loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, October 31, 2016

Nutella Cheesecake Bars

Slikovni rezultat za Nutella Cheesecake Bars




Nutella Cheesecake Bars Recipe

Makes 16 Bars | Prep Time: 30 minutes | Bake Time: 50 minutes (total)

Ingredients:

2 cups Oreo crumbs
1/4 cup unsalted butter, melted
16 ounces cream cheese, at room temperature
2 eggs, at room temperature
1/2 cup granulated sugar
1/4 cup + 1 tablespoon heavy cream
1 vanilla bean, halved and seeds scraped (or 1 tsp vanilla extract)
1/3 cup Nutella

Method:

Preheat oven to 325F (170C). Butter an 8×8 baking dish and line with parchment paper, making sure that the parchment is well pressed in the corners. Set aside.

In a food processor, pulse Oreos until they become crumbs. Add in melted butter and pulse until moistened. Press Oreo mixture evenly into the bottom of your baking dish. Bake crust until set, about 12 minutes. Set aside to cool.

Clean out the food processor. Add cream cheese, eggs, sugar, ¼ cup heavy cream, and vanilla. Pulse until smooth. Put 2/3 of the cream cheese mixture in a bowl and set aside.

Add Nutella and 1 tablespoon of heavy cream to the remaining 1/3 cream cheese mixture in the processor. Pulse until smooth.

To assemble, spread the plain cheesecake mixture over the cooled Oreo crust, being careful of the crust. Then pour the Nutella cheesecake layer on top of the plain cheesecake layer and spread evenly.

Bake on the center rack of the oven for about 35 minutes, or until the center jiggles slightly. Remove from the oven and cool completely on a cooling rack. Refrigerate for at least 3 hours.

When ready to serve, lift the bars out of the pan by lifting up the parchment paper (it should release easily). Cut into 16 squares and serve.

Cook’s Note:

Put the Nutella cheesecake mixture into a piping bag, then pipe on top of the plain cheesecake layer, to get more even layer than spreading.






Jedan sastojak vas može osloboditi od SIJEDE KOSE zauvijek!

Slikovni rezultat za peel potatoes for hair






Iako postoji široka paleta boja za kosu, ovi kozmetički proizvodi sadrže razne hemikalije koje čine više lošeg nego dobra za vašu kosu i vlasište. Komercijalne boje za kosu iritiraju vlasište i oštećuju folikule, što dovodi do opadanja kose i suhe, oštećene kose.

Ako redovno koristite boje za kosu za pokrivanje sijedih, bilo bi dobro da se okrenete ovom prirodnom rješenju koje je više korisno. Ne uzrokuje iritaciju vlasišta ili oštećenja kose, te osigurava dugoročnu korist.

Vrlo jednostavno možete napraviti ovaj recept kod kuće. Trebate samo dva sastojka i potrebno je vrlo malo vremena za njegovu pripremu.

Prvo, ogulite 5 krompira. Nećete koristiti krompir, već samo njegovu koru. Stavite koru krompira u lonac vode. Neka prokuha a zatim pirjati oko 5 minuta. Skinite lonac s vatre i ostaviti da se ohladi. Procijedite tekućinu i pohranite je u drugu posudu.

Kako biste poboljšali miris ovog prirodnog lijeka možete dodati malo eteričnog ulja ružmarina ili lavande. Nakon uobičajenog pranja masirajte kosu i vlasište sa ovom mješavinom. Vaš sijeda kosa će vratiti svoju prirodnu boju nakon samo nekoliko tretmana!

Masnoće ne debljaju, već ugljikohidrati

Slikovni rezultat za Masnoće ne debljaju, već ugljikohidrati






Mit o masnoćama kao glavnim krivcima za debljanje u ovom je istraživanju potpuno razbijen, a glavnim krivcima za višak kilograma proglašeni su ugljikohidrati

Gotovo svaka će vam dijeta ograničiti unos masnoća, govorit će se o proizvodima s manje masnoža, no neki su nutricionisti počeli sumnjati u ovu dogmu i nakon opsežnog istraživanja i praktičnog eksperimenta došli do zaključka da se radi o mitu i da su glavni krivci za višak kilograma zapravo - ugljikohidrati.

Kao rezultat istraživanja, švedski stručnjaci sada preporučuju prehranu siromašnu ugljikohidratima, jer je analiza preko 16 tisuća istraživanja bazirana na teoriji utjecaja raznih vrsta namirnica na hormone dala jasan odgovor.

Naime, najvažniji hormon za mršavljenje je inzulin, koji inače kontrolira skladištenje masnoća u tijelu. Kako način prehrane bogat ugljikohidratima povećava količinu glukoze u krvi, proizvodi se više inzulina pa se i skladišti više masnoća.

Ako slijedimo ovu teoriju, prehrana u kojoj će prevladavati špek, vrhnje, perad i slične namirnice trebala bi dovesti do bržeg gubitka masnoća u tijelu.

Teoriju je pokušao dokazati profesionalni trener Sam Feltham, koji je prvo tri tjedna bio na režimu prehrane od 5 tisuća kalorija dnevno s puno ugljikohidrata, a nakon toga je isti period proveo jedući hranu bogatu masnoćama, vježbajući umjereno u oba slučaja. Dosadašnje teorije rekle bi da će dobiti jednak broj kilograma, no, praksa je pokazala drugačije.

Naime, na prehrani s masnoćama Feltham se udebljao samo 1.5 kilogram i izgubio 2.5 cm u struku, dok je u ona tri tjedna na ugljikohidratima natukao 7.25 kilograma i dobio 9.5 cm u struku.

Tijeko perioda hrane bogate masnoćama iz njih je dolazilo 72 posto kalorija, 22 posto iz proteina i 6 posto iz ugljikohidrata, dok je u druga tri tjedna 63 posto kalorija dolazilo iz ugljikohidrata, 13 posto iz proteina i 22 posto od masnoća.

Ljudi s viškom kilograma i inače unoste najviše ugljikohidrata, a na taj način podižu razinu lošeg kolesterola u krvi, snižavajući pritom razinu dobroga. U isto se vrijeme proizvode i masne kiseline tijekom pretvaranja glukoze iz ugljikohidrata u masnoću. Takva je kombinacija glavni krivac za začepljenje arterija i povećanje rizika od srčanog i moždanog udara.

Masti su tako oslobođene krivnje, pa živio špek, a na kruh i tjesteninu zaboravite.

Dijeta 8 sati – osmosatna dijeta

Slikovni rezultat za 8 hour diet





Jedna od novijih dijeta, zapravo je stara priča, samo su se sada dosetili da podsete ljude na vrlo važna nutricionistaička pravila. Knjiga pod naslovnom : ” Osmočasovna dijeta : Gledajte kako kilogrami nestaju, dok jedete šta želite “, autora Davida Zinčenka i Pitera Mura je doživela da vrlo brzo postane hit u čitavom svetu. No, mora se priznati da autori nisu izneli gotovo nikakvu novu informaciju, ali je činejnica da je dobar marketing kome su zaista posvetili pažnju definitivno imao udela u tome da dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta postane planetarni hit.

O čemu se zapravo radi?
Jednostavno, dozvoljeno vam je da jedete sve, ali samo ukoliko jedete tokom osam sati u toku dana. Na prvi pogled vrlo jednostavno, ali da li je to baš tako? Naravno da nije, jer postoje neka pravila koja je neophodno poštovati da bi rezultati bili vidljivi. Na prvom mestu je neophodno jesti samo 8 sati u toku dana, a ostalih 16 je dozvoljeno samo piti vodu ili biljne čajeve, a dozvoljena je i nezaslađena limunada u tom periodu. Autori načina ishrane poznatog kao dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta savetuju da tih 8 sati bude u periodu od 9 do 17 časova, ukoliko je moguće, jer rezultati pokazuju da su tada rezultati nabolji.

No, svi znamo da urbani način života gotovo da ne dozvoljava ishranu u ovo doba, uzevši u obzir da je radno vreme upravo od 9 do 17 časova, zato su moguća odstupanja. Optimalno vreme je od 8 ujutru do 19 časova. Naravno, u tom periodu treba jesti, ali samo 8 sati u toku dana. I ono što je još važnije, dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta podrazumeva da tih osam sati ne moraju biti u isto doba dana svakoga dana. Recimo, tokom radnih dana može biti u periodu od 8 do 16, a u dane vikenda od 11 do 19 časova. Ali, najvažnije je nakon toga ne unositi ništa osim tečnosti ( voda, biljni čaj, blaga limunada i sve naravno bez šećera ). I ne zaboravite, razmak između glavnih obroka mora biti četiri sata.

Autori načina ishrane poznatog kao dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta smatraju da bi period privikavanja trebalo da bude tri dana u toku nedelje, uz postepeno povećanje sve dok se ne dođe do svih sedam dana u nedelji kada se praktikuje osmosatna dijeta .

Zanimljivo je da je u već pomenutoj knjizi navedena i preporuka autora da se svakoga dana sprovodi fizička aktivnost i to u trajanju od 8 minuta. Mada, mnogi smatraju da je to samo vrlo vešt marketinški trik, uzevši u obzir da je sve u znaku broja osam. A zašto baš broj 8, možda ćemo saznati u nekom novom delu ovih autora. Bilo kako bilo, fizička aktivnost je apsolutno preporučljiva, bez obzira dali držite osmosatnu dijetu ili ne.

Osmosatna dijeta – jelovnik

Ono što će vas posebno oduševiti jeste jelovnik, a pravilo je jednostavno : sve je dozvoljeno. Naime, jelovnik podrazumeva zaista sve namirnice, ali samo ukoliko ih jedete u određeno vreme. No, iako su dozvoljene sve namirnice, valjalo bi biti obazriv, te pokušati sa unosom zdravijih namirnica.

Jedan od primera jelovnika koji je dat u već pomenutoj knjizi izgleda ovako :

NAKON USTAJANJA : voda ili kafa ili čaj ( naravno, bez šećera )
DORUČAK : mleko sa muslijem i voće po izboru ili kajgana sa tostom, uz čaj ili kafu, po želji ( naravno, bez šećera )
UŽINA : gotov slatkiš od žitarica ( poput recimo ” Bonžite ” ) ili takozvane zdrave grickalice ( badem, lešnik, orasi )
RUČAK : pica ili pomfrit, kako je navedeno u knjizi, ali ipak je bolje odlučiti se za ” normalan ” ručak i 1 jabuka
UŽINA : 1 kolač ili sladoled ( a iz iskustva onih koji su primenjivali osmosatnu dijetu, može i voće po izboru )
VEČERA : pileća prsa, kuvani krompir i brokoli, preliveni puterom i sladoled.

Dijeta 8 sati – iskustva

Kada pogledate jelovnik verujem da ste pomislili da je idealan. No, iskustva onih koji su praktikovali režim ishrane dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta su saglasni u tome da ipak jelovnik treba prilagoditi sopstvenim potrebama.

Na prvom mestu ne treba se opterećivati, jer ovde je u pitanju način ishrane, a ne klasična dijeta iako se zove osmosatna dijeta, a zatim treba ipak voditi računa, te unositi kvalitetne namirnice, a ne recimo pomfrit, kako je navedeno u predlogu jelovnika.

Iskustva onih koji su primenjivali ovakav način ishrane tvrde da iako rezultati nisu toliko vidlivi u ssamoj kilaži odmah, sigurno su vidljivi u obimu.

Svakako, tvorci sistema ishrane dijeta 8 sati tvrde da rezultati ne mogu izostati. Naravno, pod uslovom da se pridržavate svih navedenih smernica. Takođe, autori navode da se u proseku gubi oko 4 kilograma nedeljno, a tako navode i brojna iskustva onih koji su primenjivali i još uvek primenju osmosatnu dijetu.

Dijeta 8 sati – rezultati

Kao i svaka dijeta, tako i dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta daje rezultate. Ali, oni se ne mogu dogoditi preko noći, kao što mnogi od nas očekuju.

U principu, kako pokazuju dosadašnja iskustva mnogih koji su do sada promenjivali ovu dijetu rezultati su zaista vidljivi vrlo brzo, a ponajviše u obimu. No, ne zaboravite da se ovaj režim ishrane prvo primenjuje svakog drugog dana, to jest tri dana u nedelji, kako bi se organizam postepeno navikao na ovakav način unosa hrane. Neophodno je to raditi postepeno, a posebno ukoliko ste prethodno bili skloni kasnom prejedanju.

Svakako, rezultati ne mogu izostati ukoliko se pridržavate režima ishrane osmosatne dijete, ali prethodno morate odlučiti da li to zaista želite ili ne, što je slučaj kod svih dijeta, naravno. No, ono što osmosatnu dijetu čini zaista psoebnom i vrlo lako primenljivom jeste činejnica da nije neophodno da se opterećujete koliko ste hrane, to jest kalorija uneli, da li nešto smete ili ne da jedete. Jedino o čemu treba da vodite računa jeste kada počinjete da unosite hranu ujutru i da osam sati nakon tog vremena, još jednostavnije – prestanete da je unosite. A rezultati će uskoro biti vidljivi.




Loše vijesti za tate: Dijete bi trebalo spavati s mamom do treće godine?

Slikovni rezultat za baby sleep with mom and dad






Kvalitetan san vrlo je važan za normalan razvoj mozga, posebno kod beba. Iako se do sada vjerovalo kako spavanje u roditeljskoj postelji ima mnogo više opasnosti nego prednosti, posljednje istraživanje je poljuljalo ovu teoriju.

Doktor Bergman sa Univerziteta u Cape Townu tvrdi da za pravilan razvoj novorođenčad treba spavati na majčinim prsima prvih nekoliko sedmica, a potom bi dijete trebalo ostati u majčinoj postelji sve do treće ili četvrte godine. Ovaj pedijatar tvrdi da bebe manje spavaju u krevetiću nego u majčinom naručju, što dovodi do porasta stresa, što čini štetu mozgu i može dovesti do problematičnog ponašanja kod djeteta u kasnijoj dobi.

Mnogi su se pobunili na ovu teoriju jer su istraživanja širom svijeta pokazala kako spavanje u krevetu s roditeljima povećava opasnost od iznenadne dojenačke smrti, ali Bergman, ovo ne smatra dovoljno dobrim argumentom jer do gušenja i iznenadne dojenačke smrti dolazi zbog otrovnih para, velikih jastuka i opasnih igračaka, a ne majčine prisutnosti.

Posmatrano je šesnaest beba koje su jedno vrijeme spavale u majčinom naručju, a kasnije u krevetićima. Kada su spavale u krevetiću više su bile izložene stresu tokom sna. Od šesnaest beba samo šest je imalo miran san u krevetiću i kvaliteta sna je bila mnogo lošija.

Doktor Bergman tvrdi kako promjene u mozgu do kojih dolazi zbog stvaranja hormona stresa mogu uticati na uspostavljanje odnosa kasnije u životu te čak mogu dovesti do promiskuitetnosti. Sve dok su roditelji nepušači, ne konzumiraju alkohol i droge, nemaju preveliku tjelesnu težinu, nisu bolesni ili pretjerano umorni smatra da bi bebe trebale spavati s mamom u krevetu.

Stavila je smjesu od KURKUME na lice i sačekala 10 minuta: Sada je svi mole za ovaj recept!

Slikovni rezultat za mask curcuma





Da biste koristili kurkumu za njegu vašeg lica i brisanje tamnih kolutova oko očiju, upotrijebite je na slijedeći način: pomiješajte prstohvat kurkume sa pastom napravljenom od pola kašičice limunovog soka, kašičice soka od paradajza i prstohvata brašna.

Nanesite pripremljenu smjesu na tamne krugove oko očiju i pustite da tako odstoji 10 minuta. Ova smjesa je jedna od najboljih prirodnih lijekova za liječenje podočnjaka te ima sposobnost da ih ukloni u rekordnom vremenu.

Postoji i druga mogućnost, a to je da uzmete smjesu pripremljenu od kurkume u prahu i soka od ananasa. Neka smjesa odstoji na koži oko očiju 10 minuta, a krajnji rezultat će biti svijetla koža bez kolutova i podočnjaka.

Ovaj recept je podijelila čitateljka koja ističe da su je prijateljice molile da im da recept kada su vidjele rezultate koje je postigla u rekordnom roku.

Brzi puding kolač

brzi kolac


Puding, keks i neskvik kuglice, čas posla gotovo. Ovo je manja mera, za pravougaoni kalup za kolače, vi možte po izboru. Deca oduševljena čak i bez šlaga odgore.


Sastojci:


-1l mleka
-puding od vanile
-puding od čokolade
-1/4 margarina
-12 kašika šećera
-21 petit keks
-neskvik kuglice po želji

Priprema:

400ml mleka staviti da provri a u 100ml razmutiti 6 kašika šećera i puding od čokolade pa zakuvati kad mleko provri.

Kad se zgusne, neće jako, dodati pola od 1/4 margarina pa mešati da se otopi.

U pravougani kalup staviti 6 komada petit keksa, toliko je meni stlao u pravi red, pa istresti pola vrelog pudinga. Nije potrebno keks namakati jer je puding redji i vreo pa će keks sam omekaniti.

Kad istresemo pola smese poredjamo kuglice, tačnije pobacamo odgore gusto pa preko njih lagano istresamo ostatka pudinga.

Odgore poslažemo red keksa, 7 komada jer se moj kalup prema gore širi.

Isto uradimo sa pudingm od vanile kao sa pudingom od vanile i pola smese prelijemo preko keksa, pa stavimo neskvik kuglice i preko još pola pudinga. Odgore poslažemo preostalih 8 komada keksa i ostavimo da se hladi. Kad bude mlako stavimo u friz ili frižider. Odgore može i ne mora šlag. Poslužite hladno.

Riblje-povrtna kašica: "Oslić na bijelo"

Riblje-povrtna kašica: "Oslić na bijelo" – Badnjak za bebe (od devet mjeseci)

9+

Sastojci:


40 g oslića
 50 g krumpira
1 mali režanj češnjaka
1 čajna žličica maslinovog ulja

Priprema:

Na sitno nasjeckajte režanj češnjaka i prodinstajte ga na 1 jušnoj žlici maslinovog ulja. Dodajte 1 dcl vode i na male kockice nasjeckani mladi krumpir
 Kuhajte 3 do 5 minuta i u posudu dodajte očišćeni (dobro očistite oslić od kostiju i provjerite!) i na sitnije isjeckani filet oslića, pred sam kraj dodajte jelu prstohvat kosanog peršina
Kuhajte dok oslić i krumpir nisu gotovi i dodatno zdruckajte jelo vilicom. Ako je potrebno dodajte još par kapi maslinovog ulja



How To Breastfeed a Newborn Baby and How Much To Feed

Slikovni rezultat za How To Breastfeed a Newborn Baby and How Much To Feed






The decision to breastfeed is sometimes a difficulty for new moms to make. There are many doubts and fears that new moms have and they have to learn breastfeeding a newborn.

Breastfeed a Newborn – Getting Started

As soon as the new mom holds her newborn in the delivery room, it is a great opportunity to start breastfeeding. The new mom’s body starts producing small amounts of colostrums that helps the baby fight infection. This is something that cannot be found in formula.

When positioning the baby, turn his whole body towards you, chest to chest. Touch his upper lip with the nipple and when his mouth opens wide, pull him into the breast. Make sure to hold the breast for support. His mouth should cover only the nipple but at much of the areola as possible.

Newborns are unsteady and may have trouble finding and staying on the nipple. Breastfeeding will require patience and persistence. Ask the nurses in the hospital to show you what to do and also ask for a lactation consultant to visit with you. Also, seek advice from other mothers who have recently breastfed. They will be a wealth of information.

Nursing should not be painful. If when the baby latches on and it hurts, break the suction and try again. To break the suction, insert your little finger between the baby’s gums and the breast. Keep trying to get the baby to latch on properly to stop any pain. Once the baby latches on properly, he will do the rest of the work.
How Much to Feed

Newborns must eat frequently and as much as possible. It is common for a breastfeeding mom to nurse a newborn eight to twelve times within a twenty four hour period. Follow the cues of the baby and nurse when the baby shows signs of hunger. It is best to start feeding the baby before the crying starts.

How Much To Feed a Newborn

Newborns may need to be gently awakened to nurse as they will not be a vigorous as an older baby. Make sure that the baby is eating at least every four hours. If the baby is sleeping, wake him to nurse. Feedings can take up to 40 minutes for the baby to ingest enough milk.

The actual amount of milk that the baby eats at each feeding cannot be measured when the baby is being breastfed. The best way to measure that the baby is getting enough food to eat is by weight gain and contentment. Breastfed babies should be weighed every few days to ensure that they are not losing weight. If they are steadily gaining weight then the baby is eating enough food to properly grow. The baby’s contentment level will also be an indicator of a full belly and enough food at each feeding.

Panang Curry Recipe



Chicken Panang Curry Recipe


Adapted from Thai Cooking Made Easy
Serves 2 | Prep Time: 10 Mins | Cook Time: 10 Mins

Ingredients:

1 skinless & boneless chicken breast, cut into small cubes
1 tablespoon oil
2 tablespoons Panang curry paste
1/2 cup coconut milk
1/4 cup water
1 teaspoon sugar
1 tablespoon fish sauce
1/2 cup frozen green peas
4-6 kaffir lime leaves (slightly bruised)

Method:

Heat up a pot with oil. Add in the Panang curry paste and do a quick stir until aromatic. Add in the chicken meat and blend well with the curry paste, then add in the green peas, coconut milk, kaffir lime leaves, water and the seasonings. Lower the heat to medium and let it simmer for 8-10 minutes. Serve hot with steamed white rice.