loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Wednesday, October 4, 2017

Napravite domaću kašicu od ovasa i suvih šljiva

Slikovni rezultat za od ovasa i suvih šljiva




Ovas je odličan izvor vlakana, vitamina i minerala.


Potrebno je:

30 grama ovsenih pahuljica

4  suve šljive bez koštica

Priprema:

Ovsene pahuljice  stavite u blender i usitnite.   U maloj šerpi pomešajte  ovas sa 250 ml vode i čekajte da proključa . Na laganoj vatri kuvati dok se smesa ne zgusne. Po potrebi, razblažite vodom. Ostavite da se ohladi. U drugoj šerpici pomešajte šljive i 180 ml vode. Kuvajte osam minuta dok šljive skroz ne omekšaju i kada se ohlade i njih stavite u blender uz dodatak vode. Pomešajte šljive sa ovasom i poslužite kašicu bebi.




http://www.mojpedijatar.co.rs

Simptomi oboljele štitne mogu da nam promaknu: Savjeti koji će vam pomoći, pored lijekova

Slikovni rezultat za Simptomi oboljele štitne





Hipotiroidizam znači da štitnjača ne proizvodi dovoljno svog hormona, a ovo najčešće nastaje kao posljedica disfunkcije štitnjače same po sebi


Ukoliko se osoba riješi na njezino uklanjanje, tijelo je nemoćno da stvori odgovarajuće hormone, a ukoliko se odstrani samo jedan njezin dio, bit će u mogućnosti da ih još neko vrijeme proizvodi u dovoljnoj količini, ali vremenom sagorijeva u trošenju.

Ipak, štitnjača može biti u disfunkciji i uslijed drugih razloga. Hormoni koje štitnjača proizvodi kontroliraju metabolizam tijela pa njena disfunkcija može tako da pogodi svaki organ u tijelu. Kada je štitnjača nedovoljno aktivna, dolazi do opće depresije mnogih staničnih sistema i oksidativnih procesa u tijelu koji su potrebni za stvaranje energije.

Ovo može umanjiti metaboličku aktivnost u stanicama. Metabolički otpad se tada filtrira u organima, ulijenjujući ih.

Smanjenje tiroksina, hormona koji proizvodi štitnjača, čine tijelo da usporava, dobije na težini, bude umorno, a kako se metabolizam usporava, često dolazi i do dobivanja na težini i zatvora. Drugi simptomi uključuju iscrpljenost, manjak energije, netoleranciju na hladnoću, neredovnost menstrualnog ciklusa, depresiju, spore reflekse, gubitak kose, suhu i grubu kožu, lomljive nokte i natečenost oko očiju. Tipični simptomi se javljaju polagano i često mogu i da nam promaknu.

Najčešći uzrok hipotiroidizma je upala koja oštećuje tkivo štitnjače, a imune stanice u tijelu, koje se normalno bore protiv infekcija, okreće protiv same štitnjače i potrebnog stvaranja hormona.

Hipotiroidizam se često sreće kod žena nakon porođaja pa stoga često miješa s postporođajnom depresijom. Lijekovi, kao što je litij, također uslovljavaju tiroidnu disfunkciju. Iako rijetko, poremećaji rada pituitarne ili hipotalamičkih žlijezda u mozgu također mogu voditi ovom kao i drugim hormonskim neravnotežama.

Šta poduzeti?

Smanjite unos soje. Soja zna smanjiti funkciju štitnjače, a pokazalo se da preobilno konzumiranje soje može izazvati gušavost (uvećanje štitnjače) kod zdravih osoba.

Alkalizirajte tijelo! Ovo je najprije dobra preventiva kako do oboljenja štitnjače ne bi ni došlo. Oslobodite se, zato, zasićenih masnoća iz prehrane jer upravo one narušavaju funkciju štitnjače.

Uravnotežite razinu estrogena u organizmu kako estrogen usporava rad štitnjače.

Ukoliko konzumirate meso, birajte samo ono koje je organski proizvedeno kako biste izbjegli mesa prepuna dodanih hormona, danih povećati težinu stoke za prodaju.

Vitamin B3 (niacin), koji se često koristi za smanjenje razine kolesterola, pokazao se i da spušta razinu hormona štitnjače.

Gentian je, također, poznat po tome da normalizira funkciju štitnjače.

Uvrstite u svoju prehranu alge, jer su bogate jodom koji tijelu treba da bi proizvodilo tiroidne hormone.

Ukoliko je prateći problem depresija, probajte uljem gospine trave (kantarion) pomoći tijelu u podizanju raspoloženja.

Uzimajte dodatak cinka i selena jer studije pokazuju da njihov veći nedostatak može umanjiti razine hormona štitnjače.

Kokosovo ulje stimulira štitnjaču i svakako je dobar izbor kod hipotireoze.

Ovako su nekad radili test na trudnoću - s pastom za zube, cvijećem , šećerom...

Slikovni rezultat za stare trudnice




Prvi jutarnji urin najbogatiji je beta HCG-om, poznatim i kao hormonom trudnoće, a on navodno reagira s pojedinim biljem i namirnicama. Provjerite šest bizarnih načina određivanja trudnoće


Osim kupovnih testova na trudnoću, koji se smatraju vrlo pouzdanima, nekada su žene određivale druge stanje i pomoću drugih pomagala. Ako ne stignete do ljekarne po test, a želite saznati jeste li trudni, možete pokušati i s ovim metodama, ili se bar dobro zabaviti.

U svakom slučaju, treba imati na umu da ovo nisu znanstveno dokazane metode i da je riječ o narodnim vjerovanjima.  Ako sumnjate na trudnoću i bez obzira koje testove koristite, javite se svom liječniku.

Ovi sastojci nekada su se koristili za određivanje trudnoće:

1. Pasta za zube

Da bi mogli uspješno napraviti ovaj test, potrebna je bijela pasta za zube. Preporučuje se ujutro raditi test jer su tada razine HCG hormona najviše.

Pomokrite se u jednu posudu, a u drugu stavite malo bijele paste za zube. Dodajte polako urin u posudicu s pastom. Količina paste i urina treba biti otprilike ista. Pomiješajte sastojke dok ne dobijete pastu. Pričekajte tri do pet minuta.


Ako pasta poprimi plavkastu nijansu, postoji vjerojatnost da ste trudni. Ako se ništa ne dogodi, šanse su vrlo malene. Navodno HCG hormoni reagiraju u kontaktu s pastom i boje je u plavo.
Još jednom napominjemo da ovaj način testiranja trudnoće nije znanstveno dokazan i da sve sumnje treba provjeriti sa svojim liječnikom.

2. Maslačak

Listove maslačka treba razrezati i staviti u plastičnu posudu. Moraju biti na tamnom mjestu i nikako ne smiju biti izloženi suncu. U posudu s maslačkom stavite jutarnji urin. Provjerite rezultat nakon 20 minuta. Ako su listovi dobili crvenkaste točkice, vjerovalo se da trudnoća postoji.

3. Izbjeljivač

U jednu posudicu stavite izbjeljivač. Dodajte malo prvog jutarnjeg urina. Ako se stvore pjena i mjehurići, postoji vjerojatnost da ste trudni, ali ako nema reakcije, onda vjerojatno niste, piše portal CheckPregnancy.

4. Šećer

Stavite nekoliko žlica šećera u posudu. Dodajte prvi jutarnji urin. Ako se počnu stvarati grudice šećera, moguće je da ste trudni. No ako se šećer otapa u vašem urinu, onda vjerojatno niste.

5. Ječam i pšenica

Stari Egipćani određivali su trudnoću s ove dvije namirnice. Žena koja je sumnjala da je trudna pomokrila bi se u posudicu u koju je stavila ječam i pšenicu. Ostavila je da to odstoji nekoliko dana i ako je sjeme proklijalo, to je ukazivalo na trudnoću.

Ovom metodom su čak određivali i spol djeteta. Ako je proklijao samo ječam, tada je žena nosila curicu, a ukoliko se radilo o pšenici, to je bio znak da će dobiti sina. Ova vrsta testa na trudnoću bila je točna u 70 posto slučajeva.

Moderni znanstvenici odlučili su malo pobliže proučiti ovu metodu pa su 1963. godine laboratorijskim testiranjem došli do zaključka kako je sjeme vjerojatno proklijalo zbog povišene razine estrogena, a on stimulira rast.

6. Stari Grci su koristili luk

I dok su stari Egipćani bili sasvim zadovoljni svojom metodom, stari Grci imali su svoju. Tadašnji liječnici su savjetovali ženama koje nisu sigurne jesu li trudne ili ne, da u vaginu stave komad luka i drže ga tako tijekom noći.

Ako je sljedećeg jutra njezin dah mirisao na luk, to je pokazivalo kako trudnoće nema. Ova čudna metoda temeljila se na ideji kako je njezina utroba otvorena i miris luka je kao tunelom došao do njezinih usta. U slučaju trudnoće, maternica je zatvorena pa tako i taj tunel, otkrivaju na portalu mentalfloss.com.