loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, September 11, 2017

Bolesti štitnjače



Bolesti štitnjače grubo se mogu podijeliti u tri skupine:



1. HIPERTIREOZA

Bolesti koje dovode do pojačanog rada štitnjače, čime se proizvodi više hormona štitnjače (T3 i T4) nego što organizmu treba. To dovodi do uznemirenosti tj pojačanog metabolizma organizma, koja se očituje mršavljenjem unatoč dobrom apetitu, nervozi, ubrzanom radu srca, tresavici, čestim stolicama i općem nemiru. Najčešći uzrok pojačanom radu štitnjače je pojava molekula (stimulirajućih imunoglobulina - TSI), koje stanicama štitnjače šalju lažnu informaciju o nedovoljnoj količini hormona štitnjače u ljudskom tijelu. Ovaj oblik hipertireoze poznat je i pod imenom Graves-ove ili Basedow-ljevove bolesti. Bolest obično zahvaća cijelu štitnjaču i može recidivirati (vraćati se). Drugi oblik pojačanog rada štitnjače događa se kod bolesnika kod kojih prisutni „čvor“ (dobroćudni tumor) u štitnjači počne pojačano raditi, tj počne proizvoditi previše hormona štitnjače. Tada govorimo o toksičnom adenomu. Treća mogućnost je da više čvorova u štitnjači to isto rade te tada govorimo o multinodoznoj toksičnoj strumi (guši). Liječenje  ovisi o uzroku bolesti. Na raspolaganju nam stoje različiti modaliteti liječenja hipertireoze. Početak liječenja je uvijek konzervativan odnosno farmakološki, tj uzimaju se tablete kojima smanjujemo proizvodnju hormona štitnjače a poslije se to može kombinirati sa operativnim (kirurškim) i radioaktivnim (J-131) liječenjem.

Slika 1. Scintigrafija štitnjače – Hipertireoza uzrokovana Graves-ovom bolešću.

Slika 2. Scintigrafski „vrući“ čvor.



2. HIPOTIREOZA

Bolesti štitnjače koje dovode do oslabljenog rada štitnjače, čime se proizvodi manje hormona štitnjače (T3 i T4) nego što organizmu treba, vrlo su česte ali se nažalost dosta kasno otkrivaju. Ove bolesti usporavaju metabolizam u organizmu te kada su jače izražene dovode do debljanja, umora, povišenih masnoća u krvi (kolesterol i trigliceridi), glavobolja, različitih promjena na koži, psihičkih promjena, fizičke i intelektualne usporenosti, osjećaja hladnoće, problema sa opadanjem kose, zatvorom stolice itd. Najčešći uzrok oslabljenog rada štitnjače je kronična upala štitnjače u kojoj tijelo ne prepoznaje štitnjaču kao svoju te je odbacuje, odnosno ubija stanice štitnjače pomoću povišenih protutijela (anti-TPO, anti-Tg). Otkrivanje oslabljenog rada štitnjače puno je teže nego otkrivanje pojačanog rada štitnjače. Razlog tomu je u činjenici da se u pravilu oslabljeni rad štitnjače razvija vrlo sporo, godinama, pa bolesnici obično to doživljavaju kao promjene u sklopu starenja organizma. Osim toga nisu svi simptomi bolesti prisutni kod svih bolesnika nego obično jedan ili dva prevladavaju. To često dovodi do toga da se kod bolesnika liječe posljedice oslabljenog rada štitnjače (povišene masnoće, glavobolje, psihičke smetnje) a ne sam oslabljeni rad štitnjače.  Koliko je to velik i važan zdravstevi problem govori i inicijativa liječnika specijalista za štitnjaču sa germanskog govornog područja (Njemačka, Austrija, Švicarska) da bi svi stanovnici trebali u dobi između 35. i 40. godine života pregledati štitnjaču, kako bi se što ranije otkrio oslabljeni rad štitnjače i započelo liječenje. Liječenje oslabljenog rada štitnjače je iznimno jednostavno jer se uzima hormon koji inače imamo, ali nedovoljno, u svom tijelu (T4) u obliku tablete jednom dnevno. Usput treba reći da ovo nadomjesno liječenje ukoliko je pod kontrolom specijaliste za štitnjaču nema nikakovih štetnih posljedica na ljudski organizam te je lijek iznimno jeftin. Gore spomenuti liječnici tvrde da bi se na ovaj način u velikog broja bolesnika moglo usporiti a kod nekih i izbjeći suženje  (zakrečenje tj. ateroskleroza) krvnih žila, odnosno smanjiti korištenje lijekova protiv povišenih masnoća koji su skupi i nisu bez štetnih posljedica na ljudski organizam. Tako bi se na najprirodniji način mogao smanjiti broj srčanih i moždanih udara koji su vodeći uzrok obolijevanja i smrti u razvijenim zemljama svijeta, a i u Hrvatskoj. Liječenje oslabljenog rada štitnjače (hipotireoze) je iznimno uspješno i relativno jednostavno a podrazumijeva uzimanje nadomjesne terapije hormona štitnjače u obliku tableta.

Slika 3. Oslabljeni rad štitnjače – hipotireoza.

Beef and vegetable hot pot for baby




Heinz top tip


Try sweet potato, swede or pumpkin instead of carrot and parsnip.
Recipe facts


10 to 12 months
12+ months
Gluten Free
No Added Egg Ingredients
Main meal
Beef



 Ingredients

1 tsp olive oil
150g lean beef, finely diced
1/2 a small leek
1 small parsnip
1 carrot
1/2 low salt Vegetable Stock Cube
1 tbsp plain flour (or corn flour if gluten intolerant)   


Method

1. Heat the oil in non-stick frying pan, add the beef and cook over a medium heat, stirring until beginning to brown.

2. Meanwhile, clean and slice the leek; peel and finely chop the parsnip and carrot. Add the vegetables to the beef and cook for 2 minutes.

3. Make up the stock cube with 300ml of boiling water from the kettle. Add the flour to the beef and stir well for 1 minute. Add the stock and bring to the boil, stirring. Cover and cook for 20 minutes or until the beef and vegetables are tender.

4. Mash, chop or puree to suit your little one.

5. Cool slightly before serving in a bowl.




KOLIKO LJUDI VIDITE NA SLICI? Pokušajte da date tačan odgovor i dokažite da ste genije!

Povezana slika


Donosimo vam novu mozgalicu, a ovaj put zadatak je pogoditi koliko lica vidite na ovoj fotografiji. Na prvu ruku izgleda vrlo jednostavno, međutim, sa ovim problemom se muče mnogi.



Da vas vidimo koliko lica možete otkriti u 10 sekundi?







Skuhajte BOSANSKI LONAC: Savršeno prožeti okusi sezonskih sastojaka!






Kada je jelo kuhano, servirati ga možete i na veliki ovalni tanjur ili ostaviti u loncu - u oba će slučaja izgledati sjajno.


Jelo koje korijene vuče navodno još iz srednjega vijeka, a potječe iz Bosne i Hercegovine svakako je takozvani bosanski lonac. Nekada se pripremao kao tradicionalno jelo za fizičke radnike poput rudara, a s vremenom je doživio i sitnije promjene u načinu pripreme te se proširio i na druge prostore pa se tako priprema i diljem Hrvatske. U Dalmaciji je njegova inačica primjerice složenac od povrća.

Kako biste iskusili ovo tradicionalno bosansko jelo, potrebno vam je mnogo sastojaka, no za one kojima je pri ruci sezonsko povrće, to ne bi trebao biti problem. Šarenilo koje ćete dobiti predstavljat će vatromet savršeno prožetih okusa.

Sastojci:

600 g junećeg mesa od vrata,
400 g janjetine ili teletine,
4 veće mrkve,
4 glavice crvenog luka,
1 manja glavica kupusa,
1 manja glavica kelja
1 veći plavi patlidžan,
3 paprike (različitih boja),
3 veća krumpira,
3 veće rajčice,
1 glavica češnjaka,
1 pastrnjak,
200 g mahuna,
2 korijena peršina,
sol, papar, lovor, mljevena paprika, po želji

Priprema:

Povrće i meso operite i osušite. Mrkvu očistite i izrežite na veće komade. Luk izrežite na osam dijelova, kao i patlidžane. Mahune nemojte usitnjavati.

Glavicu kupusa također izrežite, a meso dobro začinite. Paprikama uklonite peteljku i sjemenke.

Rajčice ostavite cijele ili iz izrežite na veće komade, češnjak ostavite cijeli, a peršin i pastrnjak izrežite na veće komade, kao i krumpir. Slažite red povrća, red mesa, dok ne potrošite sve sastojke. Svaki red malo začinite, a na kraju sve zalijte vodom i pustite da se kuha oko tri sata.

U originalu, bosanski se lonac kuha u zemljanom loncu, no danas može proći i običan, dovoljno velik lonac. Kada je jelo kuhano, servirati ga možete i na veliki ovalni tanjur, ili ostaviti u loncu – u oba će slučaja izgledati sjajno.



http://www.dnevno.hr

Top lista najboljih namirnica za bebu i djecu


Povezana slika




Proverite listu od 10 naj namirnica za bebe i djecu

1. Banane

Banane su odličan izvor energije.

2. Kelj

Kelj je bogat gvožđem i osnovnim antioksidantima - hranjivim sastojcima koji su prirodna zaštita od kancera.

3. Šargarepa

Šargarepa je važna za rast, zdravu kožu i zube. Sveža šargarepa ima dvostruko veću količinu vitamina od kuvane.

4. Riba

Riba predstavlja važan izvor esencijalnih omega - 3 ulja.

5. Mleko

Mleko sadrži sve hranjive sastojke koji su potrebni bebi da bi rasla. Deca i posle prvog rođendana treba da popiju najmanje 4,5 dcl mleka dnevno ili ekvivalent u mlečnim proizvodima.

6. Sir

Sir je odličan izvor za jake i zdrave kosti i zube. Ako se pojede nakon obroka, on neutrališe kiselinu koja izaziva karijes.

7. Hleb i cerealije (žitarice)

Hleb i cerealije (žitarice) poseduju visok sadržaj vlaknastih materija i složenih ugljenih hidrata. Uvek birajte hlebove i peciva od integralnog brašna.

8. Jaja

Jaja su bogata proteinima, vitaminima i gvožđem.

9. Meso

Posnije crveno meso obezbeđuje jedan od najboljih oblika gvožđa. Takođe, ovo meso je bogato proteinima i cinkom - osnovnim materijama za rast, proces ozdravljenja, zaceljenje rana i jak imunološki sistem.

10. Kivi

Kivi sadrži gotovo dvostruko veću količinu vitamina C od pomorandže. Takođe je sjajan izvor potasijuma, biljnih vlakana, vitamine B grupe, vitamina E i minerala. Preporučuje se isključivo nakon bebinog prvog rođendana.

Cigaretni dim jača štitnjaču i imunološki sustav


Slikovni rezultat za Cigaretni dim jača štitnjaču




Desetljećima nas uvjeravaju kako je cigaretni dim glavni uzročnik najgorih i najopasnijih bolesti za koje naša medicina još uvijek nema lijeka. S druge strane, do nas dopire sve više znanstvenih istraživanja koja pokazuju kako prirodan duhan ima nevjerojatna ljekovita svojstva.

Pasivno pušenje – opasnost ili lijek?

2004. godine je profesor endokrinologije i metabolizma dr. Paul W. Ladenson na odsjeku patologije, onkologije i radiologije medicinskog fakulteta John Hopkins napravio složenu i dugogodišnju studiju u kojoj je otkrio nekoliko vrlo interesantnih podataka vezanih uz pušenje duhana, uključujući i sekundarno pušenje cigaretnog dima.

Naime, Ladenson je otkrio kako čak i najmanje udisanje (sekundarno) udisanje cigaretnog dima smanjuje efekte Hashimotove bolesti to jest oblika tireoiditisa. Iako postoji nekoliko oblika tireoiditisa (tihi limfocitni u subakutni) Hashimotov tireoiditis je kronična autoimuna bolest koja označava upalu štitne žlijezde s limfocitnom infiltracijom iste. Ovakav oblik hipertireoze je danas najčešći i najteže se liječi.

Obično je kronični limfocitni tireoiditis osam puta češći kod žena nego li kod muškaraca. U SAD-u se svake godine izda preko 70 milijuna recepata s lijekovima za zalječenje Hashimotove bolesti, smatra se da je samo u SAD-u od kraja drugog svjetskog rata 20 milijuna ljudi bolovalo od iste dok se danas liječi preko 400 tisuća pacijenata.

Iako je Landeson otkrio i kliničkim studijama potvrdio korisnost duhanskog dima u liječenju poremećaja i teških oboljenja štitne žlijezde, medicina i farmacije su ignorirali njegova istraživanja sve dok nije ustanovio da cigaretni dim sadrži visoke koncentracije alkaloida anatabina koji se pojavljuje i u drugim biljkama poput paprike, zelenih rajčica, krumpira, velebilja i patlidžana. Nakon ekstrahiranja anatabina iz duhana i stvaranja Anatabloca, po prvi put su znanstvenici mogli gledati kako nestaje upalni proces u štitnoj žlijezdi bez nuspojava koje su obično pratile tretmane vezane uz štitnu žlijezdu.

Anatabin je za sada najlakše ekstrahirati upravo iz duhana, dok je ekstrakcija kod nekih biljaka, poput otrovnog velebilja iznimno skupa i komplicirana. Dim organskog duhana je s druge strane toliko pun anatabina da liječi i druge upale poput koronarnih arterijskih bolesti (kardio-athero geneze), Alzheimerove bolesti, gastroenterologije, reume, raka, autoimunih bolesti poput lupusa, dijabetesa, astme, reumatoidnog artritisa i brojnih drugih poremećaja i bolesti. Nakon ispitivanja u pet saveznih država, Michiganu, Floridi, Teksasu, New Jerseyu i Illinoisu, Landensonov Anatabloc je postao pravo malo blago u liječenju različitih vrsta upala bez potrebe za korištenjem antibiotika.

Landesonovo otkriće je najviše pomoglo letačkom osoblju putničkih zrakoplova koji imaju kronične probleme sa štitnjačom zbog konstantne prekomjerne radijacije koju akumuliraju tijekom boravka u višim dijelovima atmosfere za vrijeme transkontinentalnih putovanja. No od 4000 kemikalija koje se nalaze u duhanu mnoge od njih imaju antiupalno djelovanje.

Čudesni anatabin – bogatstvo prirode

2011. godine Roskampov Institut na čelu s dr. Ladensonom je ustanovio kako anatabin djeluje na većinu gotovo neuništivih upala. Naime, ovaj prirodni spoj uništava upale tako što smanjuje C-reaktivne proteine (CRP) kod miševa s Alzheimerovom bolešću, također inhibira aktivaciju NF-kB-a koji je glavni regulator i okidač upalnih molekula poput cox-2.

S obzirom na iznimno pozitivna svojstva anatabina i patentiranog dodatka hrani Anatabloca, za ovo istraživanje su se zainteresirali i Japanci i njihova fondacija Uehura, što nas i ne treba čuditi jer je radijacija u nekim dijelovima Japana toliko povećana da su problemi sa štitnjačom i rak iste žlijezde postali svakodnevnica velikog broja građana Japana.

Što se dogodi ako prestanete pušiti?

Znanstvenici Johna Hopkinsa su u studiji iz 2004. otkrili kako ljudi koju su odustali od pušenja duhana imaju veliku mogućnost razvitaka različitih oboljenja štitnjače, a naročito pacijenti koji imaju Gravesovu bolest. Za sada postoji hipoteza da se takva stanja razvijaju upravo zbog nedostatka anatabina koji su pušači redovito inhalirali u sebe s cigaretnim dimom, no zbog velikog otpora prema cigaretama, vrlo je moguće kako nikada nećemo imati direktnu studiju koja će se pozabaviti ovim problemom.

S druge strane, većina osoba koja prestane pušiti naglo poveća težinu, s obzirom da poremećaji u štitnjači uzrokuju nagle promjene u tjelesnoj težini, ovo bi mogao biti još jedan razlog za ozbiljna istraživanja koja bi pokazala koliko spojevi u duhanskom dimu zaista utječu na ljude i koliko je organski duhan ljekovit, a ne toksičan (osim naravno gotovo 600 kemikalija koje se u duhan dodaju u tvornicama).

Matrix World je u više navrata otkrivao znanstvena istraživanja koja pružaju drugačiju sliku o duhanu, ne zato što smo zagovornici pušenja duhana, već zato što smatramo kako je duhan postao žrtveno janje za brojne bolesti kako bi se prikrile različite stvari o kojima se danas niti ne priča. Iznimno je uznemiravajuće što priroda nudi ljekovite kemikalije koje farmacija i medicina u potpunosti negira i ignorira samo zato što se isti ne mogu patentirati ili zato što u potpunosti liječe bolesti.

Medicina bi trebala izliječiti naše bolesti, a farmacija bi trebala biti podrška medicini, točnije, ljudskome zdravlju. Koliko je to daleko od istine i pravog stanja na terenu, možemo svakodnevno vidjeti.

Bio je na samrti zbog raka, liječnici mu nisu mogli pomoći: Ova biljka ga je spasila!


Povezana slika





Mnogi ljudi su uspjeli pobijediti teške oblike raka nekom od alternativnih metoda. Ovo je jedna takva priča, a ovu biljku možete sami lako proneđete i koristite

Čaj od maslačka djeluje na rakom zahvaćene stanice tako da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava stanica u organizmu ne “obolijeva”. Ova nepravedno zapostavljena biljka, koja se često smatra korovom, ima mnogo ljekovitih svojstava, a potrebno ju je samo ubrati na čistim obroncima, daleko od prometnica i zagađenja.


Iako su naše bake pravile sirupe od cvjetova maslačaka znajući sadržavati mnoge ljekovite tvari, ono što sigurno nisu znale jest to da korijen maslačka može pomoći oboljelima od raka. Znanstvenici su, naime, otkrili da korijen ove biljke djeluje “bolje” od kemoterapije jer ona “ubija” sve stanice, a korijen maslačka samo one koje su zahvaćene rakom.

Osim što ima diuretska svojstva, potiče izlučivanje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol. Sadrži izuzetno važne vitamine i minerale kao što su vitamin B6, tiamin, riboflavin, vitamin C, željezo, kalcij, kalij, folnu kiselinu i magnezij.

Sadrži i do pet puta više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K i oko 110 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A. To su sve činjenice o ovoj biljci koje su poznate godinama. Ali, novija istraživanja bacila su potpuno novo svjetlo na maslačak.

Na sveučilištu Windsor u Kanadi provedeno je inicijalno istraživanje na odsjeku za kemiju i biokemiju, a rezultati daju novu nadu oboljelima od raka. Otkriveno je da korijen maslačka učinkovito “ubija” stanice zahvaćene karcinomom bez ikakvih štetnih učinaka na ostale stanice u organizmu, objavljeno je na portalu NaturalNews.

Bio je na samrti, a doživio starost

Čaj maslačka djeluje na zahvaćene stanice na način da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava stanica u organizmu ne “obolijeva”, pokazalo je istraživanje. Zaključeno je da kontinuirani tretmani korijenom maslačka mogu uništiti većinu rakom zahvaćenih stanica kod oboljelih, a zbog ovih neočekivanih rezultata, tim istraživača dobio je dodatnu potporu da nastavi s istraživanjima ove čudotvorne biljke.

John Di Carlo, 72-godišnjak je koji se osobno uvjerio u ljekovitost maslačka, prošao je intenzivne i “agresivne” tretmane kemoterapije u borbi protiv raka, a na liječenju je bio pune tri godine prije nego što su ga liječnici pustili kući da provede “posljednje dane “sa svojim najbližima.

S obzirom na to da su liječnici imali sve manje alternativa u pronalasku funkcionalnog rješenja u borbi protiv njegove bolesti, predloženo mu je da pije čaj od korijena maslačka kao posljednju slamku spasa. Nakon samo četiri mjeseca, piše “Natural News”, ovaj čovjek doživio je remisiju bolesti (djelomično ili potpuno povlačenje bolesti)!

Kako beremo korijen maslačka?

Korijen maslačka bere se u jesen ili proljeće, kada je sva energija sadržana u korijenu. Najbolje je brati ga kad se pojave žuti cvjetovi. Maslačak, odnosno korijen maslačka treba izvaditi iz zemlje. Poslužite se malom lopaticom za kopanje i lagano odstranite zemlju oko korijena. Pazite da korijen ostane neoštećen, te da ne izgubi ljekovitu tekućinu koja se krije u njemu.

Korijen vadite na čistim mjestima, koja nisu tretirana različitih kemikalijama, a prilikom vađenja korijenja usmjerite svoju pažnju na velike i snažnije biljke.

Kako čuvati korijen maslačka?

Kao lijek, korijen maslačka se koristi i svjež i osušen. Ako želimo sačuvati korijen maslačka potrebno ga je osušiti. Prije sušenja, korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake, manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem zraku. Korijen maslačka raširite na podlozi, na suhom i hladnom mjestu s dobrim protokom zraka.

Korijen će se osušiti u razdoblju 3-14 dana, a znat ćete da je osušen kada postane krt pod prstima. Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenoj tegli na suhom i tamnom mjestu.