loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, March 30, 2017

Jabučni ocat: 5 istina koje morate znati ako ga pijete zbog mršavljenja



Slikovni rezultat za jabucni ocat







Jabučni ocat smatra se sredstvom koje može pomoći kod mršavljenja. No je li dijeta s jabučnim octom zaista dobar izbor za gubitak suvišnih kilograma? Otkrivamo 5 istina koje morate znati prije nego krenete piti jabučni ocat


Jabučni ocat zdrava je namirnica, a vjeruje se i da ubrzava mršavljenje. Najčešći način prakticiranja dijete s jabučnim octom je ispijanje jedne žličice do dvije žlice jabučnog octa pomiješane s 2 decilitra vode ujutro na tašte. No, djeluje li dijeta s jabučnim octom zaista?
Istina je da ne postoje čvrsti znanstveni dokazi da jabučni ocat ubrzava metabolizam niti da topi masnoće, odnosno da pomaže kod gubitka kilograma. Zato, prije nego krenete piti jabučni ocat pročitajte 5 činjenica o ovoj kiseloj namirnici koje morate znati.


1. Jabučni ocat nije najbolje sredstvo za suzbijanje apetita.

Kada jabučni ocat popijete na prazan želudac kiselina može iziritirati želudac i tako stvoriti osjećaj sitosti. Ako se želite osjećati sitima bez mogućih štetnih nuspojava, bolji izbor bit će doručak bogat bjelančevinama. Takav doručak zdravo će vas zasititi i opskrbiti vas s puno više hranjivih tvari od čaše vode s jabučnim octom. Zdrav doručak bit će, primjerice, jaja i grčki jogurt. Doznajte i koje su to namirnice koje morate jesti svaki dan ako želite smršavjeti.

2. Ispijanje jabučnog octa nije prirodni način detoksikacije.

Naš organizam već ima svoj prirodan sustav kojim se čisti od toksina, a koji se sastoji od jetre, bubrega i crijeva. Ovi vitalni organi pomažu tijelu da apsorbira hranjive tvari, a nekorisne tvari da eliminira u obliku mokraće i stolice. Pročitajte i 7 znakova da vam je tijelo puno toksina.

3. Jabučni ocat može biti probiotik.

Jabučni ocat je derivat fermentiranog jabučnog soka pa kao i druge fermentirane namirnice može sadržavati bakteriju koja pospješuje zdravlje crijeva i održava urednu probavu. Ali, treba imati na umu da svojstva probiotika ima samo nepasterizirani jabučni ocat koji sadrže enzime, bjelančevine i spomenute probiotike. Dakle, pasterizacijom nestaju probiotička svojstva jabučnog octa.

4. Pijenje previše jabučnog octa može biti opasno.

Odlučite li se pokušati smršavjeti uz pomoć jabučnog octa, ne konzumirajte više od dvije žlice dnevno. Previše jabučnog octa može iziritirati želudac, ali i uništiti zubni caklinu te oštetiti jednjak. Zbog toga se preporuča da jabučni ocat ne pijete na prazan želudac.

5. Jabučni ocat možda je korisnije jesti nego piti.

Najbolji način konzumiranja jabučnog octa je kao začin za salatu. Na taj način imat ćete najviše koristi od njega jer za tvrdnje da ispijanje jabučnog octa pomaže u mršavljenju ne postoje čvrsti znanstveni dokazi. Zapamtite da ne postoje brza rješenja kada je riječ o trajnom gubitku kilograma. Usvajanje zdravog načina života jedini je pravi put do vitke linije. Pročitajte i 10 pravila svih dijeta koje donose rezultate.


Jabučni ocat navikli smo jesti u salatama i drugim jelima, ali ovaj kiseli 'moćnik' zbog svojih ljekovitih svojstava već stotinama godinama koristi se i u druge svrhe. Ovo je 15 načina na koje će vam ocat promijeniti život.

Kako i kada prestati dojiti?


Slikovni rezultat za HOW AND WHEN stop breastfeeding?






Neke majke ne mogu dočekati, druge obuzima sjeta kada je riječ o prestanku dojenja. Sve što trebate znati o pravom trenutku i primjerenim metodama saznat ćete ovdje

Kada je pravi trenutak za odvikavanje od dojenja?

Strogo gledajući, takav trenutak ne postoji. Svjetska zdravstvena organiizacija (WHO) i hrvatski pedijatri preporučuju dojenje kao jedinu hranu za bebe najmanje do šest mjeseci bebinog života. Nakon toga postupno bi se bebe trebalo privikavati na voćne i povrtne kašice s tim da s dojenjem tada ne treba prestajati jer će se uvođenjem dohrane broj podoja samo smanjiti.

Kad će prestati s dojenjem, naposljetku odlučuje svaka majka za sebe i svoju bebu. Važno je da se pri tome osloni na vlastiti osjećaj, a ne na ono što drugi kažu. Nijedna se žena ne treba osjećati kao maćeha vlastitom djetetu ako ga nakon šest mjeseci odluči odvikavati od dojenja. Isto se tako nijedna majka koja svoje dijete s dvije godine i dalje doji, ne treba za to opravdavati. WHO čak preporučuje barem djelomično dojenje djece do druge godine života, jer jedno je sigurno: majčino je mlijeko najbolja hrana za dijete. Ono sadrži sve važne hranjive tvari, jača imunitet, sprječava alergije i upale.


Kako se odvija odvikavanje od dojenja?

Najbolje je odabrati mirno razdoblje. Ako bebi rastu zubići, ako je bolesna ili upravo cijepljena, dojenje će služiti kao utjeha, biti opuštajuće i umirujuće. U takvim trenucima beba teško podnosi dodatnu frustraciju odvikavanja od dojenja. Ako imate izbora hladnija su godišnja doba pogodnija za odvikavanje od dojenja. Tijekom ljetnih vrućina se češće zbog početka dohrane javljaju probavne smetnje. Što više vremena majke ulože u odvikavanje od dojenja, to bolje.

Najbezbolnije je zamijeniti jedan podojeni obrok tjedno dohranom (odnosno hranom iz bočice kod dojenčadi do pet mjeseci). Tako će se način proizvodnja mlijeka sama od sebe smanjiti, tijelo će resorbirati višak mlijeka, a probavni se trakt djeteta postupno može privikavati na novu hranu. Majke bi najprije trebale zamijeniti onaj obrok tijekom kojega se najmanje popije ili kada je u grudima najmanja količina mlijeka (kod većine žena je to razdoblje između 16 i 20 sati). Važno je da beba pri tome nije ni previše gladna i preumorna, kako bi bila voljna uzeti nekoliko zalogaja iz žlice.

Može li se prestati dojiti od danas na sutra?

Vrlo teško, jer se proizvodnja mlijeka ne može zaustaviti u jednome danu. U nekim je situacijama to međutim nužno, primjerice zbog nepredviđenog boravka majke u bolnici. Kod naglog prestanka dojenja često se javlja zastoj mlijeka i upala dojke. Pomoću ovih trikova se proizvodnjom mlijeka može ovladati za tri do četiri dana:

* nosite uzak grudnjak (pazite da nigdje nije prignječio dojku!) ili čvrsto zavežite maramu oko grudi. Obije metode otežavaju cirkulaciju i na taj način sprječavaju proizvodnju mlijeka

* hladite prsa hladnim oblozima iz ljekarne. I to otežava cirkulaciju, a hladnoća ujedno sprječava upalu dojki

* tijekom odvikavanja je važno povremeno masirati prsa da bi se spriječio zastoj mlijeka. Kod prepunjenih se dojki manja količina može i izdojiti, ali samo toliko da pritisak postane podnošljiv. Ako dojka ostane potpuno prazna, tijelu će to biti signal da proizvede još mlijeka

Postoje li lijekovi koji pomažu kod odvikavanja od dojenja?

Neki lijekovi na umjetan način sprječavaju stvaranje prolaktina, hormona dojenja, a na taj način i proizvodnju mlijeka. Oko tih se lijekova, međutim, mnogo raspravlja jer kod mnogih žena mogu prouzročiti tegobe s cirkulacijom. U SAD-u su već povučeni s tržišta.

Postoje li blaže, homeopatske alternative?

Majke koje su željele prestati dojiti svjedoče o dobrim iskustvima s jednim homeopatskim sredstvom koje sadrži tvari bobica vinobojke (Phytolacca decandra). Pomaže i čaj od kadulje (tri šalice dnevno) jer na prirodan način djeluje protiv oslobađanja prolaktina. U jednu se šalicu dodaje jedna žličica listova kadulje koja se prelijeva se vrućom vodom i ostavlja 15 minuta da odstoji.

Dijete odbija dojku – je li dojenju došao kraj?

To ovisi o dobi djeteta. Ako dijete s dvanaest mjeseci više ne želi sisati, to je dio prirodnog procesa razvoja i osamostaljenja. Ne postoji razlog da se i dalje ustraje na dojenju. Umjesto toga trebalo bi probati želi li dijete jesti povrtnu ili voćnu kašicu iz žlice – i uživa li u tome. To je jasan znak da sada želi nešto drugo osim majčinog mlijeka.

Sa dojenčadi je stvar drukčija. Neka od njih iznanadno i, kako se čini, bez ikakvog razloga odbijaju prsa. Ipak, nemojte odmah odustati, već prvo istražite uzroke. Kada majka, primjerice, prvi puta nakon poroda dobije menstruaciju, dijete može odbijati dojku jer mlijeko u tom razdoblju ima drukčiji okus. Isto je tako za dijete neobično kada majka isproba novi miris ili promijeni mlijeko za tijelo. Bebe sa začepljenim nosićem također nerado sisaju.

Ako beba štrajka, možete pokušati izdojiti mlijeko i ponuditi ga žličicom ili u maloj čašici da je ne biste zbunili drugom dudicom. Ako odbija i izdojeno mlijeko, najkasnije nakon jednog dana morate posegnuti za hranom za bebe. Nesigurni roditelji mogu se raspitati kod patronažne sestre ili kod pedijatra; zajedno se lakše može otkriti razlog odbijanja; stručne osobe osim toga mogu biti od pomoći pri izradi plana za prevladavanje “vremena oskudice”.

Neke se bebe jednostavno ne žele odvikavati od dojenja. Što činiti?

Ovisi o tome, koliko majka doista želi prestati dojiti. Ako si može zamisliti da nastavi s dojenjem, neka to i učini. Ako ne, onda postoje neki trikovi za “nadmudrivanje” djeteta:

* promijenite navike. Ako ste do sada prije spavanja dojili u krevetu, nemojte to više činiti. Promijenite dosadašnju poziciju dojenja; dojite na primjer u sjedećem položaju, ako ste do sada dojili u ležećem. Vaše će dijete osjetiti da se nešto promijenilo. Sisanje će mu postati neudobno i time manje privlačno

* promijenite redoslijed postupaka: ako dijete i dalje želi sisati noću, neka ga umiruje otac umijesto majke. Kada dijete ugleda majku, ono automatski plače za dojkom

* ako ništa drugo ne pomogne (a i ako imate snage za to) otputujte na nekoliko dana i prepustite partneru brigu oko djeteta. Očevo preuzimanje brige oko hranjenja djeteta najčešće funkcionira iznenađujuće dobro (ne prije navršenih šest mjeseci djetetova života!)

Dugoročno dojenje kod nas biva popraćeno sumnjičavim pogledima. S pravom?

“Što? Ti još uvijek dojiš?” Tko u Hrvatskoj doji dulje od devet ili deset mjeseci često se suočava s čudnim pogledima i komentarima “Pa to nije normalno!” Nije li? Možda nije u našoj zemlji, u drugim je zemljama uobičajeno dojiti četiri do pet godina. To ne znači da bi to i kod nas trebao postati cilj, ali pokazuje da je dugoročno dojenje pitanje kulture u kojoj živimo. Općenito vrijedi da o prestanku dojenja odlučuju isključivo majka i dijete. Sve dok njima to predstavlja zadovoljstvo, nema potrebe za prestankom dojenja. Žene koje svoju djecu doje dulje nego što je uobičajeno takvim primjedbama i komentarima najbolje mogu odgovoriti navođenjem stručnih činjenica:

* što žene dulje doje, to je rizik obolijevanja od raka dojke ili raka jajnika niži

* smanjuje se i rizik od osteoporoze

* studije su pokazale da djeca koja sisaju dvije godine i dulje razvijaju veće povjerenje prema svijetu i brže postaju samostalna od djece koja su sisala samo kratko

* djeca koja su sisala dulje od šest mjeseci kasnije rjeđe obolijevaju od nekih bolesti poput dijabetesa ili upale srednjeg uha.

Neke su majke žalosne zbog prestanka dojenja. Je li to normalno?

Apsolutno. Ipak je prestanak dojenja kraj jedne izuzetno intimne i neusporedive bliskosti i prvi veliki korak djeteta ka samostalnosti. Žene taj proces razdvajanja smatraju osobito tužnim, ako nisu samostalno odlučivale o njemu, primjerice, ako je dijete odbijalo dojku ili je dojenje zbog bolova od upale dojke postalo nepodnošljivo. Ono što majkama ni u kom slučaju u takvim trenucima ne može pomoći jest kritizirajući stav poput “Jesi li pokušala to učiniti kako treba?” ili “Čula sam da se dijete treba dojiti barem šest mjeseci!” Njima su potrebna stručna podrška i dragi ljudi koji vjeruju da je mlada majka dala sve od sebe kako bi uspostavila dobar odnos prema dojenju. Mala utjeha je da odnos pun ljubavi funkcionira i bez dojenja – uz mnogo maženja, ljupkih pogleda, nježnih riječi dijete će odrasti isto toliko sretno kao i da je sisalo.



http://www.roditelji.hr

10 znakova da će muškarac biti dobar tata


Povezana slika






U dobrim ste odnosima s partnerom, ali sumnje u njegove očinske talente vas spriječava da okrenete novu stranicu u vezi? Donosimo deset karakteristika koje pokazuju da će muškarac biti odličan otac



1. Pomaže po kući

Možda neće u svom planeru upisati usisavanje dnevnog boravka, no ako na sebe preuzme pripremu večere, i pri tom mu ništa ne zagori, pokazuje volju za pomaganjem u zajedničkom životu. Uz to, iskustvo u obavljanju takvih zadaća sigurno će dobro doći nakon što se dijete rodi.

2. Dobar je pod pritiskom

Ako se izgubi, hvata li ga panika? Gubi li tlo pod nogama u stresnim situacijama na poslu? Da se nađete na pustom otoku, bi li se rasplakao usred ničega ili napravio koplje s kojim bi lovio ribe u plićaku? U slučaju potonjeg, takav će muškarac sigurno moći zbrinuti malog upišanca u dva ujutro.

3. Prepoznaje zabavnu stranu života

Ima dovitljive komentare koji vam smanjuju stres i održavaju dobru volju? Škaklja vas, glumeći nekog zločestog lika iz filmova? Često se smije, makar sam sa sobom? Ima zaigranu prirodu, i ponekad izgleda poput dječaka u odraslom tijelu? Te vrline pokazuju da će postati brižan tata, koji će djecu okruživati smijehom, sigurnošću i veseljem.

4. Drži stvari pod kontrolom

Muškarci s istinskim samopouzdanjem imaju instinktivnu potrebu za nadzorom svoje okoline. Ako vaš partner štreberski prati plaćanje režija, vodi brigu da sva tehnika u kući radi besprijekorno i nikad ne ide na put s nedovoljno goriva u rezervoaru, to su samo neki od znakova koji vam pokazuju da će i u očinstvu biti odgovoran. Uz to, i vrlo seksepilan.

5. Imao je psa

Ovo nije najvažniji faktor, no iskustvo u čišćenju dlaka, izlučevina i izmeta bića za koje je emotivno vezan sigurno će mu dobro doći u očinskoj karijeri.

6. Brine o vašim potrebama

Ukoliko vaš partner pokazuje interes za vaše želje i ima ih namjeru ispuniti unutar svojih mogućnosti, pokazuje požrtvovnost i spremnost ulaganja u vašu sreću. Nagovara li vas da si kupite novi mobitel, nudeći i pomoć iz vlastitog džepa, pokazuje da vas voli i da želi biti dijelom pozitivnih stvari u vašem životu. Tako će se sigurno ponašati i prema djetetu.


7. Ne boji vam se suprotstaviti

Žalite se kako vam šef prigovara jer odlazite pola sata prije kraja radnog vremena, a potencijalni otac vaše djece vam se smije u lice i staje na njegovu stranu? Možda je to početak velike svađe, ali budite sretni što imate muškarca koji vas, pod cijenu mira u kući, spremno vraća na zemlju. Ta će mu karakteristika biti prijeko potrebna kao ocu, obzirom da ga čekaju slični sukobi s djetetom (posebno u pubertetu). 

8. Samostalan je

Odbijete li njegov poziv na skorašnji maraton, počet će sam trenirati za njega. Otkažete li zajednički izlet u prirodu, organizirat će ga sa svojim prijateljima. Pošaljete li ga u dućan po nešto za sebe, otići će autom do trgovačkog centra, ne bi li kupio još par svojih potrepština. 

Iako ponekad izgleda kao da ne može bez vas, ustvari je samostalan i odgovoran muškarac koji vam ne živi pod skutama. Na njega se uvijek možete osloniti kad dijete dođe na svijet, jer sigurno vas neće svakih pet minuta zvati da mu ponovite presvlačenje pelene. 

9. Ima veliko srce

Nikad ne izbjegne priliku da nekome pruži pomoć, a telefonske razgovore s obitelji ne završava bez "volim" te na kraju? Kupuje vam cvijeće ili slične darove bez posebnog razloga i sudjeluje u humanitarnim akcijama? Veliko je srce garancija zrelog i promišljenog muškarca, a uz njega je sretno djetinjstvo podmlatka zagarantirano. 

10. Želi biti dobar otac

Možda nema nikakvog praktičnog iskustva s djecom, no sama činjenica da želi biti kvalitetan otac već je ogroman korak u pravom smjeru. Jer ako uistinu sanja o tome da ga djeca vole, to će se na kraju i obistiniti. Kad ga jednom vidite kako se igra s vašim sinom ili kćeri, rastopit će vam se srce. A znat ćete da je sve to bila i njegova želja. 

Ne preskačite najvažniji obrok dana: Ideje za brz i zdrav doručak


Kremasta zobena kaša






Svi ujutro volimo ostati što duže u krevetu, no to nas često natjera na užurban početak dana i ne ostavi nam dovoljno vremena za uživanje u doručku. Zbog pola sata duljeg spavanja u konačnici se nećete osjećati bolje, a ako se ustanete na vrijeme krenut ćete siti u novi dan. Donosimo vam ideje za doručak uz koje ćete jedva čekati jutro.


Svaki dan započnite siti. Vjerujemo da ste često u žurbi i da ne stižete uvijek razmišljati o prvom obroku u danu. No, doručak je zaista najbitniji. Donosimo vam nekoliko savjeta kako na brzinu pripremiti zdrave i jednostavne obroke za što kvalitetniji početak vašeg dana.


1. Omiljena namirnica – oduvijek, svima

Otkad znamo za sebe, znamo i za popularnu rimu: „Jedno jaje svako jutro organizmu snagu daje”.
I nutricionisti se slažu da su jaja jedan od najkorisnijih prehrambenih proizvoda. Mogu se pripremiti na bezbroj načina, a najjednostavniji je 3-minutno kuhanje.

Ako želite pripremiti savršeno mekana kuhana jaja, potrebno je prije kuhanja napraviti malenu rupicu na ljusci jajata. Višak zraka će izaći van, a to će spriječiti pucanje. Još manje vremena izgubit ćete ako se dobro organizirate. Jaja stavite kuhati, a dok odbrojavate tri minute, nabrzinu pripremite i ukusnu sezonsku salatu i vaš je doručak, pun zdravih sastojaka - spreman.


2. Elementarne namirnice – temelj svake prehrane!

Dan možete započeti i žitaricama. Bitno je odabrati one koje sadrže vlakna i proteine jer ćete tako duže ostati siti. Jedna od najzdravijih žitarica je zob. Zobenu kašu (od zobenih pahuljica) možete pripremiti s toplim mlijekom ili jogurtom. Ako vam se okus ne sviđa u potpunosti, slobodno ubacite kockicu tamne čokolade. Vaš će brzo pripremljen doručak tako biti još zdraviji, jer tamna čokolada poboljšava protok krvi i smanjuje razinu kolesterola.

Ako nemate pahuljice, u jogurt ili mlijeko dodajte nadrobljene integralne kekse. Naravno, doručak nikada ne bismo trebali preskakati, a ako ste u velikoj gužvi i iz kuće ste izašli bez doručka, u torbu ubacite paket zdravih keksića od cjelovitih žitarica, poput Grancereale, koji će biti idealan brzi doručak.


3. Banane – zdrava i kreativna nadopuna doručka

Žuto voće najbolji je izvor otpornog škroba. To je zdrav ugljikohidrat koji dugo drži osjećaj sitosti. Za idealan jednostavni doručak pripremite frape od banane. Dovoljno ih je oguliti i ubaciti ih u mikser zajedno s mlijekom i šećerom i zatim ih nakratko rashladiti u hladnjaku. Banane sadrže i kalij koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka, a posebno pogoduje osobama koje pate od hipertenzije. Banane možete dodati i u žitne pahuljice, koje ćete na taj način obogatiti i kreativno nadopuniti zdravi obrok.
 

Majčin dodir čini čuda


Slikovni rezultat za Majčin dodir




Na tečaju za trudnice možete naučiti nešto važno. Dijete će biti zadovoljno i smireno ako ga često držite, nosite, grlite, milujete i pričate mu. Blizina majke, njezina toplina i glas nešto je najljepše što mu se može dogoditi.

Dodatna masaža

Djeca u majčinu trbuhu već od 10. ili 11. tjedna osjećaju bol, a čini se da im je i koža osjetljiva na dodir. Osjet opipa razvija se već u tako ranoj dobi jer je plod izložen stalnim podražajima mišića maternice koje dijete počinje postupno osjećati i na njih reagirati. Čini se da nijedan osjet nije u tolikoj mjeri razvijen odmah nakon porođaja kao osjet dodira.

To potvrđuju i istraživanja američkih znanstvenika u Miamiju koji su prerano rođene bebe pokušali masirati, milovati te im na taj način ublažiti traumu porođaja. Nedonošene bebe koje su dobivale nježnu masažu tri puta dnevno puno su bolje napredovale u usporedbi s onima koje to nisu prošle. Stručnjaci to objašnjavaju time što masaža kod nedonošene djece stimulira nervus vagus ili lutajući živac, koji prenosi informacije iz mozga prema dišnom i probavnom sustavu i time ih ujedno stimulira. Novorođene bebe koje su mogle osjetiti dodir brže su dobivale na težini i u prosjeku šest dana ranije izlazile iz rodilišta. U dobi od devet mjeseci te su bebe bile motorički naprednije, a i mentalno su pokazivale viši stupanj razvoja.


Dodir čini čuda za sve bebe

Ne napreduju samo nedonošene bebe brže i bolje zbog dodira, masaže, grljenja i ljubljenja. Svim je bebama jednako važno osjetiti fizički kontakt s osobama koje ih vole. Pomislili bismo, pa ima li išta jednostavnije i prirodnije od toga? Ipak, postoje i potpuno suprotna mišljenja, kako primjerice ne treba uzimati dijete previše ne ruke jer bismo ga tako mogli razmaziti. Bolje ga je ostaviti da se malo isplače pa će se postupno naviknuti. Takav komentar će u svima duboko pobuditi pomiješane osjećaje, makar možda i mislili da ta metoda možda i ima smisla.

Naši mališani doista vrlo brzo shvate kad na njihov plač nitko ne reagira. Samo je pitanje što u njima ostaje kao rezultat takvog ignoriranja? Michel Odent, svjetski poznati opstetričar, inače začetnik ideje prirodnog porođaja u vodi, tvrdi: “Tek rođeno dijete traži blizinu svoje majke njezinu toplinu, milovanja, glas, miris, osjećaj dodira s njezinom kožom. Djeca se u pravilu osjećaju spokojnije i sretnije u majčinoj postelji nego u svom krevetiću, čak i onda kad majka nije prisutna. Čini se da je to zato što ih umiruje majčin miris koji mogu osjetiti. Mališanima je nužno potrebno da ih nose i njišu majčine ruke.”

Mazite i milujte svoje dijete

Mazite i milujte svoje dijete. Nikada nemojte pomisliti da pružanje ljubavi može naškoditi vama ili djetetu. Roditelji se ne smiju bojati grliti svoju djecu, s izgovorom da bi ih mogli razmaziti, niti ih prestati ljubiti i maziti iz bilo kakvog straha. Strah je neopravdan, a nedostatak kontakta u ranom djetinjstvu sigurno će se na neki način odraziti u budućem životu.

Danas psiholozi preporučuju terapiju dodirom (milovanje, masaža) pomoću koje se ublažavaju problemi s kolikama (grčevima u trbuhu), poremećajima sna, smanjuje se hiperaktivnost djeteta ili stres.

Svaki roditelj svojim dodirom može pomoći djetetu, a bojazan da će se ono na to naviknuti te cijeli život željeti sjediti u njegovu krilu, nema nikakve osnove. Kako dijete bude odrastalo, sve će se rjeđe privijati uz vas. To doba će ionako, bez brige, prirodno brzo doći.






http://www.roditelji.hr

Kako se radi gavezova mast – najbolji prirodni lijek za bolove


gavez



Nije potrebno posebno travarsko iskustvo da bi se na nekoj livadi, u jarku ili uz cestu prepoznao gavez (Symphytum officinale, engl. comfrey), ljekovita biljka raširena, korištena i poštovana u cijeloj Evropi. Višegodišnja stabiljka karakterističnog izgleda sa sočnom i dlakavom stabiljkom te ljubičastim i ružičastim cvjetovima obješenima prema dolje raste doista posvuda. Veoma ju je lako presaditi u svoj vrt na način kao i hren, korijenom. Dovoljno je da iskopate korijen ili dio korijena biljke i ukopate ga u zemlju u svoj vrt. Biljka je višegodišnja, a koliko god duboko iskopavali korijen gotovo da je nemoguće u potpunosti ga izvaditi. Iz preostalog dijela na proljeće će ponovo izrasti zelena stabiljka. Osim ljekovitosti korijena, gavez se isplati držati u vrtu i zbog listova koji namočeni u vodi (sami ili s koprivom) postaju vrijedno biognojivo, a kad ih dodamo u kompostište, raspadajući se podižu temperaturu i ubrzavaju proces recikliranja biološkog otpada u kompost.


Ljekovitost korijena

Ljekoviti je dio gaveza njen duboki i račvasti korijen, tamnosmeđe do crne boje. Za izradu ljekovite masti kopa se oštrom lopatom najesen, u listopadu i studenom, kada sadrži najviše alantoina, tvari koja potiče stvaranje novih stanica, ubrzava zarastanje rana, obnovu slomljenog koštanog tkiva te tetiva oštećenih kod uganuća i iščašenja, pojačava cirkulaciju. Korijen sadrži također i visoke koncentracije tanina, koji svojim adstrigantnim svojstvom zaustavlja krvarenje. Brojna ispitivanja koja se provode u istraživačkim centrima u svijetu potvrđuju djeletvornost pripravaka od gavezova korijena kod olakšavanja bolova kod reuma, reumatodinog artritisa i degenerativnih promjena kralješnice, sportskih ozlijeda, bolova u mišićima i slično.
Premda postoji travarska tradicija i neke recepture za čajeve i tinkture sa sušenim gavezovim korijenom ili listovima, istraživanja su potvrdila otrovnost gaveza za jetru, pa i ovdje upozoravamo da se treba koristiti samo za vanjsku uporabu. Najrašireniji, a ujedno i najpraktičniji ljekoviti pripravak gaveza je gavezova mast.

Recept za gavezovu mast s maslinovim uljem

Donosimo vam pouzdani i isprobani recept gđe. Mire Debelli, koja ga je u posljednjih trideset godina usavršila i koristila za sebe, članove obitelji i brojne prijatelje i poznanike kojima je pomogla u raznim tegobama i bolestima. Gđa. Debelli penziju je zaradila u laboratorijima Plive, pa je svoje iskustvo unijela i u ovaj svoj pripravak. Naime, gavezovu je mast oplemenila maslinovim uljem i tako joj povećala učinkovitost protiv bolova, i akutnih i kroničnih. Do toga je ona još davno došla sama, a u proteklih su deset godina istraživanja potvrdila da svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje djeluje kao prirodni ibuprofen (Nature,2005) Sadrži, naime, tvar oleocanthal koja djeluje slično ibuprofenu, pa se ekstra djevičansko maslinovo ulje sve više dodaje kremama protiv bolova kod upalnih degenerativnih bolesti kostiju i zglobova.

Sastojci: 250 grama svježe iskopanog i očišćenog gavezovog korijena, 1 kg svježeg špeka za topljenje masti, 40 žlica hladno tještenog nerafiniranog maslinovog ulja, 100 do 150 grama voska

Priprema: Korijen gaveza kopa se najesen, u listopadu ili studenom, svakako na mjestu koje nije blizu nekom izvoru zagađivanja i prometa. Potrebno je izvaditi oko pola kilograma težine. Dobro ga operite, očistiti od oštećenja i rupa, ali nemojte guliti, osušite ga krpom i ostavite na stranu dok pripremate mast. Kilogram svježeg svinjskog špeka odnosno slanine za topljenje masti narežite na kockice pa stavite u lonac, dodajte malo vode, miješajte da ne zagori. Bitno je da ne dodajete soli. Mast je gotova kad po njoj zaplivaju svjetložuti čvarci. Tada ju ocijedite, pa u posebnu posudu odvojite 40 do 45 žlica masti, pa ostavite da se malo ohladi. Dok je još topla u tu mast naribajte priređen korijen gaveza, 200 do 250 grama, na oštrom ribežu za krastavce ili zelje. Dakle,u toplu mast trebaju padati što tanji listići korijena, a ribamo ih odmah iznad masti kako bi što je moguće manje bili izloženi zraku odnosno oksidaciji. Kad je sav korijen nariban i potopljen u masti, nastavimo miješati još 15 minuta. Ostavimo pokriveno da odstoji preko noći.

Sutradan ponovo stavimo na laganu vatru, zagrijemo tek toliko da se mast otopi, skinemo s vatre i miješamo daljnih 10 minuta, pa ocijedimo kroz gazu u lonac. Ocijeđenoj masti dodamo 40 žlica hladno tiještenog nerafiniranog odnosno ektra djevičanskog maslinovog ulja, pa u smjesu dodamo još 100 do 150 grama usitnjenog voska. Držimo na toplom odnosno na laganoj vatri uz stalno miješanje sve dok se vosak otopi, a tada ju prelijemo u porculansku ili vatrostalnu zdjelu. Prekrijemo je krpom i ostavimo na hladnom da se svi sastojci sjedine i ohlade. Dobivenu ohlađenu gavezovu mast punimo punimo drvenom ili keramičkom žlicom u manje posudice, staklene ili plastične, nikako ne u metalne. Napunimo do ruba i dobro potisnemo da unutra ne ostane zraka, dobro zatvorimo. Rok trajanja ovako dobivene masti je godinu dana.

Osim za već navedene indikacije, možete ju koristiti i za masažu nogu, posebno kod čukljeva, za njegu dijabetičkog stopala, kukca i slično. Iako se u narodnoj medicini gavezova mast koristi nanošenjem direktno na otvorene i teške rane, kod takve primjene postoji opasnost stvaranja apscesa, jer se rana na površini zatvori, a unutra je gnoj. Preporučljivije je stoga mazati kožu uz rubove rane. Čuvajte izvan dosega djece i nikako ne koristite gavezovu mast za unutarnju uporabu.