loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Sunday, September 24, 2017

Gurmanske pogačice zaista opravdavaju svoj naziv!

Gurmanske pogačice zaista opravdavaju svoj naziv!






Sastojci

*margarin   250 g
*sir            300 g
*brašno    300 g
*žumance 1
*susam  po želji
*kim  po želji


Kako pripremiti

Margarin penasto umutiti, pa dodati brašno i sir. Sastojke dobro izmešati i testo izraditi. Staviti testo u plastičnu kesu i odložiti u frižider da odstoji oko 3 sata. Ohlađeno testo razvuči u koru debljine 1 cm. Čašom ili modlom vaditi pogačice. Premazati žumancetom, kimom, susamom (po ukusu). Peći na 200 stepeni oko 20 minuta.


Ispovijest glumice: Selfie mi je pomogao u otkrivanju raka štitnjače!


Ispovijest glumice: Selfie ti može pomoći u prepoznavanju simptoma raka štitnjače




Kada je dvadesetšestogodišnja glumica i producentica Lorna Nickson Brown saznala da ima rak štitnjače, nije mogla prihvatiti da kao mlada osoba koje se osjeća dobro može bolovati od tako ozbiljne bolesti. Ispostavilo se da je Lorna imala jedan od klasičnih i vrlo uočljivih simptoma, koji se jednostavno može detektirati putem selfieja.

Riječ je o kvržici na vratu. Nakon što ju je majka potakla da ode k liječniku, Lorni je dijagnosticiran rak štitnjače. "Obuzelo me tupilo. Nisam vjerovala da sam bolesna jer se nisam tako osjećala. Nisam očekivala da rak tako izgleda", ispričala je za Indy 100.


Nakon operacije i odgovarajuće terapije, Lorna se oporavila i sada radi na podizanju o svijesti o tome da svatko, pa čak i mlada osoba, može oboljeti od neke teške bolesti. Zato je važno promatrati i osluškivati svoje tijelo, kako bi na vrijeme prepoznali simptome, prenosi Self.

Znakovi i simptomi hipotireoze

Simptomi

Američko društvo za borbu protiv raka navodi sljedeće simptome raka štitnjače: kvržica ili oticanje vrata, bol u prednjem dijelu vrata koja se širi prema ušima, promjene glasa ili promuklost, problemi s gutanjem ili disanjem i kronični kašalj.

Lorna je imala samo jedan simptom, kvržicu na vratu, što jasno pokazuje da takve znakove ne smijemo zanemarivati. Usporedna fotografija Lorne ilustrira koliko je takva kvržica uočljiva na jednom prosječnom selfiju. Stoga, ako na nečijoj fotografiji primijetiš tako nešto, reci mu/joj i potakni na odlazak na pregled.