loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Saturday, October 29, 2016

Easy meatloaf with spaghetti & tomato sauce

Easy meatloaf with spaghetti & tomato sauce



PREP: 15 MINS

COOK: 50 MINS

Ingredients


2 tbsp olive oil, plus extra for greasing and drizzling
2 onions, finely chopped
500g pork mince
1 large egg
75g fresh breadcrumbs
15 sage leaves, roughly chopped
100g feta, crumbled
3 bay leaves, 1 finely chopped
680g jar passata
600g spaghetti

Method

1. Heat oven to 180C/160 fan/gas 4 and grease an ovenproof dish. Heat the oil in a large frying pan over a medium heat, add the onions, sizzle for 5 mins, then remove half and put in a large bowl with the mince, egg, breadcrumbs, sage, feta and chopped bay. Season well and mix. Shape into a long sausage shape and transfer to the greased dish. Put the remaining bay leaves on top, drizzle with a little more oil and put in the oven for 40-45 mins until cooked through.

2. Meanwhile, keep the remaining onions on a low heat in the pan. Cook for 2 mins, then increase the heat and pour in the passata with 70ml water. Bubble for 30 mins on a low heat, stirring often, or until the meatloaf is ready to come out of the oven. Season to taste.

3. Cook the spaghetti following pack instructions. When everything is ready, toss the spaghetti in the tomato sauce, slice the meatloaf and let everyone help themselves.

5 ženskih poteza kod zavođenja koje muškarci zapravo ne vole

Slikovni rezultat za zavođenja zena




Zavođenje je ljubavna igra u kojoj svatko voli uživati. Razmjenjivanje pogleda, osmjesi, slučajni dodiri, sve je to dio ove seksi igrice u kojoj se moramo držati nekih pravila, odnosno neke poteze moramo izbjegavati. Ovih 5 poteza žene bi trebale izbaciti iz igre zavođenja jer muškarci tvrde da im se ne sviđaju

1. Govorenje 'dječjim' glasom
Kada žele zavesti muškarca žene automatski povisuju glas i čine ga nježnijim misleći da će tako lakše 'pasti'. Istina je da muškarci vole više ženske glasove, ali kada žena pretjera s glumljenjem 'dječjeg' glasa muškima je to iritantno.

2. Glumljenje naivke
Muškarci itekako mogu skužiti kada se žena pravi naivnijom i bespomoćnijom nego što to zaista je. Zato bolje nemojte moliti ih za pomoć u situacijama kada je očito da vam pomoć ne treba jer muški neće pasti na to. Znaju oni da ženski rod krasi pamet i sposobnost.

3. Kada se pravi nedostižnom 
Igrice toplo-hladno muškarca neće još više zainteresirati za vas. Štoviše, odbit će ga jer ga žena koja se pravi nedostižnom, odnosno teško osvojivom iscrpljuje. Ponašanjem u kojem žena glumeći nezainteresiranost želi da je muškarac lovi, a kada on posustane postane zainteresirana, muškima šalje zbunjujuće signale.

4. Pokušaji da ga napravi ljubomornim 
Muškarac će osjećati ljubomoru ako vidi da žena koja mu se sviđa flertuje s drugim. No iz te ljubomore neće proizići rezultat kakav žena očekuje. Ona se nada da će je ljubomorni muškarac više željeti, no veće su šanse da neće ni pokušati razgovarati s njom.

5. Glumljenje zajedničkog interesa 
Muškima ne smeta kada žene ne znaju ništa o njihovom hobiju ili omiljenom sportskom klubu pa nema potrebe za glumljenjem da znaju o tome više nego što je istina. Muškarac će kad tad shvatiti da pretjeruje sa svojim (ne)znanjem što će izroditi neugodnu situaciju.

Butternut Squash (4-6 months)

Baby Audrey



Babies usually love acorn and butternut squash because of their naturally sweet flavor and smooth, velvety consistency. Follow the same directions to make acorn squash.


Yield: 1 1/2 cups or 6 (1/4-cup) servings (serving size: 1/4 cup)

Ingredients

1 small butternut squash (about 1 pound)
Cooking spray
1 tablespoon water (optional)

Preparation

1. Preheat oven to 400°.

2. Cut squash in half lengthwise; remove seeds and membrane with a spoon. Place butternut squash, cut sides down, in a 13 x9–inch baking dish coated with cooking spray. Pierce squash multiple times with a fork. Bake at 400° for 45 minutes or until squash is very tender. Cool squash 10 minutes.

3. Remove cooked squash from skins using a spoon, and place in a food processor. Process until smooth, adding 1 tablespoon water, if needed, to reach desired consistency.

Kitchen Tip

Large squash can be difficult to cut. To make cutting easier and safer, pierce the squash several times with a sharp knife. Microwave it at HIGH 1 minute: cut it in half as directed in recipe.

Easy Freezing This recipe is based on 1/4-cup serving sizes. If you freeze batches in ice-cube trays, one cube usually holds 2 tablespoons. We recommend defrosting just one cube when baby is new to solid food. Later on when baby has started eating more, defrost two to four cubes (2 to 4 ounces or 1/4 to 1/2 cup).

Za izbjegavanje bolesti i prehlada, važno je usvojiti higijenske navike od najranije dobi

Slikovni rezultat za djeca i higijena




S dolaskom školske godine i jeseni, ali i hladnijeg vremena obično dolaze i razne bolesti i prehlade. Mjesta gdje se okuplja veći broj djece poput vrtića i škola uvijek su nažalost i mjesta gdje djeca “pokupe” različite bolesti. Posebice u vrtićkim danima djeci treba određeno vrijeme za stjecanje imuniteta i preležati određene dječje bolesti. Mjesta na kojima se u vrtićima i školama nalazi najviše klica i bakterija bolesti uglavnom su stolovi i stolice gdje djeca sjede, toaleti, tipkovnice i igračke, ali i dječje ručice.

Djeca nisu u potpunosti svjesna opasnosti koje vrebaju iza svakog kutka, ali potrebno je da od najranije dobi usvoje određene higijenske navike koje bi ih mogle očuvati od konstantno curećeg nosića i kihanja te izbivanja iz vrtića ili školskih klupa. Osim higijene, na opće zdravlje školarca utječe i količina sna te vrsta i uravnoteženost obroka.

Važnost pranja ruku

Djecu je od najranijih dana potrebno podučiti važnosti pranja ruku, ali i ispravnom načinu pranja ruku. Istraživanja pokazuju kako samo 5% ljudi ruke pere na ispravan način. Ispravno pranje ruku uključuje: vodu – namočiti ruke, staviti sapun te trljati najmanje 20 sekundi. Vrlo je važno oprati i stražnju stranu ruku, područje između prstiju i ispod noktiju. Zatim je ruke potrebno dobro osušiti u čistom ručniku ili papiru. Redovno pranje ruku najbolja je obrana protiv bakterija i različitih bolesti.

Važnost održavanja čistim školskog pribora

O školskom priboru kao što je pernica, torba za papuče, oprema za tjelesni, olovke, ali i školska torba također je važno voditi brigu te redovito čistiti i brisati. Dno školske torbe odličan je prenosnik svih bakterija i bolesti direktno u vaš dom. Stvari koje se ne mogu prati u perilici rublja, potrebno je prebrisati sterilnim vlažnim maramicama ili sterilizacijskom tekućinom barem jednom tjedno.

Važnost dugog i redovnog sna školarca

Iako je rutinu prije odlaska na spavanje potrebno ponuditi već i bebama, ona je iznimno važna kod vrtićke i školske djece. Nedostatak sna ili nepravilno spavanje mogu također utjecati na pad imuniteta i podložnost različitim bolestima. Rutina prije odlaska na spavanje trebala bi uključivati smirujuće aktivnosti poput čitanja slikovnice/knjige i kupanja, a mozak tako dobiva signale da se tijelo opušta i priprema na spavanje. Rutina prije spavanja ne bi smjela uključivati korištenje pametnih telefona, tableta, laptopa i igranje video igrica.

Preporučljivo je da djeca starija od godine dana spavaju noću između 11 do 14 sati, predškolci 10 do 13 sati, djeca školske dobi 9 – 11 sati, a stariji školarci i srednjoškolci oko 8 – 10 sati.

Važnost zdravih i uravnoteženih obroka

Uravnotežena i pravilna prehrana ključ je mentalnog zdravlja i fokusiranosti koja je od iznimne važnosti u školskoj dobi. Iako većina radije pribjegava brzinskim obrocima jer su dostupniji, brže pripremljeni, a i “svi ih vole”, njihova nutritivna vrijednost je mala te ne pruža dovoljno za mentalan i fizički razvoj školarca. Osim toga, dobro je poznato da pojedine vrste voća i povrća su prirodna zaštita protiv mnogih bolesti i prehlada te izgrađuju čvrst imunitet. I vrlo važno je za sve, a posebno za školarce, ne preskakati doručak. Doručak poboljšava kognitivne mogućnosti u područjima budnosti, pozornosti, rješavanja problema i pamćenja.



Oterajte bol prirodnim lekom

Slikovni rezultat za bolovi




sprobajte narodne lekove koji su veoma efikasni i svima dostupni. Napravite prirodne preparate za bol u grlu, dijareju i upalu bešike po receptima starim više od 3.000 godina.


Bol u grlu

Zbog virusne prehlade, prevelikog naprezanja glasa ili suvog vazduha, grlo postaje nadraženo. U oporavku će vam pomoći:
Zeleni čaj s medom
– Prelijte kašičicu listova zelenog čaja šoljom proključale vode i ostavite poklopljeno oko pet minuta. Procedite čaj, dodajte kašiku meda i ispirajte grlo četiri puta dnevno po pet minuta.
Jaje sa susamom i šećerom
– Dobro umutite jaje s kašičicom susamovog ulja i pola kašičice šećera. Prokuvajte dva i po decilitra vode i, lagano mešajući, dodajte smesu i kuvajte pola minuta. Krem ohladite i pijte dva puta dnevno.

Dijareja

Do dijareje dolazi kada organizam pokuša da se oslobodi bakterija, virusa i određenih aditiva iz hrane koji su dospeli u organe za varenje. U tim situacijama treba da umirite stomak i da obnovite crevnu floru.
U tome će vam pomoći:
Barena jabuka
– Ogulite i očistite jabuku, isecite na kriške i kuvajte na pari dok ne omekša. Jedite jednu dnevno.
Pečeni zeleni čaj
– U suvom tiganju prepecite, uz stalno mešanje, kašičicu zelenog čaja, pa ga prespite u šolju i prelijte sa dva i po decilitra prokuvane vode. Ostavite da odstoji pet minuta, procedite i popijte. Dnevno treba da popijete dve šolje čaja.
Masaža stomaka
– Dlanom desne ruke masirajte stomak oko pupka. Povremeno nežno pritisnite, a onda ublažite pritisak. Masažu počnite od desne stane donjeg stomaka, pomerajte ruku do predela ispod desnih rebara, preko sredine ka rebrima na levoj strani i dalje prema levoj strani donjeg stomaka.


Upala mokraćnih kanala i bešike

Ovaj zdravstveni problem može i leti da vas zadesi. Upalu izazivaju bakterije, a prepoznaje se po karakterističnim simptomima kao što su pritisak u bešici, bol ili peckanje pri mokrenju. Pomoći će vam:
Sok od brusnice
– Svakodnevno pijte tri šolje soka od brusnice, čiji sastojci ubijaju bakterije i ne dozvoljavaju njihovo umnožavanje. Uz to pijte i dva i po litra vode, kojom ćete ubrzati izbacivanje bakterija.
Oblozi od luka
– Šaku belog dela mladog luka usitnite u blenderu i stavite na pamučnu krpu. Oblog držite sat vremena na pupku, osim ako se ne pojavi alergijska reakcija.
Sok od celera
– Tri puta dnevno pijte tri rakijske čašice soka od celera napravljenog u sokovniku.

Bolonjeze sos sa pireom od povrća

Slikovni rezultat za za bebe bolognese sos





Ovaj ukusan ručak biće idealan obrok za vašu bebu (ukoliko ona ima više od devet meseci), ali i za sve ukućane!

Potrebno je:

Bolonjeze sos:
15 ml (dve supene kašike) maslinovog ulja
1 crni luk, sitno seckan
1 beli luk, sitno seckan
500g nemasnog mlevenog mesa
1 rendana šargarepa
1 koren celera, sitno seckan
1 kašika peršuna
1 šolja seckanog paradajza

Pire:

1 kg krompira iseckanog na kockice
500 g karfiola
¼ šolje jogurta

Priprema

Bolonjeze sos
Zagrejte ulje u tiganju i propržite crni i beli luk dok ne omekšaju. Pomešajte sa mlevenim mesom i pržite dok ne porumeni. Dodajte šargarepu, celer, peršun i paradajz i dobro promešajte. Smanjite temperaturu i kuvajte dva sata.

Pire
Zasebno obarite krompir i karfiol. Pomešajte i izgnječite sve. Dodajte jogurt u slučaju da je masa gusta.

Služite uz bolonjeze sos.

Napomena: Ukoliko kuvate samo za bebu, ova količina biće dovoljna za osam do 10 porcija.

Pripazite! 5 skrivenih izvora aditiva E 621 koji izaziva debljanje

Slikovni rezultat za bolognese





Zdrava prehrana uključuje ravnomjernu konzumaciju raznovrsnih namirnica, a ponajviše svježeg voća, povrća i ribe. S druge strane, industrijski proizvedena hrana puna je aditiva koje mogu narušiti zdravlje pojedinca

Mononatrijev glutaminat (MSG) je prehrambeni aditiv koji se na deklaracijama obično označava kao E 621. Čest je dodatak industrijski proizvedenoj hrani na kojoj može biti naveden i kao pojačivač okusa.
U posljednjih nekoliko godina došao je na loš glas zbog negativnog utjecaja na fizičko, ali i psihičko zdravlje pojedinca.

Studije iz 1998. i 2000. provedene na miševima pokazale su da unos 2 do 4 mg mononatrijevog gluminata (MSG) po kilogramu, te u roku od pet dana može potaknuti proces debljanje, bez obzira koliko kalorija unijeli u organizam.

Istraživanja provedena u Japanu otkrila su da MSG potiče lučenje inzulina zbog čega smo gladni, kao i pohranu viška masnoća što dovodi do povećanja tjelesne težine. Povrh svega, neki ga povezuju kao poticatelja glavobolja, migrena i napada tjeskobe.

Želite li regulirati svoju tjelesnu težinu, stručnjaci savjetuju da dobro čitate deklaracije, ali i da ograničite unos namirnica koje skrivaju nedorečene količine aditiva.

1. Gotovi umaci

Dobar dio industrijskih umaka od rajčice, jaja, začinskog bilja ili soje sadrži mononatrijev glutaminat, koje najčešće miješamo s tjesteninom, rižom i drugim ugljikohidratima.

2. Kašice za bebe

MSG se često može naći i u hrani za bebe. Stavlja se u ovaj tip proizvoda u obliku pojačivača okusa.

3. Kocke za juhu i juhe u vrećici

Ima li išta bolje od krepke juhice u hladno popodne? Imate li prilike, jedite juhe kakve su kuhale naše bake. One iz vrećice ili u kocki obično sadrže mnoštvo aditiva.

4. Proteinski praškovi

Proteinski praškovi koji se koriste za gubitak kilograma i povećanje tjelesne mase također mogu sadržavati ovaj aditiv, a obično u obliku hidroliziranog proteina dobivenog od soje.

5. Veganske kobasice i pljeskavice

Alternativni izbor 'mesa' napravljenog od soje poput specijaliziranih veganskih kobasica i pljeskavica također može sadržavati E 621.









http://zadovoljna.dnevnik.hr/

Spas u zadnji čas: Torta koju možete napraviti za 15 minuta

Čokoladna torta gotova u trenu




Umjesto da blagdansko prijepodne provedete pored pećnice u kuhinji, slatki i brzi spas krije recept za čokoladnu tortu koju možete napraviti za petnaest minuta. Osim što je gotova u trenu, ova varijanta torte zdrava je verzija omiljene slastice

Recept koji će vam uštedjeti vrijeme i osigurati slatki zalogaj na blagdanskom stolu.

Sastojci za tortu: 

30 grama kakao praha
90 grama brašna (može i pirovo)
malo soli
prašak za pecivo
20 grama šećera ili prstohvat stevije
(imajte na umu da je stevia puno slađa od šećera i da vam treba znatno manja količina)
6 malih žlica kokosovog ili biljnog ulja
80 ml mlijeka po izboru ( rižino, kravlje, bademovo )
pola žlice ekstrakta vanilije


Način pripreme: 
Pomiješajte suhe sastojke. Potom dodajte tekuće i sve dobro pomiješajte. Smjesu stavite u manji kalup za torte te pecite 14 minuta u pećnici na 170 stupnjeva Celzija. Ukoliko je ipak želite malo dekorirati čokoladna glazura bit će brzo i efektno rješenje. U slast!