loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Tuesday, October 18, 2016

Baby Apple Sauce & Apple Puree With Sweet Potato

Baby Apple Sauce

Baby Apple Sauce

You Will Need:

Fresh peeled and chopped apples
Water

How To:

1. Add the water in a pan and place it over high heat. Add the apple pieces and cook them until they turn tender. Once they are soft, drain them and run them under cold water. Doing so will stop the further cooking process. Do not throw away the water in which you boiled the apples. You can use it in the same recipe or use it later to prepare some other baby food.

2. Add the apple pieces in a food processor and blend well to get a soft and smooth consistency. If you feel the apple is getting a little dry, use the boiled water in which you boiled the apples.

3. If your baby likes a rough texture, you can mash the boiled apples with the back of a big spoon instead of making them into a puree.

Apple Puree With Sweet Potato

Apple Puree With Sweet Potato

You Will Need:

Fresh peeled and chopped apples
Fresh peeled and chopped sweet potato
Water

How To:

1. Add the water in a pan and place it on high heat. As it starts to heat up, add the apple pieces and the sweet potato pieces. Cook them till they turn tender. Do not throw away the water in which you boiled the apples and the sweet potato. You can use it in the same recipe or use it later to prepare some other baby food.

2. Add the sweet potato and the apple pieces in a food processor. Blend them well to get a soft and smooth consistency. If you feel the sweet potato or the apple pieces are getting a little dry, add some of the boiled water.


3. If your baby prefers a rough texture, you can mash the boiled sweet potatoes and the boiled apples with the back of a big spoon instead and feed it to him.

Luscious Lemon Poke Cake



Lemon-flavored JELL-O Gelatin and Pudding are the secrets behind this pretty cake's sunshine-colored stripes and bright citrus taste.


INGREDIENTS

2 round white cake layers
2 c. boiling water
1 package JELL-O Lemon Flavor Gelatin
1 package JELL-O Lemon Flavor Instant Pudding
1 c. cold milk
3 c. thawed COOL WHIP Whipped Topping


DIRECTIONS

1. Place cake layers, top-sides up, in 2 clean 9-inch round pans. Pierce cakes with large fork at 1/2-inch intervals.

2. Add boiling water to gelatin mix; stir 2 minutes until completely dissolved. Carefully pour over cake layers. Refrigerate 3 hours.


3. Beat pudding mix and milk in large bowl with whisk 2 minutes; stir in COOL WHIP. Dip 1 cake pan in warm water 10 seconds; unmold onto plate. Spread with about 1 cup pudding mixture. Unmold second cake layer; carefully place on first cake layer. Frost top and side of cake with remaining pudding mixture. Refrigerate 1 hour.

Neka pravila uvođenja nemliječne dohrane

Slikovni rezultat za pravila uvodjenja nemlijecne

Uvođenje nemliječne dohrane prije četvrtog mjeseca starosti bebe je NEPOTREBNO, a nakom šestog mjeseca NEOPHODNO.



Evo nekih pravila u vezi uvođenja čvrste hrane.

1. Svaka NOVA NAMIRNICA se uvodi pojedinačno na 3-4 dana, u početku malo, a potom se količina postepeno povećava do punog obroka. Nove namirnice se daju uvijek u kasno prijepodne, podne ili rano poslijepodne kako bi se do večernjih sati ispratila djetetova reakcija na ovu namirnicu.

2. Ukoliko se kod djeteta neposredno nakon jela, ili nešto kasnije ALERGIJA NA HRANU, treba obustaviti davanje dotične namirnice i naknadno kontaktirati ljekarsku službu.

3. HRANA se na početku daje specijalnim kašičicama za bebe, sa vrhom prekrivenim mekanim materijalom i sa dugačkom drškom. Nakon uvođenja čvrste hrane može se i mora započeti sa davanjem prokuvane VODE i to kašičicom, kasnije iz čaše.

4. Bebu NE HRANITI dok priča, plače, leži, hoda trči ili se igra. HRANITI bebu isključivo u sjedećem položaju i to tako da uvijek može da vidi lice osobe koja je hrani, a poželjno je da dijete jede za stolom sa ostalim članovima porodice.

5. U prvoj godini djetetovog života u njegovoj ishrani NE TREBA KORISTITI šećer i vještačke zaslađivače, med i proizvode od meda, čokoladu i slatkiše, bjelance, kikiriki (stapiće sa kikirikijem, smoki…), orahe, lješnike, bademe, plodove mora, sjemenke, kokice, čips, mineralnu vodu i gazirane napitke.

Pripremite lazanje za manje od pola sata i to u samo jednoj tavi

Mesne lazanje




Da biste napravili fine lazanje ne treba vam mnogo posuđa, već samo jedna dublja tava i ponešto namirnica. Ukusan obrok bit će gotov za četrdesetak minuta.

Mesne lazanje

Sastojci za lazanje iz duboke tave: 

2 deblje kriške slanine narezane na kockice
450 grama mljevenog mesa po želji
170 grama tjestenine za lazanje
1 luk nasjeckan na komadiće
2 češnja češnjaka
300 grama umaka od rajčice
300 grama nasjeckanog pelata
100 ml vode
1 čajna žličica čili praha
1 čajna žličica origana
100 grama sira ricotta
50 grama sira mozzarella
50 grama svježeg bosiljka
sol i papar po želji

Priprema: 

1. U dubokoj tavi propirjajte komadiće slanine oko 3 minute dok ne potamne i ispuste masnoće.

2. Na masnoći od slanine pirjajte mljeveno meso dok ne dobije tamno smeđu boju. Za to će vam biti potrebno otprilike pet minuta. Posolite i popaprite.

3. Mesu dodajte luk i češnjak narezan na kockice dok ne postanu prozirni. Ulijte umak, pelate i vodu, a na vrh stavite razlomljene komadiće tjestenine za lazanje.

4. Začinite jelo sušenim origanom i čili prahom, poklopite tavu, pa pustite da se sve tjestenina kuha u umaku na umjerenoj temperaturi oko 15 minuta.

5. U jelo umješajte ricottu, po vrhu stavite ploške mozzarelle i svježi bosiljak, pa pustite da se termički obrađuje još pet minuta dok se sir ne rastopi.

6. Poslužite toplo sa salatom po želji.

Domaći snikers bolji od orginala: Ukusna poslastica spremna za 15 minuta! (RECEPT)

Snikers

Jede vam se nešto slatko, a niste baš raspoloženi da se prošetate do prodavnice. Ili vam je jednostavno dosadilo da stalno jedete jedne te iste ukuse. Zato probajte da ih napravite na nešto drugačiji način, ali ukusniji. I ne samo da vam zaliha neće brzo ponestati, već ćete uštedeti znatno novca, a osladiće se cela porodica.

Nugat baza:

1 šolja indijskog oraha, 1/3 šolje kokosove kreme, 1/4 šolje kokosovog ulja, 2 kašike meda ili smeđeg šećera, 1/4 kašičice vanile, 2/3 šolje bademovog mleka.

Karamel sos:

2 šolje oljuštenih urmi, 1/2 šolje kikiriki putera, 1/3 kokosovog krema, 1/2 šolje kokosovog ulja, 1/2 kašičice himalajske soli, 1/2 šolje grubo seckanog neslanog kikirikija

Čokoladni preliv:

1 šolja kakaa, 3/4 šolje otopljenog kakao putera, 1/4 šolje otopljenog kokosovog ulja, 1/3 šolje meda.


Priprema:

Izmiksujte sve čvrste sastojke za nugat bazu i sjedinite ih što je više moguće. Potom dodajte bademovo mleko.
Premažite ovom smesom papir za pečenje koji ste prethodno postavili na pleh. Koristite spatulu kako biste ga razmazali ravnomerno. Zamrznite ga na 2 sata.

Da biste napravili karamel sos, urme prelijte hladnom vodom i ostavite ih u poklopljenoj šerpi 30 minuta. Potom ih ocedite i izblendujte, a potom pomešajte sa ostalim sastojcima sa spiska "karamel sos", sem kikirikijem.

Polovinu ovog krema premažite preko prvog nugat sloja. Zatim pospite seckani kikiriki po vrhu i koristeći spatulu malo ga samo utisnite u isti sloj. Potom ponovo prelijte karamelom preko i pospite ostatak kikirikija. Zamrznite na sat vremena.

Potom izvadite vaš slatkiš iz zamrživača i isecite na 15 pravougaonih komada. Potom vratite u frižider kako se ne bi otopilo dok pripremate poslednji, čokoladni sloj.

Za isti, rastopite kako u činiji tople vode. Umešajte ga zajedno sa uljem i puterom, a potom dodajte i med.
Svaku štanglicu potom umočite u ovu čokoladu i ostavite najbolje na rešetku od rerne ispod koje ćete položiti papir za pečenje, ne bi li ste isflekali ceo sto. I ostavite tako da se suši. Vratite ih u frižider na 10 minuta. Nakon toga, vaše čokoladice su spremne za jelo!

Čuvajte ih u frižideru još nekoliko dana, samo ih izvadite 5-10 minuta da bi se malo otopile kako bi unutrašnji karamel sloj bio sočan.

Napomena:

Umesto svih sastojaka možete koristiti druge po vašoj želji, pa tako umesto meda možete uzeti šećer, a kokosovo ulje zameniti maslinovim.

Foto: Thinkstock

11 ukusnih načina da uživate u patlidžanu: Pun vitamina i kalijuma, prste da poližeš! (FOTO)

Plavi patlidžan



Ovo ljubičasto povrće pripada vrlo hranljivim namirnicama, jer obiluje vitaminima B grupe, od kojih su najzastupljeniji vitamin B1, B3, B6 i folati, ali i fitonutrijentima koji imaju antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.

Patlidžan je odličan izvor kalijuma, koji zajedno sa natrijumom reguliše količinu tečnosti u telu i poboljšava rad srca, a sadrži i magnezijum, mangan i bakar.

Takođe, patlidžan sadrži i bioflavonoide koji poboljšavaju delovanje vitamina C.

Još jedna njegova prednost jeste i nizak nivo kalorija i masti, pa iskoristite sezonu patlidžana i uživajte u jelima vrhunskog ukusa, u kojima je ovo zdravo povrće glavna zvezda!

1. Sicilijanska kaponata

Patlidžan isecite na pola i napravite nekoliko rezova, poslolite i ostavite da se ocedi od vode. Propržite crni luk, seckanu crvenu papriku i celer na malo maslinovog ulja. Dodajte seckani patlidžan, 400 g čeri paradajza i malo izgnječenog belog luka. Začinite sa malo sirćeta i mirođije. Po želji, za delikatniji ukus u jelo možete dodati i seckane crne masline i kašičicu šećera i kuvati još malo na tihoj vatri.



2. Punjeni patlidžan

Presecite 4 patlidžana na polovine i izdubite sredinu, pa ih malo propržite na ulju, tek da porumeni. Zatim propržite 200 g mlevenog mesa sa seckanim crnim i belim lukom i jednom crvenom paprikom. Smesu začinite solju i biberom po ukusu, pa napunite polovine patlidžana. Odozgo stavite seckani paradajz, pa zapecite u rerni 15-ak minuta.



3. Pasta sa patlidžanom

Obogatite pastu sa povrćem zdravim patlidžanom i uživajte u omiljenom obroku! Skuvajte omiljenu testeninu, a preed kraj kuvanja dodajte seckani paradajz, luk, šparglu, papriku i patlidžan.



4. Ljuti patlidžan

Dva patlidžana operite, oljuštite ih i isecite na kockice. Propržite patlidžan sa seckanim crnim i belim lukom, posolite po ukusu, pa dodajte seckanu ljutu papričicu, malo soja sosa i kašiku maslinovog ulja i pržite još malo. Napravite zapršku od malo vode, brašna i vegete, dodajte u jelo i kuvajte nekoliko minuta. Po želji, možete iseći još jedan patlidžan na veće komade, izdubiti sredinu, napuniti ga ovom smesom i malo zapeći.



5. Patlidžan rolnice sa sirom

Ukusno ali i veoma dekorativno, ovo jelo može biti sjajno predjelo, dodatak glavnom jelu i posluženje na zabavama. Veoma se jednostavno sprema i možete kombinovati različite ukuse. Najpre isecite patlidžan na listove, a potom ih izgrilujte. U činiji pomešajte sitni sir sa 2 kašike pavlake. U to dodajte svež paradajz iseckan na sitne kockice i promešajte. Prohlađene listove patlidžana premažite sirom i paradajzom, urolajte i pričvrstite čačkalicom. Po želji, u smesu sa sirom možete dodati proprženi susam, mirođiju, bosiljak ili neku drugu začinsku biljku. Služite hladno i uživajte u ovim čarobnim zalogajima.



6. Zapečeni patlidžan sa sirom i paradajzom

Isecite na dugačke kriške dva veća patlidžana i posolite sa obe strane i ostavite da se ocede, kao i mocarelu, kako bi se odstranio višak vode. Pomešati prezle sa malo rendanog kiselog kupusa i seckanog bosiljka, pa uvaljati kriške patlidžana i ispržiti na ulju. Šolju sosa od paradajza sipati u posudu, preko toga poređati trećinu količine patlidžana, pola količine mocarele i posuti rendanim kačkavaljem, bosiljkom i biberom. Preko toga sipajte još jednu šolju sosa od paradajza, pa sve ponovite. Poslednji red patlidžana obilno prelijte većom šoljom sosa od paradajza i pecite oko sat vremena u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Izrendajte još kačkavalja, pa pred kraj pečenja pospite odozgo i ostavite oko pola sata u isključenoj rerni, kako bi se sir blago otopio i dobio odličan ukus.



7. Špagete sa patlidžanom

Skuvajte špagete po uputstvu, izdinstajte rendanu šargarepu, papriku isečenu na kolutove, rendanu tikvicu i zasečen čeri paradajz. Ocedite špagete i povrće, začinite po želji i izmešajte, dodajte i malo sosa od paradajza. Dok se špagete kuvaju, a povrće dinsta, isečene i oceđene kolutove patlidžana uvaljajte u tanak sloj brašna i propržite na vrelom ulju. Ovo italijansko jelo dozvoljava razne kombinacije sosova za špagete a servira se sa prženim patlidžanom preko testenine.



8. Pečeni patlidžan sa kikirikijem

Patlidžan dobro operite, isecite uzduž na pola i stavite u pleh. Isto uradite i sa krompirom i potom prelijte sa maslinovim uljem ili dodajte komadiće putera između kriški patlidžana i krompira. Posolite i možete po ukusu dodati malo bosiljka. Stavite u rernu i pecite na 200 stepeni dok ne dobije boju koja je znak da je dobro pečen. Kikiriki ili indijski orah blago propržite na ulju i dodajte beli luk. Patlidžan i krompir izvadite iz rerne, stavite na tanjir i prelijte proprženim kikirikijem. Ukoliko niste ljubitelj belog luka, dovoljno je da preko vrelog patlidžana samo pospete orašaste plodove, bez predhodnog prženja na ulju. Kao prilog možete servirati bareni pirinač sa malo aleve paprike.



9. Parmiđana toranj sa patlidžanom i mocarelom

Oprani patlidžan isecite na kolutove, posolite i pustite da se ocedi. Za to vreme propržite crni luk i dodajte u tiganj iseckani sveži paradajz. Posolite i dinstajte zajedno dok se smesa ne zgusne, a na kraju možete u sos dodati jedno umućeno jaje i malo bosiljka. Oceđene kriške patlidžana propržite na vrelom ulju. Potom u vatrostalnu posudu ili dublji pleh poređajte onoliko kolutova proprženog patlidžana koliko porcija želite da napravite. Preko patlidžana dodajte paradajz sos, parče mocarele i ponovo patližan. Tako ređejte dok ne potrošite materijal. Za one željne mesa, između kolutova patlidžana i mocarele može se dodati šnita pršute. Zapecite u rerni dok tornjevi ne dobiju boju kao na slici, a mocarela se ne istopi. Kada izvadite iz rerne, servirajte na tanjir, pospite parmezanom i odozgo možete dodati listić svežeg bosiljka.



10. Patlidžan kiš

Brža varijanta ovog ukusnog jela vam dozvoljava da ga napravite sa gotovim lisnatim testom. Potrebno vam je jedno pakovanje od koga ćete rastanjiti dve kore. Jedan sloj bi trebalo da prekrije samo dno okruglog pleha, a drugi bi trtebalo da bude malo veći u prečniku kako bi prekrio i ivice (slobodno napravite tako da malo izviri). Kada postavite kore jednu na drugu, poređajte sastojke. Najpre stavite listove kačkavalja ili nekog dugog tvrđeg sira, a preko njega pršutu, svežu papriku ili pečurke. Potom umutite 3 jaja i nekoliko kašika kisele pavlake. Taj preliv pospite po nome što se poređali po testu. Tanke kriške ili listove plavog patlidžana blago nauljite ili uvaljajte u ostatke preliva. Poređajte po površini i blago posolite. Pecite na 180 stepeni dok ne dobije bronzanu boju. Servirajte toplo i uživajte.



11. Ražnjići od patlidžana i tikvica

Ražnjići od povrća uvek mogu biti odličan dodatak glavnom jelu, ali kada je reč o patlidžanu, koji je prepun vitamina i hranljivih materija, ovo može biti i glavni obrok kome možete dodati i prilog od pirinča ili krompira. Za razliku od klasničnih ražnjića, na koje se sirovi sastojci nanižu a potom zajedno spremaju, ovi ražnjići se prave obrnutim redosledom. Tikvice i patlidžan operite, isecite na što tanje listove i izgrilujte. Potom svaki list blago poslolite, urolajte i nanižite na štapić. Ukoliko želite mesnu varijantu, zajedno sa listićima tikvice možete urolati i listić praške šunke ili pršute. Ovako servirano grilovano povrće idealno je za posluživanje ali i "za poneti" na posao jer su vrlo ukusni i hladni. Sada više nemate izgovor za korišćenje brze hrane u pauzi za ručak.