loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, March 19, 2018

MAJČINO MLIJEKO MOŽE SE ČUVATI U FRIŽIDERU



Da bi se sačuvale nutricionističke i antiinfektivne kvalitete izdojenog mlijeka, izuzetno je važno pravilno ga pohraniti.

Majčino mlijeko možete čuvati na sobnoj temperatuti (19-22 stepena) do deset sati, u frižideru (0-4 stepena) do osam dana, a u zamrzivaču do tri mjeseca.

Za pohranjivanje je najbolje koristiti posude od tvrde plastike ili stakla, sa čvrstim poklopcem, ili vrećice posebno namijenjene čuvanju majčinog mlijeka.

Mlijeko iz frižidera možete zagrijati pod mlazom tople vode tako da povremeno tresete bočicu sve dok se ne postigne željena temperatura.

Mlijeko nikada ne zagrijavajte do vrenja. Prokuhavanjem se gube ili smanjuju zaštitne tvari i neki enzimi, čime se smanjuje i njegova vrijednost.

Izdojeno majčino mlijeko nije homogenizirano, pa je normalno da se podijeli u dva dijela - masni i vodenasti dio. Prije nego što provjerite temperaturu, protresite spremnik čime ćete rasporediti masnoću u mlijeko.

Zamrznuto mlijeko trebalo bi prvo odstajati u frižideru 24 sata kako bi se postepeno odmrzlo. Nakon odmrzavanja, zagrijte ga pod mlazom tople vode i više ga ne smijete čuvati niti zamrzavati.


avaz.ba

GOTOVI ZA 15 MINUTA: Mini uštipci

mini-ustipci


Sastojci:
  • 300 g brašna
  • 200 ml vode
  • 1 jaje
  • 2 supene kašike kisele pavlake
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 čajna kašika soli
  • ulje

Priprema:

Promiješati brašno, prašak za pecivo i so. Dodati jaje, pavlaku i vodu, te sve dobro umutiti kašikom.

Smjesu vaditi na vrelo ulje čajnom kašikom. Čim se po rubovima ukaže zlatna boja (za par sekundi), prevrnuti i pržiti s druge strane.

Uštipke vaditi na papirni ubrus, da upije masnoću.

Ako vam se tako više sviđa, od ovih uštipaka možete praviti male sendviče, slatke ili slane. Prerežete ih napola, pa punite po želji. Super su i u slanoj i u slatkoj verziji.


brzirecepti.info

CHEESECAKE BEZ PEČENJA

Cheesecake bez pečenja


Sastojci:

Podloga od keksa:
  • 450 g mljevenog keksa (Čajni kolutići, Petit Beurre i sl.)
  • 200 g maslaca
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 žlica meda
Nadjev od sira:
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 400 g krem sira
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 6 žlica šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • sok od ½ limuna
  • 1 želatina u prahu

Priprema:

Maslac, mlijeko i med otopite na laganoj vatri, pa pomiješajte s mljevenim keksima. Kada se svi sastojci sjedine, kekse prebacite u kalup za torte (26-28 cm). Prije nego što stavite kekse, dno kalupa namastite maslacem, a rubove obložite papirom za pečenje.

Kekse rukama ili žlicom ravnomjerno utisnite na dno kalupa. Podlogu od keksa spremite u zamrzivač dok pripremate kremu.

Želatinu namočite u malo vode i ostavite da nabubri. Krem sir i kiselo vrhnje izmiksajte sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i limunovim sokom. Dodajte otopljenu želatinu, pa sve još kratko izmiksajte da se želatina sjedini sa svim sastojcima.

Slatko vrhnje izmiksajte do pola, pa dodajte pripremljenu kremu od sira i kiselog vrhnja i sve još malo izmiksajte tako da dobijete kompaktnu kremu.

Kremu od sira nanesite na podlogu od keksa i zagladite površinu torte.

Cheesecake prije posluživanja ostavite u hladnjaku nekoliko sati da krema ohladi i očvrsne.


Slatki savjet:

Cheesecake možete dodatno obogatiti tako da u kremu umiješate malo svježeg voća, primjerice maline ili kupine!


slatkisvijet.com

ZANIMLJIVO JELO BEZ MNOGO NAPORA I UMIJEĆA: PILETINA A LA KIJEV

Piletina à la Kijev


Sastojci (za 4 osobe):
  • 2 kom pilećih prsa
  • limunov sok
  • sol
  • ulje za prženje
Za aromatičan maslac:
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice nasjeckanog peršina i vlasca
  • crni papar mljeveni
  • 1 žlica Vegete
Za paniranje:
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 150 g krušnih mrvica

Priprema:

Maslac pjenasto izmiješajte, dodajte nasjeckani peršin i vlasac, začinite paprom i Vegetom. Dobro izmiješajte i tako pripremljeni maslac oblikujte u tanki valjak. Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak da očvrsne.

Filetirana pileća prsa (4 odreska) lagano potucite, malo posolite i nakapajte limunovim sokom.

Rashlađeni maslac razrežite na četiri komada. Na svaki odrezak stavite po jedan i savijte odreske u obliku rolada.
Uvaljajte ih u brašno, razmućena jaja i mrvice, te stavite pržiti u vruće ulje desetak minuta.

Pohanoj piletini kao prilog poslužite rizi-bizi ili prženi krumpir.


Savjeti:

Kako vam se meso ne bi nakon zamotavanja otvaralo, dobro ga prethodno stanjite batom za meso.

Maslac pripremljen na ovaj način možete upotrijebiti kao dodatak uz razne pečene odreske.


brzirecepti.info

PLAZMA ROLAT

plazma_rolat


Sastojci:
  • 250 g margarina
  • 1 šalica šećera (2 dl)
  • 1 kutija mljevenog plazma keksa (300 g)
  • 2 žlice čokolade u prahu (nesquik)
  • 1 šlag pjena
  • sok od naranče (po potrebi dodavati)

Priprema:

Umutimo margarin i šećer, zatim dodamo mljeveni plazma keks i čokoladu u prahu (po želji čokolade koliko volite), sve izmiješamo i zalijemo sokom od naranče (može i cedevita).
Postepeno zalijevati, paziti da ne bude previše rijetko.

Kad sve izmiješate, oblikovati kao rolat i staviti šlag na vrh.

Ostaviti u led da se stegne, ako želite da bude leden kao sladoled, a možete premjestiti u hladnjak…

Jednostavan je za praviti, možete staviti i bananu u sredinu ili pomiješati čokolade u komadićima… Jednostavno se poigrajte!


brzirecepti.info

VIC DANA: Kineske naočale



Odem danas do kineza da kupim neke naočare…
Gledam ove, gledam one… Sa UV zaštitom, sa ovim okvirom sa onom bojom…
Prilazi mi kinez i kaže: ja ima za tebe specijalna naocala, dođe ti ploba.
Uzmem ja od njega one naočare, stavim ih, pogledam – svi oko mene goli!
Skinem ih – obučeni, ponovo stavim – goli.
Ne pitam za cenu, uzimam ih, istrčim na ulicu i ponovo test. Stavim ih – goli, skinem – obučeni.
Brzo odem s naočarima na glavi kući da se pohvalim ženi…
Uđem u kuću – komšija i žena goli… Skinem ih – GOLI!
Je*em ti sr*nje kinesko – kad li se već pokvari?!

DNEVNI HOROSKOP ZA DAN 20.03.2018.



OVAN (21. MART – 20. APRIL)

POSAO: U kontaktu sa nadređenima možete imati manje nesporazume. Ipak, ne bi trebalo biti nekih kritičnih dešavanja.
LJUBAV: Novo poznanstvo vam se dešava u trenutku u kom to najmanje očekujete. Imate veliku emotivnu dilemu.
ZDRAVLJE: Prijala bi vam masaža.


BIK (21. APRIL – 20. MAJ)

POSAO: Moguće je da neke stvari nisu krenule onim tokom kojim ste se nadali da hoće. Ne očajavajte.
LJUBAV: Potrebno je da poradite na sebi ako želite da dođete do emotivne sreće. Menjajte neke svoje destruktivne navike.
ZDRAVLJE: Izbegavajte alkohol.


BLIZANAC (21. MAJ – 20. JUNI)

POSAO: Nije povoljan dan za bilo kakve finansijske transakcije niti za rizike na ovom polju.
LJUBAV: Pred vama je prilika za novo poznanstvo. Dešavanja i osobe iz prošlosti sada konačno možete da ostavite iza sebe.
ZDRAVLJE: Osetljivi disajni putevi.


RAK (21. JUNI – 22. JULI)

POSAO: Dolazi vam prilika za uspeh na poslovnom planu. Potrudite se da se posvetite svojim obavezama.
LJUBAV: Vreme je za iskren razgovor sa vašim partnerom. Skrenite mu pažnju na stvari koje vam smetaju i dajte mu priliku da ih ispravi.
ZDRAVLJE: Mogući problemi sa bubrezima.


LAV (23. JULI – 22. AVGUST)

POSAO: Spremni ste za nove poslovne poduhvate! Osećate se dobro i imate nalet samopouzdanja!
LJUBAV: Nova ljubavna ponuda koju dobijate vam je veoma intrigantna. Dolaze vam zanimljiva dešavanja.
ZDRAVLJE: Potrebno vam je više sna.


DEVICA (23. AVGUST – 22. SEPTEMBAR)

POSAO: Moguće je da ćete uspeti da dođete do pomaka na poslovnom planu. Ponosni ste na sve što ste do sada postigli.
LJUBAV: Spremni ste za nova dešavanja! Otvorili ste svoje srce i želite novu ljubav, osobu koja može ispuniti vaše snove.
ZDRAVLJE: Postepeno poboljšanje na ovom polju vam dolazi.


VAGA (23. SEPTEMBAR – 22. OKTOBAR)

POSAO: Očekuje vas nova poslovna ponuda. Možete da se nadate povoljnijoj prilici da ostvarite zaradu.
LJUBAV: Komunikacija je ključ za rešavanje trenutnih ljubavnih problema koji vas muče. Nemojte da se plašite razgovora sa voljenom osobom.
ZDRAVLJE: Osetljivi mokraćni putevi.


ŠKORPIJA (23. OKTOBAR – 22. NOVEMBAR)

POSAO: Spremni ste za nove poslovne izazove. U sebi nosite puno elana i energije i spremni ste da se posvetite svojim obavezama!
LJUBAV: Očekuje vas prilika da osvijte pažnju osobe koja vam se dopada već neko vreme. Potrudićete se da je šarmirate.
ZDRAVLJE: Opustite se uz dobru muziku.


STRELAC (23. NOVEMBAR – 21. DECEMBAR)

POSAO: Očekuju vas veoma pozitivna i dobra dešavanja u poslovnom okruženju! Možete da se nadate lepim vestima!
LJUBAV: Uživate u pozitivnom odnosu sa voljenom osobom. Pored toga što ste ljubavnici, imate i iskren i prijateljski odnos.
ZDRAVLJE: Problemi sa sinusima su mogući.


JARAC (22. DECEMBAR – 19. JANUAR)

POSAO: Moguće je da niste u prilici da ostvarite baš sve ono što ste zamislili, ali ne treba da brinete. Doćiće i vaših pet minuta.
LJUBAV: Dolazi do obnove kontakta sa osobom koju ste nekada davno iskreno voleli. Pred vama je veoma zanimljiv dan.
ZDRAVLJE: Mogući problemi sa cirkulacijom.


VODOLIJA (20. JANUAR – 19. FEBRUAR)

POSAO: Današnji dan vam nije preterano povoljan za posao. Nemojte da očekujete previše. Posvetite se nekim drugim stvarima.
LJUBAV: Pred vama je prilika da još bolje upoznate svog partnera. Važno vam je da dosta toga saznate o njemu.
ZDRAVLJE: Prolazan kašalj.


RIBE (20. FEBRUAR – 20. MART)

POSAO: Hvata vas nervoza, jer još uvek ne vidite konkretne pomake na polju posla. Dajte sebi još malo vremena.
LJUBAV: Prija vam pažnja koju dobijate od strane voljene osobe. Pred vama je veoma pozitivan period kada je u pitanju polje ljubavi.
ZDRAVLJE: Podložni ste upalnim i bolnim stanjima.

DŽEMI LADY

dzemi_lady


Sastojci:

Za biskvit:
  • 100 g šećera
  • 60 g šećera u prahu
  • 125 ml ulja
  • 60-100 g džema od borovnice
  • 90 g pšeničnog oštrog brašna
  • 90 g pšeničnog glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 45 g kakaa
  • 200 ml jogurta
  • 40 ml mlijeka
Za glazuru:
  • 25 g maslaca
  • 50 g čokolade
  • 3 žlice slatkog vrhnja

Priprema:

Biskvit:

Izmiješajte šećer, šećer u prahu, ulje i džem.

Pomiješajte brašna, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao.

U smjesu od brašna umiješajte smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji ste izmiješali s mlijekom.

Sve dobro promiješajte i izlijte u namašćen duguljasti kalup (26×12 cm).

Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.

Glazura:

Na laganoj vatri otopite maslac, čokoladu i vrhnje, pa ovom glazurom prelijte još vrući kolač.


Posluživanje:

Ohlađeni kolač narežite i poslužite.


Savjet:

Kolač će biti sočan, a da li je pečen provjerite drvenim štapićem (ili čačkalicom) koji nakon vađenja treba ostati čist.


brzirecepti.info