loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, April 6, 2017

Obožavate Nutellu ili Lino ladu? Najbolji domaći recept koji će vas oboriti s nogu!


Slikovni rezultat za domaca nutella i linolada








Iako kalorična, ovo je puno zdravija verzija omiljenog slatkog namaza

Nećemo pogriješiti ako kažemo da su Nutella, Eurokrem i Lino lada najomiljeniji crno – bijeli slatki namazi na našim prostorima. Predlažemo danas da ih napravite sami i biti će puno bogatiji, zdraviji i ukusniji od kupovnih, a još i bez aditiva…

Recept traži izdašnost sastojka, stoga ne štedite na njima. Naravno da ovo nije dijetalna delikatesa ali je puno bolja od kupovnih industrijskih namaza koji sadržavaju hidrogenizirane masti, margarin, previše šećera, a premalo čokolade i lješnjaka te gomilu emulgatora, stabilizatora i ostalih sumnjivih satojaka…

Možete je mazati na kruh, stavljati u palačinke, kolače, ali ipak mnogi tvrde da ju je najbolje jesti – žlicom :-)

Sastojci

150 ml punomasnog mlijeka
300 grama smeđeg šećera
vanilija prah
200 grama maslaca
400 grama/ml mlijeka u prahu ili kondenziranog mlijeka (za pripremu domaćeg potrebna je 1 L punomasnog mlijeka)
100 grama tamne čokolade
100 grama prženih, sitno mljevenih lješnjaka

Priprema

Ako sami planirate napraviti kondenzirano (ukuhano) mlijeko, učinite to ovako: stavite kuhati mlijeko u širu posudu, najprije na jaču vatru da zavrije, a zatim na najslabiju. U početku će mlijeko stvarati pjenu, pa je potrebno miješati pjenjačom da pjena splasne. Vrlo brzo će pjena nestati. Nastavite kuhati nekoliko sati na najslabijoj vatri uz tek povremeno miješanje, sve dok se volumen mlijeka ne smanji na polovicu od početnog. Ugušćivanjem će mlijeko mijenjati boju do lagano svijetlog karamela i dobit ćete 400 - 500 mL kondenziranog mlijeka.

U lonac staviti mlijeko i šećer. Sve zajedno zagrijati dok se šećer ne otopi. Smeđi šećer će dati blagi karamel okus. Maknuti s vatre i ostaviti da se prohladi. U dobivenu smjesu umiješajte maslac, kondenzirano (ukuhano) mlijeko ili mlijeko u prahu te vanilija prah. Dobro izmiješati pa podijeliti na dva dijela.

Na pari otopiti čokoladu pa dodati u jedan dio (tamni dio). U drugi dio dodati sitno mljevene pržene lješnjake (svijetli dio).

Istovremeno ulijevati obje smjese, svaku na svoju stranu u staklenku pa poklopiti.

Držati na suhom i hladnom mjestu.

Savjeti za samohrane majke



Povezana slika







Kako je biti samohrana majka i uspješno svladati sve prepreke koje ta uloga donosi?

Majčinstvo je najljepša stvar na svijetu, tvrde one koje su postale majke. Ipak, to je izuzetno težak zadatak i nije za svakoga. Nije lako odgajati dijete, a osobito nije lako biti samohrana majka.

Teško je samostalno odgajati dijete, no postoje načini da svaki dan dočekate i ispratite s osmijehom na licu.  U nastavku vam otkrivamo savjete kako da se lakše nosite s ulogom samohrane majke te se nadamo da će vam biti od pomoći.

1. Prepoznajte prepreke

Jedna od prvih stvari koje morate shvatiti ako ste samohrana majka je da postoje određene granice. Koliko god željeli, ne možete biti supermama, nitko ne može. Postoje situacije u kojima će vam biti potrebna tuđa pomoć i podrška i to je sasvim u redu.

2. Zatražite pomoć

Kada osjetite da sve ne možete sami te da vam je potrebna pomoć, jednostavno ju zatražite i nemojte se sramiti toga. Pronađite grupu za podršku samohranim majkama koja će vam ponuditi pomoć i ohrabrenje. Danas postoji mnogo takvih grupa, a neke su dostupne i online.

3. Prihvatite pomoć

Teško je zatražiti pomoć, ali ponekad je još teže prihvatiti ju kad nam je netko nudi. Ipak, nemojte se dvoumiti prihvatiti tuđu pomoć jer duboko u sebi dobro znate da vam je ona potrebna. Ako vam netko istinski želi pomoći, onda prihvatite tu pomoć. Bilo da je riječ o brizi o djeci ili nešto drugo, malo pomoći će vam dobro doći jer ćete napokon imati malo vremena samo za sebe.

4. Budite ljubazni prema sebi

Biti samohrana majka nije lako, stoga imajte milost prema sebi samoj. Tretirajte se s ljubaznošću i znajte da radite dobar posao, kako god bilo. Nemojte biti prestrogi prema sebi jer time samo možete pogoršati situaciju. Odnosite se lijepo prema sebi jer vi ste jedini uzor svojoj djeci zacijelo im ne želite biti loš primjer. Dajte im do znanja da život nije savršen i da je griješiti ljudski. Da biste mogli voljeti njih, prvo morate voljeti sebe.

5. Nemojte zanemarivati svoj ljubavni život 

Ako ste još uvijek mladi i sami, zacijelo biste voljeli tu i tamo izaći na spoj, bez obzira na svoje klince. To je sasvim normalno i u redu niti zbog djece ne biste trebali zanemarivati svoj ljubavni život. Dopušteno vam je da imate romantične odnose, samo pripazite da to ne našteti vašem djetetu.  Nemojte muškarce s kojima izlazite predstavljati svom djetetu tako dugo ne budete sigurni da je to čovjek kojemu možete vjerovati i s kojim želite imati nešto ozbiljnije.

6. Družite se 

Osim ljubavi, ne biste smjeli zanemarivati niti svoj društveni život. Izađite tu i tamo na kavu s prijateljicom i sklapajte nova prijateljstva, osobito s drugim samohranim majkama jer će one najbolje moći razumjeti vaše probleme.

7. Vjerujte u sebe 

Jedan od najvažniji savjeta za sve samohrane majke je sljedeći: vjerujte u sebe. Ponekad je vrlo teško biti samohrani roditelj, ali nije neizvedivo. Postoje mnoge samohrane majke koje su učinile izvanredan posao i odgojile divnu djecu. Vi sigurno možete biti jedna od njih.