loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, December 1, 2016

Liječenje depresije

Slikovni rezultat za Liječenje depresije





Depresija može nastati iz mnogo različitih razloga što znači da se može i izliječiti na više načina. Ako patite od depresije trebate znati da je ona u većini slučajeva izlječiva. Međutim, bez nečije pomoći (ili obitelji ili profesionalca) teško ćete se sami otrgnuti iz njenih okova. Samo oko 10% osoba se izliječi spontano bez ičije pomoći.

U ovom tekstu ćemo navesti sve moguće opcije liječenja, od konvencionalnih do alternativnih rješenja.


Isključivanje fizičkih bolesti kao uzrok

Ono što biste prvo trebali uraditi ako mislite da patite od depresije je temeljit liječnički pregled koji bi odredio da li se osjećate tmurno i bezvoljno zbog nekog fizičkog uzroka ili je nešto drugo u pitanju.

Bolesti poput dijabetesa, anemije, problema sa štitnjačom, niskog krvnog pritiska, sinusitisa ili bolesti probavnog sistema, mogu prouzrokovati simptome slične depresiji (kronični umor, bezvoljnost, smanjen seksualni nagon).

Pronalazak psihologa ili psihijatra

Ako ste isključili fizičke bolesti kao uzrok, a još uvijek se osjećate tužno i bezvoljno, vrijeme je da potražite psihologa ili da vas liječnik opće prakse uputi psihijatru na pregled.


Bitno je da pronađete terapeuta koji je pažljiv i osjećajan i s kojim osjetite određenu konekciju i razumijevanje. Ako terapeut nema nijednu od tih kvaliteta, nakon prvog susreta nemojte oklijevati da potražite novog.


Psihoterapija (liječenje razgovorom)

Terapija razgovorom je jako učinkovita metoda liječenja. Uz pomoć nje možete naučiti mnogo o svojim ponašanjima iz perspektive profesionalca. Otkrit ćete ponašanja i misli kojih niste bili ni svjesni ili ih nikad niste gledali iz tog ugla. Psiholog će vam dati „alate“ za borbu protiv negativnih uzoraka ponašanja.


Ponekad se radi i grupna terapija (naravno uz pristanak svih uključenih). Grupna terapija depresivnoj osobi može izgledati strašno jer takve osobe se teško otvaraju emocionalno, ali ona ima svojih prednosti. Sudjelovanje u grupnoj terapiji vam može dati samopouzdanje i nadu kada čujete tuđe priče i shvatite da postoje ljudi sa istim problemima.

Lijekovi

Psihijatar će vam uz terapiju vjerojatno propisati i neke lijekove. Neki od poznatijih lijekova su: Zoloft, Prozac, Seroxat(Paxil), Lexapro i drugi. Poboljšanja se osjete tek nakon 2-3 tjedna uzimanja. Ovi lijekovi su temelj uspješne borbe protiv depresije. Cilj uzimanja lijekova nije samo otklanjanje simptoma, nego uspostava dugotrajnog dobrog stanja i prevencija novih depresivnih epizoda.

Alternativno (prirodno) liječenje

Alternativno liječenje može pomoći kod blage i umjerene depresije. Logično je da naša prehrana, nivo aktivnosti i količina odmora utječu na to kako ćemo se osjećati psihički. Tu su i određeni prirodni biljni lijekovi koji vam mogu pomoći. Neki od prirodnih načina za borbu protiv depresije su:

* Vježba. Fizička aktivnost potiče proizvodnju neurotransmitera odgovornih za osjećaj zadovoljstva, a dokazano je i da stimulira rast novih moždanih ćelija.[1] [2]

* Zdrava ishrana. Mnogi simptomi depresije se podudaraju sa nedostatkom određenih nutrijenata. Zato je zdravom prehranom moguće umanjiti simptome depresije. Ako se ne možete hraniti 100% zdravo, onda barem suplementirajte multivitaminima i omega 3 mastima.

* Spavanje. Spavajte barem 8 sati dnevno jer spavanje ima veliki utjecaj na raspoloženje.

* Druženje. Izbjegavajte izolaciju pod svaku cijenu. Osobe koje imaju mnogo prijatelja su sretnije i imaju bolju memoriju. Držite kontakt sa obitelji i prijateljima i razmislite o učlanjenju u razne grupe, kurseve ili volonterstvo.

* Biljni lijekovi. Kantarion ili gospina trava istraživan je u vezi sa poboljšanjem raspoloženja kod depresivnih osoba i nekoliko studija je pokazalo da je učinkovit jednako kao i standardni antidepresivi. Druge studije su pokazale samo blagi učinak, ali u svakom slučaju isplati se probati. Možete piti čaj od kantariona ili uzimati tablete sa ekstraktom kantariona koje su učinkovitije. Glavna tvar u kantarionu odgovorna za poboljšanje raspoloženja je hiperforin. Učinkovitost ovisi o količini hiperforina u ekstraktu

* Dnevna svjetlost. Vjerovali ili ne, nekoliko studija je pokazalo blagotvorne učinke na depresiju kod osoba koje su se redovito izlagale sunčevoj svjetlosti. [6][7] Ovo bi mogao biti i razlog zašto je depresija češća zimi. Postoji određeni tip depresije koja se zove sezonska depresija i mnoge osobe pate od nje svake zime.

Oporavak od depresije zahtjeva akciju. Ali tko god je bio u depresiji zna da je poduzimanje nužnih koraka u takvom stanju jako teško. Zapravo, to se čini kao najteža stvar od svih. Iz tog razloga depresija postaje začarani krug. Ali postoji razlika između teškog i nemogućeg.

Započnite sa sitnim koracima. Informirajte se što više o depresiji. Povjerite se jednoj osobi koja vam je najbliža. Odite u 30 minutnu šetnju jednom dnevno. Kupite psa ako ga već nemate i brinite o njemu. Pokušajte sve prije nego se predate. I najvažnije od svega, imajte nadu i znajte da postoje osobe koje su prošle kroz istu patnju i izišle iz nje uzdignute glave.




http://www.zdravosfera.com/

Dark Chocolate Cake Recipe







While it takes slightly longer to prepare this recipe than a box mix, the resulting moist, delicious cake makes it VERY worth the little extra time. I consider this 'perfect' chocolate cake. This cake is excellent with both with Butter Cream Icing (Buttercream Frosting) and Chocolate Buttercream Frosting (the dark flavor version). (I use Decorator Buttercream Icing when I'm decorating the cake.)

I love how the leftovers are still moist even a day or two later. (I store my loosely covered with plastic wrap.) My father adores this cake with Butter Cream Icing (Buttercream Frosting) on it. For his birthday, Father's Day etc. I make him cupcakes with the icing on them and individually wrap them. He keeps them in his freezer for when he wants "a piece of cake". He claims they are as good as when they are fresh. (Even though it isn't where I got the recipe from so I can't vouch for it, reviewers have said it is the recipe on the Hershey's cocoa can. I would recommend using their Special Dark Cocoa if possible.)



INGREDIENTS

* 2 cups sugar
* 1 3⁄4 cups flour
* 3⁄4 cup baking cocoa (dutch process or dark cocoa preferably)
* 1 1⁄2 teaspoons baking powder
* 1 1⁄2 teaspoons baking soda
* 1 teaspoon salt
* 2 eggs
* 1 cup milk
* 1⁄2 cup vegetable oil
* 2 teaspoons vanilla extract
* 3⁄4-1 cup boiling water (see note below)



DIRECTIONS

Heat oven to 350°F.

Grease and flour two 9 inch round baking pans or one 13x9 inch pan.

In large mixer bowl, stir together dry ingredients.

Add eggs, milk, oil, and vanilla; beat on medium speed for 2 minutes.

Stir in boiling water by hand (batter will be thin). NOTE: I have tried it with 1/2 cup, 2/3 cup and 3/4 cup boiling water and we prefer it with less than 1 cup water. I usually use between 2/3 & 3/4 cups.

The cake is still very moist but it doesn't seem to "fall" as much as it cools. This might have to do with our high humidity or brand of flour or other factors so I don't know if it will work for everyone.

Pour into prepared pan.

Bake 30 to 35 minutes for round 9-inch pans, 35 to 40 minutes for rectangular pan or until wooden pick inserted in center comes out clean. (Do not use 8-inch pans or the batter will overflow.).

Because they have a tendency to overflow if you fill them more than 2/3 full, I usually get about 27-28 cupcakes per batch. Bake for approximately 18-20 minutes.

Cool 10 minutes; remove from pan to wire racks.

Please note: baking cocoa isn't hot chocolate drink mix! Baking cocoa contains no sugar and it is found on the baking aisle. Chocolate drink mixes that you add to milk or water to drink WILL NOT work in this recipe.




www.food.com

Kamen u žuči-kako sprečiti napad

Slikovni rezultat za Kamen u žuči-kako spriječiti napad






Kamen u žuči može da se javi kod osoba svih uzrasta, čak i kod dece. Veoma je važno znati koji faktori dovode do pojave kamena u žuči i na koje načine ga je moguče lečiti.Od lekov1tog blja u slučaju žučnih kolika, rastvaranja i izbacivanja kamena, najblagotvorniji su kičica, nana, troskot, pelin, rabarbara i hajdučka trava.

Kamen u žučnoj kesi veoma je često oboljenje od koga najčešće pate osobe od 30 do 60 godina, ali može da se se javi i kod mlađih osoba, čak i kod dece. Najčešći simptom su žučne kolike, odnosno grčevi, koji se gotovo uvek javljaju u slučaju ovog oboljenja, ali ipak određeni broj ljudi latentno, bez napada, “nosi” kamen u žuči tokom čitavog života. Žene za pet posto češće pate od ove bolesti.

Kamen u žuči stvara se od same materije žuči, žučnih boja, krečnih materija i holesterola. Oko tri četvrtine kamenja stvara se iz holesterola koji čini samo 5 % žuči i nije isuviše topiv, pa da bi ostao raspršen u tečnosti, on mora da bude u ravnoteži sa žučnim solima. Ipak, najvažniju ulogu pri stvaranju kamena u žučnoj kesi igraju zapaljenje žučne kese, zastoj u njenom pražnjenju i izmenjen sastav žuči.

Dok se ne pomera, osoba obično ne oseća tegobe. Ponekad se javi blag bol sa desne strane ispod rebara. Pored toga, gubitak apetita, nadutost, podrigivanje ili povraćanje takođe mogu da ukazu na postojanje kamena u žuči.

Kamen žuči simptomi

Najsigurniji, ali i “najbolniji”, simptom kamena u žuči je njegovo pomeranje ili zapaljenje žučne kese koje dovodi do napada. To se obično dešava noću, 2-3 sata posle večere (naročito ako je osoba jela masnu hranu) i praćenje žestokim bolovima s desne strane, ispod rebara.Bolovi se šire u desno rame i često su praćeni povraćanjem. Ako je sa napadom udruženo zapaljenje žučne kese, temperatura može biti veoma visoka i praćena drhtavicom. Ponekad kamen može potpuno da zatvori žučni kanal, da spreči izlučivanje žuči u creva i da izazove pojavu žutice. Napadi mogu da traju od nekoliko sati do nekoliko dana, a ponavljaju se u nejednakim vremenskim razmacima.


Šta izaziva napad kod kamena u žuči?

Napad žuči može da uzrokuje sve ono što izaziva pokrete žučne kese ili pojačava lučenje žuči. Na prvom mestu to je hrana: mast, jaja, kvasac, sladoled i suvo meso, a tu su i stres i stalna napetost…
Takozvano mehaničko pomeranje kamena takođe dovodi do napada, te stoga treba izbegavati jahanje, trčanje, podizanje tereta i jače napone prilikom pražnjenja creva.

Lečenje

Konačno izlečenje od kamena u žučnoj kesi postiže se njegovim odstranjivanjem operativnim putem. Ostale mere se preduzimaju za sprečavanje napada. U slučaju napada, treba pozvati lekara, a kadaje on praćen visokom temperaturom, dok lekar ne dođe, na stomak obolelog, u predelu žučne kese, treba stavljati hladne obloge. Bez konsultacije sa lekarom ne treba uzimati nikakva sredstva za umirenje bolova jer se na taj način oboljenje “maskira” i onemogućuje uspostavljanje dijagnoze.

Ishrana obolelih od kamena u žuči

U akutnom stadijumu, kada se jave bolovi izazvani unošenjem neodgovarajuće hrane, daju se samo zaslađena voda, voćni sokovi i čaj a kasnije se prelazi na kašastu i pasiranu hranu – od krompira, pirinča, testenine, a sve treba da se kuva na mleku. Takođe, preporučuje se i pasirano povrće. Dijetetske mere veoma su važne u lečenju i nazivaju se žučne dijete.Njihov osnovni cilj je smirivanje upale.Jede se hrana bez masnoća.
Isključuje se svinjetina, živinsko meso, ostala masna mesa, punomasni sirevi, majonez, paštete, konzervisana i pikantna jela i začini, sosevi i pržena jela, jaja, čokolada, orasi, šlag…


Šta treba jesti kod kamena u žuči
• nemasne supe od mesa, povrća, one sa zaprškom na margarinu
•testenine
•griz
•teletinu
•belo meso
•ribu
• pire krompir
•spanać
• šargarepu
• blitvu •paradajz
•beli hleb, prepečen ili dvopek
•od slatkiša marmeladu, džem i med
•zelenu salatu
Jela ne smeju biti previše vruća i treba jesti često, ali pomalo. Posle jela treba prileći barem 30 minuta, a na predeo žučne kese stavljati tople obloge.

Šta je zabranjeno jesti kod kamena u žuči
•jaja
• mast bilo koje vrste
•masna jela
•pečeno meso
•kavijar
•sardine
• pohovano meso
•soseve
• masne sireve
• povrće koje nadima (grašak, pasulj, boraniju)
•testenine sa kvascem
•feferone
•alkoholna pića a naročito

Faktori rizika za pojavu kamena u žuči
• genetska predispozicija
•gojaznost
• oboleli od arterioskleroze
•osobe koje boluju od hipertenzije
•dijabetičari su skloniji ovom oboljenju
• nepravilna ishrana
• svakodnevno višesatno sedenje
• neadekvatno oblačenje
• neuredna stolica (zatvor)
• stres

Povećani rizik od stvaranja kamena u žuči primećen je kod žena koje koriste pilule za kontracepciju i kod onih koje koriste terapiju estrogenom nakon menopauze.





http://www.dijetaizdravlje.com/




KOLIKE ILI GRČEVI KOD BEBA

Slikovni rezultat za KOLIKE ILI GRČEVI KOD BEBA





Dojenačke kolike vrlo su česta tegoba i od njih pati više od 60 % djece.

Šta su kolike?

Pod terminom “dojenačke kolike” podrazumijeva se kompleks učestalog, iznenadnog javljanja bolova i jakog, neutješnog plača u inače zdravog dojenčeta, obično u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima, svakodnevno, tokom nekoliko sedmica.

Uzrok dojenačkim kolikama nije do danas potpuno poznat. Navodi se veliki broj razloga za javljanje kolika,ali bitno je da kolike ne ugrožavaju bebu.

Kolike najčešće započinju već u prvom mjesecu,druge do treće sedmice života, a kod nedonošene djece nakon dvije to tri sedmice od očekivanog termina rođenja. Vrhunac simptoma vidimo oko 6. sedmice, nakon čega slijedi lagano smirivanje i na kraju prestanak kolika oko navršenog 3. mjeseca života u većini slučajeva.

U oko 90% slučajeva kolike nisu povezane s načinom prehrane,jer se jednako javljaju kod djece hranjene majčinim mlijekom kao i kod djece koja se hrane dojenačkim formulama. Stoga se dojenje nikako ne smije prekidati.


Kako umiriti bebu koja ima grčeve?

Ponekad je dijete moguće umiriti tjelesnim kontaktom.Prislonite dijete uz sebe,upravo vaši otkucaju srca mogu djelovati umirujuće na dijete.Hranite dijete češće kako bi bili sigurni da nije gladno.Ponekad može pomoći podrigivanje, tako da obavezno nakon hranjenja pustite bebu da podrigne.Ako podrigivanje ne pomogne i ne zaustavi neutješan plač,pokušajte sa masiranjem trbuha tako da kružite dlanom preko djetetova trbuščića u smjeru kazaljke na satu.

Topli oblozi olakšavaju bol i umiruju bebu. Obratite pažnju da oblozi nisu prevrući jer bi to dodatno moglo uznemiriti bebu.

Ako bebu hranite na bočicu,koristite bočicu s ventilom protiv kolika.

Majke koje doje trebale bi provjeriti svoju prehranu kako bi utvrdile jedu li možda prekomjerne količine hrane koja izaziva probleme. Hrana koja može uzrokovati kolike kod bebe obuhvaća brokulu, cvjetaču, prokulice i kupus, čokoladu, mlijeko i mliječne proizvode, luk i citrusno voće.


Ako mislite da hrana uzrokuje probleme vaše bebe, nekoliko dana nemojte jesti navedene namirnice kako biste vidjeli hoće li biti promjene.



http://www.bebe.ba/

UZROCI ALERGIJA NA HRANU KOD DJECE

Slikovni rezultat za ALERGIJA NA HRANU KOD DJECE









O fenomenu alergija malo se zna i doktori roditeljima djece alergične na, primjerice, mlijeko, jaja, orašasto voće ili na brašno mogu samo reći da te namirnice izbjegavaju jer ne postoji nikakav lijek kojim bi alergija zauvijek i sigurno nestala.



Australski znanstvenici nastoje razjasniti šta to zbunjuje metabolizam osoba alergičnih na neke vrste hrane. Smatraju da je riječ o hiperaktivnim imunološkim stanicama koje se aktiviraju pri rođenju. Poznato je da nekontrolirana hiperaktivnost imunološkog sistema znači predispoziciju za nastanak alergija i autoimunih bolesti jer tada organizam reagira i na vlastite antigene u krvi, stanicama i tkivima.

Dr. Yuxia Zhang Len Harrison i Peter Vuillermin tvrde da je rizik od razvoja alergija na neke vrste hrane veći kod beba nositeljica stanica monocita koje se aktiviraju prije ili tokom poroda.


Monociti su velika grupa bijelih krvnih zrnaca. Pomažu u zaštiti organizma od bolesti i infekcija, odnosno zajedno s granulocitima predstavljaju temelj obrambenog sistema organizma.


Istraživanje je provedeno na 1000 trudnica i njihovih beba, pri čemu se pratio razvoj imunološkog sistema dojenčadi, razvoj dišnog, kardiovaskularnog i neurološkog sistema, kao i razvoj alergija. Australski znanstvenici upućuju na fenomen povećanja alergija na hranu zabilježen u posljednjih deset godina. U australskim bolnicama broj alergijskih reakcija na hranu u tom se razdoblju utrostručio, a prije pete godine života alergija se razvije kod svakog desetog djeteta.


Znanstvenici se pitaju je li ovaj fenomen povezan s genetskim predispozicijama ili se događa u trenutku rođenja djeteta, nadajući se da će u idućoj fazi istraživanja otkriti razloge zbog kojih se kod dojenčadi aktiviraju hiperaktivne imunosne stanice.


Globalno gledajući, njihovo istraživanje pokazuje u kojoj je mjeri važno pozorno pratiti trudnoću i razvoj bebe od samog početka kako bi se otkrio razlog hroničnih upalnih procesa poput autoimunih bolesti ili alergija.


Od alergija na hranu danas u Europi pati 4,2% djece i oko 3,2% odraslih osoba. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) alergije svrstava na četvrto mjesto hroničnih bolesti u svijetu, bez obzira na to je li riječ o respiratornim, kožnim ili alergijama na hranu.