loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Tuesday, March 20, 2018

IDEJE ZA JELOVNIK U POČECIMA DOHRANE

Ideje za jelovnik u počecima dohrane


DORUČAK

Majčino mlijeko ili dojenački mliječni pripravak.


RUČAK 

Kašica od mrkve, bundeve, brokule i krumpira

Brižno odabrano povrće očistite, ogulite, operite i narežite na komadiće. Skuhajte ga u maloj količini vode ili na pari. Skuhane komadiće povrća usitnite u finu kašicu, ohladite na tjelesnu temperaturu i servirajte. Kašicu ne solite, ne šećerite niti dodajte ikakvih začina.

Ljetna povrtna juha

Naribajte oko 3 cm velike komade mrkve, peršina, polovicu krumpira i dodajte na sitno nasjeckane peršinove listiće. Zalijte s 250 ml vode, dodajte kap ulja i kuhajte dok ne omekša. Zgnječite vilicom i skuhanu juhu zgusnite s 1 – 2 žlice NESTLÉ žitnih pahuljica Kukuruz i riža.

Kašica od povrća

Umiješajte NESTLÉ žitne pahuljice Kukuruz i riža u 100 ml povrtne juhe, dodajte povrće (mrkvu, brokulu ili kuhano povrće po želji i ovisno o sezoni) i žličicu maslinovog ulja.


UŽINA

Prilog od povrća

1 malu mrkvu zdinstajte i umiješajte nekoliko kapi maslinovog ulja.


VEČERA

Kašica

U razdoblju uvođenja nemliječnih priloga možete svojem djetetu uvečer pripremiti zasitne, a lako probavljive NESTLÉ žitne pahuljice Kukuruz i riža. Pripremite ih bebi s mlijekom na koje je naviknula (majčino mlijeko ili dojenački mliječni pripravak). Kašicu možete učiniti ukusnijom dodatkom voća koje Vaš maleni najviše voli.


bebe-nestle.hr

ZDRAV, UKUSAN I JEDNOSTAVAN ZA PRIPREMU: Kus-kus

kus-kus_desert


Sastojci:
  • 500 g kus-kusa
  • 250 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g badema
  • 100 g pinjola
  • 100 g grožđica
  • 10-ak datulja
  • 10-ak suhih marelica
  • cimet
  • limunov sok
  • med

Priprema:

U kipućoj vodi otopimo šećer i tom otopinom prelijemo kus-kus koji smo rasporedili na dno tepsije. 

Maslac isiječemo na listiće i pospemo po kus-kusu.

Nakon 10-ak minuta, kad kus-kus nabubri, pomoću vilice razbijemo veće grudice tako da bude zrnaste strukture.

U tako pripremljen kus-kus umiješamo isjeckane sušene marelice, datulje, grožđice koje smo prije toga namočili u vodi, te sjeckane bademe i pinjole, začinimo cimetom i limunovim sokom, te prelijemo medom.


brzirecepti.info

ODLIČNA IDEJA ZA LAGANU VEČERU: Lisnati Pizza pužići gotovi za 20 minuta

lisnati-pizza-puzici


Sastojci:
  • 1 gotovo lisnato tijesto
  • proizvoljne količine pilećih prsa u ovitku, šunke, sira…
  • malo origana
  • po ukusu kečap ili paradajz sos

Priprema:

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte lisnato tijesto, malo izbockajte viljuškom.

Premažite sa malo kečapa ili sos paradajza, pa naribajte pileća prsa u ovitku, šunku, sir… (po ukusu).

Pospite origanom i zarolajte.

Režite na šnite, pa redajte u pleh, obložen papirom za pečenje.

Pecite kratko u pećnici zagrijanoj na 200 °C.

Poslužite toplo!


brzirecepti.info

IDEALNA ZA DJEČIJE ROĐENDANE: Bananko banana čokoladna torta

Bananko banana čokoladna torta


Sastojci:

Podloga od keksa i bananko čokoladica:
  • 500 g Sport keksa
  • 300 g Choco bananica
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g mliječne čokolade
  • 125 g margarina
  • 2 žlice šećera
  • 350 ml vode
Puding krema od vanilije:
  • 500 ml mlijeka
  • 5 žlica šećera
  • 2 praška za puding s okusom vanilije
  • 200 g margarina sobne temperature
  • 200 ml slatkog vrhnja
Ostalo:
  • 3-4 banane
  • 300 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Vodu zagrijavajte zajedno sa šećerom, margarinom i čokoladom dok se sve ne otopi.

Sport kekse istresite u veću zdjelu, ubacite krupno nasjeckane bananko čokoladice i prelijte sve otopljenom smjesom od čokolade i margarina.

Dno i stranice okruglog kalupa za pečenje (28-30 cm) obložite masnim papirom tako da kada istresete smjesu s keksima čokoladna krema ne bi iscurila izvan kalupa. Ukoliko imate dobar kalup za torte koji ne propušta, ne morate ga oblagati papirom.

Čokoladnu smjesu s keksima dobro izmiješajte, pa istresite u pripremljeni kalup i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

Za pripremu kreme prašak za puding razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka i šećer zagrijte do vrenja. Dodajte razmućeni puding i kuhajte ga dok se ne zgusne.

Kuhani puding premjestite u zdjelu za miksanje i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Površinu pudinga prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica.

Ohlađeni puding izmiksajte, dodajte margarin sobne temperature pa ponovo sve dobro izmiksajte. Na kraju umiješajte tučeno slatko vrhnje.

Preko ohlađene podloge od keksa razmažite nekoliko žlica kreme da popunite sve rupe, pa posložite uzdužno prerezane banane. Prije nego što banane posložite na tortu poškropite ih s malo limunovog soka. Preko banana razmažite ostatak kreme.

Tortu spremite u hladnjak da se krema dobro stisne, najbolje preko noći.

Idući dan premažite tortu s tučenim slatkim vrhnjem, ukrasite po želji i poslužite!


slatkisvijet.com

AKO VOLITE RIBU, A NERVIRAJU VAS RIBLJE KOSTI: Polpete od ribe

polpete-riba


Sastojci:
  • 1 kg ribe (oslića)
  • 1 glavica luka
  • 4 jaja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica ‘Vegete’
  • vezica povrća za juhu
  • papar
  • slatka crvena paprika
  • sol
  • ulje za prženje

Priprema:

U slanoj vodi kuhajte povrće za juhu, pa kad omekša dodajte očišćenu ribu i dalje kuhajte toliko da riba omekša.

Ocijedite vodu. Meso odvojite od kosti, pa zajedno s povrćem fino nasjeckajte nožem. Dodajte sitno kosani luk i češnjak, papar, slatku crvenu papriku, jaja i ‘Vegetu’. Sve dobro izmiješajte, oblikujte polpete, pa ih ispržite u vrućem ulju.

Poslužite sa salatom od krumpira.


brzirecepti.info

VIC DANA: Slijepac u ženskom baru



Ušao slijepac u ženski bar (greškom).
Naruči on sebi piće, i nakon kratkog vremena, govori on konobarici:
– Hoćeš li da čuješ koji vic o plavušama?
Iste sekunde čitav bar se utihnuo, i neka žena pored slijepca reče:
– Prije nego što ispričaš vic, moram ti reći pet razloga zašto ne bi trebao da ga ispričaš, pa ti razmisli:
-1- konobarica je plavuša,
-2- ja sam plavuša, od 90 kg sa crnim pojasem,
-3- ova do mene je plavuša, koja trenira rvanje,
-4- ta iza tebe plavuša je policajka,
-5- izbacivač je takođe plavuša.
– Priča li vam se i dalje vic o plavušama? - ljutito ga upita.
A slijepac će na to:
– Ma joook, pa da 5 puta objašnjavam, ma daj...

DNEVNI HOROSKOP ZA DAN 21.03.2018.



OVAN (21. MART – 20. APRIL)

POSAO: Očekuju vas važna poslovna dešavanja. Možete da se nadate nekim novim informacijama koje ćete dobiti od nadređenih.
LJUBAV: Ušli ste u period u kom odnos između vas i voljene osobe lako može da dođe do zahlađenja.
ZDRAVLJE: Ukočenost u predelu kičme.


BIK (21. APRIL – 20. MAJ)

POSAO: Pred vama su zanimljiva dešavanja, pogotovo ako sarađujete sa inostranstvom. Povoljan je period i za sudske procese.
LJUBAV: Očekuje vas prilika da zajedno sa svojim partnerom prođete kroz neke nove avanture koje niste ranije mogli da iskusite zajedno.
ZDRAVLJE: Dobro se osećate.


BLIZANAC (21. MAJ – 20. JUNI)

POSAO: Možete da očekujete određene promene na polju finansija. Pred vama je malo teži period.
LJUBAV: Moguće je da niste sigurni u svog partnera i da vam deluje da on nije sasvim iskren u odnosu sa vama. Pitate se zbog čega je to tako.
ZDRAVLJE: Mogući su problemi sa krvotokom.


RAK (21. JUNI – 22. JULI)

POSAO: Hladno donosite nove poslovne odluke i ne uzbuđujete se previše zbog promena. Smatrate da je tako moralo biti.
LJUBAV: Posvećeni ste svom partneru, ali on to ne ceni dovoljno. U nekim trenucima se osećate usamljeno, iako niste sami.
ZDRAVLJE: Povedite računa o glavi.


LAV (23. JULI – 22. AVGUST)

POSAO: Imate dosta poslovnih obaveza, što vam ovaj put prilično teško pada. Umorni ste i nije vam lako da izađete na kraj sa svim obavezama.
LJUBAV: Niste dovoljno posvećeni voljenoj osobi, jer ste okupirani poslovnim dešavanjima. Nadate se da će imati razumevanja.
ZDRAVLJE: Pad imuniteta.


DEVICA (23. AVGUST – 22. SEPTEMBAR)

POSAO: Možete da očekujete pozitivne okolnosti na poslovnom planu. Držite se svoje analitičnosti koja vam uvek pomaže.
LJUBAV: Očekuju vas zanimljiva dešavanja sa osobom koja vam se dopada već neki duži vremenski period.
ZDRAVLJE: Imate dovoljno energije.


VAGA (23. SEPTEMBAR – 22. OKTOBAR)

POSAO: Moguće je da ste trenutno u malo sporijoj i pasivnijoj fazi, pa nemate neke veće promene na poslovnom planu.
LJUBAV: Ukoliko ste u braku, niste zadovoljni situacijom koju imate sa voljenom osobom.
ZDRAVLJE: Mogući su problemi sa stomakom.


ŠKORPIJA (23. OKTOBAR – 22. NOVEMBAR)

POSAO: Možete da očekujete da ćete u poslovnim pregovorima imati neku manju blokadu ili da će se desiti neke komplikacije.
LJUBAV: Pokušavate da stupite u kontakt sa osobom koja vam se dopada, ali vam to za sada ne polazi za rukom.
ZDRAVLJE: Mogući su problemi sa sinusima.


STRELAC (23. NOVEMBAR – 21. DECEMBAR)

POSAO: Moguće je da ste zabrinuti za svoje finansije, ali i da nemate neki veliki razlog za to.
LJUBAV: Imate stabilnost na emotivnom polju, ali vam to odjednom nije dovoljno. Deluje vam da vam život postaje preterano monoton.
ZDRAVLJE: Povedite računa o štitnoj žlezdi.


JARAC (22. DECEMBAR – 19. JANUAR)

POSAO: Nije preterano povoljan dan za vaše polje posla, pa ne biste trebali da imate neka velika očekivanja.
LJUBAV: Moguće je da ste se iz nekog razloga razočarali u voljenu osobu i da smatrate da ona nije ono za šta se predstavlja da jeste.
ZDRAVLJE: Hroničan umor vas prati.


VODOLIJA (20. JANUAR – 19. FEBRUAR)

POSAO: Imate neke unutrašnje blokade zbog kojih vam nije lako da pokažete sve svoje sposobnosti na profesionalnom polju.
LJUBAV: Moguće je da ste se malo zatvorili u sebe i da voljenoj osobi to smeta. Pokušajte da pustite svoje emocije napolje.
ZDRAVLJE: Nesanica vas muči.


RIBE (20. FEBRUAR – 20. MART)

POSAO: Možete da očekujete malo težu atmosferu na radnom mestu. Kao da su svi vaši saradnici pod nekom tenzijom.
LJUBAV: Niste se preterano posvetili dešavanjima na ovom polju. Smatrate da sada imate neke druge prioritete.
ZDRAVLJE: Mogući su grčevi u mišićima.