Kelly Dorfman u svojoj knjizi What’s Eating Your Child? otkriva kako danas sve više ljudi razvija osjetljivost ili intoleranciju na određene prehrambene proizvode.
Nekad se osjetljivost ili intolerancija na određene prehrambene proizvode odnosila na mliječne i prehrambene proizvode, no u novije vrijeme industrijski proizvedena hrana dodala je još jednu dimenziju: konzervanse, aditive, umjetna sladila i genetički modificirane sastojke.
Autorica knjige What's Eating Your Child? ističe koliko je važno da roditelji na vrijeme prepoznaju znakove intolerancije kod svoje djece te na vrijeme poduzmu određene mjere kako bi se izbjegle tegobe.
Donosimo sedam znakova intolerancije na hranu:
1. Povraćanje
Povraćanje može biti posljedica intolerancije na kasein, jedan od mliječnih proteina. U tom slučaju potrebno je barem tjedan dana izbaciti sve mliječne proizvode iz djetetove i iz majčine prehrane, ako još uvijek doji. Na tržištu postoje mliječni proizvodi koji ne sadržavaju toliko teško probavljive forme kaseina, a za popravak eventualne štete nastale na crijevima obogatite dječju prehranu probioticima.
2. Kronični proljev
Proljev može biti posljedica intolerancije na gluten ili laktozu, a često je popraćen nadutošću i učestalim vjetrovima. Ako se radi o intoleranciji na laktozu, ne trebate izbjegavati fermentirane mliječne proizvode jer je udio laktoze u njima uglavnom vrlo nizak. Svakako trebate testirati svoje dijete na celijakiju, a potom barem jedan mjesec izbjegavati svu hranu koja sadržava gluten.
3. Kronična upala ušiju
Mogući uzrok je intolerancija na mliječne proizvode te, u nekim slučajevima, osjetljivost na soju. Istraživanja su pokazala je kod 90 posto djece s učestalim upalama ušiju to zapravo reakcija na određene prehrambene namirnice.
4. Ekcemi ili pojava osipa
Ovakvi kožni problemi mogu biti reakcija na kombinaciju glutena, kaseina, jaja i određenog voća (naranče, grejpa, limuna, jagoda i ananasa). U tom slučaju najbolje je da pošaljete svoje dijete na alergološke krvne pretrage kako biste eliminirali alergijske reakcije kao uzrok promjena na koži.
5. Hiperaktivnost
Hiperaktivnost može biti posljedica osjetljivosti na umjetna bojila ili čak na sam šećer koji se u povećanim količinama dodaje velikom broju industrijskih namirnica. Jedna britanska studija iz 2007. godine povezala je čak šest različitih bojila za hranu s povećanom hiperaktivnosti kod djece. Stoga se u Europskoj uniji strogo zahtijeva da prisutnost takvih bojila bude istaknuta na deklaraciji proizvoda.
6. Razdražljivost
Mogući uzrok razdražljivosti je intolerancija na gluten. Osjetljivost na gluten može uzrokovati i neke neurološke simptome, ne samo probavne smetnje. Kako biste utvrdili povezanost glutena i promjena djetetova raspoloženja, potrebno ga je barem jedan mjesec izbaciti iz prehrane.
7. Mali stas ili izbirljivo nepce
Prevelika djetetova izbirljivost u pogledu hrane može biti uzrokovana intolerancijom na gluten ili deficitom cinka u organizmu. Osim toga, celijakija općenito može uzrokovati poteškoće u rastu djece, pa je mali stas jedan od njenih simptoma. Deficit cinka, s druge strane, utječe na smanjenje djetetova teka, što opet utječe na sam rast i razvoj čak i na hormonalnoj razini. U tom se slučaju savjetuje barem jedan mjesec izbjegavati gluten te učiniti krvne pretrage kako bi se utvrdila razina cinka u tijelu.