnom sestrom oko promjene formule i količine. Nikako bebi nemojte davati krutu hranu prije nego što navrši 17 tjedana života.

Ako ste se odlučili dati bebi krutu hranu prije šestog mjeseca, pazite da ne dajete hranu na koju bi moglo doći do određene alergijske reakcije. A to je: kravlje mlijeko i mliječni proizvodi, bilo koja hrana s glutenom, citrus voće i voćne sokove, ribe i školjke, te jaja. To se posebno odnosi na bebe koje su rođene prije vremena, pa im treba više vremena da u svojem razvoju dostignu svoje vršnjake.

Kada je vrijeme?

Evo nekoliko savjeta kako možete znati da je vaša beba spremna jesti krutu hranu:

Drži glavu – beba mora biti sposobna držati se sama u uspravnom položaju kako bi mogla dobiti prvu krutu hranu.
Sjedi s pridržavanjem – preporučamo da visoku stolicu za hranjenje uvedete tek kasnije, počnite s hranjenjem dok vam dijete sjedi u krilu
Radi pokrete žvakanja – vaša beba mora biti u mogućnosti pomicati hranu u ustima i gutati. Kada se beba nauči gutati, primijetit ćete da će manje hrane izlaziti iz usta i da će brže jesti.
Dovoljna težina – većina djece je sprema za prvu krutu hranu kada udvostruče svoje porođajnu težinu. To se može dogoditi prije šest mjeseci i oko šest mjeseci starosti.
Znatiželjno promatra hranu – ako gleda hranu koju vi jedete i poseže kako bi probalo tu hranu.


Kako započeti s hranjenjem?

Najlakše će biti ako započete s pireom ili kašicama. Pokušajte dati jednu do dvije žličice ove hrane: pire od povrća – mrkve, pastrnjaka, krumpira(batata) ili kupljene kašice za bebe od riže, kukuruza ili prosa koje možete pomiješati s mlijekom za bebe.

Ovu hranu možete ponuditi bebi prije ili nakon hranjenja ili pak u sredini hranjenja. Procijenite koje bi vrijeme bilo najbolje ili pak probajte u različita vremena, pa da vidite što najbolje funkcionara. Naravno, pazite da hrana koju ćete joj dati da ne bude vruća.

Vjerojatno će vašoj bebi trebati jedno vrijeme da se privikne na osjećaj hrane u ustima i okus, pa se nemojte začuditi ako isprva odbaci ono što ste joj stavili u usta. Ako se to dogodi, pokušajte kasnije ili sljedeći dan. Također, u početku će vam se činiti da vaša beba jede vrlo malo, no budite strpljivi jer mora naučiti kako jesti. U početku neka kašice budu rjeđa, a kako će se navinuti na jelo, počnite ih spravljati sve kruće i kruće, s grudicama hrane. To će vašoj bebi omogućiti da vježba žvakanje (makar bilo bez zubi) i naravno gutanje.

Kako se vaše dijete počne privikavati na povrće, voće i žitarice, počnite dodavati i drugu hranu, te povećajte broj hranjenja krutom hranom, te polako ukidajte mliječne obroke. Do sedmog mjeseca starosti vaša beba bi na dan trebala jesti tri obroka s krutom hranom.


Evo od čega bi se bebina prehrana trebala sastojati:

1. Mlijeko – dojenje ili formula
2. Kašica s dodatkom željeza
3. Povrće – krumpir, brokula, cvjetača, batat, špinat, mrkva...
4. Male količine mesa (perad, riba), jogurt, tvrdo kuhano jaje, dobro kuhana leća i sir (svježi). Nemojte davati djetetu dozrele ili topljene sireve.
5. Voće

Kašica i kruta hrana

Nemojte se zabrinjavati ako djetetov apetit varira od jednog do drugog obroka, no pratite je li sito i je li tijekom dana pojelo dovoljnu količinu. Ako zatvori usta, počne micati glavu i igrati se s hranom, vjerojatno je pojelo dovoljno. Neka djeca će, također, htjeti sama od vrlo rane dobi uzimati hranu i neće toliko uživati da ju vi hranite sa žlicom. Hranu koju mogu šestomjesečna djeca jesti jesu mali komadići tosta s maslacem ili mali komadići mekane i oguljene kruške. Ako je to slučaj, dopustite svojoj bebi da se sama hrani ili pak možete dopustiti joj da drži svoju hranu u ruci dok ju hranite sa žicom. Tako će biti zabavljena i sita.

Između sedmog i devetog mjeseca života bebe su spremne jesti male zalogaje hrane, odnosno više ne morate od svega spravljati kasicu. Pokušajte sa: meko kuhanom mrkvom ili slatkim krumpirom, tjesteninom, žitaricama, bananom, kruhom i lubenicom. Naravno, nikako ne ostavljate dijete samo dok jede, kako ne bi došlo do gušenja. Vaše dijete će prilikom jedenja krute hrane gristi i sisati hranu, te će jačati svoje desni i čeljust, ali će se i prilikom toga razvijati mišiće koji su joj potrebni za govor.

Glavna hrana

Bez obzira na krutu hranu, nastavite bebi davati i samo mliječne obroke, bilo da dojite ili dajete formulu, jer oni još uvijek snabdijevaju dijete s vitaminima, željezom, proteinima i to u lako probavljivoj formi. Mlijeko će vašem djetetu do prve godine života ostati glavni hrana. Nakon šestog mjeseca života s krutom hranom možete davati kapi vitamina A i D, kako bi bili sigurni da vaše dijete dobiva dovoljno tih važnih vitamina.

Kada spravljate domaću hranu za bebe izbjegavajte mnogo soli, šećera, ljute i jake začine. Neke će bebe možda i uživati u srednje začinjenoj hrani, ali ne mogu tolerirati veću količinu. Nikako nemojte zaboraviti djetetu davati vodu, a ako dajete voćne sokove, razrijedite ih s vodom (u omjeru 1:10) činite to samo tijekom jela.





http://www.ringeraja.hr/

Ugljikohidrati - koje odabrati, koliko i kada tempirati unos

Slikovni rezultat za ugljikohidrati



Ugljikohidrati su organske molekule sastavljene od ugljika, kisika i vodika, a služe kao glavni izvor energije u našem organizmu. U praksi su to makronutrijenti s kojim se dosta balansira prilikom faza mase i definicije ili priprema za određene fizičke aktivnosti. S druge strane nose sa sobom pretpostavku da "debljaju" i mnoge moderne dijete se baziraju na jako niskom udjelu ugljikohidrata.

Ugljikohidrati su primarni izvor energije u tijelu i u bilo kojoj fazi trošenja energije, bilo putem vježbanja ili gladovanjem, ugljikohidrati su prvi na udaru. Njihovim unosom osiguravamo energiju za rast mišića, ali i energiju potrebnu mozgu i ostalim organima za rad. S obzirom na sastav često ih se zove i šećerima.

Vrste ugljikohidrata

Ugljikohidrate možemo podijeliti na jednostavne i kompleksne. Sastav direktno utječe na probavljivost pojedinih ugljikohidrata. Stoga ih možemo podijeliti na one visokog GI i niskog GI.

GI ili glikemijski indeks je mjera koja označava brzinu i intenzitet povišenja razine glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane. Kao referentna vrijednost 100 se uzima stolni šećer (saharoza) ili bijeli kruh.

Glikemijski indeks

Jednostavni ugljikohidrati se sastoje od samo jedne (moonosaharidi) ili dvije (disaharidi) molekule. Oni se probavljaju brzo, već 15-ak minuta nakon unosa. Jednostavni šećeri imaju visoki GI i obuhvaćaju glukozu (grožđani ili krvni šećer), fruktozu (voćni šećer), saharozu (stolni šećer), laktozu (mliječni šećer) i slično.

Kompleksni šećeri (polisaharidi) su građeni od više monosaharida i u pravilu imaju nešto niže GI vrijednosti. U kompleksne šećere spada škrob (amiloza i amilopektin) te glikogen. Škrob služi kao skladište energije u biljkama, dok tu ulogu u životinja, pa tako i ljudi, ima glikogen.

Koliko ugljikohidrata mi je zapravo potrebno?

Ljudsko tijelo je vrlo prilagodljiv organizam, tako da može funkcionirati i na jako malom unosu ugljikohidrata. Međutim ako ne govorimo o striktnoj dijeti, za optimalno funkcioniranje mozga i cijelog organizma preporuča se ipak nešto veći unos.


Ugljikohidrati

Iako se preporuke vrte oko 55 - 65 % dnevnih kalorijskih potreba (1 g ugljikohidrata daje 4 kcal), toliko isto tako nije nužno potrebno. Dakle s ugljikohidratima se da lijepo manipulirati ovisno o ciljevima, načinu života i treninga. Intenzivan umni rad, jaki fizički rad, povećanje snage i sportovi izdržljivosti traže i veći unos ugljikohidrata.

U tijelu se ugljikohidrati pohranjuju u obliku glikogena u jetri i mišićima. Ugljikohidrati u jetri služe kao energija za unutarnje organe, mozak i regulaciju razine glukoze u krvi, dok oni u mišićima se primarno troše kod mišićnog rada.

Ako gledamo redoslijed potrošnje energije u tijelu prvo će se trošiti slobodni ATP (adenozin tri fosfat - molekula koja svojom razgradnjom daje velike količine energije - energetska moneta organizma). Tijelo će nakon toga koristiti glukozu u krvi za proizvodnju ATP-a, a nakon toga onu iz mišića za mišićne kontrakcije i obavljanje mišićnog rada. Na kraju i glikogen iz jetre će se trošiti za mišićni rad. Tek kad se sav glikogen iz organizma potroši tijelo će početi razgrađivati masne stanice za dobivanje energije.

Suprotna strana potrošnje je naravno pohranjivanje ugljikohidrata u organizmu. Unosom hrane diže se razina glukoze u krvi i stimulira se sinteza glikogena u jetri i u mišićima.

Količina glikogena u jetri je ograničena na 8 -9 % težine jetre što iznosi oko 100 - 120 g. Količina glikogena u mišićima ovisi o udjelu mišića u tijelu i čini 1 - 2 % nemasne tjelesne mase. Osoba s više mišića može pohraniti puno više glikogena nego osoba s malom količinom mišića u tijelu. Sav ostali višak ugljikohidrata, ali i ostale hrane koja se ne koristi više za sintezu mišića, enzima i slično, pohranit će se u obliku masti. Masne stanice mogu svoju veličinu povećavati skoro unedogled, što znači da mogu primiti "neograničenu" količinu masti tj. energije.

Tempiranje

Ugljikohidrati se obično preporučuju ujutro za doručak. Nakon 8 sati sna i zadnjeg obroka tijelo je poprilično ispraznilo zalihe glikogena i potrebna mu je energija. Dobar je izbor kombinacija brzih (tipa voća) i sporih ugljikohidrata (npr. zobene pahuljice). Dalje, 2 sata prije treninga dobro je napuniti tijelo energijom pogotovo ako se radi o aktivnostima tipa košarka, nogomet, rukomet i slično gdje je potrebno dosta energije da bi se izdržala utakmica ili trening.

Ukoliko se radi o treningu utezima, ovisno o fazi (masa ili definicija) ugljikohidrati će se koncentrirati oko treninga. Kao brzi oporavak nakon treninga preporuča se kombinacija lako probavljivih proteina (npr. proteini sirutke) i glukoza. A jedno sat vremena nakon toga još jedan kvalitetan obrok koji sadrži oboje npr. pileća prsa i riža ili krumpir. Ako ste na definiciji, ugljikohidrate ograničite na obrok nakon treninga (za maksimalnu stimulaciju rasta mišića) i u prvom brzom obroku nakon treninga (PWM) te eventualno doručku. Na masi ugljikohidrate možete konzumirati u svakom obroku. Pazite samo da je unos prilagođen dnevnom kalorijskom unosu.

Izvori

Izvori jednostavnih ugljikohidrata su voće (fruktoza), jednostavni šećeri tipa stolni šećer i laktoza koja je prisutna u mlijeku. Kompleksni ugljikohidrati su prisutni u žitaricama (zob, ječam, heljda, riža), leguminozama (grah, grašak) i korjenastom povrću (krumpir, batat).

Kompleksni ugljikohidrati poput zobenih pahuljica, cjelovitih žitarica i leguminoza ljudima znaju često izazivati probavne smetnje kao npr. nadutost. To je posljedica slabije probavljivosti i nemogućnosti organizma da razgradi određenu hranu. Takvi problemi se mogu umanjiti ili probati riješiti namakanjem hrane prije pripreme ili termičkom obradom, ponekad i mehaničkim usitnjavanjem.

Također unos se može smanjiti i podrediti osobitostima svakog pojedinačnog organizma. Dakle zobene pahuljice probajte lagano prokuhati, ako vas i dalje napuhuju smanjite količinu. Nekome 100 g zobenih neće praviti probleme, nekoga će mučiti i 50 g.

Konačno, ako se problema ne možete riješiti izbacite ih iz prehrane i koncentrirajte se na neke druge izvore ugljikohidrata. Iako smeđa riža ima više vlakana radi ovojnice koju sadrži, možete koristiti i bijelu rižu ako vam stvara manje probavnih problema. Povrće je jako slab izvor ugljikohidrata, pogotovo lisnato povrće. Ono je mahom bogato vlaknima i trebalo bi ga unositi barem tri porcije dnevno uz obroke.

Dobri izvori vlakana su još i zelenu salata, kupus, brokula, cvjetaču, tikvice, paradajz, paprike i slično. Povrće je namirnica koju ne treba ograničavati u prehrani. Već dapače, usporava prolazak hrane kroz želudac tako da se ona bolje razgradi i iskoristi. Osim toga bubri u želucu (radi udjela vlakana) i tako daje osjećaj sitosti. Da ne kažem da je bogato prijeko potrebnim nutrijentima potrebnim za optimalno funkcioniranje organizma.

Zaključak

Ugljikohidrati su, dakle, primarni izvor energije u tijelu. Tijelo može pohraniti ograničenu količinu ugljikohidrata u obliku glikogena u jetri i mišićima, sav višak će pohraniti u obliku masti. Izbore ugljikohidrata bi trebali birati ovisno o željama (brzi izvor energije ili nešto što će nas duže zasititi) ali i o individualnim osobitostima (izbjegavati ono što uzrokuje probavne smetnje), a količinu treba podrediti svojim ciljevima i aktivnostima kojima se bavimo. Prednost u izboru ugljikohidrata bi svakako trebalo dati primarno povrću te voću i batatima, a tek onda ostalim izvorima.

U 28 dana pet kilograma manje uz dijetu sporih ugljikohidrata

Slikovni rezultat za ugljikohidrata





Bez grickanja: Ako ste gladni, ne jedete dovoljno bjelančevina i mahunarki. Presudno je da 40 posto kalorija u doručku dolazi iz bjelančevina i da ne gladujete

Dijetom sporih ugljikohidrata moguće je izgubiti pet kilograma masnog tkiva u 28 dana. Uz promjenu prehrane potrebno je vježbati i uzimati dodatke prehrani. Kao prvi korak, promijenite doručak, savjetuje Timothy Ferriss (35), poduzetnik te autor bestelera “Četverosatno tijelo” koji je izašao i u Hrvatskoj (Naklada Ljevak). To neće biti previše zahtjevno, a nakon što vidite prve i brze rezultate, bit će vam lakše prebaciti se stopostotno na dijetu sporih ugljikohidrata tijekom šest dana. Obroke rasporedite tako da jedete otprilike svaka četiri sata.

Nakon šest dana dijete slijedi dan kad se možete počastiti čime god želite - doslovce, jedite što god hoćete u neograničenim količinama. Čini li vam se da je previše dosadno stalno jesti jedno te isto, razmislite o svemu što ste jeli zadnjih tjedan, dva. Kad se osvrnete na to, shvatit ćete da vam se vjerojatno i inače jelovnik vrti oko nekoliko sličnih jela. Rotiranje pet ili šest jela tijekom nekoliko tjedana nije pretjerano teško, posebno ako se tjedan za tjednom osjećate fantastično i izgledate sve bolje. Dijeta sporih ugljikohidrata dovest će do gubitka viška vode, s kojom mogu otići i elektroliti. Zbog toga bi trebalo uzimati kalij, magnezij i kalcij.

Najjednostavnije ih je uzeti kao dodatke prehrani, dakle, u obliku pilula, no možete ih unositi i hranom. Kalij ćete naći u grahu, blitvi, leći ili lososu, kalcij u sardinama, tofuu i špinatu, a magnezij u kikirikiju, bademima i kuhanoj soji.

Vitkiji i sretniji bez gladovanja

Izbacivanje mliječnih proizvoda iz prehrane može dramatično ubrzati gubitak masnog tkiva, tvrdi Ferriss. Iznimka je svježi sir koji ne ometa djelovanje drugih namirnica, a visok udio kazeina pomaže izgubiti masno tkivo. To je osobito važno za vegetarijance koji žele mršavjeti po Ferrissovoj metodi - uz sir neka jedu jaja i grah. Meso olakšava dijetu, no nije nužno.

- Ipak, u svakom obroku mora biti 20 g bjelančevina jer tako smanjujete utjecaj ugljikohidrata i potičete smanjenje masnoća u tijelu - objašnjava Ferriss. Ako budete gladni ili ćete usporiti metabolizam ili ćete varati - jedite dok ne osjetite sitost.

1. Izbjegavajte bijele ugljikohidrate

Osim u roku od 30 min od dovršetka treninga s otporom zabranjeni su: sav kruh, riža (uključujući i smeđu), žitarice, krumpir, tjestenina, tortille i pohano. Za izbjeljivanje brašna koristi se klorov dioksid, a on se spaja s ostacima bjelančevina čime se dobiva aloksan, koji istraživači koriste kako bi štakorima inducirali dijabetes.

2. Jedite nekoliko istih obroka iznova i iznova

Najuspješniji ljudi na dijetama jedu nekoliko istih jela iznova i iznova. Miješajte i spajajte elemente iz tablice, a zvjezdicama označene namirnice vode do najbržega gubitka masnog tkiva. Prvi obrok u danu pojedite u roku od sat vremena od buđenja.

Bjelančevine

Bjelanjci pomiješani s jednim, dva cijela jaja zbog okusa
Pileća prsa ili bataci
Govedina
Riba
Svinjetina

Mahunarke

Leća (poznata i kao dal)
Crni grah
Pinto-grah
Crveni grah
Soja

Povrće

Špinat
Miješano povrće (uključujući brokulu i karfiol)
Kiseli kupus
Šparoge
Grašak
Mahune

3. Pripazite na tekuće kalorije

Pijte puno vode i koliko god želite nezašećerenog čaja ili kave koju umjesto mlijekom i šećerom začinite cimetom. Nemojte piti mlijeko, bezalkoholna pića niti voćne sokove. Dijetalna bezalkoholna pića ograničite na pola litre na dan jer umjetno sladilo aspartam može potaknuti debljanje. Dopušteno je popiti i do dvije čaše crnog vina na dan.

4. Izbjegavajte voće

Ljudi ne trebaju voće šest dana u tjednu. Iznimka su od ovog pravila rajčice i avokado, s time da treba pripaziti na količinu avokada - jedite maksimalno šalicu na dan. Voće sadrži fruktozu koja se pretvara u glicerol-fosfat koji se potom skladišti u masnom tkivu. Sedmi dan jedite voća koliko god želite.

Dan odmora ubrzava tijelo

Dramatično povećanje kalorijskog unosa jedanput na tjedan zapravo pospješuje gubitak masnog tkiva jer osigurava da vaša stopa metabolizma ne pati zbog izraženog ograničenja kalorija - dakle, ako povremeno jedete brzu hranu, to vam može pomoći da izgubite salo.

Načelo vježbanja: manje je više

Prečesti odlasci u teretanu mogu uzrokovati gubitak mišića i smanjiti bazalni metabolizam, kaže Ferriss. Pobrinite se da na dan prejedanja izvodite 60-90 sekundi vježbi poput čučnjeva s ispruženim rukama nekoliko minuta prije jela te ponovno 90 min nakon.

Oprez! Žumanjci mogu biti opasni

Ljudi s visokim kolesterolom i visokim masnoćama u krvi ne bi trebali jesti žumanjke - ako su vam jaja izvor bjelančevina, onda jedite bjelanjke. Svim drugima generalna je preporuka jedno, dva cijela jaja na dan, po mogućnosti kuhana. Treba napomenuti da se dijeta ne preporučuje dijabetičarima i bubrežnim bolesnicima, upozorava nutricionistica Jasna Ćerić.

Voda je posebno važna na dan kad jedete više

Kako bi jetra što bolje funkcionirala, nužno je piti vodu. Pijete li premalo, mogli biste prestati mršavjeti. Ako primijetite da ne mršavite, dodajte nekoliko čaša vode svakog dana. Uložite poseban napor da popijete više vode na dan “varanja”, inače bi vas zbog povećanog unosa ugljikohidrata mogla “pogoditi” glavobolja.

11 Alternative Medicines Explained

Slikovni rezultat za alternative treatment




Few people might think to call a balneotherapist when their face breaks out or a reflexologist when asthma flares. But no matter how weird they might seem, alternative medical practices are gaining traction in the U.S. So we’ve put together a guide to some of the most popular alternative physical therapies working their way into the mainstream.

Somebody Call an Energy Worker! The Need-to-Know

In general, the term “alternative therapy” refers to any health treatment not standard in Western medical practice. Beyond that, complementary and alternative therapies are difficult to define, largely because the field is so diverse; it encompasses practices spanning diet and exercise changes, hypnosis, chiropractic adjustment, and poking needles into a person’s skin (aka acupuncture). Technically, “alternative” treatments are used in place of conventional medicine; when used alongside standard medical practices, alternative approaches are referred to as “complementary” medicine.

The benefits (or lack thereof) of alternative therapies are hotly contested. More research is needed to determine the efficacy of nearly all of these practices, but that hasn’t stopped people from engaging in them: In 2008 (the most recent valid data we could find), more than 38 percent of American adults used some form of alternative medicine. Follow along as we sort through the practices that are changing the way Americans approach medical care.

Guide to Alternative & Complementary Medicines

1. Acupressure

Acupressure is similar in practice to acupuncture (see below), only no needles are involved. Practitioners use their hands, elbows, or feet to apply pressure to specific points along the body’s “meridians.” According to the theory behind acupressure, meridians are channels that carry life energy (qi or ch’i) throughout the body. The reasoning holds that illness can occur when one of these meridians is blocked or out of balance; acupressure is thought to relieve blockages so energy can flow freely again, restoring wellness. More research is needed, but pilot studies have found positive results: Acupressure might decrease nausea for chemotherapy patients and reduce anxiety in people scheduled to have surgery.

2. Acupuncture

Though “acupuncture” may immediately bring needles to mind, the term actually describes an array of procedures that stimulate specific points on the body. The best-known variety consists of penetrating the skin with thin needles controlled by a practitioner or electrical stimulation, and it’s currently used by millions of Americans each year. Despite its popularity, controversy over acupuncture’s efficacy abounds. Some studies find it helpful for chronic pain and depression, but evidence on all counts is mixed.

3. Aromatherapy

Aromatherapy uses essential oils (concentrated extracts from the roots, leaves, seeds, or blossoms of plants) to promote healing. The oils can be inhaled, massaged into the skin or (in rare cases) taken by mouth, and each has a specific purpose: Some are used to treat inflammation or infections; others are used to promote relaxation. Studies suggest aromatherapy might reduce pain, depression, and anxiety, but more research is needed to fully determine its uses and benefits.

4. Ayurvedic Medicine

Also known as Ayurveda, Ayurvedic medicine originated in India and has been around for thousands of years. Practitioners use a variety of techniques, including herbs, massage, and specialized diets, with the intent of balancing the body, mind, and spirit to promote overall wellness. Studies of Ayurveda are few and far between (perhaps because the practice includes such a wide variety of treatments), so it’s difficult to determine how effective it is as a treatment system (But the fact that the treatment system has persisted for so many years suggests it's got something going for it.).

5. Balneotherapy

Also known as hydrotherapy, balneotherapy involves the use of water for therapeutic purposes, and it dates as far back as 1700 B.C.E. It’s based on the idea that water benefits the skin and might treat a range of conditions from acne to pain, swelling, and anxiety; practitioners use mudpacks, douches, and wraps in attempts to reap agua’s rewards. Proponents of the therapy cite findings that water might boost people’s immune systems, though research on balneotherapy’s effectiveness remains inconclusive .

6. Biofeedback

Biofeedback techniques allow people to control bodily processes that normally happen involuntarily—such as heart rate, blood pressure, muscle tension, and skin temperature—in order to improve conditions including high blood pressure, headaches, and chronic pain. Patients work with a biofeedback therapist to learn these relaxation techniques and mental exercises. In initial sessions, electrodes are attached to the skin to measure bodily states, but eventually the techniques can be practiced without a therapist or equipment. Researchers still aren’t sure how or why biofeedback works—but a lot of research suggests it does work. Relaxation seems to be a key component, as most people who benefit from the practice have conditions that are caused or exacerbated by stress.

7. Chiropractic

Chiropractic is pretty widely accepted in the medical community, and thus qualifies more as a “complementary” medicine than an alternative one. The practice focuses on disorders of the musculoskeletal and nervous systems, including pain in the back, neck, joints, arms, legs, and head. The most common procedure performed by chiropractors is “spinal manipulation” (aka an “adjustment”), which involves applying controlled force (typically the chiropractor’s hands) to joints that have become “hypomobile.” The idea is that joints’ movements become restricted when surrounding tissues are injured either during a single event (tweaking a muscle during a weight-lifting session) or through repetitive stress (sitting with poor posture for extended periods). Chiropractic adjustments of the affected area are intended to restore mobility and loosen the muscles, allowing the tissues to heal and the pain to resolve. Studies of chiropractic generally affirm its efficacy, with research suggesting the practice can decrease pain and improve physical functioning .

8. Homeopathy

Homeopathy functions in much the same way as a vaccine: It’s based on the principle of treating “like with like,” meaning a substance that causes adverse reactions when taken in large doses can be used—in small amounts—to treat those same symptoms. (This concept is sometimes used in conventional medicine, as well; for example, Ritalin is a stimulant used to treat patients with ADHD.) Homeopaths gather extensive background information on patients before prescribing a highly diluted substance, usually in liquid or tablet form, to jumpstart the body’s natural systems of healing. There’s some clinical evidence that homeopathy is more effective than placebos, though more research is needed to determine its efficacy.


9. Naturopathy

Naturopathic medicine is premised on the healing power of nature. Naturopathic doctors are trained in both conventional and alternative medicines, and seek to understand the cause of a condition by exploring its mental, physical, and spiritual manifestations in a given patient  . Naturopathy typically involves a variety of treatment techniques including nutrition, behavioral changes, herbal medicine, homeopathy, and acupuncture. Because it involves so many different therapies, it’s difficult to design studies that specifically target naturopathy’s effectiveness. That said, one study that evaluated the practice for low back pain found positive results.


10. Reflexology

Reflexology involves applying pressure to specific areas on the feet, hands, or ears. The theory is that these points correspond to different body organs and systems; pressing them is believed to positively affect these organs and a person’s overall health. (For example, applying pressure to a spot on the arch of the foot is believed to benefit bladder function.) A person can either use reflexology on her or his self, or enlist the help of a reflexologist. Millions of people around the world use the therapy to complement conventional treatments for conditions including anxiety, cancer, diabetes, kidney function, and asthma. Some studies have found that reflexology can improve respiratory function in breast cancer patients, reduce fatigue, and improve sleep—but other studies have reached less definitive conclusions.


11. Reiki

Reiki is a form of energy healing based on the idea that a “life force energy” flows through everyone’s body. According to this philosophy, sickness and stress are indications that life force energy is low, while energy, health, and happiness signify a strong life force. In a Reiki session, a practitioner seeks to “transfer” life energy to the client by placing their hands lightly on the client’s body or a slight distance away from the body (Reiki can also be performed long-distance). The purpose is to promote relaxation, speed healing, reduce pain, and generally improve the client’s wellbeing. For the most part, there’s no regulation for Reiki practitioners. Studies of the practice’s efficacy are varied: Some find therapeutic touch to be an effective form of treatment; some don’t   .

Herbs for Weight Loss

Herbs for Weight Loss





A handful of herbs offer surprising weight-related benefits and, in some cases, other perks.

Movers and Shakers

Obviously no herb is going to do it all for you. You need to do your part by eating well and exercising. Then check out these herbal options.

Cinnamon extract: This herb is an antifungal, antiseptic, antiviral powerhouse that may kill off parasites and yeast overgrowth, and in the process spur weight loss.

How? Parasites thrive on sugar, which makes you crave more of it.

Cinnamon stabilizes blood sugar and slows food absorption, so you feel full longer. By helping the body metabolize fat, this digestive aid lowers LDL (bad) cholesterol and raises HDL (good) cholesterol.

Green tea extract: Years of research on green tea's catechins (a fancy way of saying  antioxidants) point to weight-loss benefits. A popular “fat burner,” green tea boasts a body of credible data to back up those energy-burning claims.

A study in the  American Journal of Clinical Nutrition noted that a group of men who consumed 690 mg of green tea extract per day lost significantly more weight in 12 weeks than a control group. Green tea may also reduce LDL and overall cholesterol.

Green coffee extract:  With its high concentrations of chlorogenic acid, green coffee extract affects glucose and fat metabolism in the body.

A recent 22-week study clocked significant reductions in weight and percent of body fat, with no other changes in diet, leading researchers to note that this extract may also be an inexpensive way to keep overweight adults from becoming obese.

Guggul: A traditional Ayurvedic herbal remedy, guggul appears to speed the liver's processing of bad fats in the blood. The accompanying metabolic kick may help explain its reputation as a weight-loss helper. Guggul lowers LDL and raises HDL, and has a stimulating effect on the thyroid, too.

Herbal expert Dr. James A. Duke recommends looking for a product that's standardized for 25 mg of guggulsterones.

Eleuthero: This root comes in capsule or liquid extract form. It is one of the best herbal remedies for increasing stamina and endurance. With better access to stored energy, you'll be less tired after your workout, more encouraged to continue, and more likely to commit long term.

Stevia: How better to cut calories and lose weight than by replacing sugar with a calorie-free alternative that's good for you?

Stevia can be substituted in hot drinks, cooking, and baking. Stevia in herbal powder form is 10 to 15 times sweeter than table sugar. In refined extract form, it can be 200 to 300 times sweeter. It doesn't raise blood sugar levels, and it doesn't cause tooth decay.

Finally, consider hot-headed herbs like mustard and cayenne. Dr. Duke notes that in a study at the Oxford Polytechnic Institute in England, adding 1 teaspoon each of red pepper sauce and mustard to every meal raised metabolic rates by up to 25 percent.


HRANA KOJA NE GOJI: Uživajte u ovih 15 namirnica bez griže saveti

Slikovni rezultat za HRANA KOJA NE GOJI




Svetski stručnjaci preporučuju ove namirnice za koje tvrde da su se pokazale kao izuzetno delotvorne u otklanjanju ili bar ublažavanju poremećaja koji u organizmu izazivaju stresne okolnosti.

1. Kokice: Nutricionisti tvrde da su one najbolja stvar za ublažavanje nervoze i psihičkog pritiska. Wihovo grickanje i žvakanje pomaže razdraženim nervima da se smire. One su mudar izbor i sa dijetalnog aspekta jer ako se spremaju na pravi način, bez masti, i ako se ne prelivaju kaloričnim dodacima, ne mogu da utiču na liniju. Srednja porcija kokica "kokanih" na vazduhu sadrži samo devedeset kalorija. One su zdrave i za rad creva jer sadrže vlakna.

2. Pečeni krompir: Istraživanja na Tehnološkom institutu u Masačusetsu su pokazala da ishrana bogata takozvanim kompleksnim ugljenim hidratima (kao što je krompir) povećava nivo serotonina u mozgu, supstance koja pomaže u opuštanju i čiji je nivo veoma značajan u nastanku, odnosno lečenju od depresije. Pečeni krompir (bez ulja, putera i mastima bogatih preliva) ima samo 145 kalorija po porciji. Bogat je vlaknima, a može se jesti sa ekstraljutim prelivima od paradajza koji pomažu sagorevanje kalorija ili sa bezmasnim jogurtom.

3. Supa: Vrela supa od povrća je prepuna hranljivih sastojaka i preporučuje se za smirivanje napetosti. Ješćete je polako jer je vrela i već sam taj čin će biti koristan u trenucima kada vam je neophodno opuštanje. Supe u čijoj je osnovi voda, kao što su, recimo, one sa paradajzom, odlične su za sve koji paze na liniju pošto sadrže samo devedeset kalorija po porciji.

4. Šargarepa: Ovo povrće je najbogatije vitaminom A koji je antioksidant i poznat je kao važan element u borbi protiv posledica koje je na organizam izazvalo dugotrajno izlaganje stresu. Šargarepa je niskokalorična, bogata vlaknima i preporučuje se svima koji žele ili su prinuđeni da strogo paze na liniju. Porcija sirovih šargarepa ima samo dvanaest kalorija, a skuvanih tridesetak.

5. Pomorandže: Stručnjaci za dijetalnu ishranu ističu da vitamin C koji se nalazi u ovom povrću pomaže proizvodnju adrenalina koji nam omogućava da se nosimo sa stresom. One su, inače, korisne i jer sadrže veliku količinu vlakana zbog čega omogućavaju stvaranje prijatne "ispunjenosti" posle njihove upotrebe što dodatno dovodi do opuštanja i lepog osećaja. Jedna srednja pomorandža sadrži 62 kalorije.

6. Voda: Američki stručnjak doktor Geri Ros, koji ima velikog iskustva u bavljenju preventivnom medicinom, preporučuje da kad god vas neka stresna situacija dovede do frižidera, umesto da posegnete za neplaniranim obrokom, popijete čašu vode. Ona pomaže da naš organizam funkcioniše ispravno, što nam omogućava da se osećamo bolje, blagotvorna je za mnoge organe, posebno za bubrege, a nema kalorija i masti, a, ipak, pomaže u stvaranju osećaja sitosti.

7. Braon pirinač: Još jedna veoma korisna dijetalna namirnica koju bi trebalo svakodnevno koristiti u ishrani. Posebno se preporučuje ljudima pod stresom jer sadrži dva vitamina iz grupe B, tiamin i niacin, koji su poznati kao dragoceni elementi zaduženi, pored ostalog, za smirivanje razdraženosti. Pirinač je bogat vlaknima i odličan je za sve vrste dijeta jer u njemu nema masti, a pola šolje sadrži jedva devedeset kalorija.

8. Banana: Kada organizam trpi napad stresa, u njemu se javlja nedostatak kalijuma i vitamina C. Banane su upravo bogate ovim elementima. One su veoma dobre i u situacijama kada nemamo vremena za obrok. Hranljive su i izazivaju sitost, a ne goje. Ne sadrže mast. Jedna banana ima sto kalorija.

9. Obrano mleko: Mleko je bogato kalcijumom zahvaljujući kome se napeti nervi lakše opuštaju, a isto se odnosi i na mišiće. stručnjaci tvrde da u slučaju nedostatka kalcijuma dolazi do napetosti mišića i čestih napada grčeva u njima. Četvrt litra obranog mleka obezbeđuje gotovo polovinu dnevne potrebe kalcijuma, a ima samo 82 kalorije.

10. Jabuke: Kažu da jedna jabuka dnevno drži doktora dalje od kuće. Teško je nabrojati sva blagotvorna svojstva ovog čudesnog voća, a za otklanjanje stresa korišćenjem "grickalica" ne može biti idealnije hrane od jabuke. I ovo voće je bogato vlaknima, "puni" stomak, a po plodu ima samo 82 kalorije.

11. Ovsena kaša: Nutricionisti se kunu u ovo jelo nazivajući ga rudnikom bogatstva za organizam. Wu je najbolje uvrstiti u jelovnik za doručak ili užinu, bogato je ugljenim hidratima, vlaknima, vitaminima i izuzetno je blagotvorna za stomak (varenje), a ima i umirujuće dejstvo na naše nerve. Pola šolje ovsene kaše sa pola šolje obranog mleka ima 190 kalorija.

12. Spanać: Kalifornijska doktorka Suzan Lark, stručnjak iz oblasti borbe protiv stresa pomoću ishrane, autorka knjige "Napetost i stres", kune se u ovo povrće. Ona spanać smatra čudesnom hranom čija je višestruka korisnost od neprocenjive vrednosti za organizam. Spanać je bogat vitaminima A i C koji su antioksidanti, a ima i magnezijum koji je prirodno umirujuće sredstvo, pomaže u opuštanju mišića i obezbeđivanju dobrog sna. Pored toga spanać je savršen za sve koji moraju da se hrane dijetalno, s obzirom na to da šolja sirovog spanaća ima samo 42 kalorije.

13. Ćuretina: Istraživači su utvrdili da ćuretina i piletina kao i druga hrana koja je bogata aminokiselinama, triptofanom, ima umirujuće dejstvo na naše telo. Ćuretina je, ipak, najbolji izbor s obzirom na to da ima manje masti i crvenog mesa. Osamdeset četiri grama belog mesa ćuretine bez kožice ima samo tri grama masti i sto kalorija.

14. Pasta: Pomenuti istraživači sa Tehnološkog univerziteta u Masačusetsu preporučuju pastu svaki put kada osetite da ste napeti i da vam je hitno potrebno opuštanje. Najbolja je testenina koja je načinjena od integralnog brašna jer sadrži više vlakana. Ako se sprema uz neki dijetalni sos pasta sama po sebi, nasuprot mišljenju mnogih, ne goji. Jedna porcija, ne računajući sos, ima samo 155 kalorija.


15. Breskve i bezmasni jogurt: Ne samo da konzervirane breskve prelivene kremastim bezmasnim jogurtom obezbeđuju izvrsnu kombinaciju vitamina, vlakana i minerala već kao ugodan obrok ili užina mogu da okrepe i relaksiraju. I još su pri tom dijetalni. Tri polovine konzerviranih breskvi imaju samo 54 kalorije, a nemaju natrijuma i masti, dok jedna šolja bezmasnog jogurta ima tek dva grama masti i 150 kalorija.

Simptomi nicanja prvih zubi

Slikovni rezultat za Simptomi nicanja prvih zubi




Ako primijetite da je dijete razdražljivo, nemirno, plačljivo i lošije spava, ili čak ima i blago povišenu temperaturu, možda je riječ o nicanju zubića

Prve zube dijete najčešće dobiva između petog i sedmog mjeseca, ali se vrijeme nicanja prvog zuba može protegnuti i do godine dana djetetova života.

Iako su varijacije vrlo česte, obično kao prvi zubi izbijaju donje dvije jedinice, odnosno prednji sjekutići. Slijede ih gornje jedinice, pa gornje dvije dvojke, zatim donje dvojke. Mjesto trojki obično još neko vrijeme ostaje prazno, a rastu četvorke – gornje pa donje. Nakon toga popunjavaju se rupe, odnosno izbijaju najprije gornje, a zatim i donje trojke. Kao posljednji mliječni zubi, pojavljuju se petice, donje i na kraju gornje.

Dijete slini i stalno nešto stavlja u usta

Nicanje mliječnih zubi često zna proći gotovo neopaženo, no nažalost se češće taj proces odvija uz simptome koji su karakteristični za nicanje zuba. Roditelji obično primijete da se s djetetom nešto događa, razdražljivo je, lošije spava, nemirno je, plačljivo i ponekad se javlja i blago povišena tjelesna temperatura.

Dijete u tom periodu, koji može trajati i do nekoliko tjedana, pojačano slini i ima potrebu stavljati i trljati po ustima vlastite ruke ili gumene predmete. Dok ne nikne zubić, na njegovom je mjestu prisutan otok i crvenilo, a ta faza može trajati i do nekoliko tjedana.

Učinak gelova za zube kratkotrajan

Malo je toga što može uistinu pomoći u takvim situacijama. Danas na tržištu postoje preparati u obliku gela koji se premažu preko samog mjesta na kojem će niknuti zubić, međutim kako je u ustima prisutna slina, sve što se stavi, slina će zapravo odplaviti pa će i učinak takvih preparata biti kratkotrajan. Dobro je pokušati s gumenim igračkama koje služe kako bi ih djeca grizla, uz prethodno hlađenje u hladnjaku.

Ne bacajte hranu: 10 namirnica koje su jestive i nakon isteka roka trajanja!

Slikovni rezultat za Ne bacajte hranu






Rok upotrebe neke namirnice, koji po zakonu mora biti jasno naznačen na artiklu, nije realan pokazatelj kvalitete hrane. Većina namirnica je savršeno dobra za upotrebu i nakon što rok istaknut na pakovanju istekne.

1. Jaja

Ukoliko se čuvaju propisno, u frižideru jaja mogu da traju od tri do pet nedelja. Naravno pri tome pripazite da iz zamrzivača vadite samo onoliko jaja koliko ćete trenutno potrošiti, jer njihovu kvarljivost uzrokuje stajanje na sobnoj temperaturi.

2. Mleko

Nedelju dana nakon isteka roka koji je utisnut na pakovanju,mleko može ostati pitko i zdravo za upotrebu.

3. Kečap

Čuvate li kečap u frižideru on može zadržati svoj kvalitet i do šest meseci, nakon isteka roka trajanja još uvek je siguran za konzumiranje. Naravno uočite li buđ ili osetite čudan miris nećete ga jesti.

4. Maslinovo ulje

Rok trajanja maslinovog ulja je do dve godine, kako bi zadržalo svoja hranjiva svojstva preporučuje se da ga držite na hladnom i tamnom mestu gde se neće kvariti.

5. Kiseli krastavci

Rok trajanja otvorene tegle kiselih krastavaca je godinu dana ukoliko je čuvate u frižideru, isto pravilo važi i za masline.

6. Sirće

Rok trajanja sirćeta gotovo je beskrajan, ukoliko se dogode neke promene na boji ili talogu i dalje je siguran za korišćenje.

7. Med

Dobar med svoja svojstva ne gubi s vremenom stajanja, zatoje dobar dokle god se ne potroši.

8. Kafa

Pakovanje kafe koje ste otvorili i na koje ste zaboravili dobro je za korišćenje čak tri do pet meseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kafe ne gube na svojstvima ni nakon pola godine.

9. Maslac

Dve nedelje nakon isteka roka maslac je siguran za konzumiranje, u zamrzivaču može stajati čak devet meseci.

10. Začini

Cimet, biber, crvena paprika gotovo svi začini zadržavaju svojstva dve godine nakon označenog isteka roka, pri tome je važno čuvati ih u teglama i na suvom i tamnom mestu.