loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, October 2, 2017

Napustila nas Donna Ares :(

Povezana slika


U 41. godini života danas je u Bihaću umrla Donna Ares (Azra Kolaković). Njeno srce je prestalo da kuca nakon nekoliko godina borbe sa teškom bolešću. Podsjetimo, rođena je 1. januara 1977., u Bihaću. Muzikom se počela baviti kao dijete. Još kao mala djevojčica nastupila je na dječijem festivalu, a od svoje 14. godine nastupa s rok-grupom “Camino Verde” u lokalnim diskotekama kao pjevačica. Sa šesnaest godina napisala je svoje prve tekstove i snimila prvu pjesmu. Završila je muzičku školu, a studirala je engleski jezik i književnost. Godine 1997. prvi put javno nastupa pod imenom “Donna Ares” i to na izboru za pjesmu Evrovizije na Dori. Iste godine ostvaruje veliki uspjeh sa svojom pjesmom “Kazna”, na festivalu “Bihać ‘97”, koja je lansira visoko na sve top-liste u BiH..


LISIČARKE: Dva osnovna recepta za juhu i gulaš

Lisičarke gulaš


Evo dva osnovna recepta za pripremu lisičarki na juhu i gulaš.


Juha

Potrebni sastojci za 4 osobe: 1 kg svježih lisičarki, 10 dag pancete, velika žlica sjeckanog lista peršina, 1 žlica maslinovog ulja, 1 žlica maslaca, 1 l mesne juhe, 10 dag parmezana, sol i papar

Priprema: Na ulju i maslacu popržite sitno narezanu pancetu i list peršina, dodate na kockice izrezane lisičarke, posolite, popaprite i pirjajte dok ishlapi voda. Tada zalijte mesnom juhom i kuhajte sljedećih 20 minuta. Na kraju pospite juhu još parmezanom i peršinom.

Gulaš

Potrebni sastojci za 4 osobe: 1 kg svježih lisičarki, 1-2 česna češnjaka, 1 srednje veliki luk, 10 dag pancete, 0,5 kg krumpira, 1 dl bijeloga vina, 1 list lovora, prstohvat mažurana, 2 dl vrhnja za kuhanje, sol i papar, 2 žlice maslinovog ulja


Priprema:

Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk i dodajte malo pancete. Kad luk i panceta dobiju zlatnu boju dodajte protisnuti češnjak i narezane lisičarke. Čim gljive puste tekućinu dodajte na kockice narezan krumpir, bijelo vino i toliko vode da prekrije gljive i krumpir. Kuhajte desetak minuta, dodajte 1 list lovora i prsothvat mažurana. Kad se krumpir skuha, umiješajte vrhnje za kuhanje, pospite peršinom, posolite i popaprite po ukusu.


Koji su bolji? Jeftini vs. Skupi ruževi (VIDEO)

Slikovni rezultat za Koji su bolji? Jeftini vs. skupi ruževi





Voliš ruževe, sjajila i olovke za usne? Nanosiš ih svaki dan i zato nestaju u roku dok kažeš keks? Zahvaljujući tome, tvoj se džeparac topi kao lud pa kad zaškripi nema druge nego posegnuti za nekom jeftinijom varijantom.

Ako si se u tim trenucima ikad naša u situaciji kako stojiš pred policama u dućanu i čeznutljivo gledaš prema svi onim skupim brendovima, sigurno ti je palo na pamet pitanje - ma u čemu je uopće razlika? Jesu li skuplji ruževi stvarno bolji?

Isto su se zapitale i cure s popularne stranice BuzzFeed Yellow te su odlučile isprobati koliko je stvarno velika razlika između skupih i jeftinih ruževa.

`Najviše što sam do sada dala za ruž je onaj od Kylie Jenner i to je bilo 29 dolara´ komentirala je jedna od cura dok je druga nadodala kako joj nije problem izdvojiti određeni iznos ako zna da kupuje kvalitetno.

Eksperiment je počeo tako da su djevojke isprobale 3 ruža, različitih cijena. Prvi je bio ruž po cijeni od 99 centi , za koji je većina prokomentirala kako ga je koristila u tinejdžerskim danima i da su ga obožavale. `Za tu cijenu bih ga definitivno kupila i to odmah 10 komada´, izjavila je uz smijeh jedna od cura. `Kvaliteta nije loša. Miris je pomalo čudan, ali nije loš´ nadodala je.

Nakon toga je uslijedilo isprobavanje ruža od 25 dolara. `Ideš, ovaj je pobjednik, toliko se lakše nanosi i mekaniji je od onog prethodnog´.`Ako ti budžet dopušta i bitno ti je da šminka bude kvalitetnija, ovo je super.´ `Mana je cijena. 20 dolara je puno´, komentirale su cure.

Cijena zadnjeg ruža iznosila je 55 dolara

`Ne želim ovaj ni isprobati. Osjećam se nedostojno.´`Nema šanse da bih dala toliku svotu, a kvalitetom nije ništa puno bolji´, bile su zaključne misli djevojaka.

Na samome kraju, cure su se složile kako `cijena ne podrazumijeva nužno i kvalitetu´te da je ona ponekad samo stvar ambalaže i da plaćaš ime, a ne kvalitetu. Zaključile su kako su srednje skupi ruževi ipak kvalitetom bolji, no ako se boriš s budžetom – oni jeftiniji će uvijek poslužiti svrsi. Na kraju krajeva, ipak je to samo šminka.

U videu pogledajte koje su brendove djevojke isprobale te nam recite koji ruževi su vaš `must have´.




UŠUTKAO I DOKTORE: Izliječio je dijabetes i izgubio čak 10 kg u samo 25 dana koristeći ovaj sok (RECEPT)





Dijabetes je bolest od koje obolijevaju i mlade i starije osobe. Najčešći uzrok je stres, a pored njega i nepravilna prehrana. Sa debljinom se povećava rizik od dobijanja dijabetesa.


Trebate biti svjesni da možete normalno živjeti, ako se pridržavate. Tj. da redovno pijete lijekove koji su vam propisani, ali i da se zdravo hranite. Redovno jedite, ali pomalo i ne preskačite obroke, posebno ne doručak.

Ne vrijedi vam da pijete lijekove, ako se nećete zdravo hraniti. Imajte na umu da, ako se ne pridržavate pravilne ishrane i terapije, možete se suočiti sa teškim posljedicama. Neke od njih su: sljepilo, amputacija.


Trebate često provjeravati stopala jer su stopala dijabetičara posebno osjetljiva. Rane kod dijabetičara sporije zarastaju i zato ih redovno liječite.

Evo jedan prirodan lijek koji djeluje preventivno na dijabetes, ali dobro djeluje i na osobe koje već pate od njega. Reguliše nivo šećera u krvi:

Sastojci

Šaka kelja
5 kivija
1 banana
1 jabuka
Priprema i način korištenja

Stavite u blender sa pola litra vode. Dobijeni napitak pijte jednu čašu ujutru prije doručka, a ostatak tokom dana. Razmislite da li vam je bitnije da živite zdrav, normalan život ili da se uništite zbog loših navika?

Zalogaj uz koji će štitnjača bolje raditi

Slikovni rezultat za Zalogaj uz koji će štitnjača bolje raditi



Kelj je bogat vitaminom A zbog čega je idealna namirnica za održavanje zdravlja štitnjače, najvažnije žlijezde u tijelu koja utiče na rad svih drugih organa. Dodate li kelju još neke namirnice dobićete mega zdravu salatu, odnosno energetsku 'bombu' koja pridonosi normalnom radu štitnjače.

Sastojci za salatu od kelja: 
- 1 kašičica meda
- 1 kilogram kelja (narezan)
- 1 avokado narezan na kockice
- 1 kašičica morske soli
- 1 i po kašičica limunovog soka
- pola do jedne kašike pahuljica od morskih algi
-  jedna četvrtina šoljice naribane mrkve
-  jedna četvrtina šoljice tahinija
-  jedna četvrtina šoljice prženih sjemenki suncokreta
-  jedna četvrtina šoljice maslinovog ulja
-  jedna četvrtina šoljice vode
-  jedna četvrtina šoljice grožđica (po želji)

Priprema: 

1.       Pomiješajte med, maslinovo ulje, limunov sok, tahini i sol i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, odnosno preljev za salatu.

2.       U posudu stavite kelj, mrkvu i pahuljice od algi. Prelijte prethodno napravljenim dressingom te ostavite da odstoji najmanje jedan sat. Zatim dodajte avokado, sjemenke suncokreta i grožđice. Savjet: Salatu preko noći možete držati u frižideru. Kelj će omekšati, a i što se duže marinira to će bolje upiti limunov sok. Količina je dovoljna za tri do četiri porcije.

Dijeta bez ugljikohidrata uzrokuje umor i bezvoljnost !

Slikovni rezultat za Dijeta bez ugljikohidrata uzrokuje umor i bezvoljnost!





Dijeta bez ugljikohidrata može loše utjecati na bubrege, kolesterol i dijabetes

Dijeta bez ugljikohidrata, kao i sve slične drastične dijete, ne biste trebali započeti bez razgovora i odobrenja liječnika, pogotovo ako imate neku akutnu bolest.

Iako je za mnoge ljude korisno da izgube nekoliko kilograma, mnoge popularne, brze i «oštre» dijete, poput Atkinsove, mogu više naškoditi nego koristiti organizmu.

Dijeta bez ugljikohidrata može izazvati promjene raspoloženja zbog kojih ljudi postaju depresivni, ali još je gore što mogu oštetiti:

* bubrege,
* dobiti visok kolesterol
* ili dijabetes.

Istraživanja provedena u Americi pokazuju da ovakva dijeta može uzrokovati:

* mrzovolju,
* umor
* i bezvoljnost.

Dr. Judith Wurtman sa suradnicima iz Tehnološkog instituta u Massachusettsu utvrdila je da mozak prestaje regulirati serotonin kad osoba prestane jesti ugljikohidrate.

Serotonin je važan jer podiže raspoloženje i smanjuje apetit, a unošenjem ugljikohidrata prirodno se potiče njegova proizvodnja.

Antidepresivi, primjerice, čine serotonin aktivnijim u mozgu i pomažu regulirati raspoloženje.

No ugljikohidrati prirodno potiču rast razine serotonina, pa on djeluje kao svojevrsno prirodno umirujuće sredstvo.

Istraživanjem je ispitana razina serotonina u mozgu 100 dobrovoljaca koji su bili na različitim dijetama:

* neki su jeli mnogo mesa i drugih proteina,
* a neki više ugljikohidrata, odnosno kruha i žitarica.

Pokazalo se da mozak stvara serotonin samo kad osoba jede ugljikohidrate iz šećera ili škroba.

Razdražljivost…

No, prema riječima istraživača, sve se pokreće samo ako se ugljikohidrati uzimaju s vrlo malo ili nimalo bjelančevina.

Ovo otkriće može objasniti zašto osoba koja pojede velik odrezak i dalje osjeća glad: mozak ne proizvodi dovoljno serotonina, koji utječe na smanjenje apetita.

Budući da žene imaju manje serotonina u mozgu nego muškarci, dijeta u kojoj ima malo hrane koja potiče proizvodnju serotonina može kod njih uzrokovati razdražljivost.

Prema dr. Wurtman, neki su ljudi pravi ovisnici o ugljikohidratima i imaju potrebu pojesti određenu količinu kako bi njihovo raspoloženje bilo stabilno.

Oni osjećaju promjenu raspoloženja, najčešće kasno popodne ili navečer, a s tom promjenom dolazi i potreba da pojedu nešto slatko ili puno škroba.

Istraživači tvrde da će osoba koja jede bjelančevine kada ima potrebu za ugljikohidratima postati mrzovoljna, razdražljiva i umorna.

No isto tako, pojedemo li nešto bogato masnoćama poput mesa i sira, dodatno će se stvoriti osjećaj umora, letargije i apatije.

«Kada nekome oduzimate ugljikohidrate, to je kao da osobi u pustinji uzmete vodu», tvrde istraživači.