loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Wednesday, November 16, 2016

Što jede vaše dijete?

Slikovni rezultat za Što jede vaše dijete?





Kelly Dorfman u svojoj knjizi What’s Eating Your Child? otkriva kako danas sve više ljudi razvija osjetljivost ili intoleranciju na određene prehrambene proizvode.


Nekad se osjetljivost ili intolerancija na određene prehrambene proizvode odnosila na mliječne i prehrambene proizvode, no u novije vrijeme industrijski proizvedena hrana dodala je još jednu dimenziju: konzervanse, aditive, umjetna sladila i genetički modificirane sastojke.
Autorica knjige What's Eating Your Child? ističe koliko je važno da roditelji na vrijeme prepoznaju znakove intolerancije kod svoje djece te na vrijeme poduzmu određene mjere kako bi se izbjegle tegobe.

Donosimo sedam znakova intolerancije na hranu:

1. Povraćanje

Povraćanje može biti posljedica intolerancije na kasein, jedan od mliječnih proteina. U tom slučaju potrebno je barem tjedan dana izbaciti sve mliječne proizvode iz djetetove i iz majčine prehrane, ako još uvijek doji. Na tržištu postoje mliječni proizvodi koji ne sadržavaju toliko teško probavljive forme kaseina, a za popravak eventualne štete nastale na crijevima obogatite dječju prehranu probioticima.

2. Kronični proljev

Proljev može biti posljedica intolerancije na gluten ili laktozu, a često je popraćen nadutošću i učestalim vjetrovima. Ako se radi o intoleranciji na laktozu, ne trebate izbjegavati fermentirane mliječne proizvode jer je udio laktoze u njima uglavnom vrlo nizak. Svakako trebate testirati svoje dijete na celijakiju, a potom barem jedan mjesec izbjegavati svu hranu koja sadržava gluten.

3. Kronična upala ušiju

Mogući uzrok je intolerancija na mliječne proizvode te, u nekim slučajevima, osjetljivost na soju. Istraživanja su pokazala je kod 90 posto djece s učestalim upalama ušiju to zapravo reakcija na određene prehrambene namirnice.

4. Ekcemi ili pojava osipa

Ovakvi kožni problemi mogu biti reakcija na kombinaciju glutena, kaseina, jaja i određenog voća (naranče, grejpa, limuna, jagoda i ananasa). U tom slučaju najbolje je da pošaljete svoje dijete na alergološke krvne pretrage kako biste eliminirali alergijske reakcije kao uzrok promjena na koži.

5. Hiperaktivnost

Hiperaktivnost može biti posljedica osjetljivosti na umjetna bojila ili čak na sam šećer koji se u povećanim količinama dodaje velikom broju industrijskih namirnica. Jedna britanska studija iz 2007. godine povezala je čak šest različitih bojila za hranu s povećanom hiperaktivnosti kod djece. Stoga se u Europskoj uniji strogo zahtijeva da prisutnost takvih bojila bude istaknuta na deklaraciji proizvoda.

6. Razdražljivost

Mogući uzrok razdražljivosti je intolerancija na gluten. Osjetljivost na gluten može uzrokovati i neke neurološke simptome, ne samo probavne smetnje. Kako biste utvrdili povezanost glutena i promjena djetetova raspoloženja, potrebno ga je barem jedan mjesec izbaciti iz prehrane.

7. Mali stas ili izbirljivo nepce

Prevelika djetetova izbirljivost u pogledu hrane može biti uzrokovana intolerancijom na gluten ili deficitom cinka u organizmu. Osim toga, celijakija općenito može uzrokovati poteškoće u rastu djece, pa je mali stas jedan od njenih simptoma. Deficit cinka, s druge strane, utječe na smanjenje djetetova teka, što opet utječe na sam rast i razvoj čak i na hormonalnoj razini. U tom se slučaju savjetuje barem jedan mjesec izbjegavati gluten te učiniti krvne pretrage kako bi se utvrdila razina cinka u tijelu.

Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu

Slikovni rezultat za Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu




Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja provedenom u SAD.

Profesor David Kessler, bivši čelnik američke FDA (Food and Drug Administration), koji radi na Sveučilištu u Kaliforniji  tvrdi da su proizvođači hrane stvorili nove kombinacije masnoća, šećera i soli.

Te su kombinacije tako ukusne da se ljudi ne mogu zaustaviti u jelu sve do potpunog prejedanja.

Prema Kessleru, proizvođači su u stalnoj potrazi za kombinacijom okusa koja će pogoditi „u živac“ konzumente izazivajući im neodoljivu ugodu i tako im stvoriti stalnu glad za dotičnim proizvodom.


Vrijeme je da prestanemo optuživati pojedince zbog pretjerane debljine i prejedanja. Stvarni problem je što živimo u svijetu u kojem je hrana stalno i posvuda dostupna, a k tome sadrži sastojke koji nas potiču na dodatnu konzumaciju. Za milijune ljudi moderna hrana je nešto čemu se ne mogu oduprijeti. – kaže prof. Kessler.

Dok je radio za FDA (od 1990. do 1997.) Kessler je bio dobro poznat kao borac protiv duhanske industrije koju je optuživao za manipulaciju pušačima proizvodeći cigarete od kojih se sve teže odvuknuti.

U svojoj knjizi, „Kraj prežderavanja“ (The End of Overeating) on navodi određene kombinacije soli, masnoća i šećera koje koriste proizvođači hrane kako bi njihovi proizvodi bili hiperukusni (“hyper-palatable”).

Kao primjere takvih proizvoda Kessler spominje Heinz tomato ketchup i Starbucks Frappuccino s bijelom čokoladom, ali ima na tisuće proizvoda koji su osmišljeni samo da izazovu potpuno ugodu kod konzumenata.

– Prva kombinacija okusa izazva ljudske neurone da traže još. Mozak vam šalje poruku da ste gladni i da tražite još. Mnogi od nas imaju nešto što možemo nazvati „čip za ugodu“ ( bliss point), koji se aktivira kada smo posebno zadovoljni okusom. Što više šećera, soli i masti dodamo u neku hranu, ona postaje ukusnija i bliža našem „čipu za ugodu“. Kada se sa tim dodacima pretjera, hranu doživljavamo kao preslatku ili preslanu. – objasnio je prof. Kessler.

S mišljenjem američkog znanstvenika složio se i naš poznati nutricionist dr. Ignac Kulier, koji kaže da je čovjek biće koji podliježe raznim ovisnostima – nikotinu, drogi, alkoholu pa tako i o hrani.

– Najjača je ovisnost o slatkome, što je blizu ovisnostima o nikotinu i kokainu. Najveći izvor problema leži u gaziranim napitcima, koji sadrže čak 10 posto šećera. Mi smo se do prije tri godine rugali Amerikancima, a sad smo se sami našli u takvoj situaciji. U kinima se jedu kokice u velikim pakovanjima, pred televizorom, posebno kad se prate prijenosi svjetskih prvenstava pije se pivo i konzumiraju snack proizvodi. Idemo u shopping centre, guramo kolica i napunimo ih sa stvarima koje nam ne trebaju. – kaže dr. Kulier.

Odvikavanje od ovisnosti o hrani dr. Kulier smatra jednako teškim kao onom gore sapomenutim ovisnostima – alkoholu, nikotinu i kokainu.

Djecu, kao ljubitelje slatkiša i gaziranih pića treba od malih nogu kontrolirati, odnosno učiti ih da nije sve u slatkome.


A odraslima preporuča poluprazan hladnjak.




http://www.gastronomika.hr/

Lavender & Rosemary Homemade Hair Spray

Povezana slika




You probably know that those bouffant hairstyles in the 60s, believed to have risen during the mid-to-late 18th century in western Europe, required a full can of hairspray! In fact, that hairstyle may have been created for Marie Antoinette due to her thin hair and her desire to thicken the hair.

Even though the bouffant, made popular by First Lady Jacqueline Kennedy a few decades ago, has faded, the use of hairspray still exisst to help set the hair and prevent fly away hair. Though some improvements have been made, in particular, going from aerosol cans to pump bottles in most cases, the toxins are still there in most store-bought versions.

But with this homemade hair spray recipe, you can eliminate those toxins and have beautiful and healthy hair. It’s not only easy and fast to make, but also very cost-effective and may help prevent hair loss! Try it today.

Let’s start by boiling the water. Once it comes to a boil, dissolve the sugar by adding it to the water and stirring. The more sugar you use, the stiffer the hold; however, if you use too much, you may find a sticky residue, so start with smaller amounts and adjust as needed.

Now, add the vodka to the pan. If you prefer, you can make this recipe without alcohol; however, the alcohol acts as a preservative.

Allow the mixture to cool, then add the essential oils. You can choose your favorite scents, but I love using lavender and rosemary essential oils. Both help with hair loss, so it makes sense that these ingredients would be perfect for your homemade hairspray.

Furthermore, lavender can give you a sense of relaxation, while rosemary is known as one of the best oils for enhancing hair growth, as well as thickening the hair. Rosemary oil is also believed to increase cellular metabolism that stimulates hair growth. Another benefit is that it can provide an increase in microcirculation of the scalp, which promotes healing.

Once cool, place the mixture in a spray bottle and store in a cool place. Shake before each use.

Like any product, make sure to avoid spraying in the eyes or the mouth.

Lavender & Rosemary Homemade Hair Spray

Total Time: 15 minutesServes: 30

INGREDIENTS:

* 1 cup filtered or purified water
* 2 tablespoons cane sugar
* 1 tablespoon vodka
* 10 drops lavender essential oil
* 10 drops rosemary essential oil
* Glass spray bottle or BPA free plastic dispenser bottles

DIRECTIONS:

* Boil the water.
* Dissolve the sugar in the boiled water. Stir.
* Add the vodka. Blend again.
* Allow mixture to cool, then add the essential oils.
* Blend well.
* Place mixture in a spray bottle and store in a cool place. Shake before each use.

Homemade Oven Cleaner

Slikovni rezultat za Homemade Oven Cleaner




Keeping your oven clean is very important because the burnt, baked-on food can release carcinogens as it continues to burn. Off-the-shelf oven cleaners contain a lot of toxins and if it comes in contact with your skin, you could suffer, since it can eat through your skin.

Natural oven cleaning products and green cleaning products can help, but a little baking soda and vinegar may be all you need for a homemade oven cleaner. Still not convinced? Let’s dig into the “why” a little bit.

Lye and ammonia are commonly found in oven cleaners and will break through the skin, remove layers of skin and the fumes can easily make their way into your lungs. Beyond that, once you have cleaned the oven, guess what happens. Those fumes linger and get even worse when you use the oven the bake your next delicious pie. In fact, that pie will end up completely contaminated with those toxins! You may not taste it, but they are there.

Research confirms that Easy-Off oven cleaner and Mr. Muscle oven and grill cleaner, for example, contain poisons that can cause difficulty in breathing due to the fumes as well as swelling in the throat. Some may experience severe pain in the throat, burning in the nose, eyes, ears, lips or tongue and even vision impairment. The stomach and intestines may be affected with abdominal pain, blood in the stool, burns that develop holes in the esophagus, and vomiting with blood. Fainting, low blood pressure and organ damage can occur, and the skin may get burns and holes in it, in addition to general irritation. (1)

There are a few specific ingredients that are known to cause serious health issues, specifically asthma and damage to the reproductive system, such as monoethanolamine (MEA), glycol ethers and alkyl phenol ethoxylates (APEs). (2)

Some others ingredients that you should be aware of are butane, diethylene glycol monobutyl ether (this is also found in many auto care products, at-home hair dyes, and stains or glosses for paint and wood products), monoethanolamine (MEA) and, as noted earlier, sodium hydroxide (lye). All of these ingredients can cause burns to eyes and skin upon contact, as well as burns to the mouth, throat and stomach if swallowed. (3) Butane is one of the more harmful volatile substances to inhale and can cause something called ‘sudden sniffing death’ — cardiac arrhythmia/arrest when person is stressed or does heavy exercise during or soon after being exposed to butane.

Lye, one of the main ingredients, is so powerful that it can decompose carcasses! Sodium or potassium hydroxide is used to break down the tissue of animal carcasses and even deceased humans. That’s pretty scary. And because it’s cheap, it’s found in tons of household cleaners. (4)

Some ovens contain a self-cleaning feature, and this can definitely help you avoid dangerous toxins. However, you still need to make sure you are following the directions carefully when using the feature since it can produce carbon monoxide, especially if there is a lot of baked on food in your oven.

I know plenty of people who prefer to avoid the self-cleaning feature and clean their ovens with my homemade oven cleaner instead. However, if you decide to use the self-cleaning feature, the North Texas Poison Center recommends  leaving the home during the self-cleaning cycle because the Teflon coating inside the oven can release fumes when at high temperatures. The self-cleaning feature usually takes the oven to about 600 degrees — high enough to release those fumes. If inhaled, the fumes can cause flu-like symptoms and difficulty breathing. And don’t forget your pet! Pets can also experience these problems, too. (5)

Homemade Oven Cleaner

You will need the following:

glass bowl
a pastry brush or similar
scrub sponge
spoon
gloves


First, take out the oven racks. You will need to clean them separately in your sink.

Place the castile soap and baking soda into your bowl and mix. Castile soap is a favorite of mine since it’s made with pure, chemical-free ingredients. It can gently wash your face, provide sparkling window cleaning results or offer a good scrub for the tub! For now, let’s focus on oven cleaning.

Baking soda is another great ingredient for oven cleaning, offering the abrasive texture to help remove stubborn baked-on food. You can even add a little baking soda to your dish washing cycle to help clean your dishes. Baking soda is a nahcolite, containing sodium bicarbonate, which is what helps with the cleansing process.

Now add the vinegar and orange essential oil and blend, adding water until you get a nice, thick paste-like consistency. Vinegar is antibacterial and makes for a perfect household cleaning product. Orange essential oil is a great addition, not only for a nice scent, but it’s also antibacterial and contains powerful antimicrobial compounds called terpenes.

Let’s apply this homemade oven cleaner! Using your pastry brush, brush on the homemade oven cleaner until you have coated the entire surface. Allow it to sit for about 6–8 hours or overnight works well. It will foam up just a bit, which is normal.

After you have allowed it to do its work, it’s time to wipe it clean. Using another bowl filled with water, take your sponge and begin wiping the oven to reveal the clean surface. Use the bowl of water to clean the sponge each time you wipe, but you may need to change the water a few times.


Homemade Oven Cleaner

Total Time: 3 minutesServes: 1 application

INGREDIENTS:

* 2 tablespoons castile liquid soap
* 1⅓ cup baking soda
* 6 drops orange essential oil (optional)
* ¼ cup organic white vinegar or apple cider vinegar
 water

DIRECTIONS:

* In a glass bowl, blend all ingredients, using the water to help form a thick paste.
* Brush onto the oven surface until completely coated.
* Allow it to sit for about 8 hours or overnight.
* Wear your gloves and wipe clean using a sponge and clean water.

How To Breastfeed a Newborn Baby and How Much To Feed

Slikovni rezultat za How To Breastfeed a Newborn Baby and How Much To Feed




The decision to breastfeed is sometimes a difficulty for new moms to make. There are many doubts and fears that new moms have and they have to learn breastfeeding a newborn.
Breastfeed a Newborn – Getting Started

As soon as the new mom holds her newborn in the delivery room, it is a great opportunity to start breastfeeding. The new mom’s body starts producing small amounts of colostrums that helps the baby fight infection. This is something that cannot be found in formula.

When positioning the baby, turn his whole body towards you, chest to chest. Touch his upper lip with the nipple and when his mouth opens wide, pull him into the breast. Make sure to hold the breast for support. His mouth should cover only the nipple but at much of the areola as possible.

Newborns are unsteady and may have trouble finding and staying on the nipple. Breastfeeding will require patience and persistence. Ask the nurses in the hospital to show you what to do and also ask for a lactation consultant to visit with you. Also, seek advice from other mothers who have recently breastfed. They will be a wealth of information.

Nursing should not be painful. If when the baby latches on and it hurts, break the suction and try again. To break the suction, insert your little finger between the baby’s gums and the breast. Keep trying to get the baby to latch on properly to stop any pain. Once the baby latches on properly, he will do the rest of the work.

How Much to Feed

Newborns must eat frequently and as much as possible. It is common for a breastfeeding mom to nurse a newborn eight to twelve times within a twenty four hour period. Follow the cues of the baby and nurse when the baby shows signs of hunger. It is best to start feeding the baby before the crying starts.






Newborns may need to be gently awakened to nurse as they will not be a vigorous as an older baby. Make sure that the baby is eating at least every four hours. If the baby is sleeping, wake him to nurse. Feedings can take up to 40 minutes for the baby to ingest enough milk.

The actual amount of milk that the baby eats at each feeding cannot be measured when the baby is being breastfed. The best way to measure that the baby is getting enough food to eat is by weight gain and contentment. Breastfed babies should be weighed every few days to ensure that they are not losing weight. If they are steadily gaining weight then the baby is eating enough food to properly grow. The baby’s contentment level will also be an indicator of a full belly and enough food at each feeding.

Pedijatri upozoravaju roditelje – oprezno s dozama paracetamola

Slikovni rezultat za paracetamol






Glasnogovornik RPS-a Steve Tomlin tvrdi da je najčešća pogreška koju čine roditelji često davanje paracetamola djetetu u previsokim dozama.

Prekomjerne doze oralnih suspenzija koje sadrže djelatnu tvar paracetamol, što ih roditelji daju djeci za snižavanje blago povišene tjelesne temperature, mogu rezultirati zdravstvenim problemima u kasnijoj životnoj dobi djeteta, upozoravaju britanski pedijatri.

Pedijatar i profesor opće pedijatrije na University College London, Alastair Sutcliffe tvrdi da roditelji često djeci daju suspenziju paracetamola i za smanjenje blago povećane tjelesne temperature, izlažući dijete riziku da se kod njega u kasnijoj životnoj dobi razviju astma, srčane i bolesti bubrega te da nastanu oštećenja na jetri, piše Sunday Times.

“Roditelji su skloni djetetu dati paracetamol da bi njime smanjili tek blago povećanu temperaturu koju tretiraju kao bolest, što je potpuno pogrešno. Raspolažemo podacima po kojima se zloupotreba, tj. prečesto posezanje za suspenzijom paracetamola kod djece povezuje s razvojem astme i oštećenjem jetre, a po zadnjim podacima i oštećenjem bubrega te razvojem srčanih bolesti u njihovoj kasnijoj životnoj dobi.”

Kraljevska farmaceutska udruga (RPS) dijeli mišljenje s dr. Sutcliffeom i upozorava na isti problem. Britanski farmaceuti smatraju i da bi roditelje trebalo educirati o tomu kada se djeci daju oralne suspenzije na bazi paracetamola. Jednako misle i članovi Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH).

Glasnogovornik RPS-a Steve Tomlin tvrdi da je najčešća pogreška koju čine roditelji često davanje paracetamola djetetu u previsokim dozama.

“Djeca ponekad tijekom dana ili tjedna i po nekoliko puta promijene mjesto boravka. Dio dana su u školi, a potom ih se vodi ‘na čuvanje’ kod baka i djedova, što povećava izglede za prekomjernim konzumiranjem ove vrste lijeka”, upozorava Tomlin. “Dovoljno je da se tijekom dva ili tri dana djetetu daju jedna ili dvije doze lijeka više od propisane i više ne možemo govoriti o sigurnome lijeku. Naime, prevelika doza oštećuje jetru.”

Pedijatrica i glasnogovornica RCPCH, dr. Helen Sammons podsjeća roditelje da blago povišenju tjelesnu temperaturu djeteta ne ‘skidaju’ lijekovima jer je ona samo znak da se tijelo samo bori protiv upalnog procesa. Podsjeća i da je oralna suspenzija paracetamola vrlo dobra za ublažavanje bola, poput one koja se javlja kod upale uha, no, kako kaže, “ne morate je djetetu nužno davati ukoliko ima nešto višu temperaturu od uobičajene”. Roditeljima savjetuje da se manje oslanjanju na termometre koji znaju biti neprecizni, već da više pozornosti obrate na djetetovo ponašanje.

Prvi simptomi visoke temperature kod male djece su letargija i nedostatak potrebe za tekućinom.

Roditeljima se savjetuje da kod niže tjelesne temperature djetetu daju što više tekućine te da za paracetamolom posegnu ukoliko zamijete da je letargično i neuobičajeno mirno. Pritom obvezno treba provjeriti precizne upute o doziranju lijeka.




http://www.dnevno.hr/

Snizite nivo masnoća u krvi

Slikovni rezultat za Snizite nivo masnoća u krvi






Redukcija telesne težine, fizička aktivnost, pravilna ishrana i konzumiranje lekovitih napitaka i namirnica poput morskih algi, belog luka, artičoke, ananasa i ovsa, mere su koje treba preduzeti da bi se regulisao nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Iako se o povišenom nivou masnoća u krvi mnogo govori, ljudi ne pridaju dovoljno značaja ovom problemu jer ga najčešće i ne doživljavaju kao bolest. Međutim, povećane vrednosti holesterola i triglicerida veoma su opasne po zdravlje, i jedan su od najznačajnih uzročnika ateroskleroze, te srčanog i moždanog udara.

Holesterol

Holesterol je važan sastojak svake ćelije u ljudskom telu. Organizam ga proizvodi sam, ali se i unosi preko namirnica životinjskog porekla. Sastavni je deo hormona nadbubrežne žlezde, muških i ženskih seksualnih hormona, vitamina D i žučnih kiselina. Deli se na LDL (loš) i HDL (dobar) holesterol. Povišena koncentracija ukupnog i lošeg holesterola i snižene vrednosti dobrog holesterola predstavljaju veliki rizik za pojavu kardiovaskularnih oboljenja.

Trigliceridi

Trigliceridi su masnoće koje se unose hranom a u našem organizmu skladište se u masnim ćelijama. Sve što pojedemo u količinama većim nego što je potrebno telu, pretvori se u trigliceride i taloži u vidu masnih naslaga. Kada unosimo manje hrane nego što nam treba, masne naslage se troše. Zato je, ako su trigliceridi u krvi povišeni, dijeta prvi korak u rešavanju ovog problema.

Prevencija

Povišen nivo masnoća u krvi najčešće se javlja usled loše ishrane, gojaznosti i nedostatka fizičke aktivnosti, pa se lečenje mora započeti promenom životnih navika i odgovarajućom dijetom.

Ukoliko se radi o gojaznosti, treba znati da se gubitak svakog suvišnog kilograma odražava na snižavanje nivoa triglicerida i lošeg holesterola. Najbolje je da jela spravljate na pari, da ih kuvate ili pečete, a da izbegavate prženje na masti i u dubokom ulju.

Konzumirajte mlečne proizvode sa manjim procentom masti, izbegavajte alkohol, smanjite unos crvenih vrsta mesa i češće jedite ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, voće i povrće. Hranu pripremajte na maslinovom ulju, obroke uvek uzimajte u isto vreme i nikad nemojte jesti dok gledate TV, čitate ili surfujete po internetu.

Redovna fizička aktivnost (dva sata posle jela) pomaže da se telo oslobodi stresa i ubrza metabolizam, ali i snizi nivo masnoća u krvi. Ako iz nekog razloga niste u mogućnosti da vežbate, od koristi može da bude i šetnja u prirodi, najbolje neposredno nakon obroka.





Izvor: Lekovito bilje, Life Content

Roditelji, evo trikova da vas dete posluša svaki put!

Slikovni rezultat za roditelji i djec





Svaki roditelj dobro zna da ga u toku dana kad-tad očekuje trenutak kada će mu ponašanje deteta zadati bar malo glavobolje. Klinci često umeju da budu tvrdoglavi, drski pa čak i da pobesne ako pokušate da ih naterate da vas poslušaju. Međutim, za svaki problem postoji i rešenje, a portal Parenting.com sakupio je neke od najboljih psiholoških trikova koji roditeljima mogu dobro doći u kriznim situacijama.

1. Pohvalite unapred

Ljudi često postaju onakvim kavim pokazujete da ih smatrate. Ako nekog tretirate kao čudovište, postaće čudovište. Zbog toga je najbolji način da osigurate dobar ishod, taj da dete pohvalite unapred. Ako dete oseti da neposlušnošću može da izgubi dobar imidž kod vas, više će se potruditi da ga zadrži.

2. Pružite im iluziju izbora

Umesto da pitate dete hoće li da uradi nešto, samo ga upitajte na koji od dva ponuđena načina želi da to uradi. Biće toliko obuzeto biranjem, da će potpuno zaboraviti da zapravo nije ni želelo da to uradi.

3. Gledajte ih u oči

Umesto da ulazite u raspravu sa detetom koje odbija da vas posluša, samo ga bez reči gledajte u oči. Verovatno će uskoro početi da pregovara samo sa sobom, a onda je pola posla već obavljeno.

4. Nasmejte ih

Ako vaše klinče pokušava da utiče na vas svojom mrzovoljnošču i tako izvrda da vas posluša, probajte da ga izbacite iz uloge koju igra. Sedite ispred njega i ozbiljno ga pogledajte, a onda mu recite “Ljut si. Ne smeš da se smeješ!”. Ponovite to sa ozbiljnošću sve dok dete ne prsne u smeh, što se po pravilu vrlo brzo dešava.

5. Pokažite razumevanje

Ako želite da se dete smiri, pokažite mu da razumete zašto je besno i priznajte da biste se verovatno i vi tako osećali na njegovom mestu. Tako ćete imati dete koje će biti spremnije da razume vaš ugao gledanja i vaše razloge zašto treba da vas posluša.

6. Laskajte

Većina ljudi pada na laskanje, a ni deca nisu imuna na komplimente. Kada čujete lepe stvari o sebi, raspoloženje vam se popravi a samim tim i spremnost da poslušate drugog. čak i ako vam to nije po volji.

7. Govorite tiho

Umesto da u raspravi sa detetom podignete glas, probajte da ga spustite. Tako ćete dete prinuditi da vas pažljivije sluša i razmišlja o onome što govorite, umesto da se svađa sa vama.