loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, November 17, 2016

Diet Myth or Truth: Fasting Is Effective for Weight Loss

Slikovni rezultat za Fasting Is Effective for Weight Loss




Fasting is an age-old practice, often done for religious reasons, but fasting for weight loss is still capturing the public imagination. You can find dozens of do-it-yourself plans touting the unproven benefits of fasting, ranging from flushing "poisons" from the body to purging 30 pounds of fat in 30 days.

It's true that fasting -- that is, eating little to no food -- will result in weight loss, at least in the short term. But the risks far outweigh any benefits, and ultimately, fasting can cause more harm than good.

Typical Fasting Weight Loss Plans

Fasting regimens vary, but the basic premise usually starts with a strict regimen allowing only water, juice and/or some kind of laxative concoction. Some plans allow a few solid foods, but are still called fasts because they provide so few calories.

Not all fasts are created equal. Some can be perfectly safe, such as medical fasts supervised by a physician. Religious and cultural fasts are typically undertaken as an act of devotion, last from 24-48 hours, and are not intended to promote weight loss.

Fasts lasting a day or two are unlikely to be dangerous for most healthy adults. But high-risk people, the elderly, anyone with a chronic disease, pregnant women, and children are advised against any type of fasting.

The real danger lies in staying on the fast for prolonged periods, anywhere from three days to a month.

Dangers of Fasting for Weight Loss

When you dramatically reduce your calorie intake, you will lose weight. But it can also cause all kinds of health problems, including muscle loss. Further, when you start fasting, your body goes into conservation mode, burning calories more slowly.

Keep in mind that the initial weight lost on a fast is primarily fluid or "water weight," not fat. And when you go back to eating, any lost weight usually gets a return ticket back. Not only do most people regain weight lost on a fast, they tend to add a few extra pounds because a slower metabolism makes it easier to gain weight. Worse, the weight that is regained is likely to be all fat -- lost muscle has to be added back at the gym.

Side effects of fasting include dizziness, headaches, low blood sugar, muscle aches, weakness, and fatigue. Prolonged fasting can lead to anemia, a weakened immune system, liver and kidney problems, and irregular heartbeat. Fasting can also result in vitamin and mineral deficiencies, muscle breakdown, and diarrhea. When you drink laxative concoctions during a fast, there is an increased risk of fluid imbalance and dehydration.

The risks get more complicated and severe the longer you stay on a fast, or if you repeatedly go on fasts.

Why You Don’t Need a Detox Diet

It sounds logical that fasting could cleanse your body of harmful substances that could cause a host of ailments like obesity, fatigue, and headaches. But there is no scientific evidence that you need to fast to "cleanse" your body or remove toxins.

Your body - specifically, the kidneys, liver, lungs, colon, and skin -- is perfectly capable of removing toxins itself.


The Truth About Fasting

The bottom line: Nutrition experts agree that fasting is a potentially dangerous, and not particularly effective, way to lose weight.

Instead of a fast, opt for a healthy eating plan that you can stick with long-term Healthy diets provide a minimum of 1,200 calories and include a variety of fruits, vegetables, whole grains, low-fat dairy, lean protein, and healthy fats, along with regular physical activity.

If you are not convinced and want to go on a fast, be sure to consult your physician first.

Tajne vještine beba

Slikovni rezultat za Tajne vještine beba





Kaže se da te malene loptice koje zovemo bebama samo jedu i spavaju te ne 'kuže' ništa... Ooo, prevarili ste se! Bebe znaju kada ste neraspoloženi, oslanjaju se na svoje iskustvo, osjećaju ljubomoru i uživaju uz glazbu. Pročitajte što možda niste znali...

Bebe prepoznaju emocije

Iako je još mala i ne priča, ona točno zna kada ste neraspoloženi ili tužni. Prema istraživanju koje je provedeno u Londonu, bebe reagiraju na emocije u ljudskom glasu već u trećem mjesecu života. Rezultati su dobiveni skeniranjem mozga ispitivanih beba, koje su za to vrijeme spavale, pomoću uređaja za funkcionalnu magnetsku rezonanciju.

Bebe vole ritmične tonove

Bebi nije potrebna potpuna tišina za spavanje. Stručnjaci smatraju da bi čak bilo poželjno čuti tihe ritmičke zvukove dok tone u san. Pored klasične glazbe i otkucaja kazaljki sata, bebi također godi zvuk perilice, usisavača ili klima-uređaja – ali u susjednoj prostoriji.

Bebe vjeruju osobnom iskustvu

Kanadski stručnjaci sa Sveučilišta Concordia utvrdili su da djeca u dobi od 13 do 16 mjeseci života oponašaju glasove, postupke i izraze lica odraslih osoba. Ali, to neće učiniti ako ih je ta osoba prethodno na neki način prevarila. Mališani u najmlađoj dobi uče kome vjerovati na temelju osobnog iskustva, tako da se onima koji jednom nasjednu na neku “prijevaru” odraslih, to više neće ponoviti.

Bebin plač – najneugodniji zvuk

Znanstveno je dokazano da je najneugodniji zvuk na svijetu – dječji plač. Tim američkih znanstvenika zaključio je da je plač gori i od zvuka cirkularne pile dok se sijeku drva, pa i od grebanja noktima po školskoj ploči.

Bebe prepoznaju glas

Velški su znanstvenici otkrili da bebe jednako reagiraju na glas roditelja bez obzira na to govore li oni materinjim ili tuđim jezikom. Dr. Gates tvrdi da bebe, barem u prvoj životnoj fazi, “razumiju” roditelje na temelju tona njihova glasa, a ne riječi.

Bebe su ljubomorne

Psiholozi tvrde da se ljubomora javlja čak i kod djece od godinu i pol dana, posebno ako se u tom razdoblju pojavi novi član obitelji (beba). Iako je nejasno kako se dijete u toj dobi uopće može osjećati ugroženo od mlađeg člana, u njegovu je ponašanju ljubomora vrlo izražena. Utvrđeno je i da djevojčice više pokazuju ljubomoru od dječaka.

Bebe su zdravije ako spavaju uz majku

Pedijatri tvrde da je za zdravlje djetetova srca bolje ako spava pokraj mame prve tri godine života. Doktor Bergman zaključio je da beba spava lošije ako nije uz majku te da je zbog toga njezino malo srce pod stresom.

Bebe razlikuju dobro i loše

Bebe su u stanju razlikovati dobro od lošeg već od navršenih šest mjeseci života, ustanovili su znanstvenici. Istraživači su bebama različite dobi ponudili da izaberu između lutaka koje su prethodno vidjele da se ponašaju dobro ili loše, i otkrili da im je bila draža “dobra lutka”. Neke su jednogodišnje bebe od kojih je zatraženo da uzmu slatkiše od “loše lutke” čak udarale tu igračku po glavi.

Roditelji tvrde: Naš je Noa obolio nakon cijepljenja

Slikovni rezultat za baby injection




“Jedno je sigurno – Noa se rodio se zdrav i bez ikakvog razvojnog poremećaja, a do problema u razvoju došlo je nakon što je s 15 mjeseci života primio cjepivo protiv rubeole, zaušnjaka i ospica, tzv. MMR cjepivo”, tvrde Adriana i Mauro Geromella, supružnici iz Pule. Iskustvo ove obitelji identično je brojnim drugim svjedočanstvima o tome da je nakon cijepljenja dotad zdravo dijete oboljelo. Ne čudi stoga da i u našoj državi raste broj roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu, iako im prijete novčane kazne od 2.000 kuna i prijava Centru za socijalnu skrb.


- Od početka smo doktorima u Puli i Zagrebu ukazivali na činjenicu da je Noa rođen zdrav i da mu se nešto desilo naknadno, jer naše se dijete do tada sasvim normalno razvijalo i bilo je zdravo. Nakon cijepljenja počeo se mijenjati. To se nije dogodilo preko noći, već postepeno. Prestao se odazivati, nije više gledao u oči, izgubio je pokaznu gestu prstom, nije se više želio igrati s nama, nije nas više doživljavao. Prestao se smijati. Teško je bilo i noću, stalno se budio i bio nemiran, priča nam Noina majka Adriana.



Na početku, roditelji su mislili da je to prolazna faza, ali kako je situacija postajala sve ozbiljnija, otišli su dječjem psihologu koji je posumnjao na pervazivni poremećaj s elementima autizma. Potom su otišli neuropedijatru, pa u Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG i kod još nekoliko liječnika, a svaki je dodavao neku novu dijagnozu.



- Tvrdili su da je bolest urođena, ali da se počela kasnije manifestirati te da nema lijeka. Mi u to nismo vjerovali. Kad bismo pogledali fotografiju nasmiješenog Noe otprije nekoliko mjeseci i kad bismo vidjeli u kojem je stanju sada, znali smo da nije rođen takav i da mu se nešto moralo dogoditi. Tada smo sasvim slučajno saznali za obitelj iz Beograda čije je sin imao još teže simptome, a kojeg su izliječili mukotrpnim radom u trajanju više od tri godine u terapijskom centru i logopedskom kabinetu Union Health koju vodi doktorica Danijela Helc. Njihovo dijete danas pohađa treći razred osnovne škole i jedan je od najboljih učenika svoje generacije, napominju naši sugovornici.



Obitelji Geromella nije preostalo ništa drugo nego obratiti se toj privatnoj ustanovi gdje im ukazuju da je uzrok problema najvjerojatnije cjepivo, koje može postati okidač brojnih bolesti, najviše zbog prisutnosti teških metala koji služe kao konzervansi. Testovi napravljeni u laboratoriju Great Plains Laboratory u SAD-u potvrdili su sumnje na trovanje teškim metalima, a druga analiza je pokazala da je dijete intolerantno na protein kravljeg mlijeka, kazein, zbog čega se u tijelu stvara kazein morfin, koji djeluje poput opijata na centralni živčani sustav.





Izvor: glasistre.hr

Mlijeko – zašto ga ne konzumirati

flickr.com/ilustracija






Mnogo ljudi živi u uvjerenju da je mlijeko zdrava namirnica i da ga se mora piti (i konzumirati na sve ostale druge načine – sir, jogurt, vrhnje, itd.) posebno ujutro. Među ostalim apsurdnim stvarima u ovom sustavu poremećenih vrijednosti, i ovo je jedna od stvari koja nema veze s stvarnošću. Mliječna industrija je politički motivirana jednostrana propaganda i mlijeko je izrazito nezdrava namirnica. Pokušajte ne odustati od čitanja ovog članka, zbog svog zdravlja i zbog vlastitog okoliša.

Na početku, evo nekoliko kratkih natuknica o mlijeku. Mlijeko ne sadrži, baš kao i jaja, grube tvari, ali sadrži previše bjelančevine. Isti doktori koji sudjeluju u mliječnoj propagandi, znaju da  je mlijeko poznati izazivač alergija broj 1. Pšenica i jaja zauzimaju sljedeća dva mjesta. U mlijeku se nalaze razne bjelančevine koje izazivaju 40 različitih alergijskih reakcija. One se od majke koja doji svoje dijete, a sama jede mliječne proizvode, prenose na njezino dijete.

Mnogi kalcij u mlijeku navode kao glavni argument u obranu konzumiranja mlijeka. No, ljude uistinu nisu upoznati s tim da kalcij, vezan na bjelančevine, tvori kazein koji se ne može primiti u ljudskom organizmu na način koji bi bio povoljan za čovjeka. Najbolji je dokaz slaba građa kostura pripadnika zapadnih naroda koji najviše troše mliječne proizvode. Ljudi koji se prehranjuju svježom prijesnom hranom i životinje biljožderi ne znaju za osteoporozu. Odakle slonovima i žirafama tako snažne kosti da mogu nositi teško tijelo? Odgovor je jednostavan: oni se poslije odvikavanja od sisanja majčinog mlijeka moraju prehranjivati biljnom hranom! Životinje još najranije raskrinkavaju mliječnu propagandu.

Usporedba: ljudsko mlijeko i mlijeko drugih životinjskih vrsti

Mlijeko je od životne važnosti za rast dojenčeta (ali ne i odraslog sisavca) i to isključivo majčino mlijeko. Ono sadrži samo oko 1,2 posto albumin – proteina. Brzorastuće tele (s četiri želuca treba triput toliko bjelančevine koja je vezana na kazein koji stvara velike, lakše probavljive dijelove (svježi mekani sir), dok albumin majčinog mlijeka stvara meke dijelove koji su veoma lako probavljivi. Ljudsko mlijeko sadrži mnogo više cisteina i triftofana od svakog drugog mlijeka. Kravljem mlijeku nedostaje željeza, joda, fosfora i mangana, svaka vrsta životinjskih sisavaca hrani svoj pomladak vlastitim sastavom mlijeka. Visok udio bjelančevine u kravljem mlijeku nadasve je štetan za dijete i uzrok prebrzog razvoja, što će imali loš učinak na njegov životni vijek.

Kravlje mlijeko pretjerano stvara sluz, baš kao i već spominjane toplinski obrađene žitarice. To osjeti u grlu svatko tko popije mlijeko već poslije prvoga gutljaja. Ljepljiva je sluz,uz isto lako štetne kuhane obroke, uzrok za razne prehlade. Pijenjem mlijeka mogu bili osim loga uzrokovane i teškoće s disanjem, visoki krvni tlak. vrtoglavica, nadimanje, jako otjecanje mokraće.

U majčinom su mlijeku sadržani lecitin i visoki udio aminokiseline taurina, što su bitni preduvjeti za razvoj djetetovog mozga. U kravljem mlijeku nema tih dviju supstancija. Majčino je mlijeko slatko i sadrži više ugljikohidrata. Udio masti, minerala i vitamina veoma je različit u te dvije vrste mlijeka. Činjenice pokazuju da se majčino i kravlje mlijeko međusobno u mnogome bitno razlikuju. Razmotrimo sada probavljivost mlijeka…

Njegovi se sastojci; lakloza (šećer) i kazein (protein) probavljaju pomoću enzima lakloze i sirišia. Ali u dobi od oko tri godine većina ljudi više nema dovoljnu zalihu tih enzima, što je konkretno upozorenje prirode da bi se odrasli ljudi trebali odreći mlijeka kao hrane. Osim toga, mlijeko koje se danas nudi u trgovinama zbog lošeg je postupka prerade mrtvo. Ono se po propisu mora homogenizirali, steriliziran’ i pasterizirati! Zašto zapravo? Da bi se na polici dulje održalo.

Istraživanja su pokazala da bi tele hranjeno tako promijenjenim mlijekom u roku od tri tjedna uginulo. Homogenizacija rastavlja kuglice masti u mikroskopski najmanje dijelove. Dr. Ostcr]e dokazao da takve čestice masti mogu lako probili stjenku crijeva i na taj način ubrzali taloženje vapnenog smeća u arterijama i u velikom limfnom sustavu. Homogenizacija ne služi nikakvoj korisnoj svrsi, ona prikriva pokvareno mlijeko! I kad bi se teladi davalo da pije pasterizirano mlijeko, ne bi doživjela ni svoju zrelost.


Pitanje kalcija

Glavni protuargument ne pijenju mlijeka, kojega koriste ljudi, jest kalcij koji je ˝jako bitan˝ u mlijeku. No, vjeruješ li propagandi mliječne industrije, tada misliš da ćeš bez njezinih proizvoda patili od pomanjkanja kalcija i kao posljedice toga osteoporoze, te da će ti kosti biti lomljive poput stakla.

Jedna pokusna usporedba: kako uspijevaju veliki životinjski sisavci stvoriti bez ijedne kapi mlijeka tako čvrste kosti? Kako se milijuni vegana u svijetu koji ne jedu baš ništa od životinja, pa ni med, uspijevaju još uopće držali na nogama? Još drastičnije kako to uspijeva kravi koja se sama ne hrani mlijekom? Zašlo mi kao navodno dobro obaviješteni potrošači televizije ne znamo, unatoč mnogim izvješćima iz dalekih zemalja, da većina ljudi na zemlji uopće ne pije mlijeko? Posve jednostavno: reporteri nepromišljeno uživaju u svojim domovinama iskvarenu kuhanu hranu po običajima dotične zemlje. Jer, čemu trošiti misli na zdravlje – najvažniju stvar?

Afričke Banlu-žene veoma su zdrave, imaju čvrste kosti i zube, iako ne piju mlijeko. One dobivaju iz biljaka 250 do 400 miligrama dobro iskoristivog kalcija, stoje polovina onoga što ga dobivaju hranom zapadne žene. Bantu-žene obično rađaju desetero djece od kojih svako doje oko deset mjeseci. No ako Bantu žene isele u zapadne zemlje i tamo jedu uobičajenu hranu, imat će uskoro osteoporozu i uništene zube!

11 Essential Vitamins for Healthy Hair Growth

Povezana slika




Do you dream of having long luscious locks yet struggle to even grow your hair an inch longer than it already is? Do you deal with frustrating split ends and breakage? What about the feeling that your hair will only grow to a certain length (one that is way shorter than you wish)? What many people don’t realize is hair growth has a lot to do with diet. Here is our list of the top 11 vitamins for hair growth and healthy tresses.

1. Vitamin C

Most of us are aware that vitamin C can help boost our immunity, protecting us against frequent colds and other diseases. What many people don’t realize, though, is vitamin C can help strengthen hair and help it grow. That’s partly because vitamin C helps the body produce collagen, a vital protein for healthy hair, skin, and nails. Additionally, vitamin C is considered an antioxidant that fights free radicals that damage body tissue. Free radicals have been known to damage hair, making it weak and brittle. If you notice your hair breaking a lot or shedding, it may be due to vitamin C deficiency.

While you can simply take a vitamin C supplement, researchers say it’s best to load up on nutrients from whole foods. Some foods that are high in vitamin C include oranges, broccoli, kale, Brussels sprouts, papayas, strawberries, kiwi, and red bell peppers.

Along with consuming nutritious foods, there are a number of great hair care products that are infused with vitamin C.

2. B Vitamins

Often referred to as vitamin B complex, all eight B vitamins (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) play a large role in keeping us healthy. B vitamins affect our energy, metabolism, nerves, muscles, skin, nails, and hair. As a whole, vitamin B complex promotes cell growth and division, which is important for healthy hair growth. To make sure your body isn’t vitamin B deficient, it’s important to replenish your body’s supply daily. That’s because this type of vitamin is water-soluble, meaning the body can’t store it. Rather, whatever the body doesn’t use gets flushed out of your system through your urine. Some warning signs of deficiency include:

Feeling weak or tired
Bruising easily
Hair not growing as fast as it used to
Vitamin B12 is the most important of the B vitamins, but for best results try to include them all in your daily diet plan. Again, the best way to load up on B vitamins is through the foods you eat. Some sources include meats, eggs, nuts, grains, and vegetables. If your diet is lacking in B vitamins, though, you can take a daily supplement. Additionally, some hair care products contain B vitamins for extra support.

b12

3. Biotin

If you want longer, healthier hair then don’t forget about Biotin. This is quickly becoming one of the most widely used supplements for faster hair growth. While biotin is a B vitamin it plays such a key role in keeping hair healthy that it needed its own spot. This vitamin helps produce glucose and break down proteins into amino acids. Since hair itself contains keratin, which is a form of protein, this supports healthy locks.

While most people do get enough Biotin from the foods they eat each day, it is a water soluble vitamin. Again, that means your body can’t retain it and flushes what it doesn’t use. So you need to get enough of it each day or you’ll run a deficit. Many hair care products now contain Biotin. However, that doesn’t mean you should ditch biotin-rich foods or supplements. Rather, a combination of both an internal and external supply seems to work best.

Some food sources of Biotin include mushrooms, avocados, eggs, salmon, peanut butter, and more.

4. Niacin

Niacin is another vitamin that’s in the B family but deserves its own recognition. This vitamin helps to nourish the scalp, promoting healthy hair growth. Without adequate amounts of niacin, your hair stands the chance of becoming brittle, lifeless, and may even fall out.

Niacin deficiency is a condition called pellagra. Signs of pellagra include:

Delusions or mental confusion
Diarrhea
Nausea (sometimes)
Scaly skin sores
Foods that contain niacin include turkey, chicken breast, tuna, mushrooms, and avocado (just to name a few).

5. Vitamin E

While vitamin E is one of the most overlooked vitamins, it’s an antioxidant that repairs and builds tissue, which is essential for healthy hair growth. Along with eating vitamin E-rich foods (such as almonds, seeds, avocado, and broccoli), people are raving about the benefits they reap from its topical use. When you apply vitamin E to your scalp, it helps reduce inflammation, increases blood circulation, boosts oxygen supply, and repairs damaged hair follicles. Officials recommend massaging vitamin E oil into the hair and scalp at least twice a week to promote hair growth.

e

Try This Hair Mask For Healthy Tresses

*Open two vitamin E capsules and mix with coconut oil.
*Massage the mixture into your scalp using your fingertips in circular motions.
*Leave for at least 20 minutes (the longer the oil sits on your head, the better the results).
*Wash hair as usual.

6. Vitamin A

Vitamin A is another vitamin that’s necessary for proper cell growth. Also, it helps to produce sebum (AKA oils) on the scalp, which prevents hair from drying out and breaking. Foods rich in vitamin A include carrots, melons, and dark leafy greens. Some symptoms of vitamin A deficiency include vision and skin problems.

It’s important to note that it is possible to get too much Vitamin A, which is going to be counterproductive to your hair growth efforts.

7. Vitamin D

Nearly 85 percent of Americans aren’t getting enough of this important “sunshine” vitamin that promotes healthy follicle growth. One way to boost vitamin D levels is to spend some time outside in the sun. You don’t need that much in order to keep your body synthesizing its own Vitamin D — just around 15-20 minutes every day. While this isn’t difficult during the warm summer months, you may not be able to soak up enough sun during the winter. That’s where supplements and food come into play. Some vitamin D-rich foods include fatty fish (like salmon and tuna), eggs, mushrooms, and milk.

8. Iron

While not a vitamin, iron is an important mineral that your body needs in order to function properly. One way iron benefits the body is by strengthening hair and promoting growth. Without iron, doctors say your hair can become dull, thin, and dry. To find out if you are lacking in iron you can go for a simple blood test.

Foods that are rich in iron include red meat, oysters, and spinach.

9. Magnesium

Another mineral that your body needs in order to function properly is magnesium. Eating a diet filled with magnesium-rich foods such as salmon, nuts, and seeds, is one way to make sure you’re giving your scalp what it needs to grow strong and healthy hair. Unfortunately, nearly 80 percent of Americans are magnesium deficient. A lack of magnesium has been linked to heart attacks, type 2 diabetes, constipation, anxiety, depression, and chronic fatigue.

10. Protein

While protein may not be a vitamin, it’s essential for healthy hair. That’s because hair is mostly made of protein. If you don’t consume enough, your body won’t be able to feed your hair follicles, making hair dry and brittle.

While many hair care products contain ingredients that are centered around protein, it’s always a good idea to eat enough of it in your diet too. Vegans and vegetarians need not fret, there are plenty of plant-based sources of protein, like quinoa, spinach, broccoli, and more. Protein helps the hair grow strong and also helps the speed at which it grows. If you’ve noticed sluggish growth, first check your protein intake.

11. Zinc

They say to cover your vitamins from A to Zinc and that is certainly a smart choice if you’re looking for healthy hair growth. A zinc deficiency can weaken your immune system, lead to poor digestive health, throw your hormones out of wack, and play a part in lackluster hair growth. The good news is that it’s not too hard to keep up with your zinc requirements. Some foods that are rich in zinc include pumpkin seeds, chickpeas, mushrooms, garlic, spinach, and yogurt.

zinc

Štetni uticaj Coca-Cole na zdravlje

Slikovni rezultat za coca cola in a glass 




Prije par godina u Grčkoj su istraživači proveli istraživanje o utjecaju gaziranog pića na ljudski organizam. Tačnije, ispitivan je uticaj dva ili više litara gaziranog pića dnevno na zdravlje ljudi. Rezultati do kojih se došlo su u najmanju ruku sjajni, čak šta više slobodno možemo reći da su jako zapanjujući. Prevelika količina kofeina koju ovo piće sadrži utiče na neravnomjeran rad srca, a prevelika količina fruktoze izaziva pojavu proljeva. Osim toga, prevelika količina šećera može dovesti do pojave dijabetesa drugog tipa (tipa dva), karijesa kao i problema sa metabolizmom. Uz sve navedeno teško je zaobići i činjenicu da se unosom prevelike količine gaziranog pića u dnevnoj prehrani povećava rizik od osteoporoze, gastrointestinalnih problema, te problema sa bubrezima.
Koliko puta smo sami sebi rekli: „Čaša cole neće nikome naškodit!“. Da li smo svjesni koje probleme u našem tijelu izaziva upravo taj magični napitak? Odgovor je vrlo jednostavan, a nažalost nismo svjesni šta sve uzrokuje ta samo „jedna čaša“. Nikada nećemo stati na jednoj čaši, a to ćemo vam u nastavku malo bolje predstaviti, upoznati vas s razlogom zašto se ne možemo zaustaviti na jednoj čaši. Preveliko konzumiranje Coca-Cole, dovodi do slabljenja kostiju, do nepravilnog rada srca, i može uzrokovati probleme sa mišićima. Prevelik unos Coca-Cole direktno utiče na mišiće, a za posljedicu ima smanjenje kalija u krvi što uzrokuje probleme sa razvojem i radom mišića. Velika količina kofeina koju ovaj napitaj sadrži utiče na abnormalan rad srca, tj. ubrzava njegov rad.

Gazirana pića sadrže:
*Glukozu
*Fruktozu (koja izaziva proljev)
*Kofein (najveći uzročnik neravnomjernog rada srca)


Umjetna sladila

Nekoliko potrošača koji su prestali konzumirati gazirana pića postigli su puni oporavak, ali i dalje su skloni određenim bolestima. Iako su proizvođači smanjili unos odnosno količinu šećera u napitcima, problem nije rješen. Veći problem predstavljaju umjetna sladila. Kroz konkretan primjer ćemo objasniti problem umjetnih sladila. Svi smo konzumirali ili barem čuli za „Coca-Cola Zero“ ili bolje rečeno piće bez šećera. Da li je zaista to tako? Možda jeste bez šećera, bez pravog šećera , ali kako to da je navedeni napitak istog okusa kao i obična „Coca-Cola“ ? Ovaj „neslatki napitak“ izaziva još veću želju za slatkim materijama. Kako ako je bez šećera? Jednostavno, umjetni zaslađivači i psihički, a i fizički povećavaju želju za slatkim. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji koriste umjetne zaslađivače deblji od onih koji koriste obični šećer. Naučno je dokazano da umjetno stvaranje dopamina izaziva ovisnost i na taj način deblja. Iz hrvatske podružnice „Coca-Cole“ su potvrdili da djeca mlađa od dvanaest (12) godina ne bi smjela konzumirati „Coca-Colu“ zbog njenog štetnog sadržaja . Osim vode, ugljični dioksid (CO2 ) je najzastupljeniji sastojak. On potiče podrigivanje, te za posljedicu ima nadutost stomaka. Samim tim što smo popili piće sa „nula kalorija“, izgledamo deblje nego obično, jer nam je stomak napuhan. U „Coca-Cola Zero“ se nalazi kiselina koja potiče stvaranje serotonina, i čitave legije neurotransmitera i dopamina. Na taj način „Coca-Cola Zero“ ima sličan efekat kao zaljubljenost. Ta kiselina se naziva „Fenilalanin“. Na litru gaziranog pića stavlja se doza aspartama. Aspartam je vještački šećer, potencijalno smrtonosti agens, koji je Pentagon nekad smatrao biohemijskim oružjem, a danas je veoma raširen u prehrani. Navedeno sladilo je 160-200 puta slađe od šećera, a u litri „Zero Cole“ imamo oko 100 miligrama navedenog sladila. Navedeno sladilo se nalazi u upotrebi od 1981.godine pod nazivom „Equal i NutraSwet“ .


Boje koje se koriste u gaziranom piću


Karamel E150d ili sulpite ammonia caramel, zaista nema nikakve veze sa pravom karamelom. Riječ je samo o boji, a proizvodi se hemijskim putem, tačnije preradom šećerne trstike ili repe. Ova i slična bojila koriste se u pivu, umjetnom tamnom hljebu, čokoladnim pecivima, sladoledima, umacima, viskiju, vinima i td.
Problem koji se pojavljuje u proizvodnji je održavanje istog kvaliteta proizvoda te na koji način postići da se piće stalno drži u vrhu napitaka bez kojih se ne može? Ako ste pomislili da se Coca cola čuva u mračnim i hladnim prostorijama, griješite. Odgovor je vrlo jednostavan i jako zloban. Za održavanje visokog kvaliteta pića koriste se kiseline zvane stabilizatori. Jedna takva kiselina jeste i „Ortofosforna“ kiselina. Riječ je o stabilizatoru uz pomoć kojeg se drži kvalitet pića na visokom nivou. Maksimalna dozvoljena količina koja se smije naći u jednom litru napitka jeste 700 miligrama, a u „Zero Coli“ se nalazi 400 miligrama. Ova kiselina ima jako štetan uticaj na naše zube, tačnije njena niska pH vrijednost izaziva eroziju zubi.


Štetni sastojci u Coca coli

Originalni recept za Coca colu je jedna od najbolje čuvanih tajni. Sef sa ručno ispisanim originalnim receptom Coca-Cole krajem prošle godine prenesen je iz banke Sun Trust u Atlanti, gdje je čuvan od 1925.godine, u muzej World of Coca-Cola takodjer u Atlanti (država Džoržija). Prema podacima kompanije, stanovnici više od 200 zemalja svijeta svakog dana kupe 1,7 milijardi proizvoda marke Coca-Cola. Šta se sve stavlja u Coca colu znaju samo proizvodjači. Prema onome što je nama dostupno na etiketama većina tih sastojaka izazova razne vrste ovisnosti.


Ukratko ćemo vam predstaviti listu sastojaka „Coca-Cole Zero“ i njihovih utjecaji na organizam:

1. Fenilalanin- povećava hormon zadovoljstva odnosno, utiče na lučenje serotonina tj hormona koji izaziva ovisnost, i tako da ona naša tvrdnja od samo jedne čaše koja ne škodi nikome ovom tezom je oborena.
2. Natrij ciklomat- E952- Ovo je umjetni zaslađivač koji je 1969.godine zabranjen, jer formira kancerogenu materiju u organizmu
3. Fosforna kiselina- E338- ova kiselina veže magnezij i kalcij te na taj način smanjuje gustoću kostiju i stvara soli koje se ne absorbiraju. Pored ovoga, ova kiselina izaziva pojavu i stvaranje kamenca, kao i bolesti bubrega
4. Acesulfam K- E950- I ovo je jedna vrsta umjetnog zaslađivača, za njega se također sumnja da je kancerogen, ali prije puštanja u upotrebu nije dovoljno istestiran.
5. Kofein - utiče na ubrzan rad srca
6. Aspartam- E951- i ovo je također vrsta zaslađivača koji je po FDA okarakterisan kao „NEOPASAN“ međutim, on je „samo“ štetan za mozak i sumnja se da izaziva tumor na istom.
7. Natrij citrat- vrsta regulatora ukusa, a ustvari on predstavlja anestetik za jezik i antikoagulant. Postavlja se pitanje ako je ovo anestetik, kakav je ukus pića bez njega, kao sastojka?
8. Natrij benzoat- E211- ovo je vrsta konzervansa, koji može da reaguje sa vitaminom C i u toj reakciji dolazi do stvaranja benzena, čija su kancerogena svojstva svima nama poznata. Ovaj sastojak kod djece utiče na smanjenje inteligencije, utvrđeno je 2007.godine: Osim toga on izaziva oštećenje stanica, jer utiče na DNK mitohondrija. U „Coca-Coli“ su izjavili da će obustaviti upotrebu navedenom sastojka čim pronađu adekvatnu zamjenu.
Nakon svega logičnim se čini zapitati da li bi „Coca-Cola“ trebala biti najpopularnije piće među populacijom? Što prije postanete svjesni opasnosti koju ovo piće sadrži, prije ćete sačuvati svoje zdravlje i zdravlje vaših najbližih!

Stop kašlju, upali grla, umoru – popijte topli čaj od bosiljka…






Čajevi imaju visok udio različitih antioksidansa i antimikrobno djelovanje, a to dolazi do izražaja u hladnim danima kad smo podložni raznim oboljenjima

Fotolia Čajevi od ljekovitog bilja pomažu
Čajevi imaju visok udio različitih antioksidansa i antimikrobno djelovanje, a to dolazi do izražaja u hladnim danima kad smo podložni raznim oboljenjima, osobito dišnih puteva, kaže dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić.

– Sušeni timijan učinkovit je kod prehlada i viroza, ima iznimno djelovanje kod produktivnog kašlja, pomaže u radu pluća i olakšava disanje – kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat.

Preporučuje skuhati dvije žličice timijana u kipućoj vodi i pustiti da odstoji deset minuta. Isti čaj, s nekoliko kapi eteričnog ulja, možete koristiti za inhaliranje kako biste razrijedili sluz koja izaziva kašalj i napetost u prsima. Hinduisti čaj od bosiljka rabe za sprečavanje prehlade i groznice.

Dreamstime
– Pomiješan s kardamom u čaju bosiljak može vrlo brzo pobijediti groznicu. U ayurvedi se bosiljak koristi protiv kašlja, a pomaže i kod upale grla. Učinkovito je i žvakanje svježeg bosiljka kod snažnih grlobolja – kaže Marić Bulat i dodaje da se pije maksimalno tri šalice dnevno. Priprema se od dvije čajne žličice u 3 dl prokuhane vode.

– Sljez ublažava različite oblike upale, posebice sluznice, zbog čega je često glavni sastojak sirupa za kašalj. Sadrži i salicilnu kiselinu (prirodna preteča aspirina) koja smanjuje glavobolju i bol u mišićima. U stara vremena služio je kao lijek za jačanje probavnog sustava i kao diuretik – govori Sanja Ćosić i dodaje da su šipak i hibiskus baza su mnogih čajeva.

– Odlikuju se iznimnim bogatstvom antioksidansa – flavonoidima i vitaminom C. Obje biljke sadrže visok udio željeza, kalija i magnezija, zbog čega im se pripisuju medicinska svojstva, kao što su uklanjanje umora i slabokrvnosti – pojašnjava Ćosić i napominje kako su kamilica i menta narodni “lijekovi za sve”.

– Blagotvorno djelovanje kamilice pokriva tegobe od kolika, grčeva i zatvora pa do visokih temperatura kod djece, dok je djelovanje mente više orijentirano na ublažavanje tegoba probavnog sustava. Oba čaja djeluju smirujuće, zbog čega ih se preporučuje piti prije spavanja. Osim što povoljno djeluje na želudac, čaj od mente ima protuvirusno i antibakterijsko djelovanje – kaže Ćosić.




Fotolia

Paprikom protiv gripe

Čaj od crvene paprike čisti tijelo od viška sluzi kod prehlada, a u kombinaciji s limunom ima detoksikacijski učinak. Priprema se od 3 dl prokuhane vode, crvene paprike na vrhu žličice i pola limuna.

Zelena mješavina

Uzmite 2 žličice zelenog čaja, 4 kriške svježeg korijena đumbira i prstohvat crvene paprike. Prelijte s 2 šalice vruće vode i dodajte 2 žličice meda. Ova je mješavina idealna za ublažavanje simptoma prehlade i viroze.

Osnažite tijelo

Kod viroza, žlicu sušenog lišća kadulje, žlicu sušene mačje trave i žlicu sušenog lišća metvice prelijte šalicom kipuće vode te dodajte cijeđeni sok jednog limuna i med prema izboru, preporučuje dipl. in. Marić Bulat.

Protiv upala

Najpoznatiji iz skupine čajevca je zeleni čaj čiji polifenoli imaju izražen antioksidativni učinak. Utječe na oralnu i crijevnu mikrofloru jer  smanjuje nepoželjne bakterije i pomaže u ublažavanju upalnih procesa, kaže dipl. ing. Ćosić.

Prije upotrebe posavjetujte se s liječnikom

Čajevi iz skupine čajevca (crni, zeleni, žuti i bijeli) imaju niz pozitivnih učinaka na zdravlje pa se rabe za prevenciju upalnih bolesti, no visok udio polifenola ometa apsorpciju željeza, a tein povisuje krvni tlak, upozorava Ćosić.

Dijabetičari, oprezno s čajem od đumbira

Uz brojna dobra pozitivna svojstva, kao što su protuupalna, čaj od đumbira može sniziti razinu šećera u krvi i krvni tlak pa dijabetičari i ljudi koji koriste tablete za snižavanje krvnog tlaka trebaju biti oprezni, kaže Ćosić.

Pažljivo s čajem od sladića jer remeti krvni tlak

Sladić smiruje sluznicu i ima dugu tradiciju u liječenju kašlja i astme. Čaj možete pripraviti od samog sladića ili malo te biljke dodati u drugi biljni čaj. Imajte na umu kako ne smijete pretjerati s pijenjem čaja jer se mogu javiti povišeni tlak, letargija i glavobolja. Preporučuje se 2-3 šalice dnevno, kaže nutricionistica Marić Bulat.

Uz napitak od crne bazge simptomi kraće traju 

Čaj od ekstrakta crne bazge pomaže smanjiti simptome prehlade i gripe. Utvrđeno je da skraćuje trajanje simptoma za četiri dana.Preporučuje se piti maksimalno do tri šalice dnevno, govori Sandra Marić Bulat.

Učinak čaja od đumbira pojačat će limun i med

Čaj od đumbira priprema se s 1/4 čajne žličice praha od đumbira s 3dl kipuće vode. Kako biste pospješili njegov antibakterijski i protuvirusni učinak, kombinirajte ga sa žlicom meda i pola limuna.








http://www.zdravlje.ba/

Savjeti za pripremu savršenog roštilja u zatvorenom prostoru





Dolaskom jeseni sve više boravimo kod kuće, a roštiljanja na otvorenom polagano ostaju iza nas. No, uživanje u okusu i mirisu roštilja moguće je i u prostoru u kojem boravimo, a da bi pripremili kvalitetan obrok dobro je znati koje posuđe i namirnice koristiti u pripremi.

Stoga, provjerite male kulinarske trikove za pripremu roštilja u zatvorenom i uživajte u društvu najbližih.

Kvalitetna tava

Tava od lijevanog željeza ili gusa ili vrlo kvalitetna tava od čelika s debelim dnom koja može postići i zadržati visoku temperaturu izvrstan je izbor. Nakon što ste dobro zagrijali tavu, istodobno na tavi ne pecite više od dva – tri komada mesa. Na taj ćete način okretanjem, meso moći staviti na dobro ugrijan dio tave čime će meso biti ravnomjerno pečeno.

Dobar izbor namirnica


Odabir kvalitetnog mesa prvi je uvjet ukusnog roštilja. Zato birajte nutrijentima bogate komade mesa za roštilj i sami pripremite marinadu bez industrijskih začinskih mješavina i preljeva. Osim glavnog sastojka, ne zaboravite i na priloge. Raznoliko povrće neizostavan je dio svakog jela, pa tako i jela s roštilja. Povrće neka bude šaroliko jer što su različitije boje povrća koje koristimo, više različitih vitamina i minerala unosimo u svoj organizam.

Pravilna priprema

Meso iz hladnjaka nikad ne bi trebali izravno stavljati na tavu, pustite da se malo temperira na sobnoj temperaturi prije pečenja. Mariniranje mesa idealan je način omekšavanja mesa te jednostavan način smanjenja mogućeg kvarenja. Posebnost svakog jela naravno čine začini jer mu daju aromatičnost, a našem organizmu antioksidativnu zaštitu, stoga u pripremi marinada budite kreativni.

Usudite se isprobati nešto novo

Osim sezonskog povrća koje se često priprema uz grill meso na tavi možete ispeći i sezonsko voće.

Iako manje uobičajeno, voće se može kombinirati s mesom, bilo kao umak ili kao salata. Pečenjem se u voću karameliziraju prisutni šećeri čime na jednostavan način dobijemo brz i ukusan desert bogat vitaminima.

Kao primjer brzog i jednostavnog roštilj obroka isprobajte pečene gurmanske kobasice uz svježu salatu od sitno naribanog povrća s preljevom od jogurta u koji dodajte malo soli, papra, češnjaka i nasjeckane kapare. Ako ste pak ljubitelj ćevapa, brzinski ih pripremite na tavi bez dodavanja ulja, a kao prilog pripremite pesto od bosiljka i kajmaka uz kruh sa sjemenkama koji također prepecite kratko na tavi. Bosiljak je biljka koja ima protuupalna svojstva i odličan je izbor kako dodatak mesu jer daje posebnu aromu te ga istovremeno i nutritivno obogati.

Upustite se u pripremu nečeg drugačijeg i otkrijte nov način uživanja u roštilju i u vrijeme jesenskih dana!




http://www.zdravlje.ba/

Žene su sklonije zavođenju i varanju “onih” dana u mjesecu

Slikovni rezultat za Žene zavode





Hormoni imaju ogroman utjecaj na ponašanje žene. Ovisno o tome u kojem je dijelu ciklusa žena će se osjećati ili privlačnije ili tužnije, zbog čega će biti sklonija i varanju i trošenju

Bez obzira koliko vam PMS išao na živce, bilo da ste muškarac ili žena, jedno je sada sigurno – žene su u ovom periodu pametnije, otkrili su znanstvenici.

– Nakon ovulacije žene su racionalnije i bolje se kontroliraju, ali potom ulaze u drugu fazu, neposredno prije menstruacije kada postaju impulzivne, tjeskobne i lako ih je iziritirati – objasnila je pihologinja Karen Pine sa Sveučilišta Hertfordshire za Daily Mail.

Tijekom ovulacije žene se osjećaju najpoželjnije i žele pokazati da su one ljepše i bolje od ostalih. Zato nije neuobičajeno kada potroše silne novce na skupu torbicu, odjeću ili nakit upravo u tom periodu. One se tako evolucijski žele istaknuti i rade to potpuno nesvjesno, odnosno, to je rezultat djelovanja hormona. U tom periodu su dvostruko sklonije i aferama i preljubima.

Tijekom ovulacije žene jedu i do 500 kalorija više na dan. Stručnjaci vjeruju da je uzrok tome činjenica da se tijelo priprema za moguću trudnoću i želi pohraniti što više masti.

U drugom dijelu ciklusa, nakon što ovulacija prođe, predanije su svojim romantičnim partnerima.

Tada raste i razina progesterona zbog čega postaju zbunjenije, teže pronalaze riječi i oštrina im se smanjuje. Za taj period karakteristične su i promjene raspoloženja. U ovom periodu također mogu trošiti više jer šoping pomaže da se nose s intenzivnim emocijama. Žene u pravilu češće odlaze u šoping kada su pod stresom ili u depresiji jer ih to uveseljava.

Nakon što menstruacija nastupi, mnogo žena susret će se s boli, različite jačine. Kod žena koje su imale jake bolove i grčeve uočene su i promjene na mozgu. Kod nekih su se doslovno dijelovi mozga sužavali, a drugi povećavali, neki čak i trajno, objavljeno je istraživanje znanstvenika s Taiwana u časopisu Neurology.

Opasni simptomi kod djece: Ukočen vrat, osip, pseći kašalj

Povezana slika




Ne treba juriti na hitnu s prvom temperaturom, ali neki simptomi se ne smiju zanemariti i vrlo je važno u što kraćem vremenu otići kod liječnika

Obratite pažnju na simptome
Većina dječjih bolesti može se liječiti kući, no neki simptomi upućuju na to da je djetetu nužna hitna liječnička pomoć. Najteže je dati jednostavan i za sve oblike bolesti jednako primjenjivi savjet kad ići liječniku. Primjerice, kod temperature to ovisi o dobi djeteta, visini temperature i općem stanju. Roditelji se najviše boje visoke temperature, no ako se ono igra kad mu skinemo temperaturu ispod 38 stupnjeva i ima dobar apetit, nije imperativ prvi dan bolesti ići liječniku.

– No, naglašavam, ako dijete izgleda loše, unatoč tome što smo mu skinuli temperaturu, ima jaku glavobolju, osip, učestale stolice ili povraćanje, treba se obratiti liječniku odmah – objašnjava dr. Kolarek Karakaš dodajući kako se u slučaju visoke temperature kod beba treba odmah javiti liječniku.


PLAVLJENJE USNICA I PODRUČJA OKO NOSA ILI JAGODICA TAKOĐER SU ALARMANTNI JER SE MOŽE RADITI O PROBLEMIMA S DISANJEM. 



Kod starije djece i teško disanje, jaki bolovi u trbuhu, ukočenost u vratu, otečen jezik ili usnice te pečenje kod mokrenja alarm su za hitan odlazak liječniku. Kod beba do godinu dana, a posebice kod onih do šest mjeseci, u slučaju pada s razine više od bebine visine također je potrebno odvesti dijete na pregled. Brza reakcija potrebna je i kod dojenčadi kojoj je uvučena fontanela, javlja se često povraćanje ili proljev, a koža ostaje smežurana kad je uštipnemo. To su najčešće znakovi povezani s dehidracijom.

– Kašalj se tolerira sedam dana. Naravno, u starijoj dobi, kad nema temperature i opće stanje je dobro. Opasan je kašalj koji zvuči kao lavež ili ako dijete teško ‘hvata zrak’, širi nosnice i svira mu u prsima – objašnjava dr. Karakaš. Plavljenje usnica i područja oko nosa ili jagodica također su alarmantni jer se može raditi o problemima s disanjem.




http://www.vecernji.ba/

Folna kiselina za trudnoću bez tegoba, zdravo srce i dobro raspoloženje

folna





Vitamin B9 poznatiji je kao folna kiselina ili folat. Naziv potječe od latinske riječi folium (lišće) jer se obilje folne kiseline nalazi u lisnatom zelenom povrću poput špinata, blitve i zelene salate.



Količinom folne kiseline ističu se i kupusnjače (brokula, raštika, kupus, prokulica), šparoge, mahunarke (grah, grašak, leća, slanutak), avokado, banana, citrusi, orasi, pšenične klice i teleća jetra – izuzetak među pretežno biljnim izvorima folne kiseline.

Dok je folna kiselina u namirnicama životinjskog podrijetla relativno stabilna, u biljnim namirnicama vrlo je osjetljiva i lako se gubi industrijskom preradom, kuhanjem i skladištenjem. Dodatni je problem u opskrbi folnom kiselinom to što je njezina apsorpcija u organizmu vrlo složena. Procjenjuje se da zbog toga mnoge osobe nemaju dovoljno folne kiseline.

Za normalan rast i razvoj
A upravo je taj vitamin iz B skupine ključan za mnoge životne funkcije. Folna kiselina nužna je za sintezu DNK, normalan rast i razvoj, pa se osobito ističe njezina važnost u trudnoći. Folna kiselina također je važna u stvaranju crvenih krvnih stanica koje tijelom prenose kisik te u stvaranju stanica koje tvore sluznicu i kožu. Zbog toga se manjak folne kiseline dovodi u vezu s bolestima koji se pojavljuju u ovim tipovima tkiva, poput gingivitisa, parodontitisa, seboroičnog dermatitisa i vitiliga.

Folna kiselina ključna je i za stvaranje i razgradnju proteina (bjelančevina). Zajedno s vitaminima B6 (piridoksinom) i B12 (kobalaminom), vitamin B9 odnosno folna kiselina razgrađuje homocistein – protein koji, ako se u organizmu nakupi u prekomjernim količinama, povećava rizik od srčanog i moždanog udara, spontanog pobačaja, preranog porođaja i deformiteta fetusa u trudnoći.

Orasi su dobar izvor folne kiseline

Pokretač hormona sreće
Također je folna kiselina bitna za normalan rad živčanog sustava. Folati sudjeluju u proizvodnji takozvanih hormona sreće serotonina, noradrenalina i dopamina. Manjak folata u mozgu može uzrokovati bezvoljnost, razdražljivost, zaboravnost, zbunjenost, nesanicu i depresiju. Istraživanja pokazuju da četvrtina svih depresivnih ljudi pati od nedostatka folata.

Uz slab unos samog folata, i manjkav unos drugih B vitamina može pridonijeti nedostatku folne kiseline. Među njima su B1, B2 i B3 koji sudjeluju u recikliranju folata. Do nedostatka folne kiseline može dovesti i slab unos bjelančevina, pretjerano uzimanje alkohola i kofeina te pušenje.

Povećane potrebe za folnom kiselinom imaju trudnice i dojilje, osobe starije od 55 godina, osobe s bolestima jetre i upalnim bolestima crijeva, dijabetičari, osobe koje uzimaju lijekove za reguliranje želučane kiseline i lijekove za smirenje, žene koje uzimaju oralne kontraceptive, osobe izložene stresu. Preparate s folnom kiselinom nemojte uzimati bez prethodnog savjetovanja s liječnikom i ljekarnikom.

PEA PUREE FOR BABY AND PEA AND CHEESE QUESADILLAS FOR THE PICKY EATER





Peas! Probably the fourth word my daughter said. In my opinion it is the super-food of baby’s first food. The nutritional value of one cup of peas is outstanding. Full of protein, Vitamin A, Vitamin C, iron, calcium and heart healthy  folate, peas are a great first vegetable for baby and perfect for children (provided you can get them to eat peas).

If you do have a little one with a pea objection, scroll down and give a pea quesadilla a try. Along with peach & butternut squash muffins, butternut squash oatmeal, walnut & spinach crusted chicken with butternut squash mac n’ cheese and many other sneaky recipes on this site Pea and Cheese Quesadillas are just one more way to deceive your children into eating their veggies!

Pea Puree {for baby stage 1} makes 1 ice cube tray or 2 1/2 cups

3 cups peas (I use organic frozen, with the least amount of sodium)
2 Tbs of water

Steam frozen peas for 2 minutes. (An easy way is to put peas in a large microwave safe bowl, cover with water, and heat for 2 minutes). If thawed, reduce time to 1 minute. You want peas to be plump and bright green.



Place the peas and 2 Tbs of water in a food processor or blender. Puree for 2 minutes or until the texture is smooth and creamy. if necessary, add more water and continue to puree to reach desired texture. Peas are a little difficult to achieve smoothness for baby due to their skins. If desired strain puree for a silky smooth puree for stage 1 baby food.



Serve immediately or spoon puree in a BPA free ice-cube tray and cover with plastic wrap. Place in freezer and once frozen remove cubes and store in a freezer bag. Each cube is 1 ounce. Will keep for 3 months in a freezer. If using immediately this will store in refrigerator in an air tight container for 3 days. Enjoy!

Now for the sneaky part…



Pea and Cheese Quesadillas for toddler and up, makes 1 quesadilla

* 1/3 cup of shredded Monterey Jack Cheese
* 1 large Tbs (or 1 defrosted cube) of pea puree
* 2 tortillas, I’m using multi-grain here, use whatever your preference is
 non-stick cooking spray



In a small bowl, combine cheese and puree together.



Spread mixture evenly on 1 tortilla and place the other tortilla on top. Spray a griddle or pan with cooking spray and place the quesadilla on the pan. Cook on medium heat. When the bottom tortilla is golden brown and crisp (about 1 to 2 minutes), flip the quesadilla with a spatula and continue to cook until the other side becomes golden. You can also cook this by placing the quesadilla on a cooking sheet and bake in a 400° oven for 6 to 7 minutes.







http://steelehousekitchen.com/