loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, December 5, 2016

Saveti za roditelje: Kako da reagujete ako vas deca zateknu tokom seksa






Šta uraditi i kako reagovati, ukoliko vas dete zatekne u "nezgodnoj situaciji", veoma je važno kako za dete i njegovo shvatanje vas, tako i za vas same.

Situacija je bez sumnje, krajnje neprijatna, ipak tu se ne postavlja samo pitanje neugodnosti, već i koliko je to za samu decu traumatično i zbunjujuće. Veliki broj parova je sasvim sigurno doživeo ovo u nekom dobu detetovog odrastanja. Ipak, tu je vaša reakcija najbitnija, odnosno na koji način ćete pristupiti svom detetu.


Razgovor i objašnjenje su najlogičniji sled događaja, ali je takođe bitan uzrast deteta, da li je u pitanju dečak ili devojčica, u kojoj pozi vas je dete zateklo. Najlakše je izbaciti dete iz sobe i praviti se kao da se ništa nije dogodilo.

Dečaci i devojčice različito doživljavaju svoju polnost. Dečaci su uglavnom više vezani za majku i identifikuju se sa njom, tako da je vrlo moguće da će dečak to doživeti kao neku vrstu nasilja nad svojom majkom i početi da na oca gleda kao na suparnika. S druge strane, devojčice prizor seksa može šokirati jer se i one na neki način identifikuju sa majkom i veličaju oca, pa je jako važno da to ne shvate kao neku nasilnu radnju, već kao nešto što je normalno da rade odrasli i da je to posledica ljubavi, objašnjava Frojd.


Naravno, uvek se možete nasmejati i naći "opravdanje", pa reći deci kako su se mama i tata samo igrali, šalili i tome slično. Ipak, činjenica je da je pametan pristup roditelja i razgovor sa decom, nešto što je od ključnog značaja. Treba dati vremena detetu da to shvati i prihvati i ukomponuje u svoje viđenje sveta i shvatanje života. Ali seks ne bi trebalo da bude tabu tema i zato sve zavisi od vas.




http://www.yumama.com/

Ne bacajte ni koru mandarine! Ovo što možete napraviti od nje spasit će vas od kašlja i bolesti

Slikovni rezultat za koru mandarine





Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert - ušećerene korice ili za zdravlje grla.


Mandarine su izvrsno, ukusno voće koje obožavaju mnogi. Jedu se posvuda, pa i na ulici, a kora se redovito baca. No, zapravo je vrlo korisna i zdrava. Mnogo je načina na koje se može iskoristiti, a ovdje donosimo dva provjerena. Savjet plus: ne isprobavajte ove recepte s prskanim mandarinama, koristite samo domaće, netretirane kemikalijama.

Muči li vas grlobolja ili kašalj, evo što vam je činiti. Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite ih u staklenku. Mljevene kore prelijte čašom votke ili 40-postotnim alkoholom. Teglicu dobro zatvorite i ostavite da odstoji tjedan dana na tamnom mjestu. Nakon toga jedite po jednu žlicu nakon jela, a nakon toga pojedite jednu žlicu meda.


Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert – ušećerene korice.

Sastojci:

500 – 600 g mandarina

300 – 400 ml vode

1 žličica soli

350 g kristal šećera

350 ml vode

još šećera za valjanje korice

Postupak:

Ogulite mandarine i sačuvajte koricu. Koricu stavite u lončić, prelijte je s 300 – 400 mililitara vode i dodajte jednu žličicu soli. Kuhajte koricu u ovoj otopini do vrenja. Kad zakuha, vodu bacite, a koricu sačuvajte. Taj će postupak odstraniti gorčinu iz korice.

Prokuhanu koricu narežite na tanke trakice. U drugom loncu pomiješajte 350 grama šećera i 350 mililitara vode pa pustite da mješavina zakuha, a šećer se otopi. Dodajte pripremljenu koricu i sve kuhajte na laganoj vatri oko pola sata ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup vrlo gust.

Koricu pažljivo prebacite na cjedilo da se ocijedi i osuši, a zatim je uvaljajte u dosta šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila. Pospremite u teglicu, dodajte kolačima, napitcima ili grickajte kada poželite.






http://www.dnevno.hr/

Kako zapravo dolazi do zaraze salmonelom? Izmet štakora, nepranje ruku…

Slikovni rezultat za dolazi do zaraze salmonelom





Najvažniji je put prijenosa konzumiranje zagađenih namirnica životinjskog podrijetla

U svijetu su trovanja hranom uzrokovana salmonelama u stalnom porastu. Više je razloga za epidemijsku pojavnost salmoneloza i u zemljama visokoga higijenskog standarda. Prvi je industrijska masovna prerada mesa uz miješanje životinjskih dijelova koji potječu od velikog broja životinja, što omogućuje onečišćenje i proizvodnju velikih količina zagađene hrane. Zatim sve veći transport živežnih namirnica iz jedne zemlje u drugu ili s jednog kontinenta na drugi te suvremeni kolektivni način prehrane, izvan kruga obitelji, i upotreba konzerviranih namirnica životinjskog podrijetla, nacionalni i internacionalni promet životinjske hrane i gnojiva pripremljenog od dijelova životinja te riba pridonose porastu infekcija salmonelama.

Poznato je više od 2500 tipova salmonela, a stalno se izoliraju novi. Najčešće izolirani tipovi kod naših bolesnika su Salmonella enteritidis i Salmonela typhimurium.

Salmonele su vrlo rasprostranjene u prirodi. One su crijevni paraziti različitih životinjskih vrsta, primjerice riba, kornjača, sisavaca. Zbog svoje otpornosti vrlo dugo mogu preživjeti izvan organizma domaćina u vodi i na tlu zagađenom životinjskim ili ljudskim izmetom.

Kako se čovjek zarazi

Čovjek se može zaraziti u izravnom kontaktu sa zaraženom životinjom, životinjskim izlučevinama ili konzumiranjem kontaminirane hrane.

Hrana životinjskog podrijetla može biti primarno kontaminirana, dakle još za života bolesne životinje salmonele mogu iz crijeva prijeći u krvotok i rasprostraniti se po svim tkivima. Naime, 6-10% mesa svježih pilića je primarno kontaminirano salmonelom. Isto tako, salmonele se mogu naći u jajima te se izlučivati u mlijeku. Vrlo je važno čuvati jaja u hladnjaku (4°C) jer se na sobnoj temperaturi vrlo brzo umnožavaju mikroorganizmi. Jaja se mogu kontaminirati i s površine ljuske ako je bila u kontaktu s inficiranim kokošjim izmetom jer uzročnici mogu prodrijeti kroz mikroskopske pore u ljusci.

Namirnice mogu biti i sekundarno kontaminirane u izrazito nepovoljnim higijenskim uvjetima izmetom životinja poput miševa ili štakora ili fekalno-oralnim putem ako čovjek koji izlučuje salmonele u stolici (bolesnik ili kliconoša) sudjeluje u pripremanju hrane ne provodeći osnovne higijenske mjere kao što je pranje ruku. Kućni ljubimci, poput kornjača, mačića i sl. također mogu biti izvor zaraze, osobito kod djece.

Najvažniji je put prijenosa konzumiranje zagađenih namirnica životinjskog podrijetla – jaja, proizvoda od jaja, mesa, mesnih prerađevina, mlijeka te mliječnih proizvoda, bilo da hrana potječe od zaražene životinje ili je sekundarno kontaminirana.

Sušenje ili zamrzavanje hrane ne uništava salmonele. S obzirom na to da su salmonele primarno patogene za životinje potrebna je velika infektivna doza (i do nekoliko milijuna bakterija) da bi se razvila bolest kod čovjeka. Poznato je da se u povoljnim uvjetima salmonele vrlo brzo umnožavaju. Rastu i u aerobnim (uz prisustvo kisika) i u anaerobnim (bez prisustva kisika) uvjetima, pri temperaturama od 7 do 48°C, a optimalna temperatura je 37°C. Na 56°C ugibaju za 20-30 minuta, a na 71,7°C za 15 sekundi. Vrlo su osjetljive i na klor, pa se zbog toga klorira voda za piće. Isto tako potrebno je prilikom pripreme hrane isključiti cross-kontaminaciju odnosno ukrižena onečišćenja gdje se križaju gotovo i sirovo jelo odnosno dolazi do upotrebe istog pribora za sirovo i termički obrađeno meso. Time je moguće unijeti uzročnika bolesti u gotovo jelo. Ako takvo jelo stoji, za nekoliko sati bakterije će se razmnožiti u količini dovoljnoj za razvoj bolesti. Pritom je vrlo važno istaknuti da kontaminirana hrana ne pokazuje promjene organoleptičkih svojstava odnosno nema promjena boje, mirisa ili okusa!

Dakle, u nastanku bolesti vrlo važnu ulogu ima i način pripremanja hrane. Dobrom termičkom obradom (kuhanjem ili pečenjem na dovoljno visokoj temperaturi dovoljno dugo) uništit će se bakterije te neće doći do infekcije ljudi. Stoga je potrebno u prehrani izbjegavati termički neobrađena ili nedovoljno obrađena jaja (u receptima za kolače – kremasti kolači, kreme sa sirovim jajima, domaćim majonezama ili meko kuhana jaja), kao i nedovoljno termički obrađeno meso (piletina pohana na laganoj vatri, mljeveno meso) te hranu koja dugo stoji izvan hladnjaka ili se nekoliko puta podgrijava.

Kliničke manifestacije

Salmoneloze se najčešće klinički manifestiraju kao akutni gastroenteritis ili otrovanje hranom s karakterističnim trijasom simptoma – povraćanje, proljev i bolovi u trbuhu. Nakon inkubacije od 12 do 24 h bolest počinje naglo, zimicom, vrućicom (38-40°C), glavoboljom, bolovima u trbuhu, mučninom, povraćanjem i proljevom, stolice su u početku rijetke, smrdljive, zelenkaste, a kasnije mogu biti i potpuno vodenaste. Može se pojaviti i klonulost, žeđ, pospanost, nemir i dr. Kod srednje teških oblika bolesti simptomi nestaju nakon 2-5 dana, a kod teških oblika traju i dulje. S druge strane, kod lakših oblika javljaju se samo blaži bolovi u trbuhu i nekoliko proljevastih stolica.




http://www.dnevno.hr/

Kako napraviti mlijeko od badema, lješnjaka i kokosa

Slikovni rezultat za mlijeko od badema, lješnjaka i kokosa





Biljna nadomjesna mlijeka od soje, riže, zobi, orašastih plodova, kokosa, sjemenki konoplje, sezama, suncokreta… sve su češće u upotrebi kao prikladnija od mlijeka životinjskog podrijetla za prehranu osoba odrasle dobi, vegana i vegetarijanaca. K tomu, sve je veći broj ljudi koji u dijagnostičkim postupcima doznaju da je dio njihovih zdravstvenih problema poput dijareje, stalne nadutosti i grčeva u probavnom sustavu uzrokovan intolerancijom na laktozu. Osim što ne sadrže mliječni šećer (laktozu) nadomjesna mlijeka nemaju niti štetnih životinjskih masnoća i nemaju glutena, a bogata su mineralima, vitaminima i kalcijem, niske kalorijske vrijednosti. Bademovo sadrži više vitamina i minerala u usporedbi sa rižinim i sojinim. Sojino sadrži više proteina, ali manje minerala pa se na tržište, kao i rižino, stavlja obogaćeno kalcijem i vitaminom D kako bi se moglo nuditi kao zamjena kravljemu. Upitna je, međutim, kvaliteta uzgoja soje i riže te da li su genetički modificirane, pa stoga mnogi daju prednost mlijeku od badema, lješnjaka, kokosa, konoplje… Bademovo mlijeko kao zamjena kravljemu radi se na području Mediterana i Bliskog Istoka, gdje bademi tradicionalno uspjevaju, još od srednjega vijeka. To su, naime, topli krajevi u kojima se pomuženo mlijeko životinja ne može čuvati kao svježe, već se brzo ukiseli i usiri. Bademovo mlijeko jednostavno je napraviti.

Priprema bademovog  mlijeka

Sastojci: 1 čaša badema, 3 čaše vode, datulje, ekstrakt vanilije

Priprema: Namočite bademe preko noći (7-15 sati), pa ujutro bacite vodu u kojoj su bili bademi. (Ako se voda u kojoj se namaču bademi nekoliko puta promijenila, mlijeko će ispasti kremastije i ukusnije.) Ocijeđenu čašu badema, 3-4 datulje i 3 čaše vode stavite u visoki mikser pa usitnjavajte dok ne dobijete posve glatku smjesu. Po želji dodajte još žličicu ekstrakta vanilije. Dobiveno mlijeko procijedite kroz gazu i dobro istisnite rukama kako biste izvukli što više tekućine iz badema. Dobiveno mlijeko držite u hladnjaku, u dobro zatvorenoj staklenoj boci, te potrošite u roku od 2 dana. Možete ga piti takvoga, dodavati u frape, kavu, čaj, koristiti pri izradi raznih deserata.

Napomena: Na isti način radi se i mlijeko od lješnjaka.

Kokosovo mlijeko

Sastojci: 1čaša kokosovog brašna, o,5 l vruće vode

Priprema: Zagrijati vodu do vrenja. Kad se počnu dizati mjehurići prema površini, maknute vodu sa štednjaka i ulijte je u posudu u kojoj je kokosovo brašno. Pustiti nekoliko sati da se kokos namače u vodi, a zatim sve stavite miksati na najveću brzinu 3-4 minute. Dobiveno mlijeko možete zasladiti po želji (medom, sirupom od agave, datuljama) i po želji procijediti kroz gazu. Ako volite komadiće kokosa bez cijeđenja ga spremite odmah u staklenu bocu, a ako želite čistu tekućinu procijedite kroz gazu. Držite u hladnjaku i potrošite za 2-3 dana.

Napomena: Oba mlijeka se tijekom stajanja u hladnjaku mast i voda razdvoje, pa zato bocu svaki puta prije upotrebe dobro protresite. To je najprimjetnije kod kokosovog mlijeka – masnoća se u hladnjaku potpuno odvoji od vode. Taj čvrsti dio možete koristiti i kao vrhnje za šlag, a vodu za pripremu frapea i shakeova.




http://dobarzivot.net/

MEDOM PROTIV BORA: Recepti za kupku, meleme, maske, pilinge i sapun

Slikovni rezultat za MEDOM PROTIV BORA





Med ima izuzetna kozmetička svojstva jer se odlikuje izvanrednom prolaznošću kroz kožu te na taj način hrani mišićne slojeve glikogenom što direktno usporava pojavu starenja kože. Zahvaljujući ugljikohidratima, mineralima, vitaminima i kiselinama od kojih se sastoji, med kožu njeguje, vlaži i pomaže joj da zadrži vlastitu vlagu te tako sprječava prerano starenje i pojavu bora, štiti kožu od gljivica i bakterija, ublažava upalne procese, štiti od slobodnih radikala i na kraju hrani kožu. Med se u kozmetici koristi od davnina, pa se smatra najstarijim, provjerenim te potpuno bezopasnim prirodnim proizvodom za njegu kože. Antiseptičan je, antimikotičan, sprječava razvoj bakterija, ima regenerativna svojstva povećava elastičnost kožepotičući sintezu kolagena, elastina i lipida., detoksičan je i ima sposobnost da na sebe veže vlagu. Posebno je učinkovit propolis, koji pospješuje prokrvljenost kože, a bogat je polifenolima i flavonoidima koji štite kožu od preranog starenja, pa smo u BIORAD-u razvili i patentirali kremu koja sadrži visoku koncentraciju od 3% propolisa. Kombinacijom prirodnih sastojaka dobiven je inovativan proizvod specifičnog djelovanja koji dubinski hrani kožu djelujući tako na produženje životnog vijeka stanica.

BIORAD KREMA S PROPOLISOM je potpuno prirodna, ne sadrži kemijske emulgatore, punila, mirise niti konzervanse, pogodna je za sve tipove kože, brzo se upija dubinski prodire,hrani i regenerira kožu. Aktivni sastojci ove kreme su bagremov med, ekstra djevičansko masilinino ulje te eterična ulja kamilice i lavande, a djeluju tako da dubinski prodiru u dublje slojeve kože, potiču regeneraciju stanica i perifernu cirkulaciju na mjestima aplikacije (ili primjene kreme) gdje se krema nanese, te imaju blago antibiotičko djelovanje.

Evo nekih recepata za kozmetiku na bazi  meda, pčelinjeg voska, matične mliječi, cvjetnog peluda koju možete napraviti sami kod kuće:

Prirodna zamjena za vazelin – jednostavni melem
Sastojci: 57 g žutog pčelinjeg voska i 240 ml hladno prešanog biljnog ulja po izboru
Priprema: otopiti vosak i ulje na pari, skinuti s vatre i miješati dok se ne ohladi. Rasporediti u kozmetičke lončiće.

Balzam za usne
Sastojci: 1/4 šalice pčelinjeg voska, 1/4 šalice hladno prešanog ricinusovog ulja, 2 žličice hladno prešanog sezamovog ulja, 2 žličice hladno prešanog jojobinog ulja, 1 žličica kokosovog maslaca
Priprema: Rastoplite pčelinji vosak i ulja na pari i spremite u kozmetičke lončiće.

Maska za omekšavanje grube i ispucale kože
Sastojci: žličica meda, žličica glicerina , dvije žličice hladno prešanog bademovog ulja, žličica sitno samljevenog zobenog brašna, sok od pola limuna, žličica mljevenih peludnih zrnaca
Pripravci: Sastojke treba dobro izmješati, malo zagrijati na pari (nipošto direktno na kuhalu) i nanijeti na tvrdu i ispucalu kožu.

Maska za izbjeljivanje kože i otklanjanje pigmentacijskih mrlja
Priprema se od soka 1 limuna u koji se umiješaju 2 žlice meda. Tom smjesom se natopi gaza i prekrije željeno mjesto. Pustite da odstoji ½ sata. Isperite hladnom vodom. Masku koristite navečer jer je poželjno da se koža ne izlaže UV zračenju ili suncu 12 sati nakon upotrebe maske.

Sapun od meda
Sastojci: 1 kupovni sapun (po želji) 100 g, 5 g meda, vode po potrebi
Priprema: Usitnjeni sapun otopiti na pari u vodi. Kada se smjesa malo ohladi dodati med i staviti u kalup. Pustiti da se ohladi.

Kleopatrina kupka
Sastojci: 50 g kakao maslaca, 50 g karite maslaca, 50 g kokosovog maslaca, 50 g meda, 120 g mlijeka u prahu
Priprema: Maslace rastopiti na pari, kada se malo ohlade dodati med i mlijeko.
Spremati u kalupe. Po želji dodati kvalitetno eterično ulje. Koristimo je kao dodatak u kupki. Koža je nakon ovakvog tretmana meka i nahranjena, samo pazite da se ne poskliznete u kadi.

Nevenov ili kantarionov melem
Sastojci: 50 ml ulja gospine trave ili ulja nevena, 8 g pčelinjeg voska
Priprema: Zagrijati na pari da se vosak otopi, toplo uliti u kozmetičke lončiće.

Medni peeling za stopala
Osnovni sastojci: 100 g meda,100 g krupne morske soli, 50 ml glicerina. U peeling za umorne i otečene noge dodajte 30 kapi eteričnog ulja paprene metvice, za poboljšanje cirkulacije 10 kapi eteričnog ulja ružmarina, a protiv neugodnog mirisa nogu dodati 15 kapi eukaliptusa i 15 kapi metvice
Priprema: Sjedinite sve sastojke, utrljajte na stopala koja uronite u toplu kupku. vodu.

Medna maska protiv bora (za zrelu kožu)
Sastojci: cca 5 gr svježe matične mliječi umasirajte u očišćenu kožu lica i pustite da odstoji 15-tak minuta. Kada se maska potpuno osuši na lice u tankom sloju umasirajte med. Pustiti da odstoji još 15 tak minuta. Lice isperite čajem od kamilice ili hidrolatom bušina.

Medna maska za hidrataciju (za sve tipove kože)
Sastojci: 1 žlica meda, 1 žl jogurta
Priprava: Umiješajmo sastojke zajedno. Kada dobijemo homogenu masu prekrijemo lice i pustimo masku da odstoji 20 minuta. Isperemo mlakom vodom ili čajem od kamilice.

Medni peeling za lice (za sve tipove kože)
Sastojci: 100 g meda, 100 g sitne morske soli
Priprema: Umiješajmo sastojke zajedno. Kada dobijemo homogenu masu prekrijemo lice i pustimo masku da odstoji 20 minuta. Isperemo mlakom vodom ili čajem od kamilice.

Medni peeling za tijelo
Sastojci: 100 g meda 100 g srednje krupne morske soli,100 ml bademovog ili jojobinog hladno prešanog ulja
Priprema: Umiješamo sastojke zajedno, nanesemo na tijelo i ostavimo da odstoji 20 – 30 minuta.Isperemo mlakom vodom.

Medna maska za suhu kožu
Sastojci: 1/2 avokada, 100 g meda
Priprema: Izdubimo jezgru polovice avokada i u nju umiješamo med. Kada dobijemo homogenu masu prekrijemo lice i pustimo da odstoji 20 minuta. Ovako pripremljena maska može stajati u hladnjaku do 3 dana

Medna maska za masnu i nečistu kožu lica, leđa i dekoltea
Sastojci: sok od 1 limuna, 25 g meda
Priprema: Kada dobijemo homogenu masu prekrijemo kožu i pustimo da odstoji 20 minuta. Ovako pripremljena maska može stajati u hladnjaku do 7 dana