loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Sunday, September 3, 2017

POSLE 10 GODINA SRELA SAM NESTALOG SUPRUGA: Nisam ni sanjala da će me takav osećaj obuzeti!


Slikovni rezultat za muz i zena posvadjani





Sindi Žiler (44) poslednji put videla je Rasela Dženkina u septembru 2006. godine posle svađe, kada je napustio njihov dom u Verbiju, malom gradu nadomak Melburna.

Nikada se nije vratio, ostavljajući je sa njihova dva sina, Itanom koji je tad imao četiri godine, i dvogodišnjim Čarlijem. Gospodin Dženkin je na kraju označen kao nestala osoba uprkos policijskim pretresima i javnim pozivima da se sam javi.

Ali, ranije ove godine, Sindi je bila sa njenim sinom i ćerkom ispred tržnog centra na Sunčanoj obali, na oko 1.800 kilometara od kuće, kada je primetila svog odbeglog muža.



“Uvek sam verovala da je tu negde. Ali bio je šok videti ga. Ne znam kako to da objasnim, ukočila sam se”, rekla je Sindi.

Bili smo veoma bliski. To je bilo zapanjujuće, bez obzira na to da li je shvatio da smo to mi, kao što smo mi shvatili da je to on.



Sindi je rekla da nije razgovarala sa svojim nestalim suprugom, dodajući da je situacija bila neprijatna.



“Mogao je da nam se približi, ali šta da kažete nekom ko je nestao pre 10 godina”, zapitala se ostavljena supruga.


Hit oglas iz BiH: Djevojka traži dečka za druženje u Njemačkoj


Slikovni rezultat za Djevojka traži dečka za druženje u Njemačkoj





Očigledno usamljena djevojka je na stranici Spotted: Sarajevo ostavila oglas u kojemu je napisala kako traži dečka za druženje u Njemačkoj.

“Tražim dečka da mi pravi društvo u Njemačkoj. Radim, al’ mi je dosadno. Papire imam, a onaj ko ima para nek’ napravi vizu i dođe. Eto toliko. Pozdrav”, navedeno je u oglasu ove djevojke.

Za 30-ak sati od objave oglasa i do trenutka zaključenja ovoga članka, djevojka je na oglasu prikupila gotovo 300 “lajkova”, ali i mnogobrojne komentare.



”Ma kakvo druženje, sklapamo brak odmah, raja svi ste pozvani na svadbu”, napisao je jedan zainteresirani mladić.

“Tri mjeseca mogu i bez vize da borave, nakon tri vrati kući robu, pod šifrom pokvareno”, piše drugi.

Namirnice koje štitnjača voli


Povezana slika







Smještena iznad dušnika, ta mala žlijezda utječe na gotovo svaki sustav u tijelu. To uključuje mozak, srce, crijeva i izgled kože. Štitnjača i hormoni koje proizvodi su izvor energije koja pokreće tijelo. Kada je rad štitnjače ugrožen, metabolizam se usporava, umorni ste i hladno vam je, koncentracija je loša, kosa se stanjuje, možete se udebljati, a vaša koža postaje suha. To možda je mala žlijezda, ali kada ne radi kako treba, posljedice mogu biti velike.

Medicinska istraživanja potvrdila su da je jod odgovoran za stvaranje hormona štitnjače T1, T2, T3 i T4. Bez dovoljno joda, štitnjača može proizvesti samo ograničene količine tih hormona. Najbolji način da osigurate pravilan rad štitnjače je jesti uravnoteženu prehranu koja sadrži jod. Višak joda u prehrani može biti štetan kao i nedovoljno joda.

Prepoznajte simptome bolesti štitnjače!

Vaša štitnjača također zahtijeva aminokiselinu tirozin, koja se nalazi u:

mesu
mliječnim proizvodima
bademima
avokadu
jajima
bananama
Tirozin potiče moždanu aktivnost. Važan je za pravilan rad štitnjače, potiče oslobađanje hormona rasta, sprječava umor i razdražljivost.

Ostale hranjive tvari potrebne za rad štitnjače uključuju:

Selen: cjelovite žitarice, tuna, haringa, pšenične klice, sjemenke sezama
Cink: sjemenke bundeve, sjemenke suncokreta, plodovi mora, iznutrice, jaja, grah, cjelovite žitarice, gljive, soja, pšenične klice
Bakar: repa, melasa, grah, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, morski plodovi, grožđice
Mangan: orasi, sjemenke, cjelovite žitarice, alge, lisnato povrće, mahunarke, žumanjak, ananas
B vitamini: školjke, meso, riba, perad, jaja, sir
Vitamini: mrkva, slatki krumpir, brokula, tamno lisnato povrće, jaja, jogurt, kefir, riblje ulje
Vitamin C: bobice, voće, zeleno povrće, brokula, rajčica, naranče, limun
Vitamin D: losos, masna riba, jaja, sunce, riblje ulje
Vitamin E: orasi, sjemenke, jaja, iznutrice, žitarice, pšenične klice, melasa, slatki krumpir, lisnato zeleno povrće.

Vrlo je važno u prehranu uključiti omega 3 esencijalne masne kiseline u obliku lana i / ili ribljih ulja. Konzumacija dovoljno proteina uz svaki obrok pomoći će u poboljšanju i normaliziranju metabolizma, a to može pomoći u normaliziranju funkcije štitnjače. Važno je napomenuti da su proteini potrebni za dostavljanje hormona štitnjače kroz krvotok do svih tkiva.

Provjerite koji su najčešći simptomi bolesti štitnjače!

Namirnice koje mogu blokirati rad štitnjače:

prekomjerna konzumacija polinezasićenih ulja
nezasićena ulja
fluor
teški metali.

Ova mala žlijezda može imati učinak na cijelo tijelo stoga ju je važno čuvati. Ali, ako se stalno osjećate umorno, ne možete se koncentrirati i dobivate na težini naizgled bez razloga, počnite se bolje brinuti za vašu štitnjaču. Možda ćete biti iznenađeni rezultatima.