loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Sunday, December 25, 2016

Zaustavite starenje kože uz prirodnu aromakozmetiku

Slikovni rezultat za Zaustavite starenje kože






Prirodnom aromakozmetikom možemo jak  utjecati na stanje kože i pomladiti ju za par godina. Ipak za to (ili neki veći pomak kotača unatrag) bitno je kakav stav imamo prema starenju.

Mahnito proučavanje bora na licu sa ogledalom koje povećava 10x stvara namrgođeno lice koje nikome nije milo. Debeli sloj pudera za koji se uvjeravamo da ga samo mi vidimo stvara dojam loše fasade i slabog samopouzdanja, a niti to nije nikome milo.

U cijeloj priči oko starenja bitno je shvatiti da je starenje potpuno prirodan proces koji ne bi smio u svojoj biti (oko vanjskog izgleda) imati neke toliko negativne konotacije koliko nas u to farmaceutska industrija (svojim kremama, pomadama, bojama za kosu i čudotvornim dodacima prehrani) pokušava uvjeriti.

Starenje je zapravo prirodan proces u kojem se naše tijelo mijenja. Dakle i starenje kože, nastajanje bora, trebamo prihvatiti kao normalnu pojavu u životu čovjeka. Tehnički gledano dešava se zato jer s vremenom stanice kože izgube sposobnost pohranjivanja dostatne količine vode, time koža postaje sve tanja i gubi elastičnost, ali i mogućnost prijenosa hranjivih tvari iz unutrašnjosti tijela zbog čega se javljaju bore.

Prirodna kozmetika je prepuna hranjivih tvari koje direktno apliciramo na kožu i zato je njen efekt tako brz i očit. Koža kao da procvate od sreće.

Tretiranjem raznim industrijskim preparatima prepunim sintetskih, agresivnih supstanci, ne samo što oštećujemo kožu, već joj i ograničavamo mogućnost da razvije vlastitu sposobnost prilagodbe i razvijajući time i svoje obrambene potencijale kao nastavak imunološkoga sustava.

Kozmetička industrija starenje sve češće prikazuje kao bolest. Naravno osjetljivi smo na bolest, u našoj podsvijesti bolest je nešto što se mora pokušati sanirati, izliječiti, moramo reagirati na bolest. Zar ne? I onda nam servira razne sintetičke pripravke za tretiranje te “bolesti”. Razni farmaceutski preparati prikazuju trenutan i površinski učinak, ali njihov dugoročan učinak je štetan zbog lošega utjecaja na zdravlje cijeloga organizma.

Po nekim istraživanjima farmaceutske kreme protiv starenja koje zatežu kožu, mogu uzrokovati promjene u tijelu koje idu prema karcinomima. Jedan je od sastojaka tih krema alfa-hidroksilna kiselina koja oštećuje rožnati sloj kože i tako je čini osjetljivom na sunce i vanjske toksine. Nakon korištenja takvih krema dodatno se još treba zaštiti od sunca čije bi djelovanje moglo prouzročiti nejednaku pigmentaciju, staračke pjege i ponovno nastajanje bora. Koža oštećena farmaceutskim preparatima, slaba jetra, hrana puna konzervansa i aditiva siguran su recept za bore i kožne alergije.

Često se za starenje krivi sunce (bore, alergije na sunce), ali ono nije neprijatelj naše kože. Sunce je dio nas i bez njega ne bismo mogli živjeti. Tijelo (pa tako i koža) doživljava ga kao hranu, prijatelja i dio sebe. Fama oko opće paranoje kada dvije, tri sunčeve zrake padnu na našu kožu je potpuna bedastoća. Treba se redovito i umjereno izlagati sunčevoj svjetlosti i koža će se (ali i cijelo tijelo, a pogotovo psiha) preporoditi.

U prirodnoj kozmetici fizičke “znakove” starenja tretirat ćemo prvenstveno kvalitetnim hladno prešanim uljima punim vitamina, minerala i nezasićenih masnih kiselina kao što su ulje boražine, ploda divlje ruže, sjemenki nara, pšeničnih klica, konoplje, argana i dr.

Sljedeća komponenta koju ne smijemo zaboraviti je voda, tj. u kontekstu prirodne kozmetike hidrolati, a djelovanjem na znakove starenja možemo utjecati hidrolatima smilja, bušina, ruže, hamamelisa i dr.

Ako baš želimo možemo dodatno obogatiti naše pripravke raznim biljnim ekstraktima liposomima, ceramidima, vitaminima, ekstraktima raznih algi i aktivnih biljnih komponenata, ali sve je to cijela jedna priča koja onda ide prema tragu priče farmaceutskih krema.

Dodavanjem razbijenih biljnih molekula i velikim “nakrcavanjem” krema različitim dodacima zaboravljamo osnovu prirodne kozmetike, a to je:

* Starenje nije bolest nego najprirodniji dio jedne cjeline koja se zove život;

* Psihička stabilnost, sreća i mir kroz osmijeh brišu svojim svijetlom sve bore s lica.Također treba se sjetiti da je česta veza alergijskih reakcija, promjena boje, akni i ekcema s psihičkim disbalansima, napetostima. Glavni preduvjet zdravlju kože, i cijeloga organizma leži u našoj psihi i prihvaćanju prirodnih procesa koji se ne mogu i ne daju korigirati agresivnim intervencijama.



http://www.krenizdravo.rtl.hr/

Koje su štetne hemikalije u proizvodima za negu beba?

Slikovni rezultat za njega beba





Vaša beba miriše još lepše nakon kupke, ali dok joj perete mekanu kosicu, sapunjate bucmaste
ručice i nožice pa kasnije na njih nanosite kremicu, moguće je da svoje najdraže izlažete otrovnim hemikalijama. Sve je više studija koje otrovne hemikalije iz kozmetičkih proizvoda za higijenu i negu povezuju sa raznim oboljenjima kao što su rak, autizam, poteškoće u učenju, neplodnost, alergijske reakcije, iritacije kože i mnogim drugim.

Mediji u  svetu već su pisali o slučaju Johnson's baby šampona na čijoj ambalaži stoji "nežan za oči kao čista voda", a ispalo je da nije tako blagotvoran kako marketing tvrdi. Godine 2009. kampanja za sigurnu kozmetiku, Save Cosmetics, otkrila je i dokazala da je ovaj baby šampon sadržavao dva hemijska spoja koja se svrstavaju u karcinogenu kategoriju III. To su: 1,4-dioksan koji se dodaje radi stvaranja pene i sapunice kao i kvaternij 15, konzervans koji uništava bakterije otpuštanjem formaldehida. Tokom poslednjeg testiranja prošlog oktobra širom SAD-a, Johson's baby šampon i dalje je sadržavao ove hemijske spojeve.

Spojevi koji izazivaju posebnu zabrinutost u medicinskoj zajednici, među stručnjacima za okolinu generalno su - ftalati. Radi se o grupi hemikalija koje još nazivaju "endokrini disruptori", s obzirom na to da remete hormonalni balans u telu pa i da mogu izazvati mnoge negativne zdravstvene posledice, posebno u osetljivim životnim razdobljima - kod novorođenčadi i dece u pubertetu.

"Ftalati utiču na reproduktivnu funkcionalnost organizma, jer smanjuju razine spolnih hormona koji su ključni za razvoj i funkcioniranje polnih organa", kazala je Lisa Archer, direktorka kampanje za sigurnu kozmetiku i fondacije za borbu protiv raka dojke. "Naš hormonalni sistem vrlo je suptilno i fino uštiman, a kada poremetimo taj sistem, možemo imati ozbiljne probleme".

Mnoge organizacije za zaštitu javnog zdravlja krive upravo ftalate iz kozmetičkih proizvoda za pojavu preuranjenog puberteta kod devojčica i dečaka, za neplodnost, rak dojki i testisa, sve veću feminiziranost muškaraca i mnoge druge probleme.

Kako otrovni hemijski spojevi utiču na zdravlje beba?

Kako smo već spomenuli, bebe su posebno ranjive kad su u pitanju štetni hemijski spojevi. Prema studiji objavljenoj u stručnom časopisu Pediatrics, čak 81% beba imalo je (pre)visoki nivo ftalata u organizmu nakon korišćenja najpoznatijih marki baby šampona, losiona i pudera. Što su većem broju kozmetičkih proizvoda bile izložene, bebe su imale i veći postotak ftalata u organizmu.

"Njihov imunitet tek se razvija. Otrovni hemijski spojevi imaju mnogo veći uticaj na njih nego na nas odrasle", kaže Lisa Archer.

Kad su deca u pitanju, ftalati se navode i kao mogući uzročnici autizma i poteškoća u učenju, neplodnosti u kasnijoj dobi, pa čak i gojaznosti (prema najnovijoj studiji Children's Environmental Health Centera iz New York City-a).

Nadalje, još jedna grupa zabrinjavajućih hemijskih spojeva koji se dodaju kozmetici za bebe i decu su - parabeni. To su takođe konzervansi koji se dodaju većini proizvoda na bazi vode, a s ciljem da se spreči razvoj bakterija. Kao i ftalati, parabeni su hormonski disruptori, oni oponašaju estrogen u organizmu pa ih povezuju s pojavom raka dojke i reproduktivnim problemima.


Ne verujte "prirodnim mirisima"

Gotovo svaki kozmetički proizvod na spisku sastojaka ima i parfem (parfum/fragrance). Ono što doživljavamo kao prirodni miris, na primer, kreme od kokosa, zapravo je umetni miris ili parfem. Iza naziva parfum/fragrance proizvođači često skrivaju mnoge alergene, sintetičke maske i razne hemikalije, uključujući ftalate.

"Deklaracije su stavljene na proizvode da nas informišu, ali često iz njih zapravo ništa ne saznajemo", kazala je Margie Kelly, pravna savetnica organizacije Healthy Child Healthy World. "Na pakovanju piše parfem, a mi znamo da je to lepše ime za ftalate", dodaje Margie Kelly.


Potrebne su zakonske regulative

U SAD-u roditelji se sve češće organizuju u razne inicijative i udruženja protiv multinacionalnih kompanija koje podvaljuju štetne proizvode njima i njihovoj djeci. Osim edukativnih akcija, rade i na promeni zakonodavnih okvira, odnosno vrše pritisak da se problemi regulišu zakonom. Problem u SAD-u je što federalna agencija za nadzor hrane i lijekova (FDA) nema nikakav autoritet nad kontrolom proizvodnje kozmetičkih proizvoda. To pitanje reguliše takozvani Cosmetic Ingredient Review Panel koji su osnovali i kojim upravljaju upravo proizvođači kozmetičkih proizvoda i ljudi iz te industrije. Ideja je da se oni međusobno sami regulišu i nadziru. Grupacija je osnovana pre 33 godine, ali ništa ne radi, odnosno radi premalo. U tih 33 godine, ispitali su samo 20% od čak 12.500 hemijskih spojeva koji se koriste u kozmetičkoj industriji.

Zašto bi nama to trebalo biti važno? Zato što iste te kompanije svoje proizvode prodaju i na našima prostorima.
U Europskoj uniji zabranjeno je oko 1100 hemijskih spojeva u kozmetičkim proizvodima, a najviše oni koji se povezuju sa pojavom raka i reproduktivnih problema. Istovremeno, SAD su ih zabranile svega osam. Kako kažu aktivisti: "Amerika je divlji zapad upotrebe hemikalija."


Šta roditelji mogu učiniti? Kako zaštiti bebe?

Najbolje je koristiti što manje kozmetičkih proizvoda. Bebe same po sebi imaju neodoljiv miris i ne treba ih puno lickati iz čiste navike. Iako su prilično skupi, pokušajte kupovati organske proizvode. Mnogi na sebi već imaju vrlo jasno istaknuto "Paraben Free", odnosno "bez parabena". Najbolji izbor su i svi proizvodi koji nemaju ubačeni parfem. Ukoliko je na proizvodu istaknuto da je bez mirisa dobijenih iz ftalata, na proizvodu bi trebalo pisati iz kojih je sastojaka miris izolovan (npr. iz eteričnih ulja).

Izbjegavajte proizvode koji u sastavu imaju kvaternij 15 ili sastojke koji počinju na slova PEG ili završavaju na slova ETH. Za guzu i protiv pelenskog osipa koristite kremicu koja ne sadrži cink oksid, već neka vaš izbor budu kremice na bazi minerala. Isto važi i za kremice za sunčanje. Izbjegavajte one koje u sebi sadrže titanium dioksid ili cink oksid.

Ukoliko kupujete prirodne kozmetičke proizvode, proverite dobro datum isteka roka trajanja. S obzirom na to da ne sadrže konzervanse, njihov rok trajanja je kraći. Bolje je uzimati manja pakovanja, pa češće. Takve proizvode držite podalje od izvora toplote, posebno sunca, na hladnim i tamnim mestima.

Ukoliko razumete engleski jezik, posetite stranicu ekološkog udruženja Environmental Working Groups - www.ewg.org, čiji su aktivisti testirali i ocenili oko 74.000 kozmetičkih proizvoda. U njihovoj bazi možete pokušati potražiti pojedini proizvod ukoliko niste sigurni koliko je štetan.



Izvor: Klinfo.hr