loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, February 9, 2017

Tajna domaćih speculaas keksa krije se u finoj mješavini začina


Slikovni rezultat za speculaas keksa





Pekari su recepte za pripremu ovih keksa čuvali u tajnim knjigama jer se nije smjelo znati vrijeme dozrijevanja tijesta niti omjer začina koji daju popularnost ovim keksima


U povijesti licitara velik dio zauzimaju speculaas keksi sa svojom stoljetnom tradicijom. Pekari su recepte za pripremu ovih keksa čuvali u tajnim knjigama jer se nije smjelo znati vrijeme dozrijevanja tijesta niti omjer začina koji daju popularnost ovim keksima. Nazivaju se još Speculoos i Spekulatius, a najviše se peku u Nizozemskoj i Belgiji u predbožićno vrijeme.


Osim okusom, posebni su izgledom, blagdanskom slikom ili motivom otisnutim na jednoj strani keksa. Imate li modlice s porukom ili “pečate” za kekse, utisnite ih u razvaljano tijesto pa izrežite okruglim rezačem. Možete koristiti i kalupe za paprenjake, a poslužit će i modlice za plastelin vaših najmlađih. Koristite jednostavne oblike jer se keksi u obliku zvjezdica teško rade i vrhovi im brzo zagore.



Čvrstim udarcima u kalup istresite tijesto na lim, koji ste prethodno posuli brašnom ili listićima blanširanih badema, i pecite oko 10 minuta na 200°C. Mješavinu začina napravite od 30 g cimeta, 10 g muškatnog oraščića i klinčića te 5 g bijelog papra, anisa i mljevenih sjemenki korijandera, a upotpuniti je možete đumbirom u prahu i kardamom.


Zbog skupoće šećera, nekoć se kod pripreme koristio karamelizirani sirup i sušeno voće. U današnjim recepturama dodaje se smeđi šećer, poput muscovada, i marcipan.


S pola kilograma brašna zamijesite 250 g maslaca, 300 g šećera i 100 g marcipana. Dodajte jaje i dvije do tri žlice mješavine začina pa zamotano tijesto ostavite odležati 2 sata. Pravilno pečeni keksi su isprva mekani, a hlađenjem će očvrsnuti. Ovi suhi i prhki keksi dugo zadržavaju svježinu pa spremljeni u limenoj kutiji mogu dugo stajati.

Svaki pravi muškarac želi ovih pet stvari od žene koju voli

Slikovni rezultat za muškarac želi ovih pet stvari od žene






Da bi se muškarac osjećao dobro i bio sretan u ljubavnoj vezi, potrebno mu je ovih pet stvari od žene koju voli- u protivnom će uvenuti kao cvijet kojeg nitko nije zalijevao


Žene, budite mudre i pripazite kako se osjeća vaš muškarac. Ne zaboravite da u njemu i dalje žive određeni instinkti koje su naslijedili od svojih dalekih predaka. Jedan od njih je da bude zaštitinik svoje partnerice. Zato, na primjer, iako bez problema možete promijeniti žarulju, zamolite njega da to napravi - osjećat će se važno.

Svaki pravi muškarac želi ovih 5 stvari od žene:

Da bude njezin heroj

Muškarcima je jednostavno prirođena potreba da budu heroji, posebno pred ženama koje žele impresionirati. Onoj koju voli on želi pružiti cijeli svijet, nositi je na dlanu, držati je zaštitnički u naručju, spašavati od neugodnih ili napornih situacija. Za uzvrat samo želi vidjeti u njezinim očima da mu se divi - da ga gleda kao pravog, iskonskog mužjaka.

Da bude prihvaćen i voljen

Želi to osjećati bez obzira na svoje nesavršenosti. Želi da ga voljena žena prihvati upravo onakvog kakav je, sa svim manama i vrlinama. Svjestan je da će ponekad zaboraviti napraviti ono što mu je njegova partnerica rekla, ali ne želi da njezina ljubav ovisi o takvim sitnicama.

Da mu žena govori kako se osjeća

Mnoge žene griješe jer vjeruju kako njihovog muškarca ne zanima kako se one osjećaju pa mu o tome niti ne govore. Ali, svaki pravi muškarac želi znati kako se njegova ljubav osjeća. Ne želi živjeti u neznanju i nagađati što bi se u njezinoj glavi moglo događati. Stručnjaci za veze kažu kako partneri grade zid između sebe, ciglu po ciglu, svaki put kada si nešto prešute, posebno kada za sebe zadrže to kako se osjećaju.

Da imaju dobru komunikaciju

Loša komunikacija je smrt za ljubavnu vezi i svaki pravi muškarac je toga svjestan. Zato pored sebe želi imati partnericu s kojom može razgovarati o svemu, opušteno i spontano. Također, on zna da je ponekad i tišina odlična neverbalna komunikacija između dvoje ljudi. Ponekad nije potrebno ništa reći, a da bi se zapravo reklo puno toga.

Da ona ima svoje interese 

Za zdravu vezu oba partnera trebaju i dalje njegovati svoje hobije, odnose s prijateljima i obitelji, odnosno moraju zadržati svoju osobnost. Pravi muškarac ne želi pored sebe imati ženu koja će život podrediti njemu i njegovim interesima. Želi partnericu koja razmišlja svojom glavom i ne zaboravlja svoj identitet.




http://www.24sata.hr

Uobičajene nezgode od rođenja do druge godine



Slikovni rezultat za baby in bed 






Teško je dom učiniti potpuno sigurnim za dijete, uvijek će biti nekih potencijalno opasnih stvari koje ne možete maknuti izvan dohvata djeteta. Pokušajte dijete odmalena naučiti da u stanu postoje „dirati“ i „ne dirati“ mjesta.


Dobar način da uočite i uklonite stvari koje bi mogle ugroziti dijete je da se spustite na koljena i prolazeći kroz stan promatrate stvari iz perspektive vašeg mališana. Osim toga, uvedite pravilo trideset centimetara. Dijete koje je prohodalo često pruža ruke preko rubova površina u potrazi za predmetima koje bi moglo zgrabiti. Naviknite se odmicati opasne predmete, posebno šalice s vrućom tekućinom barem trideset centimetara od ruba, izvan dosega radoznalih ručica.


Sljedeći popis najčešćih nezgoda male djece može vam pomoći da obratite pažnju na sigurnost djetetove okoline od krevetića, preko igračaka i raznih pomagala do automobila.


Od rođenja do šestog mjeseca - faza kotrljanja i dohvaćanja

* Nezgode u krevetiću
* Padanje sa stola za presvlačenje ili iz sjedalice
* Opekline - šalice kave, čaja ili vruće vode
* Nezgode u automobilu zbog nepravilne ili zanemarene upotrebe autosjedalice

Šest do dvanaest mjeseci - faza puzanja i hodanja

* Nezgode s igračkama – oštri rubovi, uzice, dijelovi koji stanu u usta
* Nezgode na visokom stolcu (hranilici)
* Padovi na oštre kutove stola i rubove stuba
* Opekline od cigareta
* Nezgode prilikom primanja stvari – opekline od primanja vruće šalice, posjekotine od krhotina  razbijenih predmeta
* Nezgode s hodalicom
* Nezgode u automobilu

Godina dana do dvije godine - faza hodanja i istraživanja

* Penjačke nezgode
* Gutanje otrova
* Istraživačke nezgode – ormarići za odlaganje namirnica, ormarić s lijekovima
* Nezgode zbog nenadgledanja u vodi – bazeni, jezerca, kade, zahod, fontane
* Posjekotine
* Nezgode u automobilu, nezgode izazvane zračnim jastukom




http://www.bebe-nestle.hr

Pet jednostavnih zimskih kašica


Slikovni rezultat za baby food








Ručak za najmanje (od 6 mjeseci)

Sastojci:

60 g kuhanog krumpira
30 g špinata
30 g korabe

Priprema:

* Skuhajte mladi krumpir na kockice, korabu i špinat. Procijedite kuhano povrće i vilicom ga zdruckajte u kašicu

Kašica "Ala' pita od krušaka i jabuka" (od 7 mjeseci)

Sastojci:

70 g kuhane jabuke
70 g kuhane kruške
2 keksa bez šećera
1/4 čajne žličice cimeta

Priprema:

* Jabuku i krušku ogulite i skuhajte. Zdruckajte vilicom i sve skupa zagustite s dva drobljena keksa, začinite s prstohvatom cimeta... i mirisna Božićna kašica za najmanje je tu

Riblje-povrtna kašica: "Oslić na bijelo" – Badnjak za bebe (od 9 mjeseci)

Sastojci:

40 g oslića
50 g krumpira
1 mali režanj češnjaka
1 čajna žličica maslinovog ulja

Priprema:

* Na sitno nasjeckajte režanj češnjaka i prodinstajte ga na 1 jušnoj žlici maslinovog ulja. Dodajte 1 dcl vode i na male kockice nasjeckani mladi krumpir
* Kuhajte 3 do 5 minuta i u posudu dodajte očišćeni (dobro očistite oslić od kostiju i provjerite!) i na sitnije isjeckani filet oslića, pred sam kraj dodajte jelu prstohvat kosanog peršina
* Kuhajte dok oslić i krumpir nisu gotovi i dodatno zdruckajte jelo vilicom. Ako je potrebno dodajte još par kapi maslinovog ulja

Mliječno-žitno- voćni obrok (od 11 mjeseci)

Sastojci:

100 g svježeg kravljeg sira
80 g kuhanog griza
50 g naranča ili mandarina
1 čajna žličica agavinog sirupa
Prstohvat cimeta

Priprema:

* Skuhajte griz na vodi u rjeđoj varijanti
* U svježi kravlji sir dodajte griz i dobro izmiješajte
* Ogulite mandarinu ili naranču ili iscijedite sok i pomiješajte s agavinim sirupom (za starije dijete može i med) te dodajte siru i grizu
* U kašicu dodajte prstohvat cimeta

Mliječni obrok za laku noć (od 1. godine)

Sastojci:

150 ml mlijeka
1 čajna žlica meda
30 g prosa
Prirodna aroma vanilije
Prstohvat cimeta

Priprema:

* Skuhajte proso na vodi ili operite proso i skuhajte ga na mlijeku
* U mlaku prosenu kašicu dodajte med, vaniliju i cimet. Ovaj obrok najesti će i uspavati vaše dijete




http://www.bebe-nestle.hr

Miris hrane mami nas na svakom koraku, kako joj se oduprijeti?


Povezana slika





Za vrijeme godišnjih odmora, praznika i blagdana mnogi ljudi ne mogu odoljeti pojačanoj želji za hranom. Nudimo nekoliko savjeta kako se zauzdati poriv da jedemo prekomjerno


Došlo je ljeto, a s njim i sezona godišnjih odmora. To je doba kada će popriličan broj ljudi vjerojatno dobiti na tjelesnoj težini više nego u bilo koje drugo vrijeme tijekom godine. Ako ste poput većine ljudi, željet ćete kušati malo od svačega.

Ovdje je nekoliko smjernica kako kon­trolirati poriv da se prekomjerno jede:

Nemojte preskakati obroke. Ljudi koji preskaču doručak ili ručak imaju sklonost da prekomjerno jedu navečer. Problem je u tome što za vrijeme preskakanja obroka dolazi do pada glikogena u organizmu. To daje signal tijelu da traži hranu i može vas učiniti gladnim.

“Utopite” svoj apetit. Piti vodu je najbolji način kako umjetno smanjiti apetit. Nastojte popiti 1,5 do 2 litre tekućine dnevno. Osim vode, dobar izbor su obrano mlijeko, čaj i niskokalorični voćni sokovi.

Ne zaboravite na juhu. U jednom ispitiva­nju ispitanicima su davali tri predjela: juhu od rajčica, sir i krekere ili svježe voće. Količina kalorija u svakom predjelu bila je ista. Nakon toga bi ispitanici pojeli glavno jelo. Juha od rajčica “pobijedila” je druga dva predjela u smanjenju konzumiranih kalorija u glavnom obroku. Stvar može biti u veličini volumena kojeg juha zauzi­ma u želucu.


Prezalogajite razumno. Mama nas je uvi­jek upozoravala da ne jedemo ništa prije glavnog obroka. Sada znanstvenici revidi­raju taj savjet. S manjim, ali češćim obrocima, manje se inzulina oslo­bađa kroz kraći period. Smatra se da takav režim ishrane pomaže u borbi protiv pre­komjerne tjelesne težine, na taj način što smanjuje količinu stvarne i uskladištene masti. Međutim, kad se kaže manji i češći obroci, ne misli se na kolače i sladoled, jer će se razina inzulina i apetit povećati. Misli se na grickanje, konzumiranje hrane s malo masnoća i puno vlaknastih kompo­nenata, kao što su mrkva, breskve, naran­če, paprika… što će potiskivati apetit.


Jedite više kompleksnih ugljikohidrata. Hrana bogata kompleksnim ugljikohidratima, a malim sadržajem masti (riža, krum­pir, kukuruz i tjestenina) doživjela je velik “povratak” zahvaljujući djelomično tome što je sposobna zadovoljiti apetit s manje kalorija. Osim toga, ugljikohidrati se teže probavljaju i teže skladište u tijelu nego masti.


Gostite se s vlaknastim komponentama. Hrana bogata vlaknastim komponentama obično se konzumira sporije, a to znači i konzumira ukupno manje. Topiva vlakna u hrani kao što su ječam, grah, jabuke, agrumi, cikla, mrkva, krumpir, također smanjuju inzulinsku reakciju. Normalno, nakon obroka razine inzulina pomažu da se metabolizira šećer i mast. Međutim, topiva vlakna pomažu da se razine inzulina održavaju nižim nakon obroka. Hrana bogata vlaknima ima manje kalorija u svakom zalogaju, što znači i manje ukupno konzumiranih kalorija.


Upoznajte svoje vlastite “povode”. Bez obzira jesu li to kobasice koje cvrče u tavi ili hrskave kokice, miris, pogled, zvuk, čak i sastav hrane snažni su povodi da se prekomjerno jede. Prvo, zapitajte sebe zašto želite jesti, jer to možda nema nikakve veze s glađu. Neki put već sam pogled na neku hranu učini da ju poželimo pojesti. Emocije su slijedeći razlog zbog čega ljudi jedu. Glavni povod je stres. Prije nego krenete jesti zapitajte se “Jedem li zato što sam gladan ili zato što sam uznemiren, zabrinut ili potišten”. Svatko povremeno doživljava pojačanu želju za hranom, posebno za vrijeme godišnjih odmora, praznika i blagdana. Kad se takva jaka želja pojavi odvratite svoju pažnju, učinite nešto što je nespojivo s hranjenjem, npr. pođite u šetnju. U dvadesetak minuta taj će se nagon za jelom vjerojatno smanjiti. Što češće budete prakticirali ovakvu ili sličnu tehniku, ona će biti lakša za izvesti.