loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, October 27, 2016

Čašica alkohola dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti muškaraca

Slikovni rezultat za man drink

Kod žena je učinak bio daleko manje zamjetljiv, a razlog bi mogao biti to što ženski organizam drukčije prerađuje alkohol.

Nekoliko čašica votke dnevno i upola ste manje izloženi opasnosti od srčanih bolesti. Već jedna čašica votke može tu opasnost smanjiti za trećinu. No, prirodna je diskriminacija nemilosrdna, pa se ova činjenica odnosi samo na muškarce.

Pokazali su to rezultati istraživanja koje je provedeno na više od 15.500 muškaraca i 26.000 žena u Španjolskoj. Dok muškarcima alkohol, čini se, itekako koristi, ženama je bio nešto manje koristan. U Španjolskoj se, naime, konzumira puno alkohola, a stopa smrtnosti od srčanih bolesti je vrlo niska.

No, ni muškarci ne mogu baš piti do iznemoglosti. Jer, naime, stručnjaci upozoravaju da velike količine alkohola povećavaju rizik od drugih bolesti te je "kriv" za 1.8 milijuna smrtnih slučajeva godišnje u svijetu.

U istraživanju su sudjelovali muškarci i žene u dobi od 29 do 69 godina koji su bilježili svoju konzumaciju alkohola tijekom 10 godina. Među njima je bilo sudionika koji nikad ne piju, do onih koji su pili 90 g alkohola svaki dan. To bi tjedno iznosilo otprilike osam boca vina ili 28 krigli piva.

Kod onih koji su pili malo, odnosno i manje od čašice votke dnevno rizik od srčanih bolesti bio je 35 posto manji. Kod onih koji su pili najmanje tri do čak više od 11 čaša dnevno rizik je bio upola manji. Nije u pitanju samo votka, nego se ovakva statistika odnosi na bilo koju vrstu alkohola.

Kod žena je učinak bio daleko manje zamjetljiv, a razlog bi mogao biti to što ženski organizam drukčije prerađuje alkohol.

Koji su to mehanizmi zbog kojih muškarci imaju toliko koristi od alkohola nije potpuno jasno. No, alkohol podiže razinu lipoproteina, poznatih i kao "dobri kolesterol", koji pomaže u zaustavljanju nakupljanja takozvanog "lošeg kolesterola" u arterijama.

Kašica od slatkog krumpira, mrkve i brokule


Slikovni rezultat za kasica od brokolija za bebe recept

Sastojci:

• 1 mali slatki krumpir (oko 300 g), oljušten i nasjeckan

• 1 velika mrkva, oljuštena i isjeckana

• 1 šalica vrhova brokule (oko 100 g)

Priprema:

1. Slatki krumpir i mrkvu stavite u košaricu iznad posude za kuhanje na pari te kuhajte 10 minuta dok ne omekšaju. Dodajte brokulu i kuhajte još 5 minuta.

2. Kuhano povrće izmiksajte u blenderu i servirajte toplo.



Za buduće i nove roditelje: Trik koji rješava najveći bebin problem


Slikovni rezultat za cute baby


Istraživanje kanadskog Sveučilišta u Montrealu proučavalo je kako glazba utječe na bebino raspoloženje. 

Mnoga istraživanja proučavala su kako pjevanje i govor utječu na bebinu pažnju, ali mi smo željeli doznati kako utječu na bebinu emocionalnu samokontrolu koja kod tako malo djece, naravno, nije razvijena. Vjerujemo da pjevanje bebama i djeci pomaže da tu sposobnost razviju u većem kapacitetu, ističe Isabelle Peretz, profesorica na Sveučilištu u Montrealu. 

U istraživanju 30 zdravih beba između 6 i 9 mjeseci slušalo je snimke gugutanja beba, govora odraslih i pjesama. Snimke su puštane bebama sve dok nisu napravile plačljivi izraz lica (spuštene obrve i kutovi usana, otvorena usta i podignute obrve), kojim bebe izražavaju osjećaj nezadovoljstva i tuge.
Kad su slušale glazbu bebe su ostale mirne oko 9 minuta. Kada su slušale gugutanje ostale su mirne malo duže od 4 minute, a govor odraslih držao ih je mirnima manje od 4 minute. Dakle, glazba ih je ponijela što upućuje na to da bebe imaju mentalni kapacitet oduševiti se glazbom baš kao što je to kod odraslih.

Tim psihologa kaže da je ovo otkriće važno jer u zapadnjačkoj kulturi majke puno češće pričaju svojoj djeci kad ih žele smiriti te tako propuštaju dobrobit pjevanja koje može utjecati na ljudsku sposobnost samokontrole osjećaja. 

Dodaju da pjevanje može smanjiti i osjećaj frustracije kod roditelja. Osim pjevanja uživo, roditelji mogu pomoći bebi da prestane plakati tako da joj puštaju glazbene snimke.

Protiv prehlade i viroze: Napravite kapi od 2 sastojka koje će vas preporoditi

Antibiotik kapi koje sadrže češnjak pravi su snagator u borbi protiv viroze i prehlade


Viroze i prehlade ni ove veljače nisu nas zaobišle. Kako biste otjerali te dosadne tegobe može vam pomoći prirodan lijek koji se više od 5.000 godina koristi na Tibetu. Riječ je o jednostavnom pripravku od samo dva sastojka u obliku antibiotik kapi koji jača imuitet i štiti tijelo od viroze i
prehlade


Želite li na prirodan način otjerati prehladu ili virozu napravite antibiotik kapi od samo 2 sastojka premu receptu starom 5.000 godina.

Sastojci:

- 350 g domaćeg češnjaka
- 200 ml ruma ili drugog alkohola (bez metanola i benzalkonija klorida)
- 1 staklenka
"Želite li na prirodan način otjerati prehladu ili virozu, napravite antibiotik kapi od samo 2 sastojka premu receptu starom 5.000 godina"

Priprema:

1. Češnjak ogulite i nasjeckajte na krupnije komadiće.

2. Ubacite ga u prethodno steriliziranu staklenku.

3. Dodajte medicinski alkohol te sastojke kratko promiješajte žlicom.

4. Staklenku zatvorite, stavite sa strane i ne otvarajte je 10 dana.

5. Procijedite lijek i tekućinu vratite u staklenku te je spremite u hladnjak.

Korištenje:

- U čašu vode nakapajte dvije kapi lijeka
- Vodu popijte prije doručka, ručka i večere
- Lijek koristite 12 do 15 dana

Lijek se koristi kod:

- Regulacije krvnog tlaka
- Jačanja imuniteta nakon i tijekom bolesti
- Pripreme i jačanja organizma u sezoni prehlade i gripe
- Smanjivanja razine kolesterola u krvi
- Liječenja astme, bronhitisa i drugih respiratornih bolesti
- Liječenja gastritisa
- Ubrzavanja metabolizma








http://zadovoljna.dnevnik.hr/

Znate li šta se desi kad pomešate nutelu i puter? VIDEO

Znate li šta se desi kad pomešate nutelu i puter?

Iako je čizkejke preukusan, malo je naporno spremiti ga. Svo to miksanje, merenje, mešanje i generalno gnjavljenje ga čine suviše napornim za pravljenje.

U ovom klipu ćete videti kako da napravite brzi Nutela čizkejk i on deluje preukusno!

Ovo je sve što vam je potrebno:

100 grama putera

250 grama biskvita

500 grama krem sira

70 grama šećera

400 grama nutele




Tomato, red wine & chorizo risotto

Slikovni rezultat za Tomato, red wine & chorizo risotto



Ingredients

2 tablespoons olive oil
2 shallots
1 clove of garlic
80 g higher-welfare chorizo
1 small bunch of fresh flat-leaf parsley
750ml - 1 litre of organic chicken or vegetable stock
1 x 400 g tin of chopped tomatoes
300 g risotto rice
200 ml red wine
50 g Parmesan cheese , plus a little extra to serve


Method

1. Heat 2 tablespoons of olive oil in a wide, shallow pan. Peel and finely chop the shallots and garlic, then finely chop the chorizo and parsley (reserve the leaves to serve). Add the parsley stalks, shallot, garlic and chorizo to the heated oil and cook over a medium-high heat for about 5 minutes, or until the shallot is softened and the chorizo is beginning to go crisp.

2. Meanwhile, in another pan, heat the stock with the tinned tomatoes. Add the rice to the shallot mixture and stir to coat the grains. Cook over a high heat for a minute or two, or until the grains have cracked and are slightly translucent at the tips, then pour in the red wine.

3. Stir well and cook until almost all the wine has evaporated. Add the hot stock and tomato mixture, ladle by ladle, stirring well with each addition, and only adding more when the previous ladle is almost fully absorbed. You may not need all of the mixture, or you may need to top it up with a little water.

4. The rice should be tender but with a little bite in the middle. When it’s cooked, add one last ladle of liquid. Finely grate the Parmesan, then add to the pan with some seasoning. Stir well, take off the heat and cover. Leave for 5 minutes or so before stirring again, tasting and adjusting the seasoning, if necessary.

5. Serve topped with extra grated Parmesan and the chopped parsley leaves.

Lime‑Grilled Chicken Breasts

Slikovni rezultat za Recipes food

Prep Time                Cook Time              Total Time                Serves
30 minutes                12 minutes             42 minutes               4  People



Ingredients

Recipe makes 4 Servings

* 1 Lb Grade‑A Skinless Boneless Chicken Breast, pressed to a 1/4 in thickness  
* 1/8 Tsp kosher salt  
* 1/8 Tsp H‑E‑B Black Pepper  
* 1/2 cup(s) H‑E‑B Honey Mustard  
* 1 Tsp lemon, zested  
* 3 Tsp lime, juiced  
* 3 H‑E‑B Peeled Garlic, crushed  
* 1 Tbsp Kikkomon All‑Purpose Less Sodium Soy


Instructions

1. Place chicken breasts between 2 sheets wax paper, then pound with a meat mallet or rolling pin to  a uniform thickness of 1/4‑inch.

2. Season with salt and pepper.

3. Place honey mustard in a large shallow glass dish.

4. Grate lime for zest, then squeeze to make juice.

5. Combine zest and juice with honey mustard, garlic and soy sauce to make marinade.

6. Turn chicken in marinade to coat both sides. Let stand 10‑30 minutes.

7. Meanwhile, heat charcoal 30 minutes until covered with a light layer of gray ash or heat gas grill  on high 10 minutes with lid closed.

8. Grill chicken 4 inches above medium heat.

9. Cook 4‑6 minutes per side until chicken reaches an internal temperature of 165°F.

Smeđa riža sa špinatom (za bebe 7+)






Sastojci:

½ šalice smeđe riže
5-7 listova špinata bez tvrdih peteljki
1 mala žličica maslinovog ulja

Priprema:

Rižu operite i kuhajte u posudi s vodom sat vremena. U drugu posudu stavite vodu te kada voda zakuha dodajte listove špinata koje ste prethodno dobro oprali. Špinat blanširajte do 5 minuta te izvadite iz vode.
Pri završetku kuhanja, ispasirajte rižu, dodajte žličicu maslinovog ulja, blanširani špinat te napravite kašicu.
Dobivena kašica iznosi cca 150 ml.

INFORMACIJE
Za bebe od 7 mjeseci.
Špinat je namirnica koja omekšava stolicu dok riža čini stolicu tvrđom.

NUTRITIVNI SASTAV
Maslinovo ulje sadrži nezasićene masne kiseline, vitamin E i antioksidativne fitonutrijente fenola.
Špinat je izvanredan biljni izvor željeza. Također sadrži visoki udio vitamina K i A, folne kiseline te beta karoten.
Smeđa riža sadrži visoki udio fosfora, željeza, mangana i vitamina skupine B.




PAŽLJIVO BIRAJTE: Ovo je hrana koja "otvara" apetit


Slikovni rezultat za Ovo je hrana koja "otvara" apetit



Svako bi očekivao da se nakon obroka, kakav god bio, osećamo sito, ali nutricionisti otkrivaju da od nekih namirnica možemo da budemo još gladniji.

Nutricionistkinja Rajanon Lamber otkrila je u intervjuu za Daily Mail pet najgorih namirnica koje nemaju veliku hranjivu vrednost i zbog kojih će se želudac odmah ili vrlo brzo nakon njihovog unošenja pobuniti.

Voćne salate i voćni sokovi

Iako su voćna salata ili prirodan voćni sok izuzetno zdravi, bićete gladni za najviše sat vremena. Razlog leži u tome što ovaj obrok nije bogat vlaknima ni proteinima.

Čips

Ova grickalica sadrži hranljive vrednosti ravne nuli, kaže Lamber, a osim toga, da se ne bi dugo kvarila, obogaćena je nizom hemikalija i solju. Poznato je da so u većim količinama podstiče glad.

Rafinisani pekarski proizvodi

Rafinisani ugljeni hidrati koji se mogu naći u pekarskim proizvodima od belog brašna, poput kroasana i peciva, otpuštaju se brzo u krvni sistem i izazivaju naglo povećanje količine glukoze u krvi, za razliku od proizvoda od integralnih žitarica koji se otpuštaju polako i tako održavaju osećaj sitosti.

Sendviči

U mnogim državama sendvič se smatra ručkom, a ne samo užinom, a ručak, kuvani obrok, konzumira se predveče. Međutim, ako ste mislili da će vas sendvič zasititi, pogotovo ako je napravljen od belog hleba, prevarili ste se. Takav sendvič nema visoku nutritivnu vrednost, već je pun šećera i soli.

Alkohol

Kao što ste možda već i shvatili na osnovu svog iskustva, alkohol na naš mozak utiče tako da nas tera da još snažnije osećamo glad. Zato budite oprezni pri izboru pića...

ZA BOLJE RASPOLOŽENJE: Orasi i crna čokolada umesto antidepresiva



Slikovni rezultat za orasi i crna cokolada


Naučno je dokazano da ishrana može dobro da utiče na mentalno zdravlje, i da protiv depresije ili anksioznosti ne moraju uvek da se uzimaju lekovi.


Razvoj ovih mentalnih bolesti dovodi do neravnoteže i smanjenja mnogih hormona u organizmu kao što su dopamin i serotonin, pa su zato loše raspoloženje i bezvoljnost svakodnevna pojava.

Stručnjaci su, međutim, otkrili da promena načina ishrane i češće uzimanje pojedinih namirnica koje sadrže vitamine, minerale, zdrave masti, i antioksidanse može da poboljša mentalno zdravlje, vrati hormone u normalu i tako pomogne u borbi protiv depresije i anksioznosti.

INTEGRALNE ŽITARICE

Ugljeni hidrati možda ne pomažu prilikom gubitka kilograma, ali kada je u pitanju raspoloženje i te kako su od koristi. Istraživanja su pokazala da dijete koje preporučuju unos dosta voća, povrća i žitarica sprečavaju depresiju, anksioznost i česte promene raspoloženja. Cela zrna žitarica sadrže visok nivo triptofana, aminokiseline koja je neophodna za sintezu serotonina i melatonina, hormona koji su odgovorni za naše raspoloženje.

ORASI

Orasi su odličan izvor omega 3 masnih kiselina, antioksidanasa i proteina, koje mogu da pomognu u smanjenju simptoma anksioznosti i depresije. Orahe je najbolje konzumirati u sirovom obliku, jer tada sadrže najveću količinu polifenola i magnezijuma koji doprinose tome da se osoba oseća smireno. Stručnjaci, za borbu protiv lošeg raspoloženja savetuju i uzimanje indijskog oraha. Ovaj orašasti plod sadrži gvožđe, vitamin B6, proteine, mnogobrojne aminokiseline, kao i triptofan, koji poboljšava apsorpciju serotonina u mozgu i smanjuje osećaj depresije.

BOROVNICE

Borovnice sadrže veliki broj antioksidanasa koji doprinose smanjenju osećaja depresije. One su takođe bogate vitaminom C, koji pomaže u snižavanju kortizola, a samim tim smanjuje i anksioznosti. Nedavna studija je pokazala da jedenje borovnica može da pomogne u smanjenju negativnih genetskih i biohemijskih materije koje organizam proizvodi tokom depresije. Redovno konzumiranje borovnica takođe smanjuje suicidne sklonosti kod ljudi koji su preživeli posttraumatski stres.

MLEČNI PROIZVODI

Mlečni proizvodi i jaja su dobri za smanjivanje depresije i anksioznosti. Posebno se preporučuje konzumiranje grčkog jogurta, jer on ima dovoljno proteina i ugljenih hidrata koji pozitivno utiču na nivo šećera u krvi. Dokazano je da je osećaj anksioznosti povezan sa padom nivoa šećera, pa je zato jogurt pravi izbor u borbi protiv ovog poremećaja. Mlečni proizvodi, takođe, sadrže triptofan koji je prirodni umirujući agens. Zato mnogi psihoterapeuti preporučuju što češće uzimanje, sira, jogurta, sladoleda i ostalih mlečnih proizvoda.

CRNA ČOKOLADA

Crna čokolada deluje kao prirodni antidepresiv, čineći da se osećamo bolje, jer sadrži tirozin, koji je utiče na povećanje dopamina u organizmu. Dopamin direktno utiče na naše emocionalno blagostanje jer stimuliše centre zadovoljstva u našem mozgu. Poznato je da čokolada olakšava oslobađanje serotonina i opušta krvne sudove u mozgu, a pored toga crna čokolada oslobađa i endorfin, zbog kojeg se osećamo srećno, i smanjuje osećaj stresa i anksioznosti.






Izvor: Novosti