loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Tuesday, March 6, 2018

DESERT ZA 10 MINUTA: Brza čokoladna torta

cokoladna_torta_tri_kore


Kad vam se iznenada ukaže potreba za finim desertom, recimo kad stižu gosti koji su se najavili kad su već gotovo stigli pred vaša vrata, izlaz možete naći u gotovim korama za tortu i čokoladi. I to vrlo elegantan izlaz! Nikome neće biti ni na kraj pameti da ste poslužili desert "sklepan" za svega desetak minuta.


Sastojci:
  • 3 gotove kore
  • 15 dkg čokolade za kuhanje
  • 2 jaja
  • 2 vanilin šećera
  • 3 žlice mlijeka
  • 25 dag margarina
  • 15 dag šećera u prahu
  • rum
Za preljev:
  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • malo mlijeka

Priprema:

Čokoladu, jaja, šećer i mlijeko kuhajte na pari dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.

U zdjeli izmiksajte margarin i šećer.

Kore za biskvit namočite zagrijanim mlijekom pomiješanim s malo ruma.

Pomiješajte smjesu čokolade i margarina, dodajte malo ruma, te filujte tortu.

Preko torte namažite čokoladni preljev, te stavite u hladnjak.


brzirecepti.info

DNEVNI HOROSKOP ZA DAN 07.03.2018.



OVAN (21. MART – 20. APRIL)

POSAO: Za sada je najpametnija taktika da budete strpljivi i da čekate na neke rezultate. Nema potrebe da bilo šta požurujete.
LJUBAV: Očekuje vas prijatan dan koji ćete provesti u društvu voljene osobe. Pred vama je prilika za uživanje u ljubavi.
ZDRAVLJE: Povećajte unos vitamina.


BIK (21. APRIL – 20. MAJ)

POSAO: Konsultujte se s osobom u koju imate poverenja ako planirate da pokrećete neke poslovne promene.
LJUBAV: Veoma ste strastveni i uživate u svemu, ljubavi, životu, društvu vašeg partnera… Pred vama je pozitivan dan!
ZDRAVLJE: Moguće su hronične tegobe.


BLIZANAC (21. MAJ – 20. JUNI)

POSAO: Vi možete da postignete veliki uspeh ako budete bili uporni i vredni. Okolina očekuje mnogo od vas.
LJUBAV: Potrebno je da se više posvetite potrebama voljene osobe i da naučite da prepoznate pravi trenutak za neke stvari.
ZDRAVLJE: Mogući problemi sa štitnom žlezdom.


RAK (21. JUNI – 22. JULI)

POSAO: Moguće je da nećete ostvariti uspeh koji ste očekivali, ali to ne znači da ste sasvim neuspešni. Dosta toga ste ipak postigli.
LJUBAV: Razmišljate o bivšoj ljubavi i imate osećaj da tu nije sve ostalo sasvim jasno. Dolazi vam prilika za raščišćavanje.
ZDRAVLJE: Proverite krvnu sliku.


LAV (23. JULI – 22. AVGUST)

POSAO: Možete lako napraviti manju grešku na poslu. Potrudite se da ipak povedete računa i da se skoncentrišete.
LJUBAV: Povoljan je trenutak za promenu emotivnog statusa. Ukoliko ste slobodni, bliži vam se prilika za novu ljubavnu vezu.
ZDRAVLJE: Mogući su problemi sa nesanicom.


DEVICA (23. AVGUST – 22. SEPTEMBAR)

POSAO: Saradnici sa kojima ste okruženi na poslu imaju poverenje u vas. Moguće je da treba da obavite neki važan zadatak.
LJUBAV: Povoljan dan za početak nove veze ukoliko već postoji osoba koja vam se dopada. Pokažite joj da ste zainteresovani.
ZDRAVLJE: Manji problemi sa hormonima.


VAGA (23. SEPTEMBAR – 22. OKTOBAR)

POSAO: Možete da očekujete važan razgovor. Ukoliko ste želeli unapređenje, imaćete priliku da se dokažete.
LJUBAV: Možete da očekujete pomirenje sa voljenom osobom ukoliko ste imali bilo kakve probleme u komunikaciji. Sve ćete rešiti.
ZDRAVLJE: Bolovi u leđima.


ŠKORPIJA (23. OKTOBAR – 22. NOVEMBAR)

POSAO: Možete da se nadate pokretanju važnog poslovnog projekta koji će na neki način obeležiti vašu karijeru.
LJUBAV: Dopada vam se osoba koja nije istog porekla kao vi, ali to vas neće sprečiti da joj otvoreno priđete.
ZDRAVLJE: Proverite nivo holesterola u krvi.


STRELAC (23. NOVEMBAR – 21. DECEMBAR)

POSAO: Ne preporučuje vam se poslovna saradnja sa osobom koju ne poznajete dovoljno dobro. Oslonite se na stare saradnike.
LJUBAV: Moguće je da smatrate da je vaš partner nezreo ili prezahtevan. Potrebno vam je neko vreme da se udaljite od cele emotivne konfuzije.
ZDRAVLJE: Osetljivi bubrezi i bešika.


JARAC (22. DECEMBAR – 19. JANUAR)

POSAO: Možete veoma lako ući u neki vid nesporazuma na radnom mestu. Potrudite se da ne zauzmete preterano uobražen stav.
LJUBAV: Lako prekidate vezu kojom niste zadovoljni. Vidite za sebe novu mogućnost za sreću, sa nekim drugim.
ZDRAVLJE: Posetite lekara.


VODOLIJA (20. JANUAR – 19. FEBRUAR)

POSAO: Opterećeni ste nekim problemima koji su se vratili iz prošlosti. Nemojte ponovo da ih gurate pod tepih.
LJUBAV: Lako dolazite do novog poznanstva sa osobom koja deluje veoma otvoreno. Bez mnogo reči ćete uspeti da se sporazumete.
ZDRAVLJE: Problemi sa aritmijom.


RIBE (20. FEBRUAR – 20. MART)

POSAO: Ako želite da dokažete da možete da dominirate u svojoj profesiji, potrudite se da obavite radne zadatke koje imate.
LJUBAV: Možete da popravite odnos sa voljenom osobom ako budete bili spremni da joj priznate svoje greške.
ZDRAVLJE: Problemi sa varenjem.

KAŠICA S BOROVNICOM

Kašica s borovnicom


Sastojci:
  • 3 srednje velike jabuke
  • ½ šalice borovnica (svježe ili smrznute)

Priprema:

Jabuke ogulite, odstranite jezgru s košticama i razrežite na manje komade. Zajedno s borovnicama kuhajte ih u vodi na srednje jakoj vatri 10 do 12 minuta.

Kad se sve ohladi, u blenderu izmiksajte do željene gustoće kašice. Po potrebi dodajte vode.


bebe-nestle.hr

UKUSAN, SOČAN, ZASITAN: Neodoljivi krumpir

Neodoljivi krumpir


Ovako pripremljen krumpir je sočan i zasitan. Uz neku salatu po želji može zamijeniti obrok. Sir nije nužno staviti. Kod Vegete oprezno zbog soli u juhi i slanosti sira (ako ga stavljate).


Sastojci:
  • 1,5 kg krumpira
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 dl mlijeka
  • 1 dl ulja
  • 1 vrećica praha juhe od gljiva
  • papar, Vegeta i peršinov list
  • sir (po želji)

Priprema:

Oguliti krumpir i narezati na ploške. Začiniti paprom i Vegetom i izmiješati.

Prah juhe od gljiva pomiješati sa vrhnjem, tako da dobijete smjesu bez grudica, pa dodati mlijeko, ulje i sitno sjeckan peršin. Izmiješati.

Krumpir složiti u tepsiju promjera 30-ak cm i preliti pripremljenim vrhnjem i sastojcima.

Peći 35-40 minuta u već zagrijanoj pećnici na 200 °C.

Na kratko izvaditi iz pećnice i posuti ribanim sirom.

Vratiti u pećnicu na još 10-ak minuta da se sir otopi.


Napomena:

Na slici je varijanta bez naribanog sira.


brzirecepti.info

VIC DANA: Mujo i prostitutka



Odvezao Mujo zgodnu curu daleko izvan grada u prirodu. Taman se počeli skidati i maziti, kad će ona njemu:
– "Znaš, ja sam prostitutka i ovo će te koštati 100 eura."
Mujo izvadi novac i plati joj. Kad su se vraćali nazad, nešto malo prije grada, Mujo prikoči i reče:
– "Znaš, ja sam taksist i vožnja tamo i nazad košta 200 eura!"

KAKO POSTIĆI DA POVRĆE POSTANE DIO OBROKA BEZ BITKE ZA STOLOM

Kad dijete ne voli povrće


"Mrzim povrće" često se čuje u dječijoj dobi, a nerijetko i kasnije. Ta vječna želja roditelja da dijete hrane zdravo, da mu daju hranu koja je po opće prihvaćenim mjerilima zdrava i neophodna. No o tome da će dijete pojesti povrće mama može samo sanjati – rijetko koja ima sreću da dijete voli povrće. Odrasli sin odgovara majci kada mu nudi ribanu mrkvu kao salatu: "Mama, ako želiš da ti netko u kući jede mrkvu, kupi si zeca!". Naravno, dijete možda neće odgovoriti na ovaj način, ali sva uvjeravanja o povrću kao zdravoj hrani ostaju bez odjeka. Veliki kuhari preporučit će posebno priređeno povrće, koje pobuđuje želju da se jelo proba. No koja mama, budimo iskreni, ima za to vremena. Za pripremu povrća i na jednostavan način treba uložiti puno truda, koji na kraju ostaje bez odjeka.


Odbojnost prema povrću počinje u dobi od dvije godine

Meso nestane s tanjura, pa i malo pirea od krumpira, ali fine pirjane tikvice nisu ni taknute. 

Prema jednom istraživanju, u Italiji više od 55% djece smatra povrće gadljivim. Više od 83% djece mlađe od 10 godina ne jede dovoljne količine povrća kroz pet dana u tjednu, što je vidljivo prema količini konzumiranog povrća ponuđenog u školskom obroku.

Postavlja se pitanje kako postići cilj (tj. da povrće postane dio obroka) bez bitke za stolom. Dijete se privikava na povrće u jelovniku kao na život općenito. Potrebno je strpljenje i poticanje u otkrivanju okusa i konzistencije različitih vrsta povrća. Dobro je započeti u dobi od oko dvije godine, jer je to ključni trenutak kada se formira ukus. U dobi od dvije do tri godine javlja se strah od nekih vrsta namirnica. Neka djeca počinju se braniti od svake novosti u jelovniku – nalaze sigurnost samo u poznatoj, već iskušanoj hrani. Vrijedi se potruditi i otkriti igru u lovu na zeleno, crveno, narančasto "blago" i donijeti u kuću vrećice sa špinatom, graškom, mahunama, paprikama raznih boja i rajčicama okruglim i duguljastim. U supermarketima se nalaze razne vrste povrća i voća na koje nismo navikli i koje su nam neobične, ali korisne. Obitelj koja ima sreću da posjeduje vrt ili voćnjak može s djetetom slijediti promjenu sjemena u plod uz lijepi cvat, npr. luka i mahuna. Bez puno uloženog truda nećete ostvariti želju da dijete pojede obrok povrća. Morate biti poduzetni, hrabri i maštoviti, a to je ponekad zamorno. Jer na kraju je juha od povrća, čak i uz dodatak prženih kockica kruha, koje djeca vole, ili drugih dodataka, obična juha.

Otkuda početi?

Stručnjaci preporučuju sa sirovim povrćem. Rajčica, listovi salate svake vrste (bez predrasuda glede onih gorkastih okusa), cvjetače, mrkve, špinata, male glavice luka, korabice, razne vrste kupusa i kelja, celer, paprika mogu poslužiti djetetu da oblikuje svoj tanjur dajući mašti na volju slaganjem najrazličitijih krajolika. Svako sirovo povrće izgleda ljepše nego sirovo kuhano – dijete će ga u ovom obliku lakše prihvatiti, naravno, neće mu se svidjeti podjednako. Nakon toga može mu se ponuditi kuhano na različite načine. Sirovo povrće odgovara djetetovoj potrebi da pod zubima osjeti hranu hrskave konzistencije, koju može gristi, što je s gledišta nutricionista idealan način. Sirovo povrće zadržava sve bogatstvo vitamina, minerala i oligoelemenata (elemenata u tragovima, kao cink, bakar, željezo, selen i drugi), koji su vrlo dragocjeni jer su biološki aktivni. Neki vitamini, kao npr. vitamin C, termičkom obradom gube dio svoje aktivnosti. Da bi se sačuvali svi vrijedni sastojci povrća, važno je nabaviti svježe i pripremiti ga u trenutku kada će se konzumirati.

U kontaktu s vodom i svjetlom voće i povrće oksidira i osiromaši za najkraće vrijeme zbog gubitka vrijednih sastojaka, a sigurno ni izdaleka nema onaj prvobitni privlačni izgled. A da bi povrće bilo prikladno za serviranje, mora biti dobro oprano i narezano. Ako kupite uvenulu salatu, krastavce ili papriku, gube privlačnost i za oko.


Prikupite zanimljive recepte

Okus povrća nerijetko će djetetu koje traži određenu kiselost biti draži s dodatkom malo limunovog soka ili kapi blagog slatkog octa (kao npr. balsamico). Malo soli i aromatičnog bilja također pridonosi okusu - sitno sjeckani peršin, bosiljak i drugo, a za one koji više vole slatko, pecivo s mrkvom može biti prava poslastica.

I djeci se može itekako svidjeti povrće uz dodatak male količine šećera. Pirjana mrkva i poriluk na maslinovom ulju uz dodatak malo šećera čini povrće znatno prihvatljivijim.

Povrće izrezano na tanke listiće može se prepržiti s dodatkom malo vode i brašna kroz kratko vrijeme začinjeno maslinovim uljem (japanski način).

Vegetarijanski recepti za pripremu povrća vrlo su maštoviti i mogu u znatnoj mjeri pomoći u privikavanju djeteta na ove vrijedne namirnice bez promjene ostalog jelovnika, koji uključuje miješanu prehranu i hranu životinjskog podrijetla (meso, jaja, ribu, mlijeko i prerađevine). Mediji obiluju preporukama za zdraviji život, a mnoštvo recepata naći ćete i na internetu i time proširiti spoznaju o načinu pripreme povrća, što će se svidjeti malenima, ali i onima starijima, kojima povrće nije baš hrana izbora, iako znaju da je korisno.

Blanširanje povrća daje mu lijepu boju i čini ga prihvatljivim od bezličnog izgleda, koji dobiva dugim kuhanjem. Blanširanje je proces tijekom kojeg se povrće obnovi i dobije privlačniji izgled - kroz nekoliko sekundi stavlja se oprano i očišćeno u kipuću vodu, a zatim se iz nje izvadi šupljikavom hvataljkom i odmah ohladi u vodi kojoj je dodan led.

Dijete od tri godine neće pojesti kuhanu mrkvu na tanjuru ma koliko dugo ga uvjeravali da je ta hrana vrlo zdrava za djecu. Istraživanja su dokazala (University College London) upravo suprotan učinak - odbojnost prema povrću ostaje zauvijek. Drugim riječima, nikakva verbalna uvjeravanja nisu od koristi – ponuditi povrće na djetetu prihvatljiv način moglo bi imati bolji učinak.


bebe-nestle.hr