loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Saturday, August 26, 2017

Ovo je idealna prehrana za usporeni rad štitnjače


Slikovni rezultat za prehrana za usporeni rad štitnjače





Opstipaciju rješavajte pravilnim odabirom namirnica. Bijeli kruh, brašno, kukuruzne pahuljice i tjesteninu od bijelog brašna pokušajte u potpunosti zamijeniti onom integralnom


Usporeni rad štitnjače ili hipotireoza traži poseban tip prehrane, a preporučuju se namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom, kao što su zobene pahuljice s jogurtom i cimetom. Savjete za prehranu kod usporenog rada štitnjače donosi nutricionist Nenad Bratković.

Očekujete li formulu ili jednostavnu dijetu koja bi mogla riješiti problem preko noći, moramo vas razočarati jer “čarobne formule” nema. No, slučaj opak nije posve beznadan. Krenite sa smanjivanjem ugljikohidrata u svojoj prehrani koji dolaze iz kruha, tjestenine, riže, keksa, zaslađenih sokova. Ugljikohidrate konzumirajte iz neškrobastog povrća, voća, grahorica i žitarica kao što je zob, heljda, quinoa, eventualno ječam i raž. Prevelik unos ugljikohidrata znatno opterećuje inzulinsku aktivnost koja je i u hipotireozi smanjena.

Ako niste tjelesno aktivni, dodatno usporavate svoj metabolizam koji je zbog zdravstvenog stanja usporen. Masti su izuzetno bitne i kod hipotireoze, i zato suncokretovo i sojino ulje smanjite u prehrani, a povećajte unos maslinova ulja (ne pržiti na njemu) te konzumirajte plavu ribu. Dobar je izbor laneno ulje, lanene sjemenke i omega-3 iz badema, oraha. No njihov smanjeni sadržaj omega-3 masnih kiselina potrebno je kompenzirati većom dozom unesenih količina.

Dodaci prehrani koji se nerijetko uzimaju kao alat za postizanje brzih rješenja kod hipotireoza nisu potpuno bezopasni s obzirom na to da zadiru u metabolizam štitnjače, naročito ako se primjenjuje terapija lijekovima koju je preporučio liječnik. Iako postoje dodaci prehrani s koncentriranim sadržajem ekstrakta fukus alge (atlantski bračić), sadržaj joda u takvim preparatima može interferirati sa samim lijekovima te s koncentracijama valja biti oprezan i savjetovati se s liječnikom. Dodatke prehrani trebate primjenjivati svaki dan, ne samo određenih dana. Svakako uzimajte koncentrirane dodatke prehrani s kvalitetnim ribljim uljem (ne one u omjeru EPA:DHA 180:120, već one jače) koji se dobivaju iz pročišćenog ribljeg ulja. Regulacija prehrane ide ruku pod ruku s redovitom tjelesnom aktivnošću. “Napadaji” prejedanja znak su neravnoteže i hormona, ali i glikemije (glukoze/šećera u krvi). Redovita tjelesna aktivnost (nordijsko hodanje, brzo neprekidno hodanje u trajanju od jednog sata, bicikliranje u trajanju od jednog sata) odličan je saveznik koji će podići razinu serotonina i endorfina u organizmu, potaknuti zadovoljstvo samom sobom, potaknuti procese mršavljenja i sagorijevanja masnog tkiva te smanjenje periferne rezistencije na inzulin u masnom tkivu.

Opstipaciju ili zatvor rješavajte sljedećim odabirom namirnica: naglasak u prehrani stavite na brokulu, prokulicu, cvjetaču, grah, leću, luk, papriku, kruh s mekinjama (švedski/vestfalski kruh), kompot od suhih smokvi, šljiva, kruške ili pak frape od navedenog voća i jogurta, lanenih sjemenki, smokvi i grožđica u kombinaciji s raženim pahuljicama. Bijeli kruh, brašno te kukuruzne pahuljice i tjesteninu od bijelog brašna pokušajte u potpunosti zamijeniti onom integralnom. Umjesto kave s mlijekom koristite (bijeli, žuti) nezaslađeni čaj više puta dnevno te biljne čajeve, poput čaja od komorača ili koprive koji će pridonijeti izlučivanju viška tekućine.

Napadaji prejedanja

Usporena aktivnost štitnjače nerijetko rezultira debljanjem. Donosimo tri glavna čimbenika u hipotireozi

● Hipotireoza, odnosno usporena aktivnost štitnjače jest uistinu značajan i ozbiljan zdravstveni čimbenik koji nerijetko rezultira debljanjem, što dovodi do otežanog mršavljenja i regulacije normalne tjelesne mase. Postoje tri glavna čimbenika u hipotireozi koji dovode do začaranog kruga pri nastojanju da se izgube prekomjerni kilogrami.

Prvi – opstipacija (probavni zatvor) popraćen čestim osjećajem napuhnutosti.

Drugi – napadaji prejedanja povezani s osjećajem umora i klonulosti, nedostatka energije, što je posljedica hormonski uvjetovanog snižavanja bazalnog metabolizma.

Treći – napadaji prejedanja s namirnicama bogatima jednostavnim ugljikohidratima (kao brzim i visokokaloričnim izvorima energije).

Nakon unosa takvih namirnica dolazi do takozvane postprandijalne depresije koja pak doprinosi ukupnoj metaboličkoj depresiji, a koja je u biti posredovana hipotireozom.

Jelovnik za malene bogat kalcijem


Povezana slika





Doručak: Zobene pahuljice i domaći voćni jogurt, od 8 mjeseci

40 g zobene pahuljice – preko noći namočene u mlakoj vodi
1,5 jž sušeno voće – brusnice i grožđice – namočene preko noći
1 jž mljevenih badema
5 jagoda
180 g jogurta
Jogurt i jagode smiksajte i na taj način pripremite domaći voćni jogurt te dodajte navedene druge sastojke. Ovo je idealan doručak za dijete od 2-3 godine.

Napomena: Za mlađe dijete ili dojenče sastojke sameljite štapnim mikserom u kašicu.



Ručak: Tjestenina sa špinatom i gljivama, od 1,5 godine

70 g kuhane tjestenine s jajima
300 g špinata
1 jž maslaca
1 čž maslinovog ulja
5 šampinjona
100 g kiselog vrhnja
Skuhajte tjesteninu i špinat, zajedno s na tanko narezanim gljivama izdinstajte na maslacu i maslinovom ulju i na kraju dodajte kiselo vrhnje. Tjesteninu umiješajte u dobiven umak od špinata i gljiva.

Napomena: Ukoliko uklonite gljive, ovo jelo možete dati djetetu od 6-7 mjeseci.



Užina: Sladoled kod kuće, od 1 godine

1 banana
100 ml punomasnog mlijeka
200 g smrznutog ribiza
2 jž agavinog sirupa
Sve sastojke smiksajte štapnim mikserom, prvo bananu i smrznuto voće, te postupno dodajte mlijeko i agavin sirup. Ovaj sladoled ne trebate posebno zaleđivati jer smrzuti ribiz daje konzistenciju sladoleda.

Napomena: Ribiz je voće bogato kalcijem, no s obzirom na dosta trpki okus, možete ga zamijeniti smrznutim jagodama ili malinama.



Večera: kvinojin puding, od 1 godine

250 ml mlijeka
3 žlice kvinoje
2 žlice pirovog griza
Prstohvat cimeta
1 jž meda
U 2,5 dcl vrelog mlijeka dodajte kvinoju koju kuhajte u mlijeku 10 minuta, dodajte griz od pira i kuhajte još 10ak minuta. U ovakvu smjesu, mlaku, dodajte prstohvat cimeta i 1 žlicu meda.

Bolji san može značiti i bolji seks za starije žene







Prema novom istraživanju žene iznad 50 godina zadovoljne su seksualnim životom samo ako su dobro naspavane

Istraživači predvođeni doktoricom Julianom Kling iz klinike Mayo u Scottsdaleu ispitali su gotovo 94 tisuće žena između 50 i 79 godina. Otkrili su da 31 posto ispitanica pati od nesanice, dok ih je više od polovice, odnosno 56 posto, donekle ili veoma zadovoljno svojim seksualnim životom.
Premalo sna, manje od sedam sati tijekom noći, povezano je s nižom vjerojatnošću za seksualnim zadovoljstvom, pokazali su rezultati.

“Ovo je veoma važno istraživanje, budući da se razmatra pitanje koje ima izniman utjecaj na živote žena”, rekla je doktorica Jill Rabin, koja je pregledala rezultate.

Godine su odigrale ključnu ulogu u rezultatima. Na primjer, istraživanje je pokazalo da je puno manja vjerojatnost da će starije žene biti seksualno aktivne ako ne spavaju sedam do osam sati po noći, za razliku od mlađih žena. Žene starije od 70 godina, koje spavaju oko pet sati dnevno, imaju 30 posto manju vjerojatnost da će biti seksualno aktivne od žena iste dobi, koje spavaju barem sedam sati. Medicinski stručnjaci istaknuli su kako je dobar san presudan za brojne aspekte zdravlja žena.
Osim što koči seksualni život, loš san također je povezan s nizom zdravstvenim problema kao što su sindrom nemirnih nogu, apneja u snu, stres i tjeskoba. Ostali zdravstveni problemi povezani s nesanicom su bolesti srca i visokog krvnog tlaka, artritis, dijabetes, depresija i neurološki poremećaji.

“Znamo da su opstruktivna apneja u snu i seksualna disfunkcija u pozitivnoj korelaciji. Ostali faktori koji mogu dovesti do smanjene kvalitete sna su različiti životni događaji koji mogu doprinijeti razini stresa, kronične bolesti, lijekovi i još brojni drugi”, objasnila je doktorica Rabin te nadodala da žene u menopauzi zbog hormonskih promjena imaju brojne simptome koji utječu na trajanje i kvalitetu sna.

Ipak je moguće – brzi obrok koji nije ‘junk food’




Brz način života primorao nas je da uvedemo više praktičnosti u svoju kuhinju. Kako pojesti kuhani obrok, a da na njega “ne potrošimo” puno vremena? Možda da pripremite one-pan-pastu? One-pan-pasta pravo je rješenje, jer u samo jednom komadu posuđa (ovom slučaju tavi) možete u vrlo kratkom vremenu napraviti ukusan obrok.

U tavi je objedinjeno nekoliko vrsta hrane – meso, povrće s tjesteninom, umak… koje bismo inače spremali odvojeno u tri posude. Ovakav brzi obrok ipak zbog svojih sastojaka i načina pripreme ne spada u fast food, nego je prilika da pojedete skuhan, zdrav i ukusan obrok nakon što dođete kući s posla. I onda kada ste na dijeti, jer ‘one-pan-pasta’ može imati širok raspon kalorija. A nakon jela, osim tanjura, pribora za jelo i daske za rezanje začina i mesa jedini komad posuđa koji trebate oprati jest – tava.

Priprema:

Zagrijte tavu na štednjaku. Nakon toga, stavljate na masnoću one sastojke koji se prže (meso, riba, pinjole…), zatim ih sklonite s tave na tanjur ili dasku za rezanje. U tavu onda stavite vodu i prstohvat soli, te po želji maslinovo ulje. Dodajte tjesteninu i povrće, šunku, sir… Pri kraju vratite meso, odnosno pržene sastojke, te pustite da se svi okusi prožmu zajedno ih kuhajući oko dvije do tri minute, dok voda ne ispari.