loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Wednesday, December 7, 2016

Prvi put kod pedijatra

Slikovni rezultat za Prvi put kod pedijatra







Kada prvi put treba bebu da odvedem kod pedijatra?

Ako je sve bilo kako treba, ako je beba dobro napredovala nije imala povišenu temperaturu, nije imala iznenadne promene disanja, nije odbijala da jede...  bebin prvi put kod pedijatra treba da bude kad napuni mesec dana. To je zapravo prvi konsultativni pregled i obično se dete vodi u obližnji dom zdravlja gde pri pedijariji postoji tzv. savetovalište za bebe i decu i gde se dovode zdrava deca. Prvi konsultativni pregled je obavezan.

Zašto je važno imati svog lekara?

Izabrani lekar vodi računa o svim segmentima zdravlja pacijenta, u redovnom je kontaktu sa njim, bolje ga poznaje i upućeniji je u njegovo zdravstveno stanje dok pacijent dobija efikasniju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu, lakše dolazi do lekara, ima mogućnost telefonskog zakazivanja pregleda ili stalne terapije kao i dobijanja saveta direktnim razgovorom preko broja u ordinaciji koji svaki pacijent može da dobije.

Registracija – izbor lekara obavlja se veoma jednostavno i brzo. Za ličnu registraciju potrebne su vam zdravstvena knjižica i lična karta. Maloletnom detetu lekara birate sa vašom ličnom kartom i njegovom zdravstvenom knjižicom.

O zdravlju dece do 18 godina života brine izabrani pedijatar.

Odrasli biraju lekara opšte medicine ili medicine rada.

Devojke starije od 15 godina i žene biraju i svog lekara ginekologa.

Mlađi od 18 godina i stariji od 65 biraju i svog lekara stomatologa.

Kako da izaberem pedijatra?

Ako nemate starije dete ili svog porodičnog lekara, pedijatra ćete odabrati po preporuci ili ćete jednostavno otići kod onog ko taj dan prima pacijente u savetovalištu. Ako ipak želite dobro da izaberete pedijatra, jer će taj lekar sigurno lečiti vaše dete narednih sedam godina (dok ne krene u školu), treba da obratite pažnju na sledeće činjenice:

Preporuke. Niko vam o dobrim i lošim stranama nekog lekara ne može bolje reći nego roditelji. Zato poslušajte šta vam kažu prijatelji, neka vam oni preporuče pedijatra kod kog vode svoju decu.

Dostupnost.  Raspitajte se koliko je neki pedijatar dostupan, koje mu je radno vreme, da li možete da ga zovete na kuću ili mobilni za savet, da li će doći do vas ako sa bebom bude nešto hitno...

Čekanje. Neki pedijatri su zaista na ceni i pola grada ide kod njih. A da li ste vi spremni da sa bebom sedite po sat vremena u čekaonici gde su obično i bolesna deca? Proverite koliko se čeka na red dok pedijatar ne primi pacijenta i da li postoji telefonsko zakazivanje.

Finansije. Ako se odlučite za pedijatra koji drži privatnu praksu, proverite cenovnik njegovih usluga i načina plaćanja.

Shvatanja. Ako ste vi modernih shvatanja i rešeni da dete odgajate na priodni način, onda nemojte izabrati pedijatra starog kova koji će savetovati da bebi u četvrtom mesecu dajete uprženo brašno. Nađite pedijatra sa sličnim pogledom na svet.

U vašem domu zdravlja, na odeljenju pedijatrije nalazi se spisak izabranih lekara koje možete da birate.

Kad izaberete lekara za svoje dete, možete da izabrete lekara i za sebe u službi opšte medicine, stomatologiji i ginekologiji u vašem domu zdravlja.

Vašeg lekara birate u domu zdravlja na teritoriji filijale zdravstvenog osiguranja koja vam je izdala zdravstvenu knjižicu ili u mestu stalnog ili privremenog boravka. Vi se opredeljujete za jednog od njih i registrujete se popunjavanjem i potpisivanjem izjave koju ćete dobiti u domu zdravlja.


Bez jaja i pećnice: Čokoladni kolač koji trebate u svom životu







LAGAN, osvježavajuć i pun čokolade - ovaj cheesecake koji se priprema bez pečenja, idealan je za vruće dane...

Blogerica koja stoji iza "Mel's Kitchen" otkrila je sastojke za jedan od najjednostavnijih i najfinijih čokoladnih kolača za ljeto. Uživajte!



Za podlogu:

200 grama graham keksa s čokoladom

Velika žlica kristalnog šećera

7 velikih žlica maslaca, otopljenog



Za kremu: 

700 grama kremastog sira po vašoj želji

300 grama šećera u prahu

60 grama kiselog vrhnja
1 žličica ekstrakta od vanilije

260 grama tamne čokolade, otopljene na pari i ohlađene do sobne temperature




Postupak:

1. Izmrvite kekse na sitne mrvice i u zdjeli ih pomiješajte s kristalnim šećerom i otopljenim maslacem

2. Utisnite dobivene krupnije mrvice u kalup za pečenje, kako bi dobili ravnomjerno dno

3. U velikoj zdjeli električnim mikserom miješajte kremasti sir minutu do dvije kako bi dobio glatku tekstutu

4. U sir umiješajte šećer u prahu, dobro tucite, a zatim ubacite kiselo vrhnje i vaniliju i promiješajte do kraja

5. Dodajte topljenu čokoladu i miješajte još 2 minute, dok tekstura ne bude glatka i prozračna

6. Prelijte kremu u kalup, ravnomjerno preko kore i zaštitite plastičnom folijom

7. Stavite u hladnjak i pustite da stoji barem 3-4 sata, a najbolje preko noći

Uživajte u laganoj, pjenastoj i ukusnoj čokoladnoj torti!

P.S. Za ljepše šnite, između svakog rezanja, noži umočite u vodu. 







POTRESNO: Čovek na samrti napisao pismo ćerki kojoj su zabranjivali da ga viđa

Slikovni rezultat za daughter and father





Odlazim. Razumem presudu koja mi je izrečena pre šest meseci. Do tada sam se još nadao da ću imati makar pravo na borbu, zbog ćerke najviše. Sa 86 kilograma došao sam na 51.


 Ležim u kući sam, bez ičije pomoći privodim kraju sve poslove. Želim da napustim ovaj svet poravnatih računa u svakom smislu. Nikada ne bih se obratio javno ćerki da znam da će joj majka predati moje pismo. Zato, dok još imam snage kucam u laptop u nadi da će moj anđeo, moja pčelica imati prilike da sazna kakav joj je zapravo bio otac. Tako je ispalo. U junu su mi rekli da mi je ostalo još tri meseca. Prevario sam ih za mesec. Možda ću doživeti i tridesetosmi rođendan krajem novembra. Sve svoje obaveze sam završio.

“Tebi se obraćam, tebi koju sam samo 23 dana držao na grudima dok spavaš, tebi koju sam ljuljao u sedištu za kola dok mi ruka ne otkaže, tebi kojoj je bila poklonjena svaka moja misao od kad si rođena, od 11. februara 2009. Tata te je voleo najviše na svetu, nije prošao dan od onda kad te majka odvela od mene da nisam zvao, pitao, dolazio da te vidim kad mi je to dozvoljavala.

Nije sad bitno što me je žigosala, označila kao “nedostojnog za oca” time što te je odvela od mene. Prve dve godine tvog života svakog dana sam dolazio da te vidim.

Često mi nije dopuštala da priđem tvom krevecu, kao ni da uđem u stan u kojem živite a koji sam ja plaćao. Spavao sam često u kolima kako bih te video ujutro kad te mama vodi u vrtić. Kad smo se čuli, pitala si me da li me boli. Rekao sam ti da ne. I nisam te slagao. Kad me ti pitaš ništa ne osećam. I želim da me upamtiš kao jakog tatu, ne senku od čoveka.

Nisam ti rekao svaki put kad sam te video koliko te volim i koliko si lepa. Žao mi je što nismo stigli da idemo zajedno na letovanje, što te tata nije vodio u Diznilend, što te nije prošetao Tašmajdanom. Za neke postupke odraslih nemaš razumevanje ni kad odrasteš.

Oprosti mi što nisam bio pored tebe kad si imala temperature, kad te je bolela glavica, kad si pala s bicikla... Hteo sam, ali mi nije bilo dopušteno. Ostavio sam ti sve što imam. Moj stan će pripasti tebi kad napuniš 18, a do tada će tvoja mama svakog meseca dobijati novac od njegovog izdavanja. Uči, budi dobra devojčica i slušaj mamu.

I znaj da ću te čuvati. 

Svaki put kad pogledaš u nebo seti se da imaš nekog ko te neizmerno voli”.