loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Sunday, August 7, 2016

Što beba smije, a što ne smije jesti







Postoji hrana koja se preporuča za hranjenje djeteta, ali i ona koja bi trebala biti zabranjena. Donosimo vam nekoliko važnih informacija koje se tiču hrane za vaše dijete i njegovog zdravlja. Hrana koja se preporuča za djecu uglavnom je ona koja ne zahtijeva mnogo žvakanja i obično ne izaziva alergijske reakcije. Hrana koju dijete smije, a koju ne smije jesti ovisi isključivo o njegovoj dobi.
Hrana koja je najpogodnija za dijete od 4 do 6 mjeseci uglavnom je slična kašicama, znači pahuljice od samo jedne vrste žitarica za dojenčad, pojačane željezom koji je potreban za rast i razvoj kostiju. Pahuljice za dojenčad mogu biti napravljene i od mješovitih žitarica, a one su izrazito zdrave u početnom razvoju bebe.
Kašice od svježeg povrća kao što su mrkva, grašak, krumpir ili zeleni grah odličan su odabir, a ujedno su i ukusne. Gotovo svaka beba voli ih konzumirati i jesti. Starijoj djeci preporuča se povećan unos voća, ukusne su kašice od banane. Bebe vole jesti kuhano voće poput jabuka ili krušaka, narezanih na manje komade kako bi lakše žvakale.
Međutim, neka hrana unatoč svojoj hranjivosti malim bebama stvara velike probleme prilikom probavljanja. Sljedeće namirnice biste trebali izbjegavati dok beba još istražuje novi svijet krute hrane. Liječnik će vam vjerojatno predložiti da izbjegavate svojoj bebi davati agrume, oni su ukusni, ali mogu uzrokovati alergijske reakcije. Tu se ubrajaju naranča, grejp i limun.
Kukuruz je težak za probavu, naročito djeci mlađoj od šest mjeseci. Med i njegovi proizvodi mogu uzrokovati botulizam, odnosno smrtno opasno otrovanje hranom. Naime, med je ponekad zaražen sporama bakterije koja uzrokuje ovu pojavu. Dojenčad su mnogo osjetljivija nego starije dijete ili odrasla osoba.
Osim ove hrane, trebali biste izbjegavati malu, okruglu ili trvdu hranu jer bi moglo doći do gušenja. Tu uključujemo grožđe, sirovu mrkvu, škampe, ribu, kolutiće hrenovke i slično. Radije sami pripremajte hranu svojoj bebi. Tako ćete biti sigurni da jede zdravu i ukusnu hranu.