loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, February 16, 2017

Razlozi neposlušnosti vašeg djeteta


Slikovni rezultat za neposlušnosti vašeg djeteta







Sva su djeca, barem povremeno,neposlušna. Otkrijte koji su najčešći razlozi neposluha…

Još jedan običan dan za Vaše dijete. Vrtić, škola, neka slična aktivnost, dobro je raspoloženo, kad odjednom, kao da je netko pritisnuo neki gumbić…

Plač, vika, dreka, protestiranje… I nije Vam jasno što se dogodilo, jeste li Vi u nečem pogriješili, je li se ozlijedilo? Razlog ne možete otkriti, barem ne u prvi trenutak…

Pomislit ćete da se dijete loše ponaša, što u načelu je točno. No, iza svega treba postojati uzrok ili uzroci takvog ponašanja, koji su možda za odrasle zaista banalni, no u djetetovom životu igraju važnu ulogu.

Evo nekih od najčešćih razloga zbog čega Vaše dijete, bilo vrtičke, bilo školske dobi, može imati ispade lošeg ponašanja…

Nedovoljno sna

Jedan od najčešćih uzroka lošeg ponašanja djeteta može biti nedovoljno sna ili pak čak i najmanja promjena rutine spavanja.
Nedovoljno kvalitetnog sna može utjecati na mogućnost djeteta da se nosi s dnevnim izazovima koji možda u nekim trenutcima nisu za njega idealni.

Izazovi u učenju

Kretanje u školu, gdje se dijete po prvi put ozbiljno nosi s izazovima učenja, može predstavljati stres i poteškoću za dijete. Ako možda ima problem savladavanja slova, brojki, čitanja, računanja ili općenito s prihvaćanjem većeg broja obveza i odgovornosti, to može dovesti do problema u općenitom ponašanju.

Previše šećera

Slastice koje dijete pojede tijekom dana mogu itekako utjecati na ponašanje, od pretjerane živahnosti, do razdražljivosti i čudnih ispada u ponašanju. Ne kaže se uzaludno „high on sugar“.

Bolest

I prije nego što dijete dobije, primjerice, povišenu temperaturu, mogu se javiti određeni simptomi prehlade kao što je glavobolja, grlobolja, malaksalost, loše raspoloženje koje manja djeca često ne znaju protumačiti, nego reagiraju neobjašnjivim i brzim promjenama u ponašanju.

Nesuglasice s prijateljima

Većina je djece već od najranije mladosti pod socijalnim pritiscima svojih vršnjaka, od toga tko ima određenu igračku, kakvu odjeću nosi, kakvu ima školsku torbu… Možda se Vi možete truditi odgajati skromno i neopterećeno dijete, no ono je u vrtiću i školi izloženo utjecajima, koji su vama možda nevažni, no na njih imaju veliki utjecaj. Osim toga, sve one male dječje nepravde njima se čine najvećima na svijetu.

Veliki osjećaji, male osobe

Od najmlađe dobi, djeca moraju učiti kontrolirati osjećaje, kojih je zaista mnogo, a što može biti previše za njih. Tako dugo dok djeca ne nauče savladavati te osjećaje, postojat će ispadi.

Prevelika stimulacija

Žar igre i drugih aktivnosti, zvukovi, svjetla, uzbuđenje može jednostavno biti previše za dijete. Takve situacije najčešće se događaju za vrijeme proslava dječjih rođendana i sličnih događanja i proslava. Tome dodajte povećane količine šećera i umor i imate dobitnu kombinaciju male „zločestoće“.

Nedostatak kontrole u okruženju

Moraju prekinuti igru kako bi jeli, išli spavati, ne mogu biti uvijek s roditeljima kada požele, ne mogu dobiti sve što požele i ne mogu se ponašati kako žele…
Sve to može biti frustrirajuće za dijete, koje tek mora usvojiti navike, a želi provoditi svoju volju i pomicati granice.

Odrastanje

Djeca u određenim životnim razdobljima doživljavaju naglije mentalne i fizičke skokove u rastu i razvoju, novi svijet i novo razumijevanje događanja svugdje je oko njih…
No, i ti skokovi ne znače da su djeca spremna i dovoljno zrela da se nose s novim spoznajama, što može dovesti upravo do problema s ponašanjem.

Ljekovitim biljem protiv neugodnih viroza



Slikovni rezultat za Ljekovitim biljem protiv






Vrijeme je virusnih prehlada, jeste li spremni?

Dolaskom jeseni i hladnijih dana, dolazi doba povećane mogućnosti virusnih infekcija, koje se najčešće javljaju na prijelazu godišnjih doba. Kao što je poznato, za virusne infekcije antibiotici u pravilu ne funkcioniraju.

No, zato nam je priroda dala brojne ljekovite biljke koje mogu pomoći u borbi protiv virusnih infekcija. Vjerujemo da ste za odlična djelovanja nekih biljaka već čuli, ali da ćete naučiti i nešto novo. Svakako je dobro s katkad ponoviti „gradivo“.
Evo o kojim je biljkama riječ.

Bazga – Pomaže u borbi protiv virusa, posebno se preporučuje kod jačih viroza i gripe. Odlična je za liječenje herpesa.

Ehinacea – Odlično se bori protiv virusnih infekcija, te sprečava viruse i bakterije da penetriraju u zdrave stanice. Smanjuje bol, upalne procese, posebno dišnog sustava. Neka su istraživanja pokazala da djeluje i na smanjenje tumora i da poboljšava mentalno zdravlje.

Češnjak – Poznato je da ubija mikroorganizme koju uzrokuju infekcije kao što su tuberkuloza, upala pluća, herpes i kandida. Također, pomaže u liječenju konjunktivitisa, upala uha, preventivno djeluje na smanjenje mogućnosti pojave stanica tumora, te pomaže smanjenju kolesterola, a time i u  regulaciji krvnog tlaka i prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Astragalus korijen – Pomaže u prevenciji prehlade i gripe, pomaže u podizanju imuniteta, sprečava izbijanja herpesa, te regulira razine kortizola u krvi.

Mačja šapa (Uncaria Tomentosa) – Pomaže u smanjenju tjelesne temperature, te u virusnim infekcijama probavnog sustava.

Đumbir – Pomaže u borbi protiv upalnih procesa, smanjuje bol, pomaže u drenaži limfnih čvorova, u detoksikaciji tijela i djeluje na smanjenje mučnine.

Sladić – Pomaže u borbi protiv gripe, a neka su istraživanja pokazala da ima odličan učinak u borbi protiv HIV-a i hepatitisa C. Također, odličan je za smanjenje kašlja i upalnih procesa u grlu i dišnim putovima. Smanjuje bol.

List masline – Odličan je za borbu protiv virusnih prehlada, ali i kandide, hepatitisa B, malarije, gonoreje, tuberkuloze…
Također, odlično djeluje na smanjenje virusnih infekcija uha i urinarnog trakta. Osim u borbi protiv virusnih, odličan je u borbi bakterijskih infekcija...