loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, March 27, 2017

Zavladajte svojom seksualnom energijom


Povezana slika





Faza je Venere u Škorpionu – planet ljubavi ulazi u fazu najseksualnijeg od svih znakova i zato se naša Dea pozabavila temom - seksualne energije i njenog pravilnog kanaliziranja. Seksualna energija suština je života na zemlji kojom se, shodno njezinoj snazi i moći, manipulira od prvih civilizacija čovječanstva. I danas je tako: seksualne aluzije i subliminalne poruke manipuliraju um, uglavnom ga tjerajući na potrošnju energije – emotivne, kroz fantaziranje, ili konkretne materijalne/novčane, kroz kupovinu svega što je „seksi" (od cipela do deterdženta)


Dakle, intenzivno reagiramo na seksualnu energiju (npr. svaki seksualni vic ili pomisao na seksualnost), i to zato što znamo, iz naših kostiju i jajnika, i duha, da je to vitalna zemaljska energija. Ona koja stvara život – rađajući doslovno nova bića, i stvarajući umjetnička djela; sve promjene i kreacije idu iz snage te energije; cijela svijest i stanje psihe bivaju određeni njome. A time sva čovjekova postupanja. Primjerice, drugačije doživljavate nekoga nakon seksa. Na račun seksualne privlačnosti možemo jako zaglaviti u emotivnom samozavaravanju, tkanju slika koje želimo vidjeti, a ne koje doista jesu... I to sve u nekoj plemenitoj iluziji: ideji da činimo dobru stvar, da smo sretni (a zapravo nismo)...


O psihičkom mehanizmu emotivnog samozavaravanja proizišlog iz seksualnosti govori 7 kaleža Tarota, karta koja se kod nekih autora zove Razvrat, a označava energiju Venere u Škorpionu trenutno aktualnu u nebeskim šetanjima zvijezda. To je energija značajna za sve nas jer nas duboko dira u ono na što smo najranjiviji, najosjetljiviji: seksuanost i ljubav te njihove preobrazbe kroz silu seksualne energije. Faza Venere u Škorpionu priziva silu koja otvara sve naše seksualne fantazije, ali i frustracije i želje koje su maštane, ali nedoživljene... Svi razvrati na koje smo pristajali reinkarnacijski iz ideala emocije i ljubavi, sve perverzije na koje smo se osudilli – sve se sada oslobađaju u svijesti. Bilo kroz snove, ili čudna stanja na javi: pritiske, očaje, ljubomore, strahove.... Posesivnosti i gladi.

Kako kod koga, individualno je i ovisno o trenutnom stanju psihe i kondiciji. No, generalno, koliko god ovo bilo zahtjevno – jer nas može tjerati na najdublja i možda najnelagodnija preispitivanja – ovo je stanje iznimno i blagoslovljeno jer nam pokazuje istinu o moći seksualnosti. Danas je ona, kao i sve, razvikana. Čak je postalo moderno „seksati se slobodno" u ime raznih tantra teorija, ovoga i onoga... Pornografija (i to ona jeftina, vulgarna, ne profinjeni erotizam) pršti s tinejdžerskih mobitela, i sve je to kao dio novog vremena, novih sloboda. Ali avaj! Sa svakim vašim orgazmom, mentalnim, emotivnim ili fizičkim – ako je nesvjestan – bacate, dajete kvantum svoje životne sile.

Tek kada je seksualna energija podignuta, tj. spiritualizirana – seks postaje sveti seks. Razmjena je tek tada potpuna i sveta - jer kad ide s razine božanskoga, duha u nama, isprepliću se i tijelo i duša. Svjesno. Takav način je put izražaja duha u tijelu. Jer, yin i yang kao dva suprotna pola, svoj najfizičkiji izraz imaju kroz tijela muškarca i žene – dva suprotna (s)pola. U tom smislu, orgazam svetog seksa je najbliže iskustvo Jednote na zemlji: dva tijela su, u trenu penetracije, spojeni, kao jedno. Zato je seks vrhunsko iskustvo.

Taoisti su to znali. Od tinejdžerske dobi su nekoć djecu organizirano učili raditi sa svojim seksualnim organima: vježbe disanja i stezanja mišića. Vježbe koje kod samaca razvijaju umijeće uzdržavanja, sa svrhom pohrane seksualne energije prije oslobađanja iste kroz orgazam, te vježbe razmjene i multipliciranja energije u partnerstvu. Vježbe zahvaljujući kojima su odnosi trajali i partneri bili uljubljeniji i privrženiji s vremenom, a ne udaljeniji. Dugovječniji, mirniji, zdraviji i ispunjeniji. Stoga je mudro da ovo vrijeme posvetimo pažnju, svjesnije možda nego inače, svojoj seksualnosti: da otključamo tajnu u nama.

Razgovarate otvoreno s partnerom o svojim željama, skrivenim mislima, strahovima i fantazijama. Nemojte čekati da neki vanjski autoritet provede edukaciju... Načekat ćete se. Neće vam ni škola, ni država ni itko osvijestiti ovo, osim vas samih, i vašeg rada. Dakle, terapeutska vježba – i inače, ali posebno ovih dana za Venere u Škorpionu – jest otvoriti se nježno komunikaciji s partnerom ili sa samima sobom, za slučaj da niste u odnosu – i početi istraživati svoje tijelo, aurično i fizičko. Svjesno, s udahom i izdahom. Svjesnim dodirom – od aure i čakri do samog fizisa. Isprobavajte pozicije, razgovarajte, smijte se ako nešto ne možete, istražujte koje meridijane iscjeljujete... Neka vam seks bude lijep ritual: nekad dug, nekad kratak, kako kad, ali uvijek svjestan. To je način da seksualnost bude sveta, vraćena na pijedestal koji joj po prirodi pripada: onaj duha što se kroz tijelo u čistoći izražava.


www.elementi.hr



Recept za mađaricu


Slikovni rezultat za mađaricu







Mađarica je mnogima omiljeni kolač. Sama slovi kao poprilično komplicirana, no pokušate li je napraviti iznenadit će te se jer nije tako zahtjevna. Radi se o ukusnom kolaču u kojem će svi uživati bez obzira na godine.

Želite li napraviti ukusan kolač provjerite što vam sve treba od sastojaka i počnite s pripremom.

Sastojci:

Tijesto

500 g brašna (250 g oštrog i 250 g glatkog)
1/2 praška za pecivo
150 g maslaca
1 bjelanjak
150 g šećera u prahu
150 g punomasnog kiselog vrhnja
malo soli
2 male žlice ruma

Krema

600 ml vrhnja za kuhanje
600 ml mlijeka
150 ml likera po izboru
150 g bijele čokolade
150 g šećera u prahu
150 g nutelle
150 g prženih lješnjaka
2 pudinga od lješnjaka
150 g škrobnog brašna

Glazura

100 g čokolade
3 žlice mlijeka


Priprema:

U posudi prvo pomiješate bjelanjak i maslac, rum, vanilin šećer. Kada dodate sve sastojke pomiješajte ih uz pomoć miksera i dodajte kiselo vrhnje, ponovno promiješajte mikserom i zatim dodajte smjesi od glatkog i oštrog brašna te šećera u prahu. Ne zaboravite dodati pola praška za pecivo.

Dok dodajete smjesu držite mikser uključen cijelo vrijeme kako bi na kraju dobili kompaktnu smjesu. Nakon što završite s mikserom, umiješajte tijesto uz pomoć ruku kako bi se uvjerili da nije ostalo grudica i da je smjesa spremna za daljnju obradu. Smjesa treba stajati 10 do 15 minuta nakon čega ćete ju podijeliti na 6 jednakih dijelova.

Lješnjake je potrebno prvo popržiti, a potom staviti u blender na miksanje. Potrebno ih je usitniti do te mjere dok ne dobijete dovoljno gustu smjesu poput namaza.

Kada ste tijesto podijelili na šest jednakih dijelova vrijeme je da razvaljate kore na koje ćete potom nanijeti kremu. Kako bi vam bilo lakše tijesto razvaljajte na prozirnoj foliji kako bi ih kasnije lakše prebacili u posudu za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pustite da se peče oko 30 minuta.

U posebnoj posudi pomiješajte vrhnje za šlag i 300 ml mlijeka dok ćete ostatak mlijeka staviti u drugu posudu s pudingom od lješnjaka i škrobnim brašnom. Smjesu treba dobro izmiješati.

Posudu stavite na peć kako bi vrhnje i mlijeko zakipjeli i pomiješajte kako ne bi ostalo grudica. Kada su vrhnje i mlijeko zakuhali dodajte bijelu čokoladu, nutellu i namaz od lješnjaka. Sve dobro promiješate i tako dok ne dobijete gustu smjesu. Na kraju stavljate 250 g maslaca.

Kada se krema ohladila stavite ju na svaku koru posebno. U međuvremenu potrebno je staviti čokoladu na vatru kako bi se otopila da bi ju kasnije mogli preliti preko kolača. Kako bi vam bilo još lakše pogledajte video s detaljnim uputama o pripremi ovog popularnog kolača.

Čaj za želudac


Slikovni rezultat za čaj menta





Ubrzani način života, loša prehrana i stres uzrokuju sve češće probleme sa želucem. Osim bolova, javljaju se nadutost, mučnina i žgaravica. Pomoći može pravilna prehrana, kretanje te izbjegavanje alkohola, nikotina i kave.

Ali što kada vam stres uzrokuje većinu problema sa želucem? Pokušajte iskoristiti dobrobiti biljaka za zdravlje i mirnoću svog želuca. Ljekovito bilje u čaju uvelike će pomoći vašem želucu.


Skuhajte čajnu mješavinu mente, stolisnika, melise i komorača. Dovoljne su dvije žlice ove čajne mješavine na litru vode. Uz pravilnu prehranu, pijte čaj najmanje 3 mjeseca. Pije lagano, malim gutljajima.

Menta je jako učinkovita kod gastritisa pa je možete koristiti i kao bazu. Još jedan prijedlog za čajnu mješavinu je da osim mente dodate lavandu, kamilicu i bosiljak. Dvije žlice potopite u litri vode i pustite da zakipi. Neka odstoji 5 minuta, a zatim procijedite. Popijte litru nezaslađenog čaja dnevno.

H. Pylori bakterija u želucu dokazano uzrokuje i čir na želucu. Čaj protiv H. Pylori bakterije sastoji se od biljaka kao što su pelin, kadulja, lavanda, majčina dušica ili gospina trava. To su biljke koje sadrže veliku koncentraciju eteričnih ulja što će uništiti bakteriju.

Možete kombinirati i svaku biljku posebno. Popijte 3 šalice čaja od prave kamilice ili dva puta na dan po šalicu lavande. Matičnjak i gorka naranča su se također pokazali kao iznimno ljekoviti kod takvih problema.


Gastritis dolazi zbog upale stijenki želuca. Može nastati zbog stresa, nepravilne prehrane, prevelike ili nedostatne probavne kiseline u želucu. Kod ovih tegoba možete piti čaj od kamilice, paprene metvice ili ružmarina. Pijte po jednu šalicu jednog od navedenih čajnih pripravaka nakon obroka.

Nadraženost jednjaka povezana je sa žgaravicom, a ona se događa kada se želučana kiselina vraća u jednjak. Pojavljuje se kada određeni mišić koji spaja želudac i jednjak oslabi. Da bi se riješili napornog žarenja u jednjaku probajte s bosiljkom, mažuranom, matičnjakom, kamilicom ili komoračem. Važno je naglasiti da se posebno kod žgaravice čajevi ne bi smjeli sladiti.


Uz pravilno i često konzumiranje ovih biljnih pripravaka tegobe sa želucem će zasigurno nestati. Vratite vjeru u narodnu medicinu i prirodu jednom od ovih biljaka i uvjerite se u njihovu moć.



Quiche - sla(s)na francuska pita



Quiche - sla(s)na francuska pita


Isprobajte neke od ukusnih recepata


Quiche je slana francuska pita od prhkog tijesta i bogatog nadjeva od mlijeka, jaja, te drugih sastojaka. Poznata je kao francuski specijalitet koji se radi u kombinaciji s tipičnom talijanskim namirnicama. 

Bilo koja vrsta ove pite može odlično poslužiti kao toplo predjelo jer se brzo i jednostavno priprema, pogotovo s kupljenim lisnatim tijestom ili gotovim tijestom za pizzu. Vrlo je ukusna, a može se jesti topla i hladna. 

Francuski quiche možete napraviti gotovo od bilo čega što trenutačno imate u hladnjaku, od povrća ili sira, ali i ribljih proizvoda,   primjerice, od šparoga, blitve, kozica, lososa, špinata, cherry rajčica, gljiva, poriluka, zapečenog luka. Osnova za punjenje svih slanih francuskih pita su jaja, vrhnje ili mlijeko, te sitno ribani sir parmezan. Nadjev može biti raznolik, sezonsko povrće, sir ili neki mesni proizvod.



Quiche Lorraine


Najpopularnija je pita quiche od jaja i pancete koja je dobila ime po regiji Lorraine odakle dolazi.

Sastojci:

1 prhko tijesto
200 g pancete
3 jaja
2 dcl tekuće vrhnje za kuhanje
2 dcl mlijeka 2,8 %
sol
papar
muškatni oraščić

Priprema:

Staviti tijesto u kalup te ostaviti pola sata u hladnjaku. Rezati pancetu u malim komadima. Staviti pancetu u tavu na laganu vatru samo da pusti masnoću. Miješati jaja sa vrhnjem i mlijekom, dodati soli (ne previše zbog pancete koja je dosta slana), papar i muškatni oraščić. Izvaditi tjesto iz hladnjaka, staviti pancetu na tijesto, te dodati smjesu od jaja,mlijeka,vrhnja. Peći 45-50 minuta na 180 C. Provjeriti nakon pola sata, ako vidite da je pita već dobila lijepu boju stavite aluminjsku folju na vrh da ne bi izgorjela i vratite u pećnicu. Možete juservirati kao predjelo ili kao glavno jelo sa salatom.

Željezo i bjelančevine iz mesa važne su za pravilan rast i razvoj djeteta


Slikovni rezultat za children and red meat




Uvođenje dohrane velik je izazov i za majku i za dijete jer predstavlja jednu novu dimenziju koju tek treba zajedno otkriti. Upravo zato ono je postupan proces u trajanju od nekoliko sedmica ili mjeseci, a počinje u razdoblju od 17. do 26. sedmice starosti. Točno vrijeme određuje se prema individualnim potrebama djeteta i majke. Majčino ili umjetno mlijeko, ako majka ne može dojiti, dovoljno je do navršenih šest mjeseci života, no nakon toga više ne može zadovoljiti energijske i nutritivne potrebe starijeg dojenčeta.

Žitarice su obično prva hrana koja se uvodi u prehranu (pomiješana s malo majčinog mlijeka ili formule), uz pire od povrća i voća i mesa koje slijedi. Međutim, s kojom vrstom hrane započinjemo dohranu obično ovisi o preferencijama u okusu stanovništva različitih zemalja te je stoga najbolje slijediti nacionalne smjernice.

Jednostavno pravilo

Uvođenje dodatne hrane nakon 6 mjeseci važno je i kako bi se osiguralo normalno žvakanje i govor. Pritom vrijedi jednostavno pravilo, a isto glasi: uvijek valja započeti s lakše probavljivim namirnicama dostupnim s obzirom na trenutno godišnje doba. Važno je naravno voditi računa i o ranom uvrštavanju hrane bogate željezom, što svakako uključuje meso. Potrebe za željezom se, podsjetimo, udvostručuju već trudnicama, jer fetus još u svojem najranijem razvoju skladišti željezo kako bi stvorio zalihe za prve mjesece života.

Namirnice osobito bogate željezom su crveno meso, riba i meso peradi, što ih čini dobrim izvorima, dok se u hrani biljnog podrijetla nalazi u grahoricama, bučinim sjemenkama, blitvi, špinatu, bobičastom voću, suhim, šljivama, smokvama i sličnim namirnicama. Ipak, apsorpcija željeza iz hrane životinjskog podrijetla znatno je bolja jer se željezo u hrani nalazi u hem obliku, za razliku od hrane biljnog podrijetla gdje se ono nalazi u ne-hem obliku.

Zašto je važno uvesti dohranu na vrijeme?

Meso je i vrlo važan izvor bjelančevina visoke biološke vrijednosti, koje su djetetu potrebne za izgradnju tkiva i organa. Ono sadrži sve esencijalne aminokiseline koje organizam sam ne može sintetizirati pa se moraju unositi hranom. Takve bjelančevine nazivamo potpunim (kompletnim) ili visoko vrijednim bjelančevinama. Iz određenih razloga neki roditelji prekasno uvode u dohranu upravo crveno meso i ribu, a u dječjoj dobi, zbog intenzivnog rasta i razvoja, potrebe za bjelančevinama povećavaju se u usporedbi s onima u odrasloj dobi.

U kalendaru dohrane vidljivo je da je preporuka za uvođenje namirnica bogatim željezom i bjelančevinama kreće od sedmog mjeseca života pa se tako primjerice teletina uvodi u sedmom/osmom mjesecu, dok se u osmom/devetom mjesecu starosti djeteta može početi s uvođenjem junetine, govedine i svinjetine u prehranu. Prehrana ima važnu ulogu u rastu i razvoju te prevenciji i liječenju bolesti pa je stoga vrlo važno držati se kalendara dohrane i stručnih preporuka.

Uz dobar doručak, vitamin D i kockicu čokolade pobijedite najdepresivniji dan u godini


Povezana slika






Nije važno samo doručkovati, važno je i što doručkovati

Na blagdane nas podsjećaju još samo računi kartica koje ste peglali u prosincu, a na „naplatu“ je stigla i hrana u kojoj ste uživali proteklih dana pa vas žulja u novim trapericama?

Ako ste se pronašli u opisu, niste jedini - postoji znanstveno objašnjenje zašto se danas ne osjećate baš najbolje.  Naime, 16. siječnja je najdepresivniji dan u godini  još otkako je psiholog dr.  Cliff Arnall 2005. u znanstvenu formulu uključio razdoblje do sljedećeg Božića, minus na računu koji je posljedica blagdanskog trošenja te vjerojatnost odustajanja od novogodišnjih odluka i tako došao do trećeg ponedjeljka u siječnju kao „dana D“.

Dobra vijesti? I siječanjskoj depresiji može se doskočiti. Raspoloženje će popraviti kvalitetan doručak, vitamin D i kockica čokolade, kažu nutricionisti dr. sc. Darija Vranešić Bender i prof. dr. sc. Irena Colić koje smo upitali za savjet.


Nije važno samo doručkovati, važno je i što doručkovati

Priprema i uživanje u kvalitetnom jutarnjem obroku neće vam oduzeti više od 10 minuta, a osim što će osigurati energiju potrebnu za početak dana, kvalitetan doručak pomoći će i da se s izazovima nosite koncentrirano i produktivno.

No, kako ističe dr. sc. D. Vranešić Bender, nije važno samo doručkovati, važno je i što doručkovati:
- Uravnoteženi doručak treba uključivati namirnice iz sljedećih skupina: mlijeko ili mliječne proizvode koji su važan izvor bjelančevina i kalcija, zatim integralna peciva ili žitne pahuljice, kao izvor složenih ugljikohidrata, kvalitetan izvor masnoća koje su važne za rast i razvoj te su neophodni dio pravilne i uravnotežene prehrane poput margarinskog namaza i voće ili voćni sok kao izvor prehrambenih vlakana i vitamina i minerala.



Vitamin D za zdrave zube, kosti, ali i mozak

Brojna istraživanja pokazala su kako manjak dnevne svjetlosti tijekom zimskih mjeseci izravno negativno utječe na raspoloženje i motivaciju. Iskoristite zato svaki trenutak da izađete na sunce, jer ono, osim što nam popravlja raspoloženje, pomaže sintezi vitamina D u organizmu.

Vitamin D neophodan je za kosti i zube, a određena istraživanja su pokazala da se raspoloženje povezuje s vitamina D, iako još uvijek nije poznato na koji način.  

Iako su potrebna dodatna istraživanja, studije ukazuju na mogućnost da je nedostatak vitamina D jedan od rizičnih čimbenik za razvoj depresije u kasnijem životu. Unatoč tome, nedvojbeno je da  adekvatan statusa vitamina D je potrebit za očuvanje zdravlja od najranije životne dobi, ističe prof. dr. sc. Irena Colić Barić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Osim izlaganjem sunčevoj svjetlosti, koje tijekom zimskim mjeseci manjka, dostupni su i drugi izvori vitamina D, poput hrane obogaćene vitaminom D (najčešće mlijeko, margarin i žitarice za doručak) što pridonosi većem dnevnom unosu vitamina D. Vitamin sunca može se pronaći još i u masnoj ribi poput srdele, skuše, lososa i tune te u ulju jetre bakalara, a ima ga i u gljivama, jetri, bijeloj ribi..

I za kraj - čokolada
Čokolada popravlja raspoloženje djelujući na metabolizam neurotransmitera serotonina, odgovornog za raspoloženje. Najbolji izbor je tamna čokolada bez dodanog mlijeka, sa što većim postotkom kakaa.
Ako vam treba dodatni razlog za uživanje u (kockici) čokolade, pozovite se na studije koje su pokazale da umjerena konzumacija, pridonosi općem zdravlju.

Odgoj djevojčica: Izjave koje mame ne bi trebale izgovarati pred kćerkama


Slikovni rezultat za mom and daughter talk



U užurbanoj svakodnevici teško je paziti na baš svaku riječ koju izgovaramo pred djecom i razmišljati da je sve što radimo zapravo odgoj. Ponekad nam izleti ono što djeca ne bi trebala čuti, na primjer psovke, komentari na račun osoba koje djeca poznaju, kritike i slično. S obzirom da su djeca male spužvice koje sve upijaju, ne samo riječi koje čuju, već i ponašanje, stavove, vrijednosti i emocije svojih roditelja, kod doista važnih stvari ipak bi trebali pripaziti što “pretačemo” u dijete.

Djevojčicama su majke uzori i ogledalo u svijet koji ih okružuje, ali i u onaj unutarnji svijet koji svaka osoba gradi tijekom cijelog života. Promatrajući prvu i najvažniju žensku osobu u svom životu, svog ženskog idola, djevojčice će kroz odrastanje stvarati sliku o sebi kao individui, ženi te o svom položaju u društvu i okolini. Primat će vrlo suptilne poruke na temelju kojih će graditi vlastitu osobnost, samopouzdanje, sliku o sebi i društvu. Na temelju onog što je nauči mama (i tata, odnosno svi koji sudjeluju u odgoju), formirat će se u zadovoljnu, samopouzdanu i sposobnu osobu.

Da se ne bi dogodilo suprotno, odnosno da ne bi odgojem i vlastitim primjerom svoju kćerku formirali u nesigurnu, ovisnu i vječno nezadovoljnu odraslu osobu, za početak možete pripaziti i izbjegavati izjave kojima nesvjesno negativno utječete na svoju djevojčicu.



1. Debela sam / Moram na dijetu / Od sutra ne jedem ništa / Mrzim ovo salo na trbuhu / Odvratno sam se udebljala / Susjeda je grozno debela / Ova hrana deblja / Na ovoj fotografiji izgledam užasno / Nemam što odjenuti jer sam debela / Ništa mi ne stoji dobro…

Djevojčice su dovoljno bombardirane standardima ljepote koje nameću mediji, a da bi iste poruke dobivale i od majke. Mediji im govore da trebaju biti lijepe, mršave i našminkane ako žele da ih drugi vole. Ako im to isto počne govoriti i majka, a gore spomenutim izjava govori im upravo to, na curice se stavlja ogroman teret koji može imati nekoliko negativnih posljedica.

Djevojčica će zaključiti sljedeće:
– ne mogu biti zadovoljna sobom ako ne izgledam savršeno
– najvažnije mi je da drugi ljudi kažu da sam lijepa
– izgledati mogu savršeno ako ne jedem ili u potpunosti izbjegavam neku hranu
– ljudi koji su debeli nisu lijepi i ne zavrjeđuju moju pažnju
– u redu se rugati ljudima zbog njihova izgleda

Ukratko, naglasak će stavljati na ono izvanjsko, na izgled i iz toga će crpiti samopouzdanje i snagu. To je loše, jer će to samopouzdanje i snaga počivati na vrlo nesigurnim i labavim temeljima, odnosno na mišljenju i ocjenama drugih ljudi. Nadalje, curica će stvoriti nezdravi odnos prema hrani i hranjenju. Gladovanje i izbjegavanje određenih grupa hrane može dovesti do poremećaja u prehrani i nezdravog rasta i razvoja te psihoemocionalnih poteškoća. I na kraju, kako će strogo procjenjivati, kritizirati i kažnjavati sebe, tako će se odnositi i prema drugim ljudima, ocjenjujući ih površno i nepravedno samo na temelju njihovog izgleda. Takvo negativno ponašanje djevojčici može raditi velike poteškoće u socijalizaciji i stvaranju trajnih i kvalitetnih prijateljskih i partnerskih odnosa.



2. Tvoj tata je nesposoban / Da sam samo znala kakav si, ne bih se nikad udala za tebe / Muškarci su glupi / Muškarcima se ne može vjerovati

Općenite i stereotipne izjave na relaciji žene-muškarci stvaraju crno-bijelu sliku o spolovima. Negativnim izjavama o muškarcima, a posebno o suprugu/tati, kritizira se njegova osobnost, on kao osoba i ličnost. Konflikti sa suprugom su normalni i dijete će kroz odrastanje svjedočiti nekim svađama i nezadovoljstvima roditelja, no treba imati na umu da se pritom ne bi smjelo kritizirati muškarčevu osobnost niti stereotipno lijepiti etikete na čitav muški rod. Ako se upućuje kritika, ona bi trebala biti na razini suprugova ponašanja. Izjava “Tvoj tata je nesposoban, lijen, niškoristi…”, djevojčici govori da on ne valja kao osoba. Umjesto toga, kritika bi se trebala odnositi na njegovo ponašanje i konkretnu situaciju, primjerice, “Ljutita sam jer si opet zaboravio kupiti prašak za veš. Znaš da već imamo hrpu toga za oprati”.

Na ovaj način djevojčicu učimo dvije važne životne lekcije koje će joj pomoći kasnije u životu u njezinom partnerskom odnosu i bilo kojem drugom odnosu. Prva je zdravo razrješavanje konflikata u kojem se smijemo požaliti na nečije konkretno ponašanje (zaboravio si, rekao si, učinio si) i u vezi toga izraziti svoje osjećaje (tužna sam, razočarana, ljuta). A druga je da ljude ne možemo svrstati u dvije ladice: mi žene, vi muškarci, žene su sposobne, muškarci su nesposobni, žene su mudre, muškarci su glupi, žene su vrijedne, muškarci su lijeni. Svi smo mi pomalo sve i ako u djevojčicu ugradimo negativna i ograničavajuća uvjerenja, kasnije bi mogla imati problema u odustajanju od tih uvjerenja.



3. Ja ne znam ovo popraviti / To nije posao za ženu / Muškarci su u tome bolji / Zašto bi ja to radila, to je posao za muškarca / Zbog čega imam muža da bi ja to trebala raditi

Ponekad žene izbjegavaju praktične jednostavne zadatke kao što su mijenjanje žarulje, vožnja auta na pranje, pričvršćivanje nekog šarafića, preslagivanje namještaja, odvoz nekog aparata na popravak, zvanje majstora da dođe nešto napraviti u domu i slično, ne zato što to ne bi znale i mogle, već zbog stereotipa da su to muški poslovi. Naravno da će u kućanstvu postojati poslovi koje žena neće znati napraviti isključivo zato jer se nikad s time nije susrela i trebat će pomoć supruga ili majstora da nauči, ali stav “ja to ne mogu ili ne želim jer sam žena”, kćerki odašilje poruku da postoje stvari koja ona neće moći sama te će ovisiti o drugima. Umjesto da se djevojčicu kroz odgoj uči “možeš učiniti sve što poželiš, samo uči, trudi se, isprobavaj, posveti se nečemu i uspjet ćeš”, na ovaj način je stavljamo u okvir, u ladicu “nisi sposobna za mnogo toga, niti bi se trebala uopće truditi svladati nove vještine i znanja, jer ti si ipak žensko”.

Fiziološke razlike između muškaraca i žena nepobitna su činjenica. Muškarci su fizički snažniji i lakše će podići vreću tešku 50 kg, ali to ne znači da žena to isto ne može učiniti. Čak i ako ne može ovog trenutka, odustajanje pod izlikom “ja sam žena” možda nije najbolji put. Puno bolji primjer bio bi “da, ova vreća je jako teška, ali idem ju barem pokušati odnijeti sama”. Uvijek možemo pokušati, truditi se oko bilo čega u životu. Na taj način kroz odgoj gradimo samopouzdanje, učimo djevojčicu da raste kao osoba, brusi vještine, živi na način na razvija sve svoje potencijale.



4. Jesi čula, ona je dobila otkaz / Susjeda ima ljubavnika / Jučer sam ju vidjela s nekim muškarcem / Ona ti ima psihičkih problema, znam ja

Svi gore navedeni primjeri odnose se na ogovaranje, odnosno tračanje. Na neki način radi se o pričanju priča i ta potreba stara je koliko i ljudski rod. Ljudi su si oduvijek pričali priče. Ponekad su one bile o prirodi, svemiru i svijetu, ponekad o drugim ljudima, ponekad izmišljene ili su govorile o nekim prošlim vremenima. Da nije bilo priča, ne bi se generacijama prenosilo mudrosti i znanje.

No kada su te priče negativne, s ciljem da se nekog ocrni, povrijedi, umanji, društveno izolira i slično, one postaju toksični mulj i blato koje se širi i truje odnose među ljudima.

Ako majka pred svojom djevojčicom ogovara druge žene i muškarce, taj oblik druženja i socijalizacije prije ili kasnije preuzet će i njezina kćerka. Postat će zajedljiva, osuđivati, prosuđivati, uživati u tuđim nesrećama. U ekstremnom slučaju počet će preuveličavati istinu, namjerno ju iskrivljavati, pa čak i lagati o drugim ljudima. Tračerice nisu nikada omiljene u društvu, jer im se pristupa s velikim oprezom. S takvim osobama vrlo je teško izgraditi iskreni i duboki odnos, jer konstantno postoji strah da ću i ja kad tad doći na tapetu. Zato su tračerice u pravilu vrlo usamljene i nepoželjne osobe.

Svrha ogovaranja je staviti sebe iznad druge osobe, ali bez pokrića. Tračerice pronalaze snagu u nevolji drugoga, umjesto da ju traže u samima sebi. U svojim postignućima, sposobnostima i životnim iskustvima.

Ako već volite pričati o drugima, potrudite se da to budu samo dobre i pozitivne priče. Pričajte samo lijepe stvari o drugima i time ćete u svoju djevojčicu kroz odgoj usaditi pozitivne i tople vrijednosti. Veselite se s drugima i vaš će život, kao i život vaše kćerke, biti veseo, a srce puno snage i energije stvorene na zdrav način.