loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Sunday, November 27, 2016

Što učitelji zamjeraju roditeljima svojih učenika?

Slikovni rezultat za učenika






Gdje su pogreške u ponašanju roditelja i ima li ih?

Ima ih i te kako. Ne možemo samo mi, nastavnici, učitelji, profesori, biti odgovorni za neuspjeh i neznanje njihove djece. Pokušat ću napisati neke od grešaka, a nadam se da će svima biti jasno da ne mislim da su svi roditelji takvi, niti da ima roditelja koji prave sve navedene greške.

* Žele od nas s punim pravom da njihovu djecu naučimo gradivu. Da im pružimo znanje! S druge strane, ne vole čuti da mi od njih očekujemo da svoju djecu nauče lijepom ponašanju i radnim navikama, a to je u najvećoj mjeri njihova odgovornost.

* Ne uče ih samostalnosti. Nude im instrukcije i kad treba i kad ne treba. Izgubili su korak s vremenom - ni ne znaju što njihova djeca sve rade i što gledaju i čitaju na internetu.

* Ne postavljaju ograničenja i pravila u korištenju slobodnog vremena - djeca često imaju kompjutore i televizore u svojim sobama, a da roditelji pojma nemaju što djeca gledaju satima. Mislim, OK je da imaju TV, ali nije OK da gledaju što i kada žele, a da roditelji to nimalo ne prate, i ne razgovaraju s djecom o tome što je bilo na televiziji.

* Neki roditelji pak previše žele od svoje djece, pa ih forsiraju nekim aktivnostima, koje spadaju u roditeljske ambicije, tako da su djeca nekada bukvalno premorena dok su na nastavi.

* Nemaju vremena (a neki ni naviku) da provjeravaju da li je dijete učilo dovoljno za sutrašnji dan, ima li test ili usmeno odgovara sutra.

* U školu dolaze kad mnogo moraju, a nekada ni tada.

* Ako njihovo dijete razbije prozor, plate, a dijete prođe nekažnjeno.

* Nemaju dovoljno kontrole nad večernjim izlascima kada je sutra radni dan.

* Ne razgovaraju dovoljno sa svojom djecom o lošim pojavama u društvu, lošim modelima u okruženju.

* Pred djecom govore s omalovažavanjem o diplomi, znanju, pa i prosvjetnim radnicima. Slažem se da imaju pravo na takvo mišljenje, ali nemaju svijest o tome da na taj način oblikuju djecu u nepoželjnom smjeru.

* Često se hvale da su najbolji prijatelji svojoj djeci, što je glupost prve vrste - djeca u tim godinama teže za autoritetom, kao stabilnim osloncem u životu.

* Imaju nerealne zahtjeve - zahtjevaju najviše ocjene, uspjehe na natjecanjima, čak i kada djeca ne mogu odgovoriti takvim zahtjevima. Strogost te vrste često vodi u otpor prema školi, ili bjesomučno bubanje i izoliranje od svijeta.
Imate ogromna očekivanja od nas, a ne shvaćate da mi provodimo samo četvrtinu dana s vašom djecom. Preostalih 18 sati, ona su vaša i samo vaša odgovornost. Ono što se tu ne odradi, mi ne stižemo popraviti, i to nemojte od nas očekivati.

*Želite da vašoj djeci pružimo obrazovanje za 21. stoljeće, s kojim će se sutra lako i dobro zaposliti.

* Napravite takvu atmosferu da na sljedećim izborima glavna tema predizborne kampanje bude obrazovanje, suradnja s tržištem rada i opremljenost škola!!!

* Ako dijete iz škole dođe nezadovoljno, jer mu je bilo dosadno, roditelj ga ne pita "Oprosti, a što tebi nije dosadno?", već automatski grešku pripisuje nastavnicima i sustavu.

* Ne brinu o tome tko su heroji njihovoj djeci, i tko su im uzori.

* Ne bave se dovoljno svojom djecom, bilo iz nedostatka vremena, zanimanja ili znanja. (Odgovor tipa 'ni moja majka se nije bavila mnome’, može vrijediti jedino ako je u životu vašeg djeteta sve isto kao u vašem).

Krivi su i mediji, nego što nego da su krivi!! Ali, ne zato što pišu o lošim primjerima iz prosvjete, već zato što ih dobri primjeri nimalo ne zanimaju. Ne znam gdje se može pročitati reportažu napravljenu s omiljenim učiteljem, nastavnikom, profesorom u školi. Ne pamtim da su došli na jedan sat provjeriti kako to danas izgleda, pa da o tome pišu.
Pa, naravno da nisu i neće!! To ne prodaje novine. Novine prodaju starlete, žutilo, crna kronika i slično.

O sustavu ne bih! Nismo u ljubavi!!

Tu su neki problemi pa možemo ustanoviti da i prosvjetni radnici, i roditelji, od ovih drugih imaju neispunjena očekivanja.
Učenici se tu slabo pitaju. Oni se bave starletama, cajkama, facebookom i drugim. Škola im je dosadna, jer im niko nije objasnio da prioritet škole nije da bude zabavna, već da pruži znanje. Demotivirani su, jer im je jasno da se zaposliti neće, ako nemaju vezu. Ako je imaju, nebitno je kakve će im ocjene biti. U društvu u kome se diploma ne cjeni, nije ni fer da od djece očekujemo da cijene obrazovanje.

Ali, kada već tako stoje stvari, možda bismo makar mogli shvatiti da su nastavnik i roditelj na istoj strani - na strani djeteta. To se u većini zemalja podrazumijeva, što znači da nije nemoguće!

Nadam se da će dosta roditelja i nastavnika ovo pročitati i da ćemo u skoroj budućnosti zajedno doći do istog cilja!!!



http://ucenici.info

Jelovnik koji vraća pritisak u normalu

Slikovni rezultat za pritisak u normalu







Visok krvni pritisak moguće je smanjiti i korigovanjem ishrane pa ukoliko imate ovaj zdravstveni problem, Dijetetski pristup regulisanju hipertenzije, odnosno DASH, dijeta je pravi izbor.

Ovaj jelovnik podrazumijeva uzimanje namirnica koje imaju niski sadržaj natrijuma, a koje su bogate kalijumom, magnezijumom i kalcijumom. Ovi minerali pomažu da se povišeni krvni pritisak snizi i održava u normalnim granicama. Žitarice, mahunarke, razne vrsta voća i povrća kao i umjerene količine ribe i mesa, prije svega piletine i junetine, poboljšaće vaše zdravlje, a pritom smanjiti višak kilograma.

Pored toga što je ovaj meni dobar za osobe sa hipertenzijom, sprečava i nastanak kamena u bubregu kao i druga oboljenja koja mogu da pogode ovaj organ, pokazala je nedavno sprovedena američka studija. Osobe koje boluju od dijabetesa takođe mogu držati ovu dijetu, a dokazano je i da ona smanjuje nivo holesterola u krvi i rizik od dobijanja srčanih oboljenja i raznih vrsta tumora.

Slatkiši i gazirani sokovi su zabranjeni, kao i punomasno mlijeko i sir. Ovaj režim ishrane primjenjuje se sedam dana.

PRIMJER ISHRANE

PRVI DAN 
Doručak: šolja ovsenih pahuljica, jedna banana, čaša soka od pomorandže

Ručak: 150 g piletine, 50 g celera, jedna kašika senfa, dvije kriške hljeba sa cijelim žitaricama, 200 g paradajza ili krastavaca, čaša voćnog soka Užina: šolja voćnog jogurta, šaka badema ili suvog grožđa

Večera: 200 g govedine, 250 g boranije, kašika kisele pavlake, 100 g nemasnog sira


DRUGI DAN 
Doručak: šolja ovsenih pahuljica, šolja mlijeka, jedna banana

Ručak: 150 g piletine, dvije kriške hljeba sa cijelim zrnom pšenice, dvije kriške paradajza, jedna kašika dijetalnog majoneza, jedna kriška nemasnog sira, čaša soka od jabuke

Užina: 200 g suvih kajsija, 200 g badema, ili šolja voćnog jogurta

Večera: 200 g špageta, paradajz sos, tri kašike parmezana, 50 g luka, 100 g kukuruza, 100 g šargarepe


TREĆI DAN 
Doručak: jedna kriška hljeba, jedna kašičica margarina, jedna banana, čaša soka od pomorandže

Ručak: 200 g govedine, dvije kriške nemasnog sira, dvije kriške hljeba sa cijelim žitaricama, 50 g paradajza

Užina: voće po izboru

Večera: 150 g ribe, 200 g integralnog pirinča, 150 g spanaća, jedna kašičica limunovog soka.


Čarobni kolač s tri sloja je nevjerojatno jednostavno napraviti





Posljednji trend su "magični kolači u tri sloja", koje je lako ispeći, a svi se kunu i da su nevjerojatno ukusni


INTERNET kreira trendove čak i kad su u pitanju kolači, a iako na fotkama izgledaju slasno, nikad ne možemo biti posve sigurni da je kolač o kojem svi pričaju ujedno i ukusan.

Posljednji trend su "magični kolači u tri sloja", koje je lako ispeći, a svi se kunu i da su nevjerojatno ukusni.

Magija iz imena kolača događa se kad se tijesto razdvoji u tri različita sloja tijekom pečenja. Zbog niske temperature na kojoj se kolač peče, 160 stupnjeva Celzijusa, tijesto se razdvaja u čvršći sloj na dnu i kremastu sredinu. Tučeni bjeljanjci, koji su uliveni u tijesto prije pečenja, podižu se na vrh i stvaraju pjenastu teksturu.

S obzirom na to da je redoslijed i priprema sastojaka ključna za uspjeh ovog kolača, jako je bitno da jaja savršeno odvojite (to znači bez ikakvih tragova žumanjaka u bjelanjcima) i da bjelanjke istučete u suhoj i čistoj posudi (najbolje metalnoj ili bakrenoj).

Kad bjelanjke stavljate na tijesto, nemojte ih miješati. Na kraju, neka se kolač potpuno ohladi prije rezanja, kako bi se krema potpuno stvrdnula.

U nastavku vam donosimo jednostavan recept, a kad se usavršite u pripremi, možete eksperimentirati sa sastojcima koliko vas je volja.

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 50 minuta

Sastojci:

4 jaja, žumanjke i bjelanjke odvojiti (na sobnoj temperaturi)
3/4 šalice šećera (150 g) (obični ili šećer u prahu)
1 žličica ekstrakta vanilije
125 grama maslaca
3/4 šalice svenamjenskog brašna
2 šalice mlijeka (mlakog, može punomasno ili malo masno, no ne ono bez masnoća".

Za posluživanje: 

Šećer u prahu
Svježe jagode
Šlag

Priprema

Zagrijte pećnicu na 160°C, maslacem namažite pleh dimenzija 20x20 centimetara.

Istucite bjelanjke mikserom dok ne postanu čvrsta pjena. Stavite ih na stranu.

Stavite žumanjke i šećer u zdjelu i tucite dok smjesa ne postane svijetlo žuta - oko jedne minute.

Dodajte ekstrakt vanilije i maslac i tucite dok se sastojci ne sjedine - od 30 sekundi do jedne minute. Dodajte brašno, miješajte dok se ne sjedini, a potom polako ulijevajte mlijeko dok miješate. Ako koristite štapni mikser ulijevajte mlijeko u četiri navrata.

Uz pomoć lopatice ulijte bjelanjke u tijesto u tri navrata. Ne želite izbiti zrak iz bjelanjaka i nemojte brinuti ako u bjelanjcima imate veće mjehuriće. Tijesto bi trebalo biti veoma tanko. Ulijte tijesto u pripremljen pleh.

Pecite dok kolač ne poprimi zlatno-smeđu boju, a kolač se više ne trese kad protresete pleh, otprilike od 40 do 50 minuta. Provjerite kolač nakon pola sata, ako je vrh pečen, no kolač se još trese, prekrijte ga folijom i vratite u pećnicu još deset minuta. Kolač ostavite nakon pečenja da se hladi u posudi deset minuta, a potom ga prebacite na pladanj.

Serviranje

Kolač prije serviranja posujte šećerom u prahu i poslužite sa šlagom i jagodama.





http://www.index.hr/