loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Wednesday, November 30, 2016

Kroz igru deca otkrivaju svet

Povezana slika





Igra ima izuzetno važnu ulogu u razvoju deteta. Tokom igre, posebno mesto zauzimaju emocionalni odnosi koji se deo svake aktivnosti, bilo da se ono igra samo (i u „solo“ igri dete ispoljava emocije prema igračkama iako nisu živa bića, u njihovoj igri ona to postaju), ili sa nekim.


U interakciji sa drugom decom, roditeljima ili osobom koja se brine o detetu, kroz samu igru ono može „abreagovati“ različita emocionalna stanja, „odigrati“ uloge roditelja, iskazati strahove, konflikte, bes ljubav, ljubomoru, tugu…, tako da je ona dobar način da se dete opusti, iskaže ono što ga tišti ili raduje, zadovolji svoju radoznalost i „pusti mašti na volju“. Igra je najbolji spontani i prirodni način oslobađanja od napetosti.

Poštujući i usvajajući pravila koja podrazumeva i nameće svaka igra koja je podsticana ili vođena od strane odraslih, dete preuzima i sistem vrednosti i norme ponašanja tog sveta.

U psihoterapiji dece igra ima poseban značaj jer  predstavlja izraz svesnih i nesvesnih sadržaja psihizma, koje treba analizirati kod dece koja nisu ovladala govorom ili imaju teskoća u razumevanju poruka odraslih, igra služi kao zamena za govor. Igračke na simboličan način predstavljaju objekte spoljnjeg sveta i svakodnevnog života.

Postoje tipične igre dece i roditelja između prvog i drugog rođendana deteta:

Svesno ispuštanje i bacanje igračaka.

Prvobitno ispuštanje igračaka zbog nerazvijenosti mišića šake, pretvara se u svesno i namerno bacanje predmeta. Ovaj gest namernog ispuštanja igračke treba shvatiti dvostruko: kao poziv na igru koji treba prihvatiti i podržati. Ali, ono može i da razbacuje igračke po sobi tražeci nove. Tada bi roditelji trebalo da uzmu igračku po igračku i da se obrate detetu:“Ovo je tvoja igračka, odnesi  je tamo, tako je dobro…“ To je put ka usvajanju pravila ponašanja na najranijem uzrastu.

Dodavanje igračke na zahtev.

Da bi dete aktivno učestvovalo u ovoj igri, trebalo bi da razume značenje naloga, da ima predstavu igračke i da ume da je prepozna i pronađe. Mališanu se može reći: „sada donesi mami kucu…“ Ako je razumelo, dete je zbog toga veoma zadovoljno i za taj uspeh ga treba pohvaliti.

Igra skrivanja.

Na uzrastu  od godinu dana i više, deca su aktivnija u traženju, jer su pokretljiva i bolje se orjentišu u prostoru, pa krajnji rezultat izaziva veliku radost.

Imitativne igre.

Sve aktivnosti odraslih koje dete posmatra i razume, mogu postati predmet ovih igara i zbog značajne uloge u socijalizaciji i razvoju deteta, treba ih podsticati. To mogu biti najjednostavnije imitativne aktivnosti: „Kako dete spava, kako tata čita, a kako volimo bebu…?“

Funkcionalne igre.

Težište ovih igara je oko onih funkcija koje u ovom periodu sazrevaju – dete se igra novom funkcijom uspravnog hodanja, isprobava svoju sposobnost premeštanja u prostoru hodanjem (gurajući ili vukući razne predmete. Takođe, mališan se na ovom uzrastu intenzivno  igra novom sposobnošću hvatanja vrhovima prstiju uz opoziciju palca – hvata sitne predmete, stavlja u kutije… U ovoj razvojnoj fazi neophodan je izuzetan oprez! Upravo zato što je ovladalo hodanjem,propinjanjem na prstiće, hvatanjem sitnih predmeta itd. okolina može predstavljati i opasnost (hemikalije, tablete, lomljive stvari, nebezbedni prozori…). Zato je potrebno da dete živi u bezbednom okruženju.

Deca imaju vrlo živu maštu, pa i najjednostavniji predmeti mogu beskrajno da ih fasciniraju. Na primer, običan karton može u igri da predstavlja krevet, kucu, dvorac… Dvogodišnjaci vole da oponašaju radnje ukućana i roditelja, pa pokušavaju da peru sudove, briju se, brišu podove… Za dečju kreativnost u tom dobu, odlične su kocke za građenje.

Roditelji ne bi smelii da nameću pravila odraslih u dečjim igrama. Ako vaša ćerka želi da obuče lutku na neodgovarajući način ili ako želi da oboji nebo u drveno, neka tako bude. Deca bi trebalo da se igraju u skladu sa svojim stepenom zrelosti, a ne sa vašim. Tako je i kod kupovine igračaka. Roditelji često greše kupujući igračke svojoj deci prema sopstvenim afinitetima, zaboravljajući pravilo  ’što jednostavnije, to bolje“. Jednostavnije igračke su i podsticajnije jer nude više rešenja koje zavise od mašte i kreativnosti deteta.

Iako se ponekad tvrdi da, na primer, kompjuterske igrice razvijaju pažnju i koncentraciju, one zapravo rezultuju njihovim rasipanjem. Brzi pokreti na ekranu ne zahtavaju od igrača razmišljanje i koncentraciju, nego uglavnom mehaničku akciju. Takve igrice služe samo za zabavu, ne i za učenje. Igrajući ih, deca se samo fokusiraju na objekat, a ne razvijaju imaginaciju, kao sto čine igrajući se, na primer,  kockicama ili sličnim igračkama.

Roditeljska igra sa decom prijatna je za obe strane. Osim toga, takvi doživljaji stvaraju lepe uspomene i učvršćuju vezu i poverenje između dece i roditelja. Ne kaže se uzalud da porodice koje se igraju zajedno i ostaju zajedno!




http://www.mojpedijatar.co.rs/

Čudo od jednog jajeta:Kolač za malo novca i vremena

'Čudo od jednog jajeta' kolač je kao stvoren za nenajavljene goste (Arhivska fotografija)






Krenete li prelistavati knjige s receptima svojih mama zasigurno će vam pažnju privući zvučan naslov 'Čudo od jednog jajeta'. Čuveni kolač jedan je od onih koje su mame i bake uvijek imale pri ruci u slučaju dolaska nenajavljenih gostiju ili kod ispunjavanja želje za slatkim svojih najmlađih


Recept za jednostavan kolač 'Čudo od jednog jajeta' čine sastojci koje više manje uvijek imamo u kuhinji i za čiju vam je pripremu potrebno odvojiti tek pola sata.


Sastojci za Čudo od jednog jajeta:

BISKVIT

- 1 jaje
- 1 šalica šećera
- 1 šalica mljevenih oraha
- 1 šalica mlijeka
- ½ šalice ulja
- 1 šalica brašna
- 1 prašak za pecivo

"Recept za jednostavan kolač 'Čudo od jednog jajeta' čine sastojci koje više manje uvijek imamo u kuhinji"


Priprema: Istucite jaje i dodajte pola šalice šećera, te nastavite miksati dok ne dobijete gustu kremastu teksturu, potom dodajte mlijeko i miješajući postepeno dodajte ostatak šećera. Potom žlicom umiješajte orahe i ulje, razradite i na kraju žlicom umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Tako pripremljenu smjesu prelijte u pobrašnjeni i nauljen protvan. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva oko 20 minuta.


Savjet: Biskvit mora biti sočan stoga je važno da ga ne prepečete. Nakon 15 minuta pečenja slobodno čačkalicom provjerite sredinu biskvita. Ukoliko na čačkalici ne ostaju tragovi smjese, možete ga izvaditi iz pećnice.

KREMA

Sastojci:
- 1 puding od vanilije
- 3 dcl mlijeka
- 2 žlice šećera
- 15 dkg maslaca


Priprema:


Odvojite 1 dcl mlijeka i u njega umiješajte puding i šećer, ostatak mlijeka stavite u lonac da provrije. Smanjite vatru i u vrelo mlijeko polagano miješajući dodajte pripremljeni puding.


Kada sve provrije skinite s vatre i ostavite da se ohladi, pa potom umiješajte maslac i sve dobro razradite mikserom.


Na ohlađeni biskvit dodajte kremu i posipajte ribanom čokoladom, cimetom, mljevenim orasima ili dodatkom po želji.



Pripazite! 5 znakova da ne jedete dovoljno

Slikovni rezultat za ne jedete dovoljno





Debljina i prevelik unos hrane velik su problem, a pretilost je odavno poprimila razmjere epidemije. Međutim, postoji i druga krajnost koja također uzrokuje velike zdravstvene probleme, a to je pothranjenost. U nastavku pročitajte koji to znakovi otkrivaju da ne jedete dovoljno

1. Nizak šećer u krvi. Hipoglikemija jedan je od prvih simptoma pothranjenosti. Preskakanje obroka ili manji unos hrane od uobičajenog u kombinaciji s fizičkom aktivnosti uzrokuje velike i nagle padove razine šećera u krvi koji se manifestira kao osjećaj gladi popraćen znojenjem dlanova, tresavicom i općom slabošću.

"Suprotno popularnom mišljenju, ponekad vam konzumiranje više hrane pomaže kod mršavljenja."

2. Ne mršavite, ali gubite mišićnu masu. Suprotno popularnom mišljenju, ponekad vam konzumiranje više hrane pomaže kod mršavljenja. Ako svoje tijelo ne hranite namirnicama koje su mu potrebne, ono će čuvati zalihe masti i umjesto njih sagorijevati mišiće kako bi dobilo energiju. Gubitak mišićne mase usporit će vaš metabolizam, a samim time i gubitak kilograma.

3. Nedostatak energije i osjećaj umora. U slučaju pothranjenosti vaše tijelo ne dobiva potrebne nutrijente, kalorije i vitamine koji su mu potrebni da bi normalno funkcioniralo. Zbog toga vas prati stalan osjećaj umora i letargije, fali vam energije. Svom tijelu ne dajete potrebno 'gorivo' i to morate hitno promijeniti.

Pokušajte se pridržavati zlatnog pravila o 3 velika obroka dnevno i dva mala međuobroka. Na taj način regulirat ćete razinu glukoze u krvi i osigurati postepeno ispuštanje energije umjesto jednog velikog uspona i naglog pada.

" Nedovoljan unos kalorija uzrokuje smanjivanje tjelesne temperature. Točnije, tijelo ne može proizvoditi i održavati potrebnu toplinu bez kalorija. "


4. Stalno vam je hladno. Nedovoljan unos kalorija uzrokuje smanjivanje tjelesne temperature. Točnije, tijelo ne može proizvoditi i održavati potrebnu toplinu bez kalorija. Također, restriktivno unošenje kalorija utječe na rad određenih hormona u našem tijelu kao što su hormoni štitnjače koji također mogu uzrokovati pothlađenost.

5. Neutaživa glad. Naravno, ovo je najočitiji i najlogičniji 'simptom' pothranjenosti. Ako izbjegavate hranu pratit će vas neutaživi osjećaj gladi. Međutim, posto je i slučajevi kada ljudi jedu često, ali i dalje osjećaju glad. Tada je problem u namirnicama koje konzumiraju, a koje su pune ugljikohidrata i nedostaje im dobrih masti i proteina.

Svi jednostavni ugljikohidrati zapravo su šećeri i oni su dobar 'brzinski' izvor energije jer ih tijelo brzo probavlja. Međutim, dugoročno će kod vas uzrokovati glad. To znači da trebate jesti više kompleksnih ugljikohidrata i proteina jer njih tijelo dulje probavlja pa ćete se osjećati puni energije i sito.




Mamina poruka maćehi koja nam svima može biti lekcija

Prelijepa poruka jedne mame novoj partnerici njenog bivšeg proširila se Facebookom



Jedna mama zahvalila se pomajci svoje kćeri porukom koja se proširila Facebookom. Mamina poruka maćehi dirnula je mnoge i navela nas da i sami razmislimo o odnosima s drugim ljudima, naročito kada je riječ o odnosima s novim partnerima naših bivših. 


Ovo je djevojka oca moje kćeri. Najslađe biće ikada! Izuzetno sam zahvalna na njoj jer kada moja kćer posjećuje svog tatu ona je hrani, brine se za nju, kupuje joj poklone, i zapravo se brine o njoj kao da je njezina. Zašto su sve te mame tako pakosne i ljubomorne na druge žene? Nitko nije rekao da je lako pokušavati biti majka djetetu kojeg nemaš. 

I zato, kada se netko trudi biti to, nemojte ga odgurnuti! Jer ne žele dramu i otići će i onda ćete zapeti s nekim tko je zla pomajka. Da, one postoje! Vidim ih svugdje! Dijete može imati dvije mame jer što više ljudi voli moju kćer, to sam ja sretnija! Nikada ne bih željela da se osjeća kao autsajder; vrlo sam zahvalna na ovoj djevojci. Dame, odrastite i fokusirajte se na to da budete dobra mama. Volite više, mrzite manje!

"Odnos mame i pomajke nerijetko je napet i loš. No jedna mame pomajci svoje kćeri napisala je poruku iz koje svatko od nas može naučiti nešto o međuljudskim odnosima i - ljubavi"

Ova divna poruka drugoj ženi naišla je na brojne pozitivne komentare, a jedna mama otkrila je koliko je i ona zahvalna što njeno dijete ima divnu pomajku:


Ako netko prihvati tvoje dijete i voli ga kao vlastito, tu osobu to zaista čini vrlo posebnom! Gemma Louise Virgo, vječno su biti zahvalna što si ušla u život moga djeteta! Slažem se s ovim postom. Što više ljudi voli tvoje dijete, to bolje, a naše je zbog toga izraslo u najdivnijeg tinejdžera, komentirala je Michelle.

Tužno da nema više žena s istim stavom. Biti pomajka ili poočim dovoljno je teško i bez gnjeva bivše partnerice ili partnera. Ova dama definitivno ima ispravan stav. Svako poštovanje, napisala je Lynn.

Majka mojih pokćerki rekla je da je zahvalna što sam im ja pomajka jer vidi koliko mi one znače... To mi je uljepšalo dan, otkrila je Siobhan.

'Tata ima novu curu' ili 'Mama ima novog dečka' velika je i vrlo često zbunjujuća vijest za dijete. A kada tata i(li) mama počnu živjeti s novim partnerom, tada kreću izazovi. Pomajka, odnosno poočim moraju s djetetom izgraditi odnos što u većini slučajeva ne teče lako i glatko.




Idući savjeti olakšat će djetetu, ali i dodatnoj roditeljskoj figuri stvaranje tog posebnog odnosa: 

1.Kao što su dječji osjećaji važni, tako su i vaši. Stoga, osvijestite i svoje osjećaje s obzirom na novonastalu situaciju te kako dječji osjećaji utječu na vas. S obzirom na djetetovu prirodnu lojalnost i privrženost biološkim roditeljima, ako vidite da vas dijete još nije prihvatilo u potpunosti, moguće da je to povezano sa spomenutim odnosom prema biološkom roditelju, ističe mag. psihologije Tatjana Gjurković.

Neka dijete ima vrijeme koje će provoditi samo s biološkim roditeljem. Ponekad se jednostavno odmaknite na kratko i pustite da dijete ima roditelja samo za sebe. Kada dijete vidi da mu vi niste 'oteli' tatu ili mamu, prije će vas i početi poštivati.

2. Ako je dijete otvoreno prema vama i želi s vama i fizički kontakt, poput zagrljaja, puse i sličnog, nemojte ga lišiti tih iskaza nježnosti i bliskosti. Ako je pak rezervirano prema vama, nemojte navaljivati.

Važno je poštivati djetetove osobne granice kao što je važno dati djetetu informacije i o vlastitim granicama, odnosno što vam je u redu, a što nije, kaže Gjurković.

3.Povezanost s djetetom možete ojačati na slijedeće načine:

- vodite računa o djetetovim aktivnostima; interesirajte se za njegove školske obveze kao i za izvanškolske aktivnosti; odvedite dijete na trening, pomognite mu oko pisanja zadaće i učenja i sličn

- vodite računa o tome da postoji vrijeme za druženje u troje i vrijeme kada se dijete druži samo s biološkim roditeljem

- podijelite svoje talente, vještine i interese s djetetom i pokažite zanimanje prema onome što njega zanima i u čemu je vješto; znate li svirati gitaru i dijete to zanima, uzmite si vremena da ga naučite barem osnove; ako dijete voli određenu knjigu ili video igru recite mu da vam priča o njoj; zajednički interesi odlično su sredstvo za međusobno povezivanje.






http://zadovoljna.dnevnik.hr/



Kocke od piškota







Kocke,stangle...sta god :D,nije ni vazno... :D Vazno je samo da su mnoooogo dobre i svima preporucujem da ih probaju. Jednostavne su za napraviti i jako lepo izgledaju.
Veoma ukusne kocke,ovo morate probati.



Sastojci

TESTO
100g secera
1 jaje
100g masti
4 kasike mleka
350g brasna
3 kasike kakaa
1 prasak za pecivo

KREMA
7dl mleka
2 vanil secera + 1 kasika arome vanile
3 kasike gustina
5 kasika brasna
250g margarina
200g secera u prahu

GLAZURA
100g cokolade
2 kasike secera
2kasike mleka
3 kapi ulja
JOS
210g bebi piskota
1dl mleka
malo ruma


Priprema

1.Za kore:

Posebno promesati prosejano brasno sa praskom za pecivo i kakao.
Posebno razmutiti jaje,secer,mleko,rastopljenu mast pa dodati brasno sa praskom za pecivo i kakaom i umesiti testo.
Testo podeliti na dva dela.
Testo razviti na poledjini nejveceg pleha koji imate od sporeta(najbolje na papiru za pecenje).
To isto uraditi i sa drugim delom testa.

Peci kore na 180 stepeni oko 8 minuta.

2.Za kremu:

Razmutiti vanil secer,gustin i brasno u malo mleka i ukuvati u ostalom mleku.
Penasto umutiti margarin sa secerom u prahu pa dodati u ohladjen fil.Po zelji u fil mozete dodati malo ruma i arome vanile....

3.Za glazuru:

Na pari rastopiti cokoladu sa secerom,mlekom i uljem.

4.Gotovu koru poloziti na tacnu pa premazati sa polovinom pripremljene kreme.
Na krem sloziti piskote kratko namocene u rum razredjen sa mlekom pa ih premazati ostatkom fila i poklopiti sa drugom korom.Kolac preliti sa glazurom.

Posluživanje

Kolac bi trebao da prenoci u frizideru da kore malo omeksaju,a tek sutradan ga seci.
Mozete seci na stanglice ili kocke.




http://www.coolinarika.com/

MAGIJA: Pojedite 6 čehna pečenog BELOG LUKA i gledajte šta se dešava u vašem tijelu u roku od 24 sata!

peceni-beli-luk-foto-profimedia-1476899440-1015797





Kada jedete beli luk, njegova moć je toliko jaka da čak i nakon 24 sata naše telo reaguje na ovu moćnu hranu, u dijetama za mršavljenje ili kao prirodni lek pripremljen za lečenje određenih bolesti.


Šta se dešava u vašem telu kada jedete pečeni beli luk?

– 1 sat: U prvom satu beli luk se vari u želucu i postaje hrana za telo.

– 2-4 satu: Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i postojećih ćelija raka u našem telu.

– 4-6 sati: Metabolizam organizma počinje da vidi prednosti belog luka i aktivira proces za uklanjanje viška tečnosti i spaljuje pohranjene masti u organizmu.

– 6-7 sati: Anti-bakterijska svojstva belog luka, nakon putovanja u krvotok počinje da vrši funkciju protiv bakterija u organizmu.

– 6-10 sati: U ovom periodu hranljive materije su već odigrale ulogu u ćelijskom nivou, štiti od oksidacije.

– 10-24 sati: Nakon što vari (u prvih sat vremena), beli luk u vašem telu počinje proces dubinskog čišćenja, uključujući sledeće procese:

– Regulacija nivoa holesterola
– Čišćenje arterija i štiti organizam od srčanih problema
– Snižava i poboljšava nivo krvnog pritiska
– Povećava prirodnu odbranu organizma i jača imunitet
– U procesu čišćenja beli luk pomaže u sprečavanju teških metala iz vašeg tela
– Pomaže za poboljšanje čvrstoće kostiju
– Beli luk pomaže da se otkloni umor zbog visoke nutritivne sadržaj
– Poboljšava atletske sposobnosti
– Pomaže dugovečnost ćelija


Predlog moze biti i sirovi beli luk

Jedenje sirovog belog luka odlično je za zdravlje cijelog organizma jer sastojci u njemu sprječavaju upalne procese u stanicama, no on ima i antikancerogeno djelovanje, pokazala je studija kineskog Jiangsu Centra za kontrolu bolesti.

Prema istraživanju na više od 5000 ljudi od kojih 1424 ima dijagnozu raka pluća, jedenje belog luka dva puta sedmično prepolovljava rizik obolevanja od karcinoma pluća.

Prevencija raka pluća češnjakom deluje i kod pušača, piše Daily Mail, a ljudi koji redovno jedu to zdravo povrće rjeđe boluju od karcinoma čak i ako su izloženiji štetnim parama koje se smatraju okidačem bolesti, prenosi 24sata.hr.

Naučnici ističu kako nije dokazano da kuhani ili pečeni beli luk imaju isti antikancerogeni učinak, te predlažu jedenje sirovog belog luka koji deluje kao snažan antioksidans u organizmu.


Kako ublažiti bol pri nicanju zubića?

, Image: 174969009, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy






Bebe različito reagiraju na rast zubića. Dok je kod nekih mališana jako bolan, kod drugih ovo razdoblje prođe bez ikakvih problema. Saznajte kako možete prepoznati simptome i odreagirati na njih


Vrijeme izbijanja zubića se razlikuje od bebe do bebe. Tako se prva bijela točkica na desnima može javiti u šestom mjesecu, ali i znatno ranije ili kasnije (u 3. ili čak 14. mjesecu).

Početak rasta zuba ovisi o mnogo čimbenika, baš kao i to kako će beba reagirati na njihovo izbijanje. Dok se kod jednih javljaju brojni simptomi, kao što je pretjerano lučenje sline, kod drugih nema gotovo nikakvih poteškoća.

Vrijeme je za zubić

Zubići uglavnom izlaze u paru. Prvo izbijaju jedinica i dvojka u donjoj vilici, a nakon mjesec dana, ili nešto kasnije, stižu i dva zubića u gornjoj vilici.

Okvirno vrijeme rasta zuba kod bebe:

6.mjesec – donji centralni sjekutići
7.mjesec – gornji centralni sjekutići
8.mjesec – donji i gornji bočni sjekutići
9.mjesec – prvi kutnjaci
10.mjesec – očnjaci
11.mjesec – drugi kutnjaci

Koji su znakovi izbijanja zubića?

Ne postoji neko jedinstveno pravilo kada rastu prvi zubi, ali postoje potencijalni znakovi koji ukazuju na to da će vaša beba uskoro imati zubić, a to su:

Beba ima potrebu stavljati predmete u usta

Zbog pritiska koji se stvara tokom izbijanja zubića, beba ima potrebu da glođe stvari. Ovo “grickanje” je jedan od mogućih pokazatelja da će beba dobiti zubić.

Otekle desni

Prije nego što izađu prvi zubići može se desiti i to da se pojavi oteklina ili crvenilo u predjelu desni.

Pretjerano lučenje sline

Lučenje veće količine sline može biti znak da djetetu izbijaju zubići, ali i ne mora. Poznato je da je to normalna faza u razvoju beba.

Nemiran san

Izbijanje zubića dolazi u fazama i ponekad je iritacija više prisutna tijekom noći, nego danju.

Promjena u načinu prehrane

Bebe koje jedu čvrstu hranu možda će poželjeti više sisati ili piti iz bočice, jer žličica iritira njihove desni. S druge strane, neke bebe čine upravo suprotno – jedu čvrstu hranu i tako stvaraju pritisak suprotan onome koji osjećaju.

Kako bebama ublažiti bol?

Evo nekoliko metoda koje vam mogu biti od pomoći u ublažavanju simptoma rasta zubića:

Mokra i hladna krpa

Djeluje dobro, zahvaljujući tome što desni trnu pod hladnoćom. Također možete probati i s igračkom koja je prethodno bila u hladnjaku, ali imajte u vidu da je ne treba hladiti previše dugo.

Masaža

Ako se zubići nalaze duboko u desnima i nisu stvorili oteklinu, trljanje na mestu gdje će izbiti može učiniti čuda. Radite to čistim rukama, s rukavicama ili bez.

Zabava

Izbijanje zubića je baš kao i glavobolja – stvara loše raspoloženje. Stoga, uvijek možete izabrati opciju da zabavite vaše dijete i da mu skrenete misli toplim zagrljajem ili novom igračkom.

Trikovi koje ne biste trebali koristiti

1.Čvrsta hrana poput smrznutih banana i mrkve, može biti opasna, jer grickanjem beba može i da proguta veće ili manje delove.
2.Ne trljajte alkohol na otečene desni, jer čak i mala količina može biti štetna za dijete.

Kada dijete odvesti kod liječnika?

Ponekad znaci izbijanja zuba mogu zapravo biti znaci bolesti (kao što je visoka temperatura). Tada je najbolje da se obratite liječniku. Isto tako, ukoliko se zubići ne pojave do 15. mjeseca, obratite se pedijatru koji će vas vjerojatno uputiti kod zubara kako bi snimio zube vašoj bebi.

Proces izbijanja zuba traje dvije godine, ali kada prvi izbiju, sve je lakše. Tada je najbolje da ih čistite redovno, bar dva puta tjedno, uz pomoć malog ručnika.





www.yumama.com