loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, August 29, 2016

Studija objasnila zašto novopečene mame non-stop objavljuju fotke beba na Facebooku


Slikovni rezultat za mom and baby

Prije nekoliko godina Sarah Schoppe-Sullivan primijetila je nešto zanimljivo na početnoj stranici Facebook profila - mnoge njene prijateljice su fotografiju svoje bebe postavile su kao profilnu.
Studija objasnila zašto novopečene mame non-stop objavljuju fotke beba na Facebooku


Rezultati studije objavljeni prošle sedmice, pokazali su zašto "nove mame" koriste Facebook za objavljivanje fotografija svojih beba. Schoppe-Sullivan i njeni saradnici su analizirali podatke 127 učesnika i otkrili da se majke na ovakav korak odlučuju kada osjete društveni pritisak da trebaju biti savršene majke. Većina majki u studiji su koristile sliku svoje bebe kao fotografiju profila u nekom trenutku.

"U jednom trenutku sam pomislila 'Zašto ne stavite svoju fotografiju kao profilnu, zašto fotka vašeg djeteta?“, rekla je Schoppe-Sullivan za Mashable.

Naravno, mnogo "novih" mama vidi Facebook kao jednostavan način razmjene radosnih trenutaka bebe i njenog odrastanja u krugu porodice i prijatelja. Schoppe-Sullivan, međutim, misli kako se možda dešava nešto komplikovanije.

Majke koje teže za savršenstvom kao roditelji i traže vanjsku validaciju za majčinsku ulogu, također imaju jače izražene emocionalne reakcije (i pozitivne i negativne) na komentare i likeove na Facebooku.

"Mnogo mama može osjećati pritisak da prikaže pozitivnu sliku majčinstva“, dodala je Schoppe-Sullivan.

Ona je anketirala obrazovane i zaposlene žene koje su uglavnom znale kakvi će rezultati biti.