loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, October 17, 2016

Kako naučiti bebu da spava noću?

beba_314016175



Neke se bebe noću bude učestalije nego što bi roditelji željeli, dok druge bezbrižno spavaju. Koji su razlozi za to i možete li pomoći bebi da mirnije spava?

1. Isprekidan san
Dijete se budi svakih nekoliko sati. Kako bi ga umirila, mama ustaje i počinje ljuljuškati bebu. Zbog toga tek može doći do narušavanja sna − i mama i dijete se razbude i treba im više vremena da se smire i ponovno utonu u san. Dijete će tijekom dana obnoviti energiju, ali će mama biti potpuno iscrpljena.

Uzrok: Beba se, osim zbog gladi, noću uglavnom budi zato što se faze njezina sna ne podudaraju s fazama sna njezinih roditelja. Dojenčad ima kraći ciklus spavanja od odraslih. I svaki put kad beba prelazi iz stanja dubokog sna u površni, lako se može probuditi. Neka djeca u tim trenucima i dalje nastave spavati, a druga se bude i traže pažnju roditelja. Uglavnom, kraći kraj što se nespavanja tiče, izvuče mama na koju beba najbolje reagira kada je riječ o ponovnom uspavljivanju.

Što učiniti? Pokušajte mališana uzeti u svoj krevet odmah nakon prvog noćnog razbuđivanja. Podojite dijete, mazite se s njim i ono će ubrzo zaspati. Kad se sljedeći put probudi, nemojte ga više dojiti, nego ga pomilujte i nježno stisnite uz sebe. S vremenom ćete primijetiti da se ciklusi vašeg i djetetova sna počinju preklapati. Čim dijete zakmeči i spremno je probuditi se, okrenite se prema njemu, podojite ga ili ga nježno približite k sebi. Osjetit će vašu prisutnost, bit će smirenije i oboje ćete čvršće zaspati. Postupno će mamina blizina olakšati djetetu prijelaz iz površnog sna u duboki i ono će se prestati tako često razbuđivati.

2. Spavati ili ne spavati?
Mama stavlja dijete na spavanje u njegov krevetić i odlazi iz sobe. No, beba se već za nekoliko minuta budi i počinje plakati.

Uzrok: Dijete se budi nakon što je tek zaspalo? Znači da nije “uronilo” u duboku fazu sna.

Što učiniti? Ostanite s djetetom malo dulje nego što ste običavali. »ak i kad vam se učini da je zaspalo, ne žurite se. Neka što čvršće zaspi. Postoje znakovi kako ćete biti sigurni da je u dubljoj fazi sna. Ako mu šačice nisu stisnute, obrve nisu zakrenute prema nosnoj kosti, disanje je ravnomjerno, a tijelo opušteno, znači da je dijete čvrsto zaspalo i možete ga položiti u krevetić, tj. napustiti sobu.

3. Noćne igre
Noću se dijete budi i počinje igrati. Ako mu takvo ponašanje prijeđe u naviku, roditelji se neće moći kvalitetno naspavati.

Uzrok: Dijete je zamislilo da je krevetić mjesto za igranje, baš kao i cijeli prostor u dječjoj sobi. K tome se roditelji s njim igraju i danju i noću kad vide da to djetetu odgovara i da mu je dosadno.

Što učiniti? Naučite dijete da je krevet isključivo mjesto za spavanje, a ne za igru. Zato u njemu ne trebaju biti igračke, osim one koju dijete povezuje s uspavljivanjem. Ne padajte u napast igrati se s djetetom dok je u krevetiću i vrijeme je za spavanje. Pokušajte ne primjećivati njegovu namjeru za igranjem, čak i kad ono posegne svojim ručicama prema vama i počne vas izazivati na igru. Istina, možda ćete morati izdržati hrabro nekoliko “noćnih pokušaja” da vas pridobije za igranje, osobito ako su mu ti pokušaji do tada polazili za rukom. Pokušajte oponašati dubok san, čak ako vam i nije teško poigrati se malo s djetetom i najradije biste to s ljubavlju učinili. Jednom će dijete shvatiti da je noć vrijeme za spavanje, a ne za igru.

4. Fiziološki problemi
Mama je pokušala sve što je bilo u njezinoj moći da nauči dijete da spava noću. Ipak, ono se i dalje noću nastavlja vrlo često buditi.

Uzrok: Dijete se može buditi zbog boli koja se javlja kao posljedica nicanja zubića, neugodno se osjeća jer mu je pelena mokra i nadražuje mu guzu, začepljen mu je nosić i ne može normalno disati, svrbi ga koža zbog sintetičke pidžamice, vruće mu je ili, pak, hladno… Mnogi su fiziološki razlozi zbog kojih se dijete može buditi usred noći. Možda mu čak smeta dim cigarete koji dolazi iz dnevnog boravka ili miris parfema ili deterdženta iz kupaonice.

Što učiniti? Provjerite pelenu, pripazite na temperaturu u djetetovoj sobi, na kvalitetu odjeće koju nosi ili dekicu kojom ga pokrivate. Isključite mogućnost da bilo kakvi intenzivni mirisi dolaze do djeteta. Sumnjate li na to da je dijete bolesno, posavjetujte se s pedijatrom ili dijete odvedite na pregled. Vjerojatno ćete sami uočiti prema djetetovu disanju “radi” li mu nosić “punom parom” ili mu treba pomoć kod čišćenja. A nicanje zubića neizbježan je proces i jedino što vas može utješiti jest da taj proces jednom ipak mora završiti. Budi li se dijete zbog zubića, vjerojatno ćete primijetiti po tome što dijete pojačano slini i nervozno gura prste prema zubićima, a katkad se može povisiti i djetetova temperatura tijela. Možete pokušati lagano masirati djetetove desni i vidjeti pomaže li mu to da se brže umiri.

5. Dijete je premirno
Bez obzira na to koliko je dijete mirno noću u svom krevetiću, povremeno ga ipak treba provjeriti i držati pod nadzorom njegovo disanje radi prevencije od SIDS-a, sindroma iznenadne dojenačke smrti, od kojeg samo u zapadnoj Europi godišnje umire 8000 novorođenčadi mlađe od godinu dana.

Uzrok: Sindrom iznenadne dojenačke smrti još uvijek nije u potpunosti medicinski objašnjen iako postoji nekoliko različitih teorija o tome što taj sindrom može uzrokovati. Ne može se predvidjeti, a u 99 posto slučajeva pogađa zdravu novorođenčad. No kako istodobno paziti na djetetovo disanje i spavati?

Što učiniti? Iznenadnu i neočekivanu smrt djeteta tijekom spavanja moguće je prevenirati kontrolom položaja u kojem spava (a to treba biti položaj na leđima) i monitoringom ritma bebinog disanja posebnim uređajem koji alarmira svaki otklon od uobičajenog disanja.

Yellow Butter Cake with Chocolate Buttercream

Yellow Butter Cake with Chocolate Buttercream



Ingredients

Cake

2 cups Gold Medal™ all-purpose flour

1 1/2 teaspoons baking powder

1/4 teaspoon salt

3/4 cup butter, softened

1 1/2 cups granulated sugar

3 eggs

2 teaspoons vanilla

3/4 cup milk

1/2 cup sour cream

Frosting

1 1/2cups butter, softened

3 cups powdered sugar

3/4 cup unsweetened baking cocoa

2 tablespoons milk

1 teaspoon vanilla


Directions

1 Heat oven to 350°F. Grease bottom and sides of 2 (8-inch) round cake pans with shortening; lightly flour. In small bowl, mix flour, baking powder and salt; set aside.
2 In large bowl, beat 3/4 cup butter and the granulated sugar with electric mixer on medium speed, scraping bowl occasionally, about 2 minutes or until fluffy. Beat in eggs, one at a time, just until smooth. Stir in 2 teaspoons vanilla. On low speed, beat flour mixture into sugar mixture alternately with 3/4 cup milk, beating after each addition, until smooth. Scrape side of bowl occasionally. Beat in sour cream. Pour evenly into pans. Tap pans on counter 2 to 3 times to eliminate air bubbles from batter.
3 Bake 30 to 35 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean. Cool 10 minutes; remove from pans to cooling racks. Cool completely, about 1 hour.
4 In medium bowl, beat Frosting ingredients with electric mixer on medium speed until smooth and spreadable. Place first cake layer on plate, and spread 1 cup frosting over top. Place second cake layer on top of first. Frost side and top of cake with remaining frosting. Store loosely covered at room temperature.

Creamy Polenta with Savoury Mince



Recipe Ingredients

SAVOURY MINCE

Spray oil for cooking
200g lean mince beef
1 tbsp finely chopped onion
½ cup (40g) finely chopped mushrooms
1½ tsp cornflour
½ cup (125mL) chicken stock or water
1 tbsp tomato paste
½ cup (60g) frozen peas

CREAMY POLENTA

¼ cup (60mL) water
1/3 cup (80mL) milk
1 tbsp polenta
1 tbsp finely grated cheese


How to make

SAVOURY MINCE

1.Heat a small frying pan over medium heat; spray with oil, add beef, onion and mushrooms; cook until beef is cooked through and onion is tender; dissolve cornflour in ¼ cup (60mL) chicken stock or water; add remaining stock or water and pour into beef with tomato paste and peas; bring to the boil; simmer until thick and creamy and peas are tender. For younger babies, simply place in a food processor, and process to required consistency, adding boiled water if necessary.

CREAMY POLENTA

1.Place water, milk and polenta in a small saucepan over medium heat; bring to the boil, stirring constantly; cook 6 minutes or until thick and creamy; remove from heat, add cheese, stirring until it melts.


TIP
Savoury Mince makes 3 serves. Extra serves can be placed into freezer proof containers and frozen for up to 1 month.

Creamy Polenta serves one; it’s better to make it fresh each time it’s needed, as polenta thickens substantially in the fridge and is hard to reheat to a creamy consistency.

Vitaminska bomba. Prirodni i efikasni preparat za jačanje imuniteta.


Vitaminska bomba




Jak imunitet – to je otpornost organizma na različite bolesti, pa samim tim i dobro zdravlje. Iako je u našim apotekama svakodnevno sve više preparata za jačanje imuniteta – narodni lekovi ne gube svoju popularnost i značaj u ovom procesu.

To je i razumljivo, jer ni jedan sintetički preparat iz apoteke ne može da zameni prirodne proizvode, koji su lako dostupni i veoma efikasni u lečenju raznih bolesti.

Danas vam predlažem „Vitaminsku bombu“ – odlično sredstvo za jačanje imuniteta za celu porodicu.

Imajući pripremljenu teglu vitamina – zadovoljićete ne samo dečije potrebe za slatkišima, nego i ojačati imuninet cele porodice. Predlažem vam dva recepta smese za jačanje imuniteta. Oba su izvrsna – i isprobana. Na vama je da izaberete.

„Vitaminska bomba“ – prirodno sredstvo za jačanje imuniteta – za decu i odrasle.

Biće potrebno:

– 100 gr suvog grožđa
– 150 gr zrna oraha
– 100 gr badema
– kora od dva limuna
– 100 gr suvih kajsija
– 100 gr suvih šljiva
– 250-300 gr meda
– ako ste u prilici – vrlo je dobro dodati i 100 gr pinjoli-orahe bora (odlični su za jačanje imuniteta)

* Sameljite na mašinu za mlevenje mesa: suvo grožđe, orahe, bademe, pinjoli i limunovu koru.

* U smesu dodajte sok od dva limuna, čiju koru ste prethodno samlele. Promešajte.

* Dalje, dodajte samlevene suve šljive i suve kajsije. Promešajte.

* Na kraju dodajte med i opet promešajte.

Ostavite da odstoji na tamnom mestu 1-2 dana.

Za decu stariju od 3 godine – 1 kašičica dva puta dnevno.
Za odrasle: 1-2 kašike tri puta dnevno.
Teglu sa vitaminima čuvajte u frižideru.


Drugi recept za jacanje imuniteta za odrasle.

Sastojci:

– 200 gr suvih kajsija
– 200 gr suvih šljiva
– 200 gr suvih smokava
– 200 gr oraha
– 1 limun
– 50 ml rakije
– 250 gr meda

Vitaminska bomba

Vitaminska bomba

 * Suvo voće i limun zajedno sa korom sameljite na mašinu za mlevenje mesa.

* U smesu dodajte med i rakiju i promešajte.

 Teglu drzite u frizideru. Uzimajte po 1 supenu ka[iku pre obroka.

Za jaču otpornost, imunitet i čisčenje organizma od toksina pravim i smesu sa medom, đumbirom i limunom, jednako je efikasno i izuzetno zdravo. Pogledajte ovde: Pravilno lečenje đumbirom.

Budite zdravi!

Ublažite simptome prehlade hranom

Slikovni rezultat za med i limunada

Iako prehladu ne možete izliječiti hranom i pićem, svakako možete ublažiti simptome kao što su upala grla, kašljanje, šmrcanje ili glavobolja.

Vaša je kuhinja prepuna namirnica koje vam mogu pomoći preboljeti običnu prehladu. Čim osjetite kako vam nadolazi upala grla ili kašalj, pohitite u ormariće i iskoristite hranu koju imate.

Limunada
Krcata vitaminom C, kisela limunada smiruje nadraženo grlo, pročišćuje krv i izvlači bronhijalnu sluz (pomaže kod kašlja). Pijte ju ujutro kako bi se najlakše razbudili. Sok pola limuna razrijedite čašom vode i zasladite ili žlicom meda ili žlicom šećera.

Đumbir
Čaj od đumbira pomaže ukloniti bacile, djeluje na viruse a također dobro dođe ako ste pokvarili želudac. Kuhajte dvije žlice usitnjenog đumbira u dvije šalice vode 15 minuta. Osijedite i ostavite sa strane deset minuta. Pijte po potrebi. Đumbir također možete dodati u vruću kupku – tako ćete stimulirati limfnu drenažu.

Češnjak
Ovaj tisućljetni čuvar zdravlja jednako dobro sprječava rak, snižava kolesterol, snižava krvni tlak, sprječava prehladu i tretira ju. Sirovi češnjak ima protugljivična, protubakterijska i protuvirusna svojstva. Engleski istraživači tvrde kako ubrzava oporavak od gripe i osnažuje imunitet. Egipćani su pokazali svoju vjeru u ovu biljku time što su radnike koji su gradili piramide hranili češnjakom, a za vrijeme elizabetanske Engleske, smatran je afrodizijakom!

Metvica
Kod visoke se temperature trebate dobro preznojiti kako bi toksine izlučili iz organizma, a tijelo ohladili. ČAj od metvice će savršeno odigrati ovu ulogu. Popijte ga i zamotajte se u dekicu.

Kivi
Bogat vitaminom C, kivi štiti pluća i gornje dišne putove. On snižava kolesterol, neutralizira slobodne radikale, stimulira imunitet i pomaže eliminaciji toksina iz organizma. Kivi svoje ljubitelje daruje korisnim nutricionističkim poklonima: bogatiji je vitaminom C nego naranča, sadrži više vlakana nego jabuka, a ujedno je bogat kalijem, što je bitno za prevenciju visokog tlaka.

Ricinusovo ulje
Pakung s ricinusovim uljem položite na prsa i vrat kako biste otvorili dišne putove i doveli cirkulaciju u pluća. Ulje također možete umasirati u prsa, prekriti gazom i termoforom ili toplim ručnikom.

Pileća juha
Niste bez razloga vidjeli u mnogim filmovima kako se bolesnici njeguju domaćom pilećom juhom. Njena uporaba u medicinske svrhe seže u 12. stoljeće kada ju je liječnik i filozof Maimonides davao svojim pacijentima.

Naranče
Ovaj popularni agrum je pravi rudnik vitamina C koji može pomoći vašem imunitetu i tijelu. Istraživanje je pokazalo kako jedan gram vitamina C svakih šest sati može uspješno olakšati simptome gripe.

Med
Od izuzetno njegujućih darova prirode, med, medni proizvodi, te propolis u obliku kapi ili u kapsula pomažu tijelu boriti se protiv prehlade. Matična mliječ je izuzetno hranjiva, bogata vitaminima, lipidima, flavonodima koji su jaki antioksidansi, mineralima i esencijalnim aminokiselinama. Preporuča se kod nedostatka energije, sprječava rast virusa i bakterija, potiče stvaranje antitijela, a dolazi u raznim oblicima: tabletama, pastilama, sirupima i sprejevima.

Sol
Grgljanje soli ublažuje upaljeno grlo, a ona se također može primijeniti u obliku spreja za nos koji otvara dišne putove i olakšava disanje.

Ispecite savršene kestene!

Slikovni rezultat za kestene



Kako ih odabrati, kako ih peći, a guštati znamo svi!
Na pitanje kako peče kestenje, jedna iskusna domaćica nam je rekla da to radi uz televiziju – ona odabere film dok muž peče kestene. Ako vam ta mogućnost ipak nije na raspolaganju iz bilo kojeg od milijun mogućih razloga, evo savjeta kako dobiti najslasnije kestene iz pećnice.

Kako ih odabrati?
Kao što znamo, sve počinje od vrhunske namirnice, a vrhunske ćete kestene pronaći jedino kad im je sezona – od ranog u listopada otprilike do kraja prosinca. Tražite zdrave, glatke kestene sa sjajnom smeđom površinom. Najbolji su oni krupniji i mesnatiji, poznati kao maruni. Izbjegavajte naborane kestene i one s rupicama – to je znak da su kroz njih proputovali crvi. Svježi su kesteni teški i nema praznog prostora između ljuske i mesa.

Nož, kesten, rez
Najprije vrlo oštrim nožem ili čak skalpelom (što god odabrali, čuvajte prste) s donje deblje strane kestena napravite rez dubok 3 mm. Može biti u obliku križa ili veći,  polukružan.

Priprema
Potom stavite kestene u pleh, poškropite ih vodom i pecite 30 do 40 minuta na 180°C. Gotovi su kad se raspuknu i kad se kuhinjom počne širiti nepogrešiv miris jeseni. Najbolje ih je degustirati u dobrom društvu, po mogućnosti uz neki film poput onog spomenutog na početku ovog članka.