loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Friday, March 16, 2018

VIC DANA: Mama il’ tata?



Mama il’ tata?
Tata: Koga voliš više? Mamu ili tatu?
Sin: Oboje.
Tata: Dobro, recimo ovako. Da ja odem u Pariz, a mama u Norvešku gdje bi ti otišao?
Sin: U Norvešku.
Tata: Zašto?
Sin: Jer je to super zemlja.
Tata: A da sam ja u Norveškoj, a mama u Parizu gdje bi otišao?
Sin: U Pariz.
Tata (već iznerviran): Zašto?
Sin: Jer sam već bio u Norveškoj.

OSLIĆ S BROKULOM

Oslić s brokulom


Sastojci:
  • 1 mali krumpir
  • brokula
  • oslić
  • peršin
  • maslinovo ulje
  • malo soli

Priprema:

Krumpir narežite na kockice, a brokulu nasjeckajte na sitne komadiće, pa stavite kuhati u što manju količinu vode. Kada zakuha, dodajte pažljivo očišćeni file oslića i sitno nascjeckani peršin. Kada su povrće i riba kuhani, dodajte maslinovo ulje.

Oslić je u ovom receptu moguće zamijeniti bakalarom ili sličnom ribom, a brokulu drugim povrćem (npr. cvjetačom), a ako beba još nije savladala žvakanje čvrste hrane, možete sve sastojke izgnječiti vilicom ili izmiksati u glatku kašicu.


bebe-nestle.hr

MUS OD ČOKOLADE (MOUSSE AU CHOCOLAT)

cokolada_mousse


Sastojci:
  • 170 g čokolade
  • 80 g mlijeka
  • 1 žumanjak
  • 4 bjelanjka
  • 80 g šećera

Priprema:

Čokoladu i mlijeko stavite u prikladnu posudu i otopite na pari, pa ohladite.

U ohlađeno dodajte žumanjak.

Posebno izmiksajte bjelanjke. Kad su napola tučeni dodajte malo po malo šećer, dobro izmiksajte. Zatim lagano umiješajte u čokoladnu smjesu.

Stavite u čaše ili posudice, hladite nekoliko sati.

Ako volite eksperimentirati s okusima možete dodati cimet, chilli, kardamom…


brzirecepti.info

RUČAK ZA 15 MINUTA: Bosanska razljevuša od tikvica

Bosanska razljevuša od tikvica


Sastojci:
  • 1 manja okrugla tikvica (mogu i duguljaste)
  • 0,5 l kiselog mlijeka ili jogurta
  • 3 prepune žlice brašna
  • 3 prepune žlice kukuruznog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 jaja
  • 2 žlice ulja
  • sol

Priprema:

Ogulite i izrežite tikvicu na sitne komadiće (nemojte je rendati jer će postati vodenasta i neće se osjetiti njen okus u jelu). Pokrijte krpom i ostavite sa strane.

U drugoj zdjeli umutite jaja, kiselo mlijeko ili jogurt (može i sirutka ili svježe mlijeko) i ulje. Dodajte brašno (bijelo i kukuruzno) i prašak za pecivo. Izmiješajte dok se sve dobro ne sjedini, a zatim dodajte tikvicu.

Smjesu dobro promiješajte, zatim izlijte u veću tepsiju za pečenje koju ste prethodno zagrijali u pećnici, a zatim pouljili. Na taj način će vam kora biti hrskavija i neće se lijepiti komadi za tepsiju prilikom vađenja.

Pecite u pećnici na 200 °C oko 30 minuta.

Ako želite da vam razljevuša porumeni, pojačajte temperaturu na 250 °C 10-ak minuta prije kraja pečenja.

Izvadite iz rerne i, ako želite, premažite kiselim vrhnjem dok je razljevuša još vrela. Također, po želji je može posuti i sitno nasjeckanim svježim peršinom.


brzirecepti.info

BEZ PEČENJA: Čokoladna torta za početnike u kuhinji

Čokoladna torta za početnike


Sastojci:

Podloga:
  • 200 g keksa petit
  • 100 g čokolade crne za kuhanje
  • 100 g maslaca
Krema:
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 200 g čokolade crne za kuhanje
  • 1/2 šalice jake crne kave
Ganache krema:
  • 200 g čokolade crne za kuhanje
  • 200 g slatkog vrhnja

Priprema:

Podloga:

Petit keks i čokoladu zajedno sameljemo i u smjesu stavimo otopljeni maslac, te sve zajedno pomiješamo.

Tepsiju malo nauljimo, te potisnemo smjesu u kalup.

Stavimo u frižider…

Krema:

Čokoladu za kuhanje otopimo u mikrovalnoj.

Slatko vrhnje i crnu kavu izmiksamo dok ne bude čvrsta smjesa, te postepeno dodajemo otopljenu čokoladu polako miješajući.

Izvadimo podlogu iz frižidera, te stavimo kremu i vratimo u frižider dok se krema ne stisne.

Ganache krema:

Slatko vrhnje zagrijemo do vrenja, te prelijemo po izlomljenoj čokoladi i miješamo dok se čokolada ne rastopi.

Prelijemo po kremi, vratimo u frižider i pričekamo da se čokolada stisne (kojih pola sata).


brzirecepti.info

ORIGINALNI I BEZBROJ PUTA PROVJEREN RECEPT: Starinske krafne

krafne_385


Sastojci:
  • 500 g brašna
  • 3 jaja
  • 25 g maslaca
  • 30 g kvasca
  • žličica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • kap ruma
  • 230 ml mlake vode
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U brašno izdrobite svjež kvasac, dodajte jaja, omekšali maslac, šećer, sol i rum, dodajte otprilike polovinu od pripremljenih 230 ml mlake vode i umijesite tijesto.

Polako dodajte ostatak vode i mijesite 12 minuta.

Tijesto ostavite da se odmori tri minute.

Odvajajte komade tijesta po cca 60 grama i od njih pravite loptice.

Svaku lopticu malo stanjite i odlažite ih na pobrašnjenu topliju površinu da se dignu. Da se tijesto lijepo podigne potrebno je oko 45 minuta.

Krafne pržite po dva minuta sa svake strane. Najbolje je u palminom ulju koje ste prethodno zagrijali na 180 °C.

Gotove krafne pospite šećerom u prahu.


brzirecepti.info

DNEVNI HOROSKOP ZA DAN 17.03.2018.



OVAN (21. MART – 20. APRIL)

POSAO: Povoljan dan kada je u pitanju posao, ne biste trebali da imate bilo kakve nelagodnosti na ovom planu.
LJUBAV: Ukoliko ste u braku možete da očekujete dobar odnos sa voljenom osobom. Oni koji su slobodni dolaze do poznanstva na nekom javnom mestu.
ZDRAVLJE: Odlično se osećate!


BIK (21. APRIL – 20. MAJ)

POSAO: Osećate se jako dobro u radnom okruženju. Može se reći da vladate situacijom i da vam nema premca.
LJUBAV: Upoznaćete zanimljivu osobu koja može biti rođena u nekom vazdušnom znaku. Pred vama je niz zanimljivih dešavanja.
ZDRAVLJE: Moguć je pad imuniteta.


BLIZANAC (21. MAJ – 20. JUNI)

POSAO: Imate više slobodnog vremena nego što ste očekivali. Možete da se nadate veoma opuštenoj situaciji na ovom planu.
LJUBAV: Izuzetno povoljan dan je pred vama. Dolaze vam nova dešavanja i promene na polju ljubavi. Opustite se i uživajte!
ZDRAVLJE: Bez problema sa zdravljem.


RAK (21. JUNI – 22. JULI)

POSAO: Uspećete da ostvarite planove koje ste imali. Možete da se nadate uspehu. Još jednom ćete uspeti da dokažete koliko vredite.
LJUBAV: Odlično se osećate kada ste pored svog partnera. Trudite se da stvorite toplu situaciju unutar svog doma.
ZDRAVLJE: Obratite pažnju na ishranu.


LAV (23. JULI – 22. AVGUST)

POSAO: Povoljan je dan za kraće puteve. Možete da se oslonite na sebe i svoje sposobnosti, uspećete da realizujete svoje ideje.
LJUBAV: Lako šarmirate osobu koja vam se dopada. Pred vama su lepa i romantična dešavanja sa onom koju ste odabrali.
ZDRAVLJE: Zadovoljni ste sobom!


DEVICA (23. AVGUST – 22. SEPTEMBAR)

POSAO: Finansije vam se značajno popravljaju, a vi ste zbog toga svakako srećni. Nemate naglašene probleme na polju posla.
LJUBAV: Potpuno ste opušteni i rasterećeni. Imate puno poverenje u voljenu osobu i dobro se osećate pored nje.
ZDRAVLJE: Mogući su problemi sa zubima.


VAGA (23. SEPTEMBAR – 22. OKTOBAR)

POSAO: Možete da očekujete sasvim stabilno stanje na ovom planu. Nećete imati veće promene ili stresove.
LJUBAV: Zaljubljeni ste u svog partnera i tražite nove originalne načine da mu to pokažete. Situacija je veoma uzbudljiva.
ZDRAVLJE: Nizak pritisak.


ŠKORPIJA (23. OKTOBAR – 22. NOVEMBAR)

POSAO: Imate nove dobre ideje koje mogu da doprinesu povećanju obima posla. Razgovarajte sa nadređenima o tome.
LJUBAV: Zadovoljni ste svojim emotivnim životom. Smatrate da pored sebe imate pravu osobu i osećate se dobro pored nje.
ZDRAVLJE: Puni ste energije!


STRELAC (23. NOVEMBAR – 21. DECEMBAR)

POSAO: Vaša naglašena moć rasuđivanja će vam pomoći da donesete pravu poslovnu odluku. Verujete u svoju procenu.
LJUBAV: Novo poznanstvo je pred vama! Moguće je da će vam se ta osoba pojaviti kada najmanje budete očekivali!
ZDRAVLJE: Moguće su upale ili infekcije.


JARAC (22. DECEMBAR – 19. JANUAR)

POSAO: Možete da očekujete pomoć po pitanju zaposlenja. Dobićete preporuku od osobe koja vas ceni i poštuje.
LJUBAV: Moguće je da vam se dopada neko koga poznajete samo iz viđenja. Smišljate način da napravite prvi korak ka toj osobi.
ZDRAVLJE: Odlično!


VODOLIJA (20. JANUAR – 19. FEBRUAR)

POSAO: Moguće je da ne volite da dobijate kritike na svoj račun, ali i da ih ne možete izbeći. Priznajte svoje greške.
LJUBAV: Partner od vas očekuje da se ozbiljno posvetite vašoj vezi i da počnete da pravite planove za zajedničku budućnost.
ZDRAVLJE: Potreban vam je odmor.


RIBE (20. FEBRUAR – 20. MART)

POSAO: Moguće je da će vam se pružiti šansa da napredujete. Vreme je da uzmete stvari u svoje ruke!
LJUBAV: Zabrinuti ste za voljenu osobu i odnos koji imate sa njom. Potrudićete se da joj pokažete da je vaša veza vredna borbe i truda.
ZDRAVLJE: Posetite lekara u narednim danima.