loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, November 24, 2016

Nadina pobjednička torta od limete

torta od limete






Dragi naši alternativci, napokon vam donosimo odličan recept za tortu koja je osvojila žiri i natjecatelje prošlotjednog „Masterchefa“. Radi se o torti od limete koju je pripremila glumica Nada Rocco, naša alternativka i ostavila sve prisutne u popularnoj emisiji bez teksta :)

Da sirove preparacije, pogotovo kolači mogu biti bolji i ukusniji od klasičnih, pečenih, dokazala je naša Nada sa svojom originalnom tortom od zdravih i sirovih namirnica. Svi sastojci su pomno izabrani, visokovrijedni i hranjivi i kao takvi, ovoj torti daju nevjerojatan osjećaj svježine i bogatstva okusa.

Indijski orasi, bademi i avokado su bogati proteinima i naravno, jako su ukusna delicija. Svježa limeta i đumbir torti daju osebujan, osvježavajući okus, a agavin sirup je i više nego zdrava zamjena za šećer.

Nada reže tortu od limeteSve te namirnice koje su sadržane u torti se jasno, mogu jesti sirove. Svaka za sebe ima bogatu kalorijsku i nutritivnu vrijednost tako da je torta sama po sebi prava hranjiva „bomba“. S obzirom da nije podlegla termičkoj obradi, svi ti zdravi sastojci, poput vitamina i minerala, su ostali sačuvani.

Torta od limeteČovjek bi pomislio, postoji li bolja slastica? Ukusna je, zdrava (ne sadrži margarin, šećer, jaja i e-ove), lako se priprema i na kraju prekrasno izgleda! Možda je i prava inspiracija za promjenu ishrane uvođenjem sirovih namirnica u našu kuhinju!

Nada će još puno govoriti o svojim iskustvima sa tortom u svojoj stalnoj rubrici, a za sada vam donosimo njen recept tako da što prije možete do dućana i baciti se na posao! Dobar tek!


Torta od limete

Baza: 

* 2 šalice badema
* 3 žlice sirupa od agave
* 2 žlice kokosovog maslaca – otopljenog
* 1 žlica limunova soka
* 1 komuška vanilije, razrezana po dužinikojoj ste sastrugali sjemenke

Bademe usitnite u mlincu za kavu ili blenderu, stavite u posudu i dodajte sve ostale sastojke za bazu i dobro izmijesite. Potom dobro natiskajte u kalup za tortu koji ste pokrili papirom za pečenje. Stavite u duboko hlađenje dok spravljate kremu.


Krema

* 2 1/2 šalice indijskih oraščića
* Sok i naribana kora od 3 limete
* 2 zrela avokada
* 1/2 šalice sirupa od agave
* 5 cm korijena đumbira – sok
* 1/2 šalice kokosovog maslaca - otopljenog

Sve sastojke za kremu stavite u blender pa mixajte ubrzavajući uz pomoć štapa dok ne postane glatka. Nanesite je na koru i ukrasite  limetom i cvijećem.




http://alternativa.hr/

Jaje - hrana za tijelo i mozak

Slikovni rezultat za Jaje - hrana za tijelo i mozak




Jaje za doručak ili bilo koji drugi dnevni obrok popularno je već desetljećima zbog njihove visoke nutritivne i energetske vrijednosti. Pri tome konzumirati ga možemo kao kuhano jaje, „na oko“, „trajbano“ i tako dalje, sve su to naša omiljeno spravljena jaja na sve moguće načine i kao sastavni dio dnevnog obroka.

Zbog neosnovanog straha od štetnog kolesterola, krajem prošlog stoljeća popularnost jaja kao namirnice drastično je opala. Međutim, u današnje vrijeme, jaja se polako vraćaju na naše tanjure.


Sirova su najbolja!                      

sirova su najboljaFormula je jednostavna, kokošja jaja predstavljaju bogat, lako dostupan i jeftin izvor vitamina, minerala, proteina, esencijalnih omega 3 masnoća itd. Iako konzumiranje jaja u bilo kakvom obliku uvelike koristi našem organizmu, mnogi znanstvenici se slažu da je najbolje i najzdravije konzumirati sirova jaja, budući da se većina nutrijenata i enzima prilikom toplinske obrade uništava.

Popularna scena iz filma „Rocky“ u kojoj Sylvester Stallone izmiješa nekoliko sirovih jaja, te ih kao od šale popije, vjerojatno većini nas nije djelovalo ukusno J. No, upravo konzumiranje sirovih jaja moglo bi donijeti mnoge pozitivne promjene za vaše zdravlje.            

U knjizi ″Pet tibetanaca - Fontana mladosti″ Peter Kelder navodi kako mu je pukovnik Bradford spominjao da svećenici poznati kao lame sa kojima je živio, osim kuhanih, također konzumiraju i sirova jaja, s tim da bjelanjak odbace, jer smatraju da je potreban samo prilikom napornog fizičkog rada, kada se mišići naprežu.

Inače konzumiraju samo žumanjak jer sadrži sastojke prijeko potrebne mozgu, živcima i tjelesnim organima. Konzumiranje sirovih i kuhanih jaja nije strano ni sportašima koji ih koriste kao nadoknadu energije prilikom napornih treninga.

Što sve sadrže                                                                                          

sadržaj jajetaKoliko su lame iz ovog skrivenog samostana na Tibetu bile u pravu otkriva nam i suvremena znanost. Jaje se sastoji od ljuske, žumanjka i bjelanjka. Sastojci bjelanjka uglavnom su proteini i voda. Glavnina nutrijenata u  jajetu zapravo se nalazi u žumanjku.

Pored glavnih sastojaka, proteina i masnoća, u žumanjku pronalazimo sumpor, fosfor, mangan, cink, jod, bakar,željezo, kolin, vitamine  A, D i E, B12, B2, magnezij, kalij, riboflavin i niacin.

Izdvojit ćemo najbitnije i najzanimljivije činjenice vezane uz ove sastojke:

* Željezo u jajetu ima vrlo visoku bioraspoloživost, pa se smatra da se kao i meso može primijeniti kod skupina rizičnih na deficit željeza.    

* Itekako važan sastojak jajeta je kolin. Kako bi naše stanične membrane ostale fleksibilne i vitalne, potrebna im je adekvatna opskrba kolinom. Kolin je zapravo ključna komponenta staničnih membrana i neurotransmitera koji prenose živčane impulse od jedne živčane stanice do druge.  

* Biotin je vitamin koji sudjeluje u metabolizmu, te je zaslužan i za održavanje zdrave kose, kože i noktiju. Ovo je vjerojatno i jedan od razloga zašto se na kosu da bi bila bujnija, sjajnija i zdravija stavljaju različite maske koje sadrže i jaja.

* Aminokiseline kao što su tryptophan i tyrosine djeluju kao antioksidansi pa stoga čisteći organizam od slobodnih radikala imaju ulogu zaštite od srčanog udara i raka.  

* Karotenoidi kao što su lutein i zeaksantin mogu djelovati u službi zdravlja očiju. Djeluju preventivno na katarakte i makularne degeneracije koje djeluju kao posljedica starenja.  U jednom jajetu nalazimo oko 200 mikrograma luteina i 200 mikrograma zeaksantina.

* Žumanjak jajeta je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži vitamin D. Sirovi žumanjak, nutritivno je mnogo bogatiji i učinkovitiji od bilo kojeg modernog vitaminskog kompleksa.

* Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti, jaja spremljena u bilo kakvom obliku, poboljšavaju prehrambenu vrijednost, a i okus ostale hrane.        

Štetan kolesterol

kolesterol je štetan?Krajem prošloga stoljeća, strah od kolesterola toliko se bio uvukao pod kožu, da se apsolutno svaka namirnica našla pod povećalom, pa tako i jaje. Sve donedavno, među svjetskom populacijom vladalo je mišljenje da konzumiranje previše jaja uzrokuje visok kolesterol.

Međutim u posljednje vrijeme mnoge studije su pokazale da ovo nije istina. Štoviše, jaja zapravo sadrže lecitin, tvar koja pomaže da se bolje prerade masti i kolesterol.  

Hrana modernog čovjeka je nutritivno siromašna, ali bogata kalorijski. Prava istina je zapravo da svježa i zdrava jaja sadrže elemente potrebne našem zdravlju.


Salmonela

domaća jaja i salmonelaKao i kod kolesterola, priča o salmoneli je također podosta napuhana. Salmonela je mikroorganizam koji se razmnožava svugdje. Vjerojatnost dobivanja salmonele kod konzumiranja jaja je zapravo vrlo malena. Prema istraživanju američkog ministarstva poljoprivrede iz 2002. godine, pokazalo se da na svakih 30 000 jaja njih 0,003 % biva zaraženo.

Ako već namjeravate uvesti jaja u vlastitu prehranu, svakako bi bilo dobro pripaziti da jaja koja konzumiramo, budu što prirodnije uzgojena. Osim što je na taj način manja mogućnost zaraze, veće su šanse da će jaje biti bogatije namirnicama koje smo gore spomenuli. Kao i kod mesne industrije, idealno je da životinja koja nam daje proizvod jede što  prirodniju hranu, a što manje različite koncentrate.                                                                                              

Test koji možete napraviti da provjerite da li su jaja svježa ili ne: Jaja potopite u vodu. Svježa jaja će potonuti na dno, dok će se stara jaja okrenuti tupim dijelom prema gore. Ovo se događa zbog razloga što se zračna komorica unutar jajeta sa starenjem  povećava.

Ljuska

Ljuska je zdravaIako se ljuska od jajeta ne konzumira, njen sastav govori upravo suprotno. Osim velikog udjela kalcija (oko 90%), tu su nam još i mnogi važni elementi kao što su: mangan, cink, bakar, željezo, fosfor, fluor, krom i molibden. Ljusku jajeta tijelo zapravo vrlo lako apsorbira budući da je po kemijskom sastavu dosta slična ljudskim kostima i zubima.

Prema najnovijim studijama, otkriveno je da su proteini i glikozaminoglikani koji se nalaze u samoj membrani ljuske zapravo bioaktivni sastojci bitni za održavanje zdrave hrskavice u zglobovima. Pokazalo se da kod oboljelih od artritisa, primjena oko 500 mg ljuske, znatno ublažava simptome bolova i ukočenosti.

Po receptu ljusku jajeta najprije zdrobimo, popržimo na suhoj tavi, te zatim sameljemo u prah. Odraslima se preporučuje dnevno konzumiranje ½ do jedne čajne žlice, a djeci samo prstohvat. Idealna tekućina sa kojom bi se ovaj prah pomiješao je limunov sok, budući da jako dobro utječe na apsorpciju kalcija. Ali u ovu svrhu dobro će poslužiti i čaj ili obična voda.

Borovnica za bolji vid

Slikovni rezultat za Borovnica za bolji vid






Sitni plodovi pomažu protiv stomačnih problema, ali i pucanja kapilara, jer jačaju krvne sudove.


U zvaničnoj i tradicionalnoj medicini koristi se plod i list borovnice.

"Plod borovnice se koristi u medicinske svrhe već više od 1.000 godina, najčešće u lečenju 'krtosti kapilara' i sklonosti ka kapilarnim krvavljenjima, nedovoljnog protoka krvi kroz krvne sudove, proliva i drugih stomačnih tegoba, poremećaja vida, hemoroida, kao i nekih oboljenja kože", kaže profesor dr Zoran Maksimović, sa katedre za farmakognoziju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

"Kliničku primenu plod borovnice ima i u otklanjanju simptoma bolnih menstruacija i predmenstrualnog sindroma".

Trenutno najznačajnije polje primene gotovih farmaceutskih proizvoda od ploda borovnice, koji sadrže 25 do 36 odsto ukupnih antocijanina, jeste prevencija i lečenje poremećaja vida izazvanih različitim urocima: premorom očiju (đaci, studenti, programeri i oni koji provode mnogo vremena za računarima, kratkovidi), narušenom perifernom cirkulacijom (kod pacijenata sa dijabetičnom retinopatijom), poremećajima u regeneraciji vidnog purpura (rodopsina).

ZAUSTAVLJA DIJAREJU 
Pomeša se po 25 g sušenog lista i suvog ploda borovnice, dunjinog semena i nane. Tri supene kašike ove smese popare se sa pola litre ključale vode, poklopi se, ostavi da odstoji dva sata i pije umesto vode.

Naš sagovornik napominje da je ipak najznačajnije polje primene ploda borovnice ishrana ovim voćem od koga mogu da se prave džemovi, kompoti, slatko, vina sa niskim procentom alkohola, osvežavajući sokovi.

Plod borovnice je složenog hemijskog sastava. Osim voćnih kiselina - limunske i jabučne, sadrži i fenolkarboksilne kiseline i tanine. Ipak, njene najznačajnije komponente su biološki aktivne supstance - flavonoidi i antocijanini.


Od flavonoida najznačajniji su kvercitrin, izokvercitrin, hiperozid i astragalin. Od antocijanina to su - arabinozidi, glukozidi i galaktozidi cijanidina, delfinidina, malvidina, peonidina i petunidina.

Osim ovih specifičnih materija, plod borovnice bogat je izvor šećera, vitamina C, masnog ulja, proteina i mineralnih materija (kalijum, natrijum, mangan, hrom, gvožđe, bakar).

List borovnice ima manji značaj kao lekovito sredstvo od ploda. U tradicionalnoj medicini, koristi se za regulisanje nivoa šećera u krvi, kao i za lečenje urinarnih infekcija.

Samonikla ili divlja borovnica je, aktuelnom zakonskom regulativom, u Srbiji svrstana među zaštićene biljne vrste, tj. vrste čije se sakupljanje, korišćenje i promet redovno i vanredno inspekcijski kontrolišu.

Zaštitite svoju bebu zimi

Slikovni rezultat za Zaštitite svoju bebu zimi





ŠTO JE PREHLADA?

Prehlada je zarazna virusna infekcija koja pogađa dišne putove. U većini slučajeva infekcija se spontano povlači nakon nekoliko dana (4 do 10).
Dojenčad može imati do 8 prehlada u jednoj godini jer su njihovi mehanizmi obrane još nerazvijeni. Ali svaki put kad se beba prehladi, njezin imunitet jača i on se sve bolje bori s mnogim virusima koji ga okružuju.

 Simptomi prehlade sljedeći:

* Začepljen nos ili nos iz kojeg curi
* Kihanje
* Kašalj
* Dijete je loše volje, manje jede i loše spava
* Vrućica u nekim slučajevima
* Povraćanje u nekim slučajevima

Ako vaša beba ima ove simptome, pitajte liječnika za savjet.

SPRIJEČITE ZARAZU

U razdobljima zaraze, posebno prehlada i rinitisa, slijedite određena pravila higijene koja će vam pomoći da smanjite opasnost od zaraze za vašu bebu:

* Perite ruke vodom i sapunom prije i nakon što se bavite bebom.
* Izbjegavajte razmjenjivati igračke, dude i bočice s drugima.
* Pazite da beba ne bude u kontaktu s prehlađenim osobama. Ako ste vi prehlađeni, ne ljubite je po licu.
* Ne pušite u prostorijama u kojima boravi.
* Prozračujte njezinu sobu i pazite da temperatura ne pređe 19°C.

Osim toga, imajte na umu da dojenje štiti bebu od virusa prenoseći joj majčina antitijela.


OLAKŠAJTE BEBI AKO JE PREHLAĐENA

Vaša je beba prehlađena ? Evo nekoliko jednostavnih postupaka koji joj mogu olakšati dok ne ozdravi:

-Ispirite joj nos fiziološkom otopinom 2 do 3 puta dnevno, po mogućnosti prije obroka, dnevnih odmora i noćnog spavanja. Postupite kako slijedi:
* Polegnite bebu na leđa, glavom na stranu.
* U nosnicu ukapajte otopinu.
* Otopina izlazi kroz dugu nosnicu. Obrišite joj nos i ponovite radnju s drugom nosnicom.
* Ako vam se čini potrebnim, dovršite usisavanjem sluzi aspiratorom.

* Redovito joj dajte da pije, posebno ako ima vrućicu : bitno je da ne dehidrira. Ako dojite, često joj nudite dojku.
* Da biste joj pomogli da lakše diše, podignite joj malo glavu s madraca, na način da ispod gornjeg dijela madraca stavite maleni jastuk.
* Ne oklijevajte je staviti na spavanje čim pokaže prve znakove umora.

Sve je ovo potrebno, ali i ne baš ugodno vašoj bebi. Da biste je opustili i utješili, možete joj lagano u prsa umasirati hidratantni i pročišćavajući balzam, osmišljen da oslobodi dišne putove. Pazite da odaberet balzam prikladan za vašu bebu, bez terpena (kamfor, mentol ili eukaliptol) koji mogu biti otrovni i zabranjeni su u kozmetičkim proizvodima namijenjenima djeci mlađoj od 36 mjeseci (preporuke Francuske agencije za zdravstvenu sigurnost proizvoda za zdravlje*).

UMIRITE SUHU KOŽU

Zimi hladnoća i suh zrak lako mogu poremetiti krhku ravnotežu kože vaše bebe: vrlo često, ona pokazuje znakove pojačane suhoće, postaje hrapava. Da biste smanjili opasnost od isušivanja i pomogli da beba ponovno ima nježnu i meku kožu, usvojite dobre navike:
 
* Radije perite bebu rukom nego rukavicom i ne trljajte previše kožu.

* Koristite gel za pranje bez sapuna, posebno napravljen za zaštitu suhe kože od isušujućeg utjecaja  vode koja sadrži vapnenac.

* Ne ostavljajte vodu da prirodno ispari s bebine kože: nakon svakog kupanja, osušite je bez trljanja  sa 100% pamučnim ručnikom.

* Nakon higijene, navlažite joj lice i tijelo vrlo hranjivom kremom.

* Radije odaberite pamučno donje rublje nego vuneno ili od sintetičkih tkanina koje nadražuju kožu i  ne stavljajte previše praška za pranje u perilice rublja.