loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, November 9, 2017

Najbolje igre u 2017-oj godini ! VIDEO

gt-sport-najava

I najvidovitiji stručnjaci za predviđanje budućnosti za 2017. godinu slažu se da će nam biti poprilično neizvjesna. Ta prognoza vrijedi otprilike za sve osim za svijet videoigara. Jedina nepoznanica ondje tek su datumi izlazaka pojedinih naslova, dok je gotovo sigurno da igrači imaju vrlo uspješnu i nadasve zabavnu godinu pred sobom.


Bit će to godina u kojoj ćemo dobiti dvije nove konzole. Nintendo će svojim inovativnim Switchem pokušati spojiti ono najbolje od kućnog gaminga te najljepše od igranja u pokretu. Microsoft će s druge strane osvježiti svoju Xbox platformu moćnom konzolom kodnog imena „Scorpio“ koja će nas uvesti u eru igranja u punoj, nativnoj 4K rezoluciji. Skori dolazak tih dvaju platformi svakako će unijeti živost i energičnost u ponudu igara pa jedva čekamo zaigrati naslove koji će igranje odvesti na jednu novu razinu.

Kao što i priliči ovoj prigodi, za najavu igara u 2017. godini pripremili smo vam video prilog s našim favoritima, odnosno igrama od kojih očekujemo najviše. Ovog puta na listi se našlo nešto manje igara nego prethodnih godina, a gornji video će vam objasniti zašto.

Znajte da je ovo tek uvod te da u najavu uključujemo samo službeno najavljene igre, odnosno igre koje imaju realnu šansu izaći unutar idućih dvanaest mjeseci. Dakako, bit ću tu igara za koje svi znamo da dolaze, ali nisu još otkrivene, zbog čega bi ovo mogla biti još jedna itekako uzbudljiva godina za gaming.









Tri štetne odgojne metode kod djece


Povezana slika




Svi roditelji žele odgojiti sretnu, zdravu i savršenu djecu. U tome zapravo nema ničeg lošeg, osim ako to znači djeci nametati nerealna očekivanja ili ih pak nikada ne smatrati odgovornima za loše ponašanje. Dok se trude djeci pružiti lijepo djetinjstvo, ne opterećivati ih nemilim događajima roditelji će ipak griješiti, ali i učit istovremeno. Slijede tri najproblematičnije danas popularne metode odgoja


Helikopter-pristup

Prema istraživanju koje je objavio Psychology Today, "istraživači pronalaze neprikladne, neurotične roditeljske taktike koja ne samo da kompromitiraju djetetovu autonomiju, vještine i razvoj već i reflektiraju kritički stav roditelja koji hvale djecu kada su dobra, ali ne pokazuju toplinu - svjesno ili nesvjesno - kada im dijete doma ne pokaže sve petice".

Normalno je da ne želimo da nam djeca ikada budu povrijeđena, emocionalno ili fizički, ali nažalost ne živimo u takvu svijetu. Zapravo, ako bdijemo nad djecom cijelo vrijeme, štitimo ih od svega što bi im moglo nauditi, ne dopuštamo im da se mijenjaju, uče i razvijaju. Ozlijeđena i oguljena koljena često se događaju, druga djeca nerijetko ne žele dijeliti svoje stvari, nastavnici znaju biti nekorektni, ali moramo i mi naučiti da se takve stvari jednostavno događaju. Tek kada dožive to iskustvo djeca će naučiti sama se izboriti za sebe i nositi se s boli i razočaranjima koja su sastavni dio života.

Psiholog Michael Ungar, predstojnik Centra za istraživanje otpornosti Sveučilišta Dalhousie, rekao je da je "smisao roditeljstva odgojiti dijete koje je spremno nositi se sa zadaćama odraslih... Uvijek je bolje osnažiti djecu da biraju dobro i odlučuju za sebe namjesto učiti ih ovisnosti o roditeljima koji će za njih sve riješiti."

Pristup štovanja

Još je jedan problem s kojim se roditelji suočavaju, to je ideja da su im djeca savršeni mali anđeli koji predstavljaju srž postojanja. Takvi roditelji smještaju djecu na pijedestal na kojem im se mogu klanjati, dati im sve što požele i živjeti u uvjerenju da je s njihovom djecom sve u redu. Takvi roditelji nerijetko ignoriraju opomene. Niža ocjena mora biti nastavnikova krivica umjesto učenikove, a viša se ocjena jedina očekuje kao važeća.

Education.com iznosi nekoliko razloga za nasilje među mlađom djecom, uključujući "pretjerano permisivne roditelje" te "nedostatak roditeljskog nadzora". Roditelji koji ne reagiraju na djetetovo negativno ponašanje samo dodaju težini problema nasilja u školi. Kada dijete osjeća nedostatak posljedica za svoje postupke dok je još u razvoju, osjeća i manje inhibicije dok krši pravila kada već odraste.

The Daily Mail, britanski dnevni list, objavio je članak kojim se obraća "preopuštenim roditeljima" i "djeci kojoj se sve dopušta" u kojemu je reporterka Judith Woods napomenula da "kombinacija roditelja koji previše ugađaju djeci koja su ionako sve zahtjevnija rezultira generacijom derišta loših namjera. I na taj način nadograđujemo probleme u budućnosti ako ne promijenimo pristup roditeljstvu."

Ma koliko lijepo bilo vidjeti sve dobro u našoj djeci, moramo otvoriti oči i uočiti njihove karakterne mane. Tek im tada možemo pomoći i usmjeriti ih na razvoj onih crta koje će im pomoći kasnije u tinejdžerskoj i odrasloj dobi. Razmazimo li ih, očekivat će da život bude jednostavan, a okrutna stvarnost poništit će sve dobrobiti koje su im dane u tako malo vremena.

Natjecateljski pristup

Ovaj se pristup ne odnosi samo na roditelje koji djecu tjeraju da uspiju u određenom sportu ili glazbi. Dapače, odnosi se i na roditelje koji se natječu s drugim roditeljima. Primjerice ako je otac inženjer i ako se održava sajam znanstvenih radova, projekt na kojemu radi njegovo dijete vjerojatno će zasjati u punom sjaju, ali prepoznat će se očeva pomoć u tome. Zauzvrat, dijete osjeća pritisak da mora uspjeti u svakom sljedećem projektu, ne zato što ono želi pobijediti, već zato što otac želi pobjedu.

Katkad je važno vidjeti razliku između želje da dijete uspije jer je to za njega najbolje naspram onoga što je za nas najbolje.

The Washington Post javlja da je "natjecateljsko podizanje djece možda najpopularniji sport u nekim dijelovima Amerike, posebno bogatijima". Međutim "najbolji ishod za vašu djecu - najbolji, bez značajnijih iskušenja - jest da im se pronađe mjesto u životu koje im odgovara po pitanju vještina, temperamenta i strasti".

Pokušajte pustiti svoja nadanja, ciljeve i snove. Da, dobro je željeti nešto više za djetetovu budućnost, ali nije ispravno upraviteljski živjeti njihov život. Neka iznalaze vlastite interese i dopustite im da sami pronađu svoju sreću.

Nema savršenog pristupa roditeljstvu jer su svi roditelji i djeca različiti. Najviše se valja nadati tomu da će se pronaći kombinacija stilova koji odgovaraju stanju stvari. Povežite svoju ljubav prema djeci sa željom da uspiju brinući se za svoje dobro. I ponovno ćete griješiti, a vaša će se djeca ozlijediti kao i posrnuti, ali na kraju će ipak sve biti u redu.

Dijeta 8 sati – osmosatna dijeta

Slikovni rezultat za Dijeta 8 sati – osmosatna dijeta





Jedna od novijih dijeta, zapravo je stara priča, samo su se sada dosetili da podsete ljude na vrlo važna nutricionistaička pravila. Knjiga pod naslovnom : ” Osmočasovna dijeta : Gledajte kako kilogrami nestaju, dok jedete šta želite “, autora Davida Zinčenka i Pitera Mura je doživela da vrlo brzo postane hit u čitavom svetu. No, mora se priznati da autori nisu izneli gotovo nikakvu novu informaciju, ali je činejnica da je dobar marketing kome su zaista posvetili pažnju definitivno imao udela u tome da dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta postane planetarni hit.

O čemu se zapravo radi?
Jednostavno, dozvoljeno vam je da jedete sve, ali samo ukoliko jedete tokom osam sati u toku dana. Na prvi pogled vrlo jednostavno, ali da li je to baš tako? Naravno da nije, jer postoje neka pravila koja je neophodno poštovati da bi rezultati bili vidljivi. Na prvom mestu je neophodno jesti samo 8 sati u toku dana, a ostalih 16 je dozvoljeno samo piti vodu ili biljne čajeve, a dozvoljena je i nezaslađena limunada u tom periodu. Autori načina ishrane poznatog kao dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta savetuju da tih 8 sati bude u periodu od 9 do 17 časova, ukoliko je moguće, jer rezultati pokazuju da su tada rezultati nabolji.

No, svi znamo da urbani način života gotovo da ne dozvoljava ishranu u ovo doba, uzevši u obzir da je radno vreme upravo od 9 do 17 časova, zato su moguća odstupanja. Optimalno vreme je od 8 ujutru do 19 časova. Naravno, u tom periodu treba jesti, ali samo 8 sati u toku dana. I ono što je još važnije, dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta podrazumeva da tih osam sati ne moraju biti u isto doba dana svakoga dana. Recimo, tokom radnih dana može biti u periodu od 8 do 16, a u dane vikenda od 11 do 19 časova. Ali, najvažnije je nakon toga ne unositi ništa osim tečnosti ( voda, biljni čaj, blaga limunada i sve naravno bez šećera ). I ne zaboravite, razmak između glavnih obroka mora biti četiri sata.

Autori načina ishrane poznatog kao dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta smatraju da bi period privikavanja trebalo da bude tri dana u toku nedelje, uz postepeno povećanje sve dok se ne dođe do svih sedam dana u nedelji kada se praktikuje osmosatna dijeta .

Zanimljivo je da je u već pomenutoj knjizi navedena i preporuka autora da se svakoga dana sprovodi fizička aktivnost i to u trajanju od 8 minuta. Mada, mnogi smatraju da je to samo vrlo vešt marketinški trik, uzevši u obzir da je sve u znaku broja osam. A zašto baš broj 8, možda ćemo saznati u nekom novom delu ovih autora. Bilo kako bilo, fizička aktivnost je apsolutno preporučljiva, bez obzira dali držite osmosatnu dijetu ili ne.

Osmosatna dijeta – jelovnik

Ono što će vas posebno oduševiti jeste jelovnik, a pravilo je jednostavno : sve je dozvoljeno. Naime, jelovnik podrazumeva zaista sve namirnice, ali samo ukoliko ih jedete u određeno vreme. No, iako su dozvoljene sve namirnice, valjalo bi biti obazriv, te pokušati sa unosom zdravijih namirnica.

Jedan od primera jelovnika koji je dat u već pomenutoj knjizi izgleda ovako :

NAKON USTAJANJA : voda ili kafa ili čaj ( naravno, bez šećera )
DORUČAK : mleko sa muslijem i voće po izboru ili kajgana sa tostom, uz čaj ili kafu, po želji ( naravno, bez šećera )
UŽINA : gotov slatkiš od žitarica ( poput recimo ” Bonžite ” ) ili takozvane zdrave grickalice ( badem, lešnik, orasi )
RUČAK : pica ili pomfrit, kako je navedeno u knjizi, ali ipak je bolje odlučiti se za ” normalan ” ručak i 1 jabuka
UŽINA : 1 kolač ili sladoled ( a iz iskustva onih koji su primenjivali osmosatnu dijetu, može i voće po izboru )
VEČERA : pileća prsa, kuvani krompir i brokoli, preliveni puterom i sladoled.

Dijeta 8 sati – iskustva

Kada pogledate jelovnik verujem da ste pomislili da je idealan. No, iskustva onih koji su praktikovali režim ishrane dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta su saglasni u tome da ipak jelovnik treba prilagoditi sopstvenim potrebama.

Na prvom mestu ne treba se opterećivati, jer ovde je u pitanju način ishrane, a ne klasična dijeta iako se zove osmosatna dijeta, a zatim treba ipak voditi računa, te unositi kvalitetne namirnice, a ne recimo pomfrit, kako je navedeno u predlogu jelovnika.

Iskustva onih koji su primenjivali ovakav način ishrane tvrde da iako rezultati nisu toliko vidlivi u ssamoj kilaži odmah, sigurno su vidljivi u obimu.

Svakako, tvorci sistema ishrane dijeta 8 sati tvrde da rezultati ne mogu izostati. Naravno, pod uslovom da se pridržavate svih navedenih smernica. Takođe, autori navode da se u proseku gubi oko 4 kilograma nedeljno, a tako navode i brojna iskustva onih koji su primenjivali i još uvek primenju osmosatnu dijetu.

Dijeta 8 sati – rezultati

Kao i svaka dijeta, tako i dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta daje rezultate. Ali, oni se ne mogu dogoditi preko noći, kao što mnogi od nas očekuju.

U principu, kako pokazuju dosadašnja iskustva mnogih koji su do sada promenjivali ovu dijetu rezultati su zaista vidljivi vrlo brzo, a ponajviše u obimu. No, ne zaboravite da se ovaj režim ishrane prvo primenjuje svakog drugog dana, to jest tri dana u nedelji, kako bi se organizam postepeno navikao na ovakav način unosa hrane. Neophodno je to raditi postepeno, a posebno ukoliko ste prethodno bili skloni kasnom prejedanju.

Svakako, rezultati ne mogu izostati ukoliko se pridržavate režima ishrane osmosatne dijete, ali prethodno morate odlučiti da li to zaista želite ili ne, što je slučaj kod svih dijeta, naravno. No, ono što osmosatnu dijetu čini zaista psoebnom i vrlo lako primenljivom jeste činejnica da nije neophodno da se opterećujete koliko ste hrane, to jest kalorija uneli, da li nešto smete ili ne da jedete. Jedino o čemu treba da vodite računa jeste kada počinjete da unosite hranu ujutru i da osam sati nakon tog vremena, još jednostavnije – prestanete da je unosite. A rezultati će uskoro biti vidljivi.