loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, March 15, 2018

6 IDEJA ZA ZDRAV I UKUSAN DORUČAK

Šest ideja za zdrav i ukusan doručak


1. Hrskavi jogurt

U običan jogurt dodajte žlicu djetetovog omiljenog džema i šaku grubo nasjeckanih lješnjaka ili badema, a zatim sve zasladite žličicom meda.


2. Zdrava pizza

U integralno pecivo stavite rajčicu, naribanu mozzarellu i malo bosiljka ili origana. Sendvič ugrijte u pećnici ili tosteru tako da se sir rastopi.


3. Palačinke

Umjesto običnom marmeladom, napunite ih Nutellom i bananama, krem ili svježim sirom i jagodama ili sličnim ukusnim kombinacijama. Smjesu napravite unaprijed, u nedjelju navečer, pa je pospremite u hladnjak, za sljedeća dva do tri dana.


4. Smrznuti smoothie

Smrznuto voće (borovnice, višnje, šumsko voće...) izmiksajte štapnim ili drugim mikserom, pa ga dodajte u običan jogurt. Umjesto šećera ubacite miksanu bananu ili malo meda. Poslužite sa slamkom i pijte odmah, prije no što se jogurt zgrije, a kristalići smrznutog voća otope. Za hranjiviju varijantu, dodajte i usitnjene žitarice.


5. Jutarnji milkshake

U šalicu mlijeka dodajte žličicu meda, jednu smrzutu bananu i na vrh žličice cimeta. Smrznutu bananu možete zamijeniti i "običnom", pa dodati jednu ili dvije kockice leda. U ovu kombinaciju dobro će se uklopiti i maslac od kikirikija.


6. Crostini

Svježi, po mogućnosti još topao (ili prethodno zagrijan u pećnici) francuz narežite na fete, a zatim ih namažite ricottom zaslađenom s malo meda. Na kraju dodajte svježe jagode.


bebe-nestle.hr

ČOKOLADNA TORTA OD SAMO 2 SASTOJKA

torta_od_dva_sastojka


Sastojci:
  • 3 jaja
  • 165 g čokolade (mliječne ili tamne)

Priprema:

Uključite pećnicu na 170 °C.

Odvojite bjelanjke od žutanjaka, bjelanjke spremite u hladnjak.

Čokoladu otopite na pari.

Napravite snijeg od bjelanjaka.

Kad se čokolada ohladi dodajte žumanjke.

U smjesu dodajte trećinu bjelanjaka i zamiješajte smjesu. Polako dodajte ostatak bjelanjaka i lagano promiješajte da se sastojci sjedine.

Kalup za tortu obložite papirom za pečenjem, ulijte smjesu i pecite 30 do 40 minuta.

Po želji u smjesu možete dodati žestoko piće poput ruma, konjaka ili čokoladnog likera.


Pogledajte detaljne video upute:

www.youtube.com/watch?v=-XG3RU9bCE8&feature=youtu.be


brzirecepti.info

BEZ KVASCA I DIZANJA TIJESTA: Brze kiflice sa sirom

brze_kiflice


Sastojci:

Za tijesto:
  • 250 g glatkog bijelog brašna
  • 3 ravne žličice praška za pecivo
  • 125 g svježeg sira
  • 50 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 1 bjelanjak
  • 1/2 žličice soli
Premaz:
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica mlijeka
  • malo papra
  • sezam, lan ili druge sjemenke

Priprema:

Prosijati brašno i prašak za pecivo, dodati preostale sastojke i mikserom (spiralnim nastavcima) umijesiti tijesto – prvo najmanjom, a onda najvećom brzinom, tako da se dobije kugla glatkog tijesta. Možete ga umijesiti i ručno.

Pećnicu ugrijati na 180 °C.

Kad ste dobili glatku kuglu tijesta koja se odvaja od stijenki posude, razvaljati ga na pobrašnjeloj podlozi, prerezati na kvadrate, pa svaki kvadrat dijagonalno da biste dobili trokute.

Napuniti tvrdim sirom, šunkom, svježim sirom…, ovisno od toga što volite i što imate pri ruci. Možete dodati i malo začinskog bilja. A ne morate ih ni puniti, tijesto je jako fino samo po sebi!

Razmutiti žumanjak s mlijekom i malo papra i time premazati kiflice. Posipati sjemenkama i peći 30-ak min.


Napomena:

Navedeni sastojci dovoljni su za veliki pleh od pećnice.


brzirecepti.info

NAJBRŽI RECEPT ZA OBLATNE SA ČOKOLADOM

blog-oblatne-1


Sastojci:
  • 1/2 l mlijeka
  • 1/2 kg šećera
  • 4 žlice brašna
  • 1 jaje
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 1 margarin (250 g)

Priprema:

Pomiješati navedene sastojke i zajedno kuhati 7 minuta, a zatim složiti kolač raspoređujući ravnomjerno nadjev preko oblatni.

Doduše, od početka do kraja pripreme proći će više od 10 minuta zato što je fil, prije nego što počnete slagati kolač, potrebno ohladiti, ali na izradu kolača nećete potrošiti više od 10 minuta.

Neki koji su isprobali ovaj recept više puta upustili su se i u određene modifikacije, pa kažu da je ukusnije ako se umjesto brašna upotrijebi 300 g mljevenog plazma ili pettit beure keksa.

Također, dobro je šećer upržiti toliko da se otopi i tek malo porumeni.


brzirecepti.info

BRZO, LAGANO I VEOMA FINO JELO: Pašta s dimljenim lososom

Pašta s dimljenim lososom


Sastojci:
  • 220 g širokih rezanaca (može i neka druga tjestenina)
  • 100 g fileta dimljenog lososa
  • 1 češanj češnjaka
  • pola manjeg mladog luka
  • 1 žlica sitno sjeckanog ljubičastog luka
  • 2 žlice milerama
  • 50 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 šampinjona
  • 1-2 cherry rajčice
  • 1 limeta (može i limun)
  • nekoliko kapara
  • nekoliko listića melise (matičnjaka, no nije nužno)
  • pola žličice majčine dušice
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • peršin (za posluživanje)

Priprema:

Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk. Dodajte mu sitno sjeckani češnjak, sitno sjeckani mladi luk, sitno sjeckane šampinjone i na kraju filete dimljenog lososa narezanog na trakice. Pirjajte nekoliko minuta.

Podlijte mileramom i slatkim vrhnjem, dodajte 1 žličicu limetinog soka i 1 žličicu naribane korice limete, te listiće melise (ako je potrebno i ako želite, možete staviti malo više vrhnja za kuhanje). Pirjajte oko 10 minuta, a pred kraj umiješajte majčinu dušicu, papar i sol.

Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi s malo maslinovog ulja i dobro ocijedite. Prelijte je dobivenim umakom, na kraju po svemu posložite cherry rajčicu i nekoliko kapara, te po želji prije posluživanja posipajte peršinom.


brzirecepti.info

VIC DANA: Robot koji zna kada lažeš



Otac kupi robota koji ti da šamar ako lažeš.
Odluči se da će ga isprobati za vrijeme večere.
Otac: Sine gdje si bio dopodne
Sin: U školi
Robot opali šamar sinu
Sin: OK, kod prijatelja, gledali smo DVD
Otac: Što ste gledali
Sin: Kung Fu Pandu
Robot opet opali šamar sinu
Sin: OK, gledali smo pornić
Otac: Štoooo? Ja u tvojim godinama nisam znao što je to
Robot opali šamar ocu
Mama: Ha, ha, ha, ha, vidi se da je tvoj sin
Robot opali šamar mami.

DNEVNI HOROSKOP ZA DAN 16.03.2018.



OVAN (21. MART – 20. APRIL)

POSAO: Moguće su manje nestabilnosti na vašem polju finansija. Imaćete neke troškove, ali ne bi trebalo da bude većih problema.
LJUBAV: Osećate veoma jako povezanost i bliskost sa osobom koja vam se dopada. Pred vama je mogućnost za početak strastvene veze.
ZDRAVLJE: Povećajte unos tečnosti.


BIK (21. APRIL – 20. MAJ)

POSAO: Možete da prekinete neku poslovnu saradnju kojom niste zadovoljni. Aspekti generalno nisu loši za vaš posao.
LJUBAV: Moguće je da imate manje probleme sa svojim partnerom zbog ljubomore koja je prenaglašena. Probajte da smirite situaciju.
ZDRAVLJE: Povedite računa o bubrezima.


BLIZANAC (21. MAJ – 20. JUNI)

POSAO: Očekuje vas veliki broj poslovnih obaveza. Moguće je da ćete imati prilično naporan dan.
LJUBAV: Očekuje vas zanimljiv susret sa jednom osobom koja je rođena u vodenom znaku. Možete da se nadate intrigantnoj avanturi.
ZDRAVLJE: Manji pad imuniteta.


RAK (21. JUNI – 22. JULI)

POSAO: Ne preporučuju vam se veći rizici kada je u pitanju polje novca. Ne biste trebali da imate preterano važna poslovna dešavanja danas.
LJUBAV: Nova ljubav kuca na vaša vrata! Zapravo, lupa tako jako da ne možete da joj ne otvorite!
ZDRAVLJE: Puni ste energije!


LAV (23. JULI – 22. AVGUST)

POSAO: Moguće je da se bavite pitanjima porodične imovine ili ste zauzeti nekim stvarima oko papirologije.
LJUBAV: Očekuje vas zanimljiva situacija sa bračnim partnerom. Možete da očekujete veoma strastveno veče i popodne.
ZDRAVLJE: Bilo bi dobro da odete na redovnu kontrolu.


DEVICA (23. AVGUST – 22. SEPTEMBAR)

POSAO: Moguće je da delujete nekako negativno nastrojeni u komunikaciji sa poslovnim saradnicima. Pokažite im da nemate loše namere.
LJUBAV: Otvoreno flertujete sa osobom koja vam se dopada. Spremni ste da se upustite u burnu i zanimljivu avanturu!
ZDRAVLJE: Manji problemi sa grlom.


VAGA (23. SEPTEMBAR – 22. OKTOBAR)

POSAO: Očekuje vas smanjenje zarade ili neke manje komplikacije na poslovnom planu. Potrudite se da se ne nervirate previše.
LJUBAV: Ne osećate emocije koje ste mislili da ćete imati. Zbunjeni ste. Moguće je da vam trenutni partner ipak ne odgovara.
ZDRAVLJE: Povedite računa o ishrani.


ŠKORPIJA (23. OKTOBAR – 22. NOVEMBAR)

POSAO: Pod velikim ste pritiskom i lako možete doneti pogrešnu odluku. Očekuje vas prilično naporan dan.
LJUBAV: Skloni ste svađama sa voljenom osobom. Smatrate da je vaša sujeta povređena, a takve stvari ne praštate lako.
ZDRAVLJE: Prijaće vam odmor i više sna.


STRELAC (23. NOVEMBAR – 21. DECEMBAR)

POSAO: Moguće je da ste opterećeni nekim crnim mislima. Pokušajte ipak da izvučete pozitivnu pouku iz svake situacije.
LJUBAV: Deluje vam da vaša trenutna veza ne vodi nikuda. Polako se usmeravate na neka nova poznanstva.
ZDRAVLJE: Mogući su problemi sa cirkulacijom.


JARAC (22. DECEMBAR – 19. JANUAR)

POSAO: Niste dovoljno sigurni u sposobnosti svojih saradnika, pa svaki posao koji obave proveravate po više puta.
LJUBAV: Očekuje vas zanimljiv predlog za ljubavnu vezu. Moguće je da ipak niste spremni odmah da odgovorite.
ZDRAVLJE: Dobro se osećate.


VODOLIJA (20. JANUAR – 19. FEBRUAR)

POSAO: Manji nesporazumi sa nadređenima mogu da obeleže ovaj poslovni dan. Nemojte da gajite preterano velika očekivanja.
LJUBAV: Pred vama je zanimljivo poznanstvo sa osobom koja deluje veoma misteriozno. Ukazaćete joj posebnu pažnju.
ZDRAVLJE: Ukočenost u leđima.


RIBE (20. FEBRUAR – 20. MART)

POSAO: Moguće je da nećete ostvariti ono što ste imali u planu, pogotovo ako se radilo o nekim poslovima vezanim za inostranstvo.
LJUBAV: Voljena osoba smatra da ste preterano slobodni u kontaktu sa suprotnim polom i da je ne poštujete.
ZDRAVLJE: Izbegavajte alkohol.

FANTASTIČNA KOMBINACIJA ČOKOLADE I KESTEN PIREA: Kremasta čokoladna torta

kremasta_cokoladna_torta


Sastojci:
  • 6 jaja
  • 80 g šećera
  • 2 žlice kakaa
  • 60 g pšeničnog oštrog brašna (tip 400)
  • 5 žlica mlijeka,
Za kremu:
  • 150 g kesten pirea
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 300 ml mlijeka
  • 1 krema za kolače od čokolade
  • 100 g čokolade

Priprema:

Žumanjke i šećer zajedno stavite u posudu i električnom mješalicom kremasto izmiješajte. Dodajte kakao pomiješan s brašnom, te dobro promiješajte. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u smjesu.

Na dno kalupa za torte promjera 24 cm stavite papir za pečenje. Dobro ga premažite maslacem. Ulijte pripremljenu smjesu, poravnajte i pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.

Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu da se hladi, a zatim nakapajte mlijekom.

Kesten pire razradite sa 100 ml slatkog vrhnja. U posudu ulijte hladno mlijeko, dodajte preostalo slatko vrhnje i sadržaj vrećice kreme. Miješajte električnom mješalicom srednjom brzinom (2-3 minute) dok ne dobijete kremu. U kremu dodajte otopljenu čokoladu i kesten pire.

Odmah je nanesite na ohlađeni biskvit i poravnajte, a tortu zatim ostavite da se ohladi, te ju poslužiti možete nakon hlađenja. A dodatno je možete i ukrasiti šlagom ili čokoladnom glazurom.


brzirecepti.info