loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, December 22, 2016

The 7-Day Cabbage Soup Diet to Lose 10-20 Pounds in a Week



Cabbage Fat-Burning Soup Recipe



Cabbage soup is also known as miraculous soup. As everyone knows, cabbage is one of the best vegetable to lose weight fast without any side effect. It’s natural and healthy way to get rid of extra fat in your body.



There is nothing more appealing than quick and amazing weight reduction program that gives surety like “Lose more than 10 pounds in a week”.


People eat cabbage in everyday’s life routine. This cabbage soup emerges in your every day snacks throughout the week, and it is the single thing that you will consume repeatedly throughout the complete program of your diet. It’s not mean that you will not eat other things, there are other acceptable foods you can eat.



Here is the list of ingredients and method to prepare cabbage soup recipe for weight loss.


Main Ingredients

* 23 oz water or vegetable stock
* 6 oz large onions
* 2 oz green peppers
* 3 oz whole tomatoes
* 1 oz cabbage
* 1 bunch celery



3 Easy Steps

1. Peel & Chop: Properly peel the skins of onions and cut down all your vegetables into pieces.

2. Saute: Try to use a non-stick deep pan to Sautee the celery, green peppers and onions.

3. Pour & Boil: Pour the complete vegetable collection, tomatoes and cabbage into the pot and boil. Flavor this cabbage soup with pepper, light salt and hot sauce if desired.




http://www.healthpedia.us

Što se događa tijelu kada prestanete jesti ugljikohidrate?

Slikovni rezultat za prestanete jesti ugljikohidrate?







Jednostavni ugljikohidrati kao što su keksi, čips i slatkiši pružit će vam kratko zadovoljstvo, ali znate da nisu dobri za vas. Sigurno osjećate malu grižnju savjesti svaki put kad ih pojedete.

Ali bez obzira na to, i dalje smo ovisni o njima. Čak i ako pazite na unos ugljikohidrata, začudit će vas podatak da jedan čokoladni keks ima jednaku količinu ugljikohidrata kao zdjelica zobene kaše.

Što će se dogoditi ako izbacite ugljikohidrate iz prehrane? Yahoo Health donosi odgovore.


1. Počnete trošiti masnoće

To se događa odmah. Smanjenjem unosa ugljikohidrata, smanjuje se dnevni unos kalorija što prisiljava tijelo da troši pohranjene masnoće u tijelu.

Savjet: vježbajte ujutro prije doručka. Tako će tijelo trošiti pohranjene masnoće, a ne hranu koju ste jeli ranije taj dan.

2. Manje ste gladni

Nisu kalorije te koje vas čine sitima već hranjive tvari poput vlakana, proteina i zdravih masnoća. Većina ugljikohidrata ne sadrži nijednu hranjivu tvar. Tako da koliko god jedete, vaše tijelo će tražiti još hrane.

3. Vaš trbuh će se smanjiti

Jedna od prvih stvari koju ćete primjetiti kada zamijenite ugljikohidrate s hranom bogatom vlaknima jest ta da će vam se smanjiti trbuh. Razliku ćete primjetiti već nakon nekoliko dana.

4. Smanjujete mogućnost dobivanja dijabetesa

Jednostavni ugljikohidrati puni su šećera. Što ih više konzumirate, to više vaša gušterača proizvodi inzulina što može dovesti do nedostatka inzulina, a time do dijabetesa tipa 2.

5. Mišići ojačaju i imate više energije

Skoro pa svaka hrana je zdravija od ugljikohidrata. To je većinom zato što ne sadrže proteine koji izgrađuju mišiće.

Smanjenjem ugljikohidrata i dodavanjem voća, povrća i cjelovitih žitarica osigurat ćete si dovoljno energije za cijeli dan.



Urođena stidljivost ima svoje prednosti

Slikovni rezultat za Shyness in children





Ako je vaše dete po prirodi stidljivo, ne trudite se da ga promenite, jer je to unapred osuđeno na neuspeh. Ali, možete mu pomoći da u određenim situacijama to prevlada kako ga ova osobina ne bi ometala u socijalnim odnosima.




Za početak, razmislite da li je dete oduvek takvo ili je postalo nakon nekog traumatičnog iskustva (dešavanja u školi, razvoda roditelja, bolesti, smrti bliske osobe, problema u porodici…) U drugom slučaju razgovarajte sa njim i ako je potrebno, potražite stručnu pomoć kako biste rešili uzrok.

Urođena stidljivost ima svoje prednosti, takvo dete je manje problematično u školi, uglavnom je saosećajno i sklono promišljanju. Ali, ne snalazi se najbolje u novim situacijama i ima manje drugova od svojih vršnjaka.

Bernardo Kardući, sa Instituta za istraživanje stidljivosti na Indijana Univerzitetu, savetuje mame i tate da ne vrše pritisak na dete, već da ga nauče veštinama komunikacije.

– Dajte mu šansu da vežba tako što će u prodavnici on platiti račun ili u kafiću naručiti sok. Pohvalite ga kad to uradi kako treba i ne kritikujte kad “omane”. Jačajte mu samopouzdanje podsećajući ga na ranije situacije u kojima se lepo snašlo. Kažite mu da ste se i vi kao dete slično osećali i objasnite kako ste uspeli da prevladate stidljivost – savetuje američki psiholog.

I najvažnije, pokažite ljubav i razumevanje. Jasno stavite malom stidljivku do znanja da nije lošiji od druge dece, jer ako oseti da ga gledate ispod oka što nije pričljiv i harizmatičan, verovatno će se još više zatvoriti u sebe.




http://www.mamaibeba.com/

Čaj od koprive – priprema i ljekovita svojstva

Slikovni rezultat za Čaj od koprive






Ovaj čaj poznat je već jako dugo. Kopriva raste u našim krajevima, a ljekoviti su svi dijelovi biljke, korijen, lišće i sjemenke. Danas je i znanstveno dokazano da dijelovi koprive umočeni u kipuću vodu oslobađaju ljekovite čestice.


Priprema čaja od koprive

Za čaj od koprive koriste se mladi listovi koji se beru u proljeće. Čaj se može raditi od svježih ili od osušenih listova. Osušeni listovi pakiraju se i njih je moguće kupiti u biljnim ljekarnama i sličnim trgovinama.

Recept za čaj od koprive iz osušenih listova

Jednu do dvije čajne žličice koprive stavite u kipuću vodu i pustite da odstoji 5 minuta nakon čega je čaj spreman za popiti.

Recept od svježe ubrane koprive

Listove koje ste ubrali pustite da odstoje 2 dana. Nakon toga ih kuhajte u kipućoj vodi par minuta i ostavite stajati.



Nutritivna svojstva čaja od koprive

Kopriva ima visoku koncentraciju tanina i klorofila. Sadrži mravlju kiselinu, lecitin te vitamin C i K.


Evo nekih simptoma kod kojih čaj od koprive može pomoći:

* nesanica
* perut, svrbež kože
* kašalj, tuberkuloza i astma
* artritis, reuma i problemi s mišićima i zglobovima
* alergija – čaj od koprive smanjuje simptome
* problemi urinarnog trakta




http://www.krenizdravo.rtl.hr/

Mint Chocolate Chip Brownie Ice Cream Cake

Mint Chocolate Chip Ice Cream Dessert Recipes





We all need different and delicious foods to enjoy this precious time. So I’m stating a recipe of Mint Chocolate chip brownie ice cream cake. This name sounds like pretty fancy but trust me this is a simple and beautiful cake one can ever bake and eat. People often get worry about the word ice cream in it that they might require an ice cream maker but no we don’t need any kind of ice cream maker. Interesting, isn’t it?

This frosting combined with Ice cream cake when combined with delicious brownie cake, it turns out to be yummiest treat delight. Though if you are careful enough while baking a cake you can save your time too. Just follow the careful instructions.

You don’t need to cook anything like eggs or anything, you don’t need any ice cream maker just whip some whipping cream, fold in frosting and flavours and just put it in refrigerator, as simple as that.

So for now, we will start with rich brownie cake bottom, baked in spring form pan, then rich creamy whipped cream combined with condense milk layer, freeze this mixture to get ice cream like texture and then garnish with more and more whipped cream and sprinkled with chocolate vermicelli.

INGREDIENTS:


* 1 1/4 cups granulated sugar
* 6 tablespoons unsalted butter
* 1/2 cup plus 2 1/2 tablespoons unsweetened cocoa powder
* 1/4 teaspoon kosher salt
* 2 large eggs
* 1/2 cup all-purpose flour
* 1/2 teaspoon vanilla extract

For the no-churn mint chocolate chip ice cream layer:

* 2 cups heavy (whipping) cream
* 1 (14-ounce) can sweetened condensed milk
* 2 1/2 teaspoons peppermint extract
* 1/8 teaspoon kosher salt
* 1 drop kelly green gel-paste food coloring (optional)
* 4 ounces semi-sweet chocolate, finely chopped

For the garnishes:

* 3/4 cup heavy (whipping) cream
* 1/3 cup powdered (confectioners’) sugar
* 1 tablespoon chocolate vermicelli

Let’s have a look at the detailed directions.


DIRECTIONS:

Pre-heat the oven at 350 degrees, like you do every time before baking a cake. Take a 9-inch spring form pan and grease with butter or with non-sticky oil spray.

Take a medium sized, heat proof bowl and place butter, sugar, salt and cocoa powder and heat in microwave for about one minute interval and keep stirring in the intervals. Heat until the butter is completely melted and the mixture is too warm to touch. Add one egg at a time and keep mixing until the mixture is well-combined. Now add flour and stir, at the end pour vanilla extract and mix well.

Your cake batter is ready to put in pans and ready to be baked.

Put this mixture in the already greased pan and bake for about 30 minutes. We need a moist and dense cake so when you insert the toothpick in it to check if it is cooked or not, make sure your toothpick come out with very little crumbs. Let it cool in the pan before you cover this with creamy-minty frosting and chocolate chip.

To make the no-churn mint chocolate chip Ice Cream layer:

Take a large mixing bowl, place cream and beat with electric beater until it is fluffy and creamy. Add condensed milk and fold with a spatula, pour peppermint extract, gel paste food colouring and salt and beat until the mixture is well combined. Now add chopped/crushed chocolate and mix accordingly.

Now remove brownie pan from the fridge and spread this creamy mixture over the pan and spread evenly over the crust and place the pan again in the fridge until cool, freeze and firm. When this is absolutely cool and firm, garnish with chocolate vermicelli and whipped cream. Or just follow the complete instructions.

To garnish:

In a medium mixing bowl, pour whipping cream and whip until the cream is fluffy, make sure to beat at high-medium speed. Now add powdered sugar and keep beating until the mixture is creamy, fluffy and soft. Transfer this creamy frosting in a piping bag and pipe larger starts at the most edges of the cake and smaller stars at the sides and sprinkle with chocolate vermicelli. Put again in fridge and serve cool.

This is the simplest and beautiful cake to serve at any party or get together and even on birthdays. Just put some candles on the cold cake and serve.




http://www.healthpedia.us/

7 Healthy Herbs and How to Use Them

Povezana slika





Herbs — either fresh or dried, do not only add aromatic flavour but they are also rich in healthy benefits and enriched with many healing properties. It’s been thousands of years since herbs are being used as Herbal medicines. And no matter how far we have become with globalization, our body response towards the use of these herbs is still positive and it can help us heal a lot of internal problems and can cure wounds and injuries.


Herbs are enriched with multi-nutrients, vitamins and antioxidants that can add additional benefits to one’s health. These additional benefits include better cardiovascular health, controlled cholesterol level, regulated sugar level and along with all these aromatic taste to the food.

1. Rosemary for Heart Health:

The flower tops of rosemary are rich in antioxidants and antibacterial properties that helps to cure fungal problems, inflammation and has numerous health benefits for heart health. Rosemary prevents the blood vessels to get damage and also helps to cure the damaged vessels and improves heart health. This healing herb helps with digestion problems, and it also cures joint pains and stress in the muscles when applied orally and improves memory function too.

Active ingredients in Rosemary, carnosol and carnosic acid can also slows down the growth of cancer cells. Rosemary is a very strong taste herb that is used in many foods to enhance taste and aroma in the dish.

Rosemary and Hair Growth

2. Parsley for Hypertension:

These tiny leave are enriched in a lot of vitamins like vitamin B-12, C, K and E. Which means parsley have a tendency to strengthen the immune system and you can fight back with all the season diseases and viruses. Not only vitamins but parsleys are rich in special antioxidants that help to stop the growth of cancer cells and can also destroy the already existing ones. It is also said that parsleys are rich in heart healthy nutrients that regulate the blood pressure and reduces hypertension.

Quick and best way to use parsley and its best effects are to sprinkle these tiny little leaves over every dish and increase the beauty of the dish along with its health benefits.

Parsley Benifits

3. Cinnamon for Stable Blood Sugar:

There are some herbs in your kitchen that are absolutely super foods present in your cupboard and a lot of people are not aware of what kind of benefits they can get with these super foods. One of this food or herb is cinnamon. Cinnamon is enriched with special antioxidants and vitamins which have numerous health benefits and the most important ones are listed below:

* Cinnamon regulates sugar level in the blood.
* Cinnamon kick starts the weight loss.
* It is so good to cure type 2 diabetes.
* It prevents hypertension.
* It also regulates the cholesterol level by decreasing bad cholesterol that is LDL in the body.
* Cinnamons reduces constipation and indigestion.

Is Cinnamon a Blood Thinner

4. Garlic for Cancer Protection:

Another healthy herb with multi benefits is garlic. Garlic adds super good flavour to the dishes and has very positive effects on the health by curing and destroying cancer cells in the body, and it is also beneficial in curing common cold. It is also said that garlic helps a lot in reducing weight but it is yet not clear but it regulates the digestion problems and gives relief.

Drinking Garlic Water

5. Chives for Cancer Protection:

Chives are the edible herbs which are very low in calorie and rich in multi nutrients, especially fibre, vitamin A and C and those special antioxidants that helps to get rid of gastro problems and it also kills the cancer cells present in the body.

These green little herbs look very fine on your steaks and baked potatoes and also add very much healthy benefits to your diet. Chives are good in taste and can be used by sprinkling on salads, steaks, potatoes, and pastas.

Chives Catering

6. Coriander for Bad Cholesterol:

Coriander either fresh or dried has very significance in Asian cuisine and also in other countries. It’s just not about taste but it’s also about essential nutrients that coriander have. Corianders are famous for reducing bad cholesterol and balancing the good cholesterol and it also has anti-bacterial properties that prevents fungal problems and strengthen immune system. It is used as sprinkle over almost all the dishes being prepared in Asian kitchens.

Coriander Health Benefits

7. Dandelion for Digestion:

Dandelion is famous in world-wide for having properties to treat poor digestion, liver disorders and it also regulates the blood pressure. Dandelion can be used in any form like its flowers, leaves, stalks or anything in the form of tea with adding honey, lemon or vinegar too boost its benefits. They are also known for treating gastro and bladder infections.

Nutritional Value of Dandelion Leaves


Herbs are easy to use and they are available in abundance and almost every part of the world. So why not get earn benefit from this natural thing that can heal a lot of problems with delish taste and can add mesmerizing aroma to your food?



http://www.healthpedia.us/


Zašto je smrtnost od bolesti srca i krvnih žila veća tijekom zimskih mjeseci? Kako si pomoći?

Slikovni rezultat za bolesti srca i krvnih žila





Jeste li znali da je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti veća tokom zimskih mjeseci nego u ostatku godine. Znate li kako hladnoća djeluje na vaše krvne žile i zašto je ateroskleroza najopasnija tijekom zime? Saznajte više u nastavku

Ateroskleroza je najčešća i najozbiljnija bolest kardiovaskularnog sustava za koju je karakteristično da smanjuje ili onemogućuje protok krvi kroz krvne žile zbog nakupina plaka koje su se stvarale godinama na njihovim unutarnjm stjenkama.

Ateroskleroza kao proces počinje još u djetinjstvu te se njeni simptomi postepeno razvijaju kako raste plak i kako krvna žila postaje suženija.

Ono što čini aterosklerozu vrlo opasnom je činjenica da se otkriva tek kada je došlo do kritičnog suženja krvne žile te kada osoba već ima ozbiljne simptome bolesti srca i krvnih žila ili kada je već doživjela srčani ili moždani udar.



Zašto se smrtnost povećava tijekom zime?

Kako toplina omogućuje širenje krvnih žila na isti način hladnoća uzrokuju stezanje krvnih žila. Upravo to stezanje krvnih žila tokom zimskih mjeseci dodatno dovodi do većeg otpora cirkulaciji i jačeg rada srca. Usporedno sa time raste krvni tlak što zauzvrat može dovesti do pojave bolova u prsima, aritmije, srčanog ili moždanog udara. Upravo taj proces najviše ugrožava starije ljude i kronične srčane bolesnike koji, zbog uznapredovale ateroskleroze, već imaju slabije prohodne krvne žile koje se tokom zimskih mjeseci još dodatno sužuju čime se dodatno otežava normalan protok krvi i normalna cirkualcija.


Kako si možete pomoći?

Ukoliko uzmemo u obzir sve navedene činjenice jednostavno je za zaključiti da je potrebno djelovati na cjelokupan kardiovaskularni sustav, samim time i na uzrok i posljedice ateroskleroze, jer se na takav način u potpunosti možemo osigurati od svih neželjenih zdravstvenih problema tokom zimskih mjeseci. Također to je ključno kako bi se spriječilo daljnje narušavanje vašeg zdravlja i omogućio brži boljitak.


Stauss kapi: Učinkovito rješenje

Kada se postavlja pitanje kako sigurno i učinkovito djelovati na cjelokupan kardiovaskularni sustav, izbor mnogih su Strauss kapi.

Jedinstven biljni proizvod koji je potvrdio svoje djelovanje klinički dokazanom učinkovitosti te koji od 1980. godine potvrđuje svoju kvalitetu i opravdava povjerenje mnogih zadovoljnih korisnika diljem svijeta.

Strauss kapi čiste krvne žile od nakupina plaka, te istodobno potiču normalnu cirkulaciju, utječu na razinu masnoće u krvi, krvni tlak i doprinose normalnom radu srca.

Na taj način one  istovremeno djeluju na uzrok i posljedice ateroskleroze te Vam omogućavaju sve kako bi osigurali normalno zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava.






http://www.krenizdravo.rtl.hr/

Ovo su greške koje roditelji prave u ishrani deteta

Slikovni rezultat za mom give baby food




Poslušajte savete stručnjaka i izbegnite najčešće zamke u koje upadaju novopečene mame kad je o ishrani bebirona reč.

Za svaku majku najveća je frustracija kad njen mališan odbija da pojede brižno pripremljen i hranjiv obrok. Pažljivo ste izabrali namirnice, uložili trud u pripremu obroka i silno želite da zdravom ishranom obezbedite napredovanje svog mališana, a čvrsto stisnuta ustašca i okretanje glave na stranu sve je što dobijate zauzvrat. Iako znate da deca u ovom uzrastu često postaju izbirljiva i nepredvidljiva kad je o hrani reč, to ne može da vas uteši niti smiri. Pitate se šta biste još mogli da preduzmete. Imajte na umu, šta god da činite da biste privoleli dete da pojede obrok (ili bar jedan njegov deo), pokušajte da izbegnete sledeće greške:

1. PRIMORAVANJE NA JELO

* Zašto to nije dobro? Insistiranje na tome da se pojede baš svaki zalogaj, nakon što mališan počne da odbija hranu, sasvim je prirodna reakcija majki. Ipak, takav metod nije dobra ideja. Vršenje pritiska na dete da pojede ono što mu je posluženo obično izaziva bumerang efekat, čiju cenu ćete vi na kraju platiti. Dete može da počne da povezuje hranu i obroke s nečim neprijatnim – anksioznošću i svađom, što definitivno može da izazove njegovo stalno odbijanje da jede.
* Rešenje: Za početak, duboko udahnite i suzdržite se od bilo kakve reakcije. Vaš mališan verovatno iskazuje prve znake samostalnosti, koji verovatno nisu direktno uzrokovani hranom. Vi ste osoba koja je zadužena za pripremu obroka, ali će dete na kraju odrediti koliko će od pripremljenog pojesti.

2. TESTIRANJE RAZLIČITIH VRSTA NAMIRNICA

* Zašto to nije dobro? Kada dete odbije da pojede jedno jelo, verovatno ćete se potruditi da mu ponudite brojne alternative. U slučaju da mališan neće ni da okusi ono što se spremili za obrok, ponudite mu samo jednu hranjivu zamenu (jogurt i voće). Ako i to odbije, ne vršite pritisak na njega – ješće kad ogladni. Nemojte spremati brojne različite obroke da biste udovoljili svakoj želji i ukusu deteta, jer će vaš život tako pretvoriti u najmanju ruku u ”vođenje restorana”.
* Rešenje: Kada planirate pripremu obroka, uvek se postarajte da se na jelovnik nađe bar jedna stvar za koju ste sigurni da će mališan pojesti. Takođe, imajte uvek pri ruci rezervnu opciju, koju ćete mu ponuditi ako odbije glavni obrok.

3. PREVIŠE ČESTA UPOTREBA KAŠIKE

* Zašto to nije dobro? Ishrana na kašiku omogućava roditeljima bolju kontrolu obroka, a i čistije okruženje. Ipak, previše česta upotreba kašike može da uspori ili zaustavi razvoj deteta. Zato, dopustite mališanu da sam uzima hranu, što garnatuje nered, ali je i korisno. Ovaj metod ishrane olakšava i razvoj motoričkih sposobnosti deteta (koordinacija pokreta ruke i usta), jer dete može da uči na primeru različitih tekstura i ukusa hrane.
* Rešenje: Objektivno, prepuštanje kontrole mališanu zahteva veliko strpljenje. Na početku je bolje da i vi i dete držite kašiku u ruci, što će vam pomoći da mu stavite zalogaj usta dok je ono zauzeto ispitivanjem hrane na tanjiru.

4. NE INSTIRAJTE DA DETE POČISTI SVE IZ TANJIRA

* Zašto to nije dobro? Možda su vas roditelji forsirali da pojedete sve s tanjira, ali nastavak ove tradicije nije dobra ideja. Dozvolite detetu da samo odluči koliko želi da pojede i kad da završi obrok. Istraživanja pokazuju da se kod mališana, koji su primoravani da pojedu sve sa tanjira, češće manifestuju poremećaji u ishrani u kasnijem životu. Postoje brojni načini da zdrava ishrana bude i ukusna i zabavna za decu.
* Rešenje: Dopustite mališanu da od dva ponuđena jela odabere ono koje ćete mu pripremiti. Veće su šanse da će pojesti obrok koji je sam izabrao..

5. VELIKE PORCIJE

* Zašto to nije dobro? Majke instinktivno serviraju veću količinu hrane za obrok u nadi da će dete tako pojesti više. Međutim, to nije dobra ideja i može samo da izazove kontraefekat kod mališana. Jednostavno rečeno, deca su majušna bića i porcije treba da odgovaraju njihovim fizičkim kapacitetima. Pogled na preveliku količinu hrane na tanjiru može samo da uplaši dete, pa da odustane pre nego što je i počelo s jelom. Potrudite se da svaki obrok sadrži važne hranjive materije i dovoljno zdravih kalorija, servirajte ga u umerenoj količini, a dete, ukoliko želi, uvek može tražiti dopunu.
* Rešenje: Servirajte dve hranljive opcije u dve ili više malih porcija. Raznovrsnost i male količine hrane učiniće obrok zabavnijim iskustvom. Na kraju, isključite televizor i stavite igračke van domašaja deteta, jer mogu da ga ometaju pri jelu.

6. OBEDOVANJE ISPRED TELEVIZORA

* Zašto to nije dobro? Ovo je uobičajena greška koju roditelji čine, a koja najčešće rezultira vašim trčanjem po stanu s kašikom u ruci i u bezuspešnim pokušajima da nahranite dete. Za obroke treba odvojiti dovoljno vremena, atmosfera treba da bude opuštena i poželjno je da svi članovi porodice jedu za istim stolom. Osim negovanja porodične atmosfere, zajednički obroci su prilika da dete usvoji pravila ponašanja za stolom. Za vreme ručka podstičite dobro raspoloženje i opuštenu atmosferu, a izbegavajte ozbiljne razgovore o porodičnim problemima, kao i sukobe.
* Rešenje: Neka zajednički obroci budu zabavni. Od malih nogu učite svoje dete jelu u društvu i lepim manirima za stolom.

7. PODMIĆIVANJE SLATKIŠIMA

* Zašto to nije dobro? Nagrađivanje ili podmićivanje dece omiljenim poslasticom ukoliko pojedu povrće nikako nije dobra metoda, jer to kod njih stvara nezdrav odnos prema hrani. No, budući da nagrađivanje dece jeste stimulativna pedagoška metoda, umesto kolača i čokoladica – radije birajte igru ili šetnju parkom. Nagrada za pojeden obrok nikada ne sme da bude hrana!
* Rešenje: Budite najbolji uzor svom detetu i podstičite ga da usvoji zdrave navike u ishrani. Poslastice sačuvajte za neke druge prilike.

8. JEDNOLIČNA ISHRANA

* Zašto to nije dobro? Iako je mališanu lakše davati samo one namirnice koje voli, to vodi u jednoličnu ishranu i može da izazove nedostatak nekih ključnih nutrienata u organizmu. Uvođenje čvrste hrane kod male dece podrazumeva neprekidno širenje spektra namirnica, što može da bude zabavna avantura i za vas i za dete. Naravno, možete da očekujete da će dete na početku odbijati novu hranu, ali vaša istrajnost na kraju će ipak prevagnuti. Istraživanja su pokazala da je ponekad hranu potrebno ponuditi i 10 do 15 puta da bi dete prihvatilo novi ukus.
*Rešenje: Nove namirnice uvodite postepeno i samo jednu po obroku. Ako je dete odbije, sačekajte nekoliko dana i pokušajte ponovo.

9. SOK KAO ALTERNATIVA ZA HRANU

* Zašto to nije dobro? Deca mogu brzo da se zasite tečnošću, posebno onom koja sadrži dosta šećera, što, razumljivo, nije dobro za njih. Zato, izbegavajte da im dajete voćne i guste sokove i napitke od mleka (npr. čokoladno mleko). Zbog visokog sadržaja šećera i obilja praznih kalorija, uzimanje napitaka u većim količinama može da umanji želju za zdravim i hranljivim obrocima, pa tako i da izazove nutritivni deficit u organizmu. Takođe, kad mališanu nudite sok, neka on bude u manjoj čaši, a ne iz originalnog pakovanja (čak i ako je ono manje).
* Rešenje: Naviknite dete da pije vodu. Tako ćete mu – na zdrav način – obezbediti optimalnu hidrataciju organizma tokom celog dana.





http://www.mamaibeba.com/