loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Friday, March 31, 2017

Vrijedi i za pušače: 4 najlakša 'recepta' koji produžuju život za 7 godina


Povezana slika






Biti optimističan, naročito u srednjoj dobi, dokazano produžuje život za najmanje sedam i pol godina, bez obzira na godine, spol, socioekonomski status i fizičko zdravlje, dakle vrijedi i za pušače, pokazala je velika američka studija Sveučilišta Yale. Želite li živjeti dulje svakodnevno prakticirajte ova 4 optimistična načina ponašanja


"'Vlastiti život možemo produžiti i ako u mislima, ili zapisujući na papir, iznova proživljavamo sretne trenutke koje smo doživjeli u prošlosti'"


1. Budite društveni

Ljudi koji barem jednom tjedno 'upražnjavaju' druženja s drugim ljudima (izvan posla) žive dulje, održavaju oštroumnost i pod manjim su rizikom od srčanog udara. I običan telefonski razgovor s prijateljem trenutno snižava krvni tlak i razinu kortizola, hormona povezanog za stresom.
Istraživanje Sveučilišta Yale dokazalo je da održavanje dugogodišnjeg prijateljstva jednako dobro djeluje na fizičko zdravlje kao fizička aktivnost i nepušenje. Druženje uživo je još bolje pa prije nego završite telefonski razgovor dogovorite s prijateljem kavu ili ručak.


2. Pokažite zahvalnost 

Zapisivanje sretnih trenutaka na papir, računalo ili u mobitel popravit će vam raspoloženje. Bilježite li si sve ono na čemu ste zahvalni, bile to i najmanje sitnice, općenito ćete biti optimističniji i zadovoljniji životom. Istraživanje je dokazalo i da se ljudi koji pokazuju zahvalnost osjećaju fizički snažnijima. Zahvalni ljudi također su 'cijepljeni' protiv ogorčenosti i ljutnje. 

Ipak, stručnjaci ističu da s pokazivanjem zahvalnosti ne treba pretjerivati i da se to ne smije shvatiti kao obvezu. Najbolje je jednom tjedno u 'dnevnik zahvalnosti' zapisati na čemu ste zahvalni. 

3. Činite dobra djela

Pet dobrih dijela svaki dan čarobna je brojka koja će vas učiniti sretnijima. To mogu biti sitnice – dignite se starijoj osobi ili trudnici u autobusu, počastite kolegu na poslu s kavom, dajte beskućniku pet kuna. Uljepšat ćete dan sebi i onome kome ste pomogli, odnosno pokazali pažnju. Zahvalite sami sebi što ste nekome pomogli i osjećat ćete se zadovoljnije u vlastitoj koži.

4. U mislima iznova proživljavajte sretne trenutke 

Vlastiti život možemo produžiti i ako u mislima, ili zapisujući na papir, iznova proživljavamo sretne trenutke koje smo doživjeli u prošlosti. Na taj način, između ostalog, prisjetit ćete se svega što ste postigli u životu što će vam trenutno podići samopouzdanje. 

Želimo li živjeti duže isto je tako korisno razmišljati i o lošem koje sam ne dogodilo. Nakon što je prošlo nekoliko godina možda ćete jasnije sagledati razloge raspada ljubavne veze ili poslovnog neuspjeha te uvidjeti da su vam ti 'porazi' otvorili neka nova vrata i donijeli nove prilike.

Pomirite li se s prošlošću lakše ćete se nositi s teškim situacijama koje su pred vama.


Šarlah kod djece


Slikovni rezultat za Šarlah kod djece







Šta je šarlah?

Šarlah je bolest koju izaziva streptokokna infekcija iz grupe A. Beta hemolitički streptokok, bakterija koja se pronalazi u ždrelu šarlahnih bolesnika proizvodi toksin koji izaziva osip. Šarlah je ustavari angina, jaka upala grla praćena pojavom osipa po koži.

Kako se bolest širi?

Šarlah je kapljična infekcija. Bolesno dete prenosi infekciju kašljem ili govorom na zdravu decu u neposrednom kontaktu. Može se preneti i preko predmeta koje je koristilo bolesno dete. Važno je napomenuti da je bolesnik zarazan i pre pojave prvih simptoma kao i u periodu rekovalescencije.

Ko je ugrožen?

Najčešće oboljevaju deca predškolskog i ranog školskog uzrasta. Izuzetno su osetljiva deca između 2 i 5 godina. Ugroženi su i odrasli koji žive u okruženju sa puno ljudi kao što su domovi, dnevni boravci, vojni kampovi.

Kada se šarlah najčešće javlja?

Bolest ima sezonski karakter i češće se javlja u pelaznim godišnjim dobima, na jesen i u proleće.

Koliko traje inkubacija?

Inkubacija je kratka, od kontakta sa zaraženim do pojave prvih simptoma prođe obično oko 72 sata ali se može kretati od 1 do 7 dana.  U tom periodu bolesnik je infektivan ali još uvek nema izražene simptome.

Kako da prepoznam šarlah?

Deca koja imaju šarlah žale se na jak bol u grlu koji je praćen visokom temperaturom i karakterističnim osipom. Često se javlja i povraćanje. Pri pojavi prvih siptoma dete treba odvesti kod lekara koji će uspostaviti dijagnozu na osnovu anamneze, kliničke slike i laboratorijskih analiza.
Početak šarlaha je nespecifičan i može ličiti na brojne infektivne bolesti: virusna angina ili angina izazvana drugim bakterijama, difterija, infektivna mononukleoza. U stadijumu osipa treba isključiti boginje.

Kako se bolest razvija?

Šarlah se razvija prolazeći kroz nekoliko faza. Početak je karekterističan po trilogiji simptoma: jak bol u grlu, povišena temperatura, inicijalno povraćanje. Osip se pojavljuje prvog ili drugog dana nakon početka bolesti najpre u predelu vrata i grudi, a zatim se širi po celom telu. Dva do tri dana po izbijanju osipa bolest počinje da popušta.

U završnoj fazi bolesti, sluzokoža jezika pocrveni i ima izgled maline, na koži se osip povlači, a pojavljuje se perutanje kože.  Perutanje počinje oko petnaestog dana i traje ponekad do 30 dana.

Kako izgleda šarlahni osip?

Osip je karakterističan po jakom crvenilu i liči na opekotine od sunca. Obično se javlja najpre iza ušiju, vratu, grudima, ispod pazuha i prepona, a potom se širi i po celom telu. U početnoj fazi javlja se tačkasti osip ili u obliku mrlja što je i prvi znak bolesti. Kako se osip širi postaje sve crveniji i više nalik opekotinama, koža je na dodir suva i hrapava. Crvene linije- nabori kože oko prepona, pazuha, laktova ili kolena obično postaju crveniji i više upaljeni od okolnog osipa.

Javlja se izrazito bledilo oko usana (Filatovljev znak), dok su usne jarko crvene boje kao nakarminisane.

Kako se leči šarlah?

Šalah se leči antibioticima, najčešće penicilin uz odmor i povećan unos tečnosti. Propratni simptomi se mogu ublažiti upotrebom analgetika. Poboljšanje obično nastaje u roku od 24 sata od početka lečenja.

Koje su moguće komplikacije?

Šarlah danas nije ozbiljna bolest i ne predstavlja pretnju ukoliko se tretira odmah. Bakterija se vrlo retko širi i na druge delove tela. Ako se to desi, može nastupiti infekcija uha, upala sinusa ili reumatska groznica.

Da li je šarlah zarazan?

Da. Šarlah spada u lako prenosive bolesti posebno u kolektivima. Bakterijska infekcija se brzo širi, prenosi se u direktom kontaktu sa zaraženim ili rekovalescentom.

Decu obolelu od šarlaha ne treba slati u školu dok se bolest u potpunosti ne sanira i dok se svi simptomi ne povuku. Čak i ako se bolesnik oseća mnogo bolje, u stadijumu perutanja kože takođe je infekivan i može zaraziti drugu decu u kolektivu.

Prevencija

- redovno pranje ruku vodom i sapunom
- upotreba ličnog pribora za jelo i piće, posebno ako u porodici ili kolektivu postoji zaražena osoba
- uklanjanje zagađenih predmeta (maramice, peškiri i sl)
- pokrivanje usta maramicom ili rukom prilikom kijanja i kašljanja
- izbegavanje kontakta sa obolelom osobom
- pravovremeno lečenje

Ishrana

Preporičuje se higijensko-dijetetski način ishrane, blaža hrana uz unos velike količine tečnosti. Bol u grlu uvek je praćen i lošim apetitom. Čim detetu bude bolje i apetit će se vratiti.

Da li dete obolelo od šarlaha sme da se kupa?

Da, dete se redovno kupa jednom dnevno u mlakoj vodi. Treba izbegavati izlaganje suncu, a kupanje u moru, rekama i bazenima je zabranjeno.

Koliko dugo traje lečenje?

Lečenje antibioticima traje između 7 i 10 dana, a dete se u kolektiv vraća kada se povuku svi simptomi. Po povratku u školu narednih 7 dana treba izbegavati fizičke aktivnosti, a potom se postepeno vraćati sportu.

Trikovi za najbolje lazanje!








Ništa ne tješi bolje od lazanja, mekanih listova tjestenine sljubljenih s mesnim raguom, povrćem, parmezanom i domaćim bešamelom. Uobičajena je zabluda da je priprema lazanja kod kuće težak i mukotrpan posao. Nije, pogotovo ako se dobro organizirate i neke stvari pripremite prije vremena.



Mesne lazanje

Za mesni ragu iskoristite ostatke mesa od ručka koji ste imali prethodni dan. Tradicionalni ragu za lazanje se radi od ostataka mesa. Ako ih nemate pri ruci, sporo kuhajte svinjski trbuh ili goveđu potkoljenicu sa celerom, mrkvom, češnjakom i rajčicom. Što meso duže kuhate, to će biti bolje.Također možete koristiti mljeveno meso, poput svinjetine i govedine, začinjeno slaninom, crnim vino i začinima.

Ako želite nešto sasvim drugačije, napravite ragu od pačjeg mesa sa umakom od crnog vina, rajčica, svježeg mažurana i špinata. Takve lazanje posložite s bešamelom i 'pangrattatom', koji je napravljen od krušnih mrvica i začinskog bilja. Umjesto bešamela možete koristiti ricotta sir.


Vegetarijanske lazanje

Vegetarijanske verzije također obiluju uzbudljivim okusima i teksturama, a i brže su za pripremiti. Napravite lazanje sa porilukom, špinatom i tikvicama. Bijeli umak neka vam bude skuta, a tikvice prije ispecite na grillu. Pečeno povrće općenito jako dobro funkcionira u lazanjama, a to uključuje grillane patliđane, papriku, luk, tikvice, bundevu…

Slaganje lazanja

Kada krenete slagati vaše lazanje imajte sve sastojke i umake pri ruci. Koristite svježe listove lazanja jer ih nećete morati prethodno kuhati. Uvijek započnite s umakom od rajčice odnosno raguom od mesa, ako su lazanje mesne. Zatim dodajte red listova lazanja, nakon toga bešamel (ili sir) te još jedan sloj tjestenine. Naizmjenično tako slažite lazanje dok vam ne ponestane sastojaka s time da završite s bešamelom. Na vrh uvijek možete dodati još sira, najbolje mozzarelle.

Pečenje lazanja

Nikako nemojte zaboraviti dobro zagrijati vašu pećnicu na 200 stupnjeva prije pečenja. Najbolje je da lazanje prvo pokrijete aluminijskom folijom prvih 30 minuta pečenja, a zatim ju maknete da se stvori zlatna korica. Pečete ih oko 45 minuta.