loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Wednesday, March 29, 2017

Seks je dobar za zdravlje i ljepotu


Slikovni rezultat za Seks je dobar za zdravlje i ljepotu





Već je dugo općepoznato da smo ljepše ako nam u seksualnom životu sve štima, ali ono što danas još dodatno znamo jest da nas redoviti seks efikasno štiti i od raznih bolesti


Prije svega, ukoliko imamo intenzivan seksualni život, osjećamo se voljene, lijepe i privlačne, što nužno dobro djeluje na naše raspoloženje. Osim toga, već je odavno poznato koliko je seks koristan za srčanu funkciju i za preveniranje kardio-vaskularnih bolesti: osobe koje često vode ljubav imaju manji rizik oboljeti od hipertenzije.

S druge strane, već početkom 80-ih godina, studije koje su se radile na starijim muškarcima (u dobi iznad 70 godina), pokazale su da redovito vođenje ljubavi također ima utjecaja na dug život. A za žene, jedna druga studija je pokazala da se rizik razvijanja raka dojke ili uterusa također prepolovio, vjerojatno zahvaljujući djelovanju hormona oksitocina.


Kakav utjecaj ima seks na naše tijelo?

Seks utječe na razne organe i mišiće, ali također i na kožu. Više vrsta hormona se izlučuje u raznim trenucima vođenja ljubavi:

- u seksualnom zanosu (estrogen i oksitocin)

- u fazi uzbuđenja (estrogen, oksitocin, dopamin i adrenalin)

- u trenutku orgazma (estrogen, endorfin, oksitocin, DHEA i testosteron)



Koja je uloga hormona?

- estrogen pospješuje sintezu kolagena, posebno važnog za održavanje mladolikosti kože

- oksitocin posebno dobro djeluje na imunološki sustav i štiti od stresa, a njegovi korisni učinci očituju se na koži, noktima i kosi

- dopamin djeluje kao antidepresiv i štiti od stresa, te se bori protiv slobodnih radikala i njihovog štetnog utjecaja na organizam

- endorfin smiruje i smanjuje tjeskobu

- testosterona i DHEA smatraju se pravim „antidepresivima" koji djeluju na vitalnost, ali i na tonus kože, jer povećavaju proizvodnju sebuma


Da li korisni učinci seksa ovise o dobi?

Ni u kojem slučaju. Korisni učinci vidljivi su u svim periodima životna. Dakle, s aktivnim seksualnim životom nemojte se zaustaviti kad uđete u malo stariju dob. Treba izbaciti izreku: «To nije više za moju dob»!


Postoji li „pravilan ritam" koji trebamo pratiti?

Nipošto! Jedini ritam koji treba pratiti je ritam želje: ne sustezati se, ne biti pod pritiskom, i jasno, ne voditi ljubav automatizirano kao neku gimnastiku, tek radi očuvanja kondicije. Jer, najbolja prijateljica naše kondicije i naše ljepote je naša radost - radost koju postižemo kada se malo opustimo i kada smo zaljubljene.

Pecan Spice Cake with Maple Frosting (RECIPE)


Pecan Spice Cake with Maple Frosting Recipes



The aroma alone of this cake is enough to put you in the holiday spirit. Cinnamon, ginger, cloves, nutmeg, and maple waft through the air as this cake bakes, and it makes a house smell like home during the holidays. What could be more comforting?

I had the pleasure of trying a variety of Sahale Snacks recently, and I am completely hooked on the Maple Pecans. Apples, cherries, walnuts, and pecans are glazed in a maple coating, and they are extremely difficult to resist. They also have Balsamic Almonds (my hubby loved these), and Pomegranate Pistaccios (also super tasty), and several other varieties.

I love finding snacks like this because not only are they delicious, but they are non GMO, gluten free, and contain no artificial flavors, colors, or preservatives. You can feel good about eating these and feeding them to your kids!


Ingredients


CAKE:

Cooking spray
2 teaspoons all-purpose flour
9 ounces all-purpose flour (about 2 cups)
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/4 teaspoon ground nutmeg
Dash of ground cloves
1 cup packed brown sugar
1/2 cup butter, softened
3 large eggs
1 teaspoon vanilla extract
1 cup buttermilk
1/3 cup chopped pecans, toasted

FROSTING:

1/2 cup packed brown sugar
1/4 cup heavy whipping cream
1/4 cup maple syrup
1 tablespoon butter
Dash of salt
2 cups powdered sugar
1/2 teaspoon vanilla extract
2 tablespoons chopped pecans, toasted


Preparation

1. Preheat oven to 350°.

2. To prepare cake, coat 2 (8-inch) round metal cake pans with cooking spray. Line bottoms of pans with wax paper; coat with cooking spray. Dust each pan with 1 teaspoon flour. Weigh or lightly spoon 9 ounces flour (about 2 cups) into dry measuring cups; level with a knife. Combine 9 ounces flour, baking soda, and next 4 ingredients (through cloves), stirring well with a whisk.

3. Place 1 cup brown sugar and 1/2 cup butter in a large mixing bowl; beat with a mixer at medium-high speed until light and fluffy (about 3 minutes). Add eggs, 1 at a time, beating well after each addition. Beat in 1 teaspoon vanilla. Add flour mixture and buttermilk alternately to butter mixture, beginning and ending with flour mixture and beating just until combined. Fold in 1/3 cup pecans. Divide batter evenly between prepared pans.

4. Bake at 350° for 24 minutes or until a wooden pick inserted in center comes out clean. Cool in pans 5 minutes on wire racks. Invert cake layers onto racks; cool completely. Discard wax paper.

5. To prepare frosting, place 1/2 cup brown sugar, heavy whipping cream, maple syrup, 1 tablespoon butter, and dash of salt in a heavy saucepan over medium-high heat; bring to a boil, stirring just until sugar dissolves. Cook 3 minutes, without stirring.
Scrape brown sugar mixture into a bowl. Add powdered sugar; beat with a mixer at high speed 2 minutes or until slightly cooled and thick. Beat in 1/2 teaspoon vanilla. Place 1 cake layer on a plate. Spread about 3/4 cup frosting evenly over 1 layer; top with second layer.
Spread remaining frosting over sides and top of cake; sprinkle with 2 tablespoons pecans. Let the cake stand until frosting sets.

Ugljikohidrati - šta jesti a da se ne udebljamo?


Slikovni rezultat za ugljikohidrati







Koliko ste puta čuli ovo rečenicu, a možda je i sami izgovorili? Mnogi koji se pokušavaju riješiti viška tjelesne težine odlučit će se za ovaj korak vjerujući kako će im upravo apstinencija od ugljikohidrata pomoći u postizanju cilja. Pritom nisu u krivu. Podsjetimo, probavljeni ugljikohidrati dovode do jačeg lučenja inzulina koje onda dovodi do taloženja masnoća koje se, pak, nakupljaju u našim stanicama, što dovodi do debljine.


Odreći se ugljikohidrata u prehrani kako bi smršavili zvuči jednostavno, no ipak nije. Osim što su često vrlo ukusni, njihov nedostatak u našim dnevnim obrocima čini nas umornima i bezvoljnima. Naime, čak 50% energije potrebne našem organizmu za svakodnevno funkcioniranje potječe iz ugljikohidrata – po još 25% dolazi iz proteina i masti. Energija nam je potrebna ne samo za fizičke aktivnosti poput hodanja, trčanja ili izvođenja vježbi na treningu već i za održavanje vitalnih tjelesnih funkcija kao što su rad srca i mozga, disanje i razni kemijski procesi u našim stanicama. Upravo zbog toga vrlo je važno u našoj prehrani ipak zadržati određenu razinu ugljikohidrata. Ali što točno jesti i u kojim količinama kako bi bili zadovoljni onim što vidimo u ogledalu i istovremeno se osjećali dobro?


Da bi na to pitanje mogli odgovoriti potrebno je bolje razumjeti što su to zapravo ugljikohidrati. Iz samog njihovog naziva jednostavno se da iščitati kako se radi o spojevima ugljika s vodom, odnosno s vodikom i s kisikom. Radi se o organskim spojevima koji se međusobno razlikuju po razini složenosti pa ih tako dijelimo na jednostavne i složene ugljikohidrate.


Jednostavne ugljikohidrate još nazivamo monosaharidima ili šećerima, a specifični su po tome što se sastoje od jedne molekule. Dijelimo ih na glukozu i fruktozu. Upravo glukoza je najzastupljeniji ugljikohidrat u našem tijelu jer se čak i složeni ugljikohidrati razgrađuju na nju prije no što uđu u naš krvotok. Zdravu glukozu nalazimo u svježem voću i povrću no jednako tako nalazi se i u onom konzerviranom, kao i, na primjer, u kečapu, raznim vrstama dresinga za salatu, voćnim sokovima, kruhu, riži, tjestenini, medu i slatkišima. Fruktoza se najčešće nalazi u voću i medu, a ponekad i u povrću. Prepoznat ćemo je po tome što ima najslađi okus od svih vrsta šećera pa se upravo zbog toga često koristi kao zaslađivač u industrijskoj preradi hrane.


Među složenim ugljikohidratima razlikujemo oligosaharide, koji se sastoje od dvije do deset molekula monosaharida, te polisaharide koji se sastoje od više od deset. Ugljikohidrate koji se sastoje od točno dva monosaharida još nazivamo i disaharidima, a u kolokvijalnim govoru i njih poznajemo kao šećere. Među njima najzastupljeniji u našoj prehrani su saharoza i laktoza. Saharozu, koja se inače dobiva iz šećerne trske, vrlo lako ćemo pronaći na policama svih trgovina prehrambenih proizvoda – prodaje se, naime, kao kuhinjski šećer. Također se nalazi u medu, javorovom sirupu, mrkvi, cikli, grašku i luku, kao i u brojnim vrstama voća, posebno u nektarinama, breskvama, marelicama, mangu i bananama. Za razliku od njih, avokado, limun i rajčice sadrže vrlo nizak udio saharoze. Posebno su zanimljive trešnje koje imaju inače visok udio šećera, ali jako malo saharoze.


Laktozu još poznajemo i kao mliječni šećer, a stvara se u mliječnoj žlijezdi kod sisavaca. Da bi se mogla razgraditi u našem tijelu potreban je enzim laktaza čija proizvodnja se tijekom života smanjuje. Neki ljudi nisu u mogućnosti razgraditi laktozu jer ne posjeduju gore spomenut enzim pa zbog toga pate od želučanih smetnji kada piju mlijeko. Iz istog razloga mlijeko ne smiju piti ni mačke, unatoč popularnom imidžu dlakavih mjaukalica koje ga ispijaju iz svojih zdjelica.


Najzastupljeniji polisaharid u našoj prehrani je škrob, a najviše ga nalazimo u riži, pšenici, krumpiru, mahunarkama i leći. Također ga ima u nezrelim bananama i jabukama. Celuloza je polisaharid koji se nalazi u staničnim stjenkama, a njene najveće količine unosimo u tijelo konzumirajući prokulice, kupus i kelj, a također je ima u krumpirima, mrkvi i tikvicama. Ovdje je zanimljivo spomenuti da naše tijelo nije u stanju probaviti celulozu, međutim namirnice u kojima se ona nalazi također sadrže vlakna koja pomažu radu našeg probavnog trakta. Među polisaharidima kojima se hranimo treba još spomenuti pektin, kojeg nalazimo u svim vrstama voća i povrća, a najviše ga ima u mrkvi, krastavcima, celeru, rajčicama, narančama, grejpfrutu, limunima i marelicama. Važni su za reguliranje potrebne razine vode u našim stanicama. Tu je i glikogen, jedini polisaharid životinjskog podrijetla kojeg nalazimo u jetri i mišićima životinja.


Što od svega toga treba jesti, a što izbjegavati? Da bi znali koji su ugljikohidrati za nas dobri, a koji loši, za početak moramo provjeriti koliki je njihov glikemični indeks – što je veći, to su ti ugljikohidrati za nas štetniji. Glikemični indeks je podatak koji nam govori koliko inzulina luči određena vrsta namirnice. Što je ta količina veća, to će se više masnoće taložiti u našim stanicama. Među namirnicama koje imaju vrlo visok glikemični indeks, od čak preko 50, nalaze se kruh, krumpir, pahuljice, riža i energetski napici. Umjeren glikemični indeks nalazimo u Coca Coli, Pepsiju i svim cola napicima, voćnim sokovima i u tropskom voću, a najniži je u grahoricama, leći, zobi i jabukama.


Ipak, valja reći da sam odgovor na pitanje koliki je glikemični indeks neke namirnice nije dovoljan kako bi znali koje ugljikohidrate trebamo jesti, a koje trebamo izbjegavati. Naime, komponenta koju svakako trebao uzeti u obzir su vlakna – što neka namirnica, inače bogata ugljikohidratima, sadrži više vlakana, to je za nas zdravija. U hranu bogatu vlaknima spadaju, na primjer, zobene mekinje, karfiol, brokula, kupus, bobičasto voće, zelena salata, celer, grah, šampinjoni i naranče pa slobodno navalite.


Kada birate što će se naći na vašem stolu imajte na umu i to da nam složeni ugljikohidrati daju veću količinu energije na dulje razdoblje, a među njima su posebno dobri oni neobrađeni. Općenito pravilo kojeg je uvijek dobro se držati kaže da što je neka namirnica više prerađena, to je za nas štetnija. Naime, prerađivanje namirnica može povisiti njihov glikemični indeks, a ujedno im se oduzimaju i hranjive tvari. Tako je, na primjer, glikemični indeks smeđe riže 50, što nije idealno, ali nije ni tako strašno, ali njegovom preradom u bijelu rižu taj glikemični indeks raste na opasnih 70, a njome se također uklanjaju vlakna i nastaje škrob.


Na razinu glikemičnog indeksa neke namirnice možete utjecati i njenim kuhanjem, a to posebno vrijedi za hranu bogatu škrobom. Tako, na primjer, sirov krumpir ima zapravo nizak glikemični indeks. Kako ga na žalost ne možemo jesti sirovog, moramo ga skuhati no tada njegov glikemični indeks raste na 65. Ako napravimo pire, penje se na 80, a njegovim prženjem dolazi do zastrašujuće razine od 95. Prema tome, ako se želite riješiti viška tjelesne težine, izbjegavajte krumpir, a ako ga baš morate koji put pojesti, skuhajte ga u kori. Namirnica koju ovdje treba spomenuti kao posebno zanimljivu je mrkva. Naime, sirova ima glikemični indeks od svega 30, što je čini vrlo poželjnom u prehrani. Međutim, kada se skuha njen glikemični indeks raste na čak 80, što nije dobro za naš izgled i naše zdravlje. Sve u svemu, pazite da nikada ne prekuhate namirnice jer na taj način povećavate razinu njihovog glikemičnog indeksa. Ako neku od njih ipak prekuhate, pustite da se ohladi. Naime, upravo hlađenjem razina glikemičnog indeksa ipak će donekle pasti.


Najbolje vrijeme za konzumaciju ugljikohidrata je ono neposredno prije i neposredno nakon treninga. Ugljikohidrati prije treninga potrebni su vam kako bi vam dali potrebnu razinu energije za vježbanje, a nakon treninga treba ih jesti – u umjerenim količinama, i to najkasnije 45 minuta nakon vježbanja – kako bi se pomoću njih oporavio vaš mišićni glikoken, što će vašim mišićima dati lijep, definiran izgled. Ako želite zadržati postojeću težinu uzimajte oko 0,5 grama ugljikohidrata za svaki kilogram vaše težine. Na primjer, ako težite 60 kilograma, trebate pojesti oko 30 grama ugljikohidrata nakon treninga. U slučaju da želite smršaviti na 56 kilograma, nakon vježbanja pojest ćete 28 grama ugljikohidrata. Jedan gram ugljikohidrata sadrži otprilike 4 kalorije, kao i gram proteina, a postotni udio ugljikohidrata u nekoj namirnici lako ćete pronaći u brojnim tablicama na internetu.


Mama, boli me trbuh!


Slikovni rezultat za stomach hurts kids






Povremeni su bolovi kod djece česti, a trbuščić je uobičajeno mjesto u kojem se bol javlja


Iako su još mali, vaši se junaci suočavaju s velikim problemima. Povremeni bolovi kod djece vrlo su česti, a trbuščići uobičajena područja u kojima se bol javlja. Bolovi se često pojave i nestanu bez potrebe za liječničkom intervencijom, a potraga za uzrocima nerijetko je bezuspješna. Jednako tako, često je nemoguće utvrditi organski uzrok bolova, stoga treba uzeti u obzir psihičke čimbenike, kao i probleme iz okoline.


Uzroci bolova u trbuhu

Bolovi u trbuhu mogu biti izazvani tjelesnim poremećajima, ali i psihičkim stanjima. Međutim, ponekad bolni trbuh najavljuje nepravilnosti u drugim dijelovima tijela – i angina ili banalna migrena mogu uznemiriti trbuščiće.

Baš kao i kod glavobolja, upala je čest uzročnik bolova u trbuhu kod djece. Najraširenije su infekcije gornjega respiratornog sustava: obična prehlada, upala grla, krajnika, sinusa i glasnica.

Bol u trbuhu može nastati zbog pojačane proizvodnje sluzi koja se cijedi niz grlo, dospijeva u želudac te ga nadražuje. Većina infekcija prolazi bez potrebe za liječenjem. Međutim, ako se pojave povišena temperatura i glavobolja, potrebno je posjetiti liječnika.

Virusi

Želučana ili crijevna viroza (gastroenteritis) također je raširena pojava. Tu su najveći krivci virusi, posebno rotavirus, adenovirus, kalicivirus i astrovirus, iako uzročnici mogu biti i različite vrste bakterija ili u nekim slučajevima paraziti. Bolest izaziva grčeve u trbuhu, mučninu, povraćanje, vodenast proljev, bolove u raznim dijelovima tijela i povišenu temperaturu.

Antibiotici u ovom slučaju nisu učinkoviti, no roditelji moraju pripaziti na znakove dehidracije te nadomještati tekućinu, soli i minerale koji se gube proljevom i povraćanjem. Pravilno održavanje higijene dječjih rukica i kuhinjskih površina pomoći će u sprečavanju ove bolesti

Tjeskoba i stres

Zatvor je najčešći problem kod male djece, kojoj neprestano uvodimo nove namirnice u prehranu. Definira se kao izostanak stolice tijekom dva ili tri dana nakon čega se izbacuje sitna tvrda stolica. Potrebno je nekoliko tjedana da se probavni sustav navikne na promjene u prehrani i ponovno uspostavi redovita stolica.
Tijekom zatvora važno je djetetu davati dovoljno tekućine i ponekad ga hraniti namirnicama koje omekšavaju stolicu (marelicama, kruškama, suhim šljivama i graškom).

Promjene u prehrani

Promjene u probavi ili prehrani također često uzrokuju bolove u trbuhu. Prejedanje, masna i začinjena hrana, previše nezdrave hrane, netolerancija ili alergija na određenu vrstu hrane i hrana kojoj je istekao rok trajanja potencijalni su uzročnici trbobolje.

Psihički uzroci

Ako ne postoji organski uzrok bolova u trbuhu, valja posumnjati na psihičko stanje djeteta. Situacije poput odvajanja od roditelja, svađe s prijateljima ili pak zabrinutosti zbog ispita u školi nedaće su koje se manifestiraju tjelesnim nepravilnostima. Pretjerana osjetljivost na stres može dovesti do stalnog stanja zabrinutosti ili pojave sindroma iritabilnog crijeva, odnosno nervoze u želucu. Prate je simptomi kao što su nemiran san, glavobolja, grčevi u trbuhu, povraćanje, zatvor, sluz u stolici i bolovi u grudnom košu. Roditelji mogu pomoći otvorenom komunikacijom odnosno razgovorom o stvarima koje bi djecu mogle tištiti.

Dječje boljke ne smiju se zanemariti, nego im treba nastojati pronaći uzrok. Većina abdominalnih bolova nisu razlog za zabrinutost i prolaze bez liječničke pomoći, ali ako imate sumnju porazgovarajte s liječnikom.

Oprez je potreban

Pojačan je oprez potreban kod pojave ponavljajućih bolova (tri ili više epizoda tijekom 90 dana) i popratnih simptoma. Gubitak kilograma, usporen rast, učestalo povraćanje i kronični proljev simptomi su koje treba provjeriti, osobito ako se iza trbobolje krije obiteljska povijest upalnih bolesti probavnog sustava. Liječnička intervencija potrebna je i kod pojave krvave stolice ili sline, ustrajnih bolova na desnoj strani trbuha i neobjašnjive temperature zbog mogućih problema sa slijepim crijevom, trovanja olovom, crijevne blokade ili jake upale.




http://www.roditelji.hr

Bukovače za snažniji imunitet (recepti)


Povezana slika






Imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje

Bukovače su prava riznica vitamina, sadržavaju vitamine B, C, D i K, što je manje poznata činjenica čak i mnogim ljubiteljima te ukusne, mesnate gljive, ujedno s vrlo  malo kalorija. Bukovače inače kao i ostale gljive spadaju među namirnice s najmanje kalorija, sadržavaju tek 15 kalorija po šalici. Sadržavaju i neznatne količine masti, što ih također čini idealnom dijetalnom namirnicom. Sve gljive sadržavaju i neki oblik imunostimulativnih antioksidanata.

Ljekovita svojstva

Bukovače imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Stručnjaci ističu njihov blagotvorni utjecaj na razinu lipida u krvi zbog visokog udjela vlakana i prirodnih tvari koje suzbijaju proizvodnju kolesterola. U zadnje vrijeme te su gljive izuzetno zanimljive kao izvor beta-(1,3/1,6)-D-glukana ili imunoglukana. Imunoglukan ima sposobnost ojačati oslabljeni imunološki sustav. Slabost imunološkog sustava može se očitovati kroz iscrpljenost, bolove u zglobovima, upale, prehlade, gripu i sporo zacjeljivanje rana. Broj bijelih krvnih zrnaca je smanjen, a osjetljivost na rak povećana. Dokazano je da pojedine vrste gljiva, kao što su vrganji, šampinjoni, tartufi i shiitake, izlučuju sastojke s antikarcinogenim djelovanjem i tvari koje djeluju antibiotički i imunostimulativno.
    
Bukovače i beta-glukan

Molekule beta-glukana koje se nalaze u stijenkama bukovača nisu pročišćene, već su pomiješane s brojnim drugim spojevima, što im otežava kontakt s imunološkim stanicama. Liječnici preporučuju konzumaciju bukovača kod loše probave, problema sa stolicom i visokom razinom kolesterola. U prosjeku sadržavaju više bjelančevina od povrća i u pravilu su niskokalorične. S obzirom na to da u gljivama nema saharoze ni škroba, prikladne su i za oboljele od šećerne bolesti. Gljive su i dobar izvor prehrambenih vlakana, osobito hitina, za koji se vjeruje da ometa apsorpciju masti i pomaže pri procesu mršavljenja.


Pirjane bukovače s tjesteninom

Sastojci:
500 g bukovača
340 g tjestenine po želji
4 režnja češnjaka
1 crveni luk
maslinovo ulje
peršin
sol
svježe mljeveni crni papar
parmezan

Priprema:
Odstraniti tvrde dijelove korijena na bukovačama. Očistiti gljive od nečistoća s pomoću četkice ili ih oprati pod vodom, ali ih zatim dobro osušiti kuhinjskim papirom.
Stabljiku narezati na ploškice, a klobuke na duge trakice. Na sitno nasjeckati crveni luk i pirjati ga dok se gotovo ne istopi na laganoj vatri. Dodati mu nasjeckani češnjak i zatim nakon toga i bukovače. Svako malo promiješati. Malo posoliti. Za desetak minuta gljive će biti pirjane. U međuvremenu skuhati tjesteninu. Kuhanu tjesteninu pomiješati s umakom i servirati na tanjure. Na svaki tanjur na vrh raspodijeliti nekoliko listića parmezana, te dodati malo svježeg peršina.

Povrtna salata s bukovačama

Sastojci:
200 g bukovače
l mala cvjetača
2 mrkve
200 g graška
200 g mahuna
l glavica crvenog luka
l svežanj rotkvica
2 tvrdo kuhana jaja
sol
papar
zeleni peršin
4 žlice ulja
4 žlice vinskog octa

Priprema:
Očišćenu cvjetaču, mrkvu, grašak, mahune i bukovače kuhati u slanoj vodi svako posebno i ocijediti. Izrezati na ploške. Očišćenu rotkvicu također izrezati na ploške. Pripremljeno povrće i izrezana kuhana jaja složiti na tanjur i preliti mješavinom octa, ulja, soli, papra, nasjeckanoga zelenog peršina i luka.


Gljive u umaku od senfa

Sastojci :
300 g crvenog luka
200 g svježih šampinjona
200 g lisičarki
100 g sušenih vrganja ili 200 g svježih vrganja
2 žlice blagog senfa
1,5 žlica vegete
½ žličice svježe mljevenog papra
1 žlica začina iz Provanse

1 dl bijelog vina
1 dl vrhnja

Priprema:
Na što manje ulja popržite luk, dodajte senf i kratko promiješajte, tek da senf zamiriše. Podlijte vinom i lagano prokuhajte da ishlapi tekućina. Dodajte na kolutiće narezane lisičarke i šampinjona i namočene vrganje. Vodu od vrganja ne bacajte.
Promiješajte i podlijte vodom od vrganja i dodajte papar, vegetu, začin iz provanse. Kratko prodinstajte. Po želji možete na kraju kuhanja umiješati vrhnje. Nakon 15 minuta dinstanja gljive su gotove i spremne za serviranje.

Muči vas proljetni umor? Evo kako ga smanjiti


Slikovni rezultat za umor






Vježbama možemo potaknuti prirodne procese i postići hormonalnu ravnotežu, nakon čega će nam sve ostale aktivnosti biti lakše

Proljeće je po mnogo čemu najljepše godišnje doba, jer ga povezujemo s buđenjem prirode, toplijim vremenom i aktivnijim životom nakon hladne zime. Ipak, u proljeće nerijetko osjećamo i pojačani umor, najviše u ožujku i travnju, posebno u poznijoj dobi. Djeca i adolescenti manje su zahvaćeni proljetnim umorom, zato što su aktivniji, a proces rasta i razvoja toliko je dominantan da ga uglavnom ne mogu ni osvijestiti, pa se i manje žale.

Kada govore o proljetnom umoru ljudi kao simptome najčešće navode umor, iscrpljenost, neispavanost, nezainteresiranost, različite tegobe poput glavobolje, vrtoglavice, bolova u zglobovima, čak i po cijelom tijelu. Svakodnevne aktivnosti fizički i psihički su zahtjevnije, pa se postavlja pitanje zašto je to tako.

Čovjek je, naravno, dio prirode, pa se u proljeće budi i naše tijelo. Nakon zimskog razdoblja koje provodimo više u zatvorenim prostorima, manje izloženi svjetlosnoj energiji i u većoj mjeri statični, naše tijelo se navikne na stanje mirovanja. Organizam i dalje funkcionira, ali razina hormona drugačija je u odnosu na vrijeme kad nas potakne sunčeva energija, kad su temperature više, a dani duži. U proljeće, osobito u ožujku, na nas iznimno jako utječe i vjetar koji čisti i potiče razmjenu energije u okolini. Istovremeno i mi stvaramo vjetar svojim disanjem, čime pridonosimo ukupnom disanju okoline u koju smo uronjeni  i na koje također reagiramo.

Sve te velike promjene mijenjaju i odnos hormona u odnosu za zimsko razdbolje, što zahtijeva buđenje i pomoć vitalne energije koju imamo u tijelu. Ako je naša vitalna energija niska zbog toga što je trošimo životnima navikama i lošim okruženjem, onda je možda nećemo imati dovoljno kad nam zaista zatreba, kad se tijelo probudi, propupa i otvori, a to je u proljeće. Posljedica je deficit vitalne energije koji osjećamo kao umor. Hormonalna ravnoteža je tu presudna, jer se serotonin (hormon sreće) istroši tijekom zimskih, mračnih mjeseci, pa ga tijelo mora pojačano proizvoditi  u proljeće, kad smo više na otvorenom i na suncu. Uz to, u zimskim mjesecima zbog uvjeta rada, manjeg poticaja svjetlosti, obilnije i teže hrane i deblje odjeće, ljudi se često dodatno pogrbe i „usukaju u sebe“.

Najbolji odgovor na proljetni umor zato je tjelovježba. U proljeće je najvažnije odabrati tzv. posturalnu tjelovježbu koja se sastoji od pokreta osvještavanja i podizanja nasuprot gravitaciji. Uzor nam i u tome može biti priroda, jer u proljeće priroda ide suprotno gravitaciji, biljke niču iz zemlje, cvjetovi pupaju, sve se kreće prema gore. Tako bi i vježbama trebalo imitirati prirodu oko sebe, počevši od stopala, preko zdjelice do svih segmenata kralješnice, ramena i glave.

U svim posturalnim vježbama jako je važno pratiti ritam daha, fokusirati se na dugački izdisaj koji čisti tijelo, opet u skladu s prirodom i vjetrom koji u proljeće čisti sve oko nas i povećava izmjenu energije. Dok smo u prirodi, a to bi trebalo biti što češće, posturalnim vježbama možemo osvijestiti stajanje na obje noge, pritisnuti podlogu, imitirati deblo koje gledate, uzdići se što više nasuprot gravitacije, pritom duboko udahnuti i što duže čujno izdisati kako bismo stvorili vjetar i na neki način postali dio prirode. Ovakvim vježbama vrlo jednostavno možemo potaknuti prirodne procese i postići hormonalnu ravnotežu, nakon čega će nam sve ostale aktivnosti biti lakše, bez onog neugodnog naleta proljetnog umora koji zna dovesti i do depresivnih stanja.

Proljetni umor moramo shvatiti kao prijatelja koji nam daje signale o stanju tijela. Stoga, ako osjetite jači proljetni umor, to bi mogao biti i znak nekog većeg zdravstvenog problema. U tom slučaju, razmislite i o sistematskom pregledu kako biste vidjeli koliko vaše tijelo funkcionira u ravnoteži i možete li samo umjerenom tjelovježbom i pametnom prehranom smanjiti proljetni umor.