loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Friday, November 11, 2016

Tajna savršenog tijesta za kruh

Slikovni rezultat za tijesto





Imate li nedoumica radite li sve kako treba, na pravom ste mjestu.

Pečete li sami kruh u pećnici tada znate kakvo zadovoljstvo za sva osjetila predstavlja domaći vlastiti kruh. U nastavku otkrijte tajne savršenog tijesta za kruh.

Poenta dobrog kruha u dobrom je tijestu, a za dobro tijesto potrebno je vrijeme tijekom kojega će kvaščeve gljivice odraditi svoj posao. A to vrijeme može proći dok vi spavate ili ste na poslu. Ostaje tek minimalan rad za pripreme pa ako zanemarimo vrijeme potrebno za pečenje kruha (jer to ionako radi pećnica dok se vi bavite čime god želite), za slasni Jimov kruh utrošit ćete dvije-tri minute pripreme, nakon toga će proći oko 12 sati da se tijesto digne (ali bez ikakvih fizički i vremenski zahtjevnih intervencija). Kad je tijesto spremno, do stavljanja u pećnicu trebat ćete raditi još jedno pet minuta. Sve je toliko brzo gotovo da se pećnica ne stigne ugrijati dok vi sve pripremite!

Prvi korak u izradi tijesta je spajanje sastojaka. Kruh u osnovi čini brašno, voda, sol i kvasac. Kod spajanja sastojaka treba paziti na jednu stvar, a to je da kvasac ne bude u direktnom kontaktu sa soli koja ga može uništiti i uzrokovati probleme kod dizanja tijesta. Tako da je u posudu s brašnom najbolje kvasac staviti na jednu stranu, a sol na suprotnu. Brašno u doticaju s vodom doživljava preobražaj. Granule škroba apsorbiraju vodu, a enzimi razgrađuju dostupne molekule škroba u šećere koji su hrana za kvasac. Kako se kvasac hrani šećerom, tako proizvodi ugljični dioksid zaslužan za dizanje tijesta.

Razlozi zašto tijesto treba mijesiti

Kada mijesimo tijesto, ubacujemo zrak u njega. Preslagivanje slojeva tijesta dok se ono mijesi zarobljuje mjehuriće zraka u malim džepovima. Što je više džepova zraka, tijesto je prozračnije. Kvasac ne može sam stvarati šupljine u tijestu, već postojeće šupljine odnosno džepove puni plinovima. Prilikom miješenja tijesta proteini iz pšenice apsorbiraju vodu i međusobno se povezuju formirajući glutensku mrežu. Da li smo dovoljno mijesili tijesto možemo provjeriti na način da uzmemo komad tijesta i razvučemo ga. Tijesto smo dovoljno mijesili ako ga razvučemo na 20 cm i ono ne pukne. No, kod određenih vrsta kruha tijesto se ne smije previše mijesiti. Što se kraće mijesi, tijesto će sadržavati manje mjehuriće zraka i bit će ih brojčano manje. Rezultat je grublja tekstura koja ima svoje okusne čari. Gluten se u takvim vrstama kruha ne razvija prije fermentacije, nego tek nakon, no unatoč tome, tijesto može na kraju narasti i dobiti lijepu prozračnu strukturu.

Pravilan omjer brašna i vode

Većina domaćica kruh mijesi po "osjećaju". Idealno tijesto za klasičan kruh jesto ono koje je mekano na dodir, ali se ne lijepi. Različiti tipovi kruha zahtijevaju različite omjere brašna i vode. Klasičan kruh zahtijeva otprilike 2,5 dl vode na 400 g brašna. Različite vrste brašna imaju različita svojstva upijanja vode stoga će ponekad biti potrebno korigirati taj omjer. Postoje vrste kruha koje imaju sasvim dugačije omjere vode i brašna. Primjerice, baguette, ciabatta, focaccia zahtijevaju mokro tijesto koje se teško mijesi rukama stoga je tijesto potrebno raditi u mikseru. Mokro i ljepljivo tijesto daje lakši i mekši kruh te posebnu aromu. S druge strane, dodatak prekomjerne količine brašna može dovesti do nastanka pretjerano čvrstog tijesta i u konačnici nepoželjno tvrdog kruha.

Odabir sastojaka

Što je viši udio proteina u brašno, to će ono biti pogodnije za izradu kruha jer će imati više glutena koji djeluje kao ljepilo. Što se tiče kvasca, većina će pekara amatera reći da je svejedno koristite li svježi ili instant kvasac u suhom stanju. Potrebno je između 7 g i 14 g (odnosno jedne ili dvije vrećice) instant suhog kvasca na 500 g brašna. Što se tiče vode, određeni recepti propisuju dodavanje tople vode, no kada temperatura vode nije definirana, može se dodati i hladna. Dok topla voda ubrzava proces dizanja, hladna voda uzrokuje sporije dizanje tijesta no prednost je što se kod duljeg dizanja razvijaju poželjne arome. Također, nije naodmet dodati malo masti koja održava koricu mekanom tijekom stajanja. Trik je nauljiti posudu u kojoj će se tijesto dizati.

Dizanje tijesta

Kada se tijesto dovoljno umijesi potrebno ga je ostaviti da se diže dok ne udvostruči svoju početnu veličinu. Za to je potrebno između 1 i 2 sata na sobnoj temperaturi, a može se ostaviti i do 3 sata. Može se ostaviti da se digne nekoliko puta, no ne više od tri. Nakon što dosegne maksimalan volumen, tijesto se „ispuše“, no ostavi li se na miru, zbog kvasca će se opet napuhati. Nakon toga, tijesto treba nježno prebaciti na pobrašnjenju podlogu i oblikovati u štrucu. Dobar trik je umjesto brašna, površinu posuti grizom koji će osigurati hrskavost korice. I sada je tijesto spremno za pečenje. Nakon što svladate osnovni recept, ne preostaje vam ništa drugo nego eksperimentirati s različitim vrstama brašna, dodacima i tehnikama izrade kruha.

Constipation in babies

Slikovni rezultat za constipation in babies




How can I tell if my baby is constipated?

First, consider what's normal for your baby. She may have a bowel movement after every feeding, or she may wait a day or more in between. Your baby's individual pattern depends on what she eats and drinks, how active she is, and how quickly she digests food.

If your baby drinks formula or eats solid food, she'll probably have a regular bowel movement at least once a day. If your baby is breastfed, there's no "normal" number or schedule – only what's typical for your baby. It's not unheard of for breastfed babies to have one bowel movement a week.

After a while, you'll be tuned in to your baby's unique habits. If you're concerned that your baby may be constipated, watch for these signs:

Less frequent bowel movements than usual, especially if your baby hasn't had one for three or more days and is obviously uncomfortable when she does
Hard, dry stools that are difficult for her to pass – no matter how frequently

Why is my baby getting constipated?

There are several possible causes:

Solid food. Don't be surprised if your baby becomes mildly constipated as he eats more solid food. That's often because rice cereal – a common first food – is low in fiber. Constipation can also happen when you wean your baby from breast milk because this sometimes leads to dehydration.

Formula. Babies who breastfeed exclusively are rarely constipated. Breast milk has the perfect balance of fat and protein, so it produces stools that are almost always soft – even if your baby hasn't had one for several days.

If your baby is on formula, it's possible that something in his formula is making him constipated. It's not uncommon for the protein component in different formulas to cause constipation. Ask your baby's doctor about switching brands.

(Despite what you may have heard, the amount of iron in formula doesn't cause constipation.)

Dehydration. If your baby becomes dehydrated, his system will respond by absorbing more fluid from whatever he eats or drinks – and also from the waste in his bowels. The result is hard, dry stools that are difficult to pass.

Illness or a medical condition. Although it's uncommon, constipation can be caused by an underlying medical condition such as hypothyroidism, botulism, and certain food allergies and metabolic disorders. Rarely, constipation is caused by Hirschsprung's disease, a condition caused by a birth defect that prevents a baby's gut from functioning properly.

If there doesn't seem to be a reason why your baby passes hard, painful stools, have his doctor rule out these conditions.

How can I treat my baby's constipation?

Here are some things to try:

*Help her get some exercise. If your baby's a crawler, encourage her to do a few laps. If she's not crawling yet, try pumping her legs instead. While she's lying on her back, gently move her legs in a forward, circular motion as if she were pedaling a bicycle.

*Massage your baby's belly. Measure three finger-widths below her navel on the lower left side and apply gentle but firm pressure there with your fingertips. Press until you feel a firmness or mass. Maintain gentle but constant pressure for about three minutes.

*If you feed your baby formula, ask her doctor about switching to a different brand. Sometimes adding dark corn syrup to the formula also does the trick: Start with 1/4 teaspoon per 4 ounces of formula. If that doesn't help, gradually increase the amount. Don't give her more than 1 teaspoon per 4 ounces.

*Add a little prune juice to formula or breast milk if your baby is at least 4 weeks old. Normally, it isn't necessary to give your baby juice, but a little is okay to help relieve constipation. (Try apple or pear juice if your baby doesn't like the taste of prunes.) Give her an ounce a day for each month of life, up to 4 ounces for a 4-month-old. After 8 months, your baby can have as much as 6 ounces of juice a day to treat constipation.

*If your baby is old enough to eat a variety of solid foods, cut down on constipating foods like rice, bananas, and cooked carrots. Try giving her a few tablespoons of pureed prunes, apricots, or pears to help loosen her bowel movements. For the best result, give your baby a belly massage first, then some high fiber food.

*Talk to your baby's doctor about other treatment options. Ask about using an over-the-counter stool softener to make it more comfortable for your baby to have a bowel movement, but never give her a laxative without her doctor's approval. The doctor may also suggest you try a glycerin suppository if your baby is severely constipated. The suppository stimulates your baby's rectum and helps her pass a stool. Using a suppository occasionally is fine, but don't do it on a regular basis because your baby could wind up relying on them to have a bowel movement.

*If your baby is passing such hard, dry stools that you see a little blood or even slight tears (fissures) in the delicate skin near the opening of her anus, you can apply some aloe vera lotion to the area to help it heal.  Keep the area as clean and dry as possible, and mention the fissures to your baby's doctor.

When should I call the doctor?

Call the doctor if your baby isn't eating, loses weight, or has blood in his stool. Or if basic treatments, such as adjusting his diet, aren't helping his condition. And if he's younger than 4 months old, call his doctor if he has very hard stools or hasn't had a bowel movement within 24 hours of when he usually goes. Don't give your baby a laxative or suppository without consulting his doctor first.

Šta preduzeti kad beba ima tvrdu stolicu?

Slikovni rezultat za constipation in babies 



Zatvor je česta pojava, pogotovo kod beba koje se hrane na flašicu i onih koje su prešle na čvrstu hranu. Iako najčešće ne predstavlja razlog za brigu, ipak je važno da brzo reagujete jer mogu da se jave bolovi, a “kaka” koja se nakuplja u debelom crevu brzo se suši i detetu postaje sve teže da je izbaci.

Dok sisa, učestalost stolice kod bebe varira – od neUčestalost stolicekoliko puta dnevno do situacije da danima ne isprlja pelenu. Ponekad se dešava da beba napravi pauzu i po nedelju dana. Međutim, tokom prvih meseci, važnija je gustina stolice. Ako je tvrda i suva, a beba se očigledno muči, onda postoji velika verovatnoća da pati od zatvora.

Uzrok pojave zatvora
Postoje brojni razlozi zašto se zatvor (konstipacija) javlja kod beba i mlađe dece. On može biti prateća pojava u slučaju gastroenteritisa i drugih bolesti, ali su, ipak, najuobičajeniji uzroci nedovoljan unos tečnosti i/ili hrane bogate vlaknima.

Bebe koje sisaju 
Nije uobičajeno da se kod beba koje sisaju javi zatvor, jer se majčino mleko lako vari, a u debelom crevu nalazi se nekoliko vrsta bakterija koje razgrađuju mlečne proteine. Rezultat je meka stolica koju je lako izbaciti. Bebe koje sisaju luče i veću količinu hormona poznatog kao motilin, a koji povećava učestalost pražnjenja, ali sasvim je normalno i da kod odojčeta stolica izostane nekoliko dana. Uobičajeno je da bebina kaka bude rastresita i žuta sve dok ne pređe na čvrstu hranu. Problem nastaje kada je ona toliko tvrda da pražnjenje creva postaje bolno. Velike pauze nastaju i usled toga što je majčino mleko tako savršeno izbalansirano da ponekad ne preostane nimalo “viška”, ali ukoliko verujete da vaše dete ima zatvor – ako mu je stolica tvrda ili se muči dok kaki – prokuvajte vodu, rashladite je i dajte bebi da popije trideset do šezdeset ml, jer će se tako situacija promeniti nabolje.

Bebe koje se hrane na flašicu
Ako hranite bebu na flašicu, veća je verovatnoća da će patiti od zatvora, jer se mlečna formula teže vari od majčinog mleka. One ređe kake od onih koje sisaju jer im se razlikuju enzimi u crevima, a kaka im je gušća i zelenkasta. Ako beba ima tvrdu stolicu i poteškoće pri pražnjenju creva, veoma je važno da tačno izmerite količinu mleka u prahu i da merica ne bude prepunjena. Lekar će vas verovatno posavetovati da joj češće dajete prokuvanu, pa ohlađenu vodu. U slučaju da je beba na čvrstoj hrani, creva će joj “proraditi” ako joj date razblažen sok ili propasirano voće.

Prelazak na čvrstu hranu
Kada beba pređe na čvrstu hranu, promeniće se učestalost stolice koja će početi da izgleda i miriše kao ona odraslog čoveka. Zatvor se često javlja baš u ovom stadijumu jer bebina creva treba da se naviknu na promenjen sastav hranljivih materija u ishrani. Prelazak na čvrstu hranu može da izazove i dehidrataciju. Vaše dete će možda osetiti bol prilikom izbacivanja veće količine tvrde stolice. Koža oko čmara ponekad se pocepa i krvari, što će izazvati još veći bol, a može se čak dogoditi da beba počne da “trpi” (zadržava kaku) da bi izbegla neprijatnost, čime će se problem samo još više pogoršati. Najbolje što možete da učinite za mališana kada počnete da uvodite čvrstu hranu, jeste da mu, pored uobičajene mlečne ishrane, dajete dosta vode ili razblaženog voćnog soka.

Lečenje zatvora kod starijih beba
(od osmog meseca)
Kada je beba potpuno prešla na čvrstu hranu, jednostavne promene u ishrani obično mogu da reše problem. Pokušajte sledeće:
* Dajte joj mnogo tečnosti. Najbolje je da to budu voda ili razblaženi voćni sok.
* Obroke treba da uzima uvek u isto vreme.
* Dajte joj više hrane na bazi celog zrna žitarice, a za doručak ovsene pahuljice.
* Ponudite joj više svežeg ili sušenog voća i povrća jer ono sadrži mnogo vlakana: suvo grožđe, kajsije i smokve, grašak i pasulj, slatki kukuruz, pečeni pasulj i pečeni paradajz. Izbegavajte upotrebu čepića, osim ako vam to nije preporučio lekar koji bi, inače, mogao da vam propiše neki blaži laksativ. Na raspolaganju vam je veliki izbor laksativa tako da, ako neki ne odgovara vašem detetu, možete da pokušate sa drugim.

Nakon prvog rođendana
Neke bebe ovog uzrasta stiču naviku zadržavanja stolice – možda zato što im je naporno da stalno idu na nošu ili zato što su već prošli kroz bolno iskustvo sa tvrdom stolicom, koja je verovatno povredila osetljivu kožu anusa. U težim slučajevima zatvora, izmet koji se nalazi iza tvrdog “čepa” u tečnom je obliku i curi oko njega. Da biste ublažili simptome, pokušajte sa nekim od saveta koje smo vam dali u prethodnom delu teksta. Ako ovaj problem muči vaše dete nekoliko meseci, moraćete da zatražite pomoć specijaliste – terapija može da potraje dugo da bi se ponovo uspostavila navika pražnjenja creva i postiglo da se dete opusti.

Upotreba noše
Ako ste započeli proces privikavanja na nošu, dete može da bude nervozno, zbog čega se takođe ponekad javlja zatvor. Dakle, nikad ne vršite pritisak na dete. Ukoliko ne vrši nuždu dan-dva, vratite pelene u upotrebu na mesec dana. Kada ponovo počnete sa “treningom” korišćenja noše, obavezno od toga napravite zabavu tako što ćete ga uvek nagraditi, na primer, zagrljajem i nikako ne komentarišite eventualne nezgode.

Kada potražiti savet lekara?
Ako sve ove mere ne urode plodom, ili ako primetite krv u stolici, potražite savet lekara. Ne odlažite profesionalnu pomoć jer što duže budete čekali, to će proces lečenja biti teži. Lekar će pregledati anus, proveriće tonus mišića i videti da li ima ogrebotina, pa će proceniti da li je potreban neki blagi laksativ. Oni se uzimaju sa šest do osam čaša vode dnevno, a omogućavaju čišćenje debelog creva u roku od 24 sata. Neka deca moraju da uzimaju laksative mesecima, dok je drugima dovoljna i “sena” (laksativ na biljnoj bazi). Ako ni te mere ne pomognu, vaše dete biće upućeno u bolnicu na dalja istraživanja.

3 uspešne metode lečenja zatvora

* Masaža
Masaža može da pomogne u slučaju blokiranog rada creva. Stavite na prste malo ulja ili hidratantne kreme i, počevši od pupka, pravite kružne pokrete po stomaku u pravcu kazaljke na satu. Nastavite ako primetite da beba uživa u tome. Dok je beba u ležećem položaju na leđima, uhvatite je za nožice i napravite brz kružni pokret – tako ćete pokrenuti stomačne mišiće koji će izvršiti blag pritisak na creva i omogućiti pokretanje sadržaja u njima.

* Topla kupka
Topla kupka omogućiće bebi da se opusti i lakše isprazni debelo crevo. Kada se opusti u kadici, možete slobodno malo da joj izmasirate i stomačić. Osim toga, tokom dana, naročito u letnjem periodu, dajte detetu da pije što više vode (prokuvane iz vodovoda ili specijalne flaširane). Na ovaj način sprečićete pojavu dehidratacije i omogućiti uspostavljanje normalnog rada bebinih creva. Gubitak tečnosti je najčešći uzrok pojave zatvora i zato se pobrinite da beba uvek bude dobro hidrirana.

* Prirodne metode
Sok od suve šljive može da napravi “čudo” kod beba mlađih od šest meseci, a isto dejstvo ima i četvrt kašičice smeđeg šećera rastvorenog u 125 ml prokuvane i rashlađene vode. Kod beba starijih od šest meseci možete da probate i sa nekoliko kašičica čistog soka od jabuke.

Što se može napraviti?

* Povremeni zatvor uglavnom se liječi mijenjanjem prehrane. Djetetu koje je na dohrani ponudite 30 do 60 ml soka od šljive ili jabuka. Žitnim pahuljicama dodajte mekinje i povećajte općenito unos voća (ne banane) i povrća. Starijem djetetu ograničite unos mlijeka ako je veći od tri šalice na dan.
* Ako su problemi sa djetetovom stolicom jače izraženi, a promjena u prehrani ne donosi rezultate, pedijatar će vam vjerojatno preporučiti probiotske pripravke za bebe i djecu.
* Nekad će vam pedijatar, u slučaju da dijete stvarno pati zbog zatvora i ne osjeća se dobro, preporučiti uporabu glicerinskih čepića koji omekšavaju tvrdu stolicu, no naravno da to nije uvijek rješenje problema. Čepići se ne smiju dugo koristiti.
* Postoje još i gotovi klistiri, no oni se upotrebljavaju više kao krajnja nužda, nego kao rutinsko pomagalo i nikada bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, baš kao ni bilo koja druga vrsta terapije lijekovima.
* Homeopatski pripravci mogu pomoći, no u tom se slučaju obavezno konzultirajte s iskusnim homeopatom.

* U slučaju da u stolici primijetite krv, a ne vidite moguću ranicu na anusu koja bi je uzrokovala, najbolje je otići što prije na pregled kod pedijatra. Isto učinite ako primijetite da dijete učestalo pati od zatvora jer ignoriranje problema može uzrokovati kroničnu opstipaciju.


Upozorenje!
Nikada ne stavljajte toplomer ili neki drugi predmet u anus svoje bebe da biste stimulisali pražnjenje creva jer tako možete da povredite dete.

Nikada detetu ne dajte laksative, lekove i ne stavljajte im čepiće “na svoju ruku”. To je terapija koju jedino lekar može da vam preporuči.

Da li jesti sveže ili kuvano povrće?





Da li je bolje jesti povrće sirovo ili kuvano? Neki će reći da ga je najbolje jesti onako kako ga najviše volimo i kako ga možemo najviše pojesti i neće pogrešiti, jer povrće spada u namirnice koje bi se obavezno više puta dnevno trebale naći na našim jelovnicima

No budući da se zadnjih godina dosta govori o tome da samo konzumiranje sirovog povrća donosi maksimalnu dobrobit za ljudski organizam, vredi malo preispitati tu tezu. Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju i drugu stranu medalje, a to je da određene vredne sastojke možemo bolje apsorbovati iz kuvanog nego iz sirovog povrća. Kuvanje omekšava povrće i čini ga lakše svarljivim, pošto pojedini vredni sastojci povrća (antioksidansi i vitamini) kuvanjem postaju bolji za apsorciju. Kuvanjem zelenog lisnatog povrća može se uništiti nešto prisutnih karotenoida, ali će se udvostručiti njihova bioraspoloživost pa će na kraju ostati dovoljne količine za nadoknadu dnevnih potreba.
Grickajući svežu šargarepu apsorbovaćemo manje od 5% vrednog antioksidansa - karotena, dok ćemo s druge strane uneti i do pet puta veću količinu istog sastojka iz kuvane šargarepe. Druga istraživanja opet pokazuju da kuvanjem šargarepe dolazi do potpunog gubitka isto tako važnih antioksidansa - polifenola, te postaje očigledno da će termička obrada pozitivno delovati na jedne, a negativno na druge sastojke.

Poznato je da se termičkom obradom uništavaju vitamini, ali to nije u tolikoj meri u kojoj se misli. Istina je da visoke temperature kod kuvanja mogu drastično smanjiti većinu u vodi topljivih vitamina, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da se stajanjem svežeg povrća tokom skladištenja njihova količina isto tako smanjuje. Primera radi, vitamin C je vrlo nestabilan; neotporan je na toplinu, svetlo i vazduh, ali se nalazi u puno vrsta namirnica pa ne bi trebalo biti problema s njegovim unosom. S druge strane, vitaminima topljivim u mastima kuvanje ne smeta, a minerali nisu osetljivi na termičku obradu (najčešće se radi o manjim promenama koje se mogu zanemariti).
Kratkim kuvanjem povrća, uz malo ili bez vode, može se smanjiti gubitak termolabilnih vitamina i sačuvati neki antioksidansi. Isto tako masna komponenta može poboljšati iskoristivost nekih vrednih nutritijenata, (u gustoj čorbi od paradajza naći će se preko trideset puta više likopena nego u svežem paradajzu). Čista salata ili salata sa prelivom bez imalo ulja imaće manju dobrobit za organizam nego salata začinjena s malo maslinovog ulja, a da ne spominjemo razliku u ukusu.
Zagovornici sirovog povrća navode da kuvanjem povrća nestaju i neki važni enzimi. Tu ima istine, ali kao i kod antioksidansa, kuvanje uništava neke sastojke, ali poboljšava apsorpciju drugih. Tako se enzim mirozinaza uništava kuvanjem brokolija na pari, dok će drugi enzim indol (oba su značajna u prevenciji raka) kuvanjem brokolija postati dostupniji za apsorpciju. Slično je i s dijetnim vlaknima. Dok kuvanje povrća povećava sadržaj jedne vrste vlakana (topivih) koja pomažu u prevenciji određenih vrsta raka na jedan način, kuvanje smanjuje sadržaj drugog tipa vlakana (netopivih) koja pomažu u prevenciji istih bolesti, ali na drugačiji način.
Kod pripreme jela od povrća nameće se još jedno pitanje; da li se nutrijenti gube guljenjem? Guljenje povrća rezultiraće gubitkom nekih vitamina i dijetnih vlakana, ali to isto nisu velike količine. Guljenjem se uklanjaju ostaci određenih pesticida u kori, pa ako nemate običaj da gulite povrće, najbolje je da kupite ono koje je organski gajeno.

I na kraju, što izabrati? Nije jednostavno uporediti zdravstvenu vrednost sirovog i kuvanog povrća dokle god postoje nedoumice koje treba rešiti- kakvu interakciju imaju različiti molekuli iz povrća s ljudskim organizmom. Dok se naučnici ne usaglase, najsigurnija opcija je u prehranu uvesti i sirovo i kuvano povrće i tako imati koristi od oba. Svaka vrsta povrća sadrži određene vredne sastojke pa je poenta svega konzumirati raznoliko, najbolje sezonsko povrće, i pripremati ga na razne načine. Od salata do supa i čorbi, u hladnim ili toplim jelima, sve je dobro, bitno ga je jesti. Na kraju krajeva, bez obzira na gubitke nutrijenata tokom termičke obrade povrća, njegova nutritivna vrednost na kraju se meri po tome koliko nutrijenata uspemo apsorbovati nakon što ga pojedemo, a ne koliko je toga povrće sadržavalo u svežem obliku.
Zato brzo po povrće, da li kuvano ili sirovo...., nije toliko važno, važnije je svakodnevno na meniju imati neku povrtnu namirnicu.

Zašto žene imaju potrebu da "popravljaju" muškarca?

Slikovni rezultat za couple in love





Odrasli ljudi ne mogu se mnogo promeniti zato što neko to zahteva od njih. Nije isto kada tražimo od partnera da manje pije i da promeni prijatelje. Lakše je uperiti prst u drugog nego u sopstvene nesavršenosti.


U bajkama je lako - princezin poljubac žabu magično pretvara u princa. U romantičnim komedijama takođe sve ide glatko - ljubav glavne junakinje pretvoriće okorelog neženju u muškarca koji jedva čeka da se nađe pred oltarom, a hladnog momka nesklonog izražavanju emocija u osećajno biće koje svoju dragu obasipa sitnim znacima pažnje.

U stvarnom životu, pak, to se vrlo retko dešava, ali žene i dalje veruju u mit da je moguće promeniti muškarca. Bilo da pristupaju emotivnim ucenama poput one "Da me voliš, ti bi uradio to i to", bilo da suptilno manipulišu, bilo da otvoreno kritikuju, na kraju se suočavaju s poražavajućom činjenicom - ljudi, pa i muškarci se neće promeniti na silu.

Sve počinje kada tokom zaljubljivanja idealizujemo partnera. Negativne osobine potcenjujemo, a ako ih i uvidimo, smatramo da će one vremenom i sazrevanjem nestati, podseća psiholog i psihoterapeut Sanja Stanić.

- Očekivanja da će se partner promeniti su nerealna, jer se odrasli ljudi ne menjaju značajno zato što neko drugi, pa i partner, to zahteva od njih. Da bi se bilo kakva promena desila, neophodno je da sama osoba želi da se promeni. Kada zaljubljenost prođe, jasno je da je u pitanju zabluda. Ako osoba sada nije onakva kakvu želite, najverovatnije to nikada neće postati - ističe Stanićeva.

Psiholozi upozoravaju da želja da "popravimo" partnera govori i o aroganciji i nedostatku samokritičnosti, jer je lakše uperiti prst u drugog nego suočiti se sa sopstvenim nesavršenostima. A motivi zbog kojih žena ima potrebu da "popravlja" muškarca su različiti. Nekad je to uverenje da samo ona zna šta je dobro za njega, drugi put nerealna očekivanja podstaknuta idealizovanim modelima koje možemo naći u bajkama i filmovima.

- Takva uverenja mogu uticati na to da žena smatra da će trudom i zalaganjem da se partner promeni, pokazati ljubav, privrženost i posvećenost vezi. Čvrsto uverenje da mi znamo šta je najbolje za partnera, uz nedostatak komunikacionih veština, može da rezultira prilično agresivnim zahtevima za promenu nekih osobina, navika i ponašanja. Ali, ako kritikujete, okrivljujete ili se žalite na ponašanje partnera, šanse da se on promeni postaju sve manje. Čak i ako se postigne željena promena, ona ne traje dugo, ali dugoročno ugrožava vezu.

Ipak, svi će reći da su za dobru vezu neophodni kompromisi, što opet znači da će jedan od partnera morati da promeni nešto u svom ponašanju. Postavlja se onda pitanje gde je granica između realnih i nerazumnih zahteva koje upućujemo partneru. Nije isto kada tražimo od njega da manje pije i puši, da bude romantičniji i pažljiviji u ophođenju ili da promeni prijatelje.

- Veliki i nagomilani problemi, kao i pokušaji da se oni reše zahtevima da partner učini neke ustupke su uobičajeni način na koji parovi funkcionišu. Ali potreba da menjamo partnerove osobine i navike može biti i izraz nezadovoljstva vezom. Kada je nezadovoljstvo usmereno na različite aspekte ličnosti partnera, kada su zahtevi za promenom učestali i tiču se različitih oblasti funkcionisanja, pre će biti da je u pitanju nedostatak bliskosti i ljubavi. A to je svakako razlog za zabrinutost, jer ako nedostaju bliskost i naklonost, poljuljana je osnova zdrave veze - opominje Stanićeva.

I dok neke žene otvoreno kritikuju partnera doživljavajući ga kao projekat, druge pribegavaju suptilnijim metodama uticaja. Njihovo glavno oružje je - manipulacija.

- U prošlosti, žene su svoje ciljeve identifikovale sa uspehom i postignućima svojih očeva, sinova i muževa. Njihova uloga se i danas često procenjuje kroz funkciju podrške partneru da ostvari uspeh. Čuli ste da "iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena", zatim metaforu da je muškarac glava, a žena vrat na kojem ta glava počiva. Istorijska ili tradicionalna uloga žene podrazumeva postojanje sklonosti ka indirektnom korišćenju moći, najčešće kroz manipulaciju, jer im je direktno ispoljavanje uticaja bilo onemogućeno. Muškarci, s pravom, ne žele takvu vrstu ženskog uticaja - kaže Stanićeva.

To naravno ne znači da treba prećutkivati probleme ili ponašanja koja nam u vezi smetaju. Sve je samo pitanje prave mere i - ravnopravnosti.

- Bliski odnosi podrazumevaju veliki uticaj koji partneri imaju jedno na drugo i što je taj uticaj ravnopravniji, veza je uspešnija. Direktna komunikacija i emocionalna razmena su dobri načini na koji partneri utiču jedno na drugo. S druge strane, ideja da promenite neke partnerove osobine da bi vam veza bila bolja i uspešnija, veoma je privlačna, ali i jako štetna za odnos - podseća psiholog.

Muškarci direktnije nameću svoje potrebe


Slikovni rezultat za couple in love


Ni muškarci nisu operisani od potrebe da promene osobine partnerki. Za razliku od žena, oni direktnije nameću svoje potrebe zahtevajući određena ponašanja. - Ovome su naročito skloni muškarci koji vezu shvataju kao pitanje moći i dominacije koja im kao muškarcu "prirodno pripada". Nametanje sopstvene moći kod partnerke izaziva ogorčenost, povlačenje i uništava bliskost, a veza postaje izvor dubokog nezadovoljstva i usamljenosti. Takav muškarac često smatra da je njegov brak već odavno mrtav, i pored toga što je u braku sve podređeno njegovim potrebama. On ne opaža sopstvenu odgovornost za stanje braka, bliskost traži na drugom mestu, što često vodi u prevaru - kaže Stanićeva.

Sindrom žena spasiteljki 

Među ženama koje imaju potrebu da "popravljaju" partnera, posebnu grupu čine "spasiteljke". One često biraju tip emotivno nestabilnog muškarca kome će osvetliti put, izlečiti mu ranjeno srce i vratiti smisao života. Autor knjige "Prevaziđite sindrom ponavljanja u vezama" Set Majers primećuje da je mnogo ovakvih žena.

- "Spasiteljka" iznad svega ceni ljubav, odana je i umreće pokušavajući da pomogne partneru da uvidi svoj potencijal. I mada ona misli da mu pomaže, zapravo želi da ga promeni. "Spasiteljke" obično dolaze iz porodica u kojima su morale da brinu o bližnjima ili onih u kojima je bilo mnogo napetosti i dramatičnih situacija - kaže Majers i savetuje ovom tipu žena da se zapitaju odakle dolazi potreba da spasavaju ranjene duše.

Izaberite samokritičnog muškarca 

Umesto da pokušavate da promenite muškarca, stručnjaci za veze savetuju sledeće:

Radite na sebi, pa ćete tako inspirisati partnera da se usavršava u svim poljima kako bi mogao da vam parira.

Nemojte se zabavljati s muškarčevim potencijalom. Budite iskrene prema sebi, poštujte sebe i ne zadovoljavajte se mrvicama verujući da će se partner kasnije zbog vaše ljubavi promeniti.


Izaberite partnera koji je iskren, samouveren, posvećen ličnom razvoju, ali i samokritičan.





Izvor: Novosti.rs

KAKO PRESTATI PUŠITI?

Slikovni rezultat za stop smoking



Mnogi drže da je najbolje odjednom prekinuti s uzimanjem te droge. Osobe nakon dva tjedna - ako izdrže - osjećaju mnogo manji nagon za cigaretom nego oni koji su prestali pušiti postupnim smanjivanjem broja cigareta.

Ako pušite već duže vrijeme, gotovo je sigurno da ste riječi – “Morate prestati pušiti” – barem jednom čuli od svog liječnika. Možda ste već nekada i čvrsto odlučili poslušati naredbu liječnika i bacili kutiju cigareta u kantu za smeće. Međutim, već sat kasnije počeli ste se osjećati mrzovoljnima, nervoznima, ruke su vam počele drhtati i jedino o čemu ste mogli misliti je – zapaliti cigaretu. Još jednom ste utvrdili da prestati pušiti nije tako jednostavno kako ste se nadali. Jedan je kazao: “Prestati pušiti? Pa bar je to lako, ja sam to učinio već sto puta.”

Razlog zašto je to teško postići jeste činjenica da ste vi, kao i milijuni drugih ljudi koji puše, ovisni o pušenju ili bolje rečeno o nikotinu, sastavnom dijelu dima cigarete. Svaki put kad povučete dim, uvučete u sebe i određenu dozu nikotina. Nakon što je dim ušao u pluća, već unutar 8 sekundi nikotin putem krvi stigne i u mozak. U mozgu nikotin uzrokuje otpuštanje jednog hormona koji čini da srce brže kuca i da poraste krvni tlak. Za neko vrijeme osjećate se smirenije i možete se bolje koncentrirati, ali ubrzo nakon toga razina nikotina u krvi pada i počinjete osjećati simptome apstinencije: nervnu napetost, razdražljivost, nervozu, nagon za sljedećom cigaretom, nemir, poteškoće u koncentriranju, nagon da se više jede. Sada morate pušiti naprosto da ublažite nemir i uzbuđenost uzrokovanu nedostatkom nikotina i tako ciklus počinje: pušenje uzrokuje nagon, a nagon potiče pušenje i tako je krug zatvoren.

Nema potrebe ulaziti u sve razloge zašto treba prestati pušiti, oni su već svima manje više poznati. Ali jednom kad je odluka donesena, suočeni ste s drugim problemom, a to je: kako prestati pušiti. Postoje različiti savjeti i metode. Neki kažu da postupnim smanjivanjem broja popušenih cigareta dnevno vjerojatno nećete uspjeti. Kako je sa zamjenjivanjem cigareta koje redovno pušite s cigaretom koja sadrži manje nikotina? Vjerojatno i to neće biti od koristi, jer ćete, kažu drugi, gotovo sigurno tada pušiti više cigareta dnevno (kako biste zadovoljili potrebe za nikotinom).

Može li pomoći hipnoza? Ako prije hipnotiziranja imate stvarnu želju da prestanete pušiti, onda sugestija putem hipnoze može pomoći. Inače, hipnoza sama po sebi je neuspješna na ovom području. Neki savjetuju da je najbolje naprosto odjednom prekinuti s uzimanjem te droge i pretrpjeti ono najgore u najkraćem mogućem vremenu. Zagovornici te metode kažu da takve osobe nakon dva tjedna (ako izdrže) osjećaju mnogo manji nagon za cigaretom, nego oni koji su prestali pušiti postupnim smanjivanjem broja popušenih cigareta.

Pokušajte metodom “odbrojavanja”

Da malo rezimiramo, i to najprije prvo loše vijesti: ne postoji neki magični način da se prestane pušiti. Istina, postoje razna psihološka i kemijska pomoćna sredstva da se postigne taj cilj, ali na dulju stazu svakako ćete trebati najvažniju stvar, a to je jaku volju, i to mnogo te volje. Sada dobre vijesti: taj se cilj može postići i milijuni ljudi su već postigli to što vi pokušavate – prestati pušiti.

Od metoda odvikavanja od pušenja za koje sam čuo ili sam ih vidio, meni se čini najpogodnija ona koju propagira englesko Vijeće za zdravstvenu edukaciju. To je lista od 21. korisnog savjeta kako prestati pušiti. To je svojevrsno “odbrojavanje” koje pomaže osobi da postupno smanjuje broj popušenih cigareta, omogućujući organizmu da se privikne na sve manju količinu nikotina. To je lista koja se sastoji od 21 odluke. Treba početi s odlukom broj 21. Zatim, točno tjedan dana kasnije, pridodajte odluku broj 20. Tjedan dana iza toga pridodajte odluku broj 19 itd. Čvrsto se pridržavajte svake odluke. Ne zaboravite: vi samo pridodavate nove odluke, a za to vrijeme prethodne ostaju na snazi. Sretno!


Svakog tjedna nova odluka

21. Nabavite neku popularnu medicinsku knjižicu o pušenju.

20. Kad kupujete cigarete kupujte samo jednu kutiju – nikada više od toga.

19. Kad osjetite potrebu da zapušite – pričekajte pet minuta prije nego zapalite cigaretu.

18. U vremenu između dvije cigarete, držite kutiju tako da nije dostupna vašem pogledu.

17. Još bolje, ostavite kutiju u drugoj sobi, tako da je potrebno više napora da dođete do nje.

16. Ostavite šibice ili upaljač kod kuće. Tražite nekog drugog za “vatru”.

15. Prebacite se na cigarete s manjim sadržajem katrana. Pokušajte one s najmanjim sadržajem.

14. Odložite cigaretu između dva “dima”. To pomaže da vas podsjeti da vi pušite.

13. Nemojte udisati dim preduboko. Uzimajte manje “dimove”.

12. Ako vam je nestalo cigareta, nemojte moliti od drugoga, posuđivati ili se upustiti u malu krađu. Izdržite malo bez cigareta.

11. Ako vam netko ponudi cigaretu, učtivo odbijte. Držite se svojih cigareta.

10. Za vrijeme obroka, nemojte pušiti između pojedinih dijelova tog obroka.

9. Ostavljajte duži opušak. Pokušajte ne popušiti više od pola cigarete.

8. Nemojte pušiti u prisustvu djece.

7. Nikad nemojte pušiti izvan zatvorenog prostora. Umjesto toga pokušajte udisati čisti, svježi zrak.

6. Izbacite cigaretu prije doručka i onu zadnju navečer.

5. Prije svakog obroka podarite sebi pola sata bez cigarete. To će oživjeti vaša osjetila za okus u ustima.

4. Kad ste završili s jelom, nemojte zapaliti prije nego ste napustili stol.

3. Nemojte pušiti kod kuće.

2. Nemojte pušiti dok uživate u nekom piću. Izaberite jedno ili drugo.

1. Nemojte pušiti za vrijeme radnog vremena.

0. NEMA VIŠE CIGARETA. PRESTALI STE PUŠITI



Lažu vam da je dijabetes neizlječiv – njegov pravi uzrok nije nedostatak inzulina

pixabay.com





Dr. Pearson savjetuje vam da hranu kombinirate tako da nikad ne miješate ugljikohidrate s mastima i bjelančevinama, a Matičnjak vam nudi macerat br. 4 - prirodni pripravak koji blagotvorno djeluje protiv dijabetesa: hladno prešano ulje crnog kima s dodacima ljekovitog bilja - sikavice, piskavice i gorke dinje

Dr. David Pearson je američki dijabetolog koji je svoja istraživanja o dijabetesu provodio u SAD-u na velikom uzorku dijabetičara. Naime, samo u SAD-u je više od 36 miliona dijabetičara, a 90 posto njih ima dijabetes tipa 2. Mnogi će reći da su tome sami krivi, jer je dijabetes tipa 2 u velikoj mjeri određen životnim navikama, a njihove u načelu nisu dobre. Zato vrijedi čuti što više o iskustvima dr. Pearsona koji je specijaliziran za proizvodnju inzulina i dijabetes.

Ona su u najmanju ruku dijametralno suprotna od onoga što nas uči konvencionalna medicina. On tvrdi: „Iako su vam rekli da je dijabetes neizlječiv, ja vam kažem da to nije istina“. Druga njegova važna postavka je da pravi uzrok dijabetesa nije nedostatak inzulina. Po dr. Pearsonu, u zdravu stanicu glukoza se vrlo lako apsorbira kroz staničnu opnu, a da bi se to dogodilo nije joj potreban inzulin. Ipak, preduvjet za ovo je da nam krvotok bude čist od zasićenih masnoća i kolesterola. S ovim se ne slažu konvencionalna medicina i farmacija, kaže dr. Pearson, te dodaje kako je pravi uzrok dijabetesa onaj za kojeg „oni ne žele da vi znate“. Ističe kako baš te loše, zasićene masnoće, kolesterol i trigliceridi, koji su veoma ljepljivi, prekrivaju staničnu stijenku preko koje bi ova trebala apsorbirati glukozu. Tako stanica postaje sve slabija, ostaje bez energije, šećer u krvi raste, a vi se osjećate umornima i bezvoljnima. Tijelo sada reagira tako da naša gušterača počinje lučiti inzulin koji prihvata višak glukoze i taloži ga u obliku masnog tkiva. Znači, inzulin tjera naše tijelo da stvara više masnih naslaga.

Dobrim uljima protiv loših masnoća

Mi u Matičnjaku već dugo se služimo izrekom „Dobrim uljima protiv loših masnoća“, i zato toliko često preporučujemo hladno prešano ulje crnog kima.

U prethodnim nastavcima pisali smo i o važnoj ulozi naše jetre u kontroli dijabetesa i sirovog granulata sikavice – najprirodnijeg pripravka za njenu regeneraciju. Dr. Pearson kaže da je uloga zdrave jetre u smislu kontrole razine šećera u krvi važnija od one koju u našem tijelu ima gušterača. Ovaj dijabetolog dalje tvrdi kako je zdrava jetra 100 puta učinkovitija u reguliranju viška glukoze od inzulina. Ona to radi uz pomoć jetrenog tzv. IFG hormona, i kad god nam šećer u krvi raste ili pada ispod određene granice jetra aktivira ovaj svoj hormon. Kad je organizmu potrebna viša razina šećera u krvi jetra ga uzima iz svoje rezerve u obliku glikogena, a ako i njega nestane, zdrava jetra će lako masti pretvoriti u glukozu. Ovo je važno i zato što kroz našu jetru svake minute procirkulira 30 posto naše krvi, i ako je ona sad očisti od loših zasićenih masnoća, naše stanice prestaju biti prekrivene masnim ljepljivim slojem koji ih sprječava da apsorbiraju glukozu.

Oporavite funkcije svoje jetre i gušterače

Dakle, postavlja se pitanje koliko je potrebno popraviti funkciju naše jetre da bi i naše stanice lakše apsorbirale glukozu. Dr. Pearson odgovara: samo 20 posto. Sa sirovim granulatom sikavice u tri tjedna to sigurno možete.

Gušterači koja osim inzulina luči i druge važne enzime pomoći ćemo našim proizvodom Piskavica Plus. Ona smanjuje glikemijski indeks hrane koja se nakon nje uzima i najbolji je prirodni izvor željeza.

Uz fizičku aktivnost, dr. Pearson vam predlaže da hranu kombinirate tako da nikad ne miješate ugljikohidrate s mastima i bjelančevinama. Da biste sikavicu, piskavicu i ulje crnog kima dobili na jednom mjestu, Matičnjak je osmislio preparat pod nazivom macerat br.4

Macerat predstavlja sinergiju hladno prešanog ulja i, posebno za dijabetes, ljekovitog bilja (sikavica, piskavica, gorka dinja) i u njemu je ovo bilje sačuvano na najbolji mogući način jer nije podvrgnuto visokim temperaturama – kuhanju na primjer.

Naime, ubrzan način života donosi mnogo nepotrebnih stresnih i posljedično bolesnih stanja organizma suvremenom čovjeku. Dijabetes tipa 1 i 2, rezistencija na inzulin, oslabljena funkcija organa za probavu, detoksikaciju i prijenos hranjivih tvari, povećanje broja alergijskih, autoimunih i upalnih reakcija, brojne intolerancije, povećana razina masnoća u krvi te prekomjerna tjelesna težina samo su neke od uobičajenih tegoba današnje moderne civilizacije.

Šećerna bolest ili diabetes mellitus je kronični poremećaj metabolizma praćen povišenom razinom šećera u krvi (hiperglikemija) zbog nedovoljnog lučenja i nemogućnosti pravilnog djelovanja inzulina. Inzulin ima ključnu ulogu u regulaciji razine šećera (glukoze) u krvi. Nakon obroka uneseni ugljikohidrati se u probavnom sustavu razgrađuju i apsorbiraju u krvotok. Uz pomoć inzulina glukoza ulazi u sve tjelesne stanice. Ako je poremećeno stvaranje ili djelovanje inzulina, povećava se koncentracija glukoze u krvi što dugoročno dovodi do komplikacija na mnogim organskim sustavima u tijelu.

Prirodni antidijabetici

Crni kim (Nigella sativa) sadrži aktivnu komponentu timokinon – malu molekulu koja je lako dostupna svim stanicama te zbog toga ima tako ljekovite učinke na cijelokupan organizam sistemski i lokalno. Snažno antioksidativno djelovanje timokinona i njegovih derivata leži u njihovoj sposobnosti hvatanja štetnih slobodnih radikla u organizmu i povećanju aktivnosti staničnog zaštitnog sustava od oksidativnog stresa. Snažan antioksidacijski potencijal u organizmu čuva od oksidacijskog propadanja membrane stanica, a time sprječava i propadanje oštećenog tkiva jetre, bubrega, pluća, prostate, debelog crijeva i drugih organa, što je od iznimne važnosti u osoba oboljelih od dijabetesa. Crni kim regulira razinu šećera u krvi (zdravstvena tvrdnja koju je potvrdila EFSA – European Food Safety Authority) i siguran je za uzimanje.

Već smo puno puta pisali o crnom kimu i uz sve njegove prednosti važno je naglasiti da on pomaže gušterači da luči odgovarajuće količine inzulina, te da se on iskoristi na pravilan način. Crni kim kod oboljelih od dijabetesa pojačava i oslabljeni imunitet povećavajući aktivnost i broj T-limfocita i NK stanica.

Gorka dinja (Momordica charantia) sadrži glikoprotein lektin – i to u velikim količinama. Glikoprotein lektin je po aktivnosti sličan inzulinu jer snižava razinu šećera u krvi, a djeluje i kao imunomodulator.

Piskavica (Trigonella foenum graecum) pouzdano snižava razinu glukoze u krvi odnosno djeluje hipoglikemijski, sprječava oboljenje živaca kod dijabetičara, čime značajno ublažava posljedice dijabetesa tipa 1 i 2.

Uzimanjem ekstrakta piskavice prije jela značajno se snižava glikemijski indeks ukupnog obroka, a hrana s nižim glikemijskim indeksom će vas prije zasititi i duže ćete se osjećati sitima, što vam može smanjiti želju za međuobrocima. Ekstrakt piskavice snižava i povećanu razinu kolesterola i triglicerida u krvi i sprječava proces aterogeneze, odnosno ovapnjenja krvnih žila, čime čuva zdravlje srca i krvožilnog sustava. Ekstrakt sjemenki piskavice ima i izrazito antioksidativno djelovanje kojim sprječava oštećenja i propadanje stanica i tkiva, a isto tako povećava antioksidacijski kapacitet organizma (povećava razinu vitamina E i C) čime usporava proces degeneracije i starenja, stoga ima i izrazit anti age učinak.

Sikavica (Silybum marianum) sadrži cjeloviti silimarin kompleks koji povoljno djeluje na funkciju i zdravlje jetre. Dijabetičari jetru, najvažniji metabolički organ u organizmu, zanemaruju – i to je potrebno mijenjati. Kod metaboličkih promjena, npr. u metabolizmu ugljikohidrata, zbog nedostatka inzulina, formira se masna infilitracija koju je teško regulirati, i redovito kod teških dijabetičara prelazi u cirozu. Hepatocite je potrebno zaštiti i obnavljati i iz tog razloga se u maceratu br. 4 nalazi sikavica.

Aronija (Aronia melanocarpa) je svima dobro poznata ljekovita biljka i u maceratu br. 4 igra ulogu jer ima snažno antioksidativno djelovanje.

Macerat br. 4 je kombinacija biljnih ekstrakata s mnogo sinergistički djelujućih učinaka koji su izuzetno djelotvorni, s mnogim dodatnim pozitivnim svojstvima koje ne može imati nijedan lijek.






http://www.dnevno.hr/

Ovo je top 10 namirnica koje trebate imati na jelovniku svoje djece: Za bolje pamćenje i zdravlje

Slikovni rezultat za baby eat broccoli




Ponudite svome djetetu ovih nekoliko namirnica i to više puta jer one su dobre za zdravlje, a neke pospješuju i pamćenje.


Djeci treba osigurati ravnomjernu i pravilnu prehranu. I dok se jedni roditelji na sav glas hvale kako njihova djeca jedu samo zdravu hranu, a slatkiše neće ni pogledati ima i onih koji svakodnevno muku muče s hranom koju pripremaju svome mališanu.

Odbijanje hrane za stolom, ljutito gledanje u tanjur, a ponekad i bacanje hrane okolo... samo su dio scenarija koji znaju pratiti jedan divan obiteljski ručak. Da, jer oni bi jeli samo što oni žele, a po mogućnosti slatkiše.  Slatkiše naravno ne treba u potpunosti izbaciti iz upotrebe, samo njihov unos moramo regulirati.

Mi smo ti koji moramo raditi na tome da nam djeca jedu zdravije i da im upravo ponudimo hranjive namirnice koje će pospješiti njihovo zdravlje. Ponekad je teško uskladiti današnji ubrzani način života s tim da smo u kuhinji i svaki dan u pripremi zdravog ručka ili večere.  Ipak kada imate vremena pokušajte pripremiti nešto zdravo za svoju obitelj, naravno i mame ali i tate. Potrudite se da vaše dijete redovno jede neke od ovih dolje predloženih namirnica, pripremite ih na neke neobične načine i ponudite ih djeci dok ih ne prihvate...

Brokula

Jedna od namirnica s kojom neki roditelji moraju voditi bitku.  Djeca ju često odbijaju. Ona poboljšava kognitivnu funkciju i snagu mozga. Puna je minerala kao što su kalcij, kalij, željezo i magnezij, te prepuna folne kiseline. Ima dva puta više vitamina C nego špinat i zbog toga ima važnu ulogu u zaštiti  imuniteta. Lako je probavljiva.

Jabuka

- Jabuka na dan tjera doktora van-, znate za tu, roditelji je često govore djeci. Bogate su antioksidansima. Poznata su mnogobrojna ljekovita svojstva jabuka.  Sadrži voćne šećere i voćne kiseline, vitamine, minerale, sirova vlakna, pektine i sasvim čistu vodu.

Mrkva

Mrkva je jedan od najbogatijih prirodnih izvora beta-karotena, važnog provitamina koji se nakon konzumacije pretvara u jedan od najjačih antioksidansa u tijelu, odnosno u vitamin A. Vitamin pomaže stanicama u borbi protiv virusa, štiti i od raka te sprečava kardiovaskularne bolesti. Sudjeluje i u procesima  proizvodnje očnog pigmenta, dobro je poznato da je mrkva dobra za vid. U mrkvi se nalazi i vitamin K, koji ima utjecaj na zgrušavanje krvi i zacjeljivanje rana. Vlakna pomažu probavu, a sprečavaju i  rak debelog crijeva. Bogata je antioksidansima, vitaminima i vlaknima, mineralima.

Špinat

Povrće koje ima (tamno)zelene listove, poput špinata i cvjetače u velikoj mjeri smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Takvo je povrće bogato vitaminima A, B6, C, E i K te selenom, cinkom, folnom kiselinom, kalcijem, željezom...

Bademi

Bademi su u prednosti pred drugim orašastim plodovima jer su izvrstan izvor kalcija, koji pomaže u izgradnji kvalitetne koštane mase. Zbog bogatstva vitamina E, smatraju se zaštitnikom srca, a sadrže mononezasićene masne kiseline. Nekoliko jezgri dnevno neka postane zdrava navika vas i vaše djece. Ako ih popržite u pećnici postat će lakše probavljivi, a pojačat će im se okus.

Orah

Od svih orašastih plodova koji bez iznimke daju mozgu prijeko potrebnu energiju za funkcioniranje jer sadrže velike količine bjelančevina, omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Maline 

Spadaju u skupinu bobičastog voća koje je puno antioksidansa i vlakana. Malina je veoma bogata antioksidansima. Antocijani koji sadrži djeluje i protiv bakterija i gljivica. Naročito je bogata vitaminom C, a sadrži i vitamine B grupe i vitamin A, dok ostalih vitamina i minerala ima u manjim količinama.

Jogurt 

Djeca koja ne podnose mliječni šećer (laktozu) mogu jesti mliječne fermente bez ikakvih popratnih učinaka, što olakšava dovoljan unos kalcija potrebnog za zdravlje kostiju. Određene bakterije u jogurtu (Lactobacillus acidophilus i Bifidobacteria) pomažu u jačanju imuniteta i održavaju poželjnu crijevnu mikrofloru.

Rajčica

Rajčica se može jesti sirova, sušena ili kuhana. Pripremiti rajčicu možemo na tisuću načina. Djeca pogotovo vole juhu od rajčice. Rajčica je prepuna vitamina C, koji je ključni vitamin za jačanje imuniteta. Sadrži i znatne količine vitamina B te vitamin E i K. Obiluje kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem, a posebno željezom. Rajčica sadrži vrlo važan fitonutrijent zvani likopen koji usporava starenje, ima snažno antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Regulira probavu i sprječavaju negativno djelovanje bakterija. Potiče stvaranje karnitina – to je tvar slična aminokiselinama koja razgrađuje i sagorijeva masnoću i pretvara je u energiju.

Maslinovo ulje

Ljekovita svojstva maslinova ulja poznata su od davnina. Bogato je klorofilom i karotenoidima, vitaminom E, fenolima i polifenolima. Antioksidansi iz maslinovog ulja sprečavaju proces oksidacije, koji je odgovoran za preranu smrt stanica. Oleinska i linolenska kiselina u ulju čiste krv i snižavaju krvni tlak. Kožu čini elastičnom, a ten sjajnijim i zdravijim. Maslinovo lišće je samo po sebi poznato kao sjajan lijek za brojna oboljenja, uključujući virus gripe kojeg se svi pribojavaju. Ono je dobro za borbu s gljivičnim infekcijama, prehladama i virusima, liječi kardiovaskularne probleme i snižava kolesterol.

I na kraju vrlo je poželjno djeci umjesto soka, radije ponuditi vodu. Tijekom dana moramo paziti da pijemo dovoljno vode jer se dehidriranost itekako očituje na zdravlju kože. Voda pomaže u probavi, prijenosu hranjivih tvari, održava stabilan volumen krvi, regulira tjelesnu temperaturu i sudjeluje u otklanjanju otpadnih tvari. Za djecu je važno da unose dovoljno tekućine kako bi njihovi organizmi adekvatno funkcionirali i kako bi se dobro osjećala.

Ispovest čoveka koji je prevario suprugu s najmanje 23 žene

Slikovni rezultat za prevario suprugu




Za one koji ga poznaju, Pit je bio primer uspešnog čoveka. Napredovao je u policiji do pozicije detektiva, bio vlasnik privatne firme zajedno sa suprugom, s kojom je bio u (naizgled) skladnom braku pune 23 godine, u kom je dobio i dvoje dece.

Međutim, on je decenijama krio mračnu tajnu. Bio je serijski preljubnik koji je imao afere sa najmanje 23 žene.

Pit tvdi da ga je na preljubu primorao njegov poremećaj – zavisnost od seksa.

Ovaj 53-godišnjak je jedan od više hiljada ljudi koji odlaze na specijalne terapije kod psihologa zbog ove zavisnosti.

Pit iz Vorvikšira u Velikoj Britaniji upoznao je svoju buduću suprugu 1984. na prvoj godini studija. On je bio “hrabar i glasan”, a ona “pametna i stidljiva”.

“Oduševio me je njen izgled”, rekao je on u emisiji “Me and My Affair” koja se emituje na britanskom Kanalu 5. “Bila je drugačija od svih devojaka s kojima sam izlazio. Oko nje je lebdela aura sofisticiranosti koja je bila neverovatno privlačna”.

Venčali su se posle tri godine zabavljanja.

Iako je ranije varao sve svoje devojke, želeo je da se posveti braku i napustio stari način života. Delovalo je da je konačno “odrastao”, ali su se njegovi planovi raspršili kada je prijavljen za 14-nedeljni program obuke u policiji, tokom kog je kući mogao da dolazi samo vikendom.

Pit je s kolegama često izlazio u klubove i pabove, a u jednom kafiću u Birmingemu upoznao je ženu s kojom je iste noći prevario svoju trudnu suprugu.

Tokom naredne dve decenije, Pit je spavao s najmanje 23 žene, ali smatra da ih je moglo biti i više, budući da je grabio svaku šansu koju je dobio. S nekima je bio na jednu noć, a s jednom bio u paralelnoj vezi dve i po godine.

“Mislio sam da moj brak nije ništa drugačiji od drugih brakova”, kaže on. “Nekad bismo spavali zajedno i zajedno s decom izlazili s prijateljima. Nekad bismo se ‘hvatali za vratove’ i spavali u različitim prostorijama. Jednostavno smo išli dalje”, kaže on.

Međutim, kad je Pitova žena pronašla njegov rokovnik, shvatila je da je muž vara. U tom rokovniku koji je nosio na obuku, upitan da napiše nešto za čim najviše žali, napisao je: “Što sam bio neveran”.

“Bila je slomljena”, kaže Pit.

Nije mogao da joj kaže s koliko žena ju je prevario, pa se pravdao time da je imao samo seks na jednu noć sa ženom s kojom je radio pre deset godina. Ipak, iste noći morao je da se iseli iz svoje kuće. Nekoliko meseci kasnije, Pit je predstavio svojoj ženi listu svih žena s kojima je bio.

“Videla je nekoga kome je potrebna pomoć”, kaže on dodajući da mu je predložila da posete savetnika za brakove.

“Mogli smo da nastavimo kao da se ništa nije dogodilo, ali je nedostajalo bezuslovne ljubavi među nama”, kaže Pit, uviđajući da je trpeo veliki emotivni bol i da je zbog toga u aferama video privremeno olakšanje.

Sve to se desilo pre šest godina, a Pit i njegova žena uskoro će obeležiti 30. godišnjicu braka putovanjem u Njujork.

“Ta osećanja koja sam imao potpuno su nestala”, tvrdi on, dodajući da mu je osećaj da je voljen i da voli neuporediv sa ranijim emocijama.

“U srcu osećam da to više nikad neću uraditi.”