loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Tuesday, March 28, 2017

Specifičnosti različitih tipova maski od gline za odgovarajuće probleme i tipove kože


Slikovni rezultat za maske za lice od gline







Koju vrstu maske od gline odabrati?

Užurbani ritam života i mnogobrojne obaveze s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu često se  odražavaju na našoj koži. Stres, nezdrava prehrana i niske temperature čine svoje. Zbog svega toga je koži vrlo važno, osobito zimi, pružiti odgovarajuću njegu te s vremena na vrijeme napraviti dubinsko čišćenje, odnosno detoksikaciju kože.

Blagodati gline u njezi kože poznate su od davnina, a koristili su je već Egipćani za liječenje raznih kožnih problema. Zbog toga je glina čest sastojak kozmetičkih preparata, osobito onih koji su namijenjeni nečistoj i problematičnoj koži.

Glina obiluje mineralima i hranjivim tvarima koji potiču čišćenje kože iznutra. Rezultat redovite upotrebe prirodnih maski od gline je čista, zdrava i blistava koža.

Popularnost maski od gline u posljednje je vrijeme rapidno porasla, a sigurno ste i sami već isprobali barem jednu. Ipak, postoje različiti tipovi glinenih maski i svaka od njih ima svoje specifičnosti i tip kože kojemu je namijenjena.

Najpoznatije vrste gline su zelena, bijela, crvena i crna. Svaka od njih sadrži određene minerale, a po sastavu se donekle razlikuju pa su neke namijenjene jako masnoj koži, a druge pak mješovitoj ili osjetljivoj koži lica. Da biste znali koju vrstu gline odabrati, prvo morate znati koji je tip kože imate.

U nastavku ćemo vas pobliže upoznati s najpoznatijim vrstama gline, kao i njezinim karakteristikama i specifičnostima.

Zelena glina u sebi sadrži brojne minerale poput kalcija, cinka i fosfora, a maske od zelene gline preporučuju se ljudima s masnom i mješovitom kožom lica. Zelena glina čisti i omekšava kožu, sprečava razvoj bakterija, poboljšava mikrocirkulaciju kože te joj vraća vlažnost. Ima protuupalno djelovanje te pomaže kod uklanjanja viška sebuma.

Bijela glina (kaolin) također će najbolje odgovarati ljudima s masnom i mješovitom kožom, a potiče čišćenje i detoksikaciju kože te efikasno djeluje na akne i prištiće. Također, pomaže kod uklanjanja viška sebuma s kože. Osim toga, ublažava iritacije na koži, ujednačava ten i posvjetljuje tamne mrlje. Redovitom primjenom maski od bijele gline vaša će koža postati mekša i elastičnija, a pojava akni bit će sve rjeđa. Bijela je glina nježna i blaga prema koži zbog neutralnog ph i antiseptičkih svojstava pa je mogu koristiti i osobe s osjetljivom ili suhom kožom lica.

Crvena glina je dobar izbor za osjetljivu i alergijama sklonu kožu. Dobra je za rješavanje kožnih problema kao što su crvenilo, svrbež i ljuštenje kože. Vrlo je učinkovita u tretiranju zrele kože pa je pogodna za razne anti-age tretmane. Sadrži bogate sastojke i razne minerale koji potiču čišćenje kože. Crvena glina potiče i protok krvi i kisika u koži, a rezultat je sjajna i zdrava koža.

Crna glina sadrži visoku koncentraciju soli i minerala pa je dobra za uklanjanje mrtvih stanica s kože. Potiče cirkulaciju krvi i povoljno utječe na tonus i teksturu kože. Dobar je izbor za osobe koje imaju problema s raznim kožnim oboljenjima kao što su psorijaza i ekcemi.

Bitno je spomenti i specifične vrste glina, kao što je rasul, crvenkasta glina koja pročišćava kožu te montmorilonit, vrsta zelene gline koja uklanja površinske nesavršenosti.

Imate li mješovitu kožu lica, trebali biste isprobati tzv. multimasking. Riječ je o upotrebi više različitih maski za lice, a to će vam pomoći da postignete različite efekte na određenim dijelovima lica. Primjerice, ako vam se čelo masti – potrebna vam je maska za uklanjanje viška sebum, no nema smisla da takvu masku nanosite i na ostale dijelove lica ako je problematično samo čelo. Na ostale ćete dijelove nanijeti masku za sjaj ili pak čišćenje nečiste kože i sl.


L’Oréal Paris laboratoriji napravili su moćni spoj 3 gline; Kaolin, Montmorilonit i Rasul u kombinaciji sa specijalnim prirodnim sastojcima, za vašu najčišću, najljepšu i najblistaviju kožu te čine pravi izbor ukoliko želite probati multimasking tehniku.

Pure Clay Purifty maska s ekstraktom eukaliptusa, idealna je za masniju i mješovitu kožu jer je pročišćava i matira. Kremasta tekstura maske čisti pore i uklanja višak sebuma čineći kožu pročišćenom i matiranom, bez isušivanja. 

Pure Clay Glow maska obogaćena je biljnim ugljenom koji poput magneta izvlači nečistoće, i čini kožu svježijom i blistavijom. Kremasta tekstura maske intenzivno pročišćava kožu 
čineći je proljepšanom, bez isušivanja.

Pure Clay Exfo maska s ekstraktom crvenih algi pročišćava i ujednačava sve tipove kože. Njezina zrnasta, kremasta struktura vrši piling kože bez isušivanja i postiže sjaj.

Što djeca skrivaju od roditelja


Slikovni rezultat za djeca nesto taje







Koliko god vaše dijete bilo staro, ono će jako dobro znati kako vam sakriti i tajiti neke stvari, za koje ne želi da znate. Ako ne možete niti zamisliti što bi vam dijete moglo tajiti, u nastavku vam donosimo nekoliko primjera najvećih dječjih tajni.

Seks je tema koju dijete u pubertetu nikada neće reći svome roditelju. Prvi spolni odnos nije za vaše uši! To je njihova intimna stvar, koju nemojte niti očekivati od njih da vam kažu, ma koliko god vi bili bliski.

Ako pak vaše dijete napravi štetu ili ošteti neku stvar, najveće su šanse da neće priznati svoju krivicu, te da vam neće ama baš ništa o tome reći. Kada dijete pogriješi, ono to zna i jednostavno mu se ne da slušati vaše prodike, pa će o svojoj grešci radije šutjeti.

Ukoliko je vaše dijete curica, koja je sad već u pubertetskim godinama, vrlo vjerojatno ima i dečka. No, ne očekujte da ćete vi to znati! Cure ne vole pričati o svojim ljubavima, posebice kada su one prve ili kada znaju da vam se njen odabranik ne sviđa ili da vam se ne bi svidio.

Gdje je točno vaše dijete u pubertetskim godinama točno bilo, ne možete nikada znati. Ono vam na sve načine može ispričati svoju priču, a da vi ništa ne primijetite. To su takve godine, i pomirite se s time.


Često će vam dijete reći da je zaboravilo da ima domaću zadaću, a vi ćete biti toliko naivni da ćete povjerovati. Djeca to rade proračunato, kako bi imala više vremena za igru. Vi u tim situacijama morate biti lukaviji od njih.

Ako je vaš tinejdžer počeo pušiti, naravno da vi to nećete znati. I koliko god vi mislili da ga možete skužiti, to nažalost nije tako. Vaše dijete ću uvijek saznati novi trik kako da to od vas savršeno sakrije.

Maltretiranje u školi je često u zadnje vrijeme i mnoga djeca svojim roditeljima to nikada neće priznati. Zbog toga je važno da obratite pažnju na osnovne znakove maltretiranja koje možete primijetiti na djetetu, a koji će vam puno reći jer ćete tako pomoći svom djetetu na vrijeme.

Čaj od gloga za srce


Povezana slika







Čaj od gloga poznat je kao odličan lijek za srce zbog česte upotrebe kod sprječavanja i liječenja kardiovaskularnih smetnji. Glog sadrži aktivne sastojke kao što su rutin, viteksin, flavonoide i kvercetin, ti spojevi sprječavaju oštećenje krvnih žila, pomažu rastegnuti krvne žile i poboljšavaju protok krvi.

Čaj od gloga pozitivno utječe na napetost, anksioznost i nervozu, a kako bi se poboljšanje uočilo potrebno je nekoliko mjeseci konzumirati čaj. Prije konzumacije čaja potrebno je savjetovati se s liječnikom.

Glog možete pronaći u bolje opremljenim prodavaonicama zdrave hrane, a dolazi u obliku dodataka prehrani, čaja i tinkture. Najjednostavnija je konzumacija gloga u obliku biljnog čaja.

Čaj od gloga se koristi za jačanje srca, smirenje živčanog sustava, olakšavanje nadutosti, poboljšavanje probave, pomoć u razgradnji kamenaca, jačanje arterija, poticanje pravilnog rada srca, liječenje lupanja srca, pomanjkanja daha, aritmije, srčane kapi i degenerativnih srčanih bolesti.

Osim navedenih bolesti čaj od gloga koristi se još za olakšavanje sna, liječenje angine pektoris, jačanje arterija i poticanje pravilnog rada srca.

Glog povećava protok kisika u srce te protok krvi, jača arteriju, uklanja plak u arterijama, kao što smanjuje začepljenje krvnih žila i razine upale.

Glog smiruje napetost živaca, smanjujući osjećaj nelagode, napetosti i visokog krvnog tlaka. Kod problema s kožom može se koristiti čaj od cvjetova gloga i bobica gloga.

Čaj od gloga možete napraviti tako da 1-2 čajne žličice osušenih cvjetova stavite u šalicu kipuće vode, nakon čega čaj poklopite i ostavite oko 10 minuta da odstoji. Nakon toga čaj procijedite i pijte maksimalno 3 šalice dnevno.

Okus čaja od gloga je miješanje kiselkastog i gorkastog, a može se začiniti po želji s malo cimeta ili meda. Nakon 3 tjedna konzumacije čaja trebate napraviti pauzu.

Koliko god je glog sigurna biljka, kod nekih može izazvati neželjene posljedice kao što su znojenje, vrtoglavica, lupanje srca, osip, pospanost i probleme s disanjem.

Nakon konzumacije čaja od gloga, ne preporučuje se upravljanje vozilom, jer se nakon konzumacije može javiti smanjena refleksija i pospanost. Trudnice i dojilje ne smiju konzumirati čaj od gloga! Provjerite kod liječnika smijete li piti čaj od gloga kako si ne bi dodatno zakomplicirali zdravstveno stanje i još više pogoršali situaciju.

U 28 dana pet kilograma manje uz dijetu sporih ugljikohidrata


Povezana slika





Bez grickanja: Ako ste gladni, ne jedete dovoljno bjelančevina i mahunarki. Presudno je da 40 posto kalorija u doručku dolazi iz bjelančevina i da ne gladujete



Dijetom sporih ugljikohidrata moguće je izgubiti pet kilograma masnog tkiva u 28 dana. Uz promjenu prehrane potrebno je vježbati i uzimati dodatke prehrani. Kao prvi korak, promijenite doručak, savjetuje Timothy Ferriss (35), poduzetnik te autor bestelera “Četverosatno tijelo” koji je izašao i u Hrvatskoj (Naklada Ljevak). To neće biti previše zahtjevno, a nakon što vidite prve i brze rezultate, bit će vam lakše prebaciti se stopostotno na dijetu sporih ugljikohidrata tijekom šest dana. Obroke rasporedite tako da jedete otprilike svaka četiri sata.

Nakon šest dana dijete slijedi dan kad se možete počastiti čime god želite - doslovce, jedite što god hoćete u neograničenim količinama. Čini li vam se da je previše dosadno stalno jesti jedno te isto, razmislite o svemu što ste jeli zadnjih tjedan, dva. Kad se osvrnete na to, shvatit ćete da vam se vjerojatno i inače jelovnik vrti oko nekoliko sličnih jela. Rotiranje pet ili šest jela tijekom nekoliko tjedana nije pretjerano teško, posebno ako se tjedan za tjednom osjećate fantastično i izgledate sve bolje. Dijeta sporih ugljikohidrata dovest će do gubitka viška vode, s kojom mogu otići i elektroliti. Zbog toga bi trebalo uzimati kalij, magnezij i kalcij.

Najjednostavnije ih je uzeti kao dodatke prehrani, dakle, u obliku pilula, no možete ih unositi i hranom. Kalij ćete naći u grahu, blitvi, leći ili lososu, kalcij u sardinama, tofuu i špinatu, a magnezij u kikirikiju, bademima i kuhanoj soji.

Vitkiji i sretniji bez gladovanja

Izbacivanje mliječnih proizvoda iz prehrane može dramatično ubrzati gubitak masnog tkiva, tvrdi Ferriss. Iznimka je svježi sir koji ne ometa djelovanje drugih namirnica, a visok udio kazeina pomaže izgubiti masno tkivo. To je osobito važno za vegetarijance koji žele mršavjeti po Ferrissovoj metodi - uz sir neka jedu jaja i grah. Meso olakšava dijetu, no nije nužno.

- Ipak, u svakom obroku mora biti 20 g bjelančevina jer tako smanjujete utjecaj ugljikohidrata i potičete smanjenje masnoća u tijelu - objašnjava Ferriss. Ako budete gladni ili ćete usporiti metabolizam ili ćete varati - jedite dok ne osjetite sitost.

1. Izbjegavajte bijele ugljikohidrate

Osim u roku od 30 min od dovršetka treninga s otporom zabranjeni su: sav kruh, riža (uključujući i smeđu), žitarice, krumpir, tjestenina, tortille i pohano. Za izbjeljivanje brašna koristi se klorov dioksid, a on se spaja s ostacima bjelančevina čime se dobiva aloksan, koji istraživači koriste kako bi štakorima inducirali dijabetes.

2. Jedite nekoliko istih obroka iznova i iznova

Najuspješniji ljudi na dijetama jedu nekoliko istih jela iznova i iznova. Miješajte i spajajte elemente iz tablice, a zvjezdicama označene namirnice vode do najbržega gubitka masnog tkiva. Prvi obrok u danu pojedite u roku od sat vremena od buđenja.

Bjelančevine

Bjelanjci pomiješani s jednim, dva cijela jaja zbog okusa
Pileća prsa ili bataci
Govedina
Riba
Svinjetina

Mahunarke

Leća (poznata i kao dal)
Crni grah
Pinto-grah
Crveni grah
Soja

Povrće

Špinat
Miješano povrće (uključujući brokulu i karfiol)
Kiseli kupus
Šparoge
Grašak
Mahune

3. Pripazite na tekuće kalorije

Pijte puno vode i koliko god želite nezašećerenog čaja ili kave koju umjesto mlijekom i šećerom začinite cimetom. Nemojte piti mlijeko, bezalkoholna pića niti voćne sokove. Dijetalna bezalkoholna pića ograničite na pola litre na dan jer umjetno sladilo aspartam može potaknuti debljanje. Dopušteno je popiti i do dvije čaše crnog vina na dan.

4. Izbjegavajte voće

Ljudi ne trebaju voće šest dana u tjednu. Iznimka su od ovog pravila rajčice i avokado, s time da treba pripaziti na količinu avokada - jedite maksimalno šalicu na dan. Voće sadrži fruktozu koja se pretvara u glicerol-fosfat koji se potom skladišti u masnom tkivu. Sedmi dan jedite voća koliko god želite.

Dan odmora ubrzava tijelo

Dramatično povećanje kalorijskog unosa jedanput na tjedan zapravo pospješuje gubitak masnog tkiva jer osigurava da vaša stopa metabolizma ne pati zbog izraženog ograničenja kalorija - dakle, ako povremeno jedete brzu hranu, to vam može pomoći da izgubite salo.

Načelo vježbanja: manje je više

Prečesti odlasci u teretanu mogu uzrokovati gubitak mišića i smanjiti bazalni metabolizam, kaže Ferriss. Pobrinite se da na dan prejedanja izvodite 60-90 sekundi vježbi poput čučnjeva s ispruženim rukama nekoliko minuta prije jela te ponovno 90 min nakon.

Oprez! Žumanjci mogu biti opasni

Ljudi s visokim kolesterolom i visokim masnoćama u krvi ne bi trebali jesti žumanjke - ako su vam jaja izvor bjelančevina, onda jedite bjelanjke. Svim drugima generalna je preporuka jedno, dva cijela jaja na dan, po mogućnosti kuhana. Treba napomenuti da se dijeta ne preporučuje dijabetičarima i bubrežnim bolesnicima, upozorava nutricionistica Jasna Ćerić.

Voda je posebno važna na dan kad jedete više

Kako bi jetra što bolje funkcionirala, nužno je piti vodu. Pijete li premalo, mogli biste prestati mršavjeti. Ako primijetite da ne mršavite, dodajte nekoliko čaša vode svakog dana. Uložite poseban napor da popijete više vode na dan “varanja”, inače bi vas zbog povećanog unosa ugljikohidrata mogla “pogoditi” glavobolja.




http://www.24sata.hr

Kako ojačati djetetov imunitet?


Povezana slika





Ojačate djetetov imunitet i zaštitite ga kroz prehranu, tjelesnu aktivnost, te po potrebi i pomoću vitaminskih pripravaka od uzročnika bolesti


Kad stigne prvi val prehlada, onda je već kasno. Sada je pravo vrijeme da prije sezone viroza, gripe, te uoči zimskih mjeseci kada djeca najveći dio vremena provode u zatvorenim prostorima, ojačate djetetov imunitet i zaštitite ga kroz prehranu, tjelesnu aktivnost, te po potrebi i pomoću vitaminskih pripravaka od uzročnika bolesti.

Najčešća oboljenja danas su akutne respiratorne infekcije, koje čine dvije trećine svih infekcija. I dok odrasla osoba oboli tri do pet puta godišnje, djeca obolijevaju dvostruko češće, naročito ona koja dio dana provedu u kolektivima. U svakodnevnom okruženju djeca su naime izložena velikom broju virusa i bakterija. Tako igra s vršnjacima odnosno boravak u zatvorenom prostoru mogu uzrokovati učestale pojave i širenje različitih infekcija.

Kod neke djece se imunosustav uspješnije bori protiv uzročnika bolesti, dok druga djeca češće pobolijevaju. Imunološki sustav djeteta sazrijeva u trećoj godini života i zato su djeca vrtićke dobi podložnija češćim prehladama i obolijevanjima.

Zdravlje u (pre)hrani

Važno je da dijete kroz svakodnevnu prehranu unosi dovoljnu količinu tekućine u obliku vode, mlijeka,voćnih sokova bogatih vitaminima. Izbjegavajte pića sa umjetnim sladilima i visokim udjelom šećera. Uravnotežena prehrana iznimno je važna. Nutritivni nedostaci mogu povećati osjetljivost na uzročnike bolesti, stoga u svakodnevnoj prehrani trebaju biti zastupljeni svježe voće i povrće orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice.

Namirnice koje doprinose jačanju imuniteta su limun, jagode, banane, dinje, borovnice, marelice, grejp, špinat, kelj, češnjak, luk,rajčice, brokula, mahunarke, žuto i narančasto povrće. Sve te namirnice sadrže visoku razinu vitamina, minerala, enzima, antioksidansa koji jačaju imunitet. Važna je konzumacija žutog i narančastog povrća koje sadrži karotenoide, prirodnu tvar koja potiče imunološki sustav i proizvodnju bijelih krvnih zrnaca.

Jede li dijete redovito svježe pripremljene namirnice, dobit će sve hranjive tvari potrebne za pravilan rad imunološkog sustava. Dajte prednost sezonskim namirnicama i onima koje su karakteristične za vaše podneblje. Pedijatri preporučuju i konzumiranje pola čaše prirodnog jogurta dnevno. Ne mora biti probiotički, dobar je i posve obični, jer bakterije mliječne kiseline iz jogurta zaslužne su za održavanje zdravlja i aktivnosti crijeva, koja su najveći imunološki organ.

Vitamini (pre)važni

Određeni vitamini i minerali posebno su važni za održavanje dobrog imuniteta: vitamin A, najviše ga je u mrkvi, rajčici, mlijeku, potiče prokrvljenost sluznica,  dok vitamin B6 (morska riba i banane) potiče metabolizam i ubrzava dolazak obrambenih stanica do uzročnika bolesti. Vitamin C (paprika, citrusno voće) pomaže bijelim krvnim tjelešcima da brzo prepoznaju bakterije, vitamin E (maslinovo ulje, orašasti plodovi) i željezo (meso, proso) jačaju obrambene stanice. Cink (sadrže ga leća, grah i namirnice od integralnog brašna) je zaslužan za izgradnju imunoloških stanica.

Vitaminski pripravci

Uz pravilnu prehranu, dijete može koristiti kvalitetni vitaminsko-mineralni pripravak kako bi se u organizam unijele dovoljne količine vitamina, cinka, selena i željeza. Prirodni suplementi kao što su matična mliječ, ljekovito bilje i eterična ulja mogu pružiti značajnu podršku imunološkom sustavu djece. Prije upotrebe bilo kojega od vitaminskih preparata i suplemenata, obavezno je posavjetovati se s pedijatrom. Pogrešna upotreba može biti štetna i opasna.

Probiotici

Prirodni probiotici pojačavaju imunološki odgovor i štite organizam. Jogurt, acidofil, kefir, kiselo mlijeko i razni sirevi, bogat su izvor probiotičkih  kultura koje obnavljaju crijevnu floru. Većina imunoloških stanica nalazi se u crijevima, čak 80%, što je više nego u koštanoj srži, slezeni i limfnim čvorovima zajedno. Naše crijevne bakterije ne samo da nam podupiru obrambeni mehanizam, već proizvode i vitamine (vitamin K, folnu kiselinu), esencijalne aminokiseline, hormone i enzime. One također podržavaju izmjenu tvari koja je isto tako intenzivna kao i ona u jetrima.

Zbog stresa izazvanog brojnim školskim i izvanškolskim obavezama, nezdravom prehranom, učestalom konzumacijom antibiotika, ravnoteža crijevnih bakterija je  narušena i kod velikog broja djece te je samim time onemogućena normalna i zdrava probava. Iz tog razloga važno je održavati crijevnu floru zdravom.

Tjelesna aktivnost

Svježi zrak pomaže regeneraciji sluznica i dišnih puteva te jačanju otpornosti. Čak i najmlađa djeca trebaju tjelesnu aktvnost i boravak na svježem zraku jer im ono održava srce i cirkulaciju, jača mišiće i kosti, troši tjelesnu mast. Djecu koja hodaju ne treba voziti u kolicima, nego ih pustiti da hodaju, trče, voze bicikl, skaču, penju se.

Kretanje potiče imunitet. Kad je dijete aktivno, srce pumpa više krvi kroz žile, a imunološke stanice tako brže putuju organizmom. Pola sata dnevno na svježem zraku je minimalna mjera. Ako je vrijeme loše, budite vani s djetetom najviše jedan sat, a kad je vrijeme lijepo, što je dulje moguće. I osjetljiva djeca trebaju bez obzira na vrijeme izlaziti na zrak, prikladno ih samo treba odjenuti i zaštititi od vjetra.

Dovoljno sna


Ključan preduvjet za imunitet djeteta je dovoljno sna. Osim što utječe na fizički i psihički razvoj djeteta, pomaže kod održavanja zdravlja i obrane od infekcije. Malom djetetu treba  ukupno 12-13 sati sna. Djeca od jedne do tri godine noću trebaju od 8 do 10 sati odmora, te još dva kraća dnevna sna, odnosno, odmora.

Cjeloviti proljetni doručak s bobičastim voćem


proljetni smoothie






Pravo je vrijeme da u svoj doručak unesete sve nijanse bobičastog voća. Jagode, maline, kupine, borovnice prava su blagodat za naše tijelo, pogotovo kada ih jedemo svježe i u sezoni


Bobičasto voće bogato je flavonioidima koji u našem organizmu imaju antioksidativni učinak te elaginskom kiselinom koja blagotvorno djeluje na jetru, potičući obnavljanje jetrenih stanica. Izvor su vitamina, minerala i dijetetskih vlakana. Bobičasto voće najbolje je i najkorisnije jesti svježe, ali dobro je znati da maline možete konzumirati i smrznute jer smrzavanjem ne gube svoja protektivna svojstva. Zato iskoristite proljeće i ljeto za konzumaciju bobičastog voća. Prva na redu nam je jagoda, sezonska, domaća, lokalno uzgojena uvijek je pravi izbor.


Vrlo često doručak koji se sastoji od jednostavne zdjelice voća neće zadovoljiti sva naša osjetila. Često jedemo očima i obrok koji izgleda primamljivo sigurno će biti i ukusniji. To je sasvim dovoljan razlog da svoj jutarnji smoothie malo ukrasite dobrim i zdravim stvarima i oraspoložite se od ranog jutra. Za ukrašavanje koristite voće, svježe ili sušeno, mentu, kokosove pahuljice, chia sjemenke, konoplje, zobene pahuljice i domaću granolu.

Ako želite od svoje jutarnje smoothie zdjelice napraviti pravu sladolednu poslasticu koristite smrznute banane. Banane večer prije ogulite, ubacite u vrećicu za smrzavanje i u zamrzivač preko noći. Prije nego bananu ubacite u blender ostavite ju 10-ak minuta na sobnoj temperaturi. Smrznuta banana vašim će smoothiesima dati kremastu, sladolednu teksturu.

Za smoothie:

- 1 šalica smrznutih malina
- 1 smrznuta banana
- 1 žlica chia sjemenki
- 1 žlica zobenih pahuljica
- 1 šalica kokosovog mlijeka
- ½ šalice kokosovog jogurta (ili običnog mliječnog jogurta)

Za ukrašavanje:

- 2-3 jagode
- nekoliko smrznutih malina
- 1 žlica sušenih goji bobica (izmljevenih u prah)
- 1 žlica kokosovih pahuljica
- 1 kiwi
- nekoliko listića svježe mente


Priprema:

Sve sastojke za smoothie, osim jogurta, ubacite u blender i miksajte dok ne postane glatka smjesa. Prebacite smoothie u zdjelicu. U sredinu lagano umiješajte jogurt. Ako želite smoothie piti dodajte još kokosovog mlijeka do željene gustoće. Svoju zdjelicu smoothiea možete ukrasiti po želji.



https://www.femina.hr