loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Saturday, October 21, 2017

Prebila muža jer ju je prevario sa komšijom!

Slikovni rezultat za pretukla muža





U ponedeljak u prepodnevnim časovima, Jovana S. nanela je teške telesne povrede suprugu Milošu S. iz Aranđelovca, kojeg je uhvatila u prevari.

Po navodima policije, Jovana S. uhvatila je svog supruga Miloša S. u prevari u ranim jutarnjim časovima, a zatim mu nanela niz teških telesnih povreda. Jovana S. krenula je na posao, ali se nakon odlaska setila da nije ponela novčanik, da bi se nakon pola sata vratila do kuće da ga uzme.

Kako je ušla u stan, začula je čudne zvukove u stanu, a zatim je svog supruga koji je stigao u rano jutro sa puta, pošto je vozač kamiona, videla u bračnom krevetu kako vodi ljubav sa svojim komšijom Pericom.

U afektu, supruga je uzela metalnu dršku od usisivača i zadala suprugu niz udaraca, a nije bio pošteđen ni njegov ljubavnik.

- Da sam zatekla bilo šta drugo bilo bi mi lakše. Da me je varao sa nekom komšinicom, prijateljicom, ne bi se toliko ni naljutila. To su uobičajene stvari u braku. Ali da mi je muž homoseksualac, to nisam mogla da poverujem ni u najluđim snovima. Ovo je veliko razočarenje za mene. Miloš je za mene bio pojam muškosti, ali kada sam čula kako mu Perica viče "Maco moja" i mazi ga po glavi dok vode ljubav, u meni je izazvalo napad besa, i nisam gledala gde udaram - rekla je  supruga Jovana S.

Milk šnite rolat

rolat milk snite


Omiljena dečija poslastica milk šnite, samo sad urolana. Milk šnite rolat.

Sastojci:


4 jaja
125gr šećera
50gr brašna
3 kašike griza
3 kašike kakaa
Krem:

400ml slatke pavlake
4 vanilin šećera
1 kesica zelatina
100ml mleka

Priprema:

Ulupajte žumanca sa šećerom pa dodajte belanca. na kraju dodajte brašno, griz i kakao pa sve sjedinite i istresite u veći pleh. Pecite na 180 stepeni  oko 20 minuta, proveriti. Pečen i još vruć biskvit umotati u mokru krpu i ostaviti tako da se hladi.

Ulupati slatku pavlaku, za to vreme ostavite želatin u 50ml vode da nabubri pa zagrejte mleko i u vruće mleko dodajte želatin i mešajte dok se ne otopi. Mleko ostavite da se prohladi, da bude mlako i pre nego što želatin počne da se steže dodajte u platku apvlaku pa sve izmiksirajte. Opet ostavite da odstoji, da želatin počne da se steže.Osmotajte biskvit, pa nanesite krem i urolajte pa stavite u frižider da odstoji par sati, da se želatin stegne.

Favoriziranje djece: Voli li majka svu djecu jednako


Slikovni rezultat za Voli li majka svu djecu jednako





Pitanje : B.K.(30) Poštovani, ne miješam se u tuđe živote, no imam jednu nedoumicu. Naime, moja prijateljica majka je troje djece. Često se družimo i sve više uviđam da radi veliku razliku između najmlađeg sina koji je rođen s invaliditetom i drugo dvoje djece.

Pokušala sam joj ukazati na taj problem, jer vidim da je dvoje starije djece zakinuto u nekim stvarima. Ona tvrdi da je nemoguće i netočno što govorim tj. da majka svako dijete voli jednako. Ne mogu se suprotstaviti, naime nisam majka. Postoje li znanstvene činjenice o favoriziranju djece i koje su posljedice takvog odnosa?

Odgovor: Roditelji teško priznaju obitelji i prijateljima, no brojna istraživanja pokazuju da favoriziranje jednog djeteta u odnosu na druge postoji.
Prema istraživanju Jeffrey Klugera,  autora knjige "Efekt braće i sestara“ čak 95 posto roditelja jedno dijete voli više od drugog. Onih pet posto roditelja koji tvrde da svu svoju djecu vole apsolutno jednako lažu - tvrdi Kluger. Tijekom istraživanja uočio je da srednja djeca imaju najmanje šanse biti miljenici roditelja i dobivati najveće povlastice. Očevi najčešće favoriziraju najmlađu kćer, a majke najstarijeg sina. Djetetov spol i pozicija u obitelji imaju manje veze s roditeljskim favoriziranjem, a više s načinom na koji dijete doživljava sebe.
Kanadsko istraživanje objavljeno u časopisu "Razvoj djeteta" trajalo je četiri godine i za to vrijeme praćeno je 400 obitelji metodom anketa i neposrednog opažanja. Pokazalo je da što se stil odgoja djece iz iste obitelji razlikuje, to će on imati negativniji utjecaj na psihičko zdravlje svih članova obitelji. "Ovo otkriće je veliko iznenađenje", kaže Jenny Jenkins, profesorica primijenjene psihologije i ljudskog razvoja na Sveučilištu u Torontu i vođa ove studije. "Očekivali smo da takozvano diferencijalno roditeljstvo utiče samo na dinamiku između roditelja i djece. Međutim, pokazalo se da ono djeluje na cijelu obitelj". "Diferencijalno roditeljstvo" je uljepšan naziv za ono što zapravo predstavlja favoriziranje jednog djeteta u odnosu na drugo.
Prof. Jenkins i njezin tim otkrili su da su djeca roditelja koja nisu svoju djecu tretirali jednako imala više problema s pažnjom i društvenim odnosima koji se nastavili i u odrasloj dobi. Istraživači su otkrili da je diferecijalno roditeljstvo povezano s još nekim faktorima kao što su siromaštvo, intelektualne teškoće, povijest zlostavljanja u porodici te da su majke koje su bile pod dužim emocionalnim i financijskim stresom rjeđe bile pravedne prema svojoj djeci.
Bez obzira  jeste li  dijete „miljenik“ ili ono koje je dobivalo manje pažnje, percepcija nejednakog tretmana ima loš utjecaj na dobrobit sve djece. Najčešći problemi s kojima se djeca koja su odrastala u takvim obiteljima susreću su depresija i opće nezadovoljstvo.