loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, April 3, 2017

Kako "zločesti" roditelji odgajaju zahvalnu djecu


Slikovni rezultat za "zločesti" roditelji odgajaju zahvalnu djecu







5 stvari koje morate prestati raditi

Kroz odrastanje čini mi su  da sam nebrojeno puta pomislila kako su moji roditelji zaista najgori i najstroži na svijetu. Morala sam sama pješke se vraćati iz muzičke škole, čak i kada mi se stvarno nije dalo. Nisam dobila onu princezu Barbie koju sam htjela, nisam smjela ostati se igrati vani na dvorištu do kada sam htjela. Ni kasnije kao tinejdžerka nisam mogla ostajati vani do kada sam htjela, niti su mi roditelji kupili novi auto odmah kada sam dobila vozačku... I, generalno, često sam čula riječ "ne" u svom odrastanju.

No kada se sada osvrnem na to znate što zaključujem? Da je u meni, i bez mog svjesnog znanja, ugrađen dubok osjećaj zahvalnosti pa sam danas zaista sretna što imam takve roditelje kakve imam i što nisam mogla učiniti ili dobiti sve što sam htjela. Ponekad mi zaista moramo biti strogi i "zločesti" prema našoj djeci kako bismo ih naučili važne životne lekcije koje će im pomoći napredovati u daljnjem razvijanju kao osobe.

Evo što biste morali prestati raditi ako želite odgojiti zahvalnu djecu:

1. Prestanite stalno govoriti "da". Imajte samopouzdanja reći im "ne".

Uskratiti dijete za nešto nije lako, osobito kada imaju "raspad sistema" s urlanjem usred punog dućana jer baš žele te bombone. Ili kada se prijete da će vam zagorčati život jer im ne dozvoljavate da ostanu sat vremena dulje vani jer idu na koncert i baš svi njihovi prijatelji ostaju dulje.

Govoreći "da" u tim situacijama postajete pasivni roditelj i kontrolu predajete u ruke svog nezrelog djeteta. Postavite granice, dajte do znanja oko čega nema rasprave i držite se toga, ma koliko god oni bili slatki ili nemogući.

2. Prestanite se osjećati krivima što im ne možete sve priuštiti

Djeci ne treba ama baš svaka nova moderna igračka koja se pojavi, niti moraju sudjelovati u svakoj izvannastavnoj aktivnosti. Svi mi želimo da su nam djeca sretna i imaju sve što im je potrebno, no nijedan roditelj ne može fizički, financijski i emocionalno udovoljiti na apsolutno sve prohtjeve. Vaše dijete neće biti zakinuto ako ne dobije najnoviju igricu za računalo ili Playstation, najnoviji iPhone ili privatne instrukcije iz jiu-jitsua.

Porazgovarajte otvoreno i realistično sa svojim djetetom o tome što želi, koliko mu je to zaista potrebno te o tome može li si to vaša obitelj priuštiti. Dajte im priliku da sami zarade stvari koje žele (obavljanjem kućanskih ili sličnih poslova).

3. Nemojte se pokušavati stalno nadmašivati

Oduprite se onom osjećaju da morate stalno činiti više i bolje stvari od... prošle godine ili od susjeda ili štogod već. Samo zato što su vam klinci prošle godine za Božić dobili trampolin ne znači da im ove godine morate dati nešto još bolje i veće. Samo zato što ste im priuštili nezaboravni veliki rođendanski party s puno djece ne znači da se ove godine morate pretrgnuti financijski i s organizacijom.

4. Prestanite prigovarati... Radije pokažite svoju zahvalnost

Ono što vi govorite, kako se ponašate i što sve radite – sve to ostavlja traga na vašem djetetu. Ako ste vi stalno negativno nastrojeni, stalno prigovarate i urlate... Pogodite što učite svoje dijete – da bude isto takvo. Zato umjesto prigovaranja i živčanjenja što vam je "crkla" perilica za veš, radije pred djetetom kažite kako je bila sreća što ste je uopće imali i što niste morali prati veš na ruke.

Isto tako pred djetetom što češće izgovarajte "hvala", "molim", "izvoli" i slično – u svim situacijama, njima, suprugu, prodavačici u dućanu... Vaša djeca su spužve koje najviše upijaju upravo od vas. Budite onakvi kakvi biste željeli da vaša djeca budu.

5. Prestanite pozornost posvećivati stvarima... Radije se fokusirajte na ljude i iskustva

Stvari su... samo stvari. Nepokretni objekti koji nemaju život niti dušu. Nemojte se previše vezati za njih niti ih "uzdizati u nebesa". Umjesto da se vežete za najnoviji ogromni televizor, za automobil ili ogrlicu – jasno dajte do znanja svojoj djecu da se ono što je zaista važno ne može kupiti novcima.
Provođenje više vremena s obitelji i prijateljima, doživljavanje okoline, prirode i samog života punim plućima, umjesto fokusiranje na stvari – u njima će razviti osjećaj zahvalnosti koji obične stvari definitivno neće.

Simptomi koji pokazuju da vašoj bebi ne odgovara neka hrana ili adaptirano mleko


Slikovni rezultat za Simptomi koji pokazuju da vašoj bebi ne odgovara neka hrana ili adaptirano mleko





Odojčad ponekad neke namirnice ne prihvataju rado kada im se prvi put uvode u ishranu. To, međuitim, ne znači da im one ne prijaju ili da bi na njih mogla da razviju neku alergijsku ili drugu reakciju koja bi predstavljala manifestaciju njihovog nepodnošenja. Neka deca neke namirnice neće prihvatiti ni nakon što im ih ponudite više puta, ali vi nikako ne odustajte od njih (pokatkad je potrebno ponuditi ih čak i 10 puta da bi ih najzad prihvatila), jer jedan od glavnih stubova temeljaca zdravlja je upravo raznovrsna ishrana


Kako ćete, onda, prepoznati da vašoj bebi neka vrsta hrane zaista ne odgovara?
Glavne manifestacije nepodnošenja (intolerancije) izvesnih namirnica potiču od strane sistema za varenje, ali i respiratornog sistema (organa za disanje), i kože.


Ako nakon uzimanja neke namirnice dete povrati ili dobije proliv, koji neretko može da bude praćen pojavom sluzi, pa čak i krvi, možete da budete skoro sigurni da ono ne toleriše tu namirnicu, zbog čega mu je privremeno, a nekada i doživotno, treba isključiti iz ishrane.
Nepodnošenje neke vrste hrane, isto tako, može se ispoljiti pojavom sitne ospe i otoka oko usnica (na mestu kontakta sa dotičnom namirnicom), koprivnjače (crvenih pečata po telu u čijem centru se uočava zona blede kože praćenih osećajem svraba i uznemirenošću deteta)i otoka očnih kapaka nakon čega, u slučaju burnije alergijske reakcije, može da dođe i do napada kašlja, otežanog disanja, pa čak i kolapsa (gubitka svesti), koji mogu da rezultiraju i tako da ugroze život deteta…

Budući da alergijske reakcije na hranu mogu imati i fatalan ishod, preporučuje se da se nakon što primetite bilo koju od njih, odmah obratite pedijatru kako bi se što pre primenila neophodna terapija koja će ih prekinuti.


Takođe se i namirnica za koju smo sigurni, ili čak i samo sumnjamo, da je dovela do navedenog problema izostavlja iz ishrane u periodu od narednih 6-12 meseci, nakon koga se može pristupiti njenom ponovnom uvođenju, ali samo pod nadzorom lekara, u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi.
I samo da znate, najčešći alergeni hrane su: jaja, koštunjavo voće (kikiriki, lešnik, badem, orasi, pistaći, indijski orah itd.), kravlje mleko, riba, soja, pšenično brašno.


Kada su u pitanju adaptirane mlečne formule, u slučaju njihovog nepodnošenja važe iste preporuke kao u slučaju nepodnošenja drugih namirnica, a pošto se sve one prave od kravljeg mleka, u njegovom osnovu, zapravo, stoji nepodnošenje njegovih proteina.
U tom slučaju detetu se, umesto standardne adaptirane formule, daje specijalna formula sa hidrolizatima koji, zapravo, predstavljaju razložene („usitnjene“) proteine kravljeg mleka, koji ’pak, zbog svoje manje veličine, nemaju potencijal da izazovu alergijsku reakciju.

Lijek za sve: 7 čudotvoraca koje možete jesti svaki dan


Slikovni rezultat za bosiljak kadulja






1. Bosiljak
Listovi bosiljka sadrže esencijalna ulja sa snažnim antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima. Uz to, bosiljak je odličan izvor željeza i vitamina A. Dodajte ga netom nasjeckanog u salate po želji i tjesteninu.

2. Kadulja
Magična kadulja nadaleko je poznata po svojim antiupalnim svojstvima. Osušite listiće kadulje i radite od njih čaj kojim možete ublažiti tegobe uzrokovane osjetljivim zubnim mesom, upaljenim grlom ili bolnim sinusima.

Dodajte svježe listiće kadulje u umak kojim ćete preliti omiljeni mesni odrezak. Samo budite oprezni s količinom jer ovaj začin ima intenzivni okus i miris.

3. Korijander
Potiče izbacivanje teških metala iz tijela i pomaže jetri u tom procesu. Čisti kožu, ublažava kožne upale i želučane tegobe. Možete ga dodavati u salate, pečenja i smoothieje, a možete i napraviti napitak od suhih sjemenki. Jednostavno ih prelijte vrelom vodom i pustite da odstoje 10 minuta.

4. Matičnjak
U našim krajevima često se prije spavanja pije čaj od matičnjaka zato što smiruje i izrazito blagotvorno djeluje na organizam i živčani sustav.

Međutim, sitno nasjeckane svježe listove matičnjaka možete dodati u voćne salate ili pak tijesto za kekse i muffine. Matičnjak pomaže u liječenju afti ili groznica na usnama, smanjuje visoku temperaturu i glavobolje.

5. Peršin
Za uzgajanje peršina trebat će vam mali improvizirani vrt na terasi ili balkonu. Ovaj začin odličan je za imunološki sustav, pomaže u odstranjivanju viška tekućina iz tijela, liječi živčani sustav i jača kosti. Također je sjajan osvježivač daha.
Koristite ga svježeg u juhama, rižotima, umacima, varivima, salatama i faširancima. Ubacite ga u jela
5 minuta prije kraja kuhanja jer tijekom dugotrajne izloženosti visokim temperaturama gubi dosta ljekovitih svojstava.

6. Ružmarin
Sadrži kafeinsku i ružmarinsku kiselinu, dva moćna antioksidansa s ljekovitim djelovanjem i odličan je izvor vitamina E. Dobro podnosi sušu i siromašno tlo pa ga možete saditi u teglicama i držati na svom balkonu bez straha.

Sjajno se slaže s mesnim jelima pa ga možete dodavati u sva pečenja a bit će odličan dodatak pečenom 'teškom' povrću poput krumpira ili batata.

"Ružmarin sadrži kafeinsku i ružmarinsku kiselinu, dva moćna antioksidansa s ljekovitim djelovanjem i odličan je izvor vitamina E. "

7. Menta
Ima anestetička svojstva i pruža osjećaj hlađenja. Sadrži nekoliko ključnih vitamina i minerala, ali njezino najjače svojstvo je ono antioksidativno. Blagotvorno djeluje na probavu, ublažava nadutost, grčeve, žgaravicu i zatvor. Ovo je jedan od najsvestranijih začina.

Uvijek je sadite u zasebnoj teglici odvojeno od drugih biljaka jer je dosta "nametljiva" i agresivna te brzo raste. Dodajte ju u voćne salate, pospite njome sladoled, ubacite ju u smoothieje ili napitke. Listiće možete osušiti i od njih raditi čaj.