loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Wednesday, December 21, 2016

Depresija nakon porođaja

Slikovni rezultat za Depression after childbirth





Blaži oblik depresije nakon porođaja


Blaži oblik depresivnog raspoloženja koji se javlja u oko 80% majki nakon rođenja djeteta naziva se postporođajnom tugom ili majčinskom melankolijom („Baby blues“) i smatra se normalnim dijelom ranog majčinstva. Simptomi koji se povremeno javljaju su manjak energije, nagle promjene raspoloženja, razdražljivost, žalost, potištenost, plačljivost, uznemirenost, zbunjenost… „Baby blues“ se može pojaviti već nekoliko dana nakon porođaja, a traje nekoliko dana do nekoliko tjedana. Razlog javljanja depresivnog raspoloženja leži u promjeni razine nekih hormona nakon porođaja (progesteron, estrogen). Novonastale, manje ugodne životne okolnosti također mogu pogodovati ovakvom raspoloženju (problemi kod porođaja, bol i neugodnosti koji se javljaju nakon njega, umor i iscrpljenost, manje uspješno snalaženje u novoj ulozi majke i brizi oko djeteta…). Ovaj blaži oblik depresije ne zahtjeva liječenje, prolazi sam od sebe, ali je važno sve svoje brige i strahove, kao i brigu oko djeteta podijeliti s nekim bližnjim, iskoristiti što više vremena za odmor, pravilno se hraniti, posavjetovati se sa svojim liječnikom.



Teži oblik depresije nakon porođaja


Teži oblik ovakvog raspoloženja naziva se postporođajna depresija. Najčešće se javlja u periodu babinja (prvih 6 tjedana nakon porođaja), ali se može javiti i kasnije i traje duže od „baby blues-a“, nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Simptomi odgovaraju pravoj depresiji – javlja se tuga koja ne prolazi, nedostatak motivacije, potištenost, osjećaj izoliranosti, usamljenosti i bespomoćnosti, česte su promjene raspoloženja, osjećaj straha, krivnje, poremećaji hranjenja i spavanja… Ovo je ozbiljnije stanje koje ćete teško svladati vlastitim snagama i podrškom okoline te ćete morati potražiti pomoć stručne osobe, psihologa ili psihijatra. Liječenje se sastoji od psihoterapije, a prema potrebi će vam liječnik prepisati lijekove potrebne za ublažavanje simptoma ove bolesti.

Najozbiljniji i najrjeđi oblik je postporođajna psihoza. Prisutna je kod 0,1 do 0,2% majki koje najčešće već boluju od nekih psihičkih bolesti. Uz simptome koje nalazimo kod postporođajne depresije, javljaju se povremeno paranoidne misli i halucinacije, a ponekad žene mogu nauditi sebi, djetetu ili nekoj trećoj osobi. Kako žene najčešće nisu niti svjesne svoje bolesti, izostaje neophodna pomoć psihijatra, kao i nužno liječenje.



http://www.maminosunce.hr/

Zbogom napetosti: “Napitak sreće“ – recept najpoznatijeg travara 20. stoljeća

napitak-sreća


Maurice Mességué smatra se jednim od najvećih, a možda i najvećim travarem 20. stoljeća.

Od vrlo siromašnih početaka došao je do toga da su njegove biljne lijekove tražili mnogi slavni ljudi i najveći moćnici 20. stoljeća, među kojim i kralj Farouk od Egipta, Winston Churchill, te pjesnik Jean Cocteau.


On sam napisao je nekolicinu knjiga posvećenih herbalizmu, a u jednoj od njih protiv tjeskobe naročito preporučuje „napitak sreće“ koji se sastoji od četiri lako dostupne domaće ljekovite biljke.

Napitak sreće

Na litru vruće vode stavite 2 prstohvata sporiša (verbene), 2 prstohvata metvice, 2 prstohvata cvjetova lipe i 2 prstohvata kamilice, poklopite i nakon 10 minuta procijedite.

Pijte u količinama kojim želite.

Navedene čajeve možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i webshopovima, kod travara, ljekarnama i većim trgovinama.

Tajna napitka sreće

Maurice Mességué za tjeskobu je preporučivao biljke koje opuštaju i smiruju, a kombinaciju iz napitka sreće posebno je cijenio.

Ljekoviti sporiš naziva se i verbena, željezarka, mačja metvica i sveta trava. On jača organizam, ublažava grčeve (nervozu, kašalj, tjeskobu, nesanicu), a smanjuje i povišenu tjelesnu temperaturu.

Detoksicira organizam, steže tkivo i pospješuje zacjeljivanje rana i infekcija. Druga vrsta sporiša poznata kao limun verbena preporučuje se apatičnim, deprimiranim i neurasteničnim osobama jer djeluje podražavajuće. Izvanredno djeluje protiv grčeva. Dobar je kod migrena, neuralgija, umora. Ako imate želučanih tegoba povezanih sa psihičkim stanjem svakako vam se preporučuje limun verbena.

Metvica je jedna od najpoznatijih biljaka svijeta. To je biljka višestrukih koristi i uporaba. Metvica jača organizam i vraća snagu svim organima, zato se posebno preporučuje djeci, starijima i rekonvalescentima. Iznad svega je korisna za živce i srce koje jača i smiruje zbog apastičnih svojstava. Djelotvorna je kod svih vrsta kašlja, neuralgije, nesanice, drhtavice, tjeskobe i sličnih tegoba. Preporučuje se i kod svih vrsta infekcija i probavnih problema.

Lipa je biljka poznata u narodu kao smirujuća. Međutim, ona je i pravi koncentrat vrijednih osobina. Djeluje kao tonik, antiseptično, sedativno. Za miran san nema ništa boljega od lipova čaja. Posebno se preporučuje nervoznim osobama, onima koji pate od kronične tjeskobe i nesanice, nemirnoj djeci i starijim ljudima koji loše spavaju. Blagotvorna je kod kašlja, glavobolje, astme te srčanih bolesti. Ako je uzimate redovito donijeti će vam mirne noći, odmorna jutra i dane bez napetosti.

Kamilica je vjerojatno najpopularniji čaj na našim prostorima jer čak i najveći neznalci znaju za njenu ljekovitost. Njeni su osušeni cvjetovi poznati po sedativnim svojstvima pa kamilica ima sposobnost smanjivanja anksioznosti, stresa i napetosti, što se demonstrira i u slabljenju mišićne napetosti i umirivanju tijela. Upravo iz tih razloga, čaj od kamilice poželjno je piti prije spavanja jer umanjuje nemir, uravnotežuje i utječe na miran san, što koristi osobama koje pate od nesanice.

I znanstvena istraživanja potvrđuju njeno umirujuće djelovanje. Da bi utvrdili njen anksiolitički potencijal ispitanicima s dijagnosticiranom anksioznošću prepisano je 220 – 1100 miligrama ekstrakta kamilice na dan. U usporedbi sa skupinom ispitanika koji nisu uzimali kamilicu osjetili su značajno poboljšanje i sveopći osjećaj dobrostanja.

Izvor „Moj herbar zdravlja“ – Maurice Mességué

Napravite jeftin, brz i sočni kolač s kokosom: RECEPT IZ MAMINE KUHINJE PROVJEREN VEĆ 25 GODINA!





Sastojci:

Kore:

– 2 jaja
– 2 dcl. mlijeka
– 1 dcl. ulja
– 100 gr. šećera
– 200 gr. brašna
– 1 prašak za pecivo
– 2 kašike kakao

Fil:

– 1 l. mlijeka
– 1 šolja šećera
– 7 kašika griza
– 200 gr. kokosa
– ako hoćete, možete dodati malo bijele čokolade, oko 30, 40 grama


Priprema:


Skuhati griz u mlijeku tako što stavimo mlijeko da prokuha, zatim dodamo griz i šećer. Kuhati na laganoj vatri oko deset minuta, dodati kokos i ostaviti da se prohladi. Fil može skroz da se ohladi a može dalje da se upotrijebi i mlak.
Sve sastojke za kore stavimo u sud za mućenje i umutimo ručno ili mikserom.


Tepsiju dimenzija otprilike 25×34 cm. nauljimo i pospemo brašnom, izlijemo pola smkese za kore i zapečemo na 170 stepeni oko 10 minuta ili dok ne vidite da se uhvatila korica, zavisi od rerne, možda je potrebno malo manje ili više vremena.


Po kori rasporediti fil, preliti ostatkom kakao smkese i vratiti u rernu. Peći još oko 15 – 20 minuta da se ispeče i gornja kora.


Ovaj kolač je neophodno peći na umkerenoj temperaturi, nemojte pojačavati rernu.
Gore možete staviti čokoladnu glazuru ili posuti kokosom. Može se i ostaviti kako je pečen jer je kora lijepa i glatka, pišu

Koja je VODA najbolja za bebu?

Slikovni rezultat za baby drink water





Bebe se tokom perioda grejanja, kao i tokom toplijeg perioda godine znoje više od odraslih, pa ih je potrebno često pojiti vodom. Evo šta sve treba da znate o tome…
Od ukupne težine novorođenčeta 80% predstavlja voda. Stoga je neophodno osigurati detetu unos potrebne količine vode. I ne samo to, voda je nezamenljiva za pravilno funkcionisanje celog organizma jer:
* u unutrašnjosti svake ćelije u kojoj se odvijaju hemijske reakcije kao osnova svih vitalnih procesa ima vode.
* u prostoru između ćelija, voda omogućuje transport hranljivih materija.
* voda je tečni deo krvi, pljuvačke, znoja, želudačnih i crevnih sokova, mokraće i limfe.
Mokraćom, stolicom, znojenjem i disanjem ljudski organizam gubi veliku količinu vode. Za bebu je gubitak još veći jer učestalo mokri i kaki. Treba dodati i to da je bebin sistem za termoregulaciju još uvek nezreo, pa postoji rizik od dehidracije u slučaju da dobija manje vode nego što je gubi. Primera radi, leti se beba jako znoji, pa je opasnost od dehidracije znatno veća.


Kada početi sa davanjem vode?

Ako je beba isključivo na prirodnoj ishrani, majčino mleko joj osigurava dovoljnu količinu tečnosti, pa dodavanje vode nije potrebno. Međutim, postoje situacije kada detetu treba dati dodatnu količinu vode:
* Tokom leta kada znojenjem gubi veću količinu tečnosti
* Ako ima povišenu temperaturu
* Ako ima proliv ili povraća
Ako se beba hrani adaptiranom mlečnom formulom, izbor vode za pripremu veštačkog mleka je veoma važan. Kada se počinje s uvođenjem polučvrste i čvrste hrane, voda postaje nezaobilazan deo dečije ishrane.

Flaširana ili “česmuša”?

Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta vode, ali nisu sve pogodne za bebu. U izboru vode za bepca, važno je voditi računa o tome da ona ne sadrži mnogo minerala. Naime, bubrezi novorođenčeta i bebe mlađe od osam meseci nisu dovoljno zreli i ne smeju da se opterete većom količinom minerala. Ukratko, voda za bebu sme da sadrži najviše 100 mg minerala na litar, odnosno mora biti oligomineralna.
Velike kompanije koje proizvode dečju hranu imaju u ponudi oligomineralnu vodu namenjenu bebama (primera radi, “Humana” voda za bebe).
Voda iz slavine ne preporučuje se za pripremu mlečnog obroka jer sadrži hlor i druge materije za pročišćavanje koje menjaju ukus mlečne formule. Osim toga, u njoj ima i kamenca, što nepovoljno deluje na bebin nežni organizam.


Priprema obroka

Za pripremu prvih kašica uvek treba koristiti oligomineralnu vodu. Kada beba malo poraste i bubrezi počnu bolje da joj rade, možete joj dati vodu koja sadrži srednju količinu minerala. Ako se koristi voda iz slavine, treba je prethodno prokuvati da bi se višak minerala slegao na dno.


Lečenje zatvora

Ako vaša beba pati od opstipacije, dajte joj da pije oligomineralnu vodu jer ona omekšava tvrdu stolicu (feces) i potpomaže pražnjenju creva. Ova pojava česta je kod beba koja se hrane veštačkim mlekom.

Šta učiniti ako beba dehidrira?

Ako se beba ne budi sama, a slabo mokri, treba je buditi i pojiti kašičicom. U početku se može davati prokuvana i nezaslađena voda – svakih pet minuta po nekoliko kašičica. Kada se postigne zadovoljavajuća hidratacija, dete će “živnuti” i početi da mokri. Dalji unos tečnosti treba nastaviti mlekom. Kod svakog slučaja dehidracije odojčeta, treba utvrditi zašto je do nje došlo. Najčešće je u pitanju nedovoljan unos mleka. Razlog može da bude nedovoljna količina majčinog mleka, ali je češće u pitanju problem u tehnici dojenja. Tada beba nije u mogućnosti da izvuče iz dojke mleko kojeg, inače, ima dovoljno. U tom slučaju, popravite tehniku dojenja ili izmlazajte mleko pomoću pumpice, pa dohranite bebu na flašicu.

ŠTA ZNAČI RESTRIKCIJA U HRONO ISHRANI?

crno vino za sajt





Restrikcija traje minimum mesec dana ili dok ne dođete do željene kilaže.

OSNOVNA PRAVILA:

* Pre doručka može ili biljni čaj ili topla limunada, KAFA NE SME PRE DORUČKA. Preporuka je  da se piju maksimalno dve kafe u toku dana, jedna posle doručka, a druga posle ručka •

* Alkohol se ne pije osim crnog vina, mogu 4 čaše nedeljno

* Mleko se ne koristi, nikad

* Užine nema, voće se NE JEDE

* Obroci MORAJU da se jedu na 5 do 5,5 sati. Satnica je najbitnija i ne bi trebalo da prođe manje od  4 ili više od 6 sati. Idealno je oko 5.

DORUČAK

* Doručak je obavezan, ovo je jedini obrok u kome se jede hleb, ali ne onaj pšeničnog brašna. Koristi se speltino, heljdino, ovseno, ječmeno, ražano i ostala zdrava brasna.

* Umesto hleba mogu se jesti i neke zamene za hleb (mafini, palačinke, pite i slično, ali jednom u deset dana. Isto se prave od dozvoljenog brašna. Jedino u ovako komplikovanim jelima mogu da se pomešaju jaja i mlečno).

* Jedu se cele žitarice (heljda, proso, ječam, ovas, spelta), kao i mekinje od tih proizvoda. Pahuljice se NE JEDU.

* Jaja i mlečni proizvodi se ne mešaju (osim u komplikovanim jelima koja zato treba jesti retko. Pogledajte iznad).

* Dva različita mlečna proizvoda se ne mešaju (ako jedete kiselo mleko, ne jedete sir i slično).

* Meso tj. dozvoljene mesne prerađevine mogu se mešati sa jajima.

* Meso tj. dozvoljene mesne prerađevine i mlečni proizvod mogu se mešati.

* Dozvoljene mesne prerađevine su: stišnjena šunka, pileća prsa, pečenica, pršuta…Mogu slanina i čvarci, ali ne treba preterivati. Takođe, dozvoljene su i kobasice i slični proizvodi ali samo ako znate poreklo, odnosno ako su domaći i od poznatog prodavca.

* Mlečni proizvodi se konzumiraju 3 do 4 puta nedeljno (jedu se mladi sirevi, kiselo mleko, ponekad kajmak i pavlaka. Jogurt se ne koristi)

* Stari sirevi se NE jedu u restriktivnom periodu.

* Puter može da se jede i on može da se meša sa sirevima i kiselim mlekom iako je mlečni proizvod, jer se na njega gleda kao na mast.

* Za doručak je obavezno uneti namirnice visoke hranljive vrednosti i količina hrane nije ograničena.
I doručak od svih obroka treba da bude najbogatiji.

RUČAK

* Kombinuje se meso (kuvano, grilovano, spremano na pari, pečeno u rerni) sa neskrobnim povrćem

* Ne jede se: pirinač, pasulj, soja, sočivo, boranija, grašak, krompir

* Uz ručak se jedu salate začinjene hladno ceđenim uljem, solju i limunovim sokom

* Termički obrađeno povrće ne treba da dominira u odnosu na količinu mesa, izuzetak su kupusasta povrća kojih možete jesti i više

* Umesto mesa može se jesti masnija riba ili pečurke

* Hleb ili druge testenine se NE jedu za ručak

ps. Ako pravite musake ili punite, npr, tikvice, punite ih samo sa mesom, bez pirinča. Takva jela se mogu zaliti belancima


Razmak između ručka i večere treba da bude oko 5 sati

VEČERA

* Kombinuju se lagana mesa (belo pileće i ćureće meso, ribe) sa zelenim ili belim povrćem i  salatama.

* Iako se pečurke ne preporučuju uveče, ja ih često jedem jer mi ne smetaju. Vi možete da probate.

* Umesto mesa, možete da spremate belanca. Ona nemaju ograničenje u korišćenju.


Zagovornik restriktivnog dela hrono ishrane je dr Ana Gifing



http://hronokuhinja.rs/sta-je-restrikcija/



Čaj i sirup od lovora odlično pomažu protiv kašlja i grlobolje

Slikovni rezultat za Čaj i sirup od lovora





Lovorov list od davnina je cijenjen kao vrhunski začin koji jelima daje osebujnu aromu, ali i kao prirodni lijek koji djeluje protuupalno i antiseptički.
Listovi drevne zimzelene biljke koja raste širom Sredozemlja bogati su raznovrsnim mineralima (kalij, bakar, mangan, kalcij, željezo, cink, magnezij, selen) te vitaminima B skupine koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu te za normalan rad živaca i mišića.

Lovor se koristi u liječenju probavnih i kardiovaskularnih smetnji, gihta i reume te kod nervoze i nesanice.

Eterično ulje lovora izvrsno je za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i viroza.

Čaj i sirup od lovorova lista preporučuju se za jačanje imuniteta, pročišćenje dišnih putova i ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa.

Čaj od lovora

3 svježa ili suha lovorova lista natrgajte na manje komade ili ih sitno nasjeckajte, pa ih prelijte s 2,5 dcl vode i kuhajte 10 minuta.

Maknite s vatre i ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procijedite.

Kad se malo ohladi, dodajte žlicu limunova soka i 1-2 žlice domaćeg meda. Pijte 2-3 šalice čaja dnevno.

Lovorov sirup

Pripremite 6 svježih ili 8 suhih listova lovora, 2,5 dcl vode, 6 žlica smeđeg šećera ili meda, sok 1 limuna.


Zakuhajte vodu, a kada zavrije, dodajte lovorovo lišće i poklopljeno kuhajte 6-10 minuta. Izvadite lovor, a tekućinu prelijte u drugu posudu.

Dodajte smeđi šećer (ili med) i iscijedite limun. Sve dobro izmiješajte dok se šećer (ili med) posve ne otopi.

Uzimajte 1-3 žličice sirupa dnevno (može se uzimati hladan ili topao).

Lovorov sirup čuvajte u hladnjaku, u staklenoj bočici. Tako može stajati nekoliko dana, a potom po potrebi napravite novi.




http://ordinacija.vecernji.hr/





Dohrana beba 8 – 12 meseci starosti - VOĆE

Slikovni rezultat za dohrana beba voće





Pečene jabuke

8+
1 jabuka
malo maslaca
cimet

* jabuku prerežite po pola i očistite od koštica i peteljke
* unutrašnju stranu jabuke premažite sa malo maslaca i pospite cimetom
* stavite polovine jabuke u posudu za pečenje, unutrašnjom stranom jabuke okrenutom prema gore
* dolijte 2-3 centimetra vode i pecite na 200ºC oko 30 minuta, pazeći da sva voda ne ispari
* pečenu jabuku izrežite na kriške i poslužite kao finger food ili izgnječite viljuškom i uz dodatak vode u kojoj se jabuka pekla i žitnih pahuljica pripremite kašicu


Kašica od borovnica

8+
Vitamini: A, C, K, folna kiselina
Minerals: Kalijum, natrijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, kalcijum

1 šoljica svežih ili smrznutih borovnica
1 šoljica vode

* u zakuvanu vodu dodajte borovnice i kuvajte 15 minuta dok ne omekšaju
* izmiksujte ih u mikseru
* po potrebi dodajte žitne pahuljice i vodu od kuvanja za željenu konzistenciju


Borovnice i banana sa jogurtom

8+

1 šoljica borovnica
1 banana
1 šoljica jogurta
2 kašike pšeničnih pahuljica

* borovnice zagrijte u mikrotalasnoj pećnici oko 30 sekundi dok sok ne počne curiti iz njih
* borovnice i bananu izrezanu na kriške pomešajte s jogurtom i pahuljicama


Kašica od Kiwija

10+
Vitamini: A, C, K, folna kiselina
Minerali: kalij, fosfor, magnezij, kalcij

1 kiwi

* ogulite kiwi i zgnječite viljuškom ili izmiksujte u mikseru
* po želji dodajte žitne pahuljice

napomena: Kiwi je bogat vitaminom C, također ima jaku kiselinu koja može teže pasti na želudac, treba ga polako uvoditi u ishranu

Kašica od lubenice ili dinje

8+
Vitamini: A, C, K, folna kiselina
Minerali: kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum

1 kriška lubenice ili dinje
žitne pahuljice

* izvadite koštice i izgnječite meso lubenice ili dinje viljuškom
* pomešajte sa pahuljicama





http://www.mamaibeba.rs/