loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, December 26, 2016

Zbogom pelene!

Slikovni rezultat za beba i tuta






Nijedno dijete nije isto, pa se tako ne može primijeniti ni jedinstvena formula odvikavanja od pelena. Uz nekoliko savjeta, pokušajte često frustrirajuće iskustvo pretvoriti u ugodno.



1. Ne počinjite prerano

Više je razloga zašto ne treba početi prerano s odvikavanjem djeteta od pelena. Jedan od njih je taj što bi proces mogao trajati duže nego što je potrebno, i razvući se na više mjeseci.

2. Budite pozitivni

… čak i kada dijete radi greške i napravi ''nered'' po tepihu ili u odjeći. Negativna bi reakcija mogla dovesti do opstipacije, jer će dijete početi zadržavati stolicu.

3. Strah

Dijete možda odbija sjesti na kahlicu jer je se boji. Pokušajte s drugačijim oblikom kahlice, različitim nastavcima za WC ili jednostavno odlazak na WC učinite zabavnim.

4. Higijena

Kada dijete počnete odvikavati od pelena, to je idealno vrijeme da mu usadite neke higijenske navike. Pobrinite se da svaki put nakon sjedanja na kahlicu opere ruke. Pretvorite to u zabavu. Djeca se vole igrati vodom, pa ako dijete obavi nuždu na kahlici, dopustite mu za nagradu da nekoliko minuta, dok pere rukice, uživa u igranju vodom.

5. Nagrade

Kada dijete obavi nuždu na kahlici, nagradite ga što je učinilo ''pravu stvar''. Isto vrijedi i za svaku najavu da treba kakati ili piškiti – dajte mu nešto u čemu uživa.

6. Budite dosljedni

To je zlatno pravilo svih odgojnih mjera, pa je tako i u ovom slučaju. Ako idete na put, ponesite sa sobom dječju dasku za WC. Ako idete u kupnju, ne posežite za pelenom. Neka obavi nuždu prije izlaska iz kuće.

7. Dajte djetetu izbor

Ako dopustite djetetu da samo izabere donje rublje koje mu se sviđa, to će shvatiti kao nagradu. Dobro je djetetu dopustiti i da samo izabere kahlicu.

8. Uključite druge

Kada odlučite krenuti s odvikavanjem djeteta od pelena, pobrinite se da i ostali budu uključeni u taj proces. Obavijestite bake, dadilje ili tete u vrtiću. Tako će znati što mogu očekivati i što treba učiniti.

9. Smještaj kahlice

Na početku dopustite djetetu da kahlicu smjesti gdje je njemu najugodnije. No, to ne znači da je trebate staviti ispred televizora, jer će kahlica tako postati sve osim mjesta za obavljanje nužde. Kada se dijete na nju navikne, stavite je u kupaonicu.

10. Ispitujte

Dijete stalno ispitujte treba li na "tutu". Kad i sebi već dosadite s ispitivanjem, pitajte opet. Pitajte prije jela, poslije jela, prije izlaska iz kuće i nakon povratka u kuću. Stalno.




http://www.pitajmamu.hr/

Recept za zdravi kruh bez glutena

kruh-bez-glutena






Pšenični kruh već je dugo pod povećalom svih nutricionista zbog loših utjecaja na naš organizam. No, mnogi se ni ne pitaju što je to loše kod kruha jer jednostavno je teško odoljeti njegovom mirisu i okusu.

Činjenice kažu da kruh ima izuzetno visoku razinu ugljikohidrata i može naglo povećati razinu šećera u krvi. Škrob iz kruha se vrlo lako probavlja i jako brzo dođe u obliku glukoze u naš krvožilni sustav. Čak i kruh koji je napravljen iz cjelovitih žitarica može povećati razinu glukoze u krvi brže nego neke čokoladne pločice. No, kako se razina glukoze u krvi naglo poveća, na isti način se i naglo smanji, što uzrokuje da brzo nakon što jedemo kruh postanemo iznova gladni.

Drugi problem kojeg nije svjesna većina populacije jest da kruh sadrži visok udio glutena – tvari zahvaljujući kojoj je tijesto od kojeg se kruh radi elastično. No, značajan dio populacije ne zna da su i sami osjetljivi na gluten. Nakon konzumacije glutena, kod pojedinaca koji su osjetljivi, doći će do reakcije organizma pri kojoj će imunološki sustav u našem probavnom sustavu napasti molekule glutena.

Pokazano je da i kod ljudi koji nemaju celijakiju, gluten može oštetiti probavni sustav, uzrokovati bolove, napuhnutost i probavne smetnje, ali i umor (celijakija je bolest nepodnošljivosti organizma na gluten).

Kada dođe do oštećenja crijevnih resica tada naša crijeva nisu sposobna upijati sve potrebne nutrijente. Kako bi i sami provjerili jeste li jedni od onih kojima gluten uzrokuje probleme, najbolje je probati 30-dnevnu eliminacijsku dijetu u kojoj ćete potpuno izbaciti gluten iz prehrane. Nakon 30 dana treba ponovo uvesti prehranu s glutenom te vidjeti kako se osjećate.

Pored svega, kruh ima veoma nisku razinu bitnih nutrijenata. A čemu jesti nešto od čega nemamo neku dobrobit? No, istovremeno, zašto bi se odrekli jedenja kruha?


Iz tog razloga, tu je recept za kruh koji ćete možda na početku čitati u nevjerici, no kad ga probate, bit ćete oduševljeni. U njemu nema brašna, a glavni sastojci koji povezuju smjesu zajedno su psyllium ljusice i samljevene sjemenke lana. Nakon recepta možete pročitati i dobrobiti svih sastojaka od kojih se ovaj kruh sastoji.

Ono što je sigurno da pri pripremi ovog kruha nema nereda i on zahtjeva svega 10 minuta vašeg vremena. Može ga se i narezati na šnite i zamrznuti, a bit će odličan kao prilog uz jelo ili užina. Recept je tu da otprilike vidite omjer sastojaka, no doista možete kombinirati prema željama i mogućnostima. Jedini nezamjenjiv sastojak je psyllium.

Sastojci za pripremu

1 šalica sjemenki suncokreta
1/2 čaše sjemenki bundeve
1/2 čaše sezama
1 i 1/2 čaša zobenih pahuljica
3 žlice samljevenih sjemenki lana
šaka oraha, badema, lješnjaka
3 žličice psyllium praha (ako se stavljaju ljuskice, tada staviti 4 žličice)
2/3 žlice himalajske soli
2 čaše vode
(opcionalno 2-3 žlice rastopljenog kokosovog ulja ili maslaca)

Priprema

Za početak sjemenke lana usitnimo do brašnaste strukture.

Potom ubacimo sjemenke bundeve, suncokreta, te orahe, bademe i lješnjake u sjeckalicu te vrlo kratko ih usitnimo. To se može također raditi i nožem, no sjeckalica ipak ubrzava cijeli proces.

Zatim pomiješamo sve suhe sastojke u jednoj posudi. Ukoliko imate silikonski kalup za pečenje kruha, možete odmah sve sastojke miješati u njemu.

U suhu smjesu dodamo 1 čašu vode (i maslac ili ulje, ako se odlučite za to). Potom smjesi postepeno dodajemo ostatak vode i miješamo. Smjesa mora biti mekana, no istovremeno kompaktna i čvrsta.

Ako ste radili u silikonskom kalupu, tada sve što morate je zagladiti smjesu, pokriti ju s krpom i ostaviti da odstoji par sati kako bi sve omekšalo. Ako niste radili u silikonskom kalupu, tada jednostavno smjesu pokrijete i ostavite da odstoji u posudi bar 2 sata ili preko noći. Ovo radimo kako bi sjemenke omekšale i kako bi se mogli iskoristiti svi dobri nutrijenti iz njih. Prije pečenja treba smjesu premjestiti u kalup za kruh koji je obložen papirom za pečenje te ju također zagladiti.




http://www.krenizdravo.rtl.hr/prehrana/zdravi-recepti/recept-za-zdravi-kruh-bez-glutena

Cista na jajnicima – simptomi, vrste, liječenje


Slikovni rezultat za ciste jajnici kod zena





Ciste na jajnicima su šupljine s vrlo tankom stjenkom, ispunjene tekućim sadržajem, koje se nalaze unutar jajnika. Vrlo su česta pojava, te je gotovo svaka žena imala ili će imati u životu barem jednu cistu na jajniku. Mogu se javiti na jednom ili oba jajnika. Uobičajeno ne rastu razmnožavanjem stanica već nagomilavanjem tekućine. 95% cisti je dobroćudno.

Ciste na jajnicima – uzrok nastanka i vrste cista

Premda ciste mogu nastati kao odgovor na hormonalnu neravnotežu i stres, najčešći uzrok nastanka jedne ciste je izostanak pucanja folikule kod ovulacije tzv. folikularna cista. Kako su ove ciste dio procesa ovulacije one se nazivaju i funkcionalne ciste. U funkcionalne ciste još spadaju u lutealne i hemoragične ciste.

Osim funkcionalnih cisti postoje i nefunkconalne ciste jajnika kao što su dobroćudne neoplastične ciste, endometrioidne (krvave ciste) i inkluzijske ciste.

Funkcionalne ciste (vodene ciste) su dobroćudne formacije uzrokovanje poremećajem u funkciji jajnika. Dijele se na:

* Folikularne ciste koje nastaju uslijed izostanka pucanja folikula za vrijeme ovulacije. Mogu narasti do 6-7 cm i ponekad izazvati bolove i pritisak u donjem dijelu trbuha. Obično se povlače same od sebe kroz 4-6 mjeseci  i rijetko zahtijevaju operativni zahvat.

* Lutealne ciste koje nastaje nakon oslobađanja jajašca iz folikule tijekom ovulacije. Mogu narasti do 10 cm.

* Hemoragične ciste koje nastaje ukoliko prilikom ovulacije i pucanja folikula dolazi do snažnijeg krvarenja u šupljinu folikula.

Nefunkcionalne ciste nastaju zbog endometrioze, poremećaja u kojem tkivo koje normalno oblaže unutrašnjost maternice, raste izvan nje. Dijele se na:

* Krvave ciste koje su najčešće ispunjenje krvlju i mogu narasti do 20 cm. Mogu biti uzrok neplodnosti.

* Dobroćudne ciste koje nastaju razmnožavanjem stanica jajnika i nisu povezane s ovulacijom.

* Inkluzijske ciste na jajniku nastaju u ožiljcima jajnika od prethodnih ovulacija. Mogu narasti do veličine oraha.

Simptomi

Najčešće ne postoje simptomi koji upućuju na postojanje ciste na jajnicima. Ciste se utvrđuju redovitim ginekološkim pregledom.

Kod nekih žena može se javiti bol koja može varirati od blagog pritiska pa sve do oštre boli (probadanja “nožem”). Ostali simptomi su: bol kod odnosa, osjećaj punoće u zdjelici i poremećaj ciklusa.

Opasnost kod ciste na jajnicima je torzija, stanje kad se cista uslijed naglog pokreta ili fizičkog napora zavrne oko svoje peteljke i prekine si dotok krvi što izaziva naglu i oštru bol. Ukoliko se cista sama ne odvrne potreban je hitan intervencijski zahvat.

Liječenje

Funkcionalne ciste u većini slučajeva ne zahtjevaju liječenje jer prolaze same kroz period od par mjeseci. Ukoliko se tijekom par mjeseci ne smanjuju i nema promjena u njihovom izgledu preporuča se kirurško odstranjivanje. Operativni zahtjevi koriste se u slučajevima funkcionalnih cisti koje su veće od 6 cm,  dobroćudnih tumorskih cisti i kod sumnje na zloćudne ciste. Većina cista jajnika ne prelazi u karcinom. Ciste s potencijalom nastanka u rak javljaju se u žena starijih od 50 godina.



http://www.krenizdravo.rtl.hr/