loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Tuesday, August 29, 2017

Srce mi ubrzano kuca – što štitnjača ima s tim?

Slikovni rezultat za Srce mi ubrzano kuca







Mnogi se začude kad čuju kako je glavni krivac za njihove probleme gubitka kose, drhtanja ruku, neugode prilikom boravka u toplim prostorijama ili poremećaja probave i sna - mala žlijezda štitnjača.

Štitnjača se nalazi u vratu, otprilike ispod grkljana. Iako male veličine, ima itekako značajnu ulogu u čovjekovoj fiziologiji.

Hormoni koje štitnjača stvara su T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin). Ta dva hormona daju ritam cijelom tijelu i snažno utječu na naš život.

U slučaju stvaranja previše hormona, dolazimo u stanje koje se zove hipertireoza. Posljedica prevelike prisutnosti hormona T3 i T4 je ubrzan rad cijelog organizma. Ubrzan rad crijeva uzrokuje proljev, ubrzan metabolizam potiče mršavljenje, a ubrzan rad srca očituje se njegovim snažnim lupanjem, nesanicom, nervozom, mršavljenjem itd.

U obrnutom slučaju, kad štitnjača stvara premalo hormona, dolazimo u stanje koje se zove hipotireoza. Obilježava ga stalni umor, pospanost, sporiji rad crijeva (opstipacija), zadržavanje tekućine u tijelu (vaga pokazuje više!), opadanje kose i kosa koja se češće masti...

Sada se možemo zapitati što je to što određuje kako će štitnjača raditi.

Hormon jedne druge male žlijezde, hipofize, određuje rad štitnjače. Taj se hormon zove TSH (tiroideja stimulirajući hormon). Dakle, hipofiza „osluškuje“ rad organizma i ako otkrije da je učinak hormona T3 i T4 preslab, brzo stvori dodatni TSH i pošalje ga do štitnjače kako bi je natjerao na stvaranje više T3 i T4.

U obrnutom slučaju, ako je razina hormona T3 i T4 u organizmu previsoka i on je zasićen njihovim učinkom, hipofiza stvara manje TSH pa je i manje poticaja štitnjači da stvara dodatni T3 i T4.
Radi bolje kontrole rada vaše štitnjače, obratite pozornost na sljedeće pojmove na vašem nalazu:

T3 - trijodtironin
T4 - tiroksin
TSH - tiroidea simulirajući hormon
fT3 - slobodna frakcija T3 (ukoliko već uzimate lijekove za štitnjaču)
fT4 - slobodna frakcija T4 (ukoliko već uzimate lijekove za štitnjaču)
A-TPO - mikrosomalna protutijela štitnjače
A-Tg - tireoglobulinska protutijela štitnjače

Zaključak:

hipertireoza: povišeni T3 i T4, a snižen TSH
hipotireoza: sniženi T3 i T4, a povišen TSH

Preporučuje se, osobito ženama, započeti s pregledima hormona štitnjače u 35. godini života i ponavljati ih svakih 5 godina. U slučaju gore navedenih simptoma, svakako obavite ovu pretragu. Možda otkrijete rješenje problema koji vas već dugo muči.

Nema razloga za sram! Situacija u seksu koje se plaše i žene i muškarci

Povezana slika






Prema mnogim istraživanjima, seks tijekom menstruacije našao se visokom mjestu liste najvećih neugodnjaka u spavaćoj sobi.
Ženama je ideja seksa tijekom menstruacije često odbojna jer je prvo na što pomisle "nered" koji se može dogoditi u toj situaciji.

Istodobno se srame priznati da je njihova želja za seksom tih dana u mjesecu izrazito velika, a razlog za to je navala hormona koja se događa tijekom menstruacije.

S druge strane, muškarcima je neugodno priznati partnerici da ih menstruacija ne odbija od seksa.

Postoji puno mitova i zabluda o seksu tijekom menstruacije, a u nastavku pročitajte sve što morate znati o tome.

1. Liječnici ga odobravaju. S medicinske strane nema prepreka za seks tijekom menstruacije. "Partneri mogu slobodno nastaviti sa seksualnim odnosom tih dana u mjesecu, dokle god je ženi ugodno u toj situaciji. To je potpuno normalno i sigurno za oba partnera", rekla je za Health doktorica Tara Ford iz Medicinskog centra za žensku seksualnost u New Yorku.

2. Mogao bi vam se svidjeti. Razina estrogena i testosterona niska je u prvom danu menstruacije, ali onda se počinje dizati. S rastom hormona događa se i veliki rast seksualne želje pa se mnoge žene lako uzbude tijekom menstruacije.

Naravno, one žene koje imaju teške menstruacije popraćene bolnim grčevima ne mogu se fokusirati na seksualno zadovoljstvo, ali mnogi stručnjaci kažu da je upravo orgazam ‘tableta protiv bolova’ koja im može pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva.

3. Nemojte zaboraviti na zaštitu. Neki muškarci raduju se seksu tijekom menstruacije jer misle da žena tijekom nje ne može zatrudnjeti pa ne trebaju koristiti kondome. Upravo je to jedna od najvećih zabluda.

Kod žena čija menstruacija traje više od 6 dana može se dogoditi poklapanje s ovulacijom, a uz to spermatozoidi mogu preživjeti od 3 do 5 dana pa može doći i do nenadanog začeća.

Puding torta sa šumskim voćem - bez pečenja


puding torta sa sumskim vocem


Sastojci:


Podloga od keksa:

- 350 g čajnog keksa (npr. Petit beurre)
- 150 maslaca
- 50 g mliječne čokolade
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica šećera u prahu
- 10 žlica mlijeka

Puding krema sa šumskim voćem:

- 800 ml mlijeka
- 4 praška za puding s okusom vanilije
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 450 g zamrznutog šumskog voća
- 200 g Milerama

Bijela krema:

- 300 ml slatkog vrhnja
- 200 g Milerama
- 1 vanilin šećer
- 1 žlice šećera u prahu

Priprema:  Kekse sameljite, a maslac i čokoladu otopite na laganoj vatri. Keksima dodajte otopljenu smjesu i sve ostale sastojke pa dobro izmiješajte. Smjesu od keksa utisnite na dno kalupa za torte (26-28 cm) kojeg ste prethodno obložili masnim papirom. Šumsko voće odledite, dobro ocijedite pa izmiksajte u blenderu tako da dobijete pire. Prašak za puding razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka zajedno sa šećerom zagrijte do vrenja. Dodajte razmućeni puding i kuhajte ga na laganoj vatri dok se ne zgusne. Vrući puding pomiješajte s mileramom, a zatim umiješajte i pire od šumskog voća.

Istresite kremu na priremljenu podlogu od keksa pa ostavite tortu neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Za pripremu bijele kreme slatko vrhnje lagano izmiksajte pa pomiješajte s mileramom i šećerima. Vrh torte premažite bijelom kremom pa spremite tortu u hladnjak na 5 sati. Prije posluživanja tortu dodatno ukrasite po želji.

Ova beba je senzacija u Turskoj: Nisam mogao a da ne zaplačem od sreće






Cinar Engin je specijalna beba iz Turske koja je “odlučila” da svojim roditeljima na rođenju zahvali na neubičajeni način, prenosi portal Noizz.rs. Kada je Cinar došao na svijet, rodio se sa belegom u obliku srca na čelu.

“Po rođenju, kada ga je babica očistila od krvi, vidio sam njegovo obilježje. Bio sam iznenađen. Kada sam mu se približio vidio sam da ima mladež u obliku srca. Nisam mogao a da ne zaplačem od sreće”, rekao je njegov tata Murat Engin.

On je rekao da su sestre iz porodilišta u Ankari jurile do Cinara kako bi napravile selfi sa njim i dobio je nadimak – beba ljubavi.

Mališa sada ima dvije godine, ali nastavlja da privlači pažnju i dalje.
“Kada šetamo, svi ljudi se osmjehuju kada ga vide. Prosto ga obožavaju”, izjavio je ponosni tata.