loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, August 28, 2017

Koliko je zdravo smrznuto povrće i voće?

Slikovni rezultat za smrznuto povrće i voće?






Čini se da bi određene vrste smrznutog povrća i voća mogle biti zdravije od svježeg povrća i voća, koje je odstajalo nekoliko dana… No, uvijek postoji ali…

Zimsko vrijeme najčešće pretpostavlja oskudicu svježeg voća i povrća, a i ono koje se nudi, često je vrlo loše kvalitete, tretirano raznim sredstvima kako bi se što duže održalo, upitnog porijekla i nadasve skupo.

Alternativa je smrznuto povrće i u manjoj količini voće, koje isto tako je iz uvoza, iako je na njima marka hrvatskih proizvođača. Zbog toga se postavlja pitanje, što je na kraju zdravije – smrznuto ili svježe povrće i voće?

Što je pokazalo istraživanje?

Vjerovali ili ne, istraživanja su pokazala da je određeno smrznuto povrće i voće čak i zdravije od svježega. Naime, smrznuto povrće i voće upravo zbog toga jer se smrzava posebnim metodama vrlo brzo nakon branja zadržava više vitamina, minerala, antioksidansa i drugih hranjivih sastojaka, nego neko svježe povrće i voće koje stoji nekoliko dana.

Prednosti smrznutih namirnica

Proces brzog smrzavanja sprečava razvoj bakterija, koje uzrokuju kvarenje i trulež. Primjerice, istraživanja su pokazala da smrznuta brokula ima veće količine vitamina C, luteina i četiri puta više beta-karotena nego svježa brokula koja je stajala tri dana. Smrznute mrkve imale su tri puta više luteina i dvostruko više beta-karotena, te su imale visoke razine vitamina C i polifenola. Kod smrznutog graška i borovnica pronađene su više koncentracije vitamina C i polifenola. S druge strane, svježi se špinat ipak pokazao boljim od smrznutog špinata.

Svakako, gledajući u globalu, ne morate previše brinuti brinuti kada je u pitanju smrznuto povrće i voće provjerenih proizvođača. Važnija je redovita konzumacija voća i povrća, te raznolika prehrana.

Nedostatci smrznutog voća i povrća

Naravno, ono što je isto tako važno jest porijeklo određene hrane, te na koji je način ona uzgajana i tretirana za vrijeme rasta. Zasigurno je svježe povrće iz domaćeg ili ekouzgoja zdravije, upravo zbog njegovog tretiranja, pa i po cijenu manje količine vitamina i drugih hranjivih sastojaka, ako odstoji nekoliko dana.

Također, ne znači da su određene patogene bakterije nestale smrzavanjem, one se mogu vrlo lako aktivirati otapanjem hrane, pa je tu hranu potrebno dobro termički obraditi, čime ona gubi svoja određena hranjiva svojstva. Jednako tako, činjenica je da smrznuta hrana nije toliko ukusna kao svježa hrana.

I na kraju, svakako treba izbjegavati bilo koju vrstu smrznute procesuirane hrane. Svježe smrznuto voće i povrće – da, procesuirano povrće i voće – ne, ili vrlo rijetko, ako baš nemate drugog izbora.

Dark Chocolate Cake



While it takes slightly longer to prepare this recipe than a box mix, the resulting moist, delicious cake makes it VERY worth the little extra time. I consider this 'perfect' chocolate cake. This cake is excellent with both with Butter Cream Icing (Buttercream Frosting) and Chocolate Buttercream Frosting (the dark flavor version). (I use Decorator Buttercream Icing when I'm decorating the cake.) 


I love how the leftovers are still moist even a day or two later. (I store my loosely covered with plastic wrap.) My father adores this cake with Butter Cream Icing (Buttercream Frosting) on it. For his birthday, Father's Day etc. I make him cupcakes with the icing on them and individually wrap them. He keeps them in his freezer for when he wants "a piece of cake". He claims they are as good as when they are fresh. (Even though it isn't where I got the recipe from so I can't vouch for it, reviewers have said it is the recipe on the Hershey's cocoa can. I would recommend using their Special Dark Cocoa if possible.)



INGREDIENTS

* 2 cups sugar
* 1 3⁄4 cups flour
* 3⁄4 cup baking cocoa (dutch process or dark cocoa preferably)
* 1 1⁄2 teaspoons baking powder
* 1 1⁄2 teaspoons baking soda
* 1 teaspoon salt
* 2 eggs
* 1 cup milk
* 1⁄2 cup vegetable oil
* 2 teaspoons vanilla extract
* 3⁄4-1 cup boiling water (see note below)



DIRECTIONS

Heat oven to 350°F.

Grease and flour two 9 inch round baking pans or one 13x9 inch pan.

In large mixer bowl, stir together dry ingredients.

Add eggs, milk, oil, and vanilla; beat on medium speed for 2 minutes.

Stir in boiling water by hand (batter will be thin). NOTE: I have tried it with 1/2 cup, 2/3 cup and 3/4 cup boiling water and we prefer it with less than 1 cup water. I usually use between 2/3 & 3/4 cups. 

The cake is still very moist but it doesn't seem to "fall" as much as it cools. This might have to do with our high humidity or brand of flour or other factors so I don't know if it will work for everyone.

Pour into prepared pan.

Bake 30 to 35 minutes for round 9-inch pans, 35 to 40 minutes for rectangular pan or until wooden pick inserted in center comes out clean. (Do not use 8-inch pans or the batter will overflow.).

Because they have a tendency to overflow if you fill them more than 2/3 full, I usually get about 27-28 cupcakes per batch. Bake for approximately 18-20 minutes.

Cool 10 minutes; remove from pan to wire racks.

Please note: baking cocoa isn't hot chocolate drink mix! Baking cocoa contains no sugar and it is found on the baking aisle. Chocolate drink mixes that you add to milk or water to drink WILL NOT work in this recipe.




Posao pomoćnog radnika za rad u vrtlarstvu-Njemačka-Lilienthal bei Bremen


Povezana slika






Opis: Traži se što je prije moguće pomoćni radnik za rad u vrtlarstvu. Bitno je da imate dobre govorne vještine njemačkog jezika. Radno iskustvo je prednost. Treba da pošaljete svoj CV zajedno sa slikom. Molimo da navedete referentni broj oglasa pri slanju: 10000-1155740376-S

Vrsta ugovora: Puno radno vrijeme
Početni datum: Hitno!
Oglas je i za ljude:
*sa EU pasošom
*bez EU pasoša ( Na sljedećem linku pogledajte dodatnu papirologiju za predavanje vize u ambasadi:
https://www.euskola.com/pogledajte-koji-vam-dokumenti-trebaju-od-01-01-2016-prilikom-predaje-za-vizu/


Poslodavac:
A&M
Mooringer Str. 16, 28865 Lilienthal bei Bremen, Worphausen, Deutschland
Telefon: +49 (47 92) 9 87 91 99
Fax: +49 (47 92) 95 51 16
Mobil: +49 (1 73) 1 78 44 50
Obavezno navesti referentni broj oglasa pri slanju
Osoba za kontakt: Herr Axel Mitterer

Kako se prijaviti: Poslati molbu + životopis na gore navedenu adresu poslodavca ili na kontakt telefon (sve mora biti napisano na Njemačkom jeziku), za više detalja na Njemačkom jeziku kliknite na sljedeći link:https://jobboerse.arbeitsagentur.de/vamJB/stellenangeboteFinden.html;jsessionid=ZpIpMZOTtJq1gvZGvPESpV9g4n4AID3QChM3Yc8Ruv3-LzU2Ui9M!687763515?&bencs=kmBdXWe7YPPhbMegv6ftSCk%2F%2Fx4LbpSyYHAeiEm6kiHYWwKXOOgw0m1XtP9bYwk5&bencs=r%2BXWPivRW8WF9%2BUk5xbnjH%2B64QeZwJeIiiuIOQZPJOCz1drsSLGqtyL%2FpAt1dskVdw1eC4s5xFc3mPAD%2BwKPHQ%3D%3D&bencs=PpjfBncakd61JzAlM6yX5D9nIfohCx%2BD4P6ozkRD75K3w0r%2Bnc0WCyHgQVLAMPMSGonHCa0pDa0oXUBiYQGwZ3FFt0Itr1jDIZWuzfsb9PY%3D&bencs=fXvcOnxiVrpcaCEct7Z2n5nDTIuxt0Ac8vLGUgnDzUBDyWOkr38v1jGm2t2H7qhB



Ispovest: Pijavice su mi izlečile štitnu žlezdu

36436_Zorica-Ivanova_070313_Ras-Foto-Emil-Conkic-001





Kada su lekari Zorici Ivanovoj (60), pravnici iz Beograda, otkrili smanjenu funkciju štitne žlezde, bila je očajna. Iza nje su bile i dve operacije vratne kičme, od kojih se teško oporavljala. Klasični lekovi nisu puno pomagali, a bol je ponekad bio neizdrživ. A onda je otišla kod dr Natalije Gušlo Petrić, anesteziologa, akupunkturologa, homeopate i hirudoterapeuta, koja svoje pacijente leči pijavicama. Desilo se čudo! Za nekoliko tretmana funkcija štitne žlezde joj se povratila, a endokrinolog je prepolovio dozu hormona.

Zamalo da pobegnem dok sam stajala pred vratima ordinacije. Na kraj pameti mi nije bilo da ću jedva čekati drugi tretman i da će mi pijavice zaista spasiti zdravlje, kaže Zorica Ivanova
Ove čudesne životinjice su za mene božanske duše! Niko mi nije pomogao kao one. Već posle nekoliko tretmana pijavicama povratila mi se funkcija štitne žlezde, tako da mi je endokrinolog prepolovio dozu hormona, priča Zorica Ivanova (60), pravnici iz Beograda, dok se priseća svog prvog susreta sa malim, crnim crvima koji su joj promenili život.

Kada su lekari Zorici otkrili smanjenu funkciju štitne žlezde, bila je očajna. Iza nje su bile i dve operacije vratne kičme, od kojih se teško oporavljala. Klasični lekovi nisu puno pomagali, a bol je ponekad bio neizdrživ. A onda je od prijatelja čula za dr Nataliju Gušlo Petrić, anesteziologa, specijalistu akupunkture, homeopatije i hirudoterapije, koja svoje pacijente leči pijavicama. Odlučila je da pokuca na vrata njene ordinacije jer joj više ništa nije ulivalo nadu.

NIŠTA ME NIJE BOLELO

– Zbog zdravstvenih problema odlučila sam da probam nešto novo, nešto van klasične medicine. Tako sam se našla pred vratima doktorke Natalije. Pomisao kako pijavice gmižu po mom telu nije mi bila nimalo prijatna. Tresla sam se od straha i razmišljala da je najbolje da pobegnem. Tada su se otvorila vrata i doktorka Natalija me pozvala da uđem. Srce mi je tuklo kao ludo...

Zorica priznaje da u tom trenutku nije ni slutila da će uskoro s velikom radošću ići na svaki tretman.

– Doktorka mi je prvo strpljivo objasnila sve o hirudoterapiji. Posle pregleda stavila mi je pijavice na mesta koja je odredila. Osetila sam ih kao ubode komarca, ništa više. Dok je trajala terapija, pitala sam samu sebe kako ti crvi mogu da mi pomognu, ali mi je neki unutrašnji glas govorio da treba da pokušam. Posle terapije, koja je trajala oko sat vremena, bila sam jako umorna i pospana. Sutradan kada sam se probudila, osetila sam neverovatnu snagu, bila sam naspavana, puna energije, opuštena... Rešila sam da ipak ne odustanem. Danas sa velikom radošću odlazim u ordinaciju doktorke Natalije. Verujte mi da obožavam pijavice jer su mi povratile osmeh na lice, bolja mi je pokretljivost zglobova, imam lepšu kožu, oči su mi sjajnije, osećam se bolje, zadovoljnija sam. Pijavice su za mene božanske duše jer mi niko nije pomogao kao one. Svako može da pokuša i vidi uspeh, zato što je efekat vidljiv već posle prvog tretmana.

Dr Natalija Gušlo Petrić, anesteziolog, specijalista akupunkture, homeopatije i hirudoterapije, otkriva sve prednosti lečenja pijavicama.

– Već posle nekoliko terapija pijavicama nestaje bol u donjem stomaku. Tri, četiri meseca su dovoljna da se normalizuje menstrualni ciklus, smanji debljina endometrija, kao i dimenzije materice. Zahvaljujući pijavicama, nestaju ciste i vrlo često žena ostaje u drugom stanju posle dužeg perioda neplodnosti. Recimo, egipatska kraljica Kleopatra zatrudnela je baš zahvaljujući pijavicama. Zbog toga su one iscrtane na zidovima faraonskih grobnica. Hirudoterapija normalizuje metabolizam, poboljšava rast kose i zaustavlja osteoporozu. Ne isključuje druge metode lečenja, a uspešno ih dopunjuje.

Pijavica je odlična kao profilaksa kod zapaljenskih oboljenja, ateroskleroze, tromboze krvnih sudova mozga, u otorinolaringologiji nakon operacija na oku...

Međutim, njoj ne smeju da se podvrgnu jedino osobe obolele od hemofilije i drugih bolesti krvi.



ČAK NI BORE NEMAM VIŠE

Zorica kaže da se na vlastitom primeru uverila da pijavice mogu da očiste organizam, izleče bolest, ali i da nas podmlade.

– U zoni koju određuje lekar ova pametna životinjica nepogrešivo pronalazi biološki aktivnu tačku i prilepljuje se baš na to mesto i na njemu izaziva mehanički nadražaj. Doktorka mi je objasnila da pijavica može da se stavi na akupunkturne tačke, čakre i na bolna mesta. Ona onda ubrizgava u krv jedinstven kompleks fermenata koji stimulišu unutrašnje organe, ozdravljuju ih i podmlađuju. Njeni fermenti u koži izazivaju raspad starog kolagena i zamenjuju ga novim elastičnim, što se vidi kao efekat liftinga i smanjenja bora već posle tri ili četiri terapije. Nakon tretmana pijavicama smanjuje se otečenost i normalizuje cirkulacija krvi – priča Zorica.

PIJAVICE ZASLUŽUJU SPOMENIK

Ona kaže da joj najviše poverenja uliva činjenica da je Ministarstvo zdravlja u Rusiji priznalo hirudoterapiju kao oficijalnu medicinsku metodu lečenja.

– Koliko Rusi poštuju pijavice i njihova lekovita svojstva, najbolje govori podatak da su joj u Sankt Peterburgu podigli spomenik. A tako i treba! Rusi vekovima koriste pijavice u kozmetici. Njihove carice su pre balova stavljale pijavice iznad ušne školjke, posle čega su im obrazi bili rumeni, a one vedrije i pune energije. Danas mnoge holivudske zvezde koriste pijavice za zdravlje i lepotu, a među njima i Demi Mur, koja je, kao i ja, opsednuta ovim čudesnim crvima. Doktorka mi je objasnila da je pijavica u stvari crv koji se hrani krvlju i u prirodi napada tritone, žabe i druge životinje. U ustima ima tri vilice sa zubićima pomoću kojih seče kožu i sisa krv u obimu od pet do 15 milimetara – fascinirana je Zorica.