loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, March 22, 2018

RAFAELO KUGLICE: Varijanta bez mlijeka u prahu

rafaelo-kuglice-bp-700


Sastojci:
  • 5 dl mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 7 žlica gustina
  • 150 g kokosa
  • 250 g šećera
  • 250 g maslac
  • 200 g badema
  • 100 g kokosa za uvaljati kuglice

Priprema:

Puding, gustin i šećer promiješati. Uzeti nekoliko žlica mlijeka i umiješati u sastojke.

Ostatak mlijeka staviti da zakuha.

Kada mlijeko zakuha dodamo smjesu s pudingom i kuhamo na laganoj vatri dok se ne zgusne stalno miješajući.

Ostavimo da se ohladi, te dodamo maslac koji smo prije izmiksali, te kokos.

Oblikujemo kuglice i u svaku stavimo badem.

Na kraju kuglice uvaljamo u kokos.


brzirecepti.info

PRHKE, UKUSNE, BRZE I JEDNOSTAVNE: Pogačice od jogurta

Pogačice od jogurta


Sastojci:
  • 500 gr brašna
  • 1 paketić (7 g) suhog kvasca
  • 250 g margarina
  • 2 žumanjka
  • 2 dl jogurta
  • 1 žličica soli

Priprema:

U brašnu izmiješati suhi kvasac, dodati margarin narezan na listiće. Umiješati i dodati ostale sastojke, te zamijesiti tijesto, da se ne ljepi na prste.

Na pobrašnjenoj površini razvaljati tijesto prst debelo, čašom (ili drugim oblikom) izrezivati kolutiće, poslagati ih na lim prekriven pek papirom.

Preostali bjelanjak malo istući vilicom i premazati kolutiće, posipati sezamom i soli.

Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta, dok porumene.

Od smjese ćete dobiti puna dva lima pogačica.


Napomena:

Ako volite kim, dodajte pola paketića u brašno prije nego umjesite tijesto.

Prije pečenja sirove pogačice možete posipati naribanim parmezanom ili provansalskom mješavinom začina. Zamirisat će vam cijela kuća dok se peku!


brzirecepti.info

FANTASTIČAN KOLAČ BEZ PEČENJA, GOTOV ZA TREN: Voćni užitak

vocni_uzitak


Sastojci:

Podloga:
  • 1 pakiranje piškota
  • 300 ml vode
  • svježe iscijeđen sok od naranče
  • malo ruma
Krema:
  • 600 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 2 vrećice praška za puding od vanilije
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g maslaca
Voćni preljev:
  • 700 g voća (jagode, maline, kupine, ribizl…)
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • po potrebi šećera
  • 6 listova želatine
I još:
  • 500 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Pomiješajte vodu, sok i rum, te umačite piškote i slažite ih redom u kalup.

Za kremu skuhajte puding sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli, te u ohlađenu kremu dodajte izrađeni maslac.

Kremu sipajte na piškote.

Istucite slatko vrhnje, te šlagom ravnomjerno premažite kremu.

Kolač stavite u hladnjak.

Voće operite i očistite, te izmiksajte da dobijete gustu kašu. U voće dodajte šećer i vanilin šećer, kratko sve skupa prokuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje, tek toliko da se šećer otopi. Obavezno probajte, pa ako je potrebno dodajte šećera. Ohladite da bude mlako.

Želatinu stavite da nabubri u hladnoj vodi. Nabubrenu želatinu ocijedite, pa je otopite na laganoj vatri i dodajte je u kuhanu ohlađenu voćnu kašu. Dobro promiješajte, te prelijte preko šlaga.


brzirecepti.info

PRILOG ILI LAGANI OBROK: Zapečeni krumpir u mlijeku

Zapečeni krumpir u mlijeku


Sastojci:
  • 4 velika krumpira
  • 2 manja luka
  • 3 žlice brašna
  • 10 dag dimljene šunke (po želji)
  • 1 žlica soli
  • mljeveni crni biber
  • peršin
  • 3 do 4 žlice maslaca
  • 1 i pol čaša svježeg mlijeka

Priprema:

Ogulimo krumpir i luk, i krumpir i luk narežemo na vrlo tanke ploške.

Maslacem premažemo pliću posudu za pečenje i po dnu složimo ploške krumpira koje onda pospemo s malo brašna. Preko toga rasporedimo malo luka i šunke, te stavimo soli, bibera, peršina i komadiće maslaca. Preko toga dodajte drugi sloj krumpira, pa luk, šunku i začine začinite, onda sljedeći sloj, dok ne iskoristimo sav krumpir. Potom zalijte mlijekom, tako da ih dijelom, ali ne sasvim, pokrijete.

Prekrijemo aluminijskom folijom i stavimo u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva. Pečemo 40 do 45 minuta, pa onda maknemo foliju i pečemo još 35 ili 40 minuta, sve dok mlijeko gotovo ne nestane.

Jelo će biti ukusnije ako prije serviranja odstoji 5 ili 10 minuta.


brzirecepti.info

VIC DANA: Mujo i Fata na klupi u parku



Sjede Mujo i Fata na klupici u parku i maze se, kad će Fata:
– Mujo moj, o čemu ti sad misliš?
Mujo će zadihano:
– Isto što i ti, bona….
Fata mu zvizne šamarčinu i prekori ga:
– Ma sram te bilo, bolan, samo na to misliš…


DNEVNI HOROSKOP ZA DAN 23.03.2018.



OVAN (21. MART – 20. APRIL)

POSAO: Moguće je da ćete dobiti neke pogrešne informacije danas. Nemojte da verujete u baš sve što čujete.
LJUBAV: Možete da očekujete veoma zanimljiv dan. Pred vama su brojne prilike za nova poznanstva. Opustite se i budite svoji!
ZDRAVLJE: Smanjite stres i nervozu.


BIK (21. APRIL – 20. MAJ)

POSAO: Nije povoljan dan za sklapanje novih dogovora ili za potpisivanje poslovnih ugovora. Posmatrajte za sada stvari sa distance.
LJUBAV: Prija vam flert sa osobom koja vam se dopada. Želite još neko vreme da se igrate, niste spremni za konkretne promene.
ZDRAVLJE: Grudni koš bi mogao biti osetljiv.


BLIZANAC (21. MAJ – 20. JUNI)

POSAO: Jako je važno da budete maksimalno posvećeni svom poslu ako želite da ostvarite uspeh na ovom polju.
LJUBAV: Moguće je da ćete sasvim slučajno upoznati osobu koja će u vama probuditi nežne emocije. Tražite način da joj to stavite do znanja.
ZDRAVLJE: Vodite računa o unosu alkohola.


RAK (21. JUNI – 22. JULI)

POSAO: Ukoliko budete slušali svoju intuiciju nećete pogrešiti. Nemojte da dopustite da vam bilo ko pomuti moć rasuđivanja.
LJUBAV: Zajedno sa partnerom uživate u romantičnoj atmosferi koju ste stvorili. Očekuje vas zanimljiv dan.
ZDRAVLJE: Prijalo bi vam druženje sa prijateljima.


LAV (23. JULI – 22. AVGUST)

POSAO: Možete da očekujete povoljan dan kada je u pitanju polje posla. Pred vama je mogućnost da ostvarite neke svoje ideje.
LJUBAV: Uživate u lepim trenucima sa voljenom osobom. Može se reći da su se u vama probudile neke nove strasti.
ZDRAVLJE: Čuvajte se mogućih upala.


DEVICA (23. AVGUST – 22. SEPTEMBAR)

POSAO: Potrebno je da budete dovoljno otvoreni u komunikaciji sa svojim nadređenima i da im stavite do znanja šta vam je sve potrebno.
LJUBAV: U društvu prijatelja dolazite do zanimljivog poznanstva sa osobom sa kojom možete ostvariti emotivnu vezu.
ZDRAVLJE: Prolazna gavobolja.


VAGA (23. SEPTEMBAR – 22. OKTOBAR)

POSAO: Vi imate veoma dobru poslovnu taktiku. Očekuje vas veoma povoljan dan za poslovno polje.
LJUBAV: Prijaće vam zajednički izlazak sa voljenom osobom. Vreme je da malo izađete iz kuće i da se opustite zajedno.
ZDRAVLJE: Dobro se osećate.


ŠKORPIJA (23. OKTOBAR – 22. NOVEMBAR)

POSAO: Imate utisak da nije baš sve onako kako bi trebalo da bude. Očekuje vas prilično konfuzan dan na poslovnom planu.
LJUBAV: Ako budete iskreno razgovarali sa voljenom osobom rešićete neke manje nesporazume koje ste imali.
ZDRAVLJE: Unutrašnji nemiri i nesanica.


STRELAC (23. NOVEMBAR – 21. DECEMBAR)

POSAO: Ne preporučuje se saradnja sa osobom koju ne poznajete dovoljno dobro. Mogli biste da poverujete u neka obećanja koja su bez osnova.
LJUBAV: Previše ste grubi prema emotivnom partneru i možete imati manje svađe zbog toga.
ZDRAVLJE: Bolovi u grlu i problemi sa sinusima.


JARAC (22. DECEMBAR – 19. JANUAR)

POSAO: Očekuju vas važne finansijske transakcije. Pred vama je veoma naporan poslovni dan u kom ćete biti izuzetno zauzeti.
LJUBAV: Moguće je da ste više očekivali od voljene osobe, ali ste vremenom uvideli da ona ne može da ispuni sve vaše želje.
ZDRAVLJE: Prijala bi vam dijeta.


VODOLIJA (20. JANUAR – 19. FEBRUAR)

POSAO: Niste fokusirani na posao i možete napraviti neke manje greške. Potrudite se da ipak malo bolje usmerite svoj fokus.
LJUBAV: Pred vama je faza u kojoj ćete imati dosta emotivnih promena. Sami ste zaslužni za veliki deo dešavanja.
ZDRAVLJE: Veoma ste razdražljivi.


RIBE (20. FEBRUAR – 20. MART)

POSAO:  Moguće je da se vi sasvim otvoreno suočavate sa vašim "neprijateljima" ili konkurencijom. Sve rešavate po kratkom postupku.
LJUBAV: Teško vam je da pokažete svoje emocije, pa zbog toga možete ispaštati. Pokušajte da budete otvoreniji.
ZDRAVLJE: Mogući problemi sa nesanicom.

JELOVNIK ZA MALENE BOGAT KALCIJEM

Jelovnik za malene bogat kalcijem


Doručak: Zobene pahuljice i domaći voćni jogurt (od 8 mjeseci)


Sastojci:
  • 40 g zobene pahuljice – preko noći namočene u mlakoj vodi 
  • 1,5 jž sušeno voće (brusnice i grožđice) – namočene preko noći 
  • 1 jž mljevenih badema
  • 5 jagoda
  • 180 g jogurta
Priprema:

Jogurt i jagode smiksajte i na taj način pripremite domaći voćni jogurt, te dodajte navedene druge sastojke.

Ovo je idealan doručak za dijete od 2-3 godine.

Napomena:

Za mlađe dijete ili dojenče sastojke sameljite štapnim mikserom u kašicu.


Ručak: Tjestenina sa špinatom i gljivama (od 1,5 godine)

Sastojci:
  • 70 g kuhane tjestenine s jajima
  • 300 g špinata
  • 1 jž maslaca
  • 1 čž maslinovog ulja
  • 5 šampinjona
  • 100 g kiselog vrhnja
Priprema:

Skuhajte tjesteninu i špinat zajedno s na tanko narezanim gljivama, izdinstajte na maslacu i maslinovom ulju i na kraju dodajte kiselo vrhnje.

Tjesteninu umiješajte u dobiven umak od špinata i gljiva. 

Napomena:

Ukoliko uklonite gljive, ovo jelo možete dati djetetu od 6-7 mjeseci.


Užina: Sladoled kod kuće (od 1 godine)

Sastojci:
  • 1 banana
  • 100 ml punomasnog mlijeka
  • 200 g smrznutog ribiza
  • 2 jž agavinog sirupa
Priprema:

Sve sastojke smiksajte štapnim mikserom, prvo bananu i smrznuto voće, te postupno dodajte mlijeko i agavin sirup.

Ovaj sladoled ne trebate posebno zaleđivati, jer smrzuti ribiz daje konzistenciju sladoleda.

Napomena:

Ribiz je voće bogato kalcijem, no s obzirom na dosta trpki okus možete ga zamijeniti smrznutim jagodama ili malinama.


Večera: kvinojin puding (od 1 godine)

Sastojci:
  • 250 ml mlijeka
  • 3 žlice kvinoje
  • 2 žlice pirovog griza
  • prstohvat cimeta
  • 1 jž meda
Priprema:

U 2,5 dcl vrelog mlijeka dodajte kvinoju koju kuhajte u mlijeku 10 minuta, dodajte griz od pira i kuhajte još 10-ak minuta. U ovakvu smjesu, mlaku, dodajte prstohvat cimeta i 1 žlicu meda.

Napomena:

Kao sladilo možete upotrijebiti i agavin sirup ili rižin slad, te ovakav puding bogat kalcijem možete ponuditi i mlađem djetetu.


bebe-nestle.hr